A Microsoft magyarázza szerepét egy ítélettel végződött, állítólagos szoftverhamisítási ügyben

 ( trey | 2018. április 30., hétfő - 9:34 )

A héten 15 hónap börtönre ítélték Eric Lundgren-t olyan szoftverek árusításáért, amiről a Microsoft azt állította, hogy hamisítottak. Mások állítják, a szóban forgó CD-k bárki által szabadon letölthető szoftvereket tartalmazó ún. Recovery CD-k voltak. A Microsoft úgy érezte, hogy meg kell szólalnia az ügyben, ezért egy blogbejegyzést tett közzé, amelyben a széles nyilvánosság elé akarja tárni a "tényeket".

A Microsoft által leírt, általa tényeknek tartott állítások itt olvashatól. A TechCrunch pontról pontra haladva a Microsoft állításain, itt árnyalja a képet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elofordulhat, hogy szoftverhamisitas aldozatava valt

Microsoft loves...nothing :)
It's business baby

Microsoft loves... money!

Ááá ez már egy másik Microsoft.

Persze :-)
Az erőteljes próbálkozások ellenére, a gonosz Micro$oft-ból csak nem lesz jócég™ Google.


Normális HUP-ot használok!

Jócég google?

Annyira jó, hogy már félelmetes. Nemrég olvastam egy cikket, hogy milyen saját gyártású routereket használ a Google. Saját, piacon nem kapható hálózati eszközök, saját Linux operációs rendszerrel saját sehol el nem érhető patchekkel. Nem kicsit hatékonyabb mint a Cisco. A Google aztán tudja hogyan kell saját célre hatékonyan használni a Linuxos és az opensource szoftvereket! :-)


Normális HUP-ot használok!

Saját, piacon nem kapható hálózati eszközök, saját Linux operációs rendszerrel saját sehol el nem érhető patchekkel. Nem kicsit hatékonyabb mint a Cisco.

Ke? Te bebaszva hupozol? :-)

--
'Amikor az embernek rossz szerencséje van, az rossz szerencse' - Best of Leekens, a foci feltamasztoja (muhahaha)

Elolvastam a cikket, de nem derült ki számomra h. a világ 99,9%-nak (akik közel sem üzemeltetnek akkora hálózatot, mint a G vagy faszbuk v. MS) miért nem jó a standard networking, minek nekik az SDN?

Azért lement a cikk igazi célja: nem több mint fizetett promo arról h. a gugli csinált magának saját rútert és szviccset "olcsó" broadcom IC-ből. Gondolom a cisco hasonló képességű doboza túlárazott volt (mindenki tegye a szívére a kezét aki látott már cisco árlistát, ez tényleg így van). Nadeviszont akkor a guglinak van házon belül olyan network eszköze, amit a piac kajolna, olcsóbban mint a cisco cucca. Miért nem árulják? Hadititok, amit megérte csak házon belülre megcsinálni? A cisco IOS XR 2006-ban már nem ugyanígy linux-based firmware volt amúgy?

40 tbps annyira nem lehet olcsó, főleg ha tisztességesen redundáns. A 40 tbps = 40 millió háztartás internetkapcsolata az kicsit csúsztatás még 2015-ben is, amikor már bőven nem 1 mbps az átlag internet (ugye attól függ hol nézzük), tehát itt kicsit blikk-es lett az összehasonlítás.
Promózzák ezt az SDN-t orrba-szájba, ami nagyjából még ma 2018-ban is ugyanolyan megfoghatatlan buzzword-bullshit, mint a Bigdata, IoT, digital transformation, AI-chatbot és tsai voltak a maguk népszerű 1-1 évében. Azaz amikor menő-trendi volt ezeket a szavakat hangoztatni mítingeken olyanoknak, akik vezetői posztban amúgy azt se tudták miről hablatyolnak. Hülyemultiban gályázó hupuk közül vajon hányan hallottak már a főnöküktől a fentebbi bullshit kifejezések bármelyikét, h. ez a jövő és minden más skill-t lehet elfelejteni? Mikor pedig minden más expertet kirúgtak az adott hülyemultitól, mert most épp az aktuális [insert-ezévi-aktuális-IT-bullshit-here] a fókusz (pl. csak az sdn sdn sdn legyen), aztán csak kiderül h. nahát, a hagyományos network expertre is szükség lesz továbbra is, akkor meg már késő. A cég is elvesztette a hozzáértő embereit, és melós se megy már vissza ilyen helyre, max dupla fizetésért.

Szóval sdn, aha, ez a jövő. Ezen a héten most még.
--

Az Apple miért nem árusítja külön is a vadi új és nagyon tuti Apple A11 chipjeit? Lehet, hogy a Qualcomm-ot is beelőzné.
Azért nem teszik, mert többet ér nekik az, hogy A11-et csak iPhone 8 vagy X-el lehet megvenni. És ha már iPhone mobillal vette meg a vásárló szépen csönget az iTunes boltba is.
Ugyanez az érv a Google-nél is. Ha az ő saját routereik hatékonyabbak mint a piacon bárkinek elérhető legjobb hálózati eszköz, akkor ezzel a Google internetes szolgáltatások versenyelőnyre tesznek szert, ami többet ér mint amit a Google router üzletág hozna. Ráadásul mivel Linuxot használnak még ki is kellene adni az extra hatékonyságot hozó forráskódokat is, amik szinte biztosan elérnek kernel szintre.
De még ha lehetne zárt kódú firmwares routereket gyártaniuk, akkor sem érné meg aprópénzre váltani a Google infrastruktúra extra hatékonyságának ezt a hálózati építőkockáját és odaadni a konkurenciának.


Normális HUP-ot használok!

"Ráadásul mivel Linuxot használnak még ki is kellene adni az extra hatékonyságot hozó forráskódokat is, amik szinte biztosan elérnek kernel szintre."

A Google, az open-source bajnoka!

(timi, merre vagy?)

Ezzel együtt még mindig a Google a legnagyobb open-source támogató.
De ettől még tudják mik az érdekeik.
Szerinted baj ha egy cég él az open-source adta lehetőségekkel? Miért?

Azt is írtam, hogy ha zárt firmware-rel tudnák árusítani a Google hálózati eszközöket akkor sem tennék. Ez az Google versenyelőnye amiben nem osztozik a konkurenciával.


Normális HUP-ot használok!

Ha Broadcom cucc hiába kajolná a piac. ;)

Ez engem mint felhasználót miért érdekeljen, ettől hogy lesz "jócég"? Engem az érdekel, hogy ezekkel a szuper hardverekkel és még szuperebb mérnökökkel nem tudtak 2018-ban olyan levelezőt készíteni, ami nem szarja össze magát annyira 3-4 ezer levél átcímkézésétől, hogy utána percekig semmit se tudok csinálni a felületen.

Tudom most a munka ünnepi hup troll-etetés ez a gmail téma, de én ebben nem veszek részt!
Van némi tapasztalatom levelező rendszerekkel kapcsolatban. Pontosan tudom, hogy a gmail messze jobb mint bármelyik kkv email gányolmány. És a nagy email szolgáltatók között is a legjobb választás. Kevés hibája ellenére is.

"Ez engem mint felhasználót miért érdekeljen, ettől hogy lesz "jócég"? "

Külön értelmezve a kérdésedet, amíg csak "kis felhasználó" vagy kevésbé fontos az különbség. De amint hasonló vállalkozásba fogsz mint a cikkbeli úr, már cseppet sem mindegy, hogy régi kicsinyes Microsoftos reflexek miatt letöltendő börtönbüntetésben lesz-e részed. Ha Google Android firmware-jeiből csinált volna valamilyen lemezt mobiljavító műhelyek számára ma is nyugodtan tevékenykedhetne. Sőt ha valami hasznos dolgot hozna össze, még talán meg is keresné a Google valamilyen jó ajánlattal.


Normális HUP-ot használok!

Mitol ennyivel jobb a gmail? Komolyan kerdezem, az emlitett eset mar azutan tortent, hogy elegem lett a cegbol, epp a leveleim kiexportalasan ugykodtem. Azota az uj szolgaltatonak csak elonyet latom.

"Kis felhasznalokent" valoban kevesse erdekel az, hogy vedik az uzleti erdekeiket, ellenben a google ideologiai keresztes hadjarata - lasd eltero velemenyt megfogalmazo munkatarsak kirugasa - merhetetlenul ellenszenvesebb.

