Külfödröl hazatérö DevOps/Linux SysAdmin - anyagi lehetöségek - tippek

Fórumok

Sziasztok,

segitséget szertnék kérni, jövöre valószínüleg aktuális lesz nálunk a hazaköltözés 6-7 év Németország után.
Èv elején szeretnék elkezdeni pályázgatni, viszont nem tudom belöni a fizuigényemet reálisan, és nagyon vegyes képet hallok az ismerösöktöl.

Jelenleg Devops/Linux sysadmin/Network területen dolgozom,
napi szinten alábbi témákkal foglalkozom:

*Linux: Debian/Ubuntu,CentOS,SLES/OpenSuse, OpenWRT
*Automation: Puppet,opsi
*Prog.:python,bash; php(alap); C/C++ - alaptudás, fökent debugging illetve a GNU toolchain aktiv használata
*Network: Cisco(Vlan,vtp,multicast), illetve HP Aruba
*Setting Server HW to work(Rack/Server/Networking)
*Atlassian Tools(jira,confluence,bitbucket)
*SVN,Git, Jenkins
*DNS,DHCP,Apache illetve saját belsö repo szerverek
*IOT HW (carambola2),Nordic nrf52 chipset, BLE, UWB
*Win7/10 alap rendszergazdai ismeretek
*8év releváns szakmai tapasztalat
*Nyelvtudás: német,angol folyékony

biztos kihagytam még valamit de ez ugyis csak elözetes felmérés.

Munkavégzés helye: Budapest

Az én elképzelésem az legalább netto 750e lenne (igazából 900e volt az elsö de arrol sokan lebeszéltek).
Szerintetek ez realitás lehet?
Vagy inkább tapogatózzam az egyéni vállalkozó irányba (sajnos erröl semmilyen tapasztalatom sincs)?
Esetleg van pár cég javaslat ahol a németet illetve az angolt is használhatom?

Köszönöm a tippeket, trükköket!

üdv
zcs

Hozzászólások

Ahogy én látom, a senior fizetések valahol 1-1.5 millió bruttó környékén megállnak, cégtől függetlenül. Én azt tudom javasolni,
hogy alvállalkozóként dolgozz, ha ennyire a pénz kell (KATA, havi 1 millióig iszonyat kedvező), illetve a legjobb, ha külföldi
cégnek tudsz bedolgozni itthonról, nyugati fizetésért.

+1 a vallalkozora. Persze mondhatja az ember, hogy nyugdij, meg TB, de pl en nem voltam "ingyenes" orvosnal evek ota, mert semmi ertelme annak, hogy ugy beszelnek az emberrel mint a kutyaval, fel nap varakozok, csak kapkodnak elsiklanak minden felett, aztan kijovok ugy, hogy "OK akkor mehetek fizetoshoz, mert ez semmit nem ert..."

A nyugdij meg...ahhh hagyjuk is.

Nem az van, hogy befizeted a kb. 8000 Ft-ot és akkor full állami egészségbiztosításod van (TAJ lekérdezésed biztosítottnak fog mutatni)?

Milyen jó szolgáltatás alapú egészségbiztosítást ismersz Magyarországon, mert én még nem találtam olyat, ami nagyobb gond esetén is segítene. Amiket én láttam, azok arra jók, hogy kb. az SZTK-ba járást fedezzék, de amikor műtét van, ott már fizetni kell saját zsebből.

> Milyen jó szolgáltatás alapú egészségbiztosítást ismersz Magyarországon, mert én még nem találtam olyat, ami nagyobb gond esetén is segítene.

+1

Ismerosomnek az egyik legnagyobb szolgaltato bemondta, hogy csak azert lehet meg ugyfel, mert ceges keretszerzodes van, egyebkent nem eri meg nekik kezelni.

A 8ezres az semmilyen jogvisszonnyal nem rendelkezőknek van. A főállású kata maga is fedezi a tb-t. Persze ezt a megfelelő ürlapon a megfelelő x-ekkel be is kell vinni a rendszerbe, mert simán átmegy a főállású pipával úgy a rendszeren, hogy a tb pipa kapcsán nem jelez senki és semmi, hogy lemaradt :)

Most a legnépszerűbb a Generali Private Care. Attól függ milyen csomagot választasz, teljes mértékben ki tudja váltani az állami egézségügyet. Korlátlan járóbetegellátás és van olyan amiben fekvőbeteg is benne van. Havi olyan 10-30k között a díj de ha belegondolsz hogy egy nem lakásrendelőben 30k egy szakorvosi vizit sztem abszolut megéri ráadásul 1 és 5 éves időszakra lehet kötni. Ha meg nem biztosítanak tovább, átmész egy másikhoz.

