Gyorsított 3D-t hozna a Web-re a Mozilla és a Khronos Group

 ( trey | 2009. március 25., szerda - 20:08 )

A Mozilla és az OpenGL specifikáció karbantartásáért felelős Khronos Group ma bejelentette, hogy egy olyan kezdeményezést hívtak életre, amelynek célja a gyorsított 3D bevezetése a Web-re.

Vladimir Vukicevic, a Mozilla grafikai csapatának vezetője a blogjában ír az érdekes kezdeményezésről. Az emberek egyre több dolgot csinálnak a weben és egyre több dolgot várnak el az általuk használt alkalmazásoktól. A webes alkalmazások már most is számos olyan dologra képesek amint amire a desktop alkalmazások: képesek offline működni, fájlokat lokálisan tárolni, számos lehetőséget kínálnak a 2D-s grafikára, a natív audióra és videóra. Ehhez az egyveleghez adná hozzá most a Mozilla és a Khronos Group a 3D-t, hogy a webes alkalmazások újabb felhasználói élményeket nyújthassanak és a webes alkalmazások újabb osztálya jöhessen létre.

A részletek itt és a Khronos Group bejelentésében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

flash10? tudom, nem nyílt, plugin kell hozzá, de a célnak tulajdonképpen megfelel.
Ettől függetlenül örülök a kezdeményezésnek, csak arra akarok rámutatni hogy ez a 3D-a-weben már most is lehetséges

"flash10?"
gyorsitott? :D

Az.

Legalábbis win-en...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Linuxon is, ha nincs bekapcsolva a compiz.

Nálam compiz mellett is gyorsított a 3D flash-ben. (vagy legalábbis kielégítő teljesítményű, és nem eszi a procit sem). A Flash 9 pedig emléjkszem, már a full screen videótól is szaggatott.

A Flash 10 nem tud valódi real-time 3D-t. Illetve tud, csak az API nincs meg benne hozzá. :)

Mondjuk flash-ről nekem nincsenek szép emlékeim/tapasztalataim... lassú, nyögvenyelős és az x64 első hírnökére is túlontúl sokat kellett várni, valamint manapság sincs még kész változat, Windowsra pedig egyáltalán.

Ez így inkább egy helyben toporgásnak tűnik, már ami a flash környékén alakul.
Én ha lehet inkább száműzném a webről, amennyire csak lehet... :(

+1

+1

Nekem az a 2 dimenziós flash-áradar is túl sok, ami manapság élősködik a honlapokon. Zabálják az erőforrásokat, nem lehet rajtuk linket/címet azonosítani, s a youtube-szerű flash lejátszók minden szempontból rosszabbak mint egy normális médialejátszó plugin. A flashblock nálam kötelező kiegészítő.

Ami pedig a 3D-s desktop-megoldásokat illeti, a mai nepig sem látom semmi értelmüket. Kezdetben engem is megfogott egy picikét a beryl/compiz, de mára azt is teljesen száműztem. Amit hasznosnak tartok bennük (ablakválasztás, "scale", ablakcsoportosítás), azokhoz elvileg semmi szükség a 3D-re. Egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy valamennyi(cské)vel több erőforrásra van szükség hozzájuk, és még mindig kockázatot jelentenek némely program futtatásakor.

igazándiból desktopon sincs túl sok 3d-s dolog, nem tudom minek erőltetni ezt a weben.

lehet compiz kockat progetni majd bongeszobe is ... de jo lesz, mar alig varom

Ha az overlay helyett lehetne használni, már az segítene. Jelenleg a elem rettenetesen lassú.

Tényleg, az OpenGL tud különböző színtereket kezelni?

java3d?

és az új gyerek a telepen, Silverlight.

azt minél messzebbről kéne elkerülni

+1

Bizony, még magzatkorában kell elölni, mert nagyon kártékony lehet majd kifejlett korára. Akár csak a "szülei".

ahahaha, szakmai ervek ezek

--
When in doubt, use brute force.

Nem igazán szakmai az alapja az érvelésemnek, de ha az M$ valamivel előhozakodik, abból általában jó nem sül ki.

pl:
ODT / openXML
MPEG / WMV
MP3 / WMA
stb...

Mondjuk ha valami újat találnának ki, nem pedig egy bevált dolgot akarnak kiszorítani mocskos módon visszaélve a fölényükkel. Ráadásul az se lesz jobb, de majd ők söprik be a hasznot a végén. Ezért tartom veszedelmesnek, bármit is tesznek.

dehát a zilverlájt tátogó piaci űrt tölt be44!!!!44
és különben is annyira innovatív hogy csak na!!4!4!

Kifejtenéd?
Linket légyszíves, mert úgy érzem, valamiről lemaradtam.
"44!!!!44" és "!!4!4!" : Mik ezek a 4-esek?

hint: irónia

"tátogó" piaci űrt... LOL! :)
Ez az amikor az MS csak dumál róla, de igazából a kutyának nem kell?! :)

:D Jaja, mert ugye a piaci ur tatongani, nem tatogni szokott

mea culpa :)

Zune effektus? :)

"Ehhez az egyveleghez adná hozzá "

Igazából lehet, hogy az egyveleg helyett valami új platformot - egy hozzá tartozó protokollal - kellene kitalálni, amiben szépen, egyszerűen lehetne a mai értelemben vett webalkalmazásokat fejleszteni ÉS nem a HTTP protokolon alapul.