Merhetetlenul elleszenves tovabba, hogy emlitett uj szolgaltatot honapokig nem jelenitette meg a secure email kifejezes talalatai kozott. Akkor epp eu-s vizsgalat folyt ellenuk amiert a versenytarsakat hatrebb soroltak a keresesi talalatokban, emlitett ceg panaszara "javitottak egy hibat", es csodak csodajara azota elso helyre kerul. Ezek utan nekem ne magyarsd meg, hogy ha a google szoftverlicenceket arulna vegfelhasznaloknak, akkor nem ugyan ugy jarna el mint az MS, mert ez az eljaras szintiszta visszaeles piaci erofolennyel, amiert cegeket szoktak feldarabolni.

+sok. A google egy vergeci ceg. Az adwords kapcsan is voltak (vannak?) visszaelesek, amik a hirdetok, de a hirdeteseket megjelenitok zsebere is mennek...

--
'Amikor az embernek rossz szerencséje van, az rossz szerencse' - Best of Leekens, a foci feltamasztoja (muhahaha)

+1

én felakasztottam volna. Emberiség elleni bűntett winxp-t terjeszteni.
Egyébként meg az m$-nek van igaza. Az ő kódjuk, ő programjuk.
Hogy segítsek Lundgrennek: ubuntu.com/download.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Emberiség elleni bűntett winxp-t terjeszteni"

/summon highbazer

Kicsit felületesen futottam át a kapcsolódó cikkeket, de mindkét oldal álláspontját legalább részben megismerve nekem a következő jött át:
Az úriember fogta pár brand gép gyárilag csomagolt Windows telepítő lemezét, elment velük kínába, lemásoltatta őket adattartalommal, grafikai elemekkel, mindennel, majd ezeket a lemezeket árusította használt számítógépek értékesítésével foglalkozó cégeknek.
Ez az a telepítő lemez, amit a gép kicsomagolásakor a nagyobb mennyiséget vásárló szervezetek eldobnak (legfeljebb egy marad, úgyis mind egyforma, meg amúgy is VL licences OS megy fel helyette), a gépre ragasztott matrica nélkül semmire nem jó. Amit ha a gépet az összes eredeti tartozékával értékesítette volna az első tulaj, akkor amúgy is megkapna a második vásárló.
Régen ilyen lehetőség nem volt, de pl. Windows 10-hez hasonló telepítő már hivatalosan letölthető a Microsoft oldaláról.
A Microsoft szerint ők minden ilyen eladott lemezzel egy refurb. licenc árának megfelelő kárt szenvedtek, ami így végül elég nagy összegre rúg, ezért az egyáltalán nem kicsi börtönbüntetés.
Mert ha valaki vesz a boltban egy felújított gépet, amin egy még támogatott OS-hez van OEM matrica, az biztosan csak azért fog szaladni kérni az újabb verziót, mert nincs lemeze.

Szóval függetlenül attól, hogy a program a MS tulajdona, szerinted ez így fair?

A régi tanulság a megújuló Microsoft korszakában is áll:
Aki Windowszal foglalkozik szerencsés ember nem lehet!


Normális HUP-ot használok!

Aki linux-al kell hogy dolgozzon az se...
Es megis mindketto fel a printerek emlitesetol is :P

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Jobb helyeken: printerek és a "saját repos" SLED. És szabadon választhatsz a nyomtatás és a támogatás között. (mert ha repon kívülről bármit az utóbbi ugrik, de gondolom legalább drága volt az adófizetőknek a konstrukció (és valahol ez lehetett a lényeg)) ;)

Errol az jutott eszembe, egyszer talan 96-ban kerestem allast, es a hirdetesekbol nagyon keves derult ki.
Kb. annyit irtak, hogy programozot keresunk, esetleg azt, hogy milyen programnyelvet kene ismerni.
Rendszeresen a helyszinen mondtak el, hogy milyen rendszer, milyen kornyezet, mi is lenne a feladat.
Volt egy hely, ahol valami Microsoft technologiaval kellett volna alkalmazast epiteni, mar nem emlekszem pontosan a reszletekre.
Arra viszont emlekszem, hogy amikor mondtam az embernek, hogy nem igazan szeretnek Windows-zal foglalkozni, inkabb platformfuggetlen kodot keszitenek vagy inkabb UNIX vagy Linux vonalon mozognek, felhaborodva kezdett kiabalni velem, hogy tudjam meg, hogy a Windows a jovo, es ezek az egyebek nem tartanak mar soka, es ha tetszik, ha nem, be kell adnom a derekamat, par ev mulva ugyse marad mas!

Vajon mi lehet most vele? Inverz-Sting lett belőle vagy még mindig ott tart, ahol akkoriban? :)

Ez a Sting nevű ügynök még aktív?


Normális HUP-ot használok!

Sőt egyre jobb "cikkeket" ír.

Vajon fizet még a Microsoft Magyarország az efféle troll munkáért? Vagy már csak önszorgalomból csinálja?
https://toolbar.netcraft.com/site_report?url=pcforum.hu#last_reboot
Ez pedig roppant különös. Nem csak azért mert Sting 2010 óta nem használ IIS-t. Hanem azért is mert látszólag Win2k8 Serveren használ jelenleg Nginx-et.
Miközben a hivatalos Nginx oldal szerint a Windows port csak beta állapotúnak tekinthető
http://nginx.org/en/docs/windows.html
Vagy csak nem Linux szerverről szórja az troll átkait Sting, aminek meghamisítja az os id-jét?! :-)


Normális HUP-ot használok!

A tényszerű, objektív szakmai ujságírás mintapáldája, amit csinál

Tipikusan az az ember, aki korul lassan elfogy a levego (az MS is jo penzt lat a Linux-ban) es majd akkor hirtelen koponyeget fordit es mindig is a Linux part kettes szamu tagkonyvet birtokolta :D

Majd valaki utánanéz: ez a jóember állítólag lelkes openszósz rajongó és talán fejlesztő is volt, aztán szintén állítólag összeveszett pár fejlesztővel egy projekten és azóta fikázza agyatlan módon az ilyen cuccokat.
Emlékezetből írtam, évekkel ezelőtt, egy fórumon olvasott pletyka alapján, szóval lehet, hogy az ellenkezője sem igaz.

Szerintem kevered a nevrokonaval. A ket "anti-linux" troll polgari neve azonos, de ket teljesen kulon szemely.

Lehet, de akkor az is keverte, aki ezt leírta ott, ahol olvastam. (Még az is lehet, hogy a hupon volt róla szó, bár nekem a prohardver rémlik, de a google nem segített)

Bérczi Gábor lenne az illető? Vagy ő csak egy alkesz, az Egerági kocsma állandó pártoló tagja akinek a nevére bejegyezte Sting a domainjeit?

Nem tudom. Lehet. Személyesen szerencsére nem ismerem. :)

Le van tiltva a JavaScript. Kérlek, engedélyezd a JavaScript futását a böngésződben!

Roppant szaxerű. :D

ki ez az idióta, már nem azért? :D


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Két népszerű informatikai témájú portál (prog.hu, pcforum) házigazdája, illetve látszólag lelkes és szorgalmas nyílt forrás ellenző.
Rendszeresen ír hasonló témájú és színvonalú cikkeket, amikben - annak ellenére, hogy elég sokan olvassák őt - szinte mindig akad félbeszakadt, értelmetlen mondat és/vagy helyesírási hiba.
A fórumos tevékenysége sem piskóta, még az itt megszokottnál is arrogánsabb, lekezelőbb stílusban küld el mindenkit a sunyiba, aki nem ért vele egyet, legyen szó akár csak olyan fontos témákról, mint hogy egy Windows telepítésekor hány partíciót célszerű létrehozni.

Összességében szórakoztató figura.

Új lehetsz errefelé... :-P Sting egy khm. erősen Windows-irányultságú billentyűzetkoptató tartalomelőállító iparos.

Fogalmam sincs.

Gondolom, nem arulok el nagy titkot, hogy nem oda mentem, hanem egy olyan ceghez, ahol SCO UNIX-ra fejlesztettem Motif hasznalataval UI-t.

Es milyen igaza volt, az SCO azota mar sehol sincs :-D

Mar arra se emlekszem, melyik ceg volt a sok kozul, ahol ez tortent.

