Külfödröl hazatérö DevOps/Linux SysAdmin - anyagi lehetöségek - tippek

 ( zcs | 2019. május 18., szombat - 9:20 )

Sziasztok,

segitséget szertnék kérni, jövöre valószínüleg aktuális lesz nálunk a hazaköltözés 6-7 év Németország után.
Èv elején szeretnék elkezdeni pályázgatni, viszont nem tudom belöni a fizuigényemet reálisan, és nagyon vegyes képet hallok az ismerösöktöl.

Jelenleg Devops/Linux sysadmin/Network területen dolgozom,
napi szinten alábbi témákkal foglalkozom:

*Linux: Debian/Ubuntu,CentOS,SLES/OpenSuse, OpenWRT
*Automation: Puppet,opsi
*Prog.:python,bash; php(alap); C/C++ - alaptudás, fökent debugging illetve a GNU toolchain aktiv használata
*Network: Cisco(Vlan,vtp,multicast), illetve HP Aruba
*Setting Server HW to work(Rack/Server/Networking)
*Atlassian Tools(jira,confluence,bitbucket)
*SVN,Git, Jenkins
*DNS,DHCP,Apache illetve saját belsö repo szerverek
*IOT HW (carambola2),Nordic nrf52 chipset, BLE, UWB
*Win7/10 alap rendszergazdai ismeretek
*8év releváns szakmai tapasztalat
*Nyelvtudás: német,angol folyékony

biztos kihagytam még valamit de ez ugyis csak elözetes felmérés.

Munkavégzés helye: Budapest

Az én elképzelésem az legalább netto 750e lenne (igazából 900e volt az elsö de arrol sokan lebeszéltek).
Szerintetek ez realitás lehet?
Vagy inkább tapogatózzam az egyéni vállalkozó irányba (sajnos erröl semmilyen tapasztalatom sincs)?
Esetleg van pár cég javaslat ahol a németet illetve az angolt is használhatom?

Köszönöm a tippeket, trükköket!

üdv
zcs

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ahogy én látom, a senior fizetések valahol 1-1.5 millió bruttó környékén megállnak, cégtől függetlenül. Én azt tudom javasolni,
hogy alvállalkozóként dolgozz, ha ennyire a pénz kell (KATA, havi 1 millióig iszonyat kedvező), illetve a legjobb, ha külföldi
cégnek tudsz bedolgozni itthonról, nyugati fizetésért.

Ill. elég nagy szórás van cafeteriában, bónuszban is ami összeadva akár szemmel látható összeg is lehet.
De azt is tegyük hozzá, hogy mindez Bp. Vidéken felejtős. A nettó 750 az egy gyenge bécsi DevOps fizu.

+1, javaslom az "éves nettó juttatás" kifejezést használni (és erre belőni egy tól-ig tartományt), amiben minden _is_ benne foglaltatik, bár béren kívüli dolgok eléggé meg vannak nyirbálva manapság :-(

Ha 0 nyugdíjat és csak sürgősségi ellátást akar(na), akkor pont jó a KATA.

ugyis 0 (erteku) nyugdija lesz, az ellatat meg hagyjuk

+1 a vallalkozora. Persze mondhatja az ember, hogy nyugdij, meg TB, de pl en nem voltam "ingyenes" orvosnal evek ota, mert semmi ertelme annak, hogy ugy beszelnek az emberrel mint a kutyaval, fel nap varakozok, csak kapkodnak elsiklanak minden felett, aztan kijovok ugy, hogy "OK akkor mehetek fizetoshoz, mert ez semmit nem ert..."

A nyugdij meg...ahhh hagyjuk is.

+1

+2 a KATA vallalkozora. Te osztod be a munkaidod, magadnak raksz felre nyugdijra, kotsz egy szolgaltatas alapu egeszegbiztositas es senkitol nem fogsz fuggeni, elsz boldogan.

Nem az van, hogy befizeted a kb. 8000 Ft-ot és akkor full állami egészségbiztosításod van (TAJ lekérdezésed biztosítottnak fog mutatni)?

Milyen jó szolgáltatás alapú egészségbiztosítást ismersz Magyarországon, mert én még nem találtam olyat, ami nagyobb gond esetén is segítene. Amiket én láttam, azok arra jók, hogy kb. az SZTK-ba járást fedezzék, de amikor műtét van, ott már fizetni kell saját zsebből.

> Milyen jó szolgáltatás alapú egészségbiztosítást ismersz Magyarországon, mert én még nem találtam olyat, ami nagyobb gond esetén is segítene.

+1

Ismerosomnek az egyik legnagyobb szolgaltato bemondta, hogy csak azert lehet meg ugyfel, mert ceges keretszerzodes van, egyebkent nem eri meg nekik kezelni.

A 8ezres az semmilyen jogvisszonnyal nem rendelkezőknek van. A főállású kata maga is fedezi a tb-t. Persze ezt a megfelelő ürlapon a megfelelő x-ekkel be is kell vinni a rendszerbe, mert simán átmegy a főállású pipával úgy a rendszeren, hogy a tb pipa kapcsán nem jelez senki és semmi, hogy lemaradt :)

Ez volt nekem is, fizettem TB-t kulon meg KATA-t es 2 ev mulva jottem ra hogy hoppa ez igy nem jo:) ilyen aprosagokra figyelni kell.

Most a legnépszerűbb a Generali Private Care. Attól függ milyen csomagot választasz, teljes mértékben ki tudja váltani az állami egézségügyet. Korlátlan járóbetegellátás és van olyan amiben fekvőbeteg is benne van. Havi olyan 10-30k között a díj de ha belegondolsz hogy egy nem lakásrendelőben 30k egy szakorvosi vizit sztem abszolut megéri ráadásul 1 és 5 éves időszakra lehet kötni. Ha meg nem biztosítanak tovább, átmész egy másikhoz.

Ez az új privat care csomagjuk nagyon ratyi. Előtte a medicoverrel voltak szerződésbe, most meg ilyen máv rendelőkbe küldenek, meg hasonlókba, persze a pontosságot ott élből nem ismerik, oda hivnak 1-re és fél háromkor fogad, meg hasonlok. Már mondtam nekik, ha mégegyszer oda küldenek akkor felmondom az egészet a fenébe, ilyet ingyen is kap az ember.

én kikértem tőlük a listát, több nagy klinikával is kapcsolatban vannak pl. Duna Medical vagy BHC. Én is medicovernél voltam korábban, de ha ilyen nagyobb klinikákra mész akkor pontosak, kedvesek és jól felszereltek a rendelők, szinte ugyanaz mint medicover csak a mélygarázst hiányolom meg a netes foglalást de egyébként ok.

JA, de engem 4-ből egyszer küldtek ilyen helyre.

hát csókolom, nem kell mindent elfogadni :P legyél határozott! meg ha akarod írj egy üzit és átdobom listát amit küldtek.

Már mondtam az ügyfélszolgálatnak, hogy ilyen helyre nem vagyok többet hajlandó menni. Meglátjuk mi lesz legközelebb.

KATA-val csak óvatosan. Nyugdíjasként nagyon rá lehet b@szni.
https://bankmonitor.hu/cikk/160-ezer-katas-aggodhat-a-nyugdija-miatt/

A cikkben szereplo "Katásként sokat kereshetünk, de a nyugdíjban nélkülöznünk kell" alcim jol miutatja mind az emberek hulyeseget, mind az ujsagirok szandekos gusztustalankodasat.

Nem kell a KATA-soknak nelkulozni nyugdijaskent. Azert marad naluk tobb ho vegere, mert kevesebbet raktak be a kozosbe - es igy kevesebbet vehetnek ki belole. A kulonbozetet erdemes nyaralas helyett abba fektetni, hogy ne pusztulj ehen nyugdijaskent.

Igazából az emberek nem tudják összekötni a kettőt.

Van rokonságban házaspár, a 90-es évek közepétől kezdve vállalkozók voltak, persze minimálbérre bejelentve, most mentek nyugdíjba, azon nyünyögnek minden családi összejövetelen, hogy alig kapnak nyugdíjat, bezzeg a tanár és orvos nyugdíjas társaik majdnem kétszer annyit kapnak, mint ők, szóval kapják be a közalkalmazottak. És nem megy át nekik, hogy a nyugdíjat nem a nettó éves céges bevétel, hanem a jövedelem után befizetett adó alapján számolják.

--
https://iotguru.live

egyébként nem értem miért nem lehet a valós bevétel után számítani a nyugdíjat a vállalkozók számára is vagy saját hatáskörben eldönteni havonta mennyit fizetek be.

"saját hatáskörben eldönteni havonta mennyit fizetek be" - azzal, hogy eldönti, mennyit fizet ki nyugdíjszámítási alapot jelentő juttatásként azzal meghatározza azt is, mennyi ilyen közterhet fizet be a költségvetésbe.

Hogyne lehetne. Annyi jövedelmet vall be, amennyit csak szeretne. Csak adózni kell utána, mint bármilyen jövedelem után.

--
https://iotguru.live

és így a nyugdíj mértéke is növekedni fog? egy egyéni vállalkozó milyen formában, hogyan tudja ezt megtenni?

"és így a nyugdíj mértéke is növekedni fog?"

Igen.

"egy egyéni vállalkozó milyen formában, hogyan tudja ezt megtenni?"

KATA esetén sehogy. De ezen kívül a többi vállalkozói forma vagy cég esetén olyan jövedelemre jelented be magad, ami épp jólesik. Csak az ugye azzal jár, hogy több lesz a befizetett adó is.

--
https://iotguru.live

"KATA esetén sehogy."
Ez téves. Aki akar fizethet be 75.000 forintot havonta. Más kérdés, hogy azt a 25.000 forintot szerintem lehet jobban fialtatni mint abban reménykedni, hogy majd 40 év múlva megkapsz belőle bármennyit is. Addig még lesz 10 kormányzati ciklus.

"Ez téves. Aki akar fizethet be 75.000 forintot havonta."

Kérlek alássan, azzal a 75 ezer forinttal kapsz a minimálbérhez (~nettó 90 ezer) köthető nyugdíjat 1 ledolgozott év után 1 év szolgálati idővel. Az 50 ezerhez ~0,7 év szolgálati idő tartozik egy kerek ledolgozott évhez és persze ezen túl a minimálbér 70 százalékának megfelelő nyugdíjalap.

--
https://iotguru.live

Így van. Nem túl acélos, de több. Viszont ennek is jobb helye van a polgárnál megtakarításként mint az államnál, aki vagy nyugdíjat ad majd belőle később, vagy épít még egy gyönyörű sportlétesítményt most, aztán pingvinezik majd, hogy bocs, ez elfogyott, nincs miből nyugdíjat.

