Mélymulcs, permakultúra és a minőségi éhezés

Szeretném felhívni a figyelmet Dr. Gyulai Iván csodálatos előadására a mélymulcsról, de még inkább egy teljesen más nézőpontról, ami egészen más megvilágításba helyezi a gazdálkodást.

Mivel most építem a kertem és a permakultúra elvei szerint készül, kikerülhetetlen Iván tanítása.

Aki nem ismerné a permakutúrát, az angol permanent agriculture, vagyis állandó mezőgazdaság szavak összevonásából származik. Az igen tömör összegzése annyi, hogy igyekezni kell egy önfenntartó, megújuló és ami a legfontosabb semmilyen külső inputot nem igénylő rendszert létrehozni.

Az ilyen gazdálkodásban nincs semmilyen növényvédelem, nincs talajmegmunkálás, nincs trágyázás, nincs öntözés. Ez persze a végcél, de a munkaigénye a töredéke a hagyományos kertészkedésnek.

Nem annyira közismert, hogy az úgynevezett ÖKO és BIO gazdálkodás valójában nem igazán különbözik az ipari gazdálkodástól. A bolti BIO uborka ugyan úgy permetezve van, semmi sem garantálja, hogy egészséges földben termett, csak annyit jelent a BIO plecsni, hogy jelenleg(!) BIO minősítésű permettel kezelték. Ott van például a bordóilé, amit 2026-tól fognak betiltani, miután 2022-ben nem sikerült, mondván nincs alternatívája.

A rossz hírem az, hogy a valóban csúcsminőségű élelmiszer a permakultúrában termeszthető, amit viszont boltban olyat nem fogsz találni. Ez van, vagy magadnak csinálod, vagy nem lesz, esetleg ha van ismerősöd attól próbálhatsz szerezni.

Szóval akit egy kicsit is érdekel egy újszerű ám mégis ősi hozzáállás annak ajánlom.

Némi spoiler az előadásból:

  • Mire jó a meztelencsiga.
  • Miért nem gyom a gyom.
  • Hogyan rontjuk el a locsolást és miért ne locsoljunk egyáltalán.
  • Hogyan létezhet növényvédelem nélküli növénytermesztés.
  • Tényleg kárt tesznek akiket kártevőknek nevezünk? A kertben egy kártevő van, a kertész :)
  • Miért káros a metszés és mi legyen helyette? Milyen a bio metszőolló?
  • Miért hasznos a levéltetű?
  • Hogy mi, a tafrina is hasznos?

Aki egy kicsit is nyitott és gazdálkodik, annak érdemes rászánnia az időt, de akinek nincs kertje az is rengeteget tanulhat belőle, főleg azt, hogy az ember mennyire ostoba és nem ért semmihez:

Dr. Gyulai Iván előadása a mélymulcsos kertgazdálkodásról - teljes felvétel

És egy vicc a végére :)

permaculture

Hozzászólások

Tarack es egyeb megerosodott gyokerekkel mit lehet kezdeni a mulcs alatt?

A mulcsozás előtt kell eltüntetni őket. Lefeded a földet kartonnal 2-3 hétig, attól elszárad a növény. Utána leveszed egy hétre, akkor a gyökérről a maradék energiájával újra kihajt, akkor újra megismétled a lefedés és ha kell harmadszor is megismétled. Ezzel teljesen el tudod tüntetni és mehet a kartonra a szalma, mert a papír is elkorhad. Utána persze a környezettől függ, hogy mennyre fog gyomosodni, de az már nem a földben maradt gyom.

Én tavaly kezdem, ezzel a módszerrel és most nulla gyom van a mulcsban. Nekem nagyon bevált. 

Itt megnézheted: https://youtu.be/uHcJO88tX5E?t=573

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Koszi, de az en esetemben szerintem a kerites tuloldalan levo fasorbol jonnek at/fel a gyokerek.

Magasagyasos kiskert leven nalam vekony a mulcsreteg (vmelyest esztetikusnak is kell lennie), ezert palantazaskor a foldbe ultetek, es hiaba puha a fold, alig lehet lenyomni az asot, mert 5-10mm-es atmeroju gyokerek futnak benne vizszintesen. Iden tavasszal mar felastam emiatt, volt ahol egy meter hosszan lehetett kihuzni a foldbol.

En ugy szoktam, hogy felasom, es elkapalom. Majd hozok ra termofoldet a tuzeprol, es azt elgereblyezem.

Abban elvetem amit akarok (fokent hagyma es fokhagyma), es amikor kel ki, akkor a sorok koze a funyirasbol (ahol meg lehet fuvet nyirni) raszorom a "mulcsot".

Ez baromi hasznos, mert a kikelt gazt kb. megtizedeli. Fog kikelni, de nem annyi. Arra meg egyszer raszorok funyirasbol fuvet.

Aztan ha nagyon nem birok vele, akkor kb. mostanaban kigazolom, es azt is a sorok kozott hagyom  mint mulcsot.

A masik folyomanya a "mulcsolasnak", hogy nem kell annyit ontozni (iden meg nem ontoztem semmit se).

Azert irom a "mulcsot" idezojelbe, mer tez sima funyirasbol jovo gaz. A mulcs meg azert ennel bonyolultabb lenne elvileg.

 

A szomszed nem tudja hova tenni a funyiras termeket, es azt is odaadja nekem, en meg orommel szorom el. O kenyszeredett funyiro, azaz olyan finom kis fuveket ad, hogy kb. 1-2cm hosszu csak. Orom szorni. En iden egyszer nyirtam fuvet, de a szomszedom kb. mar tizszer. Minden heten fuvet nyir.

 

Nezegetem a permakulturat, maghallgatom a youtube-os eloadasokat, es az az erzesem, hogy kb. videora veszik ha valami sikerul. Hogy az eppen a permakulturatol van vagy mastol (pl. idojaras) az tok mellekes.

 

En a magam reszerol ugy csinalom (mivel erdohoz kozel lakom), hogy megnezem mi van az erdoben. Es azokat a novenyeket is attelepitem. Egy csomoan fujognak, hogy minek ide koris, vagy eppen mezei juhar vagy galagonya. De egy valamit kihagynak. Ezek gondozasmentes novenyek. Azaz sose permetezem oket, semmit se csinalok veluk. Es arnyekot ad, a madaraknak feszket. A leheto legjobb novenyek. A gyumolcsfak tipikusan napigenyesek, igy korulotte ki kell irtani a dzsumbulyt. Igy egy tipikus gyumolcsos ugy nez ki, hogy van egy fuves  placcod es 5-10 meterre egy-egy gyumolcsfa.

 

Mostanaban tapasztalom ki a leveltetu elleni vedekezest (baromi egyszeru), meg iden volt egy hatalmas hernyo invazionk is. Az ellen is fura volt vedekezni.

En nem permetezek. Ez hobbi, nem fogom az egeszsegemet a hobbiert adni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a baj a leveltetuvel, hogy a gyumolcsfak hajtasainak a vegein vannak, igy a gyumolcsfa nem tud noni, mert a hajtasai osszecsavarodnak, es nem halad.

Igy innen mindenkeppen le kell szedni a tetveket.

Nem titok, kell hozza egy olyan spriccolo, ami pontszeruen tudja a vizet nagyon erosen nyomni. Es egyszeruen a level hatuljarol lespriccolod a leveltetuket.

Plusz vannak novenyek (foleg gazok), amik egyszeruen vonzzak a leveltetveket. En ezeket meghagyom, es innen slagolom le eloszor, mert sokkal kenyelmeseb, mint a gyumolcsfa tetejerol bakon allva.

A rozsakon mindig van, de szerintem oda masfajtak mennek mint a gyumolcsfara (egy idoben), en szemely szerint utalom a rozsakat, de egy rahedlit a nyakamra hordtak, igy azokat is slagolnom kell.

Iden egyszer slagoltam a rozsakat. A gyumolcsfakbol vagy kettot, de csak nehany szar volt tetves. Iden valahogy hernyo invazio van.

