Tenyérnyi retró - Palm m500 Series

Az egész úgy kezdődött, hogy Pierre Muller, az egyik Free Pascal karbantartó nekiállt tesztelni és kipucolni a régi OS-eket a fordítóból, hogy kiszűrje azokat aminek nincs karbantartója és reménytelenül törött a támogatásuk. Nem túl meglepő módon a régi PalmOS is ezek közé került.

Ezzel nekem csak annyi gondom volt, hogy még ezer évvel ezelőttről volt egy dobozba behalmozva régi két régi Palmom, egy m500 és egy m130, soros portos bölcsővel meg miegyébbel, ráadásul mióta megtákoltam a Free Pascal m68k supportját a PalmOS support felélesztése "just for fun" alapon rajta volt a listámon. Így hát most vagy soha alapon muszáj volt nekiállni a support felélesztésének, vagy később már sokkal nehezebb lenne a dolgom, ha valaha meg akarom csinálni.

Az m500-at meg is találtam elég hamar, és elöntöttek a nosztalgikus érzelmek. Ahogy vonatozok a feleségemhez és az Ericsson T68-ammal összeinfrázva GPRS-en IRC-zek Szeged felé zötykölődve...

Meg ahogy a Fl*xtr*n*cs feliratú targonca végigcsörömpöl Zalaegerszeg főutcáján, Palm logós dobozokkal... Hiába na, sok volt a selejt... És aztán a fél város ilyen selejt Palmokkal mászkált utána. Persze ez utóbbit csak úgy hallottam... Ezen az m500-on is azért nincs - állítólag - Made in Mexico matrica, mert már előbb leesett a gyártósorról biztos. Vagy csak leázott valami esőben. Nem tudhatom... Mindegy. Rég volt, tán igaz se volt... :)

Szóval a doboz mélyéről előkerült Palm m500-ban természetesen teljesen döglött volt az aksi - viszont meglepő módon az eBay a mai napig tele van alkatrésszel a platformhoz, ráadásul egy-két fogyóeszköztől eltekintve (pl. stylus, hehe) minden fillérekért van. Szóval berendeltem előbb egy aksit kőkemény 5 EUR-ért, majd miután tudatosodott hogy a soros portos bölcső használata nem túl kényelmes 2017-ben, találtam szintén eBayen egy "hibás"-nak hirdetett m515-ös Palmot, USB-s bölcsővel és táppal, amit összesen szigorú 7 EUR-ért tettem magamévá. Hiába, ha egy pénzszórás egyszer beindul...

Ezután kicsit nem volt időm az egészre, Function demoparty szervezés ürügyén, de ezen a héten végre nekieshettem mindennek. Az m500-as Palmomban megvolt az aksicsere - igazán ráfért már, hehe, természetesen pöcc-röff indult a kütyü.


Szétszedett Palm m500. Figyeljük meg az enyhén felpuffadt régi akkumulátort. :)


Összerakott Palm m500. Egy új aksi csodákra képes.

Ezután az m515 került sorra. Első próbálkozásra a touch screenje volt teljesen halott. Nem meglepő módon azért, mivel ebben is döglött és felpuffadt volt az aksi, ami nyomta hátulról a screent így a touch érzékelés megköszönte a részvételt. Csere után tökéletesen működött.


m515 és az ő döglött aksija. Ez a lufi szétszedés közben leeresztett.


Az új aksival elsőre megy. A touch is tökéletes.

Újabb 5 EUR kifizetése után - kész vagyont költök erre lassan - még egy aksi indult el ebbe az irányba, remélhetőleg hamarosan ideér, és végre két db - egy színes és egy fekete-fehér - működő Palm birtokosa lehetek ismét. Fontos ez szoftverfejlesztéshez, legyen meg a megfelelő tesztkörnyezet! Szegény m130-at ami valami másik doboz mélyén pihen meg majd felélesztem ha ezekkel kijátszottam magam. Van egy tippem hogy abban is csak az aksi döglött... :)

De ha már hardverünk van, és Free Pascal m68k is van, akkor nem ártana valamit kezdeni is vele. Természetesen sok sikert bármit megtalálni neten régi PalmOS-ről, a "halott link" fogalma egészen új dimenzióba kerül ahogy egyre mélyebbre kutakodik az ember. Az egykori nyílt forrású eszközkészlet a prc-tools és a hozzá való koraibeli GNU toolchain meg már nem fordul le semmilyen modern rendszeren. Fun.

Szerencsére-sajnos az interneten sohasem te vagy az egyetlen futóbolond szabadlábon, szóval valaki - egy Google-nél dolgozó ázsiai mérnök - kb. két éve megcsinálta, hogy a régi Palm fejlesztői cuccok egy mai Linux vagy macOS rendszeren is menjenek. Még Homebrew tap-et is csinált hozzá, bár az nekem nem működött, de Free Pascalhoz használható binutilst és egyéb Palm toolokat gyártani tökéletes volt a Githubon prc-tools-remix néven futó repoja.

Szóval miután a külső függőségek megvoltak és valami korabeli doksit is sikerült levadászni belepatkoltam a fordítóba a PalmOS trap-ek generálásának képességét (itt, meg itt) és gatyába ráztam a már létező, de ősrégi szintaxisú palmunits csomagot is. Ezután nagyjából az RTL-t is lefordíthatóvá tettem.

Tegnap este jutott a dolog abba a fázisba, hogy ha lefordítottam egy egyszerű Palm kódot akkor kézzel assemblálva, linkelve és különböző Palm-specifikus fekete mágiákat alkalmazva valami minimális, de ránézésre hibátlanul lefutó végeredményt kaptam. Valahogy így:


Értelme nulla, de hobbinak jó, nem?

A bónusz vicc: a képen a Palm emulátor a korabeli Windowsos POSE. Aktuális WINE-nal tökéletesen és természetesen szélsebesen működik modern macOS-en. Ugyanez a macOS egy korabeli Mac szoftvert már nem tudna seamless integrációban futtatni... :)

Innen folytatjuk.

Köszönetnyilvánítás:

Ez a poszt és a Palm-os FPC nem jöhetett volna létre Czo és GK motivációs "Palm rulez" Twitter üzenetváltásai, infó, doksi és SDK megosztása nélkül. :)

Hozzászólások

Egyrészt elmeháborodott vagy :) másrészt kicsi a világ, te is fánk vagy!

Volt M100-am meg 505-öm is, szerettem, nagyon régen volt :D

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

tetszik

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Nekem is meg kéne már haxonom a palmomat. Lehet holnap ránézek.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nekem is van egy m130-asom. Tudnál linket dobni megbízható akku forrásra? (+rejtett sub :) )

Én tényleg csak egy random eBay usertől vettem, akinek elég sok értékelése volt, és száz százalékos. De nála nincs 130-hoz akku... Egyébként úgy tűnik az m500 sorozathoz olcsóbb az aksi, de azért 15 EUR sem a világ vége.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nah, hát szét nem szedtem, de megtaláltam a dobozos M105-öt, az összecsukható billentyűzetével együtt. Ez két AAA ceruzaelemmel megy. Márha, de momentán nem megy. Anno még ment.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)