Hová tűntél, értelemnek gyöngyházfényű lángja...

Van ez a közmunkaprogram. Pár kollegina már a moduljának a végén jár, nekem meg még el sem kezdődött, úgyhogy már mesélik a rémtörténmeteket. Az egyik például megkérdezte valami rejtélyes okból, hogy ki mihez kezd majd, ha a tanfolyamnak vége lesz. A legjobb távlati terv a "majd jelentkezek egy másik tanfolyamra" volt, de az átlag a "nem tudom" pluszmínusz egy környezetben mozgott. Csak azt nem tudom mit várt.
Pár éve mondjuk én is megjártam. Valamikor a hét közepén kissé késve érkezett egy addig hiányzó diák. Kérdeztem, hol járt, hát elmesélte. Apja nyert 100000 forintot sorsjeggyel, úgyhogy vettek mindenféle minőségi piát, napokig részeg volt az egész család, beleértve a 70 éves nagymamát és a 7 éves öccsét is. A dajdajnak az vetett véget, hogy jöttek a közművesek levágni a szolgáltatást (nem emlékszem, talán áram volt), és apuci ezt rosszul tolerálta, úgyhogy bevitték a kékek. Kérdeztem, mi lett volna, ha ehelyett inkább a számlákat fizetik be, erre már nem volt válasz.
De más téren is igen furcsa jövőképük van. Szintén kolléganő beszélgetett diákokkal. Felmerült, hogy ha egy vállalkozás nyereséges, akkor a bevétellel mit lehet csinálni. Volt ott minden, az eliszomtól az auditveszekig minden, csak az nem, amit az ember józan paraszti ésszel gondolna. A legszomorúbb az, hogy ezt teljesen komolyan gondolják, és mondjuk a befektetem esetet mint valami elmebajt kezelték.

Balassagyarmaton végre elkészült az új városközpont, ennek eleme, hogy mostantól a főút elkanyarodik, nem megy be a polgármesteri hivatal elé. Régen nyílegyenesen ment, és az volt a felsőbbrendű út, most változott, a ph felől érkezőknek stoptábla dukál. -na, ha sok majom nem ösztönből vezetne. Még baleset nem volt, de nagyon érik, átmennek a stoptáblán és a fekvőrendőrön lassítás és elsőbbségadás nélkül, amit ráadásul felfestés is jelez. Utóbbit a szembejövő, és látszólag kanyarodó autósok viszont látják, és aszerint próbálnak eljárni. Csúcsforgalomban szinte permanens a villogás-dudálás-kurvaanyád.
Az új központnak egyéb szépségei is akadnak. Például az ott székelő iskolának elfelejtettek parkolót biztosítani. Eredmény: ha valaki kolléga fél nyolc után érkezik, nincs hol parkolnia, csak az utca végén, onnan cuccolhat aztán be. Ez akkor vicces, ha mondjuk a másik épületből jön, éppen kiszámított időre. Utána persze lehet hallgatni az amúgy a szembe épületben dolgozó anyucik sírását, hogy "tanárúrsohanemérbeidőrehogytanítjaígyagyereket", de az, hogy pont ő parasztkodott a helyére, eszébe nem jut.

Úgy két hete kísérletezem a KDE-vel. Eddig olyan izé a tapasztalat. Indításkor olyan 400M helyet kér, ez egészen 800-ig tud felmenni, tovább nem. Az XFCE ennél lényegesen lejjebbről indult, de némely programok (Midori, Wesnoth, FreeCIV) simán felvitték 2G-ig. Ugyanezek most nem igazán valamiért. Ellenben valami oknál fogva a KWin nem képes az OpenGL-t bekapcsolni. A megjelenés beállításai (bár ez mellékes, de azért zavar) meglehetősen szegényesek. Mi több, nem is sikerült még rájönnöm, hogyan lehetne bővíteni. Ablakkeretet sikerült változtatnom, de magát a felületet a klasszikus CDE/GTK/Motif/windows/régiKDE körön túl nem sikerült vinnem, ezek közül meg egyik sem tetszik valahogy.

Szülinapomra jó kis könyveket kaptam:

    * Dawkins: Az Ős meséje
    * Robert Charles Wilson: Bázis
    * Bjarne Stroutstrup: A C++ nyelv

Utóbbival tényleg megleptek, mert úgy tetettem félre a könyvesboltban, hogy majd ha sok pénzem lesz, megveszem, erre megkaptam ajándékba. Mondjuk a Dawkinsszal is, mint írtam, kb negyed áron jutottunk hozzá.

Trixi barátnénk viszont megjárta. Az anyjáéknak van valami vállalkozása, amin keresztül seftelnek mindenféle dolgokat. Például vesznek irodaszereket, amiket aztán jól leírnak az adóból. No, Trixinek is van némi részesedése, mint társ, ő ebből egy laptopot akart venni. Szólt nekem, segítettem egyet beszerezni. A héten kérdezem, hogy mi van a laptoppal. Erre mondja, hogy az anyjáék karácsonyra meglepetésként akartaák neki megvenni, de a nővérének a férje kiverte a dilit, hogy mi az, hogy valaki ilyen drága ajándékot kap, úgyhogy most egyelőre nem kap laptopot, illetve egy ideig jobb, ha a pénzéhez sem nyúl...

Eljött a félév, a nyolcadikos anyukák hirtelen felsírtak, hogy jajmileszafijammallányommalnemveszikfelhatanárúrilyenrosszjegyeketad. Az összes problémám kimerült abban, hogy az előző bő három hónapban (a szüneteket ugye levonva, mert az munkaszünet is, ugye...) erre miért nem gondoltak. Végül is átvészeltük felnégyelés és érfelvágás nélkül, de erősen gondolkodom rajta, hogy év végére már tervezek egy kis cetlit, amiben a szülők tájékoztetnak, hogy milyen elvárásuk jegyadás tekintetében felém.

Igaz, némelyik elődömet is szívesen kicsontoznám, volt, aki a fele tananyagot kihagyta. A probléma, hogy a pont lényeges felét - kémiai reakciók, reakcióegyenletek, redoxi erakciók, sav-bázis reakciók, azaz úgy kábé a teljes nyolcadikos anyag alapját. Mi több, egész évben egy szem dolgozatot íratott a papírok tanúságaképpen. Hogyan osztályzott akkor? Bár lehet, jobb, ha nem tudom..

A zene most kimarad, a Konqueror valamiért nem akarja a jutyúbot lejátszani.

Hozzászólások

redoxi erakciók

Köhöm, itt vajon mire gondolhatott a szerző? :)

Hát, én magam is fültanúja voltam olyan esetnek, hogy a tanerő megkérdezte a kis lurkót, hogyaszongya:

- Gazsika, mi szeretnél lenni, ha majd nagy leszel?

- Segílyes...

No comment.

Kavicsot dobok az állóvízbe, félő, sokan nekem esnek majd. Nem baj.

Szóval az van, hogy lehet arról okoskodni, hogy helytelenül dönt a nép, elszúrja a pénzügyeit, nem a számláit fizeti ki, hanem beáll az alkoholtól az egész család, mint gerely. Jó. Csak a dolog úgy áll, ezt olyan valaki mondja, aki egy elfogadható életszínvonalon él, talán közelebb az önmegvalósításhoz, mint a fiziológiai szükségletek kielégítéséhez. Éppen ezért szemforgató és cinikus pálcát törni olyan emberek cselkedetei, élete fölött, akik beragadtak abba az idegeket és testet, egészséget felörlő, fizikai túlélésért zajló küzdelembe a fiziológiai szükségletek kielégítésének szintjén, amelyből számukra nincs kiút.

Ha egy ilyen ember sorsjegyen nyer 1e5 Ft-ot, az miért fizetné be a számláit? Úgy fogja megélni, hogy nem kap érte cserébe semmit. És valóban: egy hónapig nem fogják zaklatni a szolgáltatók, utána viszont megint. Ugyanakkor nem evett, nem ivott egy jót évek óta, nem volt új cipője, csinos ruhája talán soha.

Ha ez a blog csak egy picivel több empátiával íródott volna, talán a szerző maga is rájön, ebben az esetben bizony racionális döntés jobb borokat ízlelni, s egy picit örülni az életnek.

Lehet mondani, hogy az ő hibájuk, hogy ide jutottak. Biztos ez? Nem lehet, hogy a társadalmunk mocskosul önző, és kirekeszt mindenkit, aki nem üt meg egy általa elvárt minimumot, ami nem is olyan kevés? Nem lehet, hogy van valami probléma a kapitalista piacgazdasággal, annak fenntarthatóságával? Vajon normális-e az, hogy olyan társadalmat építettünk, amelyben egy átlagos képességű ember jó eséllyel lesz munkanélküli? Rendjén van-e az, hogy akik dolgoznak, azok szétesnek a munkától, lényegében nincs idejük élni, míg másoknak nincs lehetőségük munkát végezni, s annak ellenértékét megkapni? Stresszt okoz a döntés: szaporodni, vagy megtartani a megélhetést biztosító munkahelyet?

Szerintem, az a család, amelyik elitta azt a 100e3 Ft-ot, helyesen tette. Volt egy boldog hetük az életben. Ennyi jutott, de egyébként ennyi sem lett volna.

Ha nincs rendben az életed, fázol, kiéhezett vagy, akkor nem a pénzügyi tanácsadót meg a bankot keresed fel, hanem magadra rántod a pokrócot, eszel, iszol, tisztálkodsz, szeretkezel. A pénzügyi jótanácsokra térjünk vissza akkor, ha amúgy minden rendben, s keletkezett némi anyagi felesleged, tartalékod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És tudod miért esnek neked? Mert halvány lila fingod nincs a valóságról. Az ilyen embernek mindegy, hogy 100E, 1M vagy 10M huffot adsz, azt is el fogja inni. Erre nagyon jó példa ami most folyik a segélyezéssel: nagyon sokan nem arra használják, hogy abból picit előrébb menjenek, hanem arra, hogy havi rendszerességgel eligyák. Ezt valahogy kihagytad az okfejtésedből, hogy ha újra nyerne 100E HUF-ot igen nagy valószínűséggel akkor sem a számláit rendezné, hanem azt is elinná.

"az miért fizetné be a számláit?"

Mert az a kötelessége. Mert megrendelt egy szolgáltatást.

Ilyen apróságot, hogy a jogok mellett vannak az embernek kötelezettségei valahogy mindig kifelejtik a nagy ideologista okfejtések között.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mit nem mondasz. Asszem, ki is lepek a munkahelyemről, felveszem a segélyt, kérvényezem a szociális támogatást, és majd nekiállok a parkettával tüzelni. Bőröm elég sötét hozzá, sőt elég szlávos a fejem, hogy esetleg beálljak román vagy szerb kisebbséginek.
Köszönöm, hogy megvilágítottad, eddig helytelen úton, rossz példákat követve éltem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1
Így van. Önmagában a segélyből megélni lehetetlen, igazad van.

Kell a segély mellé egy nő is, aki ad még a segélyhez a maga minimálbéréből. Persze még úgy se fényes az életszínvonal, de akkor már azért megy valahogy, mindenesetre kényelmesebb, mint dolgozni. És persze úgy legalább marad idő rá bőven a fórumokon azokat fikázni, akik igyekeznek a maguk erejéből boldogulni, és nem mások nyakán élősködni.

A módszer kétségkívül beválik, ezt senki se vitatja, hiszen magad igazolod hogy 10+ éven át is folytatható ez az életmód. (Tudjuk persze biztos akad egy csomó enyhítő körülmény a te esetedben. A jelenlevők mindig kivételek...)

És persze érthető is, hogy véded azokat akik csak henyélnek, s a kertjüket nem művelik meg, és le se kaszálják. Ez végülis nem sokban különbözik attól, mint amikor valaki a saját WC kagylóját se képes kicserélni, munkanélküliként, sőt még csak nem is segít benne, hanem azt is a(z őt eltartó) nejére bízza.

Persze nem rólad beszélek, te kivétel vagy, minden hasonlóság élő vagy (erkölcsileg)holt emberekkel csakis a véletlen műve lehet...

Szarom le. Ahol ti ketten egyszerre megjelentek, ott előbb-utóbb elkezditek egymás lehányását - kösz, de ezt ne az én blogomban folytassátok. De a legnagyobb probléma, hogy ahol az egyikőtök megjelenik, ott előbb-utóbb a másikba is belebotlok (legalábbis az eddig olvasott posztokban így volt), és egyből teljesül az első tétel. Olyanok vagytok, mint Bob és Bobek.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Egy ostoba fasz vagy. Szerinted HZ az erkölcsileg halott, miután ideszartad a HUP-ra, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül megölnél embereket, azért, mert ők nem Linuxot használnak?

De ha már bevonjuk a családot, melletted van egy nő, aki eltartana a minimálbéréből, ha hirtelen munkanélküli lennél?

Prolika éhendöglene, de ha jól sejtem, ő az agybajára kapott nyugdíjából vegetál, meg néha a családtól lejmolgat.
Én még megélek külső segítség nélkül is. (ja, igaz, én dolgoztam úgy 15-16 éves korom óta...)
Azt csak ez a háborodott képzeli, hogy engem el kell tartani. :D
(és csak azért nem indítottam ellene polgári pert rágalmazásért, mert ügyvéd ismerősnek megmutattam és azt mondta, hogy felmentenék az elmebaja miatt)

Oké, kizárólag az irántad érzett tiszteletből a blogodban igyekszem visszafogni magamat. Tudom ugyanis, milyen szar ha összeszemetelik valakinek a témáját. Ha netán valamikor mégis elfeledkeznék magamról a jövőben, kérlek tudd hogy csak a véletlen műve, nem szándékos, emlékeztess erre az ígéretemre, s akkor megint visszaváltok jófiúba!

