Chain-Q blogja

Ha az adatközpontod bedől, maradj nyugodt és használj egy Amigát.

Nem szoktam kis szines híreket írni ide, de ez annyira tetszik, hogy kivételt teszek. A NetBSD alapítványnak gondja akadt az egyik adatközpontjával, ami miatt több fontos szerverük is elérhetetlenné vált. Állítólag egy router adta fel a harcot, ami helyett másikat szereznek éppen be.

A szörnyeteg: egy Amiga négyféle CPU architektúrával

Lukas F. Hartmann egy egyszemélyes berlini hardverfejlesztő cég, az MNT Research. Specialitása a nyílt forrású hardverek, pl. az általa tervezett ARM alapú Reform laptop család. Két nyílt forrású laptop összeeszkábálása közötti szabadidejében pedig mi mást tenne, mint amigás hardverbővítéseket farigcsál.

Lehidalok - ahol a (retro) PC és az Amiga találkozik

Az talán ma már vitán felül álló történelmi tény, hogy az Amiga a nyolcvanas évek közepének legfejlettebb "mikroszámítógép" architektúrája volt. A hardver nagyszerűségét sokan, sokféleképpen megénekelték, az operációs rendszeréről szinte mindenki tudja, hogy multitaszkos volt abban a korban, amikor ez még jobbára a nagygépek vagy munkaállomások kiváltsága volt. De ahhoz, hogy komolyabb sikereket tudjon elérni az akkoriban éppen felfutó IBM PC klónok piacán, hiányzott egy alapvető dolog - pontosan ez, az IBM PC kompatibilitás.

Tenyérnyi retró - Palm m500 Series

Az egész úgy kezdődött, hogy Pierre Muller, az egyik Free Pascal karbantartó nekiállt tesztelni és kipucolni a régi OS-eket a fordítóból, hogy kiszűrje azokat aminek nincs karbantartója és reménytelenül törött a támogatásuk. Nem túl meglepő módon a régi PalmOS is ezek közé került.

systemd, ha már

Figyelem, ez egy véleményposzt. Nem állítom, hogy mindenben objektíven igazam van, és nem csak technológiai érveim vannak. Elfogadom, ha szerinted nincs igazam - de a véleményem jó eséllyel nem fog változni.

A minap beszélgettünk egy Debian és SuSE fejlesztővel, hogy hogysmint mennek a dolgok a Linux világban. Szóba jött a systemd.

A szikra

A semmi közepén új dimenzió villant, majd irtózatos sebességgel tágulni kezdett. Mindent beragyogó plazmája gyorsan hűlt, majd anyaggá szilárdult. A fiatal idő kozmikus homokszemei lassan őrölni kezdtek, és egy új univerzum vette kezdetét.

Linkeskedünk - mert a méret a lényeg

Kezdetben vala a C, ahol minden forrás önálló objektté fordult vala, majd ezekből library-k készültek vala, amelyekből linkeléskor csak a szükséges objektek kerültek a végleges binárisba. És az executable-ek kicsik voltak vala és a developer és az user egyaránt látá, hogy ez jó.

MorphOS 3.8

Jó rég nem posztoltam ide, de mivel azóta is lusta voltam összerúgni a saját blogot, meg itt legalább olvassák is, ezért kivételt teszek.

Megjelent a MorphOS 3.8. A release notes hossza alapján simán elnevezhetnék 4.0-nak is, mert a 2.0 óta a legtöbb változást produkálta a csapat, a megelőző verzióhoz képest.