Megszűnik a vSphere Data Protection

Címkék

VDP 6.1

Meglepő hír érkezett tegnap a VMware-től. Ugyan a vSphere Data Protection (VDP) nem a legszélesebb körben telepített és használt mentési megoldás VMware vSphere környezetben, mégis hasznos termék, hiszen "ingyenes" (a megfelelő licenc árában benne foglalt) mentési megoldást kínál kisebb VMware rendszerek üzemeltetői számára. A VMware tegnap bejelentette, hogy megszűnik a VDP. A VMware vSphere 6.5 lesz az utolsó, amely tartalmazni fogja a VDP terméket.

A bejelentés elolvasható itt, további részletek a VMware KB 2149614 tudástár bejegyzésben.

Akinek van meglevő VDP telepítése, annak nem kell egyelőre túlzottan aggódnia, mert az aktív Support and Subscription (SnS) szerződéssel rendelkezők az End of General Support dátumig támogatást kapnak. Az End of General Support dátumok megtalálhatók VMware Lifecycle Product Matrix-ban.

Érdemes megjegyezni, hogy a VDP nyugdíjazása nem érinti a legtöbb 3rd party vendor által használt vSphere Storage APIs – Data Protection (VADP)-t.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy a Dell EMC azoknak, akik VDP telepítéssel rendelkeznek, ingyenes, 3 éves Avamar Virtual Edition (AVE) licencet kínál az első 4 TB-nyi adat mentésére (bizonyos feltételekkel). Az ajánlat 2017. október 15-ig érvényes.

Hozzászólások

Hát, még van 3-5 évem, hogy kitaláljam mi legyen helyette. Nem lesz olcsó, az biztos.

--
trey @ gépház

Még olcsó is lehet, vannak ötleteim. A Veeam és Arvserve UDP-ben nagyon otthon vagyok és megári megvenni mindkettőt, az első fapad és működik, user frendly de lemezes területet sokat igényel, a második mindent tud.

Ingyeneseket nem ismerek, csak a free veeam ps scriptet amivel a free-vel is lehet menteni, de szerintem az adat nem az amin spórolni kell.

Nem is ezekkel van a baj, hanem azzal, hogy nem elég egy gépről automatikusan snapshotot csinálni, majd CBT-vel egy mentést a VMFS-en tárolt virtuális gépről, mert ettől a gépről és az alkalmazásról nem nagyon lesz konzisztens mentés. Vagyis ha a gépen futó SQL szerver, Exchange stb. nem értesül arról, hogy az adatbázisát most mentik, akkor az nem fog megállni arra az időre és nem lesz jó a mentés.

Ezért vannak pl. a VDP-hez SQL és Exchange pluginek (fent a képen, a "Downloads" alatt látszanak is). Ezek mentéskor szólnak az alkalmazásnak, hogy most kuss, írd ki ami függőben van a "lemezre" és amíg mentünk, akkor állj van.

Nos, ezek a komolyabb dolgok hiányoznak a free megoldásokból általában. Pedig enélkül a mentés rizikós.

Ami ezek felül jó lenne, ha lenne:

- File level restore
- virtuális gép szintű visszaállítás
- csak vmdk visszaállítása
- visszaállítás eredeti gép helyére
- visszaállítás más néven
- visszaállítás, elindítás elszeparált virtuális hálózatban, majd az SQL szerverre tesztscript futtatása, leállítás törlés és jelentés, hogy a visszaállítási és funkcionális tesztek is OK-ok voltak-e
- stb.

Nem várom ezt ingyen, de legyen megfizethető. A Veeam-ot ismerem. További opciók érdekelnének.

Annak idején az Altaro VM Backup-ot teszteltem, a Hyper-V verziót és elég jónak tűnt.

--
trey @ gépház

Ez teljesen konzerv megoldás. Veeam is tudja használni, tudomásom szerint bármilyen más mentő szoftver is ezt használja. Sőt: mikor vSphere alatt készítesz pillanatképet, akkor is ki tudod választani.

Az API rész arra vonatkozott, hogy ezt az opciót akár mentő programban, akár például powershellben ki lehet választani.

Ez így ebben a formában biztosan nem igaz.

