Microsoft, Windows

MalLocker - Új, szofisztikált Android ransomware-re figyelmeztet a Microsoft

Az AndroidOS/MalLocker.B nevű ransomware online fórumokon és 3rd party weboldalakon "kínálódik fel" letöltésre. A ransomware nem titkosítja a fájlokat, csupán megakadályozza a felhasználót abban, hogy rendeltetésszerűen használja készülékét. Miután települ, elfoglalja a képernyőt és megakadályozza, hogy a felhasználó eltüntethesse a váltságdíj-üzenetet, ami úgy néz ki, mintha azt a helyi rendfenntartó erők küldtek volna a készülékre.

Technikai elemzés a Microsoft blogján. További részletek itt.

A ZeroLogon sebezhetőség lehetséges kihasználására figyelmeztet a Microsoft

A ZeroLogon néven elhíresült CVE-2020-1472 sebezhetőség kihasználására figyelmeztet a Microsoft. A 10/10 kritikussági besorolású sebezhetőséget kihasználva a támadó domain admin jogokhoz juthat. A gond az, hogy a Microsoft csak a probléma felét patchelte meg eddig:

Eric S. Raymond a desktop háború utolsó fázisát vizionálja azzal, hogy a Windows egy emulációs réteg lesz a Linux kernel felett (majd már az se)

A nyílt forráskód pápája, Eric S. Raymond (esr) arról blogolt a minap, hogy a Windows System for Linux (WSL), a linuxos Microsoft Edge böngésző és a Proton lehetővé teszi majd a Microsoft számára, hogy a Windows desktop a jövőben Linux(-alapú) legyen.

Állítólag kiszivárgott a Windows XP forráskódja; a biztonsági szakértők már rá is cuppantak

Állítólag más operációs rendszerek kódjával egyetemben kiszivárgott a 4chan-ra torrent formájában a Windows XP SP1 / Windows Server 2003 forráskódja. A gyűjtemény mérete 43 GB-ra rúg.

Az év végével mind az Edge, mind az IE11 dobja az Adobe Flash Player támogatást

In July 2017, Microsoft, along with Adobe and their industry technology partners, announced that Adobe Flash Player will no longer be supported after December 2020. [...] In keeping with this plan, Microsoft is ending support for Adobe Flash Player on Microsoft Edge (both the new Microsoft Edge and Microsoft Edge Legacy) and Internet Explorer 11 at the end of 2020.

További részletek itt.

25 éves az Internet Explorer (és lassan itt a vége?)!

1995. augusztus 16-án adta ki a Microsoft az Internet Explorer 1.0-s verzióját. A webböngésző a Windows 95-höz készített Microsoft Plus! bonus pack-ban található Internet Jumpstart Kit részeként érkezett. A csomag ára akkor 49,9 amerikai dollár volt. Az IE 1.0 működés közben így nézett ki:

A Microsoft javította az Edge böngésző fura összeomlási hibáját

A Microsoft Edge felhasználói arra panaszkodtak, hogy a webböngésző random összeomlik, ha az address bar-ba elkezdenek gépelni. A hiba úgy tűnt csak azokat érintette, akiknél a Google volt alapértelmezett keresőként beállítva. A Microsoft úgy hiszi, sikerült a fura hibát megoldania. Részletek itt.