Desktop Linux user lettem

Mármint megint - még jobban.

Nyilván eddig is voltak Linuxjaim - vagy fél tucat különböző CPU-architektúrán - szervert is üzemeltetek, de a desktop használat mint No.1 rendszer, eddig elmaradt. A végtelen mennyiségű Amiga és PowerPC gépeken futó MorphOS mellett, a régi ASUS K50IN laptopomon Windows 7-et, a desktop Mac mini i7-en OS X-et, a cégnél pedig szintén Windows 7-et és kiegészítő rendszerként VirtualBoxban egy Ubuntu LTS-t használtam. Ezzel a felállással én maximálisan elégedett voltam - hol vannak már a bohó ifjú idők, amikor az ember még extra energiát feccölt abba, hogy csakazértis Intel alapú PC és Windows nélkül oldjon meg dolgokat.

Történt azonban, hogy Redmondban úgy akarták, hogy a laptopom többszöri ellenkező előjelű felszólításra is ragaszkodjon hozzá, hogy Windows 10-re frissítse magát. Persze sikertelenül, de a szerencsétlennek ezirányú próbálkozásai során többször 0 byte-ra sikerült redukálnia a merevlemezen a szabad helyet, aminek köszönhetően a - munkához kritkus, lásd a mostani Bash 4 Windows tébolyt - CygWintől elkezdve a különböző Malware védelmi rendszerekig egyre több minden megborult, beleértve egyszer a komplett fájlrendszert is, ami aztán egy enyhébb lefolyású adatvesztésbe torkollott. Minden fájlod a helyén marad mi? Anyád. Szóval ez volt az utolsó csepp a pohárban, főleg, hogy a gépnek (egy jó ideje) amúgy semmi Windows specifikus feladata nem volt: össz-vissz egy böngésző, egy SSH kliens és egy Bash-parancssor volt a követelmény.

De ő nem. Akkoris Windows 10 kritikus frissítés, csak most, csak nekem, ingyen! Jaj 0 bytes free, megint, reccs!

Szóval elszakadt a cérnám, felbuzogtak a mélyen eltemetett Windows-hater érzelmek és "nemár hogy ez a sz*r mondja meg mit akar futtatni b*zmeg" felkiáltással alternatíva után néztem.

Nagyon azért nem kellett messzire menni, némi Google-zás után szembe jött a Linux Mint, mint ahogy az a körutazás is amit most tettek Inkompetenciába, így ez ejtve lett, a Fedorát nemrég próbáltam, de miután 13 percig bootolt a Live rendszer USB-ről azon a gépen amin egy 14.04 LTS 1 percig nem volt benne sok bizodalmam, szóval maradt valami Ubuntu deriváns mint számottevő jelölt. Meg persze a Debian, de úgy éreztem, annyira nem akarok én hardcore Linux user lenni. (Disclaimer: van telepített Debianom, XFCE-vel, nem kell elmesélni hogy milyen).

Szóval leszedtem egy Ubuntu MATE 16.04-et - attól tartottam hogy a modernebb Unity túl sok helyet foglalna a lassan 7 éves "HD Ready" laptop 1366x768-as kijelzőjén; végül ez a félelem alaptalannak bizonyult - majd feltoltam egy SD kártyára, és bebootoltam.

És itt meglepődtem. Ezen a laptopon már a 12.04 és a 14.04 LTS-sel is próbálkoztam, de mindegyik alkalommal valami nemműködő hardveren vagy nyeklő-nyakló driveren elhasalt a kérdés. A 16.04 béta azonban pöcc-röff bootolt rendes natív felbontásba (nVidia grafika), ment a touchpad incl. multitouch, a WiFi, az összes hotkey a helyén és úgy általában minden működik. Annyira működik, hogy ezután rajtaütésszerűen kb. 5 napig használtam az SD kártyáról és tényleg úgy éreztem, hogy az öreg K50IN hirtelen vagy 3-4 évet letagadhatna. Ment mint a veszedelem, a Windowstól az utóbbi időben újra megszokott végtelen HDD reszelésnek és az ezzel összefüggő perces várogatásoknak nyoma sincs, minden reakció azonnali...