Nem gúnyból írtam ezt.

Jó, szólj. Én meg szólok neked, hogy leszarom, hogy szóltál.
Így OK?
(kicsit nézelődj, hányszor kötöttem az elmebetegbe az elmúlt hónapban és hányszor ignoráltam a mocskolódásait! Ja... én kérek elnézést, amiért mindent nem hagyok szó nélkül! Te meg kabbe!)

Megrendelt egy szolgáltatást? Úgy emlékszem, egészségügyi okokra hivatkozva nem lehet nem megrendelni a víz és csatorna szolgáltatást, hasonlóképpen cégek nem hajlandók készpénzben adni a fizetést. Majd akkor beszéljünk kötelességről, meg megrendelt szolgáltatásról, ha az önkéntes alapon, egyenlő szerződő felek között jön létre, ami azt jelenti, hogy írok egy szerződéstervezetet, bemegyek a szolgáltatóhoz, megvitatjuk, néhány ponton módosítunk, majd elfogadjuk mindketten. Ami most van, az nem szerződés egyenlő felek között, hanem szolgáltatói diktátum.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mint ahogy családos ingatlanban nem is köthetik ki ezen szolgáltatásokat. Vissza is élnek vele rendesen.
A cégek adhatják készpénzben a fizetést. A 20 fő alatti cégek, főleg az idénymunkát, alkalmi munkát végeztetők készpénzeznek. Itt pusztán a cégek sara, hogy könyvelési, pénztárkezelési okok miatt nem vállalják ezt. A törvény nem tiltja a készpénzben történő munkabér fizetést.
Sőt, ha a szakszervezetek olyan faszán a dolgozók érdekét képviselnék és nem az aktuálisan hatalmon lévő klikk faszát szopkodnák, akkor már kikényszeríthették volna, hogy a munka törvénykönyve ezen része megváltozzon. Sőt, ha ez olyan nagy probléma lenne, akkor már népszavazást is lehetett volna rá kezdeményezni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Értem én azt az állapotot amiről írsz, benne voltam magam is rengetegszer. Igen, ha hirtelen egy efféle fazonnak van 5 ezer vagy akár 10 ezer forintja is, oké, okosan teszi ha „örül az életnek”, mert ennyi pénz nem húzza ki őt úgysem a gödörből. De 100 ezer feletti, ami kb egy havi fizetés már, na az már azért más kategória.

Pláne, mert sajna elég sok efféle fazont ismertem jobban vagy kevésbé, és ezek semmit nem is próbáltak tenni azért, hogy kikerüljenek a gödörből. Például volt nekik a szép nagy kert, és nem művelték meg, pöcsig érő gazban állt, arra se voltak képesek hogy lekaszálják a gazt legalább évente 4-szer, s amikor az önkormányzatból szóltak hogy ez így nem lesz jó, mert átszállnak a gyommagvak a szomszédokhoz, akkor csak széttárták a kezüket, hogy nincs poénzük MOTOROS fűnyírót venni, vagy nincs pénzük arra, hogy megfizessék egy efféle motoros fűnyíróval rendelkező valakinek a szolgáltatásait. Amikor szóbakerült a kézikasza, felháborodtak, hogy „nem a középkorban élünk már”.

Amikor meg arra került a sor hogy hát ha esetleg megművelnék a kertet... Na akkor voltak igazán az „angry”-től a topon, hogy nekik nincs pénzük szántatni a kertet (ásni szintén nem lehet, az is a középkor nekik ugye) meg nekik nincs idejük ilyesmire (ja, amikor már több éve tartós munkanélküli mindenki a famíliából, akkor erre senkinek sincs ott ideje, hm, érdekes...) de különben sincs pénzük magvakra amit elültethetnének. Hát izé... Mondták is nekik, hogy bárki ad nekik annyi magvat bőven ami kell, aztán meg ami terem a kertben, abból bőven eltehetnek magvakat a következő évre! Na de ezek okosak ám, azonnal kész voltak a válasszal: Az a mag nem jó minőségű lenne, mert nem hibrid, meg különben is nem lenne csávázott, és ezért vetés után egyelni kéne, ami rengeteg idő, nem éri meg.

És igaza van. Persze hogy jobban megéri a kertben hajladozás helyett a segélyért sorban állni, akármilyen hosszú is az a sor mégis kevesebb idő mint a kertművelés, és nem olyan derékfájdító! És mindaddig működni is fog ez, amíg lesz olyan hülye népréteg, aki adja a segélyt, akiken ez a másik népréteg élősködhet.

Holott nem is lehet ám olyan rossz amit megtermel az ember a kertben így a nem csávázott és nem hibrid magokkal, mert ha az olyan rossz volna, nem találtam volna nemegyszer féltucat főt ezekből a kertemben amint szedik le azt a terményt, amit én magam ültettem, neveltem, gondoztam, gyomláltam, azaz termesztettem... És amikor ilyen alkalmakkor közlöm velük, hogy tudják ugye hogy nem szívesen látott vendégek nálam, akkor annyira se szégyellik el magukat hogy legalább letegyék amit összeszedtek s a kötényükben van, sőt, van pofájuk kimenetel közben még le is hajolni és felszedni valami szebben kinéző terményt!

De fantáziájuk, az van, jobb is mint nekem az írónak. Mindent ki tudnak magyarázni. Nyírom a füvet a fűkaszával a házam előtt, kifogy a benzin, oké, leteszem a gépet, s megyek be a benzines kannáért. Mire kijövök, a fűkaszám 10 méterrel távolabb van, egy efféle fickó vállán... Szólok neki, hogy hé öregem, ez most hogy is meg minden... Mire ő, hogy á, bocs, csak azt hitte, ez nem működik, lomtalanítás céljából tettem ki... Aha, persze, nem is volt lomtalanítás akkortájt.
Kérdem tőle, nem látta-e hogy félig le van nyírva itt minden, akkor meg miért is volna ez lom? Mire ő, hogy bedögölhetett ez simán munka közben, de különben is, ami a házon kívül van az közterületen van, tehát köztulajdon, azaz aki találja azé! - és fordult el és ment volna tovább. A fűkaszámmal a vállamon!

Na most én ekkor kezdtem olyan „bepöccenős” hangulatba kerülni, különben is akkoriban 3 műszakban dolgoztam ami eléggé taccsra vágta amúgyse normális idegrendszeremet... Véletlen épp kint volt nem messze a kisbalta is mert ki akartam vágni egy bokrot vele, ezt felkaptam, s megindultam a csávó felé, és mondom neki, hogy idefigyelj a kurva @nyádat, ha nem teszed le azonnal a masinámat de úgy hogy semmi baja se essék, kettéválasztom a frizurádat, erre megesküszöm! (És tényleg megtettem volna...)

Na erre letette, aztán elfutott, de még visszakiabálta hogy feljelent engem mert életveszélyesen megfenyegettem, meg mert szídtam az anyját!

Végül azonban nem jelentett fel, de jellemző ezeknek a pofátlanságára, hogy még neki állt feljebb, és ha nem vagyok elég határozott, elvitte volna a fűnyírómat A SZEMEM LÁTTÁRA!

Efféle kalamajkák után hát igen, nagyon tudom sajnálni ezeket, valóban. Tény hogy Magyarországon szar az élet, naná hogy az, magam se vitatom. De azért van ám ott is bőven lumpen réteg, akit nem kell sajnálni.

Akkor fizesd ki a te zsebedből az ehhez szükséges pénzösszeget, nekem nincs hozzá túl nagy kedvem.
Mellesleg egyáltalán nem arról van szó, hogy 3 évente egyszer látnak ennyi pénzt. Amikor megjön a havi apanázs, irány az italbolt, egy raklap chips, a legjobb húsok, és 3 napig dínom-dánom.
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Valóban, ez igen komoly társadalmi probléma. Csak épp nem valami izmus hibája, hanem az egész társadalmi berendezkedés és mentalitásé. Mer kik is a hétköznapi hősök médiában? Csöcsöt, pöcsöt, segget villantó, részegen támolygó, tajparaszt idióták. Érinthetetlen stiklisek, kik az adócsalásaikat felmetéssel ússzák meg. Ezek után mit vársz? Milyen képet fog kapni valaki?
Egy olyan országban, ahol az öngondoskodás szitokszó? Ahol a törvény őre nem véd meg, de te sem védheted meg magad? Ahol állandó jelleggel csak a segélyt és az ingyen pénzt várja a nép? Ahol lexikális műveltséggel tömik a diákok fejét ahelyett, hogy az életre tanítanák őket? Ahol nem tanítják meg küzdeni a célokért vagy csak arra, hogy céljaik legyenek? Gondolkodni, hogy nem biztos az a helyes, amit tízmillió birka béget?

Ha nincs képe a világról valakinek, csak pillanatnyi ösztöneinek kiéléséért él,akkor miért várod el, hogy reális, felelős döntéseket hozzon? Továbbmenve, miképp várod el, hogy egy ilyen ember az ország érdekében felelős döntéseket hozzon? Még továbbmenve, miért kellene támogatnod, életben tartanod egy ilyen embert?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Cinikus a hozzászólásod. Az öngondoskodás szitokszó? Vajon miért? A pillanatnyi megélhetés sem megy, nem, hogy félre is tudjon tenni valaki. De látom, elolvastad és megértetted, amit fentebb írtam. Amíg azon tűnődik valaki, hogy nem tud éves bérletet venni - autó most felejtős -, s ezzel kb. 1e4 Ft-ot spórolni, hanem havonta sorbaáll a bérletért, addig bizony szitokszó marad az öngondoskodás, és nem mellesleg szemforgató cinizmus.

Sokkal inkább problémának érzem azt, hogy a társadalom egy rétege leszakad, más rétege meg koloncnak érzi az előbbieket, miközben empátiára, szolidaritásra képtelen. Épp, mint a hozzászólásodból ez kiderül, meg még néhányakéból.

A média népbutító hatásáról nincsenek mérési adataim, fogalmam sincs, van-e bármilyen jelentősége, s ha igen, mennyi. Nekem életem több, mint 40 évében sohasem volt, jelenleg sincs televízió készülékem, ehhez így nem tudok hozzászólni.

Ami a jogszolgáltatás és az ember természetes jogérzéke, az igazságszolgáltatás igénye közti ellentétet illeti, azzal egyetértek.

Az, hogy mi a helyes, inkább hagyjuk, mert ezzel szépen becsempészed a politikát ebbe a szálba. Különböző látásmódok, világnézetek ütköznek. Szerinted valami helyes, de az épp úgy csak szerinted helyes, mint az, amit az általad birkának nevezettek gondolnak helyesnek. Egy vélemény ez is, az is, igaznak nevezni bármit is, cseppet merész egy hazug világban.

Ó, milyen fennköltnek tetszik lenni! Tényleg úgy gondolod, hogy felelős döntést kellene hoznia valakinek, miközben fázik, éhes, nincs egy normális ruhája? És igen, mondok valamit: az ösztönök jók. Ha megfigyeled, éppen azért vannak az ösztönök, hogy az egyed és a közösség túlélését fenntartsák. Te is kiéled az ösztönös vágyaid, csak ez fel sem tűnik, mert bőven van tartalékod ezen túlmutatóan gondolkodni, cselekedni. Nem a Maslow-piramis legalján tengődsz.

Az utolsó mondatodat elég veszélyesnek érzem. Tehát aki mást gondol az életről, mint Te, ez a fajta igazságtalan, erőszakos, önző társadalmi berendezkedés nem jött be neki, azokkal máglyára? Vagy mégis hogyan?

Nem lehetne mindezt úgy, hogy olyan társadalmi berendezkedést építünk, amely sokkal többeknek jó? Például nézzük meg az emberi igényeket. Sokkal inkább igénye az embernek a biztonság, kiszámíthatóság, mint a kockázatokkal terhelt pillanatnyi jólét. Lehet, stabilabb lenne egy olyan társadalmi berendezkedés, amelyben kisebb az anyagi különbség az emberek között, ugyanakkor kiszámítható, biztonságos a megélhetés.

Munkát végezni akaró van elég. Nem az a megoldás, hogy kevesek dolgoznak sokat, olyannyira, hogy nem marad lehetőségük élni, míg sokan nem jutnak munkához. Egyenletesebben kellene ezeket elosztani.

A tiéd is egy vélemény, gondolat, meg az enyém is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én azt gondolom, hogy a gyakorlatban a segélyezés nem szolgálja a felzárkózást. Nem állítom, hogy nem kell pénz a felzárkózáshoz, de ezeknek az embereknek elsősorban sokkal több odafigyelésre lenne szükségük, mert jelenleg csak öntjük rájuk a pénzt, ami lefolyik róluk és semmi nem változik. Sőt, egyenesen kontraproduktívnak tűnik a segélyezés, mert nem ösztönöz munkára.

"Az embereket nem munkára kell ösztönözni"

Hogy mi a fasz...?

"magas a munkanélküliség."

Nem tudom feltűnt-e, hogy aki nagyon akar, az talál munkát. A probléma ott kezdődik, hogy akar-e valaki dolgozni. Na meg elég nehéz olyan emberekkel dolgozni, aki nem is akar dolgozni egy cseppet.

