Ustream - I'm off

Volt egyszer egy Ustream BlackBerry csapat.

De kezdjük az elején. 2009 legvégén, amikor eljöttem a LogMeIn-től, az Ustreamnél kezdtem dolgozni. Néhány hónap alatt egy lelkes és tehetséges kis társaság jött össze, és gőzerővel dolgoztunk a RIM szerint is lehetetlenen: BlackBerry platformra kiadni egy élő adás emberi minőségben való közvetítésére alkalmas Ustream appot, hasonlóan az azóta befutott Ustream iOS, Android és egyéb appokhoz.

De a lelkesedést és a nagy akarást hónapok alatt utolérte a projektbe a kezdetektől belekódolt szinte lehetetlen - a csapat pedig szép lassan szétszéledt. Volt aki más platformra nyergelt az Ustreamen belül, volt aki eljött a cégtől. Én jónéhány kisebb - többnyire extrém platformokat érintő (pl. webkamerák szoftvere, BASIC-ben programozható settopbox) - vargabetűt leírva most december elején távoztam a cégtől.

De a hivatalosan soha meg nem született BlackBerry appra büszke vagyok. Mert multimédiára az extrémsport szintjén alkalmatlan platform miatt jónéhány trükkös megoldást mi csináltunk meg elsőként - mert muszáj volt - az Ustream által támogatott mobil platformok közül. Mindez persze ma már nem számít, de álljon itt néhány screenshot egy sosem volt BlackBerry alkalmazásból, amin - így visszatekintve, hiszen az idő mindent megszépít - igenis jó volt dolgozni.


Az alkalmazás nyitóképernyője. Korabeli Ustream design.


About képernyő, build verzió, dátum, tok-vonó.


Regisztráljunk mint a ma született bárány.


Be lehet loginolni nagyon jól.


Elfelejtett jelszó esetén captcha felhasználásával büntet.


Beállítható a bármi.


Buta arcú ember belenéz a kamerába.


Álljmármeg, hát hovarohansz! (a.k.a. pause)


Annyira teljesen web2.0, hogy mittudomén.


És a poén kedvéért még magyarul is tudtunk...

Hát ennyi. Köszi az elmúlt két évet.

(Ps: Ugyanitt gyanúsan informatikus külsejű egyén kissé megkopott rendszergazdai és viszonylag uptodate fejlesztői tapasztalattal állást keres. Bővebb infó pl. itt.)

Hozzászólások

Nem értek nagyon a témához, de meddig jutottatok az alkalmazással? Mi akasztotta meg projektet(a szétszéledésen kívül)?

Sok közepesen komoly probléma volt, ami miatt a projekt végül befulladt. Pl. hogy az egész streaming API egy (akkor még?) hivatalosan nem dokumentált formátumban tolta ki a rögzített videót, amit részben nekünk kellett visszafejteni. Ezek után kiderült, hogy a BlackBerry telefonok között igen nagy a szórás codecek és videominőség tekintetében, valamint hogy ezek miatt elég hamar kiderült, hogy nem tudjuk valamennyi piacon lévő készüléket támogatni. Emellett GUI limitációk is voltak, pl. elég nehézkes volt megjeleníteni a kamera képét úgy, hogy további GUI elemek is voltak a képernyőn - a beépített kamera alkalmazás által használt API akkor még nem volt publikus. Ezen kívül a rögzített videó minőségével is gondok voltak, amihez szintén nem volt (működő) API, hogy érdemben befolyásolni tudjuk.

Végül a kegyelemdöfést a BlackBerry OS 6 adta meg, amin az egész streaming belső viselkedését átvariálták, amihez az alkalmazást jelentősen át kellett volna írni és ez már sosem történt meg. Hát ennyi.

Az OS 7-ben aztán - elvileg - elég sok gondot megoldottak, amivel mi nagyon sokat szenvedtünk kezdetekben, de azóta a BlackBerry platform az Android és az iOS mellett annyira marginalizálódott ezen a területen, hogy egy efféle fejlesztésre - úgy tűnik - már nincs igény.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

kulso szemlelonek a logmein jo helynek tunik, megerte lelepni onnan az ustream-be?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A LogMeIn korrekt hely, és egyébként az Ustream sem rossz, ha megtalálod azt a formátumot a nevezett cégeken belül, ahol és amin szívesen dolgozol. Persze akinek csak az a lényeg, hogy napi 8-ban ott legyen valahol, csináljon valamit és ezt fizessék ki jó alaposan, nyilván ideális mindkettő. Én - gondolom valami genetikai defektus miatt - igénylem, hogy lássam, tudjam: van értelme annak, amin és ahogy dolgozunk, és ezt a vége felé sem az LMI-ben, sem az Ustreamben, nem igazán találtam. Nem állítom, hogy nem bennem van a hiba, de érdekes módon mindkét helyről több kolléga is távozott (vagy küldték el) - korábban vagy később - hasonló okok miatt. Csak ők nem látszanak, mert nem blogolnak hülyeségeket rendszeresen. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-