----------------
Lvl86 Troll

nem vagyok szakértő, de szvsz ez kicsit nagy váltás lenne így.. mert nincs elég ok.. az, hogy jobb, az nem azt jelenti, hogy megéri lecserélni a http-t mint a "web protokollját".. tehát mellé fejleszteni egy helyettesítőt, szerintem így esélytelen.

Az nem elég indok, hogy nem webalkalmazásokhoz tervezték a protokolt, hanem alapvetően arra, hogy elküldesz egy kérést a webszervernek (tipikusan lekérdezel egy fájlt) és az kiszolgálja? Szó nem volt a tervezésekor, hogy esetleg a szerver is tudjon küldeni üzeneteket a kliens oldalnak, ami pl. egy MVC design patternhez is alapkövetelmény lenne. (comet és hasonló gányságokat hagyjuk).

----------------
Lvl86 Troll

Mi bajod a comettel?

Az, hogy gány. A HTTP-t nem csak weben (értsd HTML oldalak, webalkalmazások) lehet használni, hanem bármilyen desktop alkalmazásban, ha arra használja az ember, amire kitalálták: dokumentumok lekérése, módosítása, cseréje és létrehozása távoli kiszolgálókon. Hasznalj ilyenkor iframet, meg akarmit. Aki megerti az MVC vagy Observer tervezesi minta lenyeget, akkor konnyen rajohet, hogy a HTTP feletti MVC nem letezik. Nem azert, mert nicns ra framework, hanem azert, mert nem alkalmas ra a protokoll, nem arra talaltak ki.

"Aki megerti az MVC vagy Observer tervezesi minta lenyeget, akkor konnyen rajohet, hogy a HTTP feletti MVC nem letezik. Nem azert, mert nicns ra framework, hanem azert, mert nem alkalmas ra a protokoll"

nagyonsok +1.

Probléma, hogy mégis megpróbálunk mindent ráerőltetni.

----------------
Lvl86 Troll

IPv6-tal kapcsolatban sincs gyakorlatilag előrelépés...
(Nem azt mondom, hogy egyszerű lenne váltani, csak legtöbbször a készülék alapkiépítésben nincs felkészítve sem rá, így pedig nehéz...)

hatalmas +1

Csak a kivancsisag vezerel: valaki emlekszik meg a 3dml-re?
(a vrml-re azert gondolom meg sokan…)

én igen!
nem jött be senkinek, még az igen profi-szipi-szupi-multiknak se.

Pedig volt belőle 3D-s cipőbolt is - horror licenszekkel - meg ilyesmik.


No rainbow, no sugar

még amikor viszonylag nagy újdonság volt, el is kezdtem tanulgatni, es jókat játszottam vele, de ahogy láttam nem lett valami sikeres, gyorsan abba is hagytam a tanulást, mert felesleges volt, inkább 3d studio max-et nyúztam. (még talán a 2.valahányas).

Később rá kellett jönnöm, hogy egy jó quake3 moddal jobb 3D-s webes alkalmazást lehet(ne) létrehozni, mint ezekkel a "(mi)csodákkal".. a fenti példából kiindulva, vicces lenne egy Q3 cipőbolt. Ha pl railgunnal lelövöd azt a gyorsan száguldó cipőt, akkor 10% kedvezményt kapsz.. és hasonló akciók :)

quake live
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

ditto ;) , emlekeim szerint igen fajdalmas volt barmifele hasznalhato - ertsd: nem „Hello World” szintu es jol mukodo - dolgot kifacsarni belole…
+
ez a ketpalcas lovoldozos vasarlas nem is hulyeseg… sose' voltam profi fps-ben, szoval 5% annak a lo majd nekem egy csukat…

Ezt vrml 2.0-nak hivják. És már működik csak a plugint kell beépitein a rokába.

Már X3D-nek nevezik meg ott van az open-source 3DMLW és még sok más technológia (Java3D-től a 3dvia-virtools-ig), amelyekkel a Web3D Consortium foglalkozik behatóbban.

Akárhogy is ezek egyike sem hozott 3D-t a Web-re, vagy böngésző pluginok kellenek hozzájuk, de ha még a böngésző támogatja is a megjelenítésüket akkor sem tudnak széleskörben elterjedni, mert nincs rájuk igény, korlátozottan használhatóak.

Azt nem tudom, hogy a Mozilla és a Khronos Group mire készülnek, de a gyorsított 3D-nak sok hasznát lehetne venni a Web-en ott ahol most is hasznát veszik a Flash-nek, SilverLight-nak, a Java-nak és újabban hasonló célokra a JavaScript-nek.

Ha ez bejön, és összehozzák a XUL-lal, akkor már közel lesz a Firefox ahhoz, hogy out-of-the-box tudja azt, amiért a Silverlight az egyszeri júzernek jó.
Jobban kellene hype-olni és dokumentálni a XUL-t, mert egy nagyon jó cucc, és sokkal több van benne, mint a firefox kiegészítők írkálásának lehetősége.


"A fejlesztot azert fizetik, hogy oldja meg a problemat. Ez egy kemeny szakma." - Chain-Q

nos én - pl komodozás közben- nem mondhatnám, hogy elkapott must have érzés.


No rainbow, no sugar