Ezért ordas nagy fasság a "nem a munkára kell ösztönözni" kijelentésed.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Értem. Tehát van 80 munkahely, 100 munkaerő, ebből 80 dolgozik, 20 nem. Nagyon akar dolgozni ez a 20, ezért valahogy eloszlanak az intergalaktikus térben, s azon a 80 munkahelyen immáron 100-an fognak dolgozni. Bizonyára így van.

A munkanélküli akar dolgozni, csak nincs hol. A fantáziája, képessége pedig kevés ahhoz, hogy munkahelyet teremtsen.

A munkára ösztönzés tudod miért cinizmus? Mert a munkanélküli venne jó ruhát, új cipőt, finom kaját magának, de nem tud! Furcsa, nem? Viszont így egyre kevésbé állnak szóba vele a potenciális munkaadók is. Még mindig nem érzed, hogy a társadalmi berendezkedéssel van baj, nem az emberekkel?

Mégpedig azért, mert a társadalmat mi emberek csináljuk, ebben szabadságunk van. Az emberi tulajdonságok, képességek viszont lényegében axiómák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A munkanélküli akar dolgozni"

Azt a megideologizált mindenségit! Igen, nagy a munkanélküliség és tényleg lehetne több munkahely is. De azt, hogy minden munkanélküli akar dolgozni - mint ahoyg a mostani topicban nagyon jól látszik - messze nem fedi a valóságot.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem is mindenkiről beszéltem. Igyekszem világosabb lenni:

- vannak olyanok, akik nem akarnak semmit sem tenni, őket nem sajnálom

- vannak, akik szerényebb képességekkel rendelkeznek annál, mint amelyet az elit által kreált társadalom elvár, őket sajnálom, mert a társadalmi berendezkedés közmegegyezés kérdése, s ez a munkapont az erőseknek kedvez, még az átlagnak sem

- vannak a rendszer haszonélvezői, ők viszonylag kevesen vannak, s hallani sem akarnak a status quo borításáról, a hozzászólásaim szálkák a szemükben

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

- vannak a rendszer haszonélvezői, ők viszonylag kevesen vannak, s hallani sem akarnak a status quo borításáról, a hozzászólásaim szálkák a szemükben

igen! döbbenetes, hogy mennyien élnek vissza a rendszer adta lehetőségekkel. Mindenféle segélyekkel és törvény kijátszásokkal parazitaként élnek a többi emberen. És nem is akar változtatni, hiába a szimpátia, segély, segítség iskolában/munkahely keresésben.

Látod, itt egyetértek veled.

Ha lehetőségnek tartod, akkor hajrá, élj a rendszer adta lehetőségekkel segélyből, s talán ráébredsz, milyen is az.

Nehéz elhinni, hogy nem mindenkinek olyan jók az adottságai, hogy mindazt véghez vigyék, amit Te? Mindezt úgy mondom, hogy fogalmam sincs, hogyan élsz, de a hozzászólásod árulkodó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Cseppet se zavarjon, hogy nem erről beszélek. Valamint abból, hogy van egy 98 éves ismerősöd, aki láncdohányos 14 éves kora óta, még nem következik, hogy a dohányzás egészséges.

Ha van lyuk a rendszeren, azt zárják be, de ez sem fogja megoldani azt a társadalmi problémát, amely a kapitalizmus fenntarthatatlanságából származik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak az a baj, hogy ti itt néhányan egyszerűen figyelmen kívül hagyjátok, hogy a nem dolgozók nagy része szívesen dolgozna, de nem kap munkát. Nem visszaél a rendszerrel, hanem próbál nem éhen halni.
Vajon mi lett pl. azokkal az egykori bányászokkal, ipari munkásokkal, akiket tömegesen tettek utcára, amikor tönkrevágták az ország iparát?
Róluk mit tudsz?
Apámnak pl. az volt a "szerencséje", hogy kapott egy infarktust, ami miatt idő előtt nyugdíjazták. Különben az utolsó két évét a nyugdíjkorhatár elérése előtt munkanélküliként töltötte volna.

Nagyon sok a munkanélküli, ez biztos.
De,hogy rengeteg a papíron munkanélküli, de feketén dolgozó, az is legalább ennyire.

>Vajon mi lett pl. azokkal az egykori bányászokkal, ipari munkásokkal, akiket tömegesen tettek utcára, amikor tönkrevágták az ország iparát?
>Róluk mit tudsz?
Volt szerencsém Ózdon dolgozni és beszélgetni ottaniakkal.
Főleg az öregeknek/öregebbeknek képtelenség ez a helyzet.

>amikor tönkrevágták az ország iparát?
A "Vas és Acél országa"... Az országnak nem volt ilyenje. Ezt még az ott élő értelmesebb emberek is megerősítik.

Én ismerek olyat is, aki dolgozik, mégis szegény.

És csövest is, aki többet keres, mint sokan.

És olyat is, aki sokat keres munkát, de nem talál megfelelőt.
És olyat is, aki sokat keres munkát, de nem talál.

Legutóbbi a legritkább, de tény, hogy a baz és szabolcsi helyzetet csak hallomásból ismerem.

Ózd... Ózd annak idején a vasgyártás mekkája volt, mindaddig, míg az ÓKÜ-t nem privatizálták és került olyan idegen (!) kezekbe, akik úgy tették tönkre az ipart, hogy jól kivitték a maguk hasznát. Állati sokan kerültek utcára, miután a Finomhengermű (egykori ÓKÜ) bezárt. Köztük apám is. Ha akkor nincs egy ismerősünk, aki nem beszél egy ismerősével, apu ma nem itthon dolgozna, hanem fene tudja hol...

Szóval a munkanélküliség fogalma egy összetett dolog.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Cserébe a kényszermunkásokkal elveszik a munkavállalói jogokkal és legalább minimálbérrel járó állásokat (gyk: közmunka)
Azt nem lenne szabad hagyni, hogy bárki éhenhaljon/megfagyjon csak azért, mert nem kap munkát. Sajnos/nem sajnos, így a lógósokat is támogatni kell, mert hogy állapítod meg valakiről pl. hogy lusta vagy beteg? (konkrétan: depresszióval akár le is százalékolják az embert, te meg ráfognád, hogy csak lusta... - van konkrétan ilyen ismerősöm, bár jó fél éve nem hallottam felőle :( )

Eléggé meglepődtem mostanság.
Az ünnepek alatt/közben nővéreméknél voltam, ott láttam a tévében egy műsor részletet. Nekem sincs tévém, nem szeretem. De ez megfogta a fülem.
Egy családról volt szó, ahol az családfenntartónak bebukott az építési vállalkozása a válság alatt.
Pár hónap alatt eljutottak addig, hogy leköltöztek vidékre és elkezdték megtermelni maguknak az ennivalót stb, igen kevés pénzért elvállaltak bármit (újság/szórólap kihordás stb).
És tudjátok, mi a vicc?
Ez, ugye, magában nem lett volna elég. De képzeljétek, kaptak segítséget, hogy eljussanak idáig. Mert amikor az emberek látják, hogy valaki akar, küzd és tesz, akkor (szerencsére) nagyon sokan ebben ösztönösen segítenek neki.

Hűha, találtál egy embert, aki talán tudott váltani! Én meg beszéltem pl. pszichológiához értő emberekkel, akik tudják, mi lesz a legtöbb emberrel egy-két éves munkanélküliség után.
Baromi könnyű biztos háttérrel okoskodni.
Egészen más, amikor már csak azt látod, higy nincs tovább.

Én erősen kétlem, hogy csak egy ilyen ember van.
De mind1, újra csak azt tudom írni, amit korábban. Nem egy rétegről beszélünk.

Amiről te beszélsz, az a csőd. Biztos vagyok benne, hogy nagyon rossz és kellemetlen. Pontosítok, te azokról beszélsz, akik nem tehetnek róla, hogy oda kerültek, hanem pl kirúgták.

Én pl hagytam egy ilyen (mellesleg cigány) családnak, hogy 4 hónapig fizetés nélkül lakjanak a lakásomban, mert a válság alatt a faszi elvesztette a munkahelyét, viszont láttam, hogy próbál és akar (és ismertem a korábbi főnökét is).
Nem, ne értsd félre, ezt egyáltalán nem engedhettem meg magamnak pályakezdőként, de mást tenni sem tudtam.
Cserébe egyszer csak elköltöztek, magukkal költöztetve a mozdítható dolgokat. Szaros pelenkát találtunk a konyhában, szétcseszett sütőt (1-2 hónapos kajával), elkezdték lepingálni a falat, ami lehullot. Mind1, kb 300e be került csak a lakás újra lakhatóvá tétele.

>Baromi könnyű biztos háttérrel okoskodni.
Te is most épp biztos háttérrel okoskodsz.

Abból az nem látszik, hogy idén lesz 6. éve, hogy munka nélkül vagyok és baromira unatkozom. :)
Meg az sem, hogy gyerekkoromban milyen körülmények közt éltem, milyen szarul élő embereket láttam...
Talán nem véletlen, hogy maradt bennem ú.n. empátia, meg hogy picit tán jobban ismerem a nyomorban élők viszonyait, mint itt a többség.

A közmunkát hasznosnak találom, mert a sok csalódás után végre közösségbe jár az érintett, emberek között van, kommunikál, valamelyest fontosnak érzi magát, ez önbizalmat ad, s ezen keresztül lehetőséget arra, hogy állást találjon. Még akkor is így gondolom, ha tudom, ez keveseknek sikerül. Ugyanis az alapprobléma maradt: nincsenek munkahelyek. Munkahely alatt törvényes és etikus képződményt értek, az nem munkahely, ahol feketén kihajtanak embereket építkezésekre, az MT-t nem tartják be, a dolgozót nem jelentik be.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mellesleg, ha minden embert annyira jelentenének be, mint amennyit dolgozik és/vagy a bejelentetlen (időnként kifizetetlen) túlóra helyett keresnének még embereket, mindjárt kevesebb lenne a munkanélküliség. Munka az van, csak persze a másik oldalról ott a profitmaximalizálás (vagy ami sajnos még inkább jellemző az az öngyilkos hajlamú cégek túlélési vágya).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen, mert hagyják az emberek, hogy feketén, szürkén vegyék fel, ingyen túlóráztassák, stb. Csak mondjuk itt nem egy nagy névtelen társadalmat kell hibáztatni, hanem az embereknek önmagukat, amiért nem tesznek ellene semmit. A társadalom az emberekből áll, nem egy névtelen valami.

(Ugyanígy tudnék ütni amiatt is, amikor valaki azzal jön, hogy "de mit lehet tenni A Hatalom ellen?", mintha az valami nagy megfoghatatlan valami lenne. Holott pontosan jól nevesíthetőek, hogy kik alkotják - az egyébként választott - hatalmat. Csak persze, ahhoz, hogy változzon valami, ahhoz az embereknek is tennie kellene valamit, rinyálni és egy megfoghatatlan dolgot hibáztatni meg egyszerűbb.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért nem megy a pillanatnyi megélhetés? Lássuk csak, lássuk csak. A fizetésem 46%-át különféle szolgáltatásokra fizetem be az állam felé. Olyan szolgáltatásokra, amit vagy nem, vagy minősíthetetlen formában kapok meg.
Az öngondoskodás egyik része bizony az ember helyzetének a felmérése és igényeinek annak megfelelő igazítása. Példának okáért, a tömegközlekedés egy szolgáltatás aminek az igénybevételéről dönthet az ember. Pl. volt időszak az életemben, mikor nem volt bérletem és bizony több kilométert gyalogoltam A és B pont közt naponta, benn Pesten. Fél év alatt megspróroltam 36000HUF-ot. És ezt ma is megtenném, mert az én igényszintembe belefér a gyaloglás.

Tudod, ezzel a szolidaritás dologgal csak az a problémám, hogy nem látom azt az irgalmatlan tenni akarást a leszakadók körében. Nem látom, hogy életmódot akarnának váltani, nem látom, hogy az igényeiket a lehetőségekhez igazítanák. Akkor felmerül a kérdés, mire fel kellene szolidárisnak lennem? Igen a társadalom többi része koloncnak érzi, és miért is? Hát pont a fentiek miatt. Miért legyen a társadalom szolidáris azzal, aki koszban, mocsokban él és ez ellen nem tesz semmit? Láttam Ukrajnában igen szegény embereket, olyanokat akinek az itthoni minimálbér két havi fizetésnek felelt meg és mégis, ragyogott a portájuk és négy gyereket neveltek fel tisztességgel. Akkor, hogy is van ez? Miképp is legyek egy nálam sokkalta igénytelenebb emberrel empatikus?

Mondd, 100-200 évvel ezelőtt elődeink nem hoztak felelős döntéseket, mocskosan, fázva, éhesen, szakadtan? Elárulom, bizony hoztak, ugyanis ők voltak a mi szüleink. Ugyanis csak azoknak maradnak életben az utódai és csak azok képesek továbbadni a génkészletükek, akik képesek olyan utódot nemzeni, akik később sikeresen utódokat nemzeni. Az ösztön jók, csak épp nem a közösség túlélése érdekében. A közösség pont az ösztönökkel szemben megy, nézd csak meg az összes vallást vagy törvényt. Mind arról szól, hogy fojtsd el az ösztöneidet a közösség érdekében.