Wikipedia:költői-kérdés :)

Nem látom, hogy hol itt a probléma az üzletemberrel. Szerintem ez a fajta hamisítás Kínában nem büntetendő. Ott nincs semmilyen ilyen ACTA, meg szerzői jogok tisztelete, meg hadd részesüljön a szerző is típusú bullshit, arrafelé mindenki tolja boldogan az orosz krekkes, SP0-ás Windowst, főleg az XP-t még mindig, jó kis friss, ropogós IE6-tal, vagy trójais kínai böngészővel. Alanyi jogon jár az ottani embereknek, szarnak a Májkrémszaftra nagy ívben, más törvények, más kultúra, nem lényeg az adatvédelem, adatbiztonság, opensource, stb.. Ugyanez a helyzet az oroszoknál, ukránoknál, stb.. Nem is értem, hogy ilyen koppintott lemezekkel hogy lehet ott pénzt keresni. Ha szabadon letölthető recovery CD-k lettek volna, akkor a kínai, orosz is csak letölti. Szerintem ha valakinek ilyen koppintott, gányolt XP-s rendszer kell, az megérdemli, felér egy önbüntetéssel, használja csak szépen boldogan. Ma ár csak úgyis Warez Huszárok XP-znek, még ha van is licencük hozzá, a POSReady frissítéseket akkor is warezben tolják fel rá, mert azért külön kéne fizetni. Az MS már bőven megtehetné, hogy 2019 áprilisa után ingyenessé teszi az XP-t, közzétenne egy eredeti, minden frissítést tartalmazó lemezképet, meg egy működő kulcsot. Pozitív marketingnek jó lenne, de gondolom ezt azért nem akarják meglépni, hogy ne bátorítsanak senkit támogatatlan legacy OS használatára, amivel csak alakulnának sorra a botnetek.

Igazából ezt az egész opensource szoftver és opensource licenc témát a nyugati világban is félreértik, azt hiszik, hogy ez a felhasználónak kedvez, meg ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer. Közben meg nem arra lett kitalálva, hogy Mariska néninek ingyen OS, meg ingyen xhamster-ös szex legyen, hanem hogy a fejlesztőknek se a kód terjesztése, se a fejlesztés ne ütközzön semmilyen korlátba, hogy másnak a zárt forráskódos, nem frissülő, proprietary szarját kelljen kerülgetni, meg visszafelé kompatibilitást őrizgetni miatta, meg terjesztési korlátba, meg szoftveres szabadalomba ütközni, mert ez a technológiai fejlődést visszafogná. Így meg aki tényleg a fejlődést tartja szem előtt, az meg tudja tenni, és lemond a szerzői meg szabadalmi jogokon való szarrágásról.

Bár szerintem a szerzői jogi, szabadalmi korlátoknak is megvan a haszna valahol. Mármint itt nem a szerző védelmére gondolok csak, hanem hogy pl. míg az mp3 formátumra nem járt le a szabadalom, addig az opensource fejlesztők motiválva voltak, hogy új, jobb, opensource kódekeket fejlesszenek, terjesszenek, most meg még jobban meg fog rekedni a legtöbb ember az mp3-nál, mert most már a licencdíj meg a terjesztés sem lesz fejfájós.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Mármint itt nem a szerző védelmére gondolok csak, hanem hogy pl. míg az mp3 formátumra nem járt le a szabadalom, addig az opensource fejlesztők motiválva voltak, hogy új, jobb, opensource kódekeket fejlesszenek, terjesszenek, most meg még jobban meg fog rekedni a legtöbb ember az mp3-nál, mert most már a licencdíj meg a terjesztés sem lesz fejfájós.

Ne felejtsd el, hogy azóta elérhetőbb áron lehet venni jó minőségű hangfelszerelést: erősítőket, kábeleket, hangsugárzókat, etc.
Azt, ha csak nem nagyon botfülű az ember, már csak azon fog agyalni, hogy 96khz-es vagy 192khz-es flac-cal hajtsa meg, mert közben szerencsére a .mac/.ape meg a többi is szépen ment a gyehennára. Na jó .wv-t még időnként látni. De annak is ott volt az előnye a .mac/.ape formátummal szemben, hogy nem kapcsolódott hozzá semmilyen szabadalom-related bullshit.

"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

ez megy az aláírásomba :D


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

na meg is van


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Azt azért reméljük, nem feledi el a kolléga, hogy neki köszönheti hőn dicsért Linuxát. Meg a rengeteg erőfeszítést, hogy keresztülverték a vadkapitalista nagyvállalatokon, hogy eggyel kevesebb bőrt lehúzva (értsd: pénzért árusított, kizárólag zárt forráskódú, szabadalmakkal levédett szoftvereket mellőzve) is tudnak gyarapodni.

Idézet:
Emberiség elleni bűntett winxp-t terjeszteni.

Nincs más tudatosabb és az emberiséget jobban szolgáló cselekedet, mint Windows XP-t terjeszteni. Szarkazmust félretéve, azt gondolom, hogy tisztességtelen, amit a csávó megcsinált, ugyanakkor nagyságrendekkel tisztességtelenebb, hogy a Microsoft 400 millió ember igényét (ennyien használtak XP-t a támogatás lejártakor, 2014 áprilisában) figyelmen kívül hagyva, magasról leszarva, inkább abba ölte a dollármilliókat, hogy minél több ügyfelet áterőltessen újabb rendszerekre, amik sok esetben hardvercserét (vedd meg az újat, dobd ki a régit) is jelentetettek a hiányzó driver-ek és a bloat (Vistá-s, Win7-es) szoftverkomponensek miatt. Mit gondolsz, minek köszönhető, hogy az XP-t 2014-ben, a támogatás lejártakor a teljes internetező közönség 25%-a használta, a Vistát meg mindössze 0,7% (2017-ben)? Holott Windows 7 már bőven volt 2014-ben is. Annak köszönhető, hogy a Microsoft képtelen volt olyan jól összerakott, gyors és stabil rendszert összehozni, mint az XP volt, helyette inkább arrogánsabbnál arrogánsabb húzásokkal befolyásolja a piacot és az ügyféligényeket. A Windows 10-zel pedig ez tovább eszkalálódik. Sikerült egy instabil, bloated katyvaszt létrehozni a Windows 7-8-10 branccsal, ami már minden (marketplace, reklámok a fájlkezelőben, Linux alrendszer), csak nem az, ami értéket eredetileg a Windows képviselt. Megjegyzem, a Windows XP-t még most is minimum százmillió ember használja nap mint nap. Beleértve saját magamat is. A Windows XP által képviselt értékekre, és az általa nyújtott funkcionalitásra (beleértve a rá készült driver-ekkel és szoftverekkel való 100%-os kompatíbilitást) a mai napig százmilliós nagyságrendű igény lenne, mégis szarnak rá, ahogy annak idején is szartak rá, mikor kivezették a támogatást. Sokkal nagyobb kaliberű bűnnek tartom a valós piaci igények ignorálását, illetve, ezzel párhuzamosan a valós piaci igények arroganciával, marketing-hadjáratokkal való befolyásolását (pl. XP-ellenes FUD kampány), mint a most elítélt csávó licenchamisítását.

Huu, mekkora blodsegek/marhasagok:
* Azert hasznalnak meg mindig winxp-t sokan, mert konnyebb warezolni :D

* Es jo sok szar kartevo van ra, olyan mint egy svabogaraknak es patkanyoknak felepitett szaros vityillo :D

* A win10 sokkal stabilabb, mint egy winxp (nem en mondom, mert sosem hasznaltam windows-t, de itt a kollegak eskusznek ra)

* Az a mondat ertelmezhetetlen, hogy "értéket eredetileg a Windows képviselt" :D Normalis? Itt penzrol van szo, nem ertekekrol :D

* Te hatarozod meg az igenyeket? Honnan veszed, hogy van/lenne igeny winxp-re? A te vilagodban Te vagy az isten es mindent tudsz? :D

* "valos paci igenyek". A Te hulyesegeddel szemben az MS azert szepen no es nem dol ossze a winxp-t kovetelo emberek csunya tekintetetol, hagyd meg nekik szerintem, hogy ok vezessek a vallalatot, mert eleg jol csinaljak, ha csak a beveteleket nezzuk :D

Razd meg a csorgosipkad bolond!! Es tancolj!! :D

Idézet:
Azert hasznalnak meg mindig winxp-t sokan, mert konnyebb warezolni

Annak ellenére, hogy ez az "érv" is része volt a tech-lakájmédia Windows XP-t lejárató kampányának, sajnos hülyeség. A Windows 7-et két kattintással lehet warezolni. Egyszerűbb, mint az aktiválós Windows XP-t.