Ez az új privat care csomagjuk nagyon ratyi. Előtte a medicoverrel voltak szerződésbe, most meg ilyen máv rendelőkbe küldenek, meg hasonlókba, persze a pontosságot ott élből nem ismerik, oda hivnak 1-re és fél háromkor fogad, meg hasonlok. Már mondtam nekik, ha mégegyszer oda küldenek akkor felmondom az egészet a fenébe, ilyet ingyen is kap az ember.

én kikértem tőlük a listát, több nagy klinikával is kapcsolatban vannak pl. Duna Medical vagy BHC. Én is medicovernél voltam korábban, de ha ilyen nagyobb klinikákra mész akkor pontosak, kedvesek és jól felszereltek a rendelők, szinte ugyanaz mint medicover csak a mélygarázst hiányolom meg a netes foglalást de egyébként ok.

A cikkben szereplo "Katásként sokat kereshetünk, de a nyugdíjban nélkülöznünk kell" alcim jol miutatja mind az emberek hulyeseget, mind az ujsagirok szandekos gusztustalankodasat.

Nem kell a KATA-soknak nelkulozni nyugdijaskent. Azert marad naluk tobb ho vegere, mert kevesebbet raktak be a kozosbe - es igy kevesebbet vehetnek ki belole. A kulonbozetet erdemes nyaralas helyett abba fektetni, hogy ne pusztulj ehen nyugdijaskent.

Igazából az emberek nem tudják összekötni a kettőt.

Van rokonságban házaspár, a 90-es évek közepétől kezdve vállalkozók voltak, persze minimálbérre bejelentve, most mentek nyugdíjba, azon nyünyögnek minden családi összejövetelen, hogy alig kapnak nyugdíjat, bezzeg a tanár és orvos nyugdíjas társaik majdnem kétszer annyit kapnak, mint ők, szóval kapják be a közalkalmazottak. És nem megy át nekik, hogy a nyugdíjat nem a nettó éves céges bevétel, hanem a jövedelem után befizetett adó alapján számolják.

--
https://iotguru.live

"és így a nyugdíj mértéke is növekedni fog?"

Igen.

"egy egyéni vállalkozó milyen formában, hogyan tudja ezt megtenni?"

KATA esetén sehogy. De ezen kívül a többi vállalkozói forma vagy cég esetén olyan jövedelemre jelented be magad, ami épp jólesik. Csak az ugye azzal jár, hogy több lesz a befizetett adó is.

--
https://iotguru.live

"Ez téves. Aki akar fizethet be 75.000 forintot havonta."

Kérlek alássan, azzal a 75 ezer forinttal kapsz a minimálbérhez (~nettó 90 ezer) köthető nyugdíjat 1 ledolgozott év után 1 év szolgálati idővel. Az 50 ezerhez ~0,7 év szolgálati idő tartozik egy kerek ledolgozott évhez és persze ezen túl a minimálbér 70 százalékának megfelelő nyugdíjalap.

--
https://iotguru.live

Így van. Nem túl acélos, de több. Viszont ennek is jobb helye van a polgárnál megtakarításként mint az államnál, aki vagy nyugdíjat ad majd belőle később, vagy épít még egy gyönyörű sportlétesítményt most, aztán pingvinezik majd, hogy bocs, ez elfogyott, nincs miből nyugdíjat.

Kommentek közt van pro és kontra érdekes.