Akinek nem jön be a mai világ, mást gondol mint én, annak szíve joga, hogy saját módszereivel keresse a boldogulását, DE ne akarjon élősködni más embereken. Nincs nekem a koszos, drogos hippikkel problémám, de ne akarjanak meggyőzni arról, hogy kötelességem nekik a következő adagra való pénz odaadni. Nem kell a máglya, az életképtelenek mindig kiszelektálódnak.

Az, hogy neked nincs jelen az életedben, még millió más embertársunkra hat napi szinten, és ez is felelős a mai fiatalok kiégettsége és céltalanságáért, mert elérhetetlen, irracionális példaképeket állít.

Az elvégzett munka mennyisége és az élni akarás megint csak az egyén döntése. A leszakadókkal pont az a probléma, hogy nincs akart bennük változtatni. Ők elvárják, hogy gondoskodjanak róluk, munkát adjanak nekik. Nem értik meg, hogy ehhez nekik is tenni kell, hogy csak saját magukon áll a sorsuk. Láttam nem egy felkapaszkodót. Olyant aki az utcáról lett tanyasi paraszt, olyant aki drogos, alkoholistából lett vállalkozó. Ezek mind önerőből érték el azt amik lettek. Az előbbi, két évig élt erdőben, 60 évesen hajnaltól estig talpalt a városban a kiskocsijával. Az utóbbi két hónapig kempingezett egy szigeten és sírva könyörgött a rendőröknek, hogy ne vigyék be, mert akkor meghal. Mindkét esetben ott volt, hogy változtatni akartak a sorsukon és nem várták el, hogy valaki segítsen nekik.
A biztonság megteremtése a saját feladatunk. Például ha felismerjük, miképp vethetjük le a társadalom által ránk kényszerített koloncokat.

Valóban, és tudod mi a legszebb benne? Hogy a végén, lenn a gödörben, úgysem számít melyikőnknek van igaza.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ismerek olyan cigányokat akik elvégeztek egy szakmát, esetenként érettségijük is van. Munkát nem kapnak, így önszorgalomból az erdőkben lévő szemétből csinálnak pénzt. Vasat gyűjtenek és építési törmeléket (tégla), majd azokat értékesítik. Szerintem a társadalomnak hasznos tagjai és öngondoskodóak, számukra a segély ciki és ezért nem is veszik igénybe.

Szóval aki akar, az megélhet még így is. Számomra az ő példájuk azt mutatja, hogy nincs olyan, hogy padló, csak tehetetlen gőg.

Én nem látom benne az önzőséget.
Btw, szerintem pont az nem lesz szolidáris, aki volt már lent és kimászott, mert tudja, hogy az akarat kell hozzá.

Igen, van, akiben meg van az akarat, de nem jön össze nekik. No, velük lehet szolidáris az ember. Csak kevés ilyennel találkozol, mert nem ott sír az utcán, hanem csendben küzd és nyomorog valahol.

Reszben egyetertek, reszben pedig nem. Egyetertek, mert volt egy nehez idoszak az eletemben, es hasonlo modon kezeltuk a helyzetet, mint amit leirtal. Es en is azt gondolom, hogy ez igy helyes. Mert akarmilyen szar is az elet, akarmilyen kilatastalan es nehez is, ha nem kuzdunk azert, hogy ez jobb legyen, akkor kilatastalan is marad.

Amivel viszont nem ertek egyet, az az empatia kerdese. Nem vagyunk egyformak, es ezt valamilyen szinten toleralni kell. Az a problema, hogy a te hozzaallasod sajnalatos modon nagyon nagy hibaszazalekkal is dolgozik, kiesik a rostan az, aki probalna tenni a jobbletert, mert tul sokan vannak azok, akik viszont nem akarnak tenni. A szoban forgo reteget nem szabad egyontetuen kezelni, nem szabad mindenkit egy kalap ala venni. Minden ember mas, minden eset mas, es egyszeruen nem szabad altalanositani egyetlen eset alapjan sem. Ha azt mondjuk, hogy az ipirtyomi Lakatos csalad habitusaval nem tudok egyeterteni, mert egyaltalan nincs szandekukban javitani az eletkorulmenyeiken, es emiatt sajnalni sem tudom oket - az rendben van. De ez csak orajuk vonatkozik, es ebbol meg csak Ipirtyom tobbi szegenysegben elo csaladjara sem altalanositanek.

Ami nagyon szomoru, hogy nagyon sok embernel latok hasonlo hozzaallast. Es ez nagyon nem segit a dolgokon. Marpedig szukseg lenne egy picivel tobb empatiara, egy picivel tobb megertesre, es egy picivel szelesebb latokorre.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Úgy vélem locsemege hozzáállása az a tipikus liberális hozzáállás a Rózsadomb tetejéről, amikor azok mondják az okosat, akik soha nem láttak se szegényt, se segélyest se segélyes cigányt.

Jártam már úgy, hogy nekem sem volt oké az életem, s akkor a jött pénznek nem úgy örültem, hogy elb*szom. Hanem "ez megy a bérre, ebből eszünk, stb". Lehet, hogy én vagyok a hülye maradi?

Sajnos a véleményed az, ami megengedi, hogy ilyenek történjenek.
Nem a társadalom tehet róla. Nem a társadalom tehet arról, hogy ellopnak mindent ami mozdítható, megölnek mindenkit, aki megölhető és ha pénzük van, piára, játékgépre és cigire költik.
És eszük ágában sincs dolgozni?

És én ezt úgy mondom, hogy én inkább jelenleg közelebb állok a fizikai szükségletekhez, mint az önmegvalósításhoz.

Tipikus liberális? Huh, ez kemény, miket tudok itt meg magamról. Most éppen közelről látok szegény, kilátástalan sorsú embereket, bár többségük nem cigány. Érdekes, hogy többen azt sejtették, amikor szegényekről írok, akkor a cigányokra gondolok, pedig nem. Én - talán furcsa mód -, amikor a szegényekről írtam, akkor a szegényekre is gondoltam.

Egyébként meglepett a hozzászólásod, hiszen éppen az empátia hiánya miatt szólaltam fel, erre úgy írsz rólam, mintha nem láttam volna közelről szegény embert. Ha nem tűnt volna fel, épp azt írtam, hogy érthető a reakciójuk, ha pénzhez jutnak: annyira kiéhezettek, hogy ha nem akarnak becsavarodni, akkor bizony elköltik azonnal azt a kis pénzt, ennyi nekik is jár az életben. Pont azért szólaltam fel, mert cinikusnak érzem, ha valaki egy ilyen embertől hosszú távon racionális döntést vár. Ez érzéketlenség.

Nem lehet, hogy valaki más hozzászólását olvastad, s nekem válaszoltál?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ez érzéketlenség."

Mert aztán kurva nagy érzékük van a kedves segélyen élőknek, ahhoz, hogy azt, aki dolgozik, azt hogyan érinti, hogy ingyenélőket lát a kocsmában. Rendszeresen. Tivornyázva, nem 1-2 laza sörrel. És az igazán érzéketlenség, mikor ezt még fel meri hánytorgatni valaki.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A te hozzászólásodat olvastam, amelyben semmi problémád nincs azzal, hogy ha valakinek nincs pénze még számlákat fizetni sem, akkor a hirtelen jött pénzt elissza.
Én arra céloztam, hogy a nagy empatikus hozzáállásoddal nem láttál még szegényt.
Mert ha a szegény pénzhez jut, nagy részüknek nem rögtön a pia jut az eszükbe.
A reakciójuk nem érthető egyáltalán.
Kevés a pénzük, a szegényeket az állam többé-kevésbé segíti (inkább kevésbé) segélyekkel, közmunkával.
S ha pénzhez jutnak, elszórják, szó szerint kidobják az ablakon. Aztán várják az újabb segélyt.
Ez nem érzéketlenség??

Egy pszichológiai reakcióról beszéltem. Ha ki vagy éhezve, akkor nem befektetésen, jövőn gondolkodsz, hanem kielégíted fiziológiai szükségleteid. Ez így természetes, így normális. Erről írtam.

Lehet, nem a pia jut eszébe, hanem a ruha, cipő, de az ebből a szempontból közel ugyanaz. A pillanatnyi szükség enyhítése.

Éppen ezért értek azzal egyet, hogy a cafeteria természetbeni juttatás, teszem azt, szállásra, kajára, regenerálódásra, színházra költhető csak, másra nem. Mert másként sohasem mennének ezekre a helyekre.

A sors fintora, hogy ilyenkor a szegény ezt egyből pénzzé akarja tenni, s azon bosszankodik, miért nem költheti el szabadon bármire.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

" Ha ki vagy éhezve, akkor nem befektetésen, jövőn gondolkodsz, hanem kielégíted fiziológiai szükségleteid. "

Ha ki vagyok éhezve, akkor csökkentem egy kicsit ezt az éhséget, de igyekszem, hogy többé ne legyek ilyen állapotban.

"Lehet, nem a pia jut eszébe, hanem a ruha, cipő, de az ebből a szempontból közel ugyanaz."
A pia és a cipő ugyanaz nálad??
Hol az empátia, hogy ahelyett, hogy a gyereknek cipőt vagy ruhát vesznek, inkább elisszák a kapott pénzt?
Én sem vagyok teljesen normális, de ha nálad ugyanazt jelenti hogy ruhát/cipőt vagy piát veszel a szerzett pénzből, akkor nálad is nagy bajok vannak.

Azért ugyanaz, mert a pillanatnyi, rövidtávú szükségletek kielégítéséről szól. Lehet ez egy este a jazz klubban, egy kocsmázás a haverokkal, egy új, csini cipő, amitől nőiesebbnek érzi magát a hölgy, bármi.

Nem értem, miért kell végletekben gondolkodni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az eredeti bejegyzésben arról volt szó, hogy szegények voltak, s nyertek pénzt, s ahelyett, hogy a gyerekre költötték volna, vagy éppen a házra, stb elitták a pénzt. Nem is kevés pénzt.
S ezt te normálisnak tartod. Nem baj, igyák el, az a jó, ha elisszák.

Már az állatok is képesek hosszú távú szükségleteikre gondolkodni. Sok állat tartalékol télire/rosszabb időkre.
Ezt igen sok ember is megteszi. Vagy ha nem is teszi meg, mert nincs miből tartalékolni, akkor legalább igyekszik hosszú távú célokra költeni a pénzét. Pl megjavíttat valamit...
Mindegy, úgysem fogunk dűlőre jutni.
Én nem fogom megérteni, hogy miért jó az, ha valaki számlák befizetése helyett elissza a pénzt,
Te nem fogod megérteni, hogy mit is akarok ebből kihozni, mert csak arra gondolsz, hogy ha szegény, akkor neki mindent szabad, majd fizeti más a számláit, stb.

Nem jó a modelled. Tartsd az állatot ketrecben, éheztesd, okozz neki ezen felül stresszt. Ezt tartósan, huzamosabb ideig tedd. Utána engedd szabadon, majd nézd meg, hogy tartalékolni fog, vagy sem.

Mondom én, hogy szerintem nem láttál közelről szegény embert, nem tudod beleképzelni magad a helyzetükbe. Egy ilyen ember mondta nekem, jönnek hozzá a fiáék, így csinál valamit, hogy meg tudja vendégelni őket. Megkérdeztem, mit fog készíteni. Erre mondta: melegszendvicset. :( Érted, ugye? Vendéglátásról, a hétvégi, ha úgy tetszik, az ünnepi ebédről beszélünk!

Különben többen félreértenek. Nem azt mondom, hogy az a helyes, hogy valaki elissza a pénzét, hanem azt mondtam, hogy ez a viselkedés érthető. Mondtam, ebből a szempontból mindegy, hogy az ital, étel, ruha. Ezt sem érti mindenki, miért. Azért, mert pillanatnyi szükségletet elégít ki. Nem várható egy folyamatosan nélkülöző embertől, hogy amikor végre lehetősége adódna jóléreznie magát, akkor előtérbe kerüljön a kötelességtudata, s éppen kifizesse, amivel cseszegetik, s ugyanúgy szar maradjon az élete, mint eddig volt.

Erre írtam, hogy mennyire kemények néhányan. El sem tudják képzelni az esti finom vacsora és egy pohár bor után, milyen az, amikor folyamatosan nélkülözni kell, és még aláznak is. Picivel több empátia nem ártana.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az alap problémám az emberek érzéketlensége. Nevezetesen az, hogy ha valakinek szarul megy az élete, akkor még azt az egy napnyi, egy hétnyi jobblétet - nem a halál értendő itt - is irigylik tőle, s farizeus módjára előállnak azzal, hogy nyilván megérdemli a nyomorát, mert nem tesz ellene semmit, legyen kötelességtudata, mert első a hitelező, ő ne akarja jól érezni magát még akkor sem, ha amúgy folyamatosan egy elcseszett nyomorúság az alanyunk élete.

Ilyenkor nem értem az embereket. Aki így gondolkodik, annak mi kell az empátiához? Talán egy baleset, aminek következményeképpen tolókocsiba kényszerül, s kiszolgáltatottá válik a külvilágnak? Akkor talán megértenék sokan, miről beszélek?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem kezd úgy tűnni, hogy elegendő az is, ha magasan a társadalom átlaga fölött él. És vagy nem is kellett odaküzdenie magát, vagy már elfelejtette, hogy honnan indult.