Idézet:
Es jo sok szar kartevo van ra, olyan mint egy svabogaraknak es patkanyoknak felepitett szaros vityillo

Nem kell őket önként s dalolva elindítani. Továbbá, nem kell az operációs rendszertől elvárni, hogy megvédjen a saját hülyeségedtől, egységsugarúságodtól. Nagyon jól bejáratott gyakorlatai vannak a frissítés nélküli biztonságban maradásnak. Nem szégyen, ha nem ismered ezeket, mert csilibloat OS-be kényelmeskedő vagy, de azt vedd figyelembe, hogy a svábbogaraidtól csak Kényelmes Kálmán, Frissítő Feri, Vírusfélő Vilmos és Tapicskoló Tamás egységsugarú átlagbirkák félnek. Én nem.

Idézet:
Normalis? Itt penzrol van szo, nem ertekekrol :D

Igen, a Microsoft-nak csak a pénzről van szó, nem értékekről. Persze, te nyilván csak az ő oldalukat látod. A felhasználói oldalon viszont egy operációs rendszernek van egy eszmei és egy funkcionális értéke. Ami mindkettő alacsonyabb az XP-t követő verzióknál. Különben nem maradtak volna ennyien Windows XP-n.

Idézet:
Te hatarozod meg az igenyeket? Honnan veszed, hogy van/lenne igeny winxp-re? A te vilagodban Te vagy az isten es mindent tudsz? :D

Nem én határozom meg az igényeket, de nem is állítottam ezt. A Windows XP-re van igény, mivel százmillió ember még mindig használja és a támogatás lejártakor 400 millió ember használta. A használatára van igény. Különben nem használnák és már eltünt volna, ahogy a Vista, amire egyáltalán nincs igény, mert ott az eszmei és funkcionális érték alacsonyabb, mint a Windows 7-nél, ezért a Vistások inkább váltottak Windows 7-re, vagy vissza XP-re. Az én világomban én vagyok az Isten, különben nem lenne az én világom.

Idézet:
Te hulyesegeddel szemben az MS azert szepen no es nem dol ossze a winxp-t kovetelo emberek csunya tekintetetol, hagyd meg nekik szerintem, hogy ok vezessek a vallalatot, mert eleg jol csinaljak, ha csak a beveteleket nezzuk

A Microsoft arroganciából, tisztességtelen piaci gyakorlatokból és az oligopol helyzetéből adódóan gyarapszik. A Windows XP támogatást hiányolók tekintete nem csúnya, hanem elkeseredett. A Microsoft tekintete csúnya azok iránt, akik nem hajlandóak fizetni az újra és újra feltalált kerekeikért.

Idézet:
Razd meg a csorgosipkad bolond!! Es tancolj!! :D

Ezt Steve Ballmer már megtette, mindnyájunk helyett.

Akkor elmondom, hogy minden profit orientált cég a pénzről szól :D
Sajnálom ha tőlem kellett megtudnod... :)

-42-

Két gondolat:
Ez a 100 milliós XP felhasználói bázis jól hangzik, de azért tegyük hozzá, hogy tavaly ősszel a Windows 7 és a Windows 10 is 600 - 600 környékén járt. Az XP-t ekkor már kevesebben használták, mint az amúgy sokat szidott, informatikai bulvársajtó által (is) lehúzott Windows 8-at (8.1-et).
A Vista sosem volt elterjedt, hozzá hasonlítani az XP-t minimum csúsztatás. Lehet vitatkozni arról, hogy ez miért volt így, de valószínűleg pont az általad annyit emlegetett birka viselkedés is az okok között szerepelt: szintén az informatikai portálok, folyóiratok vezetésével mindenki azon nyavajgott, hogy, bloat, lassú, vacak instabil, sokan pusztán hallomásból szerzett információk alapján, bármiféle személyes tapasztalat nélkül.
Még a Windows 7 megjelenése előtt olvastam egy érdekes kísérletről (Mojave): néhány usernek bemutattak egy átbrandelt Vistát azzal, hogy ez a Microsoft következő operációs rendszere. Érdekes módon többen is jobb értékeléseket adtak neki, mint a Vista-nak.

Amennyire én látom, a megmaradt XP felhasználók nagy része is kényszerpályán van, nem azért ragaszkodik a rendszerhez, mert neki az tetszik. Sokkal inkább azért, mert nem akarja kidobni a régi gépét, de új OS-re már nem áldoz pénzt, vagy van valami régi szoftvere, ami nem megfelelően működik az újabb Windows verziókkal.

Visitoztam a rohogestol, amikor az OS eszmei ertekerol hadovaltal. A kenyerpiritodnak is remelem megadod a tiszteletet es kis csipkes teritot teritesz ra es minden kenyerket megkoszonsz neki.

Az a szo, hogy hasznalati targy mond neked valamit?

Az OS arra jo, hogy tudjam hasznalni a hardwert a gepben. Semmi masra. Nem az OS-t hasznalom, hanem a szoftvereket, amik futnak rajta.
Jezusfasza, mekkora hulyesegeket beszelsz. :D

Az en minimal openbox desktopomat nehez lenne bloatware-nek hivni csillagom. :D
Az is vicces lenne, ha barmilyen szinten kozosseget vallalnek az MS-el. :D

Viszont tudom, hogy felesleges barmit mondanom, mert a Te vilagodban az en alteregom olyan, amilyennek Te elkepzeled.
Egyszer erdemes lenne megnezned a valodi vilagot is es kilepni hajasblezer alternativ univerzumabol. De tudom, hogy a sajat meleg pisiben mindig jobb fetrengeni, ugyhogy jo szorakozast hozza. :D

A kiüresedett lelkületű bullshit-áradatodra nem kívánok reagálni, de a jókívánságokat köszönöm. Neked is sok sikert a személytelen, értéknélküli, veddmegdobdki használatitárgyas, fenntarthatatlan, túlfogyasztó és túltermelő világodban való élvezkedéshez!

Latom ha nem tetszik valaki velemenye, akkor gyorsan kitalalod, hogy melyik olyan paneled ragaszd ra, ami megindokolja mirrt kevesebb nalad. Most megkaptam a fogyaszto cimkejet, amin rohognom kell, mert fogalmad sincs... :D

Edes kicsi felorult mokuskam! :D

Nem arról van szó, hogy nem tetszik a véleményed. Arról van szó, hogy a véleményed egy édes kicsi fogyasztó birka véleménye.

erost loop-ba kerultel kicsirigo :D
Az erveid mint fing a szelben. Buzlik es nem sok marad belole. :D

De ha hajasblezer vilagaban megnyugodnak a kedelyek attol, hogy le-fogyasztoi(notice the 'i' at the end!!!) birkazol hat legyen. Te fogalmatlan kiscsiko. :D

Golgota vagyok és kifogytam az érvekből, ezért inkább kisrigózom, kiscsikózom, hogy ne kelljen szembesülnöm azzal, hogy egy fenntarthatatlan rendszert támogatok és hogy jobban érezzem magam, mindig elkülöm a fenébe azokat, akik ezt kifogásolják.

hahaha, nem tudsz rolam semmit sem sot az elveimrol sem. Amit kitalalsz magadnak az arra jo, hogy a sajat hulyesegeidet tamogasd vele. :D

mokuska :D

mormota

Miért te elnevezed a számítógépedet, dédelgeted, simizgeted, és inkább kivárod amíg 12 órát renderel 4 helyett, csak mert szereted? :D Ugye most csak szivatsz? :D
Nagyon látszik, hogy nem munkaeszköz neked a vas, és szerszám, hanem valami hobbi izé :D

-42-

Nem a vasat jellemeztem, hanem a gondolkodásmódot. Persze, nyugodtan fusd csak hiteltelenítő köreid.

Idézet:
inkább kivárod amíg 12 órát renderel 4 helyett, csak mert szereted

Két olyan elvem van, ami miatt nem veszek új számítógépet. Az egyik a nem veszünk szoftver emelkedett erőforrásigénye miatt új gépet, a másik a nem frissítünk olyan szoftverre, ami saját használati esetekre nézve nem hoz újítást, csak újrafeltalált kereket. Ami pedig nem bloatware, az nem 12 órát renderel, csak 1-et.

