1000 év

Kerek évfordulóhoz érkezett az a gép, ami előtt az utóbbi évtized legnagyobb részét töltöttem.

Természetesen a Pegasos II-mről van szó, amely binárisan szólva ma töltötte be az 1000. életévét, attól számítva, hogy a jellegtelen barnásszürke csomagot amiben érkezett, 2004. január 17-én először kézbe vehettem Bécsben. Ez a gép ugyanis oda érkezett, egy ismerőshöz. Ne felejtsük el: akkor még nem voltunk EU tagok, a vámot meg nem volt "kedvem" kifizetni a már akkor sem olcsó alaplap és CPU kombóra. Emlékszem, egy hajnalig tartó rendszergazda műszak után (kis hálózatépítés ipari környezetben), mosdatlanul, koszosan-büdösen ájultam fel a reggeli vonatra. Az osztrák határőrség alig akart beengedni az országukba, csak miután meggyőződtek róla, hogy ha már pénzem egy fillér sincs, legalább retúr vonatjegyem az van...

A jobb sorsra érdemes Pegasos II ezek után a 80-as évek végi csempészett C64-ek és Amigák kései követőjeként táskában elrejtve érkezett Bécsből, hogy kikössön az íróasztalomon, ahol azóta is üzemel. Mármint annak az íróasztalnak a sokadik utódján... Hiszen a gépben, alatta, körülötte gyakorlatilag minden többször is kicserélődött, az alaplapot és a CPU kártyát leszámítva. Két ház, több táp, féltucat RAM-modul és videokártya, 3-4 optikai meghajtó, egy halom merevlemez, összeszámolni is lehetetlen hány egér, billentyűzet és egyéb kütyű járta meg a gépet. Mert 8 év nagy idő.

Hogy mennyire nagy, elég ha belegondolunk, hogy amikor 1999-ben az első Amiga 1200-am megvettem, az az 1992-1993-ra saccolható gyártást tekintve évekkel(!) fiatalabb gép volt, mint most a Pegasos. Vagy ha belegondolunk abba, hogy az Amiga teljes története az A1000 1985-ös bejelentésétől a Commodore 1994-es csődjéig még kilenc év sem volt... 8 éve a Macekben még PowerPC-k mentek és nem volt iPhone. Az internet, és vele az egész számítástechnika jelenét meghatározó egykor "web 2.0"-nak csúfolt szolgáltatások még csak a szárnyaikat próbálgatták, ha egyáltalán volt belőlük valami.

Sokan mondják, már kocsiban is ócska az ilyen. Meglehet. Másnak ez a vas csak egy elavult, jellegtelen, átlagos PC külsejű nyákdarab. Pedig ha mesélni tudna... Emellett a mai napig tökéletesen üzemel, teszi a dolgát, a passzív hűtés ráapplikálása óta csendesen, még mostani szemmel is viszonylag energiatakarékosan. És a MorphOS, meg a rajta futó szoftverek fejlődésének hála, sosem volt még ilyen használható, mint ma.

Képek, ha valakit érdekel: a vas, az OS és appok.

Kedves Pegasos II/G4, kedves bPlan. Köszi az elmúlt 1000 évet. Jöhet a következő 1000! :)

Hozzászólások

Hajrá hajrá! :D

A1200 meg idén lesz húsz éves, ha jól sejtem. :D

"A Pegasost az ember azért szereti, amiértaamiérta macskáját..." :)

Meg sok-sok boldog evet kivanok! :)
______________________________
Nä Ki'i No Ka 'oi Ma Ka Honua

Ezek szerint a Te géped csak 4 hónappal volt fiatalabb az enyémnél :) Feljegyzéseim szerint én 2004.05.20-án vettem át a sporoni állomáson Stefán István barátunktól :)

Jó cucc az. Nem tudom miért cseréled, ha még jól megy és elég. :S

Mindenesetre jó képek, nem semmi, hogy a macsekra merted bízni a hűtés moddingot. :P

De jó az, ha sokáig használod a gépest. Nem szeretem, amikor valaki fél évente beújít, mertcsak. :(

>>: sys-admin.hu :<<

Nem tudom miért cseréled, ha még jól megy és elég. :S

Nem tudom, hogy miért gondolod, hogy lecserélném, eszemben sincs... Ez csak amolyan kerek évszámos blogbejegyzés volt, a gépet használom tovább, teljes megelégedéssel. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-