Azért nem érted itt az embereket,mert mindenki a cikknyitó szerinti történetek alapján reagált a te posztodra. Amit egyébként a cikknyitó történeteiből írtál, de később pontosítottad, hogy nem arról a társadalmi körről beszélsz, mint ő, és itt kb mindenki más. De közben a te álláspontod alapján támadsz mindenkit, hogy egy érzéketlen szemét.

Pedig szerintem itt többen is leírták, hogy a dolgozni nem akarókról van szó.

A dolgozni akarók meg nem fognak elinni 100eFt-t, mert csak úgy jött.

Hidd el, itt mindenkiben meg lenne az empátia, de nem az a kevert faj felé, aki dolgozna is, de inkább iszik és csak a te leírásodban szerepel.
Hanem azokkal szemben, akik dolgozni akarnak és megpróbálnak emberként élni és viselkedni. Ahogy korábban írta valaki az ukrajnai családról is, vagy, akikről én írtam valahol itt egy hszben. És igenis tisztelem és becsülöm az olyan embereket, pl azért is, mert megmutatják, hogy lehet.

Barátnőmtől 3 éve egy csöves kölcsön kért 200Ft-t, szappanra, mert állásinterjúra megy. Rövid élettörténet, válás, kisemmizés etc. csak 200-at kér, és visszaadja, ha lesz munkája.
Szép sztori, nem?
A vége a ritka, amikor emberünk megállította hónapokkal később a körúton, és visszaadta a 200Ft-t.

Ezt csak úgy:
>"Első a hitelező"
Két féle zsidó van: a rendes, amelyik ad pénzt, meg a szemét, amelyik visszakéri.

De a dolgozni akarókból is ki fog veszni az a fajta akarás, mondjuk 5-10 év nyomorgás után. Adj munkát, el fog menni dolgozni, ha bírja - mert ennyi idő után a fizikai állóképességgel is lehetnek gondok, pszichésen is megviselheti az embert -, de azt ne várd el tőle, hogy akkor azt a szaros pártíz-, százezret úgy kezelje, mint a kiutat jelentő csodaszert!
Arról nem beszélve, hogy ma százezer forint olyan összeg, hogy az tényleg csak arra jó, hogy ha valakihez hirtelen hozzávágják, akkor rögtön elköltse valamire. Mert (és ezt emlegettem itt korábban, csak egy-két nagyságrenddel nagyobb összeget hozva példaként) ez arra nem elég, hogy kimásszon a szarból, akkor meg minek foglalkozzon bármi egyébbel? Egyszer, pár napig/óráig jól él, oszt jónapot.
És meg lehet érteni, ha belegondolsz, ha láttál már olyat, aki sokáig nyomorultul élt és semmi esélye sem volt kimászni belőle. (a nyomor nem újkeletű dolog, létezett a gengszterváltás előtt is, csak sokkal kevesebb embert érintett - én speciel "proli" családban nőttem fel és volt a környezetemben pár olyan család is, akik épp csak megéltek)

"Nem jó a modelled. Tartsd az állatot ketrecben, éheztesd, okozz neki ezen felül stresszt. Ezt tartósan, huzamosabb ideig tedd. Utána engedd szabadon, majd nézd meg, hogy tartalékolni fog, vagy sem."

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Eddig emberekről volt szó.

"hanem azt mondtam, hogy ez a viselkedés érthető. "

Remek, megértettük, haladjunk: és ez így szerinted felelősen gondolkodó embereknél rendben van? Tovább megyek: hogy lehet az, hogy képtelen felelősen gondolkodni (és gondoskodni magáról)?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Remélem, észrevetted, amire reagáltam, így hangzott:

Már az állatok is képesek hosszú távú szükségleteikre gondolkodni. Sok állat tartalékol télire/rosszabb időkre.

Az állatos példát nem én hoztam fel. Emberektől éppen úgy logikus ez a pszichológiai reakció. Biológiai értelemben ugyanúgy állatok vagyunk. Csak azért különböztetjük meg az embert az állattól, mert éppen saját fajunkról van szó. Lehet, a kutyák is úgy gondolkodnak: vannak ők a kutyák, meg a többi faj valami gyűjtőnéven.

Igen, szerintem rendben van. Éppen a tőled is tapasztalt érzéketlenség a problémám. A tartósan nélkülözőtől képes vagy irigyelni, elvitatni a pillanatnyi boldogságot is, amelyhez neki épp úgy joga van, mint neked, csak lehetősége nincs általában, szemben veled.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"amelyhez neki épp úgy joga van"

Igen, joga van. Lehetősége. Mellette meg van egy halom kötelezettsége. Azokról miért van mindig olyan kurva nagy kuss, ha szóba kerül?

Avagy: könnyű más pénztárcájára - pl. segély - szórakozni, miközben néha az alapvető társadalmi normákat sem tartják be.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem, az a család, amelyik elitta azt a 100e3 Ft-ot, helyesen tette.

Gratulálok. Lehet, ha én nyerek ennyit, én is veszek belőle valami extra kaját/piát - _de_nem_mindből_! A probléma, amire szerettem volna rávilágítani, az a jövőkép teljes és totális hiánya. Az empátiát meg lehet, hogy azért nem érzed, mert kifejezetten igyekeztem kihagyni. Szánom és sajnálom őket, akin lehet, igyekszem is segíteni, ahogy tudok. A probléma azzal van, aki ezen nem is akar változtatni.

Ugyanakkor nem evett, nem ivott egy jót évek óta,

Hm. Azért nem árt néha körülnézned a kocsmákban és egyéb szórakozóhelyeken hétvégente.

Ha nincs rendben az életed, fázol, kiéhezett vagy, akkor nem a pénzügyi tanácsadót meg a bankot keresed fel,

Úgy látszik, nem tagoltam eléggé - három különböző csoportról is írtam. Akkor, hogy egy kicsit megkavarjam a dolgot - az iskolánkban folyik ez az ún. közmunka-program, van szakmai képzés, illetve van egyfajta vállalkozói képzés. Tessék megtippelni, hogy melyik melyik volt. A nyertes kap egy virtuális ügyesvagy-ot.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

saxus +1
>>"az miért fizetné be a számláit?"
>>Mert az a kötelessége. Mert megrendelt egy szolgáltatást.
Túl nagy elvárásokat támasztasz embertársaiddal szemben! Legyél egy kicsit empatikusabb. Majd mi, dolgozó emberek összedobjuk helyette, hiszen a nemfizetőkét előbb utóbb úgyis a mi számláinkra terhelik.

locsemege
>Ha egy ilyen ember sorsjegyen nyer 1e5 Ft-ot, az miért fizetné be a számláit?
>Úgy fogja megélni, hogy nem kap érte cserébe semmit. És valóban: egy hónapig
>nem fogják zaklatni a szolgáltatók, utána viszont megint. Ugyanakkor nem evett,
>nem ivott egy jót évek óta, nem volt új cipője, csinos ruhája talán soha.

Bocsáss meg, lehet, hogy félre olvaslak. Szerinted a berúgott az egész család az ugyanaz, mint a vett 1 liter tejet, 1 kg csirkemellet és egy új cipőt a gyereknek?
Az 1 hetes berúgás szerinted "jó borok ízlelése"?

Én is voltam főiskolás, nem kaptam kolit, albérlet stb. Nem sok pénzből kellett (47eFt/hó + barátnőm szüleitől kaptunk havonta 10e-t, és ez nem 40 éve volt, hanem 8 és budapesten) megélni és ha akadt egy kis plusz pénz, azt igen jó volt "dőzsölésre" költeni. És bevallom, volt olyan, hogy a diákhitelből megmaradt pénzből 30e-s cipőt vettem, mert szeretem a cipőket XD

Most kérlek olvasd újra: "és ha akadt egy kis plusz pénz".

Ösztön XD Ösztönös vágy az EVÉS. Nem a berúgás. Ösztönös vágy, hogy a köv hóban is tudj enni. Hogy ne fagyj meg.

Biztonság, kiszámíthatóság: befizeted a számlád és biztonsággal tudhatod, hogy köv hóban is lesz fűtésed...

Munkát végezni akaró elég van: itt most nem azokról van szó szerintem. Ide keverhetjük azokat is, de itt szerintem sem korábban, sem most nem azokról volt szó.

De ezt egy olyan topicba, ami nem erről szólt!

Letámadtad a topic nyitóját egy teljesen másik témával és elmondod, hogy menniyre nem szolidáris és empatikus.

> Szóval az van, hogy lehet arról okoskodni, hogy helytelenül dönt a nép, elszúrja a pénzügyeit, nem a számláit fizeti ki,

amikor most írod, hogy nem is azokról beszélsz, mint ő.

Nézd, ez egy nyilvános fórum, illetve blog. Gondolom, ha nem akarta volna megosztani, akkor nem írja le. Viszont, ha már leírta, s megérintett a kérdés, leírtam a véleményem. Mondanám, nem volt muszáj reagálni rá, mégis megtettétek. Akkor mi is ezzel a probléma? Ki-ki elmondta, mit gondol erről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, erről beszélek.
Ő meg akarta osztani és megette.
De nem az volt a kérdés, amiről te írtál és ami alapján te elítélted őt és itt még sokan másokat.
Erre mindenki (én is) elkezdett a topic nyitó sztori alapján reagálni a Te hozzászólásodra. De, mint te is alátámasztod, te nem arról, nem azokról a néprétegekről írtál, mint a topic nyitó.
Csak ez nem derült ki az első posztodból, ezt később kezdted el pontosítani.

Egyáltalán nem az derül ki az első posztodból, hogy te a népesség alsó 0.3%-ról beszélsz, akinek nincs pénze szappanra, de segélyt sem vesz fel, és folyamatosan az önkormányzatnál kopog, hogy van e valami munka, amit tüzifáért cserébe elvégezne.

Nem a népesség alsó vékony rétegéről beszélek. Úgy is mondhatnám, nem határoztam ezt meg, nem is volt célom. Arról beszélek még mindig, hogy amennyiben nem kiegyensúlyozott a személyiség a körülményei miatt, úgy ne várjunk tőle hosszú távú ésszerű döntést, legyünk megértőek, ha rövid távon gondolkodik - mit gondolkodik, cselekszik! -, s megéli a pillanatot. Tessék megérteni végre: neki ez az ÉLET! Ennyi adatott, s vitatható, mennyiben a saját hibájából, mert jelen társadalmi berendezkedésünk nem éppen a humánus mivoltáról ismert.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Szerinted abból mennyi az övé és mennyi a maffiáé?

Akkor próbáljuk újra! Ennyit keresett. Ő.

kb 1.5 évet lógtam egy utcazenésszel a Ferencieken, ezért tudom, hogy az a pénz azé a csövesé volt/lett.

Tudom, most fog jönni, hogy "mert találtam egy ilyet". Minden példámra ez a válaszod, ami nem illik a képedbe :)

Nem munka, de vacak, ráadásul a bevételt a terület "gazdái" elszedik a koldulótól.

Szerk.: az utcazenész szerintem nem koldus, hiszen ad valamit a pénzért, azaz dolgozik. Mert ha azt mondod, nem, akkor a bárzongorista meg az énekesnő sem végez munkát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért kíváncsi lennék, a sok nagyeszű mit tenne abban az esetben, ha egy életen át nyomorog, majd hirtelen kap, mondjuk öt millió forintot.
Mégis hogy fektetné be? Milyen alapon?
Bankba tenni gyakorlatilag nem érdemes, mert nem fizetnek rá annyi kamatot sem, ami legalább a banki költségeket fedezné.
Tőzsdére menni még valamelyest hozzáértőnek is necces, amilyenek a mostani viszonyok.
Szóval várom a tippeket: kellő szakértelem híján, miközben úgy általában a napi megélhetésre is alig futja, mit csinálnátok mai árfolyamon mondjuk öt millával?

FYI: itt egyesek befektetésről beszéltek, ami messze nem egyenlő azzal, hogy fél-egy év alatt megélhetésre költöd az egészet.
Ezt nem fogja fel egyikőtök sem: ha valaki egy életen át nyomorban él és hirtelen nagyobb összeghez jut, egyszerűen esélye sincs, hogy értelmes dologra fordítsa, pillanatok alatt elkölti a napi szükségleteire, pusztán az igények fognak kicsit megemelkedni. De nem is tehet mást, pont azért mert vagy éhezik vagy tele van adóssággal. (nem lottó ötösről beszélek persze, hanem egy-két milliós nagyságrendről, ami manapság kb. szart sem ér, ha nem egy éhező fejével gondolkodik az ember)
Hiába van a saját mércéjéhez mérten egy vagyon birtokában, ha annak legfeljebb évek múlva lenne hozama, amit már nyugodtan elkölthet. Esély sincs rá, hogy befektesse és kivárja a megtérülését.

Értelmes dolog a mosogépjavítás, tűzhelyvásárlás, meg a gyereknek vett egészséges kaja (nem chips+fanta) is, nem tudom ki mondott itt olyat, hogy aki segélyből él, és kap párszázezer forintot, az menjen tőzsdére vele. De az általad említett példa, az 5 millió forint pont elég lenne arra vidéken, hogy gazdálkodni kezdjen. (Egyébként itt remekül ki is lehetne aknázni a népes család adta lehetőségeket)
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Te tényleg nem értesz vagy tudatosan magyarázod félre a dolgokat?

Szerintem a kettő együtt. Nem is értesz (write only), de ha értenél, akkor is félremagyaráznád.