Nem acélos, de nem a 75 a több, mivel az a minimálbérhez tartozó összeg, hanem az 50 a kevesebb.

--
https://iotguru.live

Kommentek közt van pro és kontra érdekes.

Például, hogy a 25 ezres difit jobban megéri kockázat nélküli befektetésbe tenni vagy akár valami lakástakarékba (bár az is be lett szántva azóta).
Viszont melyik a minimális táppénzt írja, még nem látta, hogy mennyi jár a fizetése után https://www.hrportal.hu/tappenz_kalkulator.html

Sokkal jobban is jössz ki ha nálad marad összes pénz mintha állam bácsi kezeli helyetted.

Most őszintén, van aki még hisz az állami nyugdíjban? És akkor olyan nyugdíjról még nincs szó, ami egy IT bérrel ekvivalens, vagy akárcsak összevethető. MNB álláspontja szerint a mai nyugdíjrendszer legfeljebb 2035-ig tartható fenn. Emelni kell majd a korhatárt és csökkenteni a nyugdíj összegét.
Ez egy vicc kéremszépen. Eldöntöttem, hogy nem hiszek abban, hogy lesz bármilyen nyugdíj, legfeljebb majd kellemesen csalódok. 50 évesen majd hátradőlök ha akarok a megtakarításaimból. A nyugdíj lesz-nemlesz problémán meg aggódjon aki akar. IT rendesen fizet, időben félre lehet belőle tenni.

Lehet csak kevesen csinaljak. Kell az uj gadget a nyaralas meg a kisfaszom is tegnapra.

Pedig ebben a szakmában előfeltétel -elméletileg- az agy használata. Ha már van szerencsénk jól fizető szektorban dolgozni, kéne annyi pénzügyi intelligencia, hogy nyuggerként majd ne szoruljon rá az ember az aktuális krumpliosztogatókra.

Ugyanmar, ha az epiteszek ugy dolgoznanak mint az informatikusok egy jottment harkaly egesz civilizaciokat dontene romba...

s/építész/statikus/g :)

Ó ez mennyire pontos. :)

Ha az informatikusok úgy dolgoznának, mint az építészek (nem pedig a statikusok!), akkor ma már gondolattal vezérelnénk a hologram képes telefonunkat. :)

Germán jónevű tervezőiroda. A beszélgetés nem a képzelet szüleménye:
- Mi tartja itt ezt? Mintha hiányozna egy csomópont ami az egész tetőszerkezet tartja.
- Őőőő... ó basszus!

A különbség a két szektor közt a szabályozás. Néha látni videókat kevésbé szabályzott országokból, amiken összedőlnek komplett épületek.

Nézd, én két éve családi házat újítok fel, van némi tapasztalatom az építőiparral: pont úgy dolgoznak, mint az informatikusok.

--
https://iotguru.live

Jó, ez kb a számítógépkereskedés szereplőjének megfelelője az építőiparban.

Mi? Az, hogy kijön egy cég lábazati hőszigetelést készíteni és 20 centit tévednek a vízszintestől 10 méteren?

--
https://iotguru.live

Ahogy fentebb írta a szaktárs: ez a számítógépkereskedés szereplőjének felel meg. Aki kiméri (már ha...), az nem mérnök (minden egyéb rosszindulat nélkül).

Nálunk terasz építésénél kb 1.5 m hosszan volt 20 centi eltérés, rossz volt nézni. Mikor megkérdeztem, azt monta a "szaki", hogy "Igen, tényleg. Kijavítsuk? Kijavítjuk szívesen, te fogod nézni utána 20 évig..." :D

van némi tapasztalatom az építőiparral

építőipar != építész szakma

:)

Értem én, de az eredeti mondásban építőipar szerepel, nem építész. Vagy akkor vessük össze az architect-et az architect-el és a code monkey nélkül nézzük meg, hogy hol és mit terveztek.

--
https://iotguru.live

DevOps alatt a CI/CD toolchain és cloud üzemeltetőt érted?

Kezdek kicsit furcsán nézni a jelenlegi mindent DevOps-nak nevezünk divatra, ami szerint a DevOps:
a, egy olyan IT csapat, akik egy helyen dolgoznak, fejlesztők, tesztelők és üzemeltetők közösen, tehát mindenki tisztában van azzal, hogy nem érdemes a másik területet szopatni, mert mögötted dolgozik, és alapvetően a WTF/óra alacsonyan tartása a csapat célja
b, olyan fejlesztő, aki egyben üzemeltet is
c, olyan üzemeltető, aki egyben fejleszt is
d, olyan üzemeltető, aki a fejlesztői infrastruktúrát üzemelteti
e, nincs pénzünk külön fejlesztőre, üzemeltetőre és tesztelőre, ezért keresünk olyan embert, aki egyformán nem ért egyikhez se, de nem kér sokat

Nagyrészt az első pont az, ami a DevOps fogalmat fedi, de a HR és a buzzword factory rátalált a fogalomra, mint gyöngytyúk a meleg takonyra, azóta én már nem ismerem ki magam, hogy épp ki mit ért DevOps alatt.

