Internet, Közösségi média

20 millisec-nél kisebb latency elérésére gyúr a Starlink

A Starlink műholdprojekt vagy műholdsereg, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el. Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a projekt versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is. - Wikipedia

Folyamatos Elon Musk műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatásának, a Starlink-ek fejlesztése. Mont éppen a latency leszorítására feküdtek rá. Cél a 20ms-nél kisebb érték elérése.

Egyre több légitársaság járatain érhető el repülés közben gyors internet a Starlink-nek köszönhetően

A hawaii Hawaiian Airlines bejelentette, hogy A321-es flottáját gyors ütemben szereli fel szupergyors WiFi hozzáférési pontokkal annak érdekében, hogy az utasok a (Hawaii-szigetek és az USA szárazföldje közti) hosszú repülések közben gyors és ingyenes internetkapcsolatot élvezhessenek Elon Musk Starlink rendszerén keresztül. 2024 végére az összes A330 és A321 járatukat felszerelik az ingyenes internetkapcsolattal. A fedélzeten a Starlink In-flight Wi-Fi használata regisztráció és captive portal mentes, azaz nem kell bíbelődni extra beállításokkal. Remélhetőleg egyre több légitársaság követi majd a példájukat.

32 év után bezár az internet egyik legrégebbi szoftverarchívuma

A New Mexico State University (NMSU) nemrégiben bejelentette, hogy 2024. április 15-én bezárja Hobbes OS/2 archívumát. Az archívum több mint három évtizedig kulcsfontosságú erőforrás volt az IBM OS/2 operációs rendszer és utódjainak felhasználói számára. A 32 éves korával a Hobbes a Michigani Egyetem UNC archívumához és az ibiblio-hoz hasonlóan az egyik legrégebbi szoftverarchívum az interneten.

Hogyan nézed a YouTube-ot?

A Google bevezette a reklámblokkolók tiltását a Youtube nevű videómegosztó oldalán. Te hogyan nézed?

Asztali PC = windowsos, linuxos, Mac-es akármilyen PC, ami nem telefon, nem tablet. Mobi l= hordozható eszköz. Tablet, telefon, akármi. Mondjuk windowsos tabletra nincs kliens, ott böngészőből reklámmal nézed, akkor válaszd az eredeti klienst.

Asztali PC, reklámmal.
7% (72 szavazat)
Asztali PC, reklámblokkolóval.
42% (433 szavazat)
Asztali PC, Youtube Prémium előfizetéssel.
13% (135 szavazat)
Mobil/tabletről eredeti klienssel.
3% (32 szavazat)
Mobil/tabletről, mobilböngészőből.
3% (27 szavazat)
Mobil/tabletről, Youtube Prémium előfizetéssel.
8% (82 szavazat)
TV-ről eredeti klienssel.
3% (29 szavazat)
TV-ről alternatív lejátszóval.
2% (20 szavazat)
TV-ről, Youtube Prémium előfizetéssel.
8% (82 szavazat)
Sehogy.
5% (46 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (33 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
3% (29 szavazat)
Összes szavazat: 1020

A Google (Groups) dobja az Usenet támogatást

A Google az ősi internet egy másik még fennmaradó darabjának koporsójába ver egy szeget:

Starting on February 22, 2024, you can no longer use Google Groups (at groups.google.com) to post content to Usenet groups, subscribe to Usenet groups, or view new Usenet content. You can continue to view and search for historical Usenet content posted before February 22, 2024, on Google Groups.

2024. február 22-től a Google Groups-on keresztül nem lehet majd tartalmat postolni az Usenet csoportokba, nem lehet feliratkozni Usenet csoportokra és nem lehet a nevezett dátumnál újabb Usenet tartalmakat megtekinteni. A dátumnál régebbi Usenet tartalmak továbbra is megtekinthetők/kereshetők maradnak.

Részletek itt.

Gyerek kezébe ... éves korától szabad adni olyan eszközt, amin semmilyen tartalomszűrő sincs.

Vagyis, hány éves korától kaphat egy gyerek olyan mobiltelefont, laptopot, tabletet stb. amelyiken szabadon hozzáférhet az internetes tartalmakhoz ...

0-1
3% (28 szavazat)
2
0% (3 szavazat)
3
0% (2 szavazat)
4
0% (4 szavazat)
5
0% (2 szavazat)
6
0% (4 szavazat)
7-10
3% (30 szavazat)
11-13
10% (85 szavazat)
14-16
30% (269 szavazat)
16-18
22% (192 szavazat)
18+
17% (155 szavazat)
Nem tudom.
12% (104 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (10 szavazat)
Összes szavazat: 888

"Jogi akadályokba ütközhet a YouTube reklámblokkolók elleni harca"

A YouTube az év elején kezdte el tesztelni a reklámblokkoló kiegészítőket használó internetezők korlátozását annak érdekében, hogy minél több felhasználót tereljen át a YouTube Premium szolgáltatásra való előfizetésre. A cég az eleinte szűkebb körben futtatott intézkedéseket az elmúlt hónapok során fokozatosan elkezdte kiterjeszteni minél több internetezőre. A hirdetésblokkoló kiegészítőket és szolgáltatásokat nyújtó fejlesztők bevallása szerint a szigorító lépéseknek már mérhető hatása van, sok ezer felhasználó távolította el böngészőjéből az addig használt, reklámokat kiiktató beépülőiket.

Részletek itt.

32 évesek lettek a HTML tag-ek!

<code class="language-html"><p>Miközben ezeket a sorokat írom is használom őket, a <a href="https://hup.hu/">HUP</a> sem lenne nélkülük! <b>Boldog születésnapot, HTML tag-ek!</b></p></code>

Musk beleállt a Wikipedia-t üzemeltető alapítványba: miért kell nekik ennyi pénz?

Hisz' a Wikipedia teljes szövegének másolata elférne a telefonunkon - okoskodott a milliárdos vállalkozó.