windows 10 telepítése gyorsan

Azt szeretném megtudni hogy hogyan lehet legegyszerűbben és leggyorsabban újrarakni egy win10-et?
ahogy én szoktam, van backup a c-ről meg úgy kábé mindenről napi szinten másik vinyón,ftp,stb.
munka külön vinyón, programok nagyrésze portable-n tárolva.
ha megdöglik a rendszer eddig rengeteg idő elment a javítgatással, hiába volt biztonsági lemezkép és a többi extraság.
súlyos órák teltek el azzal hogy reménykedtem a javítás sikerében és várni homokóra.
ezért most azt csinálom hogy tartok egy tartalék ssd-t amire pendrive-ról telepítem a win10-et, tervbe van még hogy klónozok rá egy belakott rendszert és akkor csak cserélni kell. de ezt még nem próbáltam.
minden ötletet köszönök előre is.

( a profik persze lehet nem így csinálják, hanem így: https://www.youtube.com/watch?v=McFLYsk2zrQ )

Hozzászólások

VHD-be telepíted -ha olyan verzió- és mindig lesz egy aktuális nyers image-d

Mondjuk ugyanazon a vinyón tárolva nem véd semmitől..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Én így csinálom:
- Linux pendrive-ról bootolok
- Csatlakoztatok egy külső tárlót
- Dd készül a rendszerlemez MBR-ről
- Dd készül a kis méretű paríciókról (boot, EFI, recovery)
- Mentés készül az NTFS partíciókról (ntfsclone)

Visszaállítás ugyanilyen sorrendben. Eddig működött még mindig, 50G körüli adattal SSD-re kb. 15 perc.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

off

még pár év és a windows is talán eljut oda hogy egy valamelyest használható és karbantartható asztali operációs rendszer feladatkörére is alkalmas legyen...

/off

én naivan a rendszert illetve az adatokat külön partícióra pakolnám ha már tart itt a win hogy ezt meg lehet csinálni, az ismerten működő rendszerről meg lemezkép. csak dd-vel ki kell írni a céllemezre. persze lehet hogy hisztizni fog valami obscure hülyeségen de ehhez én már nem értek. a windows túl bonyolult nekem.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A yutub linken egyik mondat
"szamarak és majmok kódoltak"
:)
Elég bátor a feltöltő, csak nehogy ráakadjon egy ügyvéd.
Egyébként az azért kamu szagú sztem, hogy egy netre kötött friss telepítés, amin még böngésző sem fut, 5 perc alatt vírusokat kap

Elég bátor a feltöltő, csak nehogy ráakadjon egy ügyvéd.

Kapnak cégek ennél sokkal-sokkal dúrvábbat is napi szinten, a fenti videó még az ingerküszöböt sem éri el. Itt van ez az ausztrál faszi, a general motors-t, fordot szídja mint a bokrot minden videójában:
https://www.youtube.com/user/AutoExpertTV

mégsem került rács mögé v. tiltották volna el cégek(!) kritizálásától

Egyébként az azért kamu szagú sztem, hogy egy netre kötött friss telepítés, amin még böngésző sem fut, 5 perc alatt vírusokat kap

A "Blaster" és "windows xp" sztori állhat a háttérben. Egy újonnan felfedezett 0day bug a friss telepítéseket taccsra vágja, ez nem újdonság. Szerencsére 2003 óta eltelt 16 évben Windows alatt is by default be lett kapcsolva a tűzfal, így az sok ilyen kártevőtől megvéd.

Eddig a windows beépített fájlelőzmények szolgáltatásában hittem. Beépített, stock windows-on is már ott van, beállítom, hogy a teljes profilt mentse, a háttérben teszi a dolgát, stb. Igaz, hogy az alkalmazásokat nem menti, így azokat mindig újra kell telepíteni, de erre meg ott a clonezilla.

Namost nemrégiben cseréltem ssd-t 250G->512G intelre. Clonezilla kilőve, csak ugyanarra a diskre lehet "visszaklónozni", a fájlelőzmények pedig kb 30 órán keresztül másolta vissza a kb 80G-nyi adatot (mentségére rengeteg forráskód volt).

Ha jól tudom az almás gépeken van ilyen fícsör, hogy ha fájlelőzmények típussal backupol akkor új gép esetén visszaállítás esetén az alkalmazások is visszajönnek.

Szóval nem tudom mi lenne a legjobb, leggyorsabb, legalaposabb, leghordozhatóbb megoldás.
Így ez rejtett sub. :)

Valami olyasmi volt a panasza, hogy a disk valamilyen metaadata érvénytelen. Már kb egy éve volt, nem emlékszem pontosan, de szerintem ja, a partíciós táblával volt valami baja, de valami olyasmit is írt, hogy a lemez azonosítója érvénytelen.
DOS típusú partíciós tábla volt amúgy ext4 partíciókkal.

Sokat nem próbálkoztam vele, mivel linux volt így sima rsync-el megoldottam akkor a költözést.

AOMEI Backupper

Ingyenes (4.1-ig a titkosítás is benne van), Rendszer (C + minden egyéb: EFI...stb), Partíció, Lemez, Fájl mentés! Ütemezni is lehet! (FTP-t nem kezel, hálózatra tud menteni.)

Gyors! (A mentés külső usb 3-as merevlemezre 20-30 perc (inkrementális-t és differenciális-t is tud, azok nyilván még gyorsabbak) és a visszaállítás se több)

Csinálhatsz hozzá boot-olható CD-t, USB-t!

1 fájlban ment (elméletileg a ransomware-k nek nincs a listáján a kiterjesztése, még), ami a programmal felcsatolható meghajtóként!

Támogatja az SSD-k "alignálás"-át! (4.1-ig biztos, költöztetésnél jó)

Szeretem! Sokszor jól jött már! Ha újra kell telepíteni egy Windows-t mindig ezzel mentem le a régit és utólag bányászom ki ami kell! (Böngésző profilok, Asztalon hagyott fájlok, Programok, Driverek.....Windows licensz, stb.)

Hibára nekem eddig csak hibás (szektor hibás, amit semmilyen program nem volt képes javítani) merevlemeznél futott, de ott már a lementés meghiúsult! (Tud sector by sector mentést is! Lehet, hogy azzal működött volna....)

Egyetlen hibája, hogy nem particionál (vagy én vagyok béna) és ha vissza akarod álltani a rendszert, a C partícióra akarja/teszi vissza a EFI, meg egyéb kis partíciókat, mindegy neki, hogy már ott van egyszer! :D De a boot média lehet WinPE vagy Linux alapú és parancssorból megoldható a particionálás! (Vagy az AOMEI-nek van ingyenes boot-olható particionálója is és azzal is megoldható grafikusan; úgy nehezebb mellé nyúlni!)

Havonta csinálsz egy mentést + minden-t kiszervezel a C-ről D-re ami fontos! (A SteamMover v0.1-el simán át tudsz pakolni bármilyen könyvtárat "Sotf" link. A Windows saját utasításait használja: xcopy, rd, mklink. Így olyan minden programnak és a rendszernek mintha az eredeti helyén lenne!)

Ha így csinálod akkor 30-40 perc alatt visszatudod húzni a Windows-t a legutolsó mentésre! (A D-ről meg csinálsz egy felhő vagy valamilyen napi mentést-t!)

Javítani a Windows-t nem éri meg! Főleg hogy újabban a Microsoft sz@rja el a frissítéseivel és azt rendbe tenni sokszor reménytelen (6 órán keresztül próbáltam telepíteni egy frissítést ami hibára futott win 7 alatt mire rátaláltam valami külföldi oldalon, hogy a frissítéssel van a baj, nem a gépemmel :D)...én már ezért késleltettem őket!