--
https://iotguru.live

d, olyan üzemeltető, aki a fejlesztői infrastruktúrát üzemelteti

Ehhez nemrég volt szerencsém egy interjú erejéig, aztán mikor látták, hogy nem fordultam le a székről ájulás közben akkor meg az volt a mondás, hogy biztos nem is akarok DevOpsozni... Mindez 2 hónapja és még mindig keresnek.

Ezzel mi a gond egyébként? Ez a klasszikus infra ops, én ezt (is) csinálom pl. (Mondjuk ez NEM DevOps)
Vagy gombokért akartak alkalmazni "with all the glory and fame"? ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem gombokért és a cég is jó.
Pozíció megnevezés: DevOps Engineer
Feladatok:
Administrate, maintain and support development environments and applications (e.g. JFrog, Docker, Git)
Maintain, optimize and support the development infrastructure
Continuous integration support (e.g. Gitlab, Artifactory, Jenkins, Subversion, Virtualization environment)
Support the setup of virtual environments in Azure for development and testing
Develop and improve supporting tools (e.g. data migration/import)

Ebből a CI bár le van írva, a valóságban nem kellett volna foglalkozni vele. Ha a többit megnézed akkor ez máshol lefedi a system engineer fogalmát. Pár helyen van egy olyan elgondolás, hogy ha valamire ráfogjuk, hogy devops, akkor jobban találunk rá embert. Itt is minden sorba bele van írva, hogy develop vagy development, tehát devops. Ott tarunk, hogy egy network engineer is devops, ha kell mondjuk pythonban kéthetente 10 sort írni egy config changehez.

Rám az 'a' illetve a 'd' pont is igaz.

Mi 2-en vagyunk a kollegámmál akik konkrétan a fejlesztökkel dolgozunk egy csapatban,
ezen kivül van egy különálló rendszergazdai csapat akik a napi szintü infrastruktura üzemeltetési feladatokat végzik.

Konkrétan most python-ban illetve php-ban programozom is, illetve C-ben mi "buildel-ünk" és debuggolni szoktunk.

Sok helyen láttam énis nettö Rendszergazda = Devops álláskiirást énis, itt kint kb. minden DevOps lett ami Linux Sysadmin volt eddig :)

f, a csapaton belul az a fejleszto/automatizalo/uzemelteto mernok, aki vegigkiseri az alkalmazas eletet a tervezestol az uzemeltetesen at a purgatoriumba kuldesig.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

sub

Leirasod alapjan szerintem gondold at azt a hazakoltozest.
Meg a kisebb ertek is a teteje azzal is amit felsoroltal, ez a tapasztalatom.
En ennyivel inditottam a nezelodest, nem igazan voltak ra vevok.

igen eddig úgy tűnik hogy felülre lőttem eléggé.
de eldöntve még semmi sincs pont az a bejegyzés célja hogy kb. reális képem legyen.

te is gondolkodtál hazamenetelen?

En hazankban tartozkodom, de mar nagyon gondolkodom az ismetelt tavozason.
Fix, lepairozott barmi nelkul en senkinek nem javallom a visszaterest.

Gondolom a bértervet skáláztad az itthoni viszonyokhoz: kicsit olcsóbb albérleti árak, autó ára ugyanaz, élelmiszer ugyanaz, orvosi ellátás olcsóbb, feeling/lifestyle (legyen!) ugyanaz. A 750-ből is jól el lehet lenni.

igen a 750-böl ugyszámolom hogy jól kijönnénk, plusz természetesen amit az asszony összeszed :)
Igazából csak nem volt még reális képem hogy kb. mik a határok, sok féle számot olvastam/hallottam. Nyilván meg is kell egy ilyen állásra felelni - ez már egy másik kérdés.

en mindig elmondom mindenkinek, hogy teljesen mindegy mennyit keresel, teljesen mindegy, mennyit koltesz: nem ezeket kell optimizalni.
a netto megmaradt penztomeget (osszes bevetel - osszes kiadas [lifestyle, akarmi is]) kell optimizalni, szerintem. hacsak nem gyult mar eleg ossze az FI eleresehez, akkor teljesen mindegy. :)

ennek fenyeben nehez lesz mondjuk 1k EUR-t megtakaritani havonta a 750-es fizubol.

Ha az asszony is keres akkor azon meglepodnek ,hogy ha az o fizujat nem tudnak elrakni egy az egyben egy 750K nettos fizu mellett.

ok, 300K? tehat el tudnak rakni <1k EUR-t?

Passzolom mennyit keres asszonypajti de miert gondolod ,hogy o csak ilyen keveset? Amugy en nem mondtam ,hogy mo-n fenekig tejfol az elet de azert a 750 nettobol is illik meg maradnia valaminek. Vagy fasztudja regen nem elek mar mo-n neha jarok arra evente vagy ketevente 1x megallapitom ,hogy a cuccok majdnem annyiba nehany esetben dragabba kerulnek mint ahol elek (most a muszaki cuccokon kivul ugye minden dragabb de svajcbol nezve ez a vilag nagy reszere igaz :D)

De szerintem ha ket fizud van es az egyik abbol egy 750K netto eleg nagy labon kell ahhoz elni hogy 1K EUR ne legyen elrakva.

konkrét állásokat még nem nézegettem, de gyüjtögetem a potenciális cégeket ahova passzolnék.
köszönöm a tippet ez jónak tünik.