Mi lenne, ha téged kihajítanának a pusztába öt millával, hogy itt van a pénz, kezdj gazdálkodni? Egy éven belül éhen döglenél állatostul... Ahhoz ugyanis szakértelem is kellene, az viszont hiányzik.

update: páromnak megemlítettem a témát, ő simán belevágna a gazdálkodásba. Na igen, csakhogy a gyerekkorát vidéken töltötte, mindenféle állatok közt, de még a szüleinek is megvolt a levesbe való baromfi, amíg bírták erővel. Megnézném, mi lenne azokból a csirkékből, amiket egy élő állatot max. a tévében látott embernek kell felnevelni! :)

A gazdálkodós tippel egy nagyvárosi valóban nem menne sokra, de aki vidéken él, az bizony nagyon is jól jár vele. Egyrészt nem a madaras teszkóból kell zöldséget/gyümölcsöt vennie, másrészt a felesleget elviheti a piacra.
Emlékszem, iskolás koromban kertes házban laktunk, és annyi paradicsom, paprika, eper, uborka, citromfű, borsmenta, krumpli, kapor, cukkini, snidling, gyöngyvirág, tulipán meg gomba (a gombatrágya miatt) termett, hogy az egész rokonságot elláttuk vele (annyi nem termett, hogy megérje árulni). Szóval, hogy reagáljak a pusztában éhendöglős ötletedre, nem tartom valószínűnek :) Állattartásba tényleg nem mernék belekezdeni segítség nélkül.

Azt pedig értem, hogy mit mondasz, csak nem értek egyet vele. Egyszerűen a mentalitással van gond, nem azzal, hogy nem lenne rá képes. Pár hónap segélymegvonás után villámgyorsan profi krumplikapáló, paradicsomkötöző, trágyabeásó emberkék születnének.
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Ebben sajnos egyet kell értsek veled. Mi több, ehhez már az is elég volt, hogy csökkenteni akarták a munkanélküli járandóság időtartamát... Igen, a mára gondoltak csak, hogy a bűncselekményeiket felderítik, és börtönbe kerülnek, már nem jutott eszükbe.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Gyöngyvirág? Jó példa! Nem éhendöglenél! ;))
(gyk: a gyöngyvirág mérgező :) )

Az utolsó bekezdésed meg egyértelművé teszi, hogy nem értesz.
Szó nincs róla, hogy ne lehetne munkára fogni adott esetben a szóban forgó embereket. De itt arról volt szó, hogy x összeget odaadnának nekik, akkor azt elszórnák mindenféle felesleges dologra, ahelyett, hogy befektetnék, biztosítanák a jövőbeni megélhetésüket.

Más kérdés, hogy ki fog nekik legális munkát adni, munkabérrel, munkavállalókat megillető jogokkal?

"Megnézném, mi lenne azokból a csirkékből, amiket egy élő állatot max. a tévében látott embernek kell felnevelni! :)"
Az élet tele van kihívásokkal , fel kell nőni a feladatokhoz , alkalmazkodni kell, és megszerezni a hiányzó tudást.
Az evolúció , normális esetben , elég gyorsan , túllép az alkalmazkodni képtelen létformákon.
Ugye azt te is belátod , hogy az nem állapot , hogy valaki nem ért semmihez , és igazán tanulni sem akar.
Ugyan akkor igénye viszont meg van arra , hogy őt tartsa el a társadalom.
Egy saját példa.
Optikai kábel építése , XX megye 3 egymást követő településén.
Mind 3 településen meghirdettük a polgármesteri hivatalokban , és személyesen a települések kocsmáiban a munkaerő felvételt.
Hiába , a tisztességes bérezés + napi kafetéria ellenére , a munkaerő 10%-a sem jött össze.
Pedig dolog időben szép számmal tartózkodtak a kocsmákban , segélyesek , koravén nyugdíjasok.
A feladat csak annyiból állt , hogy a kijelölt kábelárkot kézzel kellett kiásni a közmű helyzet miatt.
Ez egy különösebben szakértelmet nem igénylő feladat , mégis 200+ Km-ről kellett a szükséges munkaerőt szállítani.
A mostani társadalom toleráns az ilyen emberekkel szemben.
Kérdés , hogy mindig tolerálni fogják ezt a magatartás formát ?

És akinek van szakértelme, csak egész egyszerűen kevesebb a munkahely, mint a képzett munkaerő? És ne gyere azzal, hogy nem eléggé képzett, mert ha jobban képzett, akkor őt alkalmazzák, de akit jelenleg alkalmaznak, az lesz munkanélküli. Azaz lényegtelen ki mennyire képzett, 80 munkahelyre nem vesznek fel 100 embert.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olvasol is néha , vagy csak írsz ?
Előbb írtam , hogy 60 munkahelyre , helyben csak 7 embert találtam.
2. nap ebből kettő már nem jött , mondták fárasztó , és ők így nem dolgoznak tovább.
Az építésvezető meg is jegyezte , hogy ezek nem szegénységben , hanem lustaságban élnek.
Bár valakik nem voltak restek 300m 110-es PVC csövet eltulajdonítani.

Azzal mi a bajod , hogy képezned kell magad , vagy a villamos mérnöki diplomát talán , hízott libáért adták.:)
Ugye ha képzed magad , legalább esélyed van.

Olvasok is. Bármennyire meglepő, nem mindenki alkalmas komolyabb fizikai munkára. Talán láttad azt az Index videót, amelyen két újságíró megpróbált sírgödröt ásni. Eléggé be kellett látniuk, hogy ez nem megy nekik... :)

Szerintem csak azt a munkát várhatod el az alkalmazattaidtól, amelyet Te magad is el tudsz végezni. Nem elméletben, nem fejben, hanem készen állsz az elvégzésére is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A második bekezdéssel nagyon nem tudok egyetérteni.
Ilyen alapon mindenki értsen mindenhez, ez meg hülyeség. ;)
Én nem várom el egy cégtulajdonostól, hogy képes legyen felépíteni egy házat vagy akár csak részt venni annak építésében, azt viszont igen, hogy fogja fel: az alkalmazott nem egy bioalkatrészekből álló, érzéketlen robot.

Mind kettőtöknek válasz.
Én tudom mit láttam a korcsmákban.
Életerős jó fizikumú 18 és 50 év közötti férfiakat.
A 7 meglátogatott helyen legalább 3x annyian voltak mint a felkínált munkahelyek száma.
Érdekes , a polgármesteri hivatalokban alig voltak , a korcsmákba már jóval többen.
A sürgős project miatt kiemelt bérezést ígértünk és adtunk.
Továbbá bőséges és jó minőségű reggelit és ebédet , korlátlan tea , kávé , ásványvíz fogyasztást biztosítottunk.
A munka végzés ideje alatt a TB felé és a NAV felé is lejelentettük az alkalmazottakat.
A 9 órás munkaidőből 1 óra reggeli és ebéd idő van , tehát senkit nem néztek biorobotnak.
Amikor nem tanult , csak arra számolhatott , hogy majd a fizikai erejét adja el a munkaerő piacon.
Látható , hogy ezt sem szívesen teszi mert kb 200 emberből 5 , az nem túl jó arány.
Az ott felvett 5 ember azóta állandó alkalmazott lett , tehát ha valaki akar dolgozni , annak sikerülhet.

Amit még láttam.
Zömmel gondozatlan elhanyagolt porták , derékig érő gaz , konyha kert csak imitt amott , virágoskert meg szinte sehol.
Kifordult eresz , ami áztatja a falat , biztos nincs idő a megigazítására , de műholdas antenna az van.
Bokáig érő sár az udvaron , mert a kivezető árok elszennyeződött és nincs aki kitakarítsa.
Erre mondta az építésvezető , hogy nem szegénységben , hanem lustaságban élnek.

"Kíváncsi lennék, építésvezető úr úgy tíz kilátástalanul eltöltött év után mennyire lenne lusta!"
Az állami építőipar összeomlása után , neki is volt jó néhány nehéz éve.
Volt alkalmi fuvaros , fakitermelő , kőfejtő.
Ezt az időt képesség fejlesztésre használta , jogosítványokat szerzett szinte az összes építőipari nehéz gépre.
A toronydarutól a geosauruson át a keszon fúróig.
Viszont tőle még soha nem hallottam amit a korcsmákba többször is , "a f@szom se fog felkelni ilyen korán".
Én úgy gondolom , hogy ez teljesen egyénfüggő , nyilván a közvetlen környezet indíttatása , javíthat vagy ronthat az egyed morálján.

Békés megyei, 1500 fős falu, édesapám húga. Vett egy nagy rakás (kb. 100 mázsa) fát, amit fel kellett hasogatni. Férje néhány éve elhunyt. Bement az egyik falusi kocsmába, hogy ki hasogatná fel, megfizetné rendesen. Senki nem jelentkezett. Aztán az egyik szomszéd srác megcsinálgatta (nyilván neki is fizetett). Két nap múlva jött az egyik vendég a kocsmából, hogy itt van, megcsinálná. Gondolom, addigra fogyott el a pénze, amiből piát vehet.

Talán hihetetlen, de a nélkülözés és a mellőzöttség gyorsan erodálja az ember önbecsülését.

Különben épp azon tűnődöm, hogy lehet, nem sok fogalmam lenne arról, mi a fenét csináljak egy ereszcsatornával, ilyesmit sehol sem tanultam. Sem általánosban, sem középiskolában, sem a honvédségnél, sem az egyetemen, de utána egyik munkahelyemen sem. Szóval marad a szakember, de ha épp nincs pénzem, akkor úgy napokig tűnődnék azon, hogyan nyúljak hozzá, nehogy több kárt okozzak, mint hasznot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Különben épp azon tűnődöm, hogy lehet, nem sok fogalmam lenne arról, mi a fenét csináljak egy ereszcsatornával, ilyesmit sehol sem tanultam."

Rólad azt gondolná az ember , hogy jártál eleget iskolákba ahhoz , hogy elsajátítsd az öntanulás képességét.
1 analizáljuk a problémát.(Egy korábbi hóteher kihajtotta a csatornavasak fülét , és most a falra folyik a csapadékvíz.)
2 megoldási tervet készítünk , és felkészülünk a végrehajtásra.(Előveszünk egy létrát és egy kombinált fogót.)
3 beavatkozunk.(Felállunk a létrára , kihajtjuk a füleket , tengelybe fordítjuk az ereszt , visszahajtjuk a füleket.)
4 az esetedbe ünnepeljük egy kicsit magunkat , hogy lám nem tanultuk , mégis sikeresen megoldottuk.

"Vesd össze: napokig tűnődnék azon, hogyan nyúljak hozzá, nehogy több kárt okozzak, mint hasznot"
Megtettem.
Te csak napokig tűnődnél , ők hónapokig.
A keletkező kár a tűnődéssel eltöltött idővel csak nőni fog.
Egy kb laza 30 perces feladaton nem tűnődünk napokat , főként mert a dolog kárelhárításról szól.
Ráadásul a feladat megoldás technológiája a faék bonyolultságával vetekszik.
Számomra valamiért racionálisabb a gondolkodom , cselekszem , céljaim vannak , mint a tűnődom , ábrándozom.:)

"Ráadásul a feladat megoldás technológiája a faék bonyolultságával vetekszik."

+1. Azért egy félrecsúszott ereszcsatornát helyrerakásán problémázni már-már életképtelenség szintje számomra. Az is, ha JPE módszerrel nem tudja valaki megállapítani, hogy képes-e a probléma megoldására vagy sem. De a még nagyobb probléma az, hogy még valaki arra sem képes, hogy utánakérdezzen - vagy az internet korában - utánanézzen.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mar bocsanat, de a szakertelem mindenestul fent van az interneten. Nagyreszt mindenrol. Egyedul a tapasztalat hianyzik, de azt csak gyakorlassal lehet megszerezni.
Tehat, kuldheted a 5 millat. :P

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

"Egy éven belül éhen döglenél állatostul... Ahhoz ugyanis szakértelem is kellene, az viszont hiányzik."

Erről pofáznak itt egyesek, hogy igen, szakértelem kell, de azt a szakértelmet soha a büdös életben nem fogják megszerezni, ha ők nem akarják.

Btw. 5M forintból vidéken lassan már házat kapsz akkora földdel, amiből megél egy család. Na nem fényűző palotát, de élhetőt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Mi lenne, ha téged kihajítanának a pusztába öt millával, hogy itt van a pénz, kezdj gazdálkodni? Egy éven belül éhen döglenél állatostul... Ahhoz ugyanis szakértelem is kellene, az viszont hiányzik."

Ha nem koalát és struccot akarsz tenyészteni, nem lenne gond.

A vidéken megvan a szakértelem, és ha normálisan állsz a dolgokhoz, a segítség is. A szomszédok fejből mondanák, hogy mit mikor vess, hova menj a csirkével, ha beteg, stb.
Egyébként meg zöldséget termelni, vagy csirkét tartani meg nem egy atomfizikusi állás.

"Megnézném, mi lenne azokból a csirkékből, amiket egy élő állatot max. a tévében látott embernek kell felnevelni! :)"

Akiket te védesz, azok azt csinálták amikor kaptak ingyen kiscsirkéket, hogy nevelhessék őket, tojásért, húsért, azok meg egyszerűen felnevelés helyett megsütötték őket.

