gyuri23 blogja

A birkák egész életükben a farkastól rettegnek, majd a juhász fazekában végzik.

Fabio Vighi zseniális írásai.

...

Minden neurotikus személynek szüksége van egy uralkodó figurára, akinek az a szerepe, hogy megnyugtassa őt: világa szilárd alapokon nyugszik. A neurotikus személyek gyakorta olyannyira függővé válnak a kialakult alá- és fölérendeltségi viszonyoktól, hogy mindenféle perverzióra képesekké válnak, csak hogy működésben tarthassák a rendszert.

...

COVID napló [napok száma: 28]

2045.03.22.

Ma reggel szerencsém volt, a müzlis dobozban a Pfezir piros oltása volt, ami egy adagban 3 napra ad védelmet, így két napot kihagyhatok. A kakaó mellé a sima szürkét csomagolták, abból van egy csomó a szekrényben. Olyan rendes a kormány, hogy ajándékba kapjuk az az oltást, bezzeg régebben az embereknek meg kellett venni, de akkor még volt pénz. Mennyivel jobb a társadalmi hasznossági pontrendszer (THP), így nincsenek már gazdagok meg szegények. Ha sikerül még többet dolgoznom, kevesebbet aludnom és hasznosabb leszek, akkor talán ki tudom majd bérelni a Tasle legújabb rollerét a munkába járáshoz, mert amióta nincs magántulajdon mindent bérelünk. Milyen rossz lehetett régen az új világrend előtt, amikor még volt pénz. Most annyira jó, hogy alanyi jogon jár mindenkinek naponta négy zsömle és fél liter tej, így megszűnt ez éhezés és sokkal nyugodtabb az életünk. Minden másra meg ott van a THP amit a munkáért kapunk, a nálunk okosabb és hasznosabb polgároktól.

A gyávák ideje

Az olyan rohadt szemétládák miatt leszek beteg mint te és még a végén megdöglök miattad. Nekem nincs felelősségem, mert mindent megtettem, csakis te vagy a hibás. Ha rosszul érzem magam, majd sorba kell állnom a kórházban, az ilyen felelőtlen aljadékok miatt és nem fognak tudni kezelni időben.

Fivefingers, szerelem első lépésre

Eljött az a pillanat, hogy kipróbáljam a fivefingers cipőmet és lefussam vele az első kilométerem. Ha esetleg nem ismernéd, ez egy „mezítlábas cipő”, olyan mint egy kesztyű a lábra, nagyjából egy darab gumi a talpra és egy vékony anyag rajta, hogy ne essen le lábadról, úgy hogy minden lábujjnak külön helye van. Nincs benne semmiféle „csillapító” csilivili réteg, nincs sarkok emelés, arra van, hogy mezítláb fuss és érezz mindent, úgy, hogy közben a talpad ne vágja el semmi, ne sérüljön meg.

Hyper-V gen2 UEFI gép migrálása Proxmox LVM-Thin-re SCSI kontrollerrel

Ha már kellett egy ilyen doksit készítenem közkinccsé teszem, hát segít valakinek.

A feladat az, hogy Hyper-V gen2-es UEFI boot Windows virtuál gépeket kell áttenni Proxmox szerver alá, amin LVM-Thin pool-ban fognak futni SCSI kontrollerrel.

Pénzügyi katasztrófaterv, gazdasági összeomlás esetére

Ha láttad a „Z világháború” című filmet, abban van egy rész ahol azt állítják, ami vagy igaz, vagy nem, de ez most nem is lényeges, hogy Izraelben a politika a döntéshozásnál, mindig kineveznek egy embert, akinek az a feladata, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre dolgozzon ki stratégiát, bármilyen hihetetlen is legyen az.