Friss Windows-ra ninite.com-ról szedem le az alap programokat! Maga a Windows 10 is gyorsan települ amúgy, (~30-40 perc, pendrive-ról), ha nincs belakva nagyon és a fontos dolgok ki vannak mentve akkor egyszerűbb ha azt választod és nem kell mentegetni a rendszer-t! (Vagy próbálkozhatsz legközelebb a gépház helyreállítás lehetőségeivel, de azt még nem használtam.)

Ennyit tudtam elsőre segíteni!

Köszi. 14 sorban 23 felkiáltójel, az 1,64 soronként, nekem ehhez igen felindultnak kellene lennem. ;)

A Backupper Free verziójával én klónoztam SATA SSD-ről NVMe-re gond nélkül, másodszorra bootolt is ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Beepitett windows system image backup powershell-el + rclone crypt-elve (gdrive share-t hasznalok, 100 GB, az eleg egy rendszerparticiora. Havi 690 Ft, kibirhato...)

wbAdmin start backup -backupTarget:D: -include:C: -allCritical -quiet

Minden honapban egyszer fut le a script egy masik particiora aztan bezipeli a script es feltolti. (nyilvan kell savszel, de altalaban egy oran belul foler)

Persze, akarmilyen lemezre visszaallithato (persze a merete legyen legalabb akkora, mint a backup :) ). Kell egy Windows telepito, vagy egy helyreallito lemez.

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/how…

50gb kb a rendszer particiom, ezt a zip behuzza kb a felere.

Visszaallitani (szerencsere) meg nem kellett, de a legegyszerubb egy Windows 10PE alapu live dvd, vagy egy sima Ubuntu. Itt Rclone-al lehuzom az image-et a google drive-bol (A D meghajtora) es mehet vissza.

A legegyszerűbb és a leggyorsabbnak szerintem nincs metszete.

Válasszuk ketté a feladatot: Rendszer+programok / Adat mentés.
1. Adat: Ez "egyszerű": Van mentésed itt ott, visszarakod az OS telepítése után és kész (+folyamatosan backupolsz)
2. Rendszer+programok: Itt rengeteg variációt el tudok képzelni, attól függően, hogy mennyire akarsz "univerzális", mindenre (más gépre) ráhúzható megoldást.

Feltételezem, hogy csak egy gép OS-ének visszaállításának (saját, otthoni gépedét) idejét akarod lerövidíteni. Most erre fogok 1-2 példát írni (nem újratelepítésre, from stratch, ZTI/LTI médiával PXE-vel, deployment szerverrel stb.)
A lényeg egy ilyen esetben, hogy ne bonyolítsd túl.

Ésszerűen partícionálsz, újrahúzód az OS-edet. Semmilyen adatot nem teszel rá.
Felrakod a drivereket, kikapcsolod LGPO-val, hogy a frissítéseknél bármilyen drivert is lehúzzanak (haladó: beállítod az OS-ede LGPO-val).
Felrakod a használt programokat, beállítgatod azokat is. A programok felrakására is írhatsz egy powershell scriptet, hogy legközelebb / más gépen ne kelljen kattintgatni. Esetleg vmi ninite.com féle megoldás (bár ezt én annyira nem javaslom).
Erről az állapotról csinálsz egy full disk mentést clonezillával/AOMEI disk clone/egyéb diszk klón megoldással, amit lementesz egy hálózati sharre/külső diszkre/stb.
Kész vagy.

Legközelebb ha vissza kell állítanod: ellenőrzöd, hogy minden adatod mentve van-e.
Boot egy live USB-ről (amin fent a klónozó szoftver), és restore. Ha a mentésed túl régi és azóta sok-sok app-ot feltettél akkor persze azokat vissza kell rakni. De ahogy írtad főleg portable appjaid vannak külső lemezen. Így ezt nem látom problémának.

Nem látok ebbe többet bele mint ami, szerintem ennyi. De előttem is elhangzottak tök jó megoldások. Gép folyamatos backup-járól stb.