Ha az adatközpontod bedől, maradj nyugodt és használj egy Amigát.

Nem szoktam kis szines híreket írni ide, de ez annyira tetszik, hogy kivételt teszek. A NetBSD alapítványnak gondja akadt az egyik adatközpontjával, ami miatt több fontos szerverük is elérhetetlenné vált. Állítólag egy router adta fel a harcot, ami helyett másikat szereznek éppen be.

Addig is, mint azt a NetBSD alapítvány tweetjéből megtudhattuk, egyes mirrorok továbbra is élnek, például a http://www.de.netbsd.org/ alatt futó szerver, ami egy bővített Amiga 3000-n fut, egy 68060 processzoros CyberStorm MKII CPU kártyával.

Az Amiga 3000 mint géptípus egyébként pont a múlt hónapban töltötte a harmincat. A CPU kártya kora valahol húsz és huszonöt év között lehet. A "háromezrest" a hagyományos AmigaOS felhasználás mellett Unix workstationként is árulta a Commodore - az A3000UX típusjelű high-end változat gyárilag három gombos egérrel, nagyobb felbontásokat lehetővé tévő grafikus kártyával, szalagos egységgel, és ethernet kártyával is fel volt szerelve. A gép alaplapi SCSI vezérlőt is tartalmazott, valamint az új Zorro III buszrendszernek köszönhetően az első teljesen 32 bites Amiga model volt (a korábbi gépeken az alaplap adatbusza 16, a címbusza 24 bites). AmigaOS helyett az "Amix" becenevű AT&T Unix System V Release 4 operációs rendszer Commodore által Amigára átdolgozott verziója járt hozzá. A gép pozitív fogadtatására példa, hogy több Unix piacot kiszolgáló cég, például Sun is érdeklődőtt, és bevette volna a kínálatába mint low-end workstationt, a saját neve alatt, OEM gyártóként feltüntetve a C=-t, de ez az üzlet a szokásos Commodore management-fafejűség miatt végül kútba esett.

És mellékesen azon kevés Amiga típus egyike, amiből nekem sajnos nincs sajátom. Sajnos korabeli mércével értett fejlettsége nyomán az egyik legbonyolultabb Amigáról van szó, ami legalább annyira tud áldás lenni, mint átok - ha jól működik akkor csodálatos gép, de ha javításra kerül a sor, akkor hát, leginkább sok szerencsét hozzá... De ilyenkor azért mindig megkívánom.

Egyszóval, ha az adatközpontod bedől, maradj nyugodt és használj egy Amigát.

Hozzászólások

inkabb az a konkluzio, hogy senkit nem erdekel az a netbsd mirror, azt az 1kB/s-et meg tudja az amiga is, nem?

Jellemzőbb a 10MBit/sec, a száz megabites kártya ritka és viszonylag új konstrukció (pl. az X-Surf 100). Azt nem tudom h. a NetBSD-s gépben milyen kártya van.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-