Idézet:
Nagyon látszik, hogy nem munkaeszköz neked a vas, és szerszám, hanem valami hobbi izé

Amennyire egy otthoni gép lehet munkaeszköz, annyira munkaeszköz. Például, egyre több írásos-dokumentációs munkát csinálok itthon, Windows XP-n, Office 2003-on.

"Ami pedig nem bloatware, az nem 12 órát renderel, csak 1-et."

Azt, hogy a GUI kidekorálása meg ilyen-olyan tuti szuper közösségi cloud feature befejlesztése miatt egy program egyre kevésbé reszponzív szerintem mindenki tapasztalja. De egy video kódoló, renderelő algoritmus általában az optimalizációk miatt inkább gyorsulni szokott az újabb verziókkal, nem fordítva.

Tudod egy i7 egy normális szoftverrel akkor is k. gyors lesz az ócskavasadhoz képest, ha a fejed tetejére állsz is.

Azt kell mondjam: halvány lila lövésed nincsen hogyan működik ez az egész.
Én kiszálltam

-42-

Egy tiny XP (XP amiből kivágták a bloatot) 2000 körüli programokkal pedig még egy p3-on is messze k. gyorsabb, mint egy i7, mai programokkal.

Főleg azt a részét tekintve, hogy kattintás után mennyi idő alatt hajtódik végre az utasítás, és kapod vissza a kontrollt.
Sajnos ma már az adatok nagyok, a file formátumok nem kompatibilisek, stb, így ez egyre kevésbé jó megoldás.
De nyilván szöveget szerkeszteni, képet/videót vágni és effektezni, hup-ot olvasni, pontosan ugyanúgy használható, mint 20 éve (azaz sokkal jobban, mint ma bármi).

Azért megnéznélek egy S3Trio kártyával P3-on full HD-s videóvágás közben... Valami régi Core Duo van az XP-s gépemben, valami régi i7 abban, amibe most épp a Windows7-es ssd van berakva. Az XP is ssd-ről jön, nem sok dolog van felpakolva rá - de hogy a Win7-nél reszponzívabb lenne... Nos, azt erősen vitatnám...

Nyilvánvaló, hogy fősodratú fölényed bizonygatandó, szándékosan jöttél elő kisarkított, az átlagfelhasználással köszönővisznyban sem levő igénnyel (videóvágás), de azt vedd figyelembe, hogy nem mindegy, hogy milyen videóvágás. Egy 2000-es években 384x288 - 640x360 videók feldolgozására képes vágóprogram egy Pentium 2-esen is szépen elfut, nemhogy egy Pentium 3-ason. Ja persze, tudom, manapság HD videóra van igény™. Más kérdés, hogy Tapicskoló Tamás nem tudja megkülönböztetni a 720p videót a 360p-től az okostelefonja piciny kijelzőjén, de azért nyugodtan menjen 720p-ben, mert "megtehetjük".

Te nagyon fogalmatlan udvaribolond. Nem hogy HD videora van igeny, de mas mar nincs is. Aki nem "fosodratu" az is csak azt tud csinalni a telefonjaval te elmeben nagyon gyenge. :D
Kurvara kisarkitotta a kollega, aham. :D

A te borzalmasan elborult vilagodban/parhuzamos univerzumodban vannak okostelefonk? A fejedben letezo vilagban az altalad kitalalt emberek hasznalnak okostelefont? Vagy ott ez nem divik? :D

Olyan szanalmas vagy, hogy mar rohogni sem lehet rajtad lassan. Pedig eddig legalabb a szorakozast garantaltad kiscsiko.

Amugy ezeket a "csilligany", "fosodratu", "it lakajmedia" ezt egysezr olvastad es azota sem tudod elnegedni, hogy minden hozzaszolasodba beleerolteted? :D

Megis csak lehet rajtad rohogni bocs. Bar szanalmasnak szanalmas vagy nagyon. :D

Valós igény?

Mit szívsz? Van még belőle?

Szerinted az a 400 millió ember fizetett volna külön supportért, hogy még karbantartsák neki a legacy kódot, és backportoljanak rá olyan dolgokat, amiket pont azért változtattak meg benne azóta, mert idejétmúlt dolgok voltak benne?
Bizonyos esetekben nem is biztos, hogy akár kivitelezhető lett volna egy ilyen backport. Valószínűleg nem viccből / unalmukban hozták be a mindenféle api changet / fejlesztéseket időközben.

Ha egy nagyon kicsit is realisztikusan gondolkodunk, akkor valószínűleg olyan áron kellett volna árulnia a további XP licenceket a microsoftnak, hogy ne bukjon rajta, hogy kb. autót is lehetett volna venni már per darab / licenc. És még így is feltételezve, hogy a meglévő feltételezett 400 millió felhasználó mellé marad még olyan új vevő is csak egy párszázezer legalább, aki egy autó árát kifizetné egy XP-ért.
Szerinted ez tényleg egy reális, fenntartható üzleti modell?

Már megszoktuk hogy f...ságokat irkálsz ide. De ez nagyon durván elrugaszkodott a valóságtól!

Baj van az értelmezéseddel. Nem azt mondtam, hogy 400 millió ember fizetett volna külön support-ért, meg feature backport-okért, ugyanis az igény nem automatikusan egyenlő a fizetőképes kereslettel. Ettől függetlenül, ha egy upgrade áráét (30-50 ezer Ft) lehetett volna még venni annyi support-ot felhasználónként a Windows XP-re, mint ameddig eredetileg támogatva volt (tehát 50 ezer Ft-ért +10 év LTS support), akkor jónéhányan éltek volna a lehetőséggel, köztük jómagam is. Erre természetesen a Microsoft nem adott lehetőséget, mert inkább a csilibloat Windows 7 felé FUD-olta, riogatta a felhasználóközönséget, később pedig Windows 10-re erőltette, azok megkérdezése és beleegyezése nélkül.

Továbbá, az a 400 millió ember, aki XP-n maradt 2014. áprilisáig, hidd el, hogy magasról szarik "mindenféle API change-re" és a "fejlesztésekre", ugyanis egészen egyszerűen nincs rá szükségük. Ha lett volna, frissítettek volna, már a határidő lejárta előtt. A hibajavítások esetleges backport-jait pedig ne nevezzük fejlesztésnek, se ne hozzuk párhuzamba az API változásokkal.

Ha nagyon reálisan gondolkodott volna a Microsoft, illetve ha tisztességesen akart volna eljárni, a felhasználók rémisztgetése, manipulálása, terelgetése és kényszerítgetése helyett, akkor biztosította volna azt a lehetőséget, hogy a Windows XP-re lehet venni egy Windows 7 upgrade (vagy egy új OS) áráért még plusz annyi év support-ot, amennyit azt előtte támogatták, vagy adott esetben, amennyit a soron következő OS-üket támogatni akarják. A Microsoft ehelyett irreális - csak nagyvállalatoknak és állami szervezetek költségvetéséhez képest vállalható - árakat határozott meg, az egyszerű felhasználókat (avagy a 400 millió emberből 300 milliót) pedig félelemkeltéssel próbálta a Windows 7 felé terelni, akinek háromnegyedéd sajnos sikerült is. Ha belegondolok, ez hány százezer tonna, kidobott, működő számítógép, akkor ismételten elmegy a kedvem az informatikától.

Anno a jövedelmemhez képest szerintem az OEM XP Pro drágább volt, mint volt a Win7 vagy épp a Win10, hasonló konstrukcióban. Egyébként az XP köszöni, jól érzi magát egy régi gépen, néhány korosabb játék miatt, de munkára maximum a "jó munkához idő kell - a lassúhoz meg pláne" mondás második felével jellemezve alkalmas.

Az én értelmezésemmel semmi baj.
A baj ott van, hogy a reality distortion fieldet nagyon erősre csavartad.

Már korábban is felvetetted, hogy miért gondoljuk, hogy gazdasági kérdésekben finoman fogalmazva is erősen dilettáns vagy. Na ez pont egy jó példa rá.

Tegyük fel, valaki megvett egy windowst. Elolvastad az eula-t? Volt benne szó arról, hogy ahhoz neked jár support, illetve milyen feltételek mellett és mennyi időre?

A szoftverhasználat jogát, és a terméktámogatást szokás különválasztani.
Mennyit szoktál kifizetni a Microsoftnak terméktámogatásra?
Ha szerinted van 400 millió ember, akinek kell, de nem fizetne érte, akkor mégis milyen alapon várod el a Microsofttól, hogy ezt az amúgy óriási költséget felemésztő projektet véghezvigye (közben más minden szempontból a "köznek is hasznos" projektektől kellene hozzá erőforrást elvonnia!), amiből neki ráadásul sem gazdasági, sem PR, sem egyéb előnye nem származik.