Ennek az analógiájára gondolkodtam azon, ha The Big Short-nak igaza van és hozzáteszem Bogár László jóslatát akkor rövid időn belül, egy igen nagy világgazdasági válság fog bekövetkezni, sőt vannak akik szerint, a covid intézkedések ezt próbálják leplezni. A legrosszabb forgatókönyv szerint ez hetek alatt fog bekövetkezni. A forgatókönyv valami ilyesmi, először a tőzsdék omlanak össze, utána egyre több vállalat megy csődbe. A nemzetközi kereskedelem, lelassul, rengeteg ember kerül az utcára. A tech multicégek, megpróbálnak ezen pénzt keresni, néhány országban a felbőszült tömegek megrongálnak nagy adatközpontokat. A felhős rendszerek részben összeomlanak, hetekig tart mire megoldják a problémát. Utcai zavargások törnek ki a legérintettebb városokban, ahol a katonaságoknak kell beavatkozni. Ettől még jobban elmélyül a válság, évekig tart mire összeszedi magát a gazdaság.

Ez lenne a forgatókönyv, amire stratégia kéne. Ha van megtakarításod, aminek az összege lényegtelen, lehet egy milliótól az egy milliárdig, mert ez csak egy hipotetikus terv, mit lehet tenni, ha pénzed értéke hetek alatt elveszhet.

Reális dolgok, ötletek érdekelnek, az olyanok, hogy fegyvert veszek, nem, mert itthon ez nem lehetséges, a tartós élelmiszerbe fektetés sem túl reális, ha bemész a közértbe és 1 millióért kérsz konzervet, ki fognak röhögni. Az arany egy örök túlélő, az ékszer is, de talán ingatlan venni gyorsan, is egy reális dolog lehet.

Te mit tennél egy ilyen estben?

Hogyan migrálj Windows 10-et HDD-rő SSD-re Clonezzila-val

Desktop gépekkel ritkán foglalkozom, de most egy hét alatt három gépen is cserélnem kellett a lemezt HDD-ről SSD-re. Klónozni kellet és persze az SSD minden esetben kisebb volt mint a régi lemez. Szétnéztem milyen eszközök vannak erre, de mind fizetős volt, vagy nem tetszett. Maradt a Clonezilla, amit egyébként használok és szeretem is, csak az normál módon ezt nem tudja megoldani, csak egy kis kézimunkával, viszont az nem nehéz és így egy opensource programmal lehet ezt megoldani.

I(di)OT ötletek, amiből milliárdosok leszünk

Mivel még nagyon új az IOT, rengeteg lehetőség van az innovációra, ezért én sem akarok kimaradni belőle. Már ki is találtam valamit amivel betörhetünk a piacra, ehhez keresek olyat, aki megcsinálja, mivel gondoltam, én csak az észt osztom. Szóval a „termék”, amihez programozót és gyártót keresek:

Pottenger macskái

Dr. Francis Marion Pottenger 1932 és 1942 között végzett közel 10 évig tartó majdnem 1.000 macskán végzett kísérlete, a mai napig méltatlanul kis figyelmet kapott, pedig jelentősége messze túlmutatott a korán, több megállapításával a mai napig nem tudott, illetve nem akar mit kezdeni a tudomány, és a vizsgált téma emberi kutatása jelenleg is tabunak számít. Már az epiginetika létrejötte előtt felismert olyan jelenségeket, amire csak jóval később figyelt fel a genetika.

Annak bizonyítása, hogy az ember növényevő, avagy mi is a tökéletes étrend.

Ha most itt vagy bedőltél a kattintásvadász címnek. Valójában semmit sem akarok bizonyítani és fogalmam sincs milyen a tökéletes étrend, sőt szerintem olyan nincs is, legalábbis minden emberre egyszerre egyszerre érvényes biztosan nincs. Viszont, számtalan diétát, táplálkozási „rendszert” kipróbáltam saját magamon, nagyjából 20 év alatt, és el tudom mondani, hogy mit ne csinálj, mi az ami működött nekem a gyakorlatban és mi nem.

A kapitalizmus állatorvosi lova: Boeing 737 MAX

Mivel magam is repülök, ezért a repülés történéseit kiemelt figyelemmel kísérem. A repülőgépgyártás az ipar csúcsteljesítménye, az ott zajló technológiai, gazdasági, és a most górcső alá kerülő politikai folyamatokból sok mindenre lehet következtetni, többek között a társadalmi rendszerük állapotára is.