Mozilla

Firefox 70

 ( trey | 2019. október 22., kedd - 15:43 )

Elérhető a Firefox 70-es kiadása. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. Elérhető Windows, Linux és macOS platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is. Részletek a kiadással kapcsolatban a Mozilla blogbejegyzésében.

Rövidebb kiadási ciklusra vált a Mozilla a Firefoxszal

 ( trey | 2019. szeptember 19., csütörtök - 13:50 )

We typically ship a major Firefox browser (Desktop and Android) release every 6 to 8 weeks. [...] we’re excited to announce that we’re moving to a four-week release cycle! We’re adjusting our cadence to increase our agility, and bring you new features more quickly. In recent quarters, we’ve had many requests to take features to market sooner. Feature teams are increasingly working in sprints that align better with shorter release cycles. Considering these factors, it is time we changed our release cadence.

Starting Q1 2020, we plan to ship a major Firefox release every 4 weeks. Firefox ESR release cadence (Extended Support Release for the enterprise) will remain the same.

Részletek a bejelentésben.

A sötétnél is sötétebb témával érkezik az új Firefox kiadás

 ( trey | 2019. július 9., kedd - 19:05 )

Eddig is volt már "Dark" téma a Firefoxban, de Mozilla ezt most tovább fokozta. Részletek a bejelentésben, a kiadási megjegyzésekben. Letölthető innen.

Firefox 67

 ( trey | 2019. május 22., szerda - 7:11 )

"Latest Firefox Release is Faster than Ever". Részletek itt. Letölthető innen.

Javítást adott ki a Mozilla a sokakat érintő add-on problémára

 ( trey | 2019. május 5., vasárnap - 10:45 )

Előzményeket lásd például itt.

A Mozilla banra fogja tenni azokat az add-on kiegészítőket, amik obfuscated kódot tartalmaznak

 ( trey | 2019. május 3., péntek - 10:43 )

Add-on Policies (Effective June 10th, 2019) [...] Add-ons are not allowed to contain obfuscated code, nor code that hides the purpose of the functionality involved. If external resources are used in combination with add-on code, the functionality of the code must not be obscured. To the contrary, minification of code with the intent to reduce file size is permitted.

Részletek itt.

A Mozilla azt szeretné, ha az Apple havonta megváltoztatná a felhasználók iPhone hirdetési azonosítóját

 ( trey | 2019. április 16., kedd - 13:55 )

A Mozilla szerint az Apple sokat tett a felhasználók privát szférájának védelme érdekében, de van olyan kulcsfontosságú funkció az iPhone-ban, ami miatt aggódnak. Ez pedig a hirdetési azonosító. A Mozilla szerint a jó hír az, hogy kikapcsolható. A rossz, hogy a legtöbb ember azt sem tudja, hogy létezik, így nem kapcsolja ki. A Mozilla azt szeretné, ha az Apple havonta megváltoztatná ezt az azonosítót minden hónapban. Ezzel megnehezíthetné a profilozni akaró cégek dolgát.

A részletek itt olvashatók.

Firefox 66

 ( trey | 2019. március 20., szerda - 8:32 )

Részletek itt. Letölthető innen.

Bemutatkozik a Firefox Send

 ( trey | 2019. március 12., kedd - 16:58 )

Send tab - egyszerű linkküldés az eszközök közt

 ( trey | 2019. február 10., vasárnap - 9:12 )

A Firefox 66 alapértelmezetten blokkolni fogja az automatikusan elinduló, hanggal rendelkező videókat

 ( trey | 2019. február 5., kedd - 17:00 )

Nem rohadt idegesítő az, hogy rákattintasz egy weboldalra, ami miután betöltődik, automatikusan elindítja a beágyazott videót és az tiszta erőből elkezd bömbölni? De. Rohadt idegesítő! Ez ellen tesz a Firefox 66 majd, amiben alapértelmezetten tiltva lesz ez a gyökérség.

Részletek itt.

Firefox 65

 ( trey | 2019. január 29., kedd - 20:55 )

Megjelent a Firefox 65-ös kiadása. Letölthető a szokásos helyről.

Firefox 64

 ( trey | 2018. december 12., szerda - 19:24 )

Megjelent a Firefox 64-es kiadása, amelynek egyik újdonsága a multi-tab selection funkció ^^^.

Firefox Price Wise - árkövető kiegészítőt jelentett be a Mozilla

 ( trey | 2018. november 13., kedd - 8:48 )

Működése a fenti videóban. Bejelentés itt.

Firefox 63

 ( trey | 2018. október 23., kedd - 18:22 )

Elérhető a Firefox böngésző 63-as kiadása. Benne továbbfejlesztett nyomkövetés-védelem. Részletek a bejelentésben.