Szia,

Írok róla pár szót: DevOps infrastruktúra, konzultációs és .net/java fejlesztési szolgáltatásokat nyújtunk nagyjából 2500 fejlesztő részére.

Gyakorlatilag a teljes DevOps stack-el foglalkozunk, a teljesség igénye nélkül: Atlassian Stack (Bamboo, Jira, Confluence, Bitbucket), SCM (git, CVS, SVN), Pipeline (Jenkins, TFS / Azure DevOps, Bamboo), artifact management, konténerizáció (Docker, Kubernetes, OpenShift), OS level és application monitoring, IaaC, szkriptelés és automatizáció, Cloud migráció, ethical hacking és Java és .net fejlesztések is a csapat feladatai közé tartoznak.
Az elterjedt fejlesztési környezetek támogatása is a csapat portfóliójába tartozik.

Soroksári úton van az iroda, van lehetőség otthoni munkavégzésre.

Kéthavonta egy hét oncall támogatást vállal a csapat minden tagja, pozíciótól független.
Havonta átlagosan 2 oncall esetünk van.

3 nyitott pozíciónk van, feladatokban és pozícióban is van átjárhatóság.

Én vagyok az érintett csapat vezetője, keres bátran, ha bármiben tudok segíteni.

Üdv,
Gábor

Szia,

köszi szepen az infokat, szerintem passzolna hozzam maga a melo.
Ha lesz meg nyitott pozi 1-2 even belül mindenkepp jelentkezem!

Üdv,
zcs

Ha haza akarsz költözni, gondolkozz el vállalkozásban is. Ismeretségi körben mindenki külföldre dolgozik a tiédhez hasonló vagy magasabb tudással 1,2-2 millió HUF/hó áron vállalkozóként. Hazai piacon akkor se fizetik meg ezt a típusú tudást eléggé, ha egyébként lenne rá pénz.
Ha 0,75 milliót keresel állásban, miközben vállalkozásban adózás után ennek a duplájához is hozzájuthatnál, az 5 év alatt mondjuk -45millió HUF. Az már szemmel jól látható összeg.

lehet lama kerdes de hogyan talalsz kulfoldi cegeket ahova bedolgozol?
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

pl Upwork
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Családi körben linkedin-en át jött mindenkinek. Egy eset volt amikor exkolléga nekiállt toborozni. A folyékony angol kommunikációs szint legyen meg szóban és írásban is.

Protipp: Esetleg a CV-t majd érdemes lesz egy helyesírás-ellenőrzőn átfuttatni.

--
trey @ gépház

en arra a 6-7 evre meg rahuznek egy kicsit es letennem az allampolgarsagit - jol fog jonni ha a nagyverzir kilep az eubol

+++ (bizonyos feltételekkel már most igényelheti)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

+1 ez tuti megvarjuk, igazabol mar intezem a papirokat.
Elvileg B2-es nyelvvizsgaval 7ev elegendö.

Miert mesz vissza?

Igazabol a csalad illetve a baratok miatt.
Itt is vannak persze nemet-külfödi ismerösök de az nem ugyanaz.
Szerencsere eleg aktiv barati körünk van es sokat jarunk haza illetve ök ki de megsem az igazi.
+Picit most valahogy meguntam az ittlétet is.

Illetve mind a ketten szeretnenk csaladi hazban elni ugy hogy az nem kerülne 4-500e euroba :)
Ezert az alapötlet az hogy ha talalok valami jo munkat akkor otthon tudunk valamit felujitani/epiteni.

Nyilvan ezek a pozitiv oldalai a dolgonak, azt nem tudom milyen lenne visszacsöppenni a "magyar valosagba" :)
De pont emiatt merlegeljük az opcioinkat, viszont az allaspiaccal nem nagyon vagyok tisztaban ezert nyitottam a topicot.

Budapesten egy családi ház már 200-300e EUR körül van, mire elégedett leszel a dologgal. Távolabb pedig vannak 100e EUR körül is, de akkor meg az ingázás fogja megölni a dolgot, hazamész aludni és hétvégén sebtiben elintézel mindent, ami a ház körül akad, se sose fogod utolérni magad... :)

A magyar valóságot először próbáld ki, gondolom vannak azért tartalékaid, bérelj családi házat és próbáld ki pár hónapon át, aztán eldöntöd.

--
https://iotguru.live

++ ez sok plusz, én is bérelnék első körben, lehetőleg azon a környéken ahol venni is szeretnék majd.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Videk a cel mindenkepp, es ingazom is kell ez igy van, illetve a munkanal sokat nyom a latba a home office lehetöseg (par nap hetente sokat szamitana).

Mondjuk ezek a problemak itt is fent allnak ha elköltöznenk, jelenleg bringazom(9-10km a munkahelyem), ezt ellege elvezem mondjuk...
Ja hat a haz az haz ott mindig van munka az tuti :)

Egyebkent ez a proba nem rossz ötlet :)

"Mondjuk ezek a problemak itt is fent allnak ha elköltöznenk, jelenleg bringazom(9-10km a munkahelyem), ezt ellege elvezem mondjuk..."

Az olcsó családi ház az mondjuk 30-40 kilométernél kezdődik, Pest megyén kívül, ami 60-80 kilométer ingázás. Ha mondjuk a békásmegyeri ófaluban találsz egy 120 négyzetméteres házat 500 négyzetméteres telken, az olyan 60-80 millió, ugyanez mondjuk az óbudai testvérhegyi, táborhegyi vagy remetehegyi részen 80-100 millió. Innen a 8-10 kilométer még mindig csak az Árpád-híd. Persze, lehet találni a pesti részen is házat, de azt a környéken nézd meg jobban azért, hogy romlik, stagnál vagy épp megújul.

