Újabb trolltörténet

A tegnapi blogpost után olvastam az alábbi, hasonló kaliberű történetet.
A IT security részét mindig is vegyes érzelmekkel figyeltem, mert mint az égvehagyott teraszlámpa a bogarakat, úgy vonzza a ifjú titánok degeneráltabb részét. Ezek egy része aztán felnő és komoly biztonsági szakember lesz, a másik része viszont jól megérdemelten elmélkedhet, két seggrepacsi közt, a börtönben, hogy mennyire is volt L33T.
Történetünk szereplője, klasszikus script-kiddie profillal rendelkező, Curtis Gervais ottawai lakos, aki úgy döntött, hogy kiberbűnözői hírnevét swattinggal fogja megalapozni. Ez nálunk is ismert rendőrségre betelefonálós játék, fejlettebb változata, ahol különféle machinációkkal a hívó azt próbálja elérni, hogy a hatóság éles fenyegetésként fogja fel a hívást és megfelelő erőket mozgósítson, a támadó által megnevezett címre. Mert mi is lenne szebb álom egy érzelmileg sérült tinédzsernek, mint amikor valamely ellenségére a kommandósok rúgják rá az ajtót.
Kanadai barátunkat alaposan elkapta a gépszíj és elkezdte twitteren ekézni Brian Krebs, IT biztonsággal foglalkozó újságírót és odáig ment, hogy két alkalommal is megpróbálta swattolni. Majd elkezdte hirdetni "szolgáltatásait". A sorok közt olvasva, itt valószínűleg az történt, hogy Mr. Krebs picsit berágott és felhívta pár IT security üzletben utazó barátját, akik rövid időn belül még hősünk gatyaméretét is megosztották egy paste-bin-re kitett fileban. Gervais okos módon, nem is tagadta a fileban közölt adatokat, csak annyit jegyzett meg, hogy a korát rosszul adták meg.
Innentől a hatóság fogaskerekei is felpörögtek. Wannabe hacker barátunk nyert egy ingyenes swattingot a saját címére, és jelen pillanatban 30 rendbeli swatting és bombafenyegetés elkövetéséért kell felelnie.

Hozzászólások

Éljen az önbíráskodás? Az írásodból ez jön le.

Nope. Legális eszközökkel, bárkiről, bármilyen infót gyűjthetsz, követheted a mozgását, ha azt nem osztod meg harmadik féllel.
Az önbíráskodás az, ha valaki olyan céllal sért törvényt, hogy egy bűnelkövető az általa jogosnak vélt büntetést kapja. Ez esetben, a büntetés kiszabásában Krebs úr nem vett részt, csak a hatóság munkáját segítette, hogy a tudomására jutott személyes információkat továbbadta.
Amerikában és Kanadában, kevésbé védik a bűnelkövetők személyességi jogait, így azok adatainak megosztása, publikálása nem jelent törvényszegést.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért tettem hozzá, hogy itthon. Amcsi állapotokról semmit sem tudok. Itthoniról csak azért van némi halvány elképzelésem, mert pár éve törtem a fejem, hogy indítok egy saját fórumot és akkor megkérdeztem egy jogász ismerőst, hogy mi a helyzet pl. a személyes adatok tárolásával. Röviden elvette a kedvem :)