>Megnézném, mi lenne azokból a csirkékből, amiket egy élő állatot max. a tévében látott embernek kell felnevelni! :)

Ne haragudj, de az olyan ember, aki nem hajlandó mástól kérdezni, és tanulni, az az élet más területén is sikertelen lesz, és nem csak a csirkéket nem fogja tudni felnevelni.

Falun nem harapja le a fejedet a szomszéd, ha elmondod neki, hogy még életedben nem neveltél és nem vágtál le csirkét, ugyan mutassa már meg neked, hogy mit hogyan kell. Ugyanez igaz a kertészkedésre is.

Ne haragudj, de az olyan ember, aki nem hajlandó mástól kérdezni, és tanulni, az az élet más területén is sikertelen lesz, és nem csak a csirkéket nem fogja tudni felnevelni.

Igen, pont ezekről az emberekről beszélek. Vannak szorongó alkatok, nem mindenkinek természetes megkérdezni a szomszédtól bármit is. Én sem tenném egyébként, mert igen kínos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te vagy a második, akinek elmondom (most már kezdem sejteni, hogy nem jeleztem elég feltűnően): három különböző csoportról írtam. Egy 2x éves, eddig permanensen munkanélküli az első (közmunka-program) csoportból. A másik egy leendő (illetve, ha emlékeim nem csalnak, már végzett) szakmunkás. A harmadik egy érettségire épülő képzésen vállalkozási és marketing ismereteket tanuló fiatal.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Elsiklottal valami felett: szoba kerult a tanittatas is. Marpedig az on- es a gyermekek tanittatasa egyfajta befektetes, ami bizony meg tudja hozni a maga gyumolcset.

Az a problema, hogy itthon egyaltalan nem alakult ki az a szemlelet, hogy en holnap is elni fogok, es holnap is kellene legyen valahogy. Meg azok kozul is, akik nem melyszegenysegben elnek, kevesen gondolnak ugy a holnapra, mint egy olyan dologra, mely fontos az eletben. Van a ma, en ma elmegyek bulizni, en ma csinalok ezt meg azt - es igazabol ennyire futja toluk. Lehet, hogy nem eled meg a holnapot - de nem szabad ugy elni, hogy nem fogod megelni. Es ez az, amit nem tanitanak sehol, nem hangsulyoznak elegge sehol. Hogy igenis tessek varni a holnapot, es igenis tessek arra gondoli, hogy holnap mit fogok csinalni azert, hogy az eletem elorehaladjon. Ilyen szemleletmoddal valoban nem lehet varni azt, hogy valaki be fog fektetni ma azert, hogy holnap, holnaputan, hetek, honapok, vagy evek mulva jobb legyen neki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Tudom, nehéz elhinni, de nincs mit befektetni. Ha megjön a fizetés, be lehet fizetni a számlákat. Cipőre, ruhára is csak ritkán és a turkálóból telik. Továbbá úgy gondolom, hogy nem az elithez kell szabni a társadalmat. Nincs meg az a szemlélet, amit írsz? Akkor az emberek ilyenek, tekintsük ezt tulajdonságnak.

Feladat: egy olyan társadalmat stabilan, békésen, fenntarthatóan üzemeltetni, amely ilyen emberekből áll.

Olyan ez, mintha meg akarnád tanítani írni, olvasni, számolni a kutyákat, majd szidnád őket, hogy saját érdekükben még erre sem képesek. Nem, de talán nem is kellene ezt elvárni.

Valós emberekről beszélünk. Akiknek megadatott, hogy tehetős családba születtek, okosak, azok örüljenek ennek, de ne várjuk ezt mindenkitől, legfőképpen pedig ne építsünk olyan társadalmat, amely ezen szerencséseken kívül senkinek sem jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát a társadalom tehet róla, hogy nem tanulnak? Hogy nem képezik magukat? Hogy esetleg az iskola mellé járnak?
Némelyiknek még a saját nevét is nehezére esik leírni.
Ha tanulnak, eljuthatnak az érettségiig, sőt, ha hajlandók továbbtanulni, diplomájuk lehet, stb. Azt ne mondd, hogy ez a társadalmon múlik.
A társadalom mondja talán nekik, hogy tanulás helyett lopj, étel helyett cigit vegyél, földművelés helyett gyereket csinálj.

Annyiban igen, hogy ezek tőled nem magas elvárások, de sokaknak szerényebb képességek adattak, így tőlük ezen elvárások soknak bizonyulnak. Örülj neki, hogy jó képességekkel jöttél a világra, de ne várd ezt az átlagtól, még kevésbé mindenkitől. Viszont mindenkinek joga van az élethez, nem korrekt olyan társadalmat kreálni, amely kirekeszti a szerényebb képességűeket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Örülj neki, hogy jó képességekkel jöttél a világra"

Volna egy pár volt tanárom, aki halálra röhögné magát ezen, az biztos! :))) A matek tanáraim összepisilnék magukat biztosan :)
Nagyon kedves, hogy így bókolsz, de ez azt is jelenti, hogy nem ismersz, már bocsi :)

Átlagos képességű vagyok, matek/fizika analfabéta, stb.
De eljutottam az érettségiig meg szakmáig is (ebben a szülőknek is volt persze szerepe), mert tanultam/tanulgattam.
A szerényebb képességűek képesek lennének csirkét/kecskét tartani, zöldséget/gyümölcsöt termeszteni, tisztálkodni, tiszteletben tartani a ne lopj/ne ölj dolgokat. Ezekhez nem kell einsteini ész.

> Magyarán felélnéd amilyen gyorsan csak lehet.
nagyon nem. elöbb biztositanam, hogy a csaladom ne közepkori körülmenyek között eljen, ezaltal legyen eselyünk munkat vegezni (tisztalkodni kell, tiszta ruha kell, hajlektalankent nem all szoba veled senki).
a szamlak es a _szükseges_ javitasok elvegzese mondjuk legyen 500 ezer ft. nem lecserelem a konyhabutort, mert mar unom, hanem ha nincs melegviz, akkor legyen, mert kell.

4.5 milliobol pedig evekig lehetne tanfolyamot vegezni, nyelveket tanulni. ennyi idö alatt egy tizeneves gyerek megtanul angolul meg javaul, es meg par ev mulva nem lesz anyagi gondja a csaladnak, ilyenek.

ugyhogy nem, kurvara nem felelnem. ennel jobb befektetes nem letezik.

(de Gabor gazdalkodos ötlete is nagyon jo, mellette csinalnam.)

Amit írsz, addig igaz, míg van miből biztosítani a napi megélhetést.
Csak itt a kiinduló pont a nyomor, a mélyszegénység volt.
Hogy te, amikor van egy biztos, bár nem túl magas életszínvonalat biztosító jövedelmed, mire költenéd, az egész más kategória, mint azok, akikről itt eredetileg szó volt.

A gazdálkodás meg csak addig tűnik jó ötletnek, amíg értesz is hozzá - bár erről azt hiszem, néhány vidéken "élő", ebből megélni próbáló ember mesélhetne... A fűtött lakásból, biztosnak látszó megélhetéssel könnyű ilyesmit fantáziálni.
(nem, nem arról van szó, hogy költsék el piára a pénzt... de az csak egyesek fantáziájában létezik, hogy aki nem ért ezekhez a dolgokhoz, az bele tud vágni. Megtanulni meg nem hetekbe telik. Inkább évekbe)

a napi megelhetest munkaval lehet biztositani. henyelessel, cigi-pia-orrturassal nem.

a gazdalkodas nem arrol szol, hogy vegyel traktort meg kombajnt, hanem hogy szerzel nem több, mint 10 kiscsibet meg egy kakast, es par honap mulva önellato leszel husbol. megmüvelsz egy kis földdarabot (ami az ilyen csaladoknal tipikusan a derekig erő gaz boritotta udvar, ez böven eleg is) es van paradicsom, hagyma, krumpli, sargarepa.

egy a lenyeg, lentröl csak egy ut van, felfele. lehet kifogast gyartani meg miert-nem scenariokat, de a rideg valosag az, hogy egy ilyen elethelyzetböl meg senki sem tört ki munka nelkül.

Aha, mert tárt karokkal várják a munkahelyek a potenciális munkavállalókat.

Igazából nem értem, miért próbálják néhányan falusi cigányokra kihegyezni a kérdést. Vannak érettségizett és diplomás munkanélküliek, bár lehet, ez egyeseknek még nem tűnt fel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerencsere ma mar nem a kozepkorban elunk, amikor csak az elit kivaltsaga volt az irni-olvasni tudas, a tobbiek pedig empirikus uton tanultak meg a dolgokat. Meg az egyszeru malnabokor gondozasahoz is tobb tonnanyi informacio erheto el az interneten. Es mit tehet az ember, ha nincs internete? Keres olyan helyeket, ahol van. Peldaul videken a muvelodesi hazak egy resze tipikusan ilyen.

Nyilvan nem lehet az intenreten tanultakbol hatalmas gazdasagokat epiteni - de akkorat, hogy egy nehany tagbol allo csaladot ellasson, feltetlenul. Ahhoz, hogy ket paradicsombokrot eletben tartsunk, nem kell tobb evnyi mezogazdasagi szakkozepiskola. Es a novenyek mar csak olyanok, hogy teremnek a parasztnak meg az urnak is, nem valogatnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az allatokat tenyeszteni szoktak, a novenyeket termeszteni. FYI.

Egyebkent direkt nem irtam az allatokrol. Nem csak azert, mert oket ket fokkal bonyolultabb tenyeszteni, hanem azert is, mert az allattenyesztes nagyon koltseges dolog. A novenyt elulteted, es kino magatol, vagy menet kozben elpusztul, ultetsz masikat, egy zacsko mag par szaz forintnal tobbe nem kerul. Az allatokat viszont mar megvenni sem olcso, az allatorvosnak pedig eleg sok penzt kell adni, szoval nem igazan ajanlott olyan kornyezetbe, mint amirol itt szo van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

+1

A baj az hogy ezek az ingyenes tanulási formákat se használják ki. Legtöbbjüknek van már még internetük is, de azon legjobb esetben is csak a fa$búkot keresik, nem azt amiből tanulhatnának. Gyakori az is hogy van ugyan internetük beköttetve de csak mert olyan csomagot vehettek azaz máskép nem köttethették volna be a kábeltévét (arra bezzeg volt pénzük!), és nem használják az internetet, ellenben naponta 8+ órát bámulják a valóságsókat.

Arról nem is beszélve, köztudott hogy ezek úgy csinálják hogy van esetleg 1 szoba-konyha, de azért összetosznak oda 8-nál is több gyereket. Majd felneveli az Állam, ad rá pénzt... Na ja, csakhogy az Állam, az a népesség többi része, ÉN IS, azaz a mi zsebünkre megy ennek költsége...

És nem, ez nem túlzás, magam is ismerek nemegy ilyen családot. A 8, az ezeknek egyáltalán nem sok.

Szerintem nem marad itt sokáig, mert fontos társadalmi gondokról beszélünk, amit nagyon sokan szeretnek szemlesütve kerülgetni és emiatt szubjektív módon nézve átkerül a társadalmi értékeket sértő blogbejegyzéssé.


a társadalmi értékekre és az emberi méltóságra nézve sértő cikkeket, blogbejegyzéseket, hozzászólásokat, fórumtopikokat,

Magyarországon miért nincsenek ilyenek, ahová szabadon, meritokratikus mérce alapján lehetne csatlakozni?

______________________
this comment is cc by-nc 2.5

Dehogynem... :)
A liberális értékrend lényege, hogy még több segély, és nuku büntetés, emberölésért ejnyebejnye, nyugodtan igyák/cigizzék el a kapott pénzt, stb.
Ezt az emberek nagy része szerencsére elítéli, de valahogy a vezetőség és a főbb médiák pont eszerint az "értékrend" szerint élnek, s így ezek a társadalmi, követendő normák.

Aham akkor nem csoda , hogy egyesek elég "szabadon" értelmezik a "szabadságot" és keverik a "szabadossággal" , és ennek megfelelően viselkednek !
Míg mások nem mondanak le a önként a társadalom javára , a maguk és javaik védelméről , és ezért "önbíráskodnak".
Akkor miért rekesztjük ki és ítéljük el második csoportot ?
Vagy nekik a liberális mégsem szabad ?

"Szabad fegyverviselést szeretnél még? Vagy mit?"
Semmiképp , van ebben az országban enélkül is elég gond.

"Tulajdonképpen mi a problémád?"
Semmi , csak a szabadság megítéléséről elmélkedtem , hogy kinek "szabad" és mit "szabad".

"Az elmúlt 4 évben egy liberálisnak még jóindulattal sem nevezhető párt, a fidesz volt hatalmon."
Valóban , csak mintha nem sietne , a "túlzottan" liberális törvényeket felszámolni.
Gondolok itt a nemrég történt esetre , amikor egy gyilkossággal vádolt egyént , kicsi híján szabadon eresztették.
Úgy kellett kézi vezérléssel intézkedni.:)

egy gyilkossággal vádolt egyént , kicsi híján szabadon eresztették.

Ott speciel (ha egyre gondolunk), nem a törvény volt a ludas, hanem a tisztelt nyomozók. Hogy a faszi tényleg elkövette, az más kérdés. Viszont pont a kézi beavatkozás miatt igen komolyan megrendült a bizalmam a jogalkotókban.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A törvény az speciel azért született, hogy jogtalanul ne lehessen valakit bíróság elé citálni, azaz pont az ártatlanok védelmében. A tisztelt nyomozók viszont sikeresen megoldották, hogy a törvény törvényszerű hibáját lehessen kihasználni (erős a gyanúm, hogy nem véletlenül, de ez most mellékes).
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nem. Az a permisszív (ha jól emlékszem). A liberális egy kicsit más - durván a maximális szabadságot biztosítani igyekvő gondolkodásmód. Példának okáért a fent emlegetett "gyilkost majdnem kiengedtek" biztosan nem liberális szemléletű, ugyanis az emberi élet kioltása az áldozat szabadságjogait végletesen és véglegesen korlátozza, úgyhogy feltétlenül a lehető legsúlyosabb bűncselekmények közé sorolandó.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Mégis úgy tűnt , hogy a gyilkos szabadsághoz való joga , kicsi híján übereli , az áldozatok élethez való jogát.

" biztosan nem liberális szemléletű"
Felőlem katolikus szemléletű is lehet , ha pofán vágnak , tartsd oda a másik felét is , (legalább szimmetrikus lesz).:)
Egy biztos , mindegy milyen szemléletű , akkor is rossz.

Egyébként , sok még boldogabb szülinapot !

Na, majd meglátjuk, hátha megéri a vita a holnapot.

Magyarországon is vannak hasonló kezdeményezések, melyek többé kevésbé az önálló, fenntartható közösséget igyekszik építeni, kisebb falvak próbálkoznak ezzel. Sajnos ez valamilyen szintű alaptőkét igényel, s egy falunak mindene van, csak alaptőkéje nincs. S egy ilyen fenntartható dolog sértené a nagyobb szolgáltatók érdekeit, amik az országot részben uralják, s másrészt nem mindegy, hogy hol van ez a falu, mert esetleg amit felépítesz estére, azt ellopják éjfélre...

Ja, csak a mostani ingatlanarak mellett 800 000 HUF-os felujitas 200 000 HUF-ot emel az ingatlan erteken. Persze ha azert ujitod fel, hogy az uzlet hozzon a merleg bevetel oldalan akar 900 000 HUF-ot is 1 ev alat, az mar teljesen mas kerdes, ugy mar van ertelme.

Magyarul: falun ingatlant venni ujitasra csak ha termelsz is (jelenleg).

Kamatváltozáskor ("kamatperiódus", nálam speciel fél év) felajánlja "díjmentesen" (mivel a szerződés feltételei változnak, így jogom van felmondani). Egyébként meg bármikor lehet, csak némi "bünti" (pár tízezer forintocska körül) fejében - de az úgyis belefér a csak úgy kapott öt misibe :)

Gratulálok a születésnapodhoz!
Az idióta szülőkhöz meg sok türelmet!
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Háhháá, az a vicc, hogy én is végigolvastam.
Totál lesokkoltál a KDE-s témaváltással XD
Aztán születésnap! Azt sem tudtam, hol vagyok.
Ez a végkonklúzió meg végképp taccsra tett: "A zene most kimarad, a Konqueror valamiért nem akarja a jutyúbot lejátszani."
:D

Ja, persze, jött lócsmegénk, az meg kifordított teljesen a világomból és minden energiám felemésztette, hogy aláírható HSZ-eket írjak, ahol már nem bírtam tovább HSZ nélkül.

Szóval, bocsánatod kérem és Boldog szülinapot :)

Nincs Veled semmi bajom, s nem szeretném, hogy úgy érezd, rád szálltam. Írtál valamit, amelynek egy részével nagyon nem értek egyet. Egyébként fiatalon én is tanítottam, igaz nem közfoglalkoztatottakat, hanem fiatalokat középiskolában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Írtál valamit, amelynek egy részével nagyon nem értek

Teljes pontosan: írt valamit, amiről neked eszedbe jutott valami, amivel nem értesz egyet XD

>> - vannak olyanok, akik nem akarnak semmit sem tenni, őket nem sajnálom

A topic nyitó ilyenekről beszélt. Így szerintem te sem érezheted az Ő hibájának, hogy elítéli őket és nem empatikus.

Egészen pontosan ez ütött szemen, de már az első bekezdésnél is rezgett a léc:

Kérdeztem, mi lett volna, ha ehelyett inkább a számlákat fizetik be, erre már nem volt válasz.

Szar az élete valakinek, semmi jóban nincs része, befizeti a számlákat, majd ugyanolyan szar marad az élete, mint addig, s továbbra sincs semmi jóban része. Ha magára költi, amiről úgy érzi, pillanatnyilag boldog, történt valami, amiért érdemes élni.

Ha a halálakor lepereg az élete előtte, mekkora lesz már, amikor azt a részt látja viszont: nyert 1e5 Ft-ot és befizette a számláit. Szinte látom a katarzist, amit akkor él át, amikor a csekket és a pénzt átadja a postán. Igen, ezért érdemes élni! :)

A filozófiai különbség köztünk talán az, hogy itt sokan a kapitalista piacgazdaságot axiómaként tekintik, én meg azt tartom, a társadalmi berendezkedésünk saját döntésünk, azt mi emberek hozzuk létre, ez nem természeti törvény. Ugyanakkor az élethez, az elfogadható minőségű élethez való jogot én tekintem axiómának. Annál is inkább, mert látom az ellentétet: nem tudják eladni a termékeket a cégek, mert nincs fizetőképes kereslet. Másfelől nem tudják megvenni, akiknek szükségük lenne azokra, mert nincs miből. Ha olyan jó a technológiánk, hogy kevés élőmunkára van szükség, nosza, éljünk a lehetőséggel: mindenki dolgozzék keveset, a maradék idejében pedig éljen kiegyensúlyozottan, boldogan. Ennek megvalósulásának útjában kizárólag az emberi önzés áll, semmi más.

Felmerült, hogy ha egy vállalkozás nyereséges, akkor a bevétellel mit lehet csinálni. Volt ott minden, az eliszomtól az auditveszekig minden, csak az nem, amit az ember józan paraszti ésszel gondolna. A legszomorúbb az, hogy ezt teljesen komolyan gondolják, és mondjuk a befektetem esetet mint valami elmebajt kezelték.

A befektetés ugye az a folyamat, amikor kihasználunk másokat, hiszen nem adom oda az elvégzett munka ellenértékét a dolgozónak, csak egy részét? Mert innentől kezdve bizony ellenkezik az erkölcsi érzékemmel a folyamat, noha manapság ez az elvárt viselkedés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem az ütött szemet, mint sokan másoknak is, hogy Te egy olyan családról véleményezted ezt:
> Szerintem, az a család, amelyik elitta azt a 100e3 Ft-ot, helyesen tette. Volt egy boldog hetük az életben. Ennyi jutott, de egyébként ennyi sem lett volna.

akikről később leírtad Te magad is,

>>> - vannak olyanok, akik nem akarnak semmit sem tenni, őket nem sajnálom

hogy valójában egyáltalán nem sajnálod (ezzel érzékeltetve, hogy nem értesz egyet a művelettel). Közben meg Zeusz dörgő villámaként hordtál le mindenkit, aki azt írta, hogy nem ért ezzel egyet.

>A befektetés ugye az a folyamat, amikor kihasználunk másokat, hiszen nem adom oda az elvégzett munka ellenértékét a dolgozónak, csak egy részét? Mert innentől kezdve bizony ellenkezik az erkölcsi érzékemmel a folyamat, noha manapság ez az elvárt viselkedés.

Nem tudom. Én az elvégzett munkámért a munka megkezdése előtt kialkudott ellenértéket kapom és elégedett vagyok vele.
Sőt, volt olyan, hogy úgy éreztem, hogy többet termelek, mint amennyiért megfizetnek, és mivel igazam volt, a főnököm is beleegyezett, hogy nagyobb ellenértékkel honorálják ezt. (Na ofc, már várom HZ-t, és itt tényleg igaza van, hogy azért ilyen szempontból nem egy utcasperő vagyok. Szval, erre most ne szálljunk rá légyszi :))

Kapitalizmus, vagy sem. Elvégzett munka ellenértéke. Nézzünk egy gyári munkást!
Napi 8 órában 4 csavart hajt be. Ezért kap minimálbért. Közben egy több milliárdot kereső cégnél dolgozik, és sok 100eFts alkatrészbe hajtja be a 4 csavart. Ez alapján és az alapján, amit írtál, neki X, pl 300e-t kéne keresnie, ahol X-et úgy határozzuk meg, hogy van a multicég, van a nyeresége, elosztjuk az összes dolgozó számával és odaadjuk neki. De legyek előre korrakt, a nyereségből levonjuk a köv évi fejlesztésekre félretett pénzt.
Namost, ez igencsak szép.

Mondjon fel a dolgozó,menjen haza, és tekergessen 4 csavart otthon a műhelyben BÁRMIBE. És most nézzük meg, hogy mennyit is ér az Ő elvégzett munkája. Szerinted mennyit keres ezzel a művelettel napi 8 órában?

Vagy! Jön egy válság. A milliárdos multicég negatívba megy egy pár hónapra. Nézzük meg, ahogy neves dolgozónk elkezd befizetni havi pár száz eFt-t.

Szerintem arról nem volt szó, hogy az a család, aki egy héten át ivott, nem tett semmit azért, hogy jobbra forduljon az élete. Az alatt az egy hét alatt nem, de egyébként.

A másik felével az a bajom, hogy az értéket éppen a kapitalista piacgazdaság szabályai szerint határozod meg. Nem lehet vitatkozni arról, hogy más társadalmi berendezkedés lenne életképesebb, ha közben minden fogalmunkat a jelenlegi berendezkedésből importáljuk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arról sem volt szó, hogy a szakadék szélén állnak ;)

>A másik felével az a bajom, hogy az értéket éppen a kapitalista piacgazdaság
>szabályai szerint határozod meg. Nem lehet vitatkozni arról, hogy más
>társadalmi berendezkedés lenne életképesebb, ha közben minden fogalmunkat a
>jelenlegi berendezkedésből importáljuk.

Enlighten me! :)

"Nem lehet vitatkozni arról, hogy más társadalmi berendezkedés lenne életképesebb, ha közben minden fogalmunkat a jelenlegi berendezkedésből importáljuk."

Felvázoltál bármilyen más modellt is? (Lehetőleg valami olyat, ami figyelembe veszi az ember "működését" is?)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Szar az élete valakinek, semmi jóban nincs része, befizeti a számlákat, majd ugyanolyan szar marad az élete, mint addig"

Leszámítva, hogy nem nyomná a vállát egy tetemes számlatartozás.

Valamilyen változás "Ennek megvalósulásának útjában kizárólag az emberi önzés áll, semmi más."

Így egyet tudok érteni veled. Abban is, hogy a mostani rendszer nem tökéletes. Abban is, hogy a kevesebb élőmunka igény megváltoztat bizonyos dolgokat jelentősen. (Jó példa, hogy ennyi dolgozó ember is el tud tartani ekkora koloncot.) Meg ahogy látom, abban is egyet tudunk érteni, hogy mindenki tegyen már bele a közösbe valamit. (=Dolgozzon.)

A probléma csak az, hogy az ész nélküli támogatással én nem látom azt, hogy erre a legminimálisabban is ösztönözve lennének, mint ahogy számtalan kutatás bizonyította már, hogy szinte minden a legkisebb ellenállás irányába indul el. Az emberek is.

És szerintem ennek a következménye is az, hogy van egy elszegényedett réteg, amely hagyta magát elszegényedni, ahelyett, hogy foggal-körömmel ragaszkodott volna a jobb - de nagyobb energiabefektetéssel járó - életszinvonalhoz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Ennek megvalósulásának útjában kizárólag az emberi önzés áll, semmi más."

Egyébként ez a mondatod annyira szép. Ha jobban belegondolok az, hogy ha egy ilyen lezüllött család kezébe adsz 100 000 Ft-ot és elveri piára ahelyett, hogy mondjuk a számláit és a tartozásait rendezné, illetve, hogy legalább egy minimálisan próbáljon fordítani a sorsán, annak útjában szintén az emberi önzés áll. Mert inkább elveri "magára", mintsem, hogy egy picit is a jövőbe fektessen bele.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én értem pontosan hogy Locsemege miről beszél, és még igazat is adok neki, a baj az hogy a MÉRTÉKKEL van baj!

Én is normálisnak tartom hogy amikor valaki hirtelen nagy bevételhez jut, akkor elkezd örülni az életnek, s megenged magának olyasmiket, ami neki addig elérhetetlen volt, sőt tulajdonképpen abban a pillanatban is luxus. Voltam ezzel én is így. Tényleg teljesen érthető emberileg.

A gond nem ez, hanem ha a TELJES összeget elveri ilyesmire! Azaz, itt arról van szó, hogy mennyit költ ilyesmire részint százalékban, részint abszolút mértékben. 100 ezer forintból én megengedhetőnek tartanék ilyesmire mondjuk 10 ezret, esetleg ha nagy a család akkor huszat, hogy jusson mindenkinek valami. Na de a teljes összeget, azt nem. Az ehhez már túl sok. És még amit megengedhetőnek tartok elverni, azt se elsősorban (sőt KIZÁRÓLAG!) piára, hanem olyasmire, ami azért valamennyire maradandó. Például jó cipőt venni. Vagy beköttetni az internetet mert abból lehet tanulni is valamit. Vagy könyvet venni. (Ja, hogy ezek talán olvasni is csak képregényeket tudnak...) Vagy akár egy jó MP3 lejátszónak is több értelme lett volna.