Próbáld ki. Különösebb alkalmazás sem kell hozzá. Telepíts egy Windows szervert, tegyél rá egy VMware tools-t, mentsd le VDP-vel, majd állítsd vissza. Majd indítsd el a visszaállított virtuális gépet.

A Windows dirty shutdown-nal fog indulni.

--
trey @ gépház

Nyilván működő VSS esetén. Az a tapasztalat, hogy pl. ha Exchange-et akarsz menteni (ahonnan indultunk) és a Windows beépített mentőszoftverével mentesz, ami szintén VSS-t használ, sikerül a mentés. Ugyanazon a virtuális gépen csak VMware tools-szal pedig vagy "nem tudtam lecsendesíteni", vagy crash, vagy keményre fagyás és ezek változatos előfordulásaival lehet számolni.

Ha a Tools nem tudja lecsendesíteni a virtuális gépet, akkor is lesz mentésed, csakhogy én nem crash-consistent mentést, hanem application-consistent mentést szeretnék.

A tapasztalat az, hogy ehhez valamilyen olyan mentőszoftver kell, ami képes megfelelően ellátni a dolgát.

Én csak a Tools-ban nem bízom.

Teszem hozzá, hogy itt Exchange 2010-től felfelé fordulnak elő dolgok, szóval az, hogy az "Exchange 2016-tal tök jó", az kevés.

--
trey @ gépház

A VMware és Veeam VSS nem azonos módon működik, de céljuk ugyanaz. Mi másért lenne VSS integráció a VMware Tools-ban?

A Veeam például a VMware pillanatkép előtt befagyasztja az Exchange, s csak akkor engedi tovább, ha elkészült a VM szintű pillanatkép. Ehhez az kell, hogy az egész folyamat 45 másodpercen belül (remélem jól emlékszem a számra) fusson le.

Ettől függetlenül nekünk nem volt még ilyen problémánk. Persze olyan itt-ott előfordul, hogy valahol valami elcsendesítés valami miatt éppen nem sikerül (tipikusan azért, mert pont nagyon terhelt a VM), vagy éppen sose sikerül, de akkor annak van valami oka, ami orvosolható.

Kis környezetre (~2 VM) egyébként vannak ingyenes mentő szoftverek, akár Linux alá is.

A VMware Data Protectiont behemót mivolta miatt nem használtuk, de emlékeim szerint az is a VMware Tools VSS-t használ.

Tele van az internet a problémákkal.

"Kis környezetre (~2 VM) egyébként vannak ingyenes mentő szoftverek, akár Linux alá is."

Nekem 1 vCenter, 9 host, 50 VM környezetre kellene.

"A VMware Data Protectiont behemót mivolta miatt nem használtuk"

Ez alatt mit értesz? Kell neki egy vCenter, illetve egy (vagy több) appliance. Az erőforrásigényére gondolsz?

"de emlékeim szerint az is a VMware Tools VSS-t használ"

"To support guest-level backups, the VMware vSphere Data Protection (VDP) for Exchange Server Client must be installed on each Exchange Server for backup and restore support. [...] The VDP Plug-in for Exchange Server VSS uses Microsoft Volume Shadow Copy Service (VSS) technology to perform backups."

--
trey @ gépház

Nem írtam, hogy nincsenek problémák/fennakadások.

9 ESXi 50 VM esetén nem biztos, hogy ingyenesben kellene gondolkodni. (bár nyilván nem egyszerű megértetni az ügyféllel, hogy ezentúl miért kell fizetni valamiért, amiért eddig nem kellett, átérzem a helyzetet)

Behemót: nagyon kötött volt, hogy mire és miként lehet menteni (túl nagy tárhelyeket igényelt talán + visszaállítási lehetőségek kapcsán is volt valami) részletekre már nem emlékszem.

VDP/Exchange: bocs, rosszul emlékeztem, korábbi verzióhoz (nem Avamar) tuti nem volt ilyen.

"Behemót: nagyon kötött volt, hogy mire és miként lehet menteni"

Magára az appliance-ra ment. Ami egy SUSE Enterprise Linux, ami maga alá XFS köteteket varázsol. Az appliance egyébként lehet akármin (iSCSI, FC storage-on van nekem), ami VMFS datastore-ként képes megjelenni.