Jön a WebP támogatás a Firefox-ba

 ( trey | 2018. október 6., szombat - 13:40 )

A Mozilla a héten bejelentette, hogy támogatni fogja a Google WebP formátumát. Ezzel és a Microsoft nemrég történt bejelentésével, miszerint az Edge is így fog tenni, a fontosabb böngészők közül egyedül a Safari marad WebP image formátum támogatás nélkül. Részletek itt.

Firefox 62

 ( trey | 2018. szeptember 6., csütörtök - 10:25 )

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető népszerű webböngészője legfrissebb verziója. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

Alapértelmezetten blokkolni fogja a Mozilla a cross-site tracking-et

 ( trey | 2018. augusztus 31., péntek - 7:41 )

Steven Englehardt, a Mozilla privacy mérnöke bejelentette, hogy változtatnak az eddigi gyakorlatukon: a cross-site tracking-ot alapértelmezetten tiltani fogják. Részletek itt.

Új ikonokat tervez a Mozilla a Firefoxhoz, visszajelzéseket vár

 ( trey | 2018. augusztus 1., szerda - 8:27 )

A Mozilla szerint itt az ideje új ikonokat tervezni a Firefoxhoz:

As an icon, that fast fox with a flaming tail doesn’t offer enough design tools to represent this entire product family. Recoloring that logo or dissecting the fox could only take us so far. We needed to start from a new place.

A team made up of product and brand designers at Mozilla has begun imagining a new system to embrace all of the Firefox products in the pipeline and those still in the minds of our Emerging Technologies group. Working across traditional silos, we’re designing a system that can guide people smoothly from our marketing to our in-product experiences.

Today, we’re sharing our two design system approaches to ask for your feedback.

Az ikonok folyamatos fejlesztés, csiszolás alatt állnak, még nem véglegesek.

Részletek itt.

Firefox 61

 ( trey | 2018. június 27., szerda - 9:59 )

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető népszerű webböngészője legfrissebb verziója. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is. A bejelentés elolvasható itt.

Firefox 60 - enterprise támogatás, gyorsabb oldalgenerálás Androidon

 ( trey | 2018. május 9., szerda - 17:22 )

A Firefox Quantum for Enterprise támogatja a Windows group policy-t, így az enterprise adminisztrátorok egyszerűbben kezelhetik a Firefoxot a céges környezeteikben:

A Mozilla Facebook Container kiterjesztése mostantól tartalmazza az Instagram-ot és a Facebook Messenger-t is

 ( trey | 2018. április 6., péntek - 7:56 )

Kiakadtál a Facebook adatkezelési botrányai miatt, de még nem állsz készen törölni a Facebook fiókodat? Neked kínálja a Mozilla Facebook Container kiterjesztését, amivel szabályozhatod az adatmennyiséget, amit a Facebook begyűjthet rólad. A kiterjesztés mostantól tartalmazza az Instagram-ot és a Facebook Messenger-t is. Ezen oldalak látogatói nyomkövetési védelemben (tracking protection) is részesülhetnek a kiterjesztés jóvoltából.

With this update the extension isolates your data from Facebook, Instagram, and Facebook Messenger into a separate container making it harder for for them to track your activity on other websites via third-party cookies. Data can still be shared between these three sites within the Facebook Container. The Facebook Container extension works with the most recent Firefox on Desktop. It does not work on other browsers and it does not work on Firefox for mobile.

Részletek itt.

Firefox 59

 ( trey | 2018. március 14., szerda - 8:42 )

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető népszerű webböngészője legfrissebb verziója. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

Firefox 58

 ( trey | 2018. január 24., szerda - 8:54 )

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető népszerű webböngészője legfrissebb verziója. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

A Firefox szakított a Yahoo!-val, újra a Google lesz az alapértelmezett keresője

 ( trey | 2017. november 16., csütörtök - 11:58 )

2014-ben a Mozilla a Firefox alapértelmezett keresőszolgáltatóját az Egyesült Államokban Google Search-ről Yahoo!-ra cserélte. A szerződés 5 évre szólt. Az 5 év még nem telt le, de a Mozilla élt a szerződésben foglalt idő előtti felbontási jogával:

Idézet:
We exercised our contractual right to terminate our agreement with Yahoo! based on a number of factors including doing what’s best for our brand, our effort to provide quality web search, and the broader content experience for our users.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Hong Kong-ban, Tajvanon és a világ legtöbb országában biztosan a Google Search lesz a Firefox alapértelmezett keresője. Az alapértelmezett keresőszolgáltató országonként eltérhet (Kínában a Baidu, Oroszországban, Törökországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban a Yandex az alapértelmezett).

Részletek itt.