--
https://iotguru.live

+1

És azzal is számolni kell, hogy az utóbbi 4-6 évben drámaian megnőtt az agglomerációs autóforgalom, úgyhogy egy idegtépő araszolás reggel-este. Legalábbis mifelénk (Pomáz, Budakalász, Szentendre), és az M2-esre se lehet ráhajtani (Vác, Sződliget, Dunakeszi stb) (az építkezés miatt) csak úgy, mivel már M0-án áll a sor, valamint a rádió az M3-on minden reggel balesetet mond be... tudom, van vasút is, de a többség mégiscsak autózik.

Szóval vagy olcsó(nak tűnik) és szívsz a közlekedéssel, vagy nagyon drága és jobb a közlekedés.

Ja, elég baj, hogy a sok dugó ellenére újabb emberek szállnak autóba. Én vonatoztam, amíg lehetséges volt, voltak tipikus MÁV sztorik, de azért hoztak-vittek.

Amúgy külföldről úgy érdemes hazajönni, ha már eleget félretettél, és itthon azt csinálsz, amit akarsz, mert megengedheted magadnak. Ez lehet IT-ban home office vagy vidék, vagy lehet váltani az álommelóra, pl. kertész, állatidomár, űrhajós...

Vonatoznék szívesen Eger-Pest között, de felújítás miatt jó pár évre kilőtték a bringát a vonaton kombót :/
Néztem oszkar-t, mint telekocsiv alternatívát, de alig olcsóbb mint egyedül beülni a kocsiba, cserébe hosszabb a menetidő, és még pár emberhez is kell alkalmazkodni. Nehéz itthon ez a közlekedés az elmúlt pár évben.

> de alig olcsóbb mint egyedül beülni a kocsiba

Marmint ugy erted, azt leszamitva, hogy meg kell venni egy kocsit, tarolni kell valahol, biztositast kell ra kotni, evnte ketszer gumicsere, X evente muszaki, Y km-enkent szerviz, Z havonta olajcsere, ablakmoso, wunderbaum, stb.?

Ugy tenyleg alig olcsobb. :D

Nyilván szigorúan csak a benzint számolva olcsóbb. :)

Én anno az előző autónál mindent felírtam, a megvételtől az eladásig, 55-58 forint jött ki egy kilométerre.

--
https://iotguru.live

ja nyilván van autónk, garazsunk, stb. Vagy mindenki csak munkába járás miatt vesz autót, amúgy vonattal megy tengerpartra nyaralni?:)

Te melyik használati mód költségéhez számolod hozzá a garázs és az autó költségét?

--
https://iotguru.live

Nyilván nem a munkáéhoz, mert ha ahhoz számolnám akkor számolnám a cipőt, a gatyát, a táskát, meg mindent amiben a munkába megyek. És akkor már számolhatnám a munkához a fodrászt és a tusfurdőt, meg a kaját is, de nem teszem, mert létszükséglet :)

Értem én, hogy az autóval más költség is van a munkába jutás során, de azért nem írhatunk minden számlát a munkába jutás költség oldalára. Legalábbis én így érzem. Ha így tennénk, akkor az telekocsizásba számoljuk bele az internetszámlát is, valamint a telefonkészülékem árát is, hisz az is kell ahhoz hogy telekocsizzak :)

De persze összetett gond ez, jártam évekig vonattal Eger-Pest viszonylatban (a szükséges heti 1x), de amióta felújítás van, nem kerékpárkompatibilis a vonatpotló, így plusz fél-félóra az eljut a vonatig, majd onnan a melóhelyre.

Nem, nem kell odaírni a munkába járáshoz az autó teljes költségét, csak annyit, amennyi a megtett kilométerre esik.

Ez a költség viszont jóval több lesz, mint pusztán a benzinköltség, nyilván sokkal jobb érzés megmagyarázni azzal az autót, hogy vonattal menni közel annyi, mint az autóba a benzin... de egy átlagos autó 50-75 forintba kerül kilométerenként, egy Eger-Budapest így 7000-10000 forint autóval, vonattal meg 2500 per fő. Ha másképp számolsz, azzal csak magadat vered át...

--
https://iotguru.live

Igen, valahol ez érthető, azonban a vonat állomáshoz el is kell jutni (1 vonaljegy), majd a munkahelyre szintén eljutni (még1 vonaljegy). Valamint a plusz időt is bele kell számolni valami értelmes órabérrel, hiszen autóval 1ó40p, vonattal pedig 3ó-3ó10p (Egerben eljutni vonatig + vonat 2ó + Pesten eljutni melóig). Egy nap ez már 6 óra ut, ami egy plusz műszak lenne kb :)
Persze igen, sarkítottam, nem olcsóbb autóval, és ráadásul vezetés közben hasznos dolgot sem lehet tenni (kutatás, tanulás, meló) :/
De sajnos a sok évnyi heti egyszeri vonatozás után be kellett látnom, hogy ár/érték arányban az autókázás jobban megéri, és főleg családbarátabb :)

A belvárosi ingatlanárak (akár bérelnéd, akár vennéd, akár eladnád) az agglomerációba szorította a dolgozó embereket. Aki el tudta adni a lakását 40-80 millióért, tudott venni egy pofásabb családi házat Budapest peremkerületén, ami arrafelé is felverte az árakat. Gyakorlatilag a befektetés célú ingatlanberuházások kiszorították emberek százezreit, dominószerűen és erre az infrastruktúra nem készült fel.