"(túl nagy tárhelyeket igényelt talán + visszaállítási lehetőségek kapcsán is volt valami) részletekre már nem emlékszem."

Eleinte, ha a visszaállítás pillanatában ha nem volt elérhető AD, nem lehetett visszaállítást csinálni. Később lett emergency recovery opció, amihez elég volt ha az ESXi hostok mentek és maga az appliace. Illetve gondok voltak azzal, hogy nem minden diszk layout-ot támogatott, az, hogy nem ment a File level restore sok esetben, illetve, az, hogy fájlt visszaállítani a kliensre csak akkor tudott, ha a kliensen ugyanolyan fájlrendszer volt, mint a mentett szerveren. Ettől eltekintve nem sok :D

"9 ESXi 50 VM esetén nem biztos, hogy ingyenesben kellene gondolkodni."

Én nem mondtam, hogy ingyenes kell.

Azt mondtam, hogy nem lesz olcsó. :)

Én fizetősben gondolkodom, amihez van support. De nyilván keresem a legköltséghatékonyabb megoldást.

--
trey @ gépház

Elsőre megvizsgálandó opciónak nem rossz. VMware-hez érdemes itt kezdeni:

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/four-simple-steps-to-backup-vmwa…

Ha jól értettem, nem muszáj nekem Azure-ba menteni, menthetek akár egy on-premise szerverre is, de mindenképpen kell nekem akkor is egy Azure előfizetés?

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/backup/backup-azure-microsoft-az…

"Whether you send backup data to Azure or keep it locally, the software needs to be connected to Azure. To be more specific, the Azure Backup Server machine needs to be registered with a recovery services vault."

"Click Subscription to see the available list of subscriptions. If you are not sure which subscription to use, use the default (or suggested) subscription. There will be multiple choices only if your organizational account is associated with multiple Azure subscriptions."

Már csak azt kéne megnéznem, hogy partnerként van-e valami Azure előfizetésem :D

Mondjuk az ebből nekem nem világos, hogy milyen előfizetés is kell hozzá. Mindegy, csak legyen valami?

--
trey @ gépház

"Ha jól értettem, nem muszáj nekem Azure-ba menteni, menthetek akár egy on-premise szerverre is, de mindenképpen kell nekem akkor is egy Azure előfizetés?"

Jól értetted.

"partnerként van-e valami Azure előfizetésem"
Több, mint valószínű, hogy van. Lehet persze, hogy még nem aktiváltátok.

"nem világos, hogy milyen előfizetés is kell hozzá"
Mindegy, csak Azure legyen.

Árazás: https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/backup/

Üdv,
Marci

"Magára az appliance-ra ment." - pont ez problémás sok esetben (architektúra és integráció szempontból), ráadásul fix méretek vannak csak. Bár lehet, hogy varázsolhatók lettek volna egyéb méretek, szerencsére nem kellett vele küzdenünk.

Minden esetre van még időd tesztelni...:-)
Én jó eséllyel Veeammel oldanám meg, de látatlanban nyilván lehetetlen tutit mondani. Nagyon rugalmas minden szempontból, bár nagy kár, hogy nincs "Linux-only" felállása, főleg, hogy már vCenterhez sem kell Windows. Elsősorban a backup-proxy-k lehetnének Linux alapúak.

http://www.vmware.com/content/dam/digitalmarketing/vmware/en/pdf/whitep…, 10. oldal:

"With vSphere 6.5, it has been fully integrated with vCenter Server Appliance. This integration eliminates the additional resources required for another virtual machine (VM), OS license, and database dependencies of the previous architecture. Integrated vSphere Update Manager leverages the vPostgres installation that is part of vCenter Server Appliance, but the data is stored using a separate schema."

Még nem használtuk, lassan kezdődnek a frissítések 6.5-re.

Persze:

esxcli network firewall ruleset set -e true -r httpClient
esxcli software profile update -p ESXi-6.0.0-20170202001-standard -d https://hostupdate.vmware.com/software/VUM/PRODUCTION/main/vmw-depot-in…
esxcli network firewall ruleset set -e false -r httpClient

;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Az 5.x-ig bezárólag szállított sima VDP valóban képes volt összeesni akár komoly mértékben is, bár parancssorból rendbe lehetett legtöbb esetben hozni. Viszont a 6.x-től szállított VDP Advanced (ami az 5.x-hez csak pénzért volt), sokkal-sokkal jobb. Sokkal többet is tud és probléma sincs sok vele. A sima VDP elődje, a VDR is működgetett nagyjából megbízhatóan.

Nekem minden nap jön összefoglaló levél az éjszakai mentésekről, ezzel sosem volt gond. Akkor szokott megállni, ha óraállítás van. Évente kétszer újra kell menteni a beállításokat és akkor megint jó. Ebben az értelemben sima és az Advanced is pontosan ugyanolyan szar :D

--
trey @ gépház

Lehet, hogy VDR volt a neve annak, amit használtunk (legalábbis próbáltuk). Ehhez viszont tuti, hogy saját szkriptet kellett írni, hogy jöjjön valamilyen értesítés, összeomlás esetén egyedüli lehetőség a mentések elvesztése volt.

Mindenesetre a VM mentőszoftver készítők most koccinthattak egye :-)

IBM Spectrum Protect - IBM Tivoli Storage Manager, mondjuk az hogy olcsó aaaazzz biztos nem :)

Most hol vannak a WinXP-s topic "támogassák az extraprofitból az utolsó utáni userig IS!" bohócai? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szolgálatra jelentkezem, Saxus Kapitány.

Jahogy ha egy számodra hasznos, téged (az XP-nél jobban) érintő (vagy általad az XP támogatásánál nagyobbra tartott) feature-t dobnak ki valahonnan az már foglalkoztat azon túl is, hogy oltogatod, meg bohócozod azokat, akik szeretnék, ha szoftverfejlesztőék továbbra is támogatnák?

Kettős mércéseknél a fagyi általában visszanyal. :P

Egyébként felháborítónak tartom a VDP kivezetését és ugyanaz a vállalati arrogancia és üzleti idealizmus áll mögötte, mint a 400 millió XP felhasználó hátrahagyása mögött. Sőt, még annál is nagyobb, mert az XP támogatás vége már korábban hivatalosan be volt jelentve. Ezzel meg gondolom majd valami később külön vásárolható megoldást akarnak előkészíteni, amivel extraprofitot termelnek.

Tegyük fel, hogy az MrcSoft Inc. lefejleszt egy szoftvert 200 000 dollárért, majd elad belőle egymilliót 1 dollárért, tehát az MrcSoft-nak lesz egymillió dollára, avagy ötször annyi pénze, mint amennyiért lefejlesztette. Ezt idáig profitnak hívják, ami véleményem szerint egy kapitalizmusban etikus is.

----

Azonban Mrceeka, a MrcSoft Inc. fő befektetője azt mondja, hogy ő még több profitot szeretne, de a szoftver elterjesztése további egymillió embernek 100 000 dollárba kerülne, ezért reklámokat tesznek az operációs rendszerbe, amik után különféle marketing ügynökségek fizetnek az MrcSoft-nak. A reklám feature-ök lefejlesztése pedig csak 10 000 dollár.

Ahova a vonalat húztam, onnantól beszélünk extraprofitról. Az extraprofittal akkor van baj, ha kártékony/etikátlan. Például, ha az ötszörös profitodat megtermelt felhasználókat szopatod a reklámokkal.

Elnézést, lemaradt a "kiszámításának módjával". :P

Gondoljuk tovább!

Feltesszük, hogy a hirdetésekből befolyó profit ugyanúgy egymillió dollár, mintha egymillió új embernek eladnák a szoftvert. A ráfordítás azonban 90 000 dollárral olcsóbb, tehát végül az így kitermelt profit 90 000 dollárral több. A 90 000 dollárt nevezem én extraprofitnak. Ez nagyon jól néz ki egy negyedéves jelentésben, csak a reklámok nem néznek jól (etikusan) a szoftverfejlesztőéknek már (reklámmentes) bizalmat szavazott felhasználók képernyőjén.

Az extraprofittal akkor van baj, ha ez másoknak negatív externáliákat (hátrányt) okoz.

Szerintem neked nem dolgod adóhatóságilag (profit vagy extraprofit?) védeni az én cégem felhasználóinak feltételezett érdekeit.
Ha a cég megsértette a licencszerződést vagy egyéb törvénytelenséget vagy fogyasztóvédelmileg kifogásolható dolgot követett el, beperelhetik a cégemet és nem fogom megdícsérni a cégvezetést a következő éves beszámolónál.
Ha a felhasználókat felhergelte a változás és csökken az elégedettségük és a várható bevétel, valamint nő az ügyféllemorzsolódás veszélye, akkor fő részvényesként nem fogom megdícsérni a cégvezetést a következő éves beszámolónál.
Ha az áldozatok és élvezetek jó arányban maradnak, örülök az új profitnak és a cégvezetés leleményességének és nagy bónuszt adok nekik.

Szóval, olyan nincs, hogy extraprofit.

Üdv,
Marci

Én, mint felhasználó nem a licencszerződésért, hanem a termékért és annak megvételi állapotáért, jellemzőiért, lehetőségeiért fizettem. A termék pedig megvételkor olyan volt, amilyen. A terméket ötször annyiért adtad el nekem, mint amennyiből finanszíroztad az elkészítését. A termék valós értéke tehát 20 cent. A maradék 80 cent profit, amivel én támogatlak téged és a szavazatomat adom a jó, első verziós termékedre. Esetleg azzal is, hogy használom és ezáltal a ranglétrán alattam állókat is erre veszem rá. Az első verzió megvásárlásával azt támogattam, hogy úgy folytatódon a fejlesztés, ahogy az első verzióban. A másik egymillió mínusz egy is ezt támogatta. A támogatás eredménye az ötszörös bevételed. Téged azonban jobban érdekel a tízszeres bevétel, amivel egészen odáig nincs gond, hogy képes vagy a termék korábbi minőségét és működését és jellemzőit garantálni, azt, amit megvettem (reklámok nélkül vettem!). Onnantól van vele baj, hogy önkényesen megváltoztatod, csak hogy 90 000 dolláral több profitod legyen, avagy az extraprofitod érdekében. Onnantól van vele baj, hogy képes vagy beáldozni egymillió ember elégedettségét csak azért, hogy neked egy kicsivel több jusson. Hogy utána mi történik, teljesen irreleváns. Ahogy azt sem tudjuk, 10-20 év múlva lesz-e még Windows 10 vagy Microsoft.

Ha önkényesen megváltoztatta a tulajdonomban álló cég a terméket, az egy dolog. Ha egy újabb terméket kínált frissítésként ingyen, amit te elfogadtál, az egy másik dolog. Ha a felhasználói elégedettség csorbát szenved, tulajdonosként nem fogom tétlenül nézni, megígérem.

Üdv,
Marci

Ha pedig a régi terméked támogatását megszünteted, cserébe ingyen telepíthető frissítést adsz a meglévő felhasználóknak az új termékedre, az ugyanaz a dolog, mint ha a régi verzió támogatását meghagyod és önkényesen belefrissíted a reklámokat. Azért ugyanaz, mert a végeredménye ugyanaz: a meglévő egymillió felhasználódnak nem lesz választási lehetősége, csak annyi, hogy otthagy téged és átáll egy másik gyártó termékére. Ezzel cserben hagytál egymillió embert, még akkor is, ha a későbbi veszteség kockázatát (a felhasználók elpártolását) vállaltad. Nem a kockázat vállalása és a profit termelése etikátlan. Hanem, hogy az üzleti döntésed következtében csökkented a termék értékét a meglévő felhasználóidnál (támogatás megvonása, reklámok belerakása). Azoktól veszel el, azokból próbálsz többet kisajtolni, akik felemeltek. Ahelyett, hogy lemondanál arról a 90 000 dollár extraprofitról és termelnél nagyságrendileg ugyanannyit.

A 90 000 dollár plusz profit a reklámmentes termékkel elérhető profithoz képest extraprofit. Amivel akkor van probléma, ha etikátlanul bánsz a meglévő ügyfelekkel, akik már bizalmat szavaztak a termékednek, csak azért, hogy ezt a + 90 000 dollárt megszerezd. Erről szólt a példa. Egyébként meg nekem teljesen mindegy, minek nevezzük. Ezentúl nevezhetem "etikátlan plusz profitnak", vagy "csak egy kis plusz zsebpénznek", csak hosszabb leírni. Valahogy viszont meg kell fogni a profit azon részét, ami etikátlan üzleti döntésre készteti befektetőéket, menedzseréket vagy szoftverfejlesztőéket. Ha van jobb ötleted, akkor mondd.

Nem akartam büntetni senkit. Az extraprofitot nem elvenni kell, hanem egyszerűen nem kell megtermelni. Azzal, hogy kifizettetek 90 000 dollárt (az extraprofittal egyenértékű) büntit az MrcSoft-tal, senki nem jár jól. A felhasználók sem kapják vissza a régi, teljes értékű terméküket. Az MrcSoft-ot sem üti meg annyira, hogy gyökeresen változtasson az üzletpolitikáján. Gyakorlatilag kibasztunk mindenkivel, akivel csak lehetett.

Juteszembe...

Nem mondtam, hogy megszüntetem a régi termékem támogatását és nem mondtam, hogy önkényesen befrissítem.

Te nem. Én mondtam. Az MrcSoft Inc. a Te céged lenne a példában, ennek megfelelően fogalmaztam. Én azt is elhiszem, hogy ezt Te (mrceeka nicknevű regisztrációval rendelkező felhasználó) személy szerint nem tennéd meg és örülök neki. A Microsoft kapcsán hozakodtam elő legtöbbször az extraprofit koncepciójával. Az előbbi kis példával pedig a Microsoft ámokfutását szerettem volna leegyszerűsítve bemutatni a Windows 7 - Windows 10 átáll(ít)ással kapcsolatban. A Microsoft az extraprofitja érdekében reklámokat emelt be a rendszerbe. A Microsoft az extraprofitja érdekében megszüntette a 7 teljeskörű támogatását, már csak biztonsági frissítéseket kap. A Microsoft az átállás ösztönzésének érdekében a 7-10 átállást ingyenessé tette. Cserébe azonban a frissítést még rá is erőltette a felhasználóira, azok beleegyezése nélkül. Majd amikor a tiltakozás elég nagy lett és már elég felhasználóval kibasztak, hogy a 10 felhasználóbázisát (ezáltal a 10 piaci értékét és a reklámbevételeket) megnöveljék, akkor visszaálltak az eredeti modellre. Emellett, a mai napig próbálnak különféle, nem kritikus mennyiségű felhasználói csoportokat áttolni Windows 10-re. Nagyjából ezért gáz és etikátlan extraprofitot hajszolni. Az extraprofit pedig itt az a plusz profit, ami a Microsoft-ot erre az ámokfutásra rávette. Mivel nem olvastam egy éves jelentésüket sem, az összeget nem ismerem.

Az extraprofit általam értelmezett definíciójára voltál kíváncsi. Leírtam. Szerintem megértetted.

A másik topikban megszerzetlen extraprofitról volt szó, ami nem szükséges a fennmaradáshoz. Annak az "elvételét" pedig csak te értelmezted elvételnek. A rendkívül túlzó és erős "megfoszthatok" megfogalmazást te hoztad kontexusba, én pedig ebben a kontextusban reagáltam rá. Ha valaki végigolvassa a szálat, akkor egyértelmű számára, hogy nem utólagos megfosztásról van szó, hanem arról, hogy az extraprofit nem kerül megtermelésre.

Másrészt, a példában szereplő 90 000 dollár nagyságrendileg nem a fennmaradáshoz szükséges részt alkotja és maga az arrogáns üzleti döntés sem szükséges a fennmaradáshoz, mégis meghozták.

És mit csinál extraprofit(tm) úr akkor ha megváltozik a piaci környezet és nem lehet tovább bevételt termelni a szoftver értékesítéséből és alternatív bevételi forrás után kell nézni, hogy fenntartható legyen az örökélet+20 év support?

Te egyszeri bevételtől és folyamatos kiadásról akarsz magyarázni. Ez bem fenntartható.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™