Például, hogy a 25 ezres difit jobban megéri kockázat nélküli befektetésbe tenni vagy akár valami lakástakarékba (bár az is be lett szántva azóta).
Viszont melyik a minimális táppénzt írja, még nem látta, hogy mennyi jár a fizetése után https://www.hrportal.hu/tappenz_kalkulator.html

Most őszintén, van aki még hisz az állami nyugdíjban? És akkor olyan nyugdíjról még nincs szó, ami egy IT bérrel ekvivalens, vagy akárcsak összevethető. MNB álláspontja szerint a mai nyugdíjrendszer legfeljebb 2035-ig tartható fenn. Emelni kell majd a korhatárt és csökkenteni a nyugdíj összegét.
Ez egy vicc kéremszépen. Eldöntöttem, hogy nem hiszek abban, hogy lesz bármilyen nyugdíj, legfeljebb majd kellemesen csalódok. 50 évesen majd hátradőlök ha akarok a megtakarításaimból. A nyugdíj lesz-nemlesz problémán meg aggódjon aki akar. IT rendesen fizet, időben félre lehet belőle tenni.

Germán jónevű tervezőiroda. A beszélgetés nem a képzelet szüleménye:
- Mi tartja itt ezt? Mintha hiányozna egy csomópont ami az egész tetőszerkezet tartja.
- Őőőő... ó basszus!

A különbség a két szektor közt a szabályozás. Néha látni videókat kevésbé szabályzott országokból, amiken összedőlnek komplett épületek.

Ahogy fentebb írta a szaktárs: ez a számítógépkereskedés szereplőjének felel meg. Aki kiméri (már ha...), az nem mérnök (minden egyéb rosszindulat nélkül).

Nálunk terasz építésénél kb 1.5 m hosszan volt 20 centi eltérés, rossz volt nézni. Mikor megkérdeztem, azt monta a "szaki", hogy "Igen, tényleg. Kijavítsuk? Kijavítjuk szívesen, te fogod nézni utána 20 évig..." :D

DevOps alatt a CI/CD toolchain és cloud üzemeltetőt érted?

Kezdek kicsit furcsán nézni a jelenlegi mindent DevOps-nak nevezünk divatra, ami szerint a DevOps:
a, egy olyan IT csapat, akik egy helyen dolgoznak, fejlesztők, tesztelők és üzemeltetők közösen, tehát mindenki tisztában van azzal, hogy nem érdemes a másik területet szopatni, mert mögötted dolgozik, és alapvetően a WTF/óra alacsonyan tartása a csapat célja
b, olyan fejlesztő, aki egyben üzemeltet is
c, olyan üzemeltető, aki egyben fejleszt is
d, olyan üzemeltető, aki a fejlesztői infrastruktúrát üzemelteti
e, nincs pénzünk külön fejlesztőre, üzemeltetőre és tesztelőre, ezért keresünk olyan embert, aki egyformán nem ért egyikhez se, de nem kér sokat

Nagyrészt az első pont az, ami a DevOps fogalmat fedi, de a HR és a buzzword factory rátalált a fogalomra, mint gyöngytyúk a meleg takonyra, azóta én már nem ismerem ki magam, hogy épp ki mit ért DevOps alatt.

--
https://iotguru.live

d, olyan üzemeltető, aki a fejlesztői infrastruktúrát üzemelteti

Ehhez nemrég volt szerencsém egy interjú erejéig, aztán mikor látták, hogy nem fordultam le a székről ájulás közben akkor meg az volt a mondás, hogy biztos nem is akarok DevOpsozni... Mindez 2 hónapja és még mindig keresnek.

Ezzel mi a gond egyébként? Ez a klasszikus infra ops, én ezt (is) csinálom pl. (Mondjuk ez NEM DevOps)
Vagy gombokért akartak alkalmazni "with all the glory and fame"? ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem gombokért és a cég is jó.
Pozíció megnevezés: DevOps Engineer
Feladatok:
Administrate, maintain and support development environments and applications (e.g. JFrog, Docker, Git)
Maintain, optimize and support the development infrastructure
Continuous integration support (e.g. Gitlab, Artifactory, Jenkins, Subversion, Virtualization environment)
Support the setup of virtual environments in Azure for development and testing
Develop and improve supporting tools (e.g. data migration/import)

Ebből a CI bár le van írva, a valóságban nem kellett volna foglalkozni vele. Ha a többit megnézed akkor ez máshol lefedi a system engineer fogalmát. Pár helyen van egy olyan elgondolás, hogy ha valamire ráfogjuk, hogy devops, akkor jobban találunk rá embert. Itt is minden sorba bele van írva, hogy develop vagy development, tehát devops. Ott tarunk, hogy egy network engineer is devops, ha kell mondjuk pythonban kéthetente 10 sort írni egy config changehez.