 

Ha nagyon sok a leveltetu (tavaly az volt), akkor slagolas utan, masnap ujra kell egyszer slagolni, mert valahogy az allomany 20%-a vagy visszakerul, vagy mashonnan jonnek (ezt nem tudom), de aztan ujra slagoltam.

 

Ugye az van, hogy a termeszetben egyensuly van. Es elvileg a tetvek is megjelennek itt-ott a termeszetben. De ha sok egyfajta novenyed van (pl. rozsakerted), akkor amikor megjelenik a tetu, akkor az egesz kerted tetves lesz. Es megszopattad magad rendesen. Ezert kell mindenfele novenyeket tartani, hogy csak itt ott kelljen aggodni, es ne az egesz kert felett. Plusz amikor egy betegseg feluti a fejet, akkor nem az egesz kerted lesz beteg, hanem nehany noveny.

 

Pl. van krumplim, de csak iyen 15-20 to (ami nagyon kicsirazott, azt elultetem, es annak kb. a 60%-a kel ki, igy osszel megvan ugyanaz a krumpli mennyiseg minimalis haszonnal:). Viszont krumplibogaram sose volt meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt a sorozatot ajánlom figyelmedbe: Természetes gyümölcsészet

Azt is taglalja, milyen volt régen egy gyümölcsös, amikor még nem voltak kemikáliák, gyümölcs viszont mégis volt valahogy  :D

Ha kicsit jobban érdekel a frissen vágott fű mulcsnak használata akkor meg ezt:  Betekintés a mulcsok és a komposzthagyó mélymulcs világába

De egy valamit kihagynak. Ezek gondozasmentes novenyek. Azaz sose permetezem oket, semmit se csinalok veluk.

Mármint ki hagyja ki? Ez a tömör lényege a permakultúrának, te is azt csinálod, ha nem is feltétlenül tudatosan :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> Mármint ki hagyja ki?

Az ismerosok, akik szerint haszontalan novenyeket ultetek.

 

> Ez a tömör lényege a permakultúrának, te is azt csinálod, ha nem is feltétlenül tudatosan :D

En rengeteg permakultura eloadast meghallgattam, es ez ilyen hippimozgalom. Amolyan vak tyuk is talal szemet alapon megy.

A legjobban az a mozzanat tetszett, amikor egy ficko ugy ultetett be almafakkal egy teruletet, hogy tobb tizezer magot elvet, azt amelyik birja azt a kornyezetet, azt a nehanyat szaporitja el. Meg mondtak is valami amerikai fickot szaz eve, aki a vilagon a legtobb almafat ultette.

 

En minden eloadast meghallgatok, de nem kell hanyatesni. Ez gazdasagilag nem tudja felvenni a versenyt, mert egyszeruen nincs hozama. De hobbizni tokeletes.

Iden pekandiot szeretnek ultetni. Remelem bejon (a nyirfa nem jott be).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az ismerosok, akik szerint haszontalan novenyeket ultetek.

Na olyan mindenhol van. Itt is volt akinek mondtam, hogy a gyümölcsösbe nem fogok se metszeni, se permetezni, erre az volt a válasz, hogy az lehetetlen. Amikor megkérdeztem, hogy szerintük a permetek feltalálása előtt létezett-e gyümölcs, az volt a válasz, hogy az régen volt, az ma már nem működik...

Hát a agyonnemesített vackokkal nem is.

Én most tervezem a gyümölcsöst, ha érdekel téma gondolom belefutottál már Kovács Gyula munkásságába.

https://www.agraroldal.hu/osi-magyar-gyumolcsfajtak.html

https://www.tündérkertek.hu/ 

En rengeteg permakultura eloadast meghallgattam, es ez ilyen hippimozgalom.

:D

Hát mindent lehet jól é rosszul is csinálni. Ezért kell olyat hallgatni, aki tényleg ért hozzá, pl. Dr. Gyulai Iván.

A legjobban az a mozzanat tetszett, amikor egy ficko ugy ultetett be almafakkal egy teruletet, hogy tobb tizezer magot elvet, azt amelyik birja azt a kornyezetet, azt a nehanyat szaporitja el.

Na ez konkrétan egy idióta lehetett :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

en kizarolag angolokat hallgatok.

 

Egyszer Franko irta itt valahol, hogy az osszes permakulturast valaki eltartja (asszony fizetesebol elnek, vagy mellesleg foberlok, stb,stb). O irta, hogy rengeteg rendezvenyen volt, es amikor utolag rakerdez, akkor kibukik, hogy ez bizony piacikag eletkeptelen. Jo, ha a csalad valamilyen szuksegletet az ev egy időszakában kielegiti.

 

Es en ezt el is hiszem.

 

Nezegetem a külföldi peldakat, es az egyik reszenek ugy jott be, hogy youtube celeb (egy jó példa: Gold Shaw Farm.), a masik resze valamilyen nagyon retegigenyre allt ra, pl. tunderviraggal izesitett majd josagporral hintett kezmuves soroket arul.

 

Szoval legyel tisztaban a (z anyagi) hataraiddal. Mert ebbe bele lehet zuhanni rendesen, mint egy fekete lyukba.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

en kizarolag angolokat hallgatok.

Miért?

Ajánlom Ivánt, meg fogsz döbbenni a tudásán. Mondjuk ő nem használja a permakultúra kifejezést, inkább ember- és talajkímélő kertgazdálkodásnak hívja, meg a permában a mélymulcs sem annyira jellemző.

Szoval legyel tisztaban a (z anyagi) hataraiddal. Mert ebbe bele lehet zuhanni rendesen, mint egy fekete lyukba.

Szerintem a lényege a minimális befektetés és a zéró input. Nem tudom te kiket hallgattál :D de ezek szerint én nem őket :) Nekem a szalma kerül pénzbe, de idénre már kaptam ígéretet ingyen is, csak szedjem össze a traktorral. A vetőmag egyre inkább saját az előző évből van, a társnövények többsége meg megterem mellettünk (táj védett helyen lakom) csak kisétálok és hozok pár tövet, ami nincs azt meg cserélek valamire, úgyhogy én béna vagyok, mert nem tudom mire lehet vagyonokat költeni :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

jah:(

 

Vegyuk eszre hogy a fent emlitett Dr. Gyulai, se kerteszkedesbol el.

Tanar, valamint csinalt egy fenntarthato fejlodes alapitvanyt és annak az elnöke.

Valamint a hivatkozott eloadasnal is szépen elmondják, higy ez egy 283millio forintos unios palyazat, es annak a kereteben kell oktatast elcsattintani, es igy tudtak meghívni a tanar urat, mint vizgazdalkodo eloadot.

 

Azaz a ficko nem mezőgazdaságbol tartja fenn magat, hanem van egyfizetese, egy alapítványa, es haknizik.

 

Ettol meg értelmes dolgokat mondhat. De a helyen kell kezelni, mert o is hobbikent hasznalja, es kozvetlen bevetele nem szarmazik belole.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megélni és sem akarok belőle, pláne, hogy kb nulla tapasztalatom van :D Most tanulom, a terv első lépésben az zöldség, gyümölcs önellátás. Vannak állatok, azokból van egy kis mellékes, de egyelőre nincs tervben a főállású gazdálkodás, majd talán 10-15 év múlva, vagy akkor sem, nem tudom.
Most csak csúcsminőségű élelem előállítása a cél, az mindenesetre meglepő nekem, hogy még nincs is semmim, de már most megvettek mindent ismeretségi körben, ami nem kicsi :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

>csak szedjem össze a traktorral

Hát ez az. A traktor órája mibe kerül, kigazdálkodja ezt a hozam? A traktor hogyan lesz "perma"?

Nekem is szimpatikus ez az irány, és azt is gondolom, hogy egyszer majd akár működhet is, de azért a legtöbb módszer nem lesz pluszos itt és most. Ha megtérülést számolunk, akkor mindent bele kellene számolni. Még a vele töltött időt is ugye.

