kmARC blogja

Warez Windows-zal pénzt keresni

TL;DR:
- WarezWindózPistike eladott egy 80k-s gépet 105k-ért
- Vélhetően kalóz Windows-t telepített rá, így vágva át testvéreméket
- A maradék 25k igazából így az ő munkadíja - amit illegális módon szerzett.
- Bűncselekmény ez? Szabálysértés? Milyen kiút van belőle?

- - - - - - - - -

Már egy ideje keresek megoldást testvérem családjában levő laptop használhatóvá tételére. Mostmár a probléma ennél több: "lagalizálására" is. Mindezt több ezer kilométerről, skype-on és teamvieweren keresztül.

A családnak volt egy laptopja, azon legális Windows 8.1-gyel. Jött a céges informatikus gyerek egy szuper ajánlattal. ~105.000 Forintért most az övék lehet egy újabb, szebb-jobb, stb. Testvéremék ekkor elgondolkodtak, a régi (értsd, kb. 10 hónapos) laptop jó lesz a papának, nekik meg itt a kihagyhatatlan ajánlat, laptoptáskával, egérrel együtt most csak százötért. Bele is mentek. Sajnos engem nem kérdeztek meg, jóhiszeműen bíztak abban a informatikusban, aki az egész cégnek biztosítja - és talán üzemelteti? - az infrastruktúrát.

PayPal account svájcban - pozitív csalódás egy bugreport kapcsán

Másfél hete levelezgetek a PayPal ügyfélszolgálatával, teljesen sikertelenül. Hogy szuboptimálisan működik a customer service, és valószínűleg meg sem értik a problémát, azt onnan tudod, hogy már a harmadik különböző embernek írod le az egyre bővülő, screenshotokkal teletűzdelt leveledet, és egy nap múlva jön a negyedik, "Dzseníszvagyok-mibensegíthetek".

Röviden erről van szó: a svájci számlaszámokban a számokon kívül előfordulhatnak betűk is. Ez az új PayPal GUI-n a kliens oldali validáción viszont nem megy át. Másfél hét után meguntam, és kipróbáltam egy kézzel szerkesztett HTTP POST üzenettel hozzáadni: működött.

VIM, azaz így váltam pair programmingra teljesen alkalmatlanná

FOSDEM-en sétálgatva kiszúrtam egy könyvet, aminek elég undorítóan bulváros alcíme volt.

Practical Vim: Edit Text at the Speed of Thought

Aha, meg fogyjon le két hét alatt, meg 10 tuti tipp a házasság megmentésére. Aztán felfigyeltem a szerzőre. Drew Neil. Hm... Ez a vimcast.org vloggere. Előszó: Tim Pope. Hát ő meg a legelismertebb plugin-szerző.

Te jó ég, ezek az emberek miért adnák a fejüket ilyesmihez?! Nosza rajta, csak 30 dolcsi, megvettem. Végigmentem rajta kb. egy hét alatt, majd még egyszer, majd bele-beleolvasgattam helyenként. Ez volt az a pont, amikor ~10 évnyi vimezgetés, alkalomszerű használat után megtanultam úgy mélységében, átláttam, leegyszerűsödött az egész. Beszéli a vim a nyelvemet, átlagosan 3-4-szer, néha akár 50-szer (helló, makrók) gyorsabban editálok fájlokat, mint régen.

HUP-osok OpenStack telepítés és lazulás közben

Az OpenStack Summit Atlanta 2014-en a RedHat egy kissebb bulit tartott annak örömére, hogy felvásárolták a ceph-et jegyző InkTanket. Hárman úgy döntöttünk, hogy eleget ittu networkingeltünk már a héten, így visszamentünk a hotelba, hogy az OpenStack legfrissebb, Icehouse kiadását telepítsük.

Persze én már majd' elaludtam, azért egy kép erejéig még magamra aggattam a cephes repianyagokat, és együtt lefényképezkedtem NagyZ-vel és petyával:

Buhera: Apple vs. SSL - GOTO fail;

BuheraBlogon volt: http://buhera.blog.hu/2014/02/22/apple_vs_ssl_goto_fail

Ami erről eszembe jut, az annyi, hogy egy valamire való szoftverfejlesztő veszi a fáradságot, és elolvas egy-két szoftverfejlesztésről szóló könyvet. Márpedig azokban szépen el van magyarázva, miért illik (például karbantarthatósági szempontok alapján) egysoros indent köré is blokkot húzni.

Jelen esetben sokat segíthetett volna, ha ezt a konvenciót betartják. Egy if () { goto fail;}-lal nem fordulhatott volna ez elő, még akkor sem, ha véletlenül a vcs-ben merge esetén nem figyel a programozó.

Merre tovább, Opera?