Rám az 'a' illetve a 'd' pont is igaz.

Mi 2-en vagyunk a kollegámmál akik konkrétan a fejlesztökkel dolgozunk egy csapatban,
ezen kivül van egy különálló rendszergazdai csapat akik a napi szintü infrastruktura üzemeltetési feladatokat végzik.

Konkrétan most python-ban illetve php-ban programozom is, illetve C-ben mi "buildel-ünk" és debuggolni szoktunk.

Sok helyen láttam énis nettö Rendszergazda = Devops álláskiirást énis, itt kint kb. minden DevOps lett ami Linux Sysadmin volt eddig :)

Leirasod alapjan szerintem gondold at azt a hazakoltozest.
Meg a kisebb ertek is a teteje azzal is amit felsoroltal, ez a tapasztalatom.
En ennyivel inditottam a nezelodest, nem igazan voltak ra vevok.

igen a 750-böl ugyszámolom hogy jól kijönnénk, plusz természetesen amit az asszony összeszed :)
Igazából csak nem volt még reális képem hogy kb. mik a határok, sok féle számot olvastam/hallottam. Nyilván meg is kell egy ilyen állásra felelni - ez már egy másik kérdés.

en mindig elmondom mindenkinek, hogy teljesen mindegy mennyit keresel, teljesen mindegy, mennyit koltesz: nem ezeket kell optimizalni.
a netto megmaradt penztomeget (osszes bevetel - osszes kiadas [lifestyle, akarmi is]) kell optimizalni, szerintem. hacsak nem gyult mar eleg ossze az FI eleresehez, akkor teljesen mindegy. :)

ennek fenyeben nehez lesz mondjuk 1k EUR-t megtakaritani havonta a 750-es fizubol.

Passzolom mennyit keres asszonypajti de miert gondolod ,hogy o csak ilyen keveset? Amugy en nem mondtam ,hogy mo-n fenekig tejfol az elet de azert a 750 nettobol is illik meg maradnia valaminek. Vagy fasztudja regen nem elek mar mo-n neha jarok arra evente vagy ketevente 1x megallapitom ,hogy a cuccok majdnem annyiba nehany esetben dragabba kerulnek mint ahol elek (most a muszaki cuccokon kivul ugye minden dragabb de svajcbol nezve ez a vilag nagy reszere igaz :D)

De szerintem ha ket fizud van es az egyik abbol egy 750K netto eleg nagy labon kell ahhoz elni hogy 1K EUR ne legyen elrakva.

Szia,

Írok róla pár szót: DevOps infrastruktúra, konzultációs és .net/java fejlesztési szolgáltatásokat nyújtunk nagyjából 2500 fejlesztő részére.

Gyakorlatilag a teljes DevOps stack-el foglalkozunk, a teljesség igénye nélkül: Atlassian Stack (Bamboo, Jira, Confluence, Bitbucket), SCM (git, CVS, SVN), Pipeline (Jenkins, TFS / Azure DevOps, Bamboo), artifact management, konténerizáció (Docker, Kubernetes, OpenShift), OS level és application monitoring, IaaC, szkriptelés és automatizáció, Cloud migráció, ethical hacking és Java és .net fejlesztések is a csapat feladatai közé tartoznak.
Az elterjedt fejlesztési környezetek támogatása is a csapat portfóliójába tartozik.

Soroksári úton van az iroda, van lehetőség otthoni munkavégzésre.

Kéthavonta egy hét oncall támogatást vállal a csapat minden tagja, pozíciótól független.
Havonta átlagosan 2 oncall esetünk van.

3 nyitott pozíciónk van, feladatokban és pozícióban is van átjárhatóság.

Én vagyok az érintett csapat vezetője, keres bátran, ha bármiben tudok segíteni.

Üdv,
Gábor

Ha haza akarsz költözni, gondolkozz el vállalkozásban is. Ismeretségi körben mindenki külföldre dolgozik a tiédhez hasonló vagy magasabb tudással 1,2-2 millió HUF/hó áron vállalkozóként. Hazai piacon akkor se fizetik meg ezt a típusú tudást eléggé, ha egyébként lenne rá pénz.
Ha 0,75 milliót keresel állásban, miközben vállalkozásban adózás után ennek a duplájához is hozzájuthatnál, az 5 év alatt mondjuk -45millió HUF. Az már szemmel jól látható összeg.