Vonat nincs mindenhol, illetve lutri, hogy mikor adódik egy 30-60 perces késés, ami a felújított pályákon is előfordul, mert karbatartás nélkül hagyják rohadni, amit megépítettek.

Lásd: https://mav-stat.info

--
https://iotguru.live

Gondolom gyerek nincs még.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

nincs, emiatt eleg flexibilisek vagyunk, de tervezünk

Szerintem akkor most huzzatok bele es gyujtsetek meg penzt :D

most majd mindjart megkapom a magamet, de azert leirom:)

en pont a lanyom / jovobeni gyerekeim miatt nem koltozok haza... milyen oktatast fog kapni otthon? hany nyelven fog beszelni amire vegez? igen, vannak nagyon jo sulik lelkiismeretes tanarokkal (en is ilyenbe jartam), de ez lenne a norma? mekkora szerencse kell hozza? ha meg nem allamiba viszed, akkor johet a zsebbe nyulas, de informatikuskent igazad van, ez nem gond. utana jon az, hogy a boltban sorba kell allni, az emberek fasultak/rosszkedvuek, mindenki mindennel elegedettlen, megy a mutyi mindenutt, az allam nem erted dolgozik (ha el kell valamit intezni, es nem vagy trey meg gelei akkor bizony szivni fogsz mint a tobbiek akik nem bloggolnak), es biztos van, amit kifelejtek.

mondjuk ha a 6 ev alatt meg mindig nem szereztetek helyi baratokat, hanem haza jartok ezert/onnan repulnek ki, akkor az is jelent valamit:) bocs, ha felreertettem.

Egyetertek az elottem szoloval, mivel nem az a cel, hogy a mar meglevo gyerek tanuljon meg rendesen magyarul is, en itthonrol nem nagyon javasolnam a hazakoltozest. (A magyar baratokat leszamitva nem latom az elonyoket)

Szinten egyetertek..... En mar nem mennek vissza

+1
Szerintem mi is ezért nem fogunk hazamenni...
--
Debian Linux rulez... :D
RIP Ian Murdock

Meg 6 ev alatt kettojuknek mar illett volna osszelegozni egy kecot...

itt a kornyeken 1.6 millio CHF korul vannak lakasok, ezt 6 ev alatt osszelegozni 266k/ev felrerakast jelentene...
500k EUR-t 6 ev alatt szinten havi ~7k EUR felrerakassal lehetett volna elrakni

melyik realis szerinted?

De 10%-tól már a tiéd, és csak az 1/3-át kell valaha is kifizetni :).

honnan jon a 10? a minimum onero 20% altalaban.

Svajcban 20% a legtobb nyugati orszagban 5-15% kozott mozog illetve ne a Zurichi lakasarakhoz nezd.

Pl nalunk 1-1.2M korul lehet kapni kertes kecot is. Es hjam 200K -t osszeszedek 5 ev alatt a beugrora...

Joco svajcban van, mint en, igy konkretan neki szolt :-) de lehet, hogy o tudta veled egyutt, amit en nem, hogy mashol nem 20%. bevallom, nekem az tenyleg uj info, hogy eleg 5-10-15%. Magyarorszagon is 20% kell, nem?

Itt a nagy ingatlanlufi közepette már lassan újra 0 százalék önerő kell, mintha 10 évvel ezelőtt nem történt volna semmi.

--
https://iotguru.live

Vagy a best of, amikor bemondja a kozvetito (full szabalytalanul btw) hogy az onero mehet szemelyi kolcsonbol.

Ó ezt pont tegnap hallottam, ez volt a hét vicce

Azt nem értem, hogy ok, hogy lerakja a foglalót személyi kölcsönből, de a keresetigazolást az Ecserin vesz, hogy a bank adjon neki hitelt? A KHR-be behackol, hogy ne lássa a bank, hogy mennyi kölcsöne van?

Viccnek jó, de semmi realitása.

Szeretnék látni egy 0-hoz konvergáló kamatozású, forint alapú jelzáloghitelt.

Mondjuk úgy, hogy az előbbi valóságtartalma nem minden esetben 100%, az utóbbi meg megfelelően ügyes ütemezéssel megoldható. NAV-os jövedelemigazolás sokszor hasznosabb lenne, de az jogilag leghamarabb a tárgyévet követő május végétől áll rendelkezésre, azaz egy mondjuk márciusi hitelnél a tavalyelőtti jövedelem látszik csak benne.

egyéni vállalkozóknál így is van. Aztán a bank csak a jövedelem (mármint annak amit a nav leigazolt és a tényleges jövedelem csak 60%-a) adott százalékát veszik.

ONYF K70, az emlekeim szerint egeszen up-to-date.

A keresetigazolasnak semmi koze az onerohoz. Siman kereshetsz egymillat netto, ha mindig elkoltod, sosem lesz 20%-od egy ingatlanra.