Hát az elején sehogy, mert valahogy el kell indulni. A nulla input egy elérendő cél, viszont van realitása szerintem. A mélymulcs meg a talaj építésre van, ha az jó nem kell. Sajnos vannak olyan területeim ahol a kemikália túlhasználtat miatt még gyom sem nő jelenleg, a párom mordor földjének hívja :D
Vagy hozatok igen sok földet valahonnan, vagy marad valamilyen talaj újjáépítő technika. A mélymulcsot választottam, mert a mulcsozást már használjuk régóta, csak nem pont így.   

A megtérülés nekem egyenlőre nem szempont, de eddig olcsóbb mint gondoltam, még a kutyáim is jóval többe kerültek :D

Hát a traktor nem perma az tény :) de nem találtam olyat aki lóval szedi össze :D

Az viszont biztos, hogy ez nem a kapkodó idegbolondok játéka, nem gyors profit a cél.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

csak annyit jelent a BIO plecsni, hogy jelenleg(!) BIO minősítésű permettel kezelték.

Öcsém azt szokta mondani, hogy azt jelenti, hogy akkor permetezték, amikor senki nem látta. :)

Egy ismerőst kérdeztem, ő azt mondta, náluk a BIO részt csak 8-szor permetezik. És a nem bio-t? - kérdeztem. Azt 11-szer - mondta.

:) vagyis inkább :(

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Na ezért is érdemes az embernek magának csinálnia.. Tavaly egyszer sem permeteztem meg a dinnyét, egyszer volt pár levele lisztharmatos, azokat lecsipkedtem és pá. Magamnak, ha eggyel kevesebb dinnye nő, hát ez van. Viszont annyi dinnye lett, hogy mindenki kapott ismeretségi körben, mi meg két hónapon át minden nap reggel-délben-este dinnyét ettünk, szeptemberben meg a maradékot ami nem érett be rendesen elraktam savanyúságnak, lett vagy 15 nagy üveg. Ha jól emlékszem 3x5 palántát ültettem.

hogy az ember mennyire ostoba és nem ért semmihez:

Ezt mire mondod? 

Mert a fenti módszer hobbinak ideális, élelmezni elég sovány, ebben a formában.

Fedora 38, Thinkpad x280

Arra értem, hogy az úgynevezett "tudomány" elefánt a porcelánboltban. A tudása semmi, az önteltsége viszont maximális. Hogy plagizáljak Lacibától, "a semmiről mindent tud, a mindenről pedig semmit sem". Nincs holisztikus látásmódja, csak a rövidtávú haszon az irányelv. Csak egy közismert példa: DDT és itt a következő a glifozát. Másik példa, az úgynevezett gyomokat nem megismerni akarjuk, nem együtt élni velük, hanem kiirtani. Dolgozott nálam nemrég egy srác traktorral és nézte a földet. Mondja, hogy milyen "gyomos". Elkezdem neki sorolni, az ott tavaszi aggófű, valójában gyógynövény, az meg bürökgémorr, na az is gyógynövény, az meg kövér porcsin na az is gyógynövény, az ott fehér here, na vajon az mi. Erre azt mondja, de hát ők ezeket irtják a gyümölcsösben ahol dolgozik 30HA területen...
Nézz utána ennek: indikátor növények. Nagyon érdekes téma a "gyomokkal" kapcsolatban.

Az ipari mezőgazdaság katasztrofális károkat okoz, ha lesznek eljövendő nemzedékek, a középkort átnevezik világosra, mert ez lesz az emberiség legsötétebb korszaka :)

Azt meg, hogy a permakultúra hogyan működne nagyipari méretben nem tudjuk, mert senki sem próbálta, de rövidesen kiderül, mert "muszáj" lesz így dolgozni, miután tönkretettük az összes termőföldet, valamit csinálni kell.

De ez talán nálam jobban megválaszolja:

https://youtu.be/i61OHaVRhiw

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

de rövidesen kiderül, mert "muszáj" lesz így dolgozni, miután tönkretettük az összes termőföldet, valamit csinálni kell.

Szeretem az ilyen világvége mind meghalunk jóslatokat :D

Azt meg, hogy a permakultúra hogyan működne nagyipari méretben nem tudjuk,

Sejtéseink vannak, lesd meg északkoreát. Ott nem nagyon fussa gépekre, nem nagyon fussa vegyszerekre kb semmire, csak arra amit az egyszeri paraszt 2 kézzel meg tud tenni. Szerintem a permakultúra is ott tartana ... 

Mindegy minek hívjuk, ennyi embert emberi erővel etetni már nem lehet. Amint 1-2 milliárdan leszünk a bolygón, akkor lehetne a fenti módzserekkel próbálkozni.  Viszont megint eljutunk majd oda, hogy a fenti módszerek kevesek lesznek amint nő a népesség ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

Nem mondtam, hogy világvége lesz, csak gond. De nézd meg a "Mérgezett Föld" videót és után beszélhetünk róla.

Megoldást már most keresnek a föld tönkretétele utánra, például hidrokultúra, vagy bogárevés :D Na ez mind szar megoldás, legalább is megy a csodálkozás, hogy milyen mértékben nő a daganatos betegek száma. Tényleg, mikor volt a családban utoljára végelgyengülésben elhunyt és nem valami nyavalyában? Na én erről próbálok beszélni.

A "no till" gazdálkodás is kezd terjedni, ami már nagyságrendekkel jobb a szántásnál.

Elég pesszimista vagy, hogy szerinted nem lehet megoldani az egészséges növénytermesztést, mintha te jósolnál világvégét :D

[upadate]

Most ugrott be amiről régebben olvastam. Észak korea rossz példa, mert az ottani vezetés idióta, de itt van helyette ez. Ajánlom elolvasni, mert igen tanulságos:

A kubai mezőgazdaság paradoxona

A kubai mezőgazdaság jelenleg két szélsőséges élelmiszer-termelő modellt tapasztal meg: egy intenzív modellt nagy ráfordításokkal, valamint egy másikat, amelyet a különleges időszak kirobbanásakor kezdtek el, és ami az agroökológia irányába mutat, és alacsony ráfordításokat igényel. A több ezer kis és közepes méretű gazdaságban alkalmazott agroökológiai kezdeményezések során felhalmozott tapasztalatok a fenntartható mezőgazdaságot támogató nemzeti politika meghatározásának értékes kiinduló pontját képezik, amely így szakítana a megelőző majdnem 400 év monokultúrás modelljével. Ráadásul, azzal hogy Kuba az egyetlen ország a világon, amely szélsőséges gazdasági nehézségek közepette agroökológiai módszerek alkalmazásával képes volt helyreállítani az élelmiszer-termelését, a szigetország számos olyan jellegzetességet mutat, amelyek az agroökológia példátlan szintre emelésének alappilléreiként szolgálnak

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azért az mond valamit, hogy az emberiség valaha nagyjából ezt csinálta, és éhes volt. Ma nem ezt csinálja, és jóllakik. A különbség elsősorban a talaj nitrogéntartalmának a pótlása, és a Haber-Bosch-eljárás a nitrogénműtrágya előállítására (pontosabban a nitrogén megkötésére a levegőből, angolul hangzik igazán jól, for making food out of thin air). Azt hogy akarod visszapótolni, amit megeszel? Okés, a kerbe szarsz, de mi van azzal, ha máshol vagy éppen, vagy amit kilélegzel?

A DDT sem önmagában volt baj (az elején nagyon kis mennyiséggel ki lehetett irtani pl. a pestisjárványt terjesztő rovarokat), hanem azzal volt a baj, hogy amikor sok kellett belőle, mert ellenállóvá kezdtek válni a rovarok, akkor nem kitaláltak valami újat, hanem áttértek a kanálnyi mennyiségről a lapátnyira majd a vagonnyira. Ezt már mind teljesen tudománytól mentes, profitorientált mohóság volt, meglepne, ha aki tud görbét illeszteni, ne látta volna rögtön, hogy nem fog menni.

Némelyik növény a fejlődése során vissza tudja pótolni a nitrogént a talajba (megköti a nitrogént és a talajba viszi). A zöld növényi hulladék nitrogénben gazdag, a barna meg szénben. Ezeket komposztálva vissza lehet pótolni kényelmesen a szükséges tápanyagokat.