Protipp: Esetleg a CV-t majd érdemes lesz egy helyesírás-ellenőrzőn átfuttatni.

--
trey @ gépház

en arra a 6-7 evre meg rahuznek egy kicsit es letennem az allampolgarsagit - jol fog jonni ha a nagyverzir kilep az eubol

Igazabol a csalad illetve a baratok miatt.
Itt is vannak persze nemet-külfödi ismerösök de az nem ugyanaz.
Szerencsere eleg aktiv barati körünk van es sokat jarunk haza illetve ök ki de megsem az igazi.
+Picit most valahogy meguntam az ittlétet is.

Illetve mind a ketten szeretnenk csaladi hazban elni ugy hogy az nem kerülne 4-500e euroba :)
Ezert az alapötlet az hogy ha talalok valami jo munkat akkor otthon tudunk valamit felujitani/epiteni.

Nyilvan ezek a pozitiv oldalai a dolgonak, azt nem tudom milyen lenne visszacsöppenni a "magyar valosagba" :)
De pont emiatt merlegeljük az opcioinkat, viszont az allaspiaccal nem nagyon vagyok tisztaban ezert nyitottam a topicot.

Budapesten egy családi ház már 200-300e EUR körül van, mire elégedett leszel a dologgal. Távolabb pedig vannak 100e EUR körül is, de akkor meg az ingázás fogja megölni a dolgot, hazamész aludni és hétvégén sebtiben elintézel mindent, ami a ház körül akad, se sose fogod utolérni magad... :)

A magyar valóságot először próbáld ki, gondolom vannak azért tartalékaid, bérelj családi házat és próbáld ki pár hónapon át, aztán eldöntöd.

--
https://iotguru.live

Videk a cel mindenkepp, es ingazom is kell ez igy van, illetve a munkanal sokat nyom a latba a home office lehetöseg (par nap hetente sokat szamitana).

Mondjuk ezek a problemak itt is fent allnak ha elköltöznenk, jelenleg bringazom(9-10km a munkahelyem), ezt ellege elvezem mondjuk...
Ja hat a haz az haz ott mindig van munka az tuti :)

Egyebkent ez a proba nem rossz ötlet :)

"Mondjuk ezek a problemak itt is fent allnak ha elköltöznenk, jelenleg bringazom(9-10km a munkahelyem), ezt ellege elvezem mondjuk..."

Az olcsó családi ház az mondjuk 30-40 kilométernél kezdődik, Pest megyén kívül, ami 60-80 kilométer ingázás. Ha mondjuk a békásmegyeri ófaluban találsz egy 120 négyzetméteres házat 500 négyzetméteres telken, az olyan 60-80 millió, ugyanez mondjuk az óbudai testvérhegyi, táborhegyi vagy remetehegyi részen 80-100 millió. Innen a 8-10 kilométer még mindig csak az Árpád-híd. Persze, lehet találni a pesti részen is házat, de azt a környéken nézd meg jobban azért, hogy romlik, stagnál vagy épp megújul.

--
https://iotguru.live

+1

És azzal is számolni kell, hogy az utóbbi 4-6 évben drámaian megnőtt az agglomerációs autóforgalom, úgyhogy egy idegtépő araszolás reggel-este. Legalábbis mifelénk (Pomáz, Budakalász, Szentendre), és az M2-esre se lehet ráhajtani (Vác, Sződliget, Dunakeszi stb) (az építkezés miatt) csak úgy, mivel már M0-án áll a sor, valamint a rádió az M3-on minden reggel balesetet mond be... tudom, van vasút is, de a többség mégiscsak autózik.

Szóval vagy olcsó(nak tűnik) és szívsz a közlekedéssel, vagy nagyon drága és jobb a közlekedés.

Ja, elég baj, hogy a sok dugó ellenére újabb emberek szállnak autóba. Én vonatoztam, amíg lehetséges volt, voltak tipikus MÁV sztorik, de azért hoztak-vittek.

Amúgy külföldről úgy érdemes hazajönni, ha már eleget félretettél, és itthon azt csinálsz, amit akarsz, mert megengedheted magadnak. Ez lehet IT-ban home office vagy vidék, vagy lehet váltani az álommelóra, pl. kertész, állatidomár, űrhajós...

