Újabb trolltörténet

 ( Hiena | 2014. május 13., kedd - 9:31 )

A tegnapi blogpost után olvastam az alábbi, hasonló kaliberű történetet.
A IT security részét mindig is vegyes érzelmekkel figyeltem, mert mint az égvehagyott teraszlámpa a bogarakat, úgy vonzza a ifjú titánok degeneráltabb részét. Ezek egy része aztán felnő és komoly biztonsági szakember lesz, a másik része viszont jól megérdemelten elmélkedhet, két seggrepacsi közt, a börtönben, hogy mennyire is volt L33T.
Történetünk szereplője, klasszikus script-kiddie profillal rendelkező, Curtis Gervais ottawai lakos, aki úgy döntött, hogy kiberbűnözői hírnevét swattinggal fogja megalapozni. Ez nálunk is ismert rendőrségre betelefonálós játék, fejlettebb változata, ahol különféle machinációkkal a hívó azt próbálja elérni, hogy a hatóság éles fenyegetésként fogja fel a hívást és megfelelő erőket mozgósítson, a támadó által megnevezett címre. Mert mi is lenne szebb álom egy érzelmileg sérült tinédzsernek, mint amikor valamely ellenségére a kommandósok rúgják rá az ajtót.
Kanadai barátunkat alaposan elkapta a gépszíj és elkezdte twitteren ekézni Brian Krebs, IT biztonsággal foglalkozó újságírót és odáig ment, hogy két alkalommal is megpróbálta swattolni. Majd elkezdte hirdetni "szolgáltatásait". A sorok közt olvasva, itt valószínűleg az történt, hogy Mr. Krebs picsit berágott és felhívta pár IT security üzletben utazó barátját, akik rövid időn belül még hősünk gatyaméretét is megosztották egy paste-bin-re kitett fileban. Gervais okos módon, nem is tagadta a fileban közölt adatokat, csak annyit jegyzett meg, hogy a korát rosszul adták meg.
Innentől a hatóság fogaskerekei is felpörögtek. Wannabe hacker barátunk nyert egy ingyenes swattingot a saját címére, és jelen pillanatban 30 rendbeli swatting és bombafenyegetés elkövetéséért kell felelnie.

Eredeti cikk: http://krebsonsecurity.com/2014/05/teen-arrested-for-30-swattings-bomb-threats/
El-reg forrás: http://www.theregister.co.uk/2014/05/13/cops_nab_canuck_running_swattingforhire_biz/
Az FBI nyilatkozata: http://www.fbi.gov/losangeles/press-releases/2014/canadian-law-enforcement-officers-arrest-canadian-resident-suspected-in-series-of-swatting-incidents-throughout-north-america

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Éljen az önbíráskodás? Az írásodból ez jön le.

Milyen önbíráskodás? Semmi sem tiltja, hogy egy téged zaklató személy ellen nyomozz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De, sajnos (?) tiltja. Legalábbis itthon. Pl. a személyiségi jogokról, személyes adatok kezeléséről szóló törvény.
Elsősorban a kis troll adatainak publikálására gondolok, ha nem lenne egyértelmű.

Hop, hop hop, sub. Hupmeme gyanús téma :D
-------------------------
Dropbox refer: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nope. Legális eszközökkel, bárkiről, bármilyen infót gyűjthetsz, követheted a mozgását, ha azt nem osztod meg harmadik féllel.
Az önbíráskodás az, ha valaki olyan céllal sért törvényt, hogy egy bűnelkövető az általa jogosnak vélt büntetést kapja. Ez esetben, a büntetés kiszabásában Krebs úr nem vett részt, csak a hatóság munkáját segítette, hogy a tudomására jutott személyes információkat továbbadta.
Amerikában és Kanadában, kevésbé védik a bűnelkövetők személyességi jogait, így azok adatainak megosztása, publikálása nem jelent törvényszegést.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért tettem hozzá, hogy itthon. Amcsi állapotokról semmit sem tudok. Itthoniról csak azért van némi halvány elképzelésem, mert pár éve törtem a fejem, hogy indítok egy saját fórumot és akkor megkérdeztem egy jogász ismerőst, hogy mi a helyzet pl. a személyes adatok tárolásával. Röviden elvette a kedvem :)

Ebben nem vagyok biztos. A Tolvajkergetők valahogy megússzák, pedig név szerint szerepeltetik a bidámbidámokat. Olyan sejtésem van, hogy a személyiségi jogok védelme nálunk sem olyan túlzásba eső, mint ahogy azt a köz véli.

"A Tolvajkergetők valahogy megússzák"
a magyar hatóságoknak pl egyetlen bitet nem adnak ki fácsebukkék, nem is reagálnak a megkeresésekre.
egyéb kérdés? :-)

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Oké, de a Tolvajkergetők oldala nyilvános, az alapító meg ismert. Vagy egy screenshot nem bizonyíték? És ha egy közjegyző aláírja, hogy a jelenlétében készült?

De nem érted a lényegét, hogy miért úgy csinálják, ahogy. Nem tudhatod, hogy Tomcat commentelt-e vagy épp más.
-------------------------
Dropbox refer: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Krebs-nek pedig lehet mar ebben rutinja, mert egyszer spammerek kuldtek ra a swat-ot...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)