Csak azért mert a fősodratú hajbazer úr azt nyilatkozta a hup-on?

Ember! (?) Tényleg szálj le az anyagról!

A 400 millió ember nem lett megkérdezve arról, szeretne-e érte fizetni, csak az arcába lett villantva egy párbeszédpanel, hogy mostantól nincs támogatás. A vállalatoknak felajánlott custom support nem tartozik ide és nem is megfizethető otthoni felhasználók által.

Ha mind a 400 millió ember csak 10 dollárt fizetett volna +1 éves support-ért, az 4 milliárd dollár lenne. Na jó, legyen 100 millió, mert már csak annyi hardcore XP-s van. Az 1 milliárd dollár. Ebből ne lehetne egy évig support-álni a Windows XP-t? Tudod ki hiszi el. Inkább a Microsoft-nak kéne a reality distortion field-jéből visszavenni.

Arról van szó, hogy az extraprofit-éhes Microsoft a velejéig arrogáns üzletpolitikáját a piacra erőlteti és inkább erőszakkal befolyásolja a piacot, mintsem lekövetné annak valós igényeit.

"A 400 millió ember nem lett megkérdezve arról, szeretne-e érte fizetni, csak az arcába lett villantva egy párbeszédpanel, hogy mostantól nincs támogatás."
Picit másképp néz ki a dolog, de sebaj, a tények téged sohasem zavartak: Az érintettek vásároltak használati jogot egy szoftverre, amivel kapcsolatban a gyártó a támogatásra olyan vállalást tett, hogy _legalább_ x dátumig fogja támogatni a terméket, azaz a támogatás lejárta leghamarabb akkor következik be. Ez a termék megvásárlásakor ismert volt.
Ez után az x-et néhányszor kitolták (erről is volt információ), és igen, a támogatás lejártakor valóban kapott a felhasználó egy jelzést, hogy a továbbiakban nincs frissítés.

Idézet:
Picit másképp néz ki a dolog

Nem nézett ki másképp. Úgy nézett ki, ahogy leírtam és úgy nézett ki, ahogy te is leírtad. Csak ugyebár, nem ugyanarról beszélünk.

Idézet:
Az érintettek vásároltak használati jogot egy szoftverre, amivel kapcsolatban a gyártó a támogatásra olyan vállalást tett, hogy _legalább_ x dátumig fogja támogatni a terméket, azaz a támogatás lejárta leghamarabb akkor következik be.

Így igaz. Senki sem mondta ennek az ellenkezőjét.

Én arról beszéltem, hogy a támogatás lejárta ellenére lett volna igény még pár évvel kitolni a támogatást. Ezt a Microsoft nem vette figyelembe, ahogy azt sem, hogy a párhuzamosan futó Vista, 7 és 8 nem voltak reális alternatívák ennek a felhasználói rétegnek, nagy valószínűséggel a használt hardver miatt. Ráadásul mindezt úgy, hogy a támogatást továbbra is folytatta, horribilis, csak kormányzati és nagyvállalati szektor által megfizethető áron, meg a POSReady 2009 branch-en. A patch-ek tehát elkészültek, ha nem is minden lett backport-olva, de a felhasználók igényére magasról szart, esze ágában nem volt lehetővé tenni, hogy ez a 400 millió ember XP-n maradhasson, pedig ha reális, emberi áron kínált volna plusz pár év extended support-ot, abból lett volna minimum annyi bevétele, amennyi kitermelte volna a patch-ek elkészítését. Tekintettel arra, hogy egy feature frissítéseket már nem kapó rendszerről volt szó, a hibák száma (ha nem is szigorúan, de) monoton csökken, így egyre kisebb erőforrás kellett volna karbantartani. Segond, nekik a felhasználók áterőltetése fontosabb volt, mint ahogy megcsinálták később a Windows 7 felhasználókkal is, mikor nem voltak elegen kíváncsiak a csiligány Windows 10-ükre.

Bármennyire is világítasz meg más aspektusokat, és bármennyire is kifogásolod az XP további létjogosultságát, a Microsoft ettől még egy, a piaci igényekre magasról szaró, azokat erőszakkal befolyásolni szándékozó, velejéig arrogáns, vadkapitalista oligarcha marad.

" a támogatás lejárta ellenére lett volna igény még pár évvel kitolni a támogatást" - már így is tolták az eredetileg tervezetthez képest. A POSReady támogatást nem kell idekeverni, ott egy erősen szűkített hardver/szoftverkörnyezetről volt szó. A kormányzati támogatási pluszt pedig picit az általad saccoltnál magasabb áron, és szintén korlátozott hw/sw környezetre vállalták.

Azt tudjuk, hogy téged a tények nem zavarnak, de most sincs igazad - egy piaci cégnél, ha egy termék életben tartása hasznot hoz, akkor életben tartják, ha nem, akkor nem. A tulajdonosoknak profit kell, és ha úgy lenne, ahogy gondolod, azaz profitábilis lett volna az XP további lélegeztetőgépen tartása (újabb hardverek támogatása, szoftverkompatibilitás megőrzése, stb.), akkor a részvényesek alaposan megszorongatták volna a management tökeit a döntés miatt. De nem tették. Igen, ez a kapitalista hozzáállás.

Idézet:
már így is tolták az eredetileg tervezetthez képest

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Az, hogy mekkora piaci igény volt a Windows XP-re, egyáltalán nem függ attól, hogy hányszor "tolták" vagy "nem tolták". A támogatási időszak végén 400 millió ember használta, ami egyértelmű jele annak, hogy volt rá reális piaci igény.

Idézet:
A POSReady támogatást nem kell idekeverni, ott egy erősen szűkített hardver/szoftverkörnyezetről volt szó.

A POSReady 2009 egy XP-alapú operációs rendszer, amire a mai napig érkeznek javítások, melyek a standard Windows XP-kre is képesek feltelepülni és azt stabilabbá tenni. A kettő között nagyjából az a különbség, mint egy Debian és egy Raspbian között, ha a "szűkített hardver/szoftverkörnyezetet" is figyelembe vesszük.

Idézet:
egy piaci cégnél, ha egy termék életben tartása hasznot hoz, akkor életben tartják, ha nem, akkor nem

Így van. Ez egy tény. És nem zavar.

Idézet:
A tulajdonosoknak profit kell, és ha úgy lenne, ahogy gondolod, azaz profitábilis lett volna az XP további lélegeztetőgépen tartása (újabb hardverek támogatása, szoftverkompatibilitás megőrzése, stb.), akkor a részvényesek alaposan megszorongatták volna a management tökeit a döntés miatt.

A tulajdonosok 10x-20x annyi profitot kaszáltak az új rendszereken (elég kiindulni a kidobatott gépek helyett megvetetett, új hardverek OEM Windows-ai utáni extraprofitból) és ez kellő mértékben elvakította őket, hogy megvizsgálják azt, hány XP-felhasználó fizetne otthoni felhasználás szempontjából elérhető áron. Holott, ez a lehetőség még akkor is profitábilis lett volna, ha külön részleget hoznak létre miatta, új embereket fölvéve, hiszen ha a 400 millió emberből 100 millió ember csak egy dollárt fizetett volna évente (ennyit még a "warezpistikék" is előszeretettel kicsengetnének), abból 1000 redmondi fejlesztő éves átlagbére (~100000 USD/év [1]) kijött volna. Egyszerűen csak arról van szó, hogy győzött a vállalati arrogancia, és mivel nem tudtak az XP-nél nagyságrendekkel jobb utódokat készíteni, így maradt a felhasználók áterőltetése és a FUD-kampány, nehogy "túl sokan" maradjanak XP-n és ne akarják megvenni az újrafeltalált kereket. No persze, igazából a 2014-ben Internet-kapcsolattal rendelkező felhasználók negyedéről volt szó úgy, hogy rajtuk kívül 50-60% már magasabb Windows verzión volt (Vista, 7, 8).

Idézet:
Igen, ez a kapitalista hozzáállás.

Nem. Ez a vadkapitalista hozzáállás. A kapitalista hozzáállás az lett volna, hogy az XP-t támogatják tovább, cserébe felhasználóknak megfizethető extended support licenszért, a sikeresebb ágakat (Windows 7) pedig változatlanul árusítják. Mellette húznak egy vonalat, hogy XP nem támogatott bizonyos hardver fölött, így nem generálnak maguknak felesleges plusz munkát support oldalon sem.