Vonatoznék szívesen Eger-Pest között, de felújítás miatt jó pár évre kilőtték a bringát a vonaton kombót :/
Néztem oszkar-t, mint telekocsiv alternatívát, de alig olcsóbb mint egyedül beülni a kocsiba, cserébe hosszabb a menetidő, és még pár emberhez is kell alkalmazkodni. Nehéz itthon ez a közlekedés az elmúlt pár évben.

> de alig olcsóbb mint egyedül beülni a kocsiba

Marmint ugy erted, azt leszamitva, hogy meg kell venni egy kocsit, tarolni kell valahol, biztositast kell ra kotni, evnte ketszer gumicsere, X evente muszaki, Y km-enkent szerviz, Z havonta olajcsere, ablakmoso, wunderbaum, stb.?

Ugy tenyleg alig olcsobb. :D

Nyilván nem a munkáéhoz, mert ha ahhoz számolnám akkor számolnám a cipőt, a gatyát, a táskát, meg mindent amiben a munkába megyek. És akkor már számolhatnám a munkához a fodrászt és a tusfurdőt, meg a kaját is, de nem teszem, mert létszükséglet :)

Értem én, hogy az autóval más költség is van a munkába jutás során, de azért nem írhatunk minden számlát a munkába jutás költség oldalára. Legalábbis én így érzem. Ha így tennénk, akkor az telekocsizásba számoljuk bele az internetszámlát is, valamint a telefonkészülékem árát is, hisz az is kell ahhoz hogy telekocsizzak :)

De persze összetett gond ez, jártam évekig vonattal Eger-Pest viszonylatban (a szükséges heti 1x), de amióta felújítás van, nem kerékpárkompatibilis a vonatpotló, így plusz fél-félóra az eljut a vonatig, majd onnan a melóhelyre.

Nem, nem kell odaírni a munkába járáshoz az autó teljes költségét, csak annyit, amennyi a megtett kilométerre esik.

Ez a költség viszont jóval több lesz, mint pusztán a benzinköltség, nyilván sokkal jobb érzés megmagyarázni azzal az autót, hogy vonattal menni közel annyi, mint az autóba a benzin... de egy átlagos autó 50-75 forintba kerül kilométerenként, egy Eger-Budapest így 7000-10000 forint autóval, vonattal meg 2500 per fő. Ha másképp számolsz, azzal csak magadat vered át...

--
https://iotguru.live

Igen, valahol ez érthető, azonban a vonat állomáshoz el is kell jutni (1 vonaljegy), majd a munkahelyre szintén eljutni (még1 vonaljegy). Valamint a plusz időt is bele kell számolni valami értelmes órabérrel, hiszen autóval 1ó40p, vonattal pedig 3ó-3ó10p (Egerben eljutni vonatig + vonat 2ó + Pesten eljutni melóig). Egy nap ez már 6 óra ut, ami egy plusz műszak lenne kb :)
Persze igen, sarkítottam, nem olcsóbb autóval, és ráadásul vezetés közben hasznos dolgot sem lehet tenni (kutatás, tanulás, meló) :/
De sajnos a sok évnyi heti egyszeri vonatozás után be kellett látnom, hogy ár/érték arányban az autókázás jobban megéri, és főleg családbarátabb :)

A belvárosi ingatlanárak (akár bérelnéd, akár vennéd, akár eladnád) az agglomerációba szorította a dolgozó embereket. Aki el tudta adni a lakását 40-80 millióért, tudott venni egy pofásabb családi házat Budapest peremkerületén, ami arrafelé is felverte az árakat. Gyakorlatilag a befektetés célú ingatlanberuházások kiszorították emberek százezreit, dominószerűen és erre az infrastruktúra nem készült fel.

Vonat nincs mindenhol, illetve lutri, hogy mikor adódik egy 30-60 perces késés, ami a felújított pályákon is előfordul, mert karbatartás nélkül hagyják rohadni, amit megépítettek.