Viszont előjött, hogy a MATE desktop remek default beállításokban, de ahol valamit át kéne állítani, ott előjöttek az elvarratlan szálak, meg a sorják, meg a fapad ami feltöri a seggem, vagyis a retro Linux desktop érzés... :) De ezután már úgy éreztem, elég bátor lehetek, hogy a "szabvány" Ubuntu 16.04 LTS bétával is bepróbálkozzak. Mivel azon is minden működött, és nekem az Unity-val amúgy sincs sok bajom, 2 nap SD kártyázás után úgyéreztem jó lesz ez. Lőttem egy akciós 500G-s SSHD-t online kb. 30 EUR-ért, amit megérkezése után belebarkácsoltam a laptopba, aztán feltoltam rá a rendszert.

Most már pár hete nyúzom a kérdést. Mivel a 16.04 még béta, azért itt-ott belefutottam kisebb döccenőkbe (pl. az mscorefonts telepítésénél, vagy hogy valami APT update sikeresen kinyírt egypár 3rd party repót) meg egyszer fejreállt az udev-systemd (mi más...) combó valami külső USB eszköztől, de amúgy maximálisan elégedett vagyok vele. Bitang gyors ezen a régi gépen is - részben ez persze az SSHD érdeme, de SD kártyáról is tökéletes volt - minden hardver működik és szinte minden szoftver amit használok elérhető, pedig a WINE-t és a VirtualBoxot még nem is feszegettem. A böngésző - SSH kliens - bash triumvirátussal pedig nyilván nincs probléma. És mivel 64 bites, a régi 32 bites Windows 7-tel szemben nem csak 3,5 GB-t, hanem a teljes 4 GB RAM-ot látja a gépben.

Az egyetlen fájó hiányosság a rendesen működő desktop Skype - ez sem magam miatt, hanem a családi kommunikációhoz. De a webes verzió úgy-ahogy működik, úgyis főleg chatelni használom, nem hívásokra.

Szóval az öreg laptop kapott még pár évet - meg az SSHD mellé egy új aksit - én pedig a korábbiaknál jóval alacsonyabb vérnyomást laptop használat közben. És minden fájlom pontosan ott van, ahol hagytam - a régi HDD-n, egy külső USB dobozban...

És a végére egy indokolatlan screenshot:


Ubuntu rocks! *hue*hue*hue*

Hozzászólások

A skype chatra miért nem jó?
Mi még konferenciát is nyomunk játék közbe.
(Bár képeket nem rak be, hanem linkeli a brózerbe de szövegre jó)

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Leszedtem a .deb-et a Skype.com-rol, felrakott egy rakas :i386 dependency-t, majd nem indult el. Kaptam egy 100% CPU-t a hatterben zabalo processzt, a GUI sosem jott fel. Lehet h. meg lehet javitani, de eddig lusta voltam.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ja. Na most engelyeztem, felraktam a repóból - és pont ugyanaz történik mint a külön felrakott .deb-bel - 100% CPU a háttérben, és semmi sem történik.

Szerk: Na ez vicces volt. Az strace szerint a /usr/share/fonts/opentype/noto/NotoSansCJK.ttc nevű fájlt nyitja meg aztán csukja be... Látszólag végtelenül. Ki tudja miért. Végül kb. 3 perc várakozás után mégis elindult. Ennyire nem voltam korábban türelmes vele... :D A további indítási próbálkozásokra már azonnal indul.

Szerk: Júj, ez a GUI ez nagyon homemade-chatclient-from-1998. :D Inkább maradok a webskype-nál aztán ha telefonálni kell, akkor indítom rá ezt.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"Júj, ez a GUI"

Én pont azért szeretem a Skype linuxos változatát, mert itt még nem csicsáztak, nem raktak bele ótvar nagy paddingokat, és nem írták felül az alap téma minden lehetséges beállítását. Nem szép, de funkcionális, és kompakt, nem muszáj az egész képernyőt beterítenie.

Ez olyan hosszú április 1 vicc, hogy el sem olvasom :)

Miert nem mukodik a Skype? Nekem megy tok jol.

Már majdnem elhittem... Április bolondja! :-D

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A Linux Minttel pontosan mi volt a probléma?

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Fedora 13 perces boot-ról vannak gondolataim. Az egyik, hogy régebbi gépek BIOS-ai az USB device-ról USB 1.1-et támogatnak, így lassan töltik a kernelt. Ha már megy a kernel, van USB 2.0. Persze, a 13 perc akkor sem indokolt. Valószínűleg sohasem boot-olt volna, s nem esélytelen, hogy kaptál volna egy dracut shell-t. Vélhetően az initrd-ből hiányzott valami alapvető, ami kellett volna a gépedhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ez az eddigi leghihetobb aprilis elsejei trefa!
le a kalappal...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem vard ki a veget!
De ne legyen igazam...