Bár nem vagyok éppen felhasználója, mindig is jó böngészőnek tartottam, főként pártolom a bio- (wut?) diverzitást a böngészőknél.

Azonban megdöbbentett a hír, hogy a Presto engine-jük ellenére, WebKit alapú browserekkel szeretnének egyet előrelépni mind a mobil, mind a desktop piacon. A phoronix cikkét itt olvashatod:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI3ODU

Csúnya MS fontok linuxon - megoldva

Észre vettem, hogy a Microsoft (Vista?) fontok (Corbel, Cambria, Candara, stb.) közül néhány elég fosul néz ki linux alatt, hát azért, mert a MS a legutóbbi verziókba tett bitmapeket néhány mérethez (8-12 között valahol biztosan) és ezért a freetype azokat jelenítette meg, nagyon csúnya módon.

A /etc/fonts/conf.d alatti xml-ek közül (azt hiszem) az embedded fontokat egy sem tiltja le, hát itt a megfelelő konfigfájl:


<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
<fontconfig>
  <match target="font">
    <edit name="embeddedbitmap" mode="assign">
      <bool>false</bool>
    </edit>
  </match>
</fontconfig>

Linux 3.0-rc1 tagged

Phoronixon olvasom. Már a napokban többször hallottunk ilyen megnyílvánulásokat, hát most erre meg tessék, tényleg igaz.

Tudna valaki valamit mondani az újdonságokról? Mert én egyelőre úgy látom, a 2.4->2.6 között nagyobb váltás volt, mind most lesz.* Vagy csak őket is elkapta a verziószám-növekedési kényszer (lásd Firefox)?

*: lehet, hogy ennek csak az az oka, hogy tudatlan vagyok :) Kernelnewbies-en sem olvastam eget rengető újításokról.

UPDATE: No, hát ez hamar megválaszolódott:

[i]"So what are the big changes?

A Gnome dobja a BSD-ket, és sajátoprendszer lesz.

Hahhhahhhaha.

The future of GNOME is as a Linux based OS. It is harmful to pretend
that you are writing the OS core to work on any number of different
kernels, user space subsystem combinations, and core libraries. That
said, there may be value in defining an application development
platform or SDK that exposes higher level, more consistent, and
coherent API. But that is a separate issue from how we write core
GNOME components like the System Settings.

Kernels just aren't that interesting. Linux isn't an OS. Now it is
our job to try to build one - finally. Let's do it.

HUP-osok az OTDK első helyezettjei között

Azt gondolná az ember, hogy ahogy egyre több sikert ér el, az exhibicionista énje egyre kevésbé lesz előtérben. Nem. :)

A XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika tudományi szekciójában, a "Gépi- és vizuális intelligencia" tagozatban I. helyezést értünk el greenviraggal.

Témánk: Grafikus szoftver és megoldó algoritmus fejlesztése egy nehéz kombinatorikai problémához

Nagy vonalakban: Egy egyszerűnek tűnő térbeli matematikai, elméleti problémához kellett először egy kis megoldót írni, aztán rájöttünk, hogy ez annál nagyobb falat lesz. Pár hónap alatt a megoldó köré OpenGL-lel, Qt-ben implementált grafikus felület készült, ahol a feladatokat lehetett összeállítani megnyitni-menteni, a megoldót paraméterezni, és így tovább. Elméleti részről született egy verenydolgozat, illetve eredményeinket témavezetőnkkel egy cikkben foglaltuk össze, amelyet a 7. Japán-Magyar Diszkrét Matematika és Alkalmazásai Szimpóziumon publikáltuk.

LTS Ubuntu server upgrade -> nem induló rendszer

Na mivel szoptam három órát? Hogy a döglassú hálózat másik pontján levő qemu-kvm virtuálisgépre új ubuntut rakjak, virt-manageren keresztül. Megvannak az encryted particiók, feltelepül, frissités lejön, reboot, meghal.

1. Grubot azonnal állitsuk be savedefault-os működésre, és ne legyen hidden menü.
2. Régi kernelt bootoljunk. Majdcsak egyszer kijavitják...

Azért egy LTS-től ilyent nem várnék. Direkt kipróbáltam, guided partitioninges LVM+Encryption esetén is fennál a hiba, tehát DEFAULT beállitásokkal...

szerk: typo

Firefox Add-onok még egyszerűbben

5 perc alatt rakja össze a srác a firefox kijelölt szövegeit lefordító addont, és még magyarul is beszél hozzá:

http://blog.mozilla.com/addons/2010/10/19/zero-to-add-on-in-five-minute…

Már így is az FF a legnagyobb addonplatform, hát még mi lesz ezután...? Ha még a tegnapi statisztikákat is hozzánézzük...:

http://arewefastyet.com/

Asszem én maradok a Firefoxnál.

PhpMyAdmin szívás

Tegyük fel, hogy van egy ADDRESS adattáblád.

Tegyük fel, hogy egy "INSERT INTO..." kezdetű nótát elmentesz egy address nevű bookmarkba.

Szerinted ekkor ha rákattintasz az ADDRESS táblára, mi történik?

a) Mutatja az ADDRESS tábla tartalmát
b) ÚJRA lefuttatja az address bookmark tartalmát.

Na? Hát persze, hogy a b) válasz a helyes.

Tanulságok, bölcsességek:
- Ne írjunk DROP-os, DELETE-s bookmarkokat
- Ne használjunk bookmarkokat
- Ne használjunk PhpMyAdmint.

Verzió: 3.3.2deb

Régen találkoztam már ekkora fatális BUGgal.

Házi hamburger (képpel)

Mármint itthon készült puffancsból és húspogácsából.

Zsemle recept itt: Limara péksége - Hamburgerzsemle
Húspogácsa recept itt: Mindmegette - Hamburger-házilag

Mindenből kb. fele annyi kell, és így jön ki négy egész szép zsemle, amellyel már több mint jól lehet lakni két fő részére. (Kettőnknek egy-egy burger is elég volt ebédre) Sparos sültkrumplival laktató.

Linux + intel vga WTF?

Először is a WORKSFORME seggeknek: nekünk is működik, csak botrányos a teljesítnménye: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODIwMQ

Naszóval. Szintén a Phoronixról értesültem, hogy újra lesz UserModeSetting support a driverben. Már az UMS dobásánál feltettem a kérdést, hogy mi lesz pl.: BSD-kkel, ahol nincs KMS... Erre most tessék, visszapakolják bele, merthogy a legacy cuccokat legacy, illetve nem Linux oprendszerek alatt támogassák. Ez titeket is az Ubuntu "Csináljunk xSplasht, és ne használjuk a Plymouth-t" (9.10), majd "Dobjuk ki az xSplasht, mert egy szar, és használjuk mégis a Plymouth-t" (10.04) egyedfejlődésére emlékeztet? *

Kicsit a Flash mellett és ellen

Nagyon rossz irányba halad a világ...

A flash mellett
Tegnap néztem egy előadást egy HTML5, CSS, JavaScript technológiákon alapuló új, izometrikus 3D-engine fejlesztésről. Több száz ember sétál fel és alá, beszélgetnek közben, stb., szóval mint ahogy az elmúlt 20 évben megszokhattuk az ilyen játékoktól.
Mindez ugye böngészőben, [i]használhatatlanul[i] lassan, szaggatva. Persze majd amire kész lessz az engine, a böngészők nagyon gyrosak lesznek, biztos nem is fog szaggatni, és akkor elérjük a ~15 évvel ezelőtti szintet.
Holott, már léteznek ilyen játék engine-ek, létezik kevésbé szaggatós, webes megfelelő, amely Flash alapú. Kérdem én: miért??? Miért van szükség egy új, plugin nélkül futtatható engine-re? Talán a válasz a következő pontban rejlik.

Lenovo világgarancia - hogy is van ez?

Sziasztok,

kicsit értetlenül állok a mai nap történései előtt, ez valószínűleg a saját tudatlanságom miatt van.

A székesfehérvári Albacomp meg van jelölve hivatalos partnerszervizként. Ottjártamkor viszont mindvégig a vásárláskor kapott jótállási jegy, esetleg adásvételi szerződés felől érdeklődött.

Namost a www.lenovo.com/warranty oldal szerint 2010. novemberéig él a garancia, az elromlott adapter pedig cserélhetőként van feltüntetve. A hölgy begépelte az azonosítót, konstatálta az angol nyelven írottakat, kinyomtatta a lapot, majd nagy nehezen végül csak ráragasztott egy nyílvántartási számot, és mondta, hogy majd értesítenek, mi lesz. Aláírtam a garanciális cseréről szóló papírt, az adaptert pedig otthagytam.

Linux + intel vga remény

Ja igen. Lucidot használok épp, viszont a https://launchpad.net/~xorg-edgers PPA-val.

Na, erre azt mondom már, hogy egész jó az intel x3100 teljesítménye. 3D-ben is kicsit több FPS jön, mint az elavult, tárolóban lévővel, de az igazán meglepő a 2D-s fejlődés (végre). Valahol olvastam is erről talán (valami olyan patch, amely a freetype renderinget durván gyorsította), firefox görgetés látszatra tényleg kevésbé szaggatós.
Az új flashplugint is belőttem, azzal kapcsolatban még érdemi fejlődést nem láttam (bár a régi flashpluginnal sem volt gondom).