Nem, a növény nem képes megkötni nitrogént. Bizonyos növények (hüvelyesek) gyökerein élő baktériumok kötik meg. Ennek megfelelően vetésforgóval, és beszántott nitrogénkötő növényekkel lehetett régebben pótolni a nitrogént, de messze nem olyan hatékonyan, mint ami a magas terméshozamhoz kellett. Ennek megfelelően az, hogy a növényi hulladék gazdag lenne nitrogénben, elég nehezen hihető, mert a levegőből csak kevés növény szed össze nitrogént, a többiben meg csak csökken annak a résznek a nitrogéntartalmával, amit nem komposztálsz, hanem megeszel. (Meg amit átmos az eső a szomszédba.) Persze, van benne, de ha csak ugyanazt a zöldet forgatod vissza, amit termelsz (mínusz, amit eszel), akkor nehéz lesz a nitrogént egyensúlyban tartani. (Esetleg, ha a terület jelentős részén borsót, babot, stb., termelsz, vagy direkt nitrogénkötő növényekkel vetésforgózol, aztán komposztálod.)

És ez még csak a nitrogén, amit azért hoztam fel, mert ezt ismerem. Mi van vajon a többi ásvánnyal? (Majd ha ingerenciám lesz kertészkedni, utánanézek, a nitrogénre még emlékszem bioszóráról.)

Nem, a növény nem képes megkötni nitrogént.

Nitrogénkötő és nitrogéntároló növények használata

Ennek megfelelően az, hogy a növényi hulladék gazdag lenne nitrogénben, elég nehezen hihető, mert a levegőből csak kevés növény szed össze nitrogént, a többiben meg csak csökken annak a résznek a nitrogéntartalmával, amit nem komposztálsz, hanem megeszel.

Minden zöld növény gazdag nitrogénben, ha máshonnan nem, akkor a talajból veszik fel. A takarónövényekből nem eszel meg semmit. A perma kultúrában eleve sok hulladék keletkezik, amiket tápanyagként fel tudsz használni. A növények csak kis százalékát fogyasztják. Igen, azt a részt amit elfogyasztasz, azt pótolni kell vagy a levegőből vagy külső forrásból. A pillangósok elég sok nitrogént meg tudnak kötni, 60-200 kg/ha.

Az általad linkelt oldalról idézve:

A nitrogéntároló növények (az angol nyelv a nitrogen scavenging, azaz nitrogéngyűjtögető kifejezést használja ezekre, azonban a magyarban is létező nitrogéngyűjtő – pl. baktérium – kifejezés miatt ez zavarra adhat okot, ezért maradunk a nitrogéntároló megnevezésnél) felveszik a talajban maradó nitrogént (a műtrágyából, vagy ami felszabadul a mineralizációból, esetleg a maradványok lebontásából) és megakadályozzák a nitrogén elszivárgását.

illetve

Ha a légköri nitrogén megkötése (fixálása) a cél, akkor pillangósokra van szükségünk. A pillangósok is felveszik a talajban maradó nitrogént, mielőtt elkezdik a légköri N2 megkötését, de ebben – azaz a talajban lévő N felvételében – nem olyan jók, mint a speciálisan a nitrogén felvételére és tárolására alkalmas fajok! Egy pillangós a nitrogénszükségletének átlagosan 60-70%-át fedezi a nitrogén fixálásából, de rossz talajon és kedvezőtlen időjárás esetén ez 30-50%-ra is lecsökkenhet.

Ehhez hozzáolvasva a Wikipediáról a pillangósvirágúak szócikkből:

A gyökérgümős pillangósvirágúak a légköri nitrogén megkötésére képes Rhizobia baktériumokkal léptek szimbiózista.

Ez mondjuk pont az, amit mondtam, hogy nem a növény köti meg a levegőből a nitrogént, hanem a baktérium. Az eredeti problémára visszatérve pedig, ha a takarónövény ugyanúgy a talajból szedi a nitrogént, mint amit eszel, akkor a talajban fogy a nitrogén. Persze, ha jól csinálod, kevesebb fogy belőle, mint ha nincs ilyen növényed, szépen felkapálsz mindent, aztán az eső bemossa mélyre, a talajvízbe, meg a szomszédba.

Ha a nitrogénmegkötő cuccot eszed (pl. borsót), akkor nem világos, hogy a talaj nitrogéntartalmát növeled-e. Ha ültetsz direkt erre valami pillangósvirágút, majd komposztálod, akkor lehet, hogy használ, bár állítólag ezek a cuccok is csak a jó időben kötnek meg sok nitrogént.

Nem azt mondom, hogy luxuscélra nem lehet ilyen módszerekkel termesztgetni otthon ezt-azt, de ha van egy-két rossz éved zsinórban, akkor legfeljebb leugrasz a teszkóba kajáért. De azért nem bazíroznám erre azt, hogy az egész ország el legyen látva kajával.

(Az már más kérdés, hogy a mezőgazdaság sokszor valóban képes kifejezetten romboló lenni a nagy terméshozamért, pl. túltrágyáz, majd hagyja bemosódni a vizekbe, szépen kipusztítva az ottani élővilágot. Búza lesz, hal nem.)

A nitrogén körforgást pont a nagyipari mezőgazdaság barmolja szét, ezért is kell a műtrágya, de te is ezt mondod nagyjából, ha jól értem.

Valamin változtatni kell, mert a jelenlegi nagyipari módszer tönkre vágja a földet és nem éppen a jó stratégia, megvonni a vállunk, hogy úgysem tudjuk megoldani. Először nyilván kisebb léptékben kell kezdni és a tapasztaltok alapján lehet növelni a mérteket. Úgy gondolom ez nem irreális.

Az meg sajnálatos, hogy oda jutottunk, hogy a minőségi táplálék luxus, de ebben sajnos egyet kell értenem veled. Szerintem nincs igazán nagy különbség a véleményünk között, csak a megoldást máshogy látjuk.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A nitrogén-körforgás gond volt már bőven a nagyipar előtt is. Az éhezés Európában a nitrogén-műtrágyával szűnt meg. Jelenleg az a becslés, hogy az emberiség felét Fritz Haber eteti. Szerintem a gond nem itt van, hanem ott, hogy szinte minden módszert lehet rosszul csinálni, nagyiparit is, háztájit is. Csak ha a nagyiparit rosszul csinálod, akkor nagy területet teszel tönkre, ráadásul nem feltétlen csak a művelt területet, hanem azt is, ahova megy a víz. Ha olyan ember kezébe kerül, aki a hosszútávú gondolkozást azzal intézi el, hogy "on the long run, we are all dead", akkor nem arra fog hajtani, hogy minőséget termeljen, hanem hogy minél többet, és minél olcsóbban, pedig lenne középút, ami már elég sok, elég olcsó, de már elég jó. De eljutunk oda is.

A másik, szerintem az már egy nagy eredmény, hogy a minőségi táplálék a luxus. Olyan 150 éve, ha nem voltál az arisztokrácia része, akkor minden évben meg volt rá az esélyed, hogy éhes leszel (ha mezőgazdász voltál, és rossz a termés, vagy ha iparos, és valamiért becsődöl a családi vállalkozás, stb.). Most már a mennyiség nemhogy elég, de sok is (Harari szerint amennyit az amerikaiak diétára költenek, abból bőven lehetne kaját venni a világ éhező részének).

Szóval szerintem is sok mindenben egyetértünk. Azt ráadásul nem hiszem, hogy egy megoldás van. Azt nem hiszem, hogy háztájival képes a bolygó 8 milliárd embert etetni, ahogy nitrogénműtrágya nélkül sem nagyon. De az sem megy, hogy minden vegyszerből annyit szórunk rá, ami maximalizálja az idei termést, aztán ha tönkretettük az egész megyét, akkor legfeljebb jövőre tőzsdézünk az idén megkeresett pénzzel, ha a mezőgazdaság nem megy.

Szinte mindent így gondolok én is, pláne azt, hogy nem csak egy megoldás van. Viszont az éhezés dolgot nem értem honnan veszed és most nem kötekszem, tényleg nem foglalkoztam ezzel még. Az hogy mit és mennyit eszel, az nyilvánvaló, hogy anyagi helyzet függő, de most is vannak olyan szegények akik nem jut elég, pedig "modern" ipari termelés van. Az ilyen dolgokat én megpróbálom több irányból megközelíteni és a néprajz, népdalok, mesék mindig közte vannak. Hirtelen egy népdal jut eszembe, a "két szegény ember szántani mennek..." ami az éhezésről szól, de az külön kiemeli az anyagi helyzetet. Ha folyamatos lett volna az éhezés véleményem szerint sokkal több nyoma marad. Arról viszont olvastam levéltári írást, hogy a királyi Magyarországon járt követek, hogy elképedtek a gazdagságon ami itt van. Volt olyan aki azt írta a folyóinkban több a hal, mint a víz és minden asztalon gyümölcs van.
Az akadémikus történelemírást viszont erő szkeptikussággal veszem, mert sajnos politikai alapon hamisítják szinte az egészet, de felkeltetted az érdeklődésem utána fogok járni jobban.

Ezt nem tudom láttad-e, szerintem rendkívül érdekes téma: A kubai mezőgazdaság paradoxona

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> Valamin változtatni kell, mert a jelenlegi nagyipari módszer tönkre vágja a földet

 

Pl. utananezni, hogy minek van lokalisan szezonja, vagy mit lehet uveghazban lokalisan megtermelni. Es akkor nem kakiszilvat akar majusban, meg paprikat januarban.

Es maris nem kell a zoldseget a fel vilagon atutaztatni. De a legujabb body reset smoothie dietaba pont paprika kell, akkor nincs mit tenni, amikor kim kardashian is azt a dietat ajanlja.

 

Vagy ott van a legujabb trendi mozgalom a mandulatejes cappuchino avocado kremes szendviccsel.

Amikor utananezel a mandula valami 70%-a Kaliforniabol jon. A mandulat mehekkel kell porozni, amit ugy tudnak, hogy mas allamokbol odahozatjak a meheket. IGy a meheszek akik ezzel foglalkoznak a fo beveteli forrasuk mar nem a mez eladasabol szarmazik, hanem a mehek utaztatasabol.

Az avokado a masik fele a sztorinak, azt konkretan maffiahalozat termeszteti. Ah nem is fejtem ki jobban, utanaolvas, akit erdekel.

Ez nagyon gaz. Minden iranybol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez mondjuk pont az, amit mondtam, hogy nem a növény köti meg a levegőből a nitrogént, hanem a baktérium.

Ezt viccnek veszem. ;-)

ha a takarónövény ugyanúgy a talajból szedi a nitrogént, mint amit eszel, akkor a talajban fogy a nitrogén

Akkor sem fogy csak felveszi a növény, amit ha a földön hagysz, akkor visszakerül a talajba. Ezért is jók azok a növények, amik felveszik a talajból, mert így tudod tárolni és visszapótolni, ahelyett, hogy a parlagon hagyott talajból kimosódjon vagy elszálljon a nitrogén.

Ha meg főként nem a talajból veszi, hanem a levegőből, akkor a 60-70%-át is képes megkötni, ami kb. a kétszerese annak, mint amit a talajból vesz fel. Mivel a talajból mindent felvesz, ezért könnyű kiszámolni, hogy megháromszorozza a N mennyiségét a talajban.

bár állítólag ezek a cuccok is csak a jó időben kötnek meg sok nitrogént.

Be is idézted, hogy rossz talajon és kedvezőtlen időjárás esetén is a 30-50%-át a levegőből veszi. Azért az nem kevés ;-)

Ezt viccnek veszem. ;-)

Az nem befolyásolja a valóságtartalmát.

Akkor sem fogy csak felveszi a növény, amit ha a földön hagysz, akkor visszakerül a talajba. Ezért is jók azok a növények, amik felveszik a talajból, mert így tudod tárolni és visszapótolni, ahelyett, hogy a parlagon hagyott talajból kimosódjon vagy elszálljon a nitrogén.

Ebben szerintem egyetértünk. Csak azt mondtam, hogy azt a nitrogént, amit kiveszel (mert megeszed), valahonnan pótolni kell.

Ha meg főként nem a talajból veszi, hanem a levegőből, akkor a 60-70%-át is képes megkötni, ami kb. a kétszerese annak, mint amit a talajból vesz fel. Mivel a talajból mindent felvesz, ezért könnyű kiszámolni, hogy megháromszorozza a N mennyiségét a talajban.

Ez viszont hibás. 60-70 %-át a saját szükségletének felveszi a talajból. Ez nem jelenti azt, hogy a talajban levőnek a 60-70 %-át felveszi. Lehet, hogy ugyanolyan bénán veszi fel, mint a többi növény, kell neki a magas koncentráció. A cikk, amit küldtél, külön tárgyalja a nitrogéntároló és a nitrogénmegkötő növényeket. (De ha ugyanaz, akkor is olvass tovább, mert az érvelésem szempontjából ez nem lényeges. A tárolás hasznosságát nem vitattam.)

Be is idézted, hogy rossz talajon és kedvezőtlen időjárás esetén is a 30-50%-át a levegőből veszi. Azért az nem kevés ;-)

Nem kevés, de soknak sem nevezném. Gondolj arra, hogy akarsz termelni mondjuk szilvát (csak hogy valami olyat írjak, ami illik az éghajlathoz, és a pálinkát jól el lehet adni), akkor annak a nitrogénszükséglete teljesen a talajból megy. Ha nitrogénmegkötő növényekkel akarod azt fedezni, akkor annyi "gazt" kell ültetned, hogy annak a nitrogénszükségletének a fele fedezze a szilváét, tehát kétszer annyi gazt kell termelned, mint szilvát. Ha nem gazzal kötöd meg, hanem mondjuk borsóval, akkor még hozzájön az, hogy mekkora része a borsónak az, amit a végén komposztálsz, és mekkora az, amit megeszel (mert annak a nitrogéntartalma a végén a csatornába megy, ha nem a trágyázol a saját szaroddal).

Nem azt mondom, hogy ez lehetetlen, hanem azt, hogy nem könnyű, és valószínűleg elég nagy terület kell hozzá.

Az nem befolyásolja a valóságtartalmát.

A valóságtartalmát nem, de a lényegét igen. Ez kb. a vicc szintje, hogy nem a növény köti meg a nitrogént, hanem a vele szimbiózisban élő baci. Az emberen és emberben élő bacilusok, vírusok, gombák része az embernek vagy nem? Azok nélkül nagyon gyorsan elpusztulnánk. Ráadásul több van bennünk azokból, mint ahány sejtünk van. Az ember emészti meg a táplálékát vagy kellenek hozzá a bacik is? A betegséget másik embertől kapod el vagy a baciktól? Ha így sem érted, akkor hagyjuk, technikailag igen, igazad van.

Ez viszont hibás. 60-70 %-át a saját szükségletének felveszi a talajból. Ez nem jelenti azt, hogy a talajban levőnek a 60-70 %-át felveszi.

Ez valóban hibás, amit írsz. Ez azt jelenti, hogy a talajból 30-40%-ot vesz fel (100% - 60-70%), a levegőből meg 60-70%-ot.
A talajból mindent felvesz, amit tud (30-40%), a levegőből meg közel kétszer annyit. Legyen a 33% az 1 egység, akkor a talajból felvesz 1 egységet, a levegőből 2 egységet. Ha ezt mindet visszajuttatjuk a talajba, akkor oda 3 egység kerül az eddig 1 egység helyébe. ;-)

A valóságtartalmát nem, de a lényegét igen.

A lényegét is, mert ha csak elszórod a magot, akkor nem biztos, hogy ott lesz a baktérium is. És az embernél is elég fontos, hogy nem csak te emésztesz, hanem a bélbaktériumaid is, mert pl. egy antibiotikum-kezelés során egy részük elpusztulhat. Ha tudod, hogy szimbiózisban élsz baktériumokkal, akkor érteni fogod, hogy miért megy a hasad, és hogy mi hozza rendbe.

3 egység kerül az eddig 1 egység helyébe.

Valóban, csak a talajban nem 1 egység volt, mert te most egységnek azt választottad, amennyit felvesz a gaz. De ha a gaz nem vesz fel mindent (pl. mert nem egyenletesen van ott, mert a komposzt kiszórása után sok az eső), vagy mert mást is ültetsz, nem csak gazt, akkor nem a talaj nitrogéntartalma háromszorozódik meg, csak a gaz által felvett nitrogén.

Azért az mond valamit, hogy az emberiség valaha nagyjából ezt csinálta, és éhes volt.

Az emberiség kb. soha sem csinálta ezt. Az utóbbi 50-100 évben kezdtek el ezzel komolyabban foglalkozni, de messze nem általánosan. Éppen azért, mert a korábbi technikák környezet rombolóak, károsak és fenntarthatatlanok.

Van egy olyan sejtésem, hogy nem nézted meg a videót, mert a nitrogénről részletesen van szó, ezen kívül a véleményed túlegyszerűsített.

Azért az mond valamit, hogy az emberiség valaha nagyjából ezt csinálta, és éhes volt.

Már mint mit csinált?

És honnan veszed, hogy éhes volt? Adj már erre valami kutatást, vagy hivatkozást, mert ez szerintem szimplán nem igaz. Igen voltak éhínségek, de az a "modern" korban is előfordult, de konstans éhezést honnan veszed?

A műtrágyák igen rossz hatásfokúak és rettentő károsak a növényre és ebből kifolyólag az emberre is.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azt csinálta, hogy a pillangósvirágúak gyökerén élő baktériumokra bízta a talaj nitrogéntartalmának a pótlását. A Haber-Bosch-eljárást 1910-ben találták ki. A 19-dik században még voltak Európában éhínségek (csak az utolsó néhány: 1891-92 Oroszország, 1879 Írország, stb.). Nem konstans éhezésről beszélek, hanem arról, hogy időről-időre volt éhínség, és a lakosság jelentős részének is bizonytalan volt, hogy lesz-e elég kajája, és pl. akkor is lesz-e elég kajája, ha egy rövidebb ideig munka nélkül marad (Dickens korának Angliája, 19-dik század német munkásosztálya, stb.)

Ezeket az éhínségeket közvetlenül nem a nitrogén-probléma okozta, de annak a megoldása után lett olyan olcsó a kaja, hogy ha valahol nem termett elég, akkor vettek máshonnan, és ezzel együtt lecsökkent az, hogy a jövedelmed mekkora része megy el rá. Azt mondják, hogy akkor ugrott meg a termelékenység. De:

A nitrogénműtrágya előtti termelékenységi adatokat figyelembe véve, a ma megtermelt élelmiszer-mennyiséget a Föld nem jeges területeinek 50 %-án lehetne megtermelni, szemben a ma művelt 15-tel.

Vaclav Smil, Nitrogen cycle and food production c. könyvéből (idézi a Wikipedia), ill. úgy becsülik, hogy ma a szöveteinkben lévő nitrogén felét a Haber-Bosch-eljárás szedte ki a levegőből (S. K. Ritter, Chemical & Engineering News, vol. 86, p. 280 (2009).

A környezeti gond sem biztos, hogy azzal van, hogy műtrágyázol, hanem hogy hogyan. Jelenleg a fele simán kimosódik, bele a vizekbe. Azt simán elhiszem, hogy ezen segít, ha letakarod, nem engeded kimosódni. Meg az is, ha kicsit nagyobb területen termelsz, cserébe nem az egy éves terméshozamot maximalizálod, és akkor nem kell olyan iszonytató mennyiségeket használni.

>1879 Írország

Én úgy tudom, hogy ezt spekulációk okozták. Ha belegondolsz amikor nem az egész világ éhezik egyszerre, akkor annak gazdasági okai is vannak, a többiek simán adhatnának nekik bőven elegendő kaját. Írország nem olyan óriási. Csak éppenséggel a kereskedők szarrá akarták keresni magukat a szerencsétleneken és így jól megszivatták őket.

A XX. században is volt éhezés, ott volt a Holodomor. Annak sem természeti okai voltak.

Azt elég nehéz elképzelni, hogy az egész Földön egyszerre legyen rossz időjárás és egyéb pech, ami miatt valóban éhezés lesz. Innentől kezdve kereskedelem kérdése, hogy elkerülhető legyen az éhezés.

Az a gyökere szerintem is igaz a mondandódnak, hogy átlagban több emberi munka kellett az élelmiszertermeléshez, és nagyobb terület, mint most, de bőven elegendőt termett akkor is a Föld az akkori népességnek, az éhezés a kivétel volt, nem a norma.

Az 1879-esről éppen nem ír ilyet a Wikipedia. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a korábbiaknál még a szállítás sem volt igazán megoldott (vasút nem volt). Meg azt is, hogy régebben a lakosság olyan 60 %-a kellett, hogy a kaja előállításával foglalkozzon, és nem volt olyan óriási többlete. A többlet egy részét oda kellett adnia a mestereknek, ha kellett neki cipő, szerszám, stb, szóval ha akartál is venni, legalábbis nagy árverseny nem volt.

Azt nem vitatom, hogy az éhezés kivétel volt, de nem annyira kivétel, mint ma. És az egyáltalán nem volt kivétel, hogy azért a tavasszal már nagyon be kelljen osztani a kaját, és az sem, hogy tartalékaik nem nagyon vannak.

A pontos adatokat most nem tudom fejből előkapni, de pl. Harari Sapiens-ében ilyesmiket mond, szerintem ott van hivatkozás dögivel.

Harari Sapiens-ében ilyesmiket mond

Meg olyat is, hogy a nomád törzseknél napi két óra munka kellett a létfenntartás biztosításához. Nem állítom, hogy az permakulatúra volt, de el tudom képzeli, hogy akkor kb úgy foglalkoztak a növényekkel, de célnak valami ilyesminek kéne lennie szerintem. Olvastam Harari könyveit és bírom is őket, de szerinte a hiba a városok létrehozása volt, az minden baj gyökere, legalább is nekem ez jött le.

Nem állítom, hogy régen minden fenékig tejfel volt, de folyamatos éhezés nekem erős. Éhezések meg a modern korban is voltak, a kínai kiváló ötlet, az irtsuk ki a verebeket van aki szerint 40 millió emberéletbe került, meg a holodomor is elég durva lehetett, de ezek mind az emberi hülyeségre példák.

Én attól tartok, hogy a modern mezőgazdaság áldásai még a végén megugorják ezt a számot, csak nem annyira hirtelen. Intő jel a bogárevés propagálása, meg a túl sokan vagyunk mondogatása egy két főokos részéről.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem állítom, hogy az permakulatúra volt, de el tudom képzeli, hogy akkor kb úgy foglalkoztak a növényekkel, de célnak valami ilyesminek kéne lennie szerintem.

Mert nem is volt permakultúra. Nem volt mezőgazdaság, vadászó-gyűjtögető életmód volt (legalábbis a Harari-könyv szerint), azaz egy helyen voltak, ott lezabálták*, ami volt, aztán odébbáltak, valahova, ahol volt kaja. Szerintem nem mondja, hogy a városok létrehozása "baj" lett volna. Azt mondja, hogy a letelepedés és a gabonatermesztés csökkentette az életszínvonalat, de persze csak az elején, aztán azért bőven behozta azt, ami előtte volt.

a holodomor is[...] az emberi hülyeségre példák

Az inkább a szándékos népirtásra. A naftalin nem szerette az ukránokat.

Én attól tartok, hogy a modern mezőgazdaság áldásai még a végén megugorják ezt a számot, csak nem annyira hirtelen. Intő jel a bogárevés propagálása, meg a túl sokan vagyunk mondogatása egy két főokos részéről.

Nem hiszem, hogy a túlsokanlevésnek, meg a bogárevésnek (meg kell mondjam, nem vágyok rá, pedig a rákféléket szeretem) túl sok köze lenne a modern mezőgazdasághoz. A fűtéshez és közlekedéshez inkább. (A mezőgazdaságnak annyiban nyilván köze van hozzá, hogy gyűjtögető életmóddal nem lennénk ennyien.)

---------

*:A lezabálás annyira stimmel, hogy a homo sapiens már egész fajokat evett meg.

Szerkesztve: 2023. 05. 15., h – 08:39

Amikor a franciák elkezdték felvásárolni a szőlőültetvényeinket, akkor lehetett látni, hogy ők hogyan csinálják. Még a tévében is büszkén mutatták. Nem kell metszeni, kötözni, kacsolni. A sorok között nem kell kapálni sem géppel, sem kézzel. Térdig ér a gaz, az ember elsírja magát. A lényeg, hogy nem kell dolgozni. Ez aztán a bió. Szerintem ez is a tegyük tönkre a konkurenciát esete. Nehogy már a tokaji jobb legyen, mint a francia lőre.

Azért az elgondolkoztató, hogy a magyar paraszt a több évszázados/évezredes földműves tapasztalatával miért kel hajnalban, hogy sötétedésig dolgozzon a földön, kapáljon, gyomláljon, permetezzen, metsszen, amit éppen kell. Annyira ostoba lenne, hogy ennyi idő alatt nem jött rá, hogy anélkül is lehet?

Azt ezért megkérdezném, hogy szerinted egy évezreddel ezelőtt mivel permeteztek? :D

Érdemes lenne rákeresned erre: növénytársítás

Csak egy saját tapasztalat, van pár száz tő borszőlőm a sarokban, nem volt időm vele foglalkozni, se metszés, se kapálás, se permetezés, brutál "gaz" a sorokban és úgy nagyjából le se szartam, mert nem kell, majd kivágom valamikor és walipini lesz a helyén. Na tavaly ősszel egy borozós szomszéd elkérte a termést, eladtam neki. Amikor a több századik kilót mértük nézett ki a fejéből, meg én is. Bio bort csinál belőle.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Régebben szoktam nézni ilyen francia gasztro műsorokat a tévében. Az egyikben a rántott tökvirágot ismertették. Kimegy a gazda az árokpartra, letép néhányat, hazaviszi, kirántja. Nálunk a cigányok ették, akárcsak a rántott bodzavirágot. Megterem magától. Volt olyan is az egyik műsorban, hogy valami ételt, talán süteményt összetört katicabogár szárnyfedelével színezett pirosra. Nem modern gasztoblogger volt, hanem népi parasztember.

Sokkal több minden ehető mint megszoktuk, csak egy banális példa, a retek levele ehető és kiváló salátának. Pár ismerőst már kiakasztottam azzal, hogy a földre mutatva, kérdeztem, ez szerinted gaz? Igen az, válasz után, lehajoltam, felszedtem és jóízűen megettem, döbbent tekintettel kísérve. Arra meg jött a még nagyobb pislogás, hogy ez kövér porcsin, gyógynövény, ehető, egészséges és van ahol pénzért árulják. Itt meg mehet rá a glifozát :D

Tényleg erről jut eszembe, döbbenetes könyv:  Victoria Boutenko - A nyers étel csodája

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> akárcsak a rántott bodzavirágot

 

Az a baj a rantott bodzaviraggal hogy egy szezonban egyszer lehet enni vagy max ketszer.  Annyira egyedi az ize, hogy hamar raun az ember, ha meg erolteted egy eletre megutalja.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+sok

mi is ezek szerint az elvek szerint tervezzuk a kertunket, es Gyulai Ivan bemutato videoi zsenialisak. egy-ket-harom evunk ra fog menni, mire kialakitjuk, hogy a mi teruletunkon mi lesz a legmegfelelobb, de utana beindulnak a dolgok. ...Remelem...

U-dash

Szuper, minél többen leszünk, annál több lesz a tapasztalat is, drukkolok :)

Majd megbeszéljük évente, mert ez nem a kapkodó idegbolondok játéka :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Benne vagyok. Nem utolso sorban azert is szeretnenk igy csinalni, hogy a foldet ne zsigereljuk ki, es a velunk egyutt elo osszes elolenyt is hagyjuk nyugodtan ( gombak, novenyek, allatok )

Az ipari meret nem erdekel, es akkor sem sertodom meg, ha a sajat fogyasztasunk bizonyos szazaleka valosulna csak meg. Az is haladas.

U-dash

Szerkesztve: 2023. 05. 15., h – 10:37

Zseniális a mélymulcsos rendszer, de vannak árnyoldalai.

Az egyik, hogy rengeteg anyag kell hozzá. Ha kellően nagy a terület és kellően sok a csapadék, akkor az biztosíthatja, egyébként kintről kell bevinni évről évre.

A másik, hogy nagyon lassan javítja a talajt, Ivánnak 17 év kellett hozzá, hogy szuper talaja legyen. Rossz talaj esetén akár 3-5 év is kellhet, mire elkezdjen jól működni.

A mélymulcs mellett nagyon jó megoldás lehet a takaró növények alkalmazása, ami gyorsan képes javítani a talaj struktúráját akár 1 méter mélységig, így javul a talaj levegő és víz gazdálkodása. Javítja a talaj tápanyag összetételét (pl. nitrogén megkötése, zöld trágya biztosítása), élővilágát (talaj lakó bacik, gombák, állatkák) és elnyomja a gyomokat.

Így van, ehhez idő kell. Nekünk van 1,5ha oda a szalma már húzós mennyiség lesz. Tavaly kb. 1.500 nm terülten mélymulcsoztunk, egyrészt, hogy legyen tapasztalt, másrészt a trágyát sem tudtuk volna megoldani ekkora mennyiségben. Idén növeljük, a tervem szerint 5.000 nm-re. 
Mellette használtunk "sima" mulcsozást is 10-20 cm rétegben, de már az is "csodát" tesz a vízzel. Még használunk geotextilt is, bár azt meg akarom szüntetni, nem tetszik, viszont működik, tényleg segít.

Viszont ahogy Iván mondja, a még félkész, pár centi talajú mélymulcs is nagyságrendekkel jobb mint a "kopasz" föld.

A tapasztalat gyűlik, idővel remélem megoldjuk mind. Most például a "kutyaveszélyen" agyalok :) vannak nagytestű pásztorkutyák, amik nem restek kiásni az érett zöldséget és jóízűen megenni. Tavaly az egyik kutya jön és tiszta lila a mellkasa :D Mondom az asszonynak, ez meg mi? Hát céklázott a kutyuli, kiásott és evett egy kis céklát :D  

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Honnan tudsz ennyi trágyát/szalmát szerezni? Iván elmélete szerint 50 centi vastagon kell rakni, az 5 000 m2 esetén 2 500 m3 "talajtakaró" anyag... Ráadásul ezt szétteríteni sem gyenge meló. Mi jóval kisebb területen próbáljuk. A tapasztalatunk pozitív, de az általad tervezett méretben nem lehet sima ügy gépesítés nélkül, még ha az alapanyag rendelkezésre is áll.

A trágyára saját állatokat tartok és találtam a közelben egy juhokat tenyésztőt akivel megegyeztem. A trágyát 20-30 centi vastagon kell rakni, de azt szalmával keverve kell érteni. A trágya kiváltható még vizelettel is, ha nincs ezzel gondod. Egy 10 literes kannába mehet egy adag, felhígítod vízzel és ez kb 1 m2 területre elég. Ez gyűjteni kell, de meglepően gyorsan megy ezzel is a dolog, ha nem vagy finnyás.

A szalmát is egy gazdától veszem, külön nekem kisbálázza, hogy könnyeben tudjak vele dolgozni. Erről írtam is itt: Szedd magad szalmabála Idénre ígértek még tarlóról ingyen is szalmát, csak oldjam meg a gépet ami bálázza.