Lásd: https://mav-stat.info

--
https://iotguru.live

most majd mindjart megkapom a magamet, de azert leirom:)

en pont a lanyom / jovobeni gyerekeim miatt nem koltozok haza... milyen oktatast fog kapni otthon? hany nyelven fog beszelni amire vegez? igen, vannak nagyon jo sulik lelkiismeretes tanarokkal (en is ilyenbe jartam), de ez lenne a norma? mekkora szerencse kell hozza? ha meg nem allamiba viszed, akkor johet a zsebbe nyulas, de informatikuskent igazad van, ez nem gond. utana jon az, hogy a boltban sorba kell allni, az emberek fasultak/rosszkedvuek, mindenki mindennel elegedettlen, megy a mutyi mindenutt, az allam nem erted dolgozik (ha el kell valamit intezni, es nem vagy trey meg gelei akkor bizony szivni fogsz mint a tobbiek akik nem bloggolnak), es biztos van, amit kifelejtek.

mondjuk ha a 6 ev alatt meg mindig nem szereztetek helyi baratokat, hanem haza jartok ezert/onnan repulnek ki, akkor az is jelent valamit:) bocs, ha felreertettem.

Mondjuk úgy, hogy az előbbi valóságtartalma nem minden esetben 100%, az utóbbi meg megfelelően ügyes ütemezéssel megoldható. NAV-os jövedelemigazolás sokszor hasznosabb lenne, de az jogilag leghamarabb a tárgyévet követő május végétől áll rendelkezésre, azaz egy mondjuk márciusi hitelnél a tavalyelőtti jövedelem látszik csak benne.

A keresetigazolasnak semmi koze az onerohoz. Siman kereshetsz egymillat netto, ha mindig elkoltod, sosem lesz 20%-od egy ingatlanra.

Ugyanigy, nem tilos szemelyi kolcsonnel rendelkezni, mielott felvennel jelzaloghitelt. Az igazolt fizud X%-aig mehet a SUM(havi torlesztoreszletek). Ha keresel mondjuk 300k-t, ebbol 20k az "onero" szabadfeljhasznalasu kolcson, akkor meg boven van hely a jelzaloghitelnek. Not recommended, de meg fogod kapni.

Szia,
hasonlo cipoben jarunk mi is, annyi kulonbseggel, hogy regebben vagyunk kint es majd csak 21-ben mennenk haza.

Nem tudod a remote Arbeit-ot a jelenlegi ceggel lebeszelni? Berelsz egy szobat, hogy legyen hova bejelentkezni.
Havi egyszer kiutazol egy hetre es mindenki Happy. Mar, ha tetszik a jelenlegi munkaadod :)

En mondogatom egy ideje a fonokomnek, csak hogy tudjon rola :)

Udv

szia,

a jelenlegi munkahelyen ez esélytelen mert van pár teljesen szeparált hálozatunk azonkívül a remote sem nagyon támogatott.

viszont egyre jobban foglalkoztat hogy itt kint keresek egy olyan helyet ahol ezt támogatják, ma utánanéztem és elvileg nem kell német bejelentett lakcim sem.

Ahhoz nem kell, csak ha kapod a beredet, mint munkavallalo, akkor valahogy kell adoznod. Magyarorszagon kell lennie magyarorszagi szekhelynek a munkaadonak, ha tobb mint 180x napot ott vagy.
En az egy es egynel ezert nem tudnek, remote nem nemet cimmel dolgozni. Amugy nalunk is most tesztelik egy kollegaval a Home Officet. Tehat kesobb jo esellyel lesz ra alkalom. :)
Ezert is merult fel bennem, hogy talan te is beprobalkozhatnal igy, meg hatha a nemetek nem nyuljak le az ember nyugdijat. Ha nem surgos hazamenni, akkor nalunk is van munka es 1-2 even belul azt gondolom mehetne a majdnem full home office. Legalabbis nagyon remelem.

"Magyarorszagon kell lennie magyarorszagi szekhelynek a munkaadonak, ha tobb mint 180x napot ott vagy."

Ezt a 183 napot amúgy a bejelentett lakcím és a céges nyilvántartások (kiküldetés és a többi) alapján nézik. Ha van németországi bejelentett lakcímed és van home office lehetőséged, akkor a kutya nem nézi, hogy te konkrétan honnan és melyik országból dolgozol. A munkahelyi balesetek miatt mondhatnak olyat, hogy ha mégse otthonról dolgoztál, akkor az nem munkahelyi baleset, de IT területen nem fogja letépni a karodat egy munkagép.

--
https://iotguru.live