Házi hamburger (képpel)

Mármint itthon készült puffancsból és húspogácsából.

Zsemle recept itt: Limara péksége - Hamburgerzsemle
Húspogácsa recept itt: Mindmegette - Hamburger-házilag

Mindenből kb. fele annyi kell, és így jön ki négy egész szép zsemle, amellyel már több mint jól lehet lakni két fő részére. (Kettőnknek egy-egy burger is elég volt ebédre) Sparos sültkrumplival laktató.

A zsemle hozzávalóit (joghurt helyett tejföllel) bedobtam a kenyérsütőgépbe, megdagasztotta, aztán előmelegített (majd elzárt) gázsütőben kelesztettem a bucivá formált tésztalabdákat 25 percig. Ezután lekentem a maradék tojássárga-olivaolaj-cukor-só kombóval, és sütöttem, amíg szép aranybarna lett a teteje is (a szar kolis tűzhelyben ehhez félidőkor fejre kellett állítanom a zsemléket).

A húspogácsák meg akkorák, mint állat. Fele annyi, kb. 25dkg húsnak elég kell lennie négy zsemlébe.

Aztán: Zsemle - aprított hagyma - kechup - salátalevél - húspogácsa - sajtszeletek - paradicsom - mustár - zsemle.

Egyébként nem igazán eszem ilyeneket (kenyérsütő is csak a 100% rozsos-grahames kenyér készítésére van - cukorbetegség-rulz), szóval ez most jó kis szénhidrát/keményítőbomba lett. Megoldás a következő alkalmora: teljes kiőrlésű, édesítőszeres puffancs, és sültkrumpli helyett valami saláta, sok paradicsommal, olívabogyóval, és tejfölös öntettel.

Ja, és mi a lószar ez, hogy már minden receptbe "natúr joghurt" kell?! A nagypicsájú nullIQ panelpuncik higgyék nyugodtan azt, hogy attól majd kisebb lesz a hátsójuk, és tejföl FTW!

Hozzászólások

bookmark - nomeg jóétvágyat/egészségetekre!

Ja igen, azt nem írtam, hogy egy örökkévalóság, amíg elkészíted, még a kenyérsütőgép kelesztésével is: még egyszer megkeleszteni, megkenni-szórni, húspogácsát készíteni, kisütni, krumplit sütni hozzá, zsemléket megpakolni...

Szerintem nem éri meg a vesződést, inkább rendelek valahonnét, vagy a teljeskiőrlésű változatot készítem, amilyet úgysem tudok rendelni.

A húgom sütött nekem ilyet, lefagyasztva megkaptam. Egy ideig nem voltam Börgerkingre szorulva. Egyszer majd magam is belevágok...

--
"Never trust a computer you can't lift."

Szerintem a húspogiban túl sok dolog van. Én naturista vagyok ilyen szempontból. A darálthúsból pogácsákat gyúrok, mindkét oldalt megsózom/borsozom (esetleg valamilyen grill-fűszer még mehet rá) be a mélyhútőbe 1-2 órára, így nem fog szétesni, mert megfagy, és mire annyira kiolvadna, addigra összesül a hús. A sütést lehetőleg grillen, vagy öntöttvas serpenyőben végzem, (teflon utóda - jó, mert nem kaparod az ételbe a mérgeket. :)) így nincs szükség olajra, vagy elég egy nagyon minimális.

A többi már csak a zsömibe rakott zöldségeken és a sajton múlik. Ez nálam általában: fejessaláta, kígyóuborka, paradicsom, hagyma, ínyenceknek egy jól megsütött tükörtojás, sajt. Izlés szerint ketchup, mustár, majonéz. Ja, természetesen a zsömle fehér felét meg kell kicsit pirítani, közvetlenül azelőtt, hogy belepakolod a tölteléket.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Egy kicsit mindig lehet rosszalkodni... ;-)
A zsomi jol nez ki, szezammagos?
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Mi gyros-t szoktunk barátnőmmel csinálni otthon. (hús, öntet, zöldségek, sült krumpli). Jobban szeretem mint a burger -eket, viszont ez marha jól néz ki.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...