"A Thunderbird leválasztását tervezi a Mozilla"

Címkék

"Végleg elengedi levelezőkliense kezét a Mozilla, egy, a szervezeten belüli körüzenet szerint - a levél hitelességét a társaság a TechCrunch-nak megerősítette. Az egy ideje nem titok, hogy a szervezet már nem tervez hosszútávon a 2004-ben megjelent szoftverrel, ahhoz már több mint három éve nem ad ki új funkciókat. Teljesen ugyanakkor egyelőre nem hanyagolta el azt, hiszen a Firefox-szal rokon levelezőt a böngészővel párhuzamosan kellett frissen tartania a megfelelő átjárhatóság végett."

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Akarmilyen szomoru, en orulok neki.

Annak semmi ertelme, hogy tartalekon futtassanak egy projektet, ami *semmit* nem fejlodik, tenyleg. 2000-ben bejelentett bugok tomkelegevel van tele.

Ideje valami modern kifejlesztesenek:
https://github.com/nylas/N1

Nem is ertem, hogy a Mozilla miert nem tolja ezt az iranyt (marmint a motort kiadja mint sajat engine, amin elfut a node.js es a gui-t meg valamilyen javascript libraryben irna a jonep (react.js, angularjs, mithril: http://mithril.js.org/) )

Az egesz Firefox OS-bol ennyit mar le kellett volna szurniuk... :)
A tenylegesen engine sebesseg (v8 vs. gecko) szerintem nem is perdonto egy csomo alkalmazasnal...

Egyszer probaltam egy Thunderbird pluginba belejavitani (Mail Merge), dehat ahogy a Thunderbirdot programozni lehet, az valami remalom. Tenyleg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kellene újraírni ehhez a Thunderbirdöt. Már C, C++ kódú alkalmazást is lehet weben használni. Ironikus módon pont a versenytárs Chrome Native Clienten működnek optimálisan. Arra kellene portolni. Elvben a Mozilla által támogatott Asm.js-re is portolható, ott jóval lassabb de levelezésre még így is elég.

Mozilla suite-nak is jót tett, miután átvette a közösség seamonkey néven. Kijött a 2-es verzió amiből kidobták ami rossz volt, átvették firefoxból ami jó, és azóta is karban van tartva. Ha van igény a thunderbirdre, szerintem hasonló jövője lesz.

Most, hogy 20 év PINE után végre egészen megszoktam a GUI-t, térhetek vissza? Passzamek!

Ok, ok, mi lesz helyette? Semmi más használható levelező nincs...

Igen, nekem is az a bajom, hogy bár a Thunderbird messze nem hibátlan (sőt...) viszont gyakorlatilag egyetlen olyan alternatíva sincs, ami a nyomába érne.

Mi az az alternatíva, ami a szokásos IMAP/SMTP feature-ökön felül:
- OpenSource
- Windows/Linux crossplatform (A felhasználók egyelőre még főként Windows desktopon vannak)
- LDAP címjegyzéket kezel
- CardDAV címjegyzéket kezel
- CalDAV naptárat kezel
- Digitális aláírásokat kezel
- Normálisan kezeli az IMAP namespace-eket (shared folders, ACL-ek, stb.)
- Egységsugarú júzer elé letehető, supportálható, üzembiztos, stb.
?

Alapjaiban véve utálom a HTML leveleket. De:

1.) Ennek ellenére magam is szoktam néha (kb. hetente egyszer) HTML levelet írni, mégpedig akkor, amikor valami publikációt/tájékoztatót küldök ki, amiben bold, paragraph, list és table szokott gyakran előfordulni. Nem, nem akarom ezeket külső programban szerkeszteni, és attachmentként kiküldeni.

2.) A levelezőpartnerektől bejövő HTML levelet _kell_ tudni szétesés nélkül szerkeszteni és továbbítani a felhasználóknak.

3.) Mivel 2004 óta van lehetőség a rendszerünkben formázott e-mail írására, a felhasználók és az intézményvezetők sem fogadnák el ezt a visszalépést. Kb. mintha fejlesztés címszóval Windows 3.1-et tennék le eléjük.

Egy dolog hiányozhat, de nagyon: nem tud html-t létrehozni, küldeni. Egyedüli lehetőség, hogy például LibreOffice alatt csinálsz html doksit, majd csatolod mellékletként. Fogadni, már úgy értem, a fogadott html levelet megnézni, megmutatni viszont tud.