Az 50 centit "habosítva" kell számolni, vasvillával feltúrod amennyire amennyire tudod, úgy nem olyan vészes, bár ez erősen viszonyított :) Én tavaly kb. 150 kisbálát használtam el. A terítés megy gyorsan, ha meg találsz segítséget pik-pakk megvan. Persze a kutyák némileg nehezítik a dolgot, mert szerintük baromi vicces a habos szalmában rohangálni és hemperegni :)

Szóval ekkora méretben kell egy kis utánjárás, meg nem árt ismeretség, de ha faluban laksz, az úgy is megvan.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

5000 m2 (0,5 ha) 20 cm vastagnyi trágya, az a matematika jelen állása szerint 1000 m3. 1 m3-nyi trágya a leggyengébb beltartalommal számolva is 0,3 kg nitrogént tartalmaz. Az általad kiszórt trágya mennnyiség előre láthatóan legalább 300 kg-nyi nitrogént fog tartalmazni. Plusz a szalma nitrogén tartalma. Jelenlegi szabályozás szerint évente hektáranként 170 kg -nyi nitrogén juttatható ki hektáranként! Te most fél hektárra legalább a dupláját akarod kijutattni. (Google kereséshez: szerves trágya nitrogén tartalma, nitrát rendelet) Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ekkora mennyiségű nitrogén kijuttatását még a legiparibb mezőgazdaság se erőltette soha. Nagyjából 280 kg volt a felsőhatár a "legjobb" években is. (forrás 26. oldal:http://nti.mkk.szie.hu/download/Foldmuvelestan_alapjai/Eloadas/T%C3%A1p…)

Nem 20 centi a trágya! Ezek szerint nem jól fogalmaztam, a 20 centi az úgynevezett 24 órás alom, ami annyit tesz, hogy az állat alá szórt szalmára amit ürít egy nap alatt, ennek a tartalma nagyrészt szalma. Ez nem "tiszta" trágya és nem is mélyalom.

Nézd meg az ajánlott videót, vagy olvasd el ezt: Betekintés a mulcsok és a komposzthagyó mélymulcs világába

A lényeg, hogy 1/30 nitrogén szén arányt hozzunk létre és a földön komposztáljunk. A mélymulcs lényege, hogy nem a komposztot hordod ki a földre, hanem eleve ott csinálod.

Csak hanyagul szokták trágyának nevezni és nem is feltétlenül trágya, lehet frissen vágott zöld növény, de emberi vizelet is.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Megnézted a videót?

Tényleg jó lenne ha tudnád, hogy miről beszélsz. A mélymulcs akkor nem komposztálódna hanem rothadna és nagyjából nem lehetne elviselni a szagát...

A kedvedért kiszámolom neked mennyit raktam ki, csak egyezzünk meg az alap értékekben :)

Szerinted mennyi a búza szalma N értéke és a 24 órás birka alomé per bármi, majd számolgatunk? Utána meggyezünk a sűrűségben is, hogy a habosított szalma és trágya tömege mennyi / m2 :) 

Az meg már apró részletkérdés, hogy nem a földbe juttatom ki, hanem ebből készítek földet, nem belerakom, hanem rá, a komposztban használódik fel a nitrogén ősztől tavaszig és nem vetés előtt nyomom a földbe...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"Tényleg jó lenne ha tudnád, hogy miről beszélsz." Ezt a lekezelő stílust nyugodtan elengedheted..

Nem szarsz a kútba, csak a kávára, utána meg bele lököd! Ez a mentalitás, ami árad belőled nagyjából olyan, mint egy műtrágya/vegyszer kereskedőé. A videó csak a pozitív gondolatokkal foglalkozik. Tömören egy valóságtól elrugaszkodott, bigott vallásos baromság ebben a formában. Vidáman figyelmen kívül hagy természet földrajzi adottságokat (domborzat, éghajlat, talajszerkezet stb.).

Enyhén szórakoztató, ahogy itt hergelitek bele egymást a bolygó megmentésébe. :)

Ezt a lekezelő stílust nyugodtan elengedheted.. vs. Tömören egy valóságtól elrugaszkodott, bigott vallásos baromság ebben a formában.

ROTFL

Szintén apróság,

Gyulai Iván (Miskolc, 1952. szeptember 15.– ) ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke, az Intézet igazgatója. Címzetes egyetemi docens a Szent István Egyetemen, ahol a Fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata elnevezésű tantárgyat tanítja. Tagja a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsnak;

vs.

Ebcsont az internet arctalan bölcse

ROTFL

Vidáman figyelmen kívül hagy természet földrajzi adottságokat (domborzat, éghajlat, talajszerkezet stb.).

Folyamatosan arról beszél, hogy ezt figyelembe kell venni...

:D

talajszerkezet

Erről szól az egész videó!

Beszélj még kérlek.

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"Gyulai Iván (Miskolc, 1952. szeptember 15.– ) ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke, az Intézet igazgatója. Címzetes egyetemi docens a Szent István Egyetemen, ahol a Fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata elnevezésű tantárgyat tanítja. Tagja a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsnak;"

"Neki is a seggéig ér keze!" :)

Te egy vallási fanatikus szintjén vagy ezzel a gondolkodással!

Fenntartható fejlődéshez sokkal, de sokkal több kell ennél a mélymulcsos bohóckodásnál. Amíg országos szinten ilyen alacsony szinten van az évelő növények aránya, addig csak üres szavak ezek, némi lokális hatással. A 80as évek végén egy kegyelmi állapot volt a mezőgazdaságban. Nagyjából egyensúlyban volt a szerves és a műtrágya felhasználás, a hangsúly a nagyjábólon van! Aztán jöttek a 90es évek (főleg a végétől), és elszabadult a vegyszer/műtrágya pornó, felszámolták tömegével az állattartó telepeket stb., és megbomlott ez az egyensúly. Következmény1: a talajok humusztartalma drasztikusan lecsökkent mára. Következmény2: A talajszerkezet finoman szólva leromlott mára. (lsd.: Homokvihar az M1-es autópályán.) Mondhatni jön az apokalipszis..

Gyulai Úr munkássága ökológiai, elméleti alapokon nyugszik. A mezőgazdaság viszont szigorúan gyakorlat orientált. Ha tényleg változtatni akarunk a dolgok menetén, akkor nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy a mezőgazdaságban felhalmozódott gyakorlati tudást semmibe vegyük és lenézzük. A jelenlegi helyzetből az évelő növények irányába vezet a kiút. Az évelő növények nem igénylik az éves talaj előkészítést, nem igénylik az éves műtrágyázást, az éves vegyszerezést, és az ezekhez kapcsolódó nem kevés gázolajat sem. Na ez már valós változásnak lenne mondható. Vagy a másik kedvencem a városi porták pétisó felhasználása, locsolási szokásai. Volna azokkal is mit tenni.

Nem tudom a vallás miért böki ennyire csőröd, de fanatikusnak te tűnsz nekem, mert ha valaki nem úgy gondolkodik ahogy te, az hülye, meg bohóc :D

Egy csomó dolgot beleképzelsz ebbe amit senki sem mondott, senki sem állított. A mélymulcsos "bohóckodás" nem csodaszer és nem a megváltó új gazdálkodási módszer, annak egyetlen részfeladata van, a talaj újjáépítése és Gyulai is elmondja, hogy rengeteg korlátja van, ezen kívül ha jó a talaj nincs is rá szükség. Nagyipari módszer inkább a most terjedő No-till, de az is konkrétan a föld regenerálásával foglalkozik.

Gyulai Úr munkássága ökológiai, elméleti alapokon nyugszik

Nem éppen, de úgy látom nem akaródzik utána néni a munkásságának, de ez a te dolgod.

Már rengetegen látják, rajtad kívül :) hogy jelenlegi mezőgazdaság nem fenntartható. Vannak akik utat keresnek, vannak a akik meg a kákán csomót :D

Gazdálkodj úgy ahogy jólesik és mond el a tapasztalatod utána, kíváncsian várom.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"Aki egy kicsit is nyitott és gazdálkodik, annak érdemes rászánnia az időt, de akinek nincs kertje az is rengeteget tanulhat belőle, főleg azt, hogy az ember mennyire ostoba és nem ért semmihez:"

Mégis mibe képzelek és mit? Dobálózol önfeledten a számokkal és a szavakkal, én meg jelezni merészelem, hogy elég meredek dolgokat állítasz be normálisnak. A vallás az csak külső máz, ami mögött csak ritkán van