A szörnyeteg: egy Amiga négyféle CPU architektúrával

Lukas F. Hartmann egy egyszemélyes berlini hardverfejlesztő cég, az MNT Research. Specialitása a nyílt forrású hardverek, pl. az általa tervezett ARM alapú Reform laptop család. Két nyílt forrású laptop összeeszkábálása közötti szabadidejében pedig mi mást tenne, mint amigás hardverbővítéseket farigcsál.

Második kártyája a ZZ9000 fantázianévre hallgat, amin egy kétmagos ARM Cortex-A9 található 1GB RAM és némi FPGA társaságában egy Xilinx Zynq SoC formájában. Elsősorban grafikus kártyáról beszélünk, amin az egyik ARM mag grafikus gyorsítóként üzemel az Amiga felé, a másodsorban pedig hálózati kártya, USB port és akár memóriabővítés és szoftveres gyorsító is lehet. Ezen kívül tartalmaz egy framegrabbert is, amely az Amiga custom chipset képét a gép videó slotjáról a kártya HDMI kimenetre irányítja, így az Amiga gyorsított és natív képe egyetlen, modern kijelzőn is élvezhető.

Amikor először beszélgettünk a kártyáról, általában az Amigáról és az általam fejlesztett Viaduct szoftverről, akkor az az ötlet pattant ki a fejéből, hogy rakjunk össze egy Amigát a lehető legtöbb együttesen működő CPU architektúrával.

Jó fél évvel később, úgy októberben végre a kezeim közé is kaphattam a saját ZZ9000-met, és most karácsonykor végre ki is próbáltam - sajnos nem sok sikerrel. A sokat látott (*) Amiga 4000T-m újfent különféle hardverproblémákkal örvendeztetett meg, aztán driverproblémákba ütköztünk (egy részét magam is javíthattam, hála a nyílt forrásnak) majd kiderült, hogy a birtokomban lévő ZZ9000 valami miatt nem tud interruptokat generálni. Remek.

Így kötöttem ki tegnap este Lukas műhelyében - ha már egyazon városban lakunk, ahol tegnap este megjavította a kártyámat (gyártási hiba volt, egy filléres tranzisztor cseréje megoldotta). Szerencsére magammal vittem a 4000T belsőségeit is - hiszen akkor még nem tudtuk, hátha azzal van a hiba - így a javítás után eljátszottunk a már fent említett sok CPU architektúrás ötlettel. Négyig jutottunk, amelyek Motorola 68k, PowerPC, ARM 32bit, x86.

A hardver:

Amiga 4000T

Szereplők: a gépben egy CyberStormPPC lakik, amely egy két processzoros hibrid kártya - a Motorola 68060 (nagy lila kocka) mellett egy PowerPC chip (a ventillátor alatt) is lakik rajta, amely egy segédkernellel AmigaOS alól is elérhető különböző funkciók gyorsítására, vagy önállóan is használható a 68k kikapcsolásával PPC natív OS-ek (pl. MorphOS, AmigaOS4, NetBSD, régebbi Linux) futtatására. Ráadásul ezen a példányon a PowerPC chip korábban elhalálozott, majd némi BGA reballing után az eredeti 180Mhz-s chip helyét egy 400Mhz-s foglalta el, amely kissé túlhúzva, 420Mhz-n jár. Az ARM természetesen a ZZ9000-ről jön (kék kártya), amely esetünkben ugye grafikus gyorsítóként üzemel. Technikailag már lehetséges, hogy AmigaOS alól feladatokat delegáljunk a második ARM magra, de egyelőre gyakorlatilag ez még erősen proof of concept állapotban van. Az x86 szerepében pedig egy Commodore A2386sx Bridgeboardot tisztelhetünk (bazinagy kártya hátul), egy Make-It-486 clip-on 486slc upgrade-del.

Sok minden továbbit nincs is mit elmondani, szerepeljen itt egy screenshot. :) Az AmigaOS ugye a 68k-n fut ő a karmester, az ARM adja a grafika gyorsítást, az x86-on DOS Navigátor fut, a PowerPC pedig a 3D objektet rajzolja az ablakba.

AmigaOS 4 CPU

Lukas Tweetelt a szörnyetegről, itt kezdődik a szál. Most pedig megyünk és reszelünk még az ARM szoftverén egy kicsit... :) Meg újra vissza kéne eszkábálni az egészet a házába... Böszmenagy torony... Ugh. :)

(*) Mitől sokat látott ez az Amiga 4000T... Nos, nagyon röviden a kilencvenes évek legvégén erről a gépről üzemelt a MusicBox zenecsatorna, ha ez még megvan valakinek, majd úgy került hozzám, hogy kb. 2000-ben egy Pentium 166MMX-et elcseréltem erre a gépre, mivel a srác akihez a csatorna megszűnése után valami ócskáson keresztül került nem tudta mégis mi ez, és nem bírt rá Windows 98-at telepíteni. Ha jól rémlik csak a szüleinek akart valami internetezős gépet... Szóval elcserélte velem... :) Valahol még megvan a 2GB-s Quantum SCSI HDD, amin egy tonna Scala script és MusicBox grafikák hevernek, és elvileg még az utolsó műsort is el bírtam indítani egyszer... De nyilván az utóbbi másfél évtizedben ezt nem próbáltam... :) Néhány évvel később saját hülyeségből elrontottam az alaplapját (Hiába, egy szoftveres csavarhúzóval és multiméterrel köz- és életveszélyes!), aztán félig-meddig működésképtelenül hevert 13 évet raktárakban és polcokon, illetve lett körbeadva magyar amigás körökben, hátha valaki meg bírja javítani. 2015-ben került vissza hozzám, továbbra is működésképtelenül. Akkor küldtem ki a különböző Amiga-klón alaplapok és CPU kártyák mögött álló John "Chucky" Hertell-nek Svédországba, aki 99%-osra megjavította, aztán még többek forrasztgattak rajta később, és most működik. Nagyjából. Hol kell lekopogni.

Megj: a képeken és a cikkben szereplő CyberstormPPC és az A2386sx Ratman kolléga tulajdonát képezik, én csak a megőrzőjük/gondozójuk vagyok jelenleg, ezúton is ezer köszönet a lehetőségért!

Hozzászólások

Öröm látni hogy van aki még életben tartja ezen "őskövületeket". Sőt! Új életet lehel beléjük. Mint mindig, most is a szokásos Chain-Q blog minőség és tartalom!!! Csak lehetne gyakrabban. Mondjuk havonta! Ne kelljen a következőre is egy évet várni... :)

Szerkesztve: 2020. 01. 08., sze – 20:33

Uh, azzal a laptoppal olni lehet.

Samlinak is elmenne, van vagy 10centi vastag...:)

Bejovos:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

 Bevallom, a szívem megdobogtatta a cikk. Ős atarisként én is tartogatok egy Amiga rivális Atari TT-t abból a célból, hogy hasonló módon felpimpeljem. Erre legközelebb 10 év múlva lesz esélyem ...

Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Kedvelem

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A képeket közben elvitte a cica?