MorphOS 3.9 és SDK

A MorphOS csapat az ütemtervnek megfelelően a MorphOS 3.8 után kb. egy hónappal kiadta a 3.9-et, ami egy a 3.8-ra épülő bugfix release.

Ennek megfelelően kevésbé impresszív a változások listája mint korábban, de a bugfixek sokakat érintenek. Gyakori probléma volt a 3.8-cal, hogy sokaknak egyáltalán nem működött a WiFi, ennek a javítása érkezett meg most. Szintén voltak problémák a 3.8 egyik újdonságával, a textúratömörítéssel, valamint a régebbi 7,2-es PowerMac G5-ök AGP támogatásával, ezek mindegyike javításra került.

Ezen kívül FatFS javítás, OpenSSL frissítések és néhány további apróság javítása került bele.

Emellett jelentős release még, hogy a 3.9-cel egyidőben a hozzávaló SDK is megjelent, így a jórészt a 3.8-ban megjelent újdonságokat most már a 3rd party developerek is használhatják.

Bejelentés itt, kiadási megjegyzések itt, letöltés a szokásos helyről.

Hozzászólások

Tervbe van veve barmilyen modern hardverra valo portolas lehetosege?
Marmint ezek a bejelentesben levo gepek 12 evesek! (Powermac G5, mintha 2003-as lenne).

A Powermac G4, meg 1999-ben jelent meg (mintha az is tamogatott lenne).

Egyebkent igazi kuriozum ez a MorphOS.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A 3.8 bejelentésben említett ACube Sam460 alaplap az vadiújan megvehető, dughatsz bele Radeon HD-t, valamint a szintén Amiga-környéki A-Eon cég AmigaOne X5000 alaplapján már demózták a rendszert, ami egy multicore 64bites Freescale-re épül és még csak most van készülőben. Jelenleg ez (lesz) a választás, ha nem akarsz használt gépet venni. A Sam460 persze inkább egy morcosabb ARM teljesitményét tudja, semmint high-end gép, ha a RadeonHD-t leszámítod... Csak nem annyiba kerül.

Hogy fog-e az akciós médiamárktos/teszkós pécén/laptopon fog-e menni a rendszer a közép-közeli jövőben? Biztosan nem. Bár már lett emlegetve egy x86_64 port, de az is világosan meg lett mondva, hogy - akárcsak PPC-n - egy szűk, kiválasztott hardvercsoport lehet támogatva, nem pedig bármilyen kacat ami szembe jön. És - ha egyáltalán lesz ilyen, jelenleg nem folyik a háttérben ilyen munka, amennyire én tudom - az is tuti, hogy ez nem hónapok kérdése, mire kiadásra kerülhet...

Szóval egyelőre maradnak a PPC-k... Mondjuk aki amigás hardveren szocializálódott (és a MorphOS felhasználók többsége azért ilyen), annak nem fura 10 éves gépet használni... Használunk mi annál öregebbeket is... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Lehetne folytatni az eredeti iranyvonalat, es az Apple hardvereket tamogatni. Olyan szempontbol tokeletes valasztas, hogy a beepitett alkatreszek koret a ceg viszonylag szuk korbol valasztja ki, ugyanakkor megis eleg popularisak ahhoz, hogy konnyen lehessen gephez jutni. Persze az ar problema, de... minden nem lehet tokeletes... :-)

Amugy meg, ha van DDK, es eleg nyitott a rendszer, akkor igazabol nem is kell maganak az OS-nek tamogatnia tul sok mindent, majd a kozosseg megirja maganak a drivereket, ha kell. A Hackintosh-nal is megvan ugyanez az iranyvonal, pedig ott aztan tenyleg sok melo van 1-1 driverrel...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik