MorphOS 3.8

 ( Chain-Q | 2015. május 15., péntek - 13:15 )

Jó rég nem posztoltam ide, de mivel azóta is lusta voltam összerúgni a saját blogot, meg itt legalább olvassák is, ezért kivételt teszek.

Megjelent a MorphOS 3.8. A release notes hossza alapján simán elnevezhetnék 4.0-nak is, mert a 2.0 óta a legtöbb változást produkálta a csapat, a megelőző verzióhoz képest.

Címszavakban csak a legfontosabbak:

 1. ACube Sam460 alaplap support (teljes, kép, hang, ethernet, dualboot, stb...)
 2. Radeon X1000 család támogatása (full, 2D/3D is)
 3. Radeon HD support (kezdetleges, framebuffer only, egyelőre, tehát van kép, de sokat ne várj)
 4. 4K felbontású monitorok támogatása (csak megfelelő tudású grafikus kártyákkal)
 5. AGP-n át gyorsított Radeon overlay támogatás valódi AGP-vel rendelkező G4-es gépekhez is (tehát Mac-ek, G5-höz eddig is volt, bár az is javult bizonyos esetekben)
 6. masszív 3D fejlesztések, pl. Vertex Buffer Object és textúratömörítés támogatása OpenGL-ben, egyebek mellett
 7. több mint 1GB RAM támogatása G5-ön
 8. egy rakás egyéb G5 és PowerPC440/460 specifikus optimalizáció (pl. gyorsabb context switch, gyorsabb I/O)
 9. régebbi PowerBookok jobb támogatása (pl. temperature sensor és keyboard backlight support)
 10. Synergy Server, a már meglévő Synergy Client mellé
 11. masszív Scribble editor és Scintilla.mcc upgrade
 12. Ambient desktop és SMBFS javítások...

... ezen kívül még több tucatnyi egyéb kisebb frissítés és újdonság (pl. Aknakereső játék, OpenSSL frissítés, exFAT támogatás, stb) kapott helyet az .iso-n.

A frissítés a meglévő felhasználóknak ingyenes. A Sam460 gépekre az Efikákhoz hasonlóan, a regisztráció mindössze 49 EUR-ba kerül. Az egyéb platformok ára nem változott.

Bejelentés itt, kiadási megjegyzések itt, letöltés a szokásos helyről.

Aki az utolsó, 3.0-s posztom óta kimaradt volna, a korábbi releasenotesekből tájékozódhat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Par hete letoltottem az isot az oldalukrol, ki is irtam, de sajna minden PowerPC alapu gepemben nVidia van :( (G4 MDD, PowerBook 12"), igy sajna nem sikerult semmit sem kiprobalni rajta.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Legutóbb 4500 forintért vettem egy 9000-s Radeont, origi Macest. Én azt egy QuickSilverben használom, de menne MDD-ben is. Persze ha csak kipróbálnád, akkor kellemetlen, hogy pont amid van, ahhoz nincs driver...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hmm, egy maces Rage 128 es egy Radeon 9000 mintha akadna itthon valahol. No, majd futok vele egy kort, ha lesz ra idom. Lehet osszerakom hozza a megoregebb Sawtoothot, es megnezem azon.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

A Sawtooth-szal meg az lesz a baj, hogy az alaplapi hang nem megy (az csak Digital Audio (PowerMac 3,4) és felette támogatott), valamint a nagyon korai Sawtooth-okon más az ethernet controller is, és az sem megy... :) Ezekre kommersz PCI-s kártyák (régi SB Live!, ill. RTL8139) használhatók...

Ugye ne felejtsük el, hogy az egész MorphOS Mac támogatás a Mac mini G4-ből nőtt ki, amiben egyrészt Radeon van, másrészt többnyire azok a komponensek támogatottak egyéb gépekben is, ami valahogy szegről-végről a G4-es Minihez köthető. A többi gépet csak "miért ne" alapon engedélyezték, kb, (a kernelben whitelist van azon gépek system ID-ivel, amin hajlandó elindulni) vagy amit nagyon egyszerű volt megoldani (pl. a Rave128 drivert a régi 7000-s Radeonok driverének alapjain). Emellett még a laptopokba toltak nagyobb energiát, de ott is maradt a Radeon only (és a 12"-os PowerBook pont kivétel itt is, szinte minden másban ATi/AMD van).

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

No, leltem itthon egy Radeon9000 Pro maces kartyat. Talaltam Live! (CT4670) es Live 5.1-et (SB0100), realtek 8139bol volt 8139A/C es D is. Dobtam meg a sawtoothba egy VIA 6212L USB 2.0 kartyat is, igy lenyegeben keszen all arra, hogy egyszer foglalkozzam vele. Mar csak az egesz kocerajt Budapestre kene vinnem.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Mindjart ide is megerkezik egy kedves hupper es ideboffenti hogy "minek". :) Nice work btw

--
arch,debian,openelec,android

Én azért már hiányoltam ezeket a helyzetjelentéseket, úgyhogy köszönöm! :) Arról lehet sejteni valamit, hogy mégis hányan használják? A fejlesztések zöme - ha jól látom - valamilyen videóval kapcsolatos dolog. 3D video-sofőrt fejleszteni egy - érzésre - relatív kis közösség számára igencsak megbecsülendő dolog.

Nagyjabol 1000 ember lehet... de pontosan nem lehet tudni.
A regisztraciok szama 2500 es 3000 kozott van, de az elszantabbaknak tobb gepuk is van regisztralt MOS-al.

Még mindig nincs olyan vm, ami képes ezt futtatni egy mezei 64 bites linuxon?
Mindig csorog a nyálam itt, hogy kipróbálnám, de ezért nem fogok beruházni egy ppc-re. Inkább csak a kíváncsiság hajt :)

Nincs. A QEMU PPC-be mintha betoltak volna pár fixet, hogy legalább a mac_ppc32 kernelt bebootolja a cucc, el is jut addig, hogy keresse a videodrivereket, de aztán ott jöttek rá (amire korábban többen, többször felhívták a figyelmet), hogy a MorphOS nem viccből mondja h. Radeon (és/vagy egyéb, pl Rage128) kártyák kellenek neki és egy sima VGA framebufferrel nem fog menni. Szóval akkor lett az, hogy "najó, majd visszatérünk rá, a lesz Rage128 emu"...

Amúgy még ezen is túl lehetne jutni, mert a MorphOS-ben van egy "virtuális" monitordriver, amivel pl. Efikán lehet headless működést csinálni, de ehhez preparált .iso-ra van szükség (sem a virtuális driver, sem a VNC szerver nem töltődik be alapból, és default hálózati config sincs), vagy egy fizikai gépen már feltelepített és ehhez beállított rendszerre. És a végeredmény nagyon nem lesz gyors...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hát akkor marad a képek nézegetése, köszönöm a választ :)