"Holott, ez a lehetőség még akkor is profitábilis lett volna... blabla..."

Csak azt nem számolod hozzá, hogy a másik oldalon (a Win 10 bevételeinél) mekkora kiesést okozott volna. Ha ezt is figyelembe veszed, talán mégsem olyan jó buli.

Te meg azt nem, hogy a felhasználóknak milyen "bevétel"kiesést okozott az új hardverek vásárlásának szükségessége, és milyen környezetszennyezést, energiapocsékolást az előbbiekkel együtt a régiek kidobása.

A POS Ready javításait szűkített hardver- és szoftverkörnyezetben tesztelik kibocsátásuk előtt, nem cél általános pécés hardverkörnyezet és felhasználói szoftverek támogatása.
Nagyon nem mindegy, hogy egy teszt farm mondjuk áll 100 körüli eszközből, vagy esres nagyságrendben kell teszkörnyezeteket építeni, karbantartani és a tesztek eredményeit kiértékelve a javítások kibocsátásáról dönteni. Ráadásul azok a hardverelemek, amik az XP támogatási listáján szerepelnek, jórászt kifutott darabok, úgyhogy egy tesztfarm fenntartása (az elhulló alkatrészek nehéz, vagy gyakran lehetetlen beszerzése miatt) az idővel egyre költségesebb - ami szintén a régi eszközök/szoftverek támogatásának a költségét növelné - nem is kicsit.

Az XP ráadásul egy 32 bites őskövület, benne egy rakat ebből eredő problémával, korlátozással, illetve javíthatatlan(!) sérülékenységgel, ami miatt teljesen jogos volt a kivezetése.

Többször emlegettél "extraprofit"-ot. Légyszives, közgazdaságilag egzakt definíciót adni hozzá, mert így semmit sem jelent. Köszi.

Ugyancsak kérném megmagyarázni, hogy miért épp az XP mellett kardoskodsz? Anno a DOS+Windows for Workgroups 3.11, az FTP software nevű cég PC/TCP csomagjával tökéletesen működött hálózatos környezetben is, ráadásul az még olyan vasakon is elmegy, amin az XP már nem (ezeket a régi vasakat az XP miatt kellett kidobni, mert fújextraprofitéhezmikroszoft).

Amiről te beszélsz, az az, hogy a Microsoft milyen hardverplatformokon garantálja a POSReady javítások alkalmazhatóságát és általuk a rendszer stabilitásának, integritásának megőrzését. Attól még, hogy a Microsoft nem teszteli mondjuk AMD Turion 64-en, még ugyanúgy futhat jól.

Idézet:
Az XP ráadásul egy 32 bites őskövület, benne egy rakat ebből eredő problémával, korlátozással, illetve javíthatatlan(!) sérülékenységgel, ami miatt teljesen jogos volt a kivezetése.

Igen, előfordulnak ilyenek is. Ám ezenkívül számtalan feladatra jóval alkalmasabb és hatékonyabb volt, mint bármelyik utódja és a teljesítménye is sokkal jobb a 32-bit ellenére. Nincs olyan, hogy javíthatatlan sérülékenység. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Itt most a Microsoft lustálkodóiról van szó.

Idézet:
Többször emlegettél "extraprofit"-ot. Légyszives, közgazdaságilag egzakt definíciót adni hozzá, mert így semmit sem jelent. Köszi.

Van róla szép hosszú, példákkal alátámasztott magyarázat [1], értelmező szótáras bejegyzés [2] és jómagam is több példán keresztül levezettem egyik fősodratú, ex-Microsoft-bérenc hupunknak [3]. Szeretném megjegyezni továbbá, hogy sokkal inkább bajom van a felhasználókat, vásárlókat járulékos többletköltségekbe és/vagy pazarlásba hajszoló üzleti magatartással, mint az extraprofittal.

Idézet:
Ugyancsak kérném megmagyarázni, hogy miért épp az XP mellett kardoskodsz?

Nincs különösebb oka. Ezt használom és a gyakorlat cáfolja meg a rengeteg idealista és FUD bullshit-et, amit ti fősodratúak itt nap mint nap lenyomtok, a tech-lakájmédia után szabadon.

"Attól még, hogy a Microsoft nem teszteli mondjuk AMD Turion 64-en, még ugyanúgy futhat jól." - igen, így van, csak ha nem tesztelt, akkor a nem támogatott hardver kategória, mint ahogy a POS Ready esetében a pécés hardverek zöme.
"Nincs olyan, hogy javíthatatlan sérülékenység" - mondja ezt a nagy fejlesztő... A költség/haszon arányt ha nem nézzük, akkor persze, így van, de a sérülékenységen felül van olyan, hogy kompatibilitás, amit szintén elvárt szinten kellene tartani egy "támogatott" OS esetén (eklatáns példa az SSL/TLS könyvtárak és a teljes certificate store kérdésköre), amit lecserélni messze nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolod (nem, nem belehajítani n+1 új algoritmust, nem annyi). És ugye ez egy olyan "apró" dolog, amit már megbeszéltünk: Az XP által nyújtott gyenge titkosításokkal a jelenleg elvárt biztonsági szinten lévő https-es oldalakon nem jutsz messzire. Tehát webet böngészni egyre biztosabban alkalmatlanná válik az XP.
Felhasználói szoftvereknél sem szorgoskodnak a cégek/fejlesztők az elavult architektúrákat támogatni, nem kevesen vannak, akik a Win7 esetében is dobták a 32 bit támogatását - egyszerűen azért, mert az pontosan dupla annyi erőforrást igényel buld/teszt vonalon, és a kódbázisban lévő, 32/64 bit függő részek tömkelegéről még nem is beszéltünk.

Az "extraprofit" kifejezés jelentését ismerem, köszi, de azt, hogy itt, ebben a kontextusban mit keres, semmi nem magyarázza.

Kérdeztem, hogy miért XP, erre válaszod, hogy "Nincs különösebb oka." - térjünk vissza a kérdésre mondjuk 5-6 év múlva, hogy akkor is az XP-t fogod-e isteníteni, vagy frissíted az elveidet, és Win7/Win10 vonalra váltva fogod szidni a Microsoftot :-P

Idézet:
így van, csak ha nem tesztelt, akkor a nem támogatott hardver kategória, mint ahogy a POS Ready esetében a pécés hardverek zöme

Azért azt ne felejtsd el, hogy mindezt egy olyan fórumon mondod, ahol a Linuxot használó felhasználók egynegyede önként és dalolva teszteletlen, testing ágon lévő disztribúciót használ [1]. Ez jóval nagyobb arány az XP itteni, vagy nagyvilági részesedésnéhez képest. Én a teszteletlenségen nem aggódnék és nem is tudok olyan problémáról, amit a POSReady 2009 frissítések Windows XP-re telepítése okozott volna, gondolok itt ilyen kékhalálokra, meg random fagyásokra. Ezzel ellentétben, Windows 10 frissítés formájában már többször jöttek be a rendszer szétesését okozó problémák.

Az SSL library-ket felhasználói szoftverek esetében meg lehet oldani egy OpenSSL behúzásával, amit bárki bármikor szépen lefordíthat XP-re. Erőforrás pedig arra van, amire befektetőék és menedzserék akarják, hogy legyen. Még egyszer említem az 1 dolláros képletet. Ha 2014-ben 400 millió XP-t futtató felhasználóból az egynegyedük, avagy 100 millió ember 1 dollárt fizetett volna a Microsoft-nak egy évi támogatásért, az 100 millió dollár lett volna, avagy 1000 ember, Microsoft-os béren. Azt ne próbáld nekem beadni, hogy 1000 ember, megfelelő projektmenedzsment és időbeosztás mellett, ne lenne képes mondjuk heti 1-2 patch-et kiadni az XP-re. Vagy akár az SSL könyvtárat fejleszteni. Az OpenSSL-nek tizedennyi aktív fejlesztője sincs, mégis tud naprakész lenni, több ágon is. A felhasználói szoftverek orientációját bizonyos platform-ok felé az éppen aktuális trendek befolyásolják. A Microsoft-ra pedig azért van haragudva, mert az éppen aktuális trendet befolyásolja erőszakkal, arroganciával, gépkidobatással, ahelyett, hogy inkább a valós igényeket követné. Például az XP támogatására 400 millió embernek volt 2014-ben igénye, mivel aktívan használta azt.