Ugyanigy, nem tilos szemelyi kolcsonnel rendelkezni, mielott felvennel jelzaloghitelt. Az igazolt fizud X%-aig mehet a SUM(havi torlesztoreszletek). Ha keresel mondjuk 300k-t, ebbol 20k az "onero" szabadfeljhasznalasu kolcson, akkor meg boven van hely a jelzaloghitelnek. Not recommended, de meg fogod kapni.

Azt tudod, hogy a meglevő, bevallott hiteled csökkenti a jövedelmed a hitelirálatnál?

https://m.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/elszabadul-a-lakashitelpokol-csattanos-valasz-erkezett-a-huhogoknak.325359.html?i=325359

+ ha van hitelkártyád, akkor azt tudtommal úgy veszik, hogy a max. hitelösszegig felvetted (mert megteheted elvileg).
Szerintem hitelfelvétel előtt/közben értelmes optimalizálni hitelkiváltással, átstrukturálással.

Üdv.

mo az passz. UK-ben peldaul mar 5%-tol elerheto hitel (persze a feltetelei is olyanok lesznek)

Mo.: minimum 20% vásárláskor
(építéskor beszámítható addigra elkészült munka, már megvett anyag, szocpol, más ingatlan bevonása, etc)

Itt most igen szigorú ennek a szabályozása. Viszont világviszonylatban van hely ahol nullától indul:
https://www.thebalance.com/usda-rural-mortgage-loan-basics-2395244

A hitelrol mint olyan hallottal mar? :D

persze, de nem ezt irtad! ;-)

Igaz de abbol indultam ki ,hogy nem feltetelezel ilyesmit ismerve az ingatlan arakat es a fizeteseket is. Nyilvan van aki ennyit is felre tud tenni de az mar vallalkozo kategoria szerintem es nem alkalmazott plane nem devops :D

ööö nem írtam sehol hogy nem raktunk félre. de az tény hogy 500k nincs a számlámon de egy önerő már kijön ha itt akarnánk felvenni hitelt.

Akkor hajra (meg megkoszonod majd nekem) en a budos boga eletben nem mennek vissza mo-ra meg akkor se ha megkeresnem ugyanazt mint itt.

Ezért kérdeztem :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Angliában ugyanez van kb., mint amit Magyarországra írtál. :)

Szia,
hasonlo cipoben jarunk mi is, annyi kulonbseggel, hogy regebben vagyunk kint es majd csak 21-ben mennenk haza.

Nem tudod a remote Arbeit-ot a jelenlegi ceggel lebeszelni? Berelsz egy szobat, hogy legyen hova bejelentkezni.
Havi egyszer kiutazol egy hetre es mindenki Happy. Mar, ha tetszik a jelenlegi munkaadod :)

En mondogatom egy ideje a fonokomnek, csak hogy tudjon rola :)

Udv

:DD mert szobaba engedik .hu bejelentkezni.....
ugyan mar, meg lakasba sem, full torvenyes berleti szerzodessel :D

minden csak a berbeadon mulik, de akkor max mini lakasba videken. szerinted most hol lakik Nemetorszagban? leakadtal egy reszleten.
meg, nem is toled kerdeztem.

Pont nem ponthu, hanem pontde.

ahso

szia,

a jelenlegi munkahelyen ez esélytelen mert van pár teljesen szeparált hálozatunk azonkívül a remote sem nagyon támogatott.

viszont egyre jobban foglalkoztat hogy itt kint keresek egy olyan helyet ahol ezt támogatják, ma utánanéztem és elvileg nem kell német bejelentett lakcim sem.

Ahhoz nem kell, csak ha kapod a beredet, mint munkavallalo, akkor valahogy kell adoznod. Magyarorszagon kell lennie magyarorszagi szekhelynek a munkaadonak, ha tobb mint 180x napot ott vagy.
En az egy es egynel ezert nem tudnek, remote nem nemet cimmel dolgozni. Amugy nalunk is most tesztelik egy kollegaval a Home Officet. Tehat kesobb jo esellyel lesz ra alkalom. :)
Ezert is merult fel bennem, hogy talan te is beprobalkozhatnal igy, meg hatha a nemetek nem nyuljak le az ember nyugdijat. Ha nem surgos hazamenni, akkor nalunk is van munka es 1-2 even belul azt gondolom mehetne a majdnem full home office. Legalabbis nagyon remelem.

"Magyarorszagon kell lennie magyarorszagi szekhelynek a munkaadonak, ha tobb mint 180x napot ott vagy."

Ezt a 183 napot amúgy a bejelentett lakcím és a céges nyilvántartások (kiküldetés és a többi) alapján nézik. Ha van németországi bejelentett lakcímed és van home office lehetőséged, akkor a kutya nem nézi, hogy te konkrétan honnan és melyik országból dolgozol. A munkahelyi balesetek miatt mondhatnak olyat, hogy ha mégse otthonról dolgoztál, akkor az nem munkahelyi baleset, de IT területen nem fogja letépni a karodat egy munkagép.

--
https://iotguru.live

De ezt lehet bonyolitani azzal ,hogy kiugrasz a kozertbe ebedidoben es a tejes ifa kivasal. Ez ugyanugy munkahelyi baleset.

De csak, ha ebéd beszerzése miatt. Ha mást is vettél, akkor beszoptad. :)

--
https://iotguru.live

igen, ugy gondoltam, hogy ezt kikuszobolni a nemet cimmel es bejelentessel lehetne...

+1