MorphOS 3.0 - PowerBook G4 támogatással

Ma megjelent a MorphOS 3.0, az első olyan MorphOS verzió, amelyet hordozható számítógépre is telepíthetünk.


Esetünkben e hordozható számítógépek az Apple szépemlékű PowerBook G4 gépcsaládjának legutolsó tagjait jelentik. A bővített hardvertámogatás mellett az új verzió számtalan újdonságot (pl. CD/DVD író szoftver, új PDF olvasó, új OWB webböngésző), hibajavításokat és más fejlesztéseket (pl. 3D támogatás és hálózatkezelés terén) tartalmaz. A részletes listát szokás szerint a kiadási jegyzet tartalmazza.

A rég várt 3.0-s verzió megjelenésének alkalmából a MorphOS-re három szintű árazást vezetnek be, a támogatott hardverek fajtájától függően. A MorphOS mostantól 111.11 EUR-ba kerül PowerBook G4-ek esetén, 79 EUR-ba ha eMac, Mac mini G4, Pegasos I, Pegasos II vagy PowerMac G4 számítógépre, és 49 EUR-ba ha Efika PPC rendszerre vásároljuk meg.

A rendszer frissítése azoknak, akik korábban megvásárolták a 2.x bármely verzióját, ingyenes! A release alkalmából átdolgozták a http://morphos-team.net weboldalt is, amelyen többek között megújult FAQ szekció várja az érdeklődőket.

Hozzászólások

Király
-
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha kijön valamikor iBook g4-re is, nagyon mérges leszek, hogy eladtam az enyémet...

lassan tamogatni fog 10 evnel ujabb gepeket is, szerintem ne hagyjatok, mert hova lesz igy a hipster eleterzes?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Trolling attempt outcome: FAIL.

Főleg mert igazából az utóbbi időben a PowerMac G4 támogatással lettek nagyon régi gépek támogatva (10 év fölött). Egyszerűen, mert egy 450-es G4 egy ATi Rage-dzsel igazából tök elég ahhoz, hogy elnézegess rajta YouTube-t meg netezgess (na persze nem FOSS rendszereken vagy OS X-en), a driverek kb. ugyanazok kellenek mint az újabb gépekhez, akkor meg miért ne. De előtte jellemzően max. pár éves vasak futottak.

Amúgy az sem nagy titok, hogy a MorphOS csapat folyamatosan vizsgálja az új hardvereket is (nem csak PPC-t), hogy az adott HW képességeit, árát, a felhasználói bázist és a fejlesztői erőforrásokat tekintve mire lenne érdemes még portolni a rendszert. De egyelőre a régi Apple HW-knél olcsóbb és támogatás szempontjából kevésbé fájdalmas vasak nem nagyon vannak.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-