Idézet:
Az "extraprofit" kifejezés jelentését ismerem, köszi, de azt, hogy itt, ebben a kontextusban mit keres, semmi nem magyarázza.

Akkor pedig nem értem, miért kértél definíciót, ha ismered. Ja de, hát persze, hogy értem. Azért, hogy kötekedhess. Abban az esetben, ha a Microsoft nem piaci igényt kielégítve (hanem azt megmásítva, azt manipulálva, a saját akaratát erőltetve, később file manager-be reklámot tűzdelve) szerez profitot, azt extraprofitnak nevezzük. Akárhogy is szépíti a képet Zeller Mérnök Úr.

Idézet:
vagy frissíted az elveidet, és Win7/Win10 vonalra váltva fogod szidni a Microsoftot :-P

Lehetséges. :P

Fogod magadat, osszeszedsz a vilagon 100 millio embert, aki hajlando ezert fizetni, es utana leulsz targyalni a MS uzletkotoivel. Ehhez kepest eltorpulo mennyisegben vannak a vilagon XP-s bankautomatak, es azt is tamogatjak - penzert. Szoval nem zarkoznak el ettol.
BTW: Kiszamolo csinalt egy egyesuletet, aztan leult targyalni egy biztositoval, es kapott csoportos kedvezmenyt. Mobilflottajuk is van, szinten a normal ar alatt. Ez egy mukodo, kiprobalt dolog.

Ja, es igazad van, OpenSSL-t barki lefordithat XP-re. Meg te is!
Charlie Amigat takol hobbikent, masok C64-et, mindenfele gyartoi segitseg nelkul. Ha ertenel barmihez, neked is sikerulne!

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Oké, hogy buildel openssl-t XP-re, de attól még az IE nem fog tudni értelmes TLS-verziót, Chrome meg Firefox nem is tudom, van-e még XP-re, ergo valami böngészőt is kéne hákolni XP-re, hogy a https, mint olyan ne csak álom legyen az ócska környezetben, estébé...

Pont szerencseje van, mert a Firefox es a Chromium is nyilt forrasu, szoval bele tudja takolni, ha mar ez a maniaja.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Csakhogy, a Microsoft szándékosan túlárazva ad custom XP support-ot, hogy csak az államigazgatásnak és multiéknak (akikből nagyságrendekkel kevesebb van) érje meg kérni, és nekik is csak átmenetileg. Az XP felhasználók nagy többségét pedig áterőltetik, ellehetetlenítik, FUD-kampánnyal átriogatják új rendszerre.

Tessen az OpenSSL-ből olyat buildelni, amit az IE is tud használni, és normális TLS-es kommunikációt csinálni vele.

Az extraprofit olyan definícióját akartam kiszedni belőled, ami miatt ide illik, merthogy az alapján, amit valójában jelent, nagyon nincs itt keresnivalója.

A Microsoft üzletpolitikája mostanában változik.
A Win10 elvileg az utolsó Windows, ugyebár, tehát teljesül az álmod - csak 4 verzióval később.
Másrészt mostanában a storeból próbálnak hasznot csinálni, az meg az XP-ben nincs, szóval részükről logikus lépés elterelni onnan a felhasználókat.
Harmadrészt ez egy profitorientált magáncég, semmi alapod nincs számonkérni őket az üzletpolitikájuk miatt. Azt csinálnak, amit akarnak, még ha ez neked nem is tetszik. Szerintem ők sem örülnek neki, hogy 100 000 000-an még mindig XP-t használtok, mégsem küldenek le egy "frissítést", amitől holnap már nem kapcsol be a géped. Sőt, volt olyan, hogy kritikus sebezhetőségre hoztak még ki javítást több mint egy évvel a támogatás vége után is.

Idézet:
A Win10 elvileg az utolsó Windows, ugyebár, tehát teljesül az álmod - csak 4 verzióval később.

Igenám, csak éppen ez egyáltalán nem "véd meg" attól, hogy egyszercsak azt mondja a Windows 10, hogy mától nem támogatott a hardvered és nem hajlandó frissülni. Onnantól pedig ugyanúgy jártál, mint egy XP-s. Dobhatod ki a gépedet, vagy a szkennered, a nyomtatód. Elég csak egy gyönge kis kartell Intelékkel és az ilyenekkel beindulhat a masszív gépkidobatás és ezen keresztül egy újabb, mindent elsöprő túltermelési és pazarlási hullám. Pláne, ha ezentúl félévente jön egy Spectre/Meltdown FUD-kampány, amiben már az Intel találja a saját processzoraiban a hibát, csakhogy újat vetethessen.

Idézet:
Harmadrészt ez egy profitorientált magáncég, semmi alapod nincs számonkérni őket az üzletpolitikájuk miatt.

Nem rémlik, hogy class action pert indítottam volna ellenük, tehát nem értem, miért kiáltasz számonkérést. Egy jogos kritikát fogalmaztam meg. Egy profitorientált magáncég is viselkedhet etikusan, pláne, hogy 400 millió ember elég nagy szorzó, tehát még 1 dollár/év extended support díjból is jócskán kijön jópár maintainer éves fizetése, tehát a profit is meglett volna, vagy legalább is nem lett volna veszteséges. A mostani 100 millió emberből viszont már nem nagyon lesz profitjuk, mert ha megengedhetnék maguknak a váltást, már megengedték volna. Inkább csak egy szégyenfolt marad az IT világban. A Microsoft szégyene, amely csinált egy nagyszerű operációs rendszert, amit feláldozott az utánuk következő fostalicskák oltárán.

Gondolod, hogy az a 100 millió ember fizetett volna? Úgy érted, azok, akiknek a nagy része már akkor sem fizetett, amikor először "megvette"? :D

Azt gondolom, hogy a 400 millió emberből 100 millió fizetett volna, ha lett volna reális ára. Miért gondolod, hogy az XP-t igénylő felhasználók egynegyede se fizetett volna? Tán nem azért, mert a tech-lakájmédia "kínai warezikszpés" lejáratókampánya loop-ol még mindig a fejedben?

Jaj, nézz már körbe egy kicsit a világban, egy szóval nem említettem Kínát, Magyarország is tele van warez szoftverekkel.

Egy sörben mernék fogadni, hogy te sem nagyon tudnál számlát mutatni arról az XP-ről, amit használsz. :)

Tehát még mindig a tech-lakájmédia warezes-lejáratós hülyesége loop-ol a fejedben.

Okes kisszivem, akkor most az alabbi kerdesekre valaszolj:

- Ki/kik azok a tech-lakajmedia? Kerek ujsagneveket.
- Kinek a lakajai? Azaz kik fizetik oket?
- Mely cikkek bizonyitjak, hogy a gazdak kezebol eszik az adott ujsag?

Jo ha mondjuk tablazatos formaban bofogod ide elenk. Mondjuk a header: "lakajmedia" + "gazda" + "relevans cikk ami bizonyitek"

Legyen mondjuk ket-harom ilyen sor a tablazatodban.

Ertem en, hogy valahol olvastad ezeket a baromsagokat "csilligany" meg "lakajmedia" meg ilyen okorsegek es annyira megtetszett, hogy azota is hasznalaod, mert mondjuk sajat otleted es kreativitasod nincs, hogy valami megkozelitot kitalalj, de tenyleg csapj fel most mar egy szinonima szotarat. :D

Szanalom elsoszulott gyermeke. :D

Javaslom nézzél szét a ZDNet-en, CNet-en és esetleg a HWSW-n megjelenő reklámok között. Abból pontosan tudni fogod, kik a gazdák. Elhinni persze, már nem muszáj.

Oh, azokra az idiotakra gondolsz akik pont olyan kis onjelolt profetak, mint Te? Vagy akkor neked is van gazdad? Neked ki a gazdad csillamponi? :)

Azokra a fizetett bértollnokokra gondolok, akik érzelmi alapú manipulációval szándékoznak elérni, hogy mindenki vegyen új hardvert és új szoftvert, különben megbaszhatja, mert jön az apokalipszis.

akkor tehat neked az faj, hogy a te hulyesegeidert senki nem ad penzt! Ertem!

Mondjuk kalap szarert nem szoktak sokat fizetni, csak bizonyos korok. Probalkozz naluk. Eleg perverz amiket irogatni szoktal. :D