Ha az előbbi hiányossággal együtt tudsz élni, akkor viszont jó a Claws Mail.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ebben ugyan lehet igazad, de ha picit jobban megpiszkáljuk a dolgot, minek egy levélhez html átvitel? Mi az, amit nem tudsz elmondani utf-8 textben, de, ha minden kötél szakad, bármilyen binárist is csatolhatsz, ami ugye base64 kódolással megy át.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát, ha nem is a 100%-os alternatíva, de ha egy idő után jobb lesz az Evolution akkor én arra megyek (vissza). Anno amint megjelent a Lightning a Thunderbird-be azonnal pártoltam az Evolution-ről, mert bíztam a Mozilla nagyszerű munkájában. Mind máig nálam No. 1 levelező, de nem tudom, hogy mi lesz majd ezután, mert jelenleg az egyetlen mindent bele levelező, amit a leginkább szerettem. Persze visszafejlődni nem fog, de vajon megáll a jelenlegi szintjén vagy fejlődni fog az új csapat által?

Mivel nyílt forrású, igen nagy a felhasználói bázisa, szerintem lesz egy olyan közösség, amelyik rendesen fejleszteni fogja, úgy érzem, kár temetni ezt a levelezőt. Mondom ezt úgy, hogy egy ideje Claws Mailt használok. Ez utóbbinak a legnagyobb hátránya, hogy nem tud html levelet írni - fogadni, megtekinteni igen -, viszont egy LibreOffice-ban megírt html-ben mentett dokumentum bármikor csatolható mellékletként. Persze nem igazán ergonomikus. Másfelől egy levélnek nem feltétlen muszáj html-nek lennie.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

„Ez utóbbinak a legnagyobb hátránya, hogy nem tud html levelet írni” - szándékosan, és ez nem is fog változni.
A fejlesztőcsapat ezt már többször is közölte, hiszen a HTML levél írási lehetőség hiánya időről-időre felmerül a felhasználók részéről.
A legnagyobb okosság benne most szerintem az új címjegyzék, ami külön app-ként is használható, a CM nélkül is.

- rezso -

ha nem dobna fel allandoan az ablakot hogy frissitsek eszembe nem jutna frissiteni ezt a programot.

Csak kíváncsiságból kérdezem: ki és miért használ asztali levelező klienst? Én még a lakossági internet hőskorában használtam, mert akkor még nem voltak kiforrott webes felületek. Na de ma miben nyújthat többet egy asztali levelező program? Mi az, amit egy Gmail.com-on nem lehet megvalósítani?

Letehető a kliens értesítési területre, vagyis folyamatosan futhat a háttérben, miközben nem foglalja a helyet a képernyőn (sem tab sem ablak formájában).
Asztali értesítések. (Különösen hasznos calendar eventek esetén.)
A levelezésem be van indexelve lokálisan, vagyis gyakorlatilag realtime keresés.
Offline működés.
Képes egyszerre több email fiókot kezelni.
Kevesebb erőforrást foglal.
Natív UI. :)

Persze nem állítom, hogy ezek némelyikét ne lehetne megvalósítani weben (2, 3, 4, 5 pontok pl.), de jellemzően nincs megvalósítva. Jó példa az asztali és a webes outlook, utóbbi kinézetben másolja az előbbit, csak épp fele annyit sem tud.

Egyrészt utálom, ha a felületet egy szolgáltató bármikor átalakíthat, mert ez jellemzően nem csak elvi lehetőség, hanem él is vele. Másfelől 4 különböző szolgáltatótól van 10 e-mail címem, ezeket szeretem egységes felületen látni. Továbbá a leveleim nálam legyenek, azokat archiválni tudjam. Nem egy idegen állam szolgáltatásaként, amelynek a felhasználási feltételei, az adatkezelési szabályai bármikor számomra kedvezőtlenül változhatnak, hanem saját HDD-re. Ezen felül offline is el tudjam érni a leveleimet, ennek szintén lokális tárolás a feltétele. Ezen felül szükségem van a jogosultságokkal való manipulálhatóságra saját scriptből, ezt aztán végképp nem tudom, távolról hogyan oldanám meg. Nyilván sehogy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én a gmail címemhez a gmail webes kliensét használom (meg a telefon gmail kliensét).

De a linuxos gépem saját mailboxába érkező leveleimet nekem egyszerűbb egy lokális mua-val elérni (mutt vagy kmail jellemzően), mint feltelepíteni csak emiatt egy webszervert meg valami webmail klienst (ráadásul a disztribúciómban érkező webmail kliensek között még nem találtam olyant, ami nekem annyira bejött volna (OK, csak egyet próbáltam ki))

Céges gépen a céges exchange fiókba érkező levelet az outlookkal szoktam olvasni, illetve linux alól (meg pár más eseben) outlook webmaillel. Az outlook webmail ugyan használható, de vannak hülyeségei (pl. számos félkész levelet vesztettem már el úgy, hogy nem mentette el a piszkozatok közé amit írtam, mikor mondjuk egy másik levelet meg akartam nyitni közben).

Meglepően? Szerintem meg semmi.
Ha azt nézed, ami nem discontniued, akkor van vagy három... Ebből egy a thunderbird 64 bit windows... Gratulálok. A Fossamail kb. 10 másodpercig bírja, az első ablak vagy menünyitásig. A postbox meg windows & mac only.
--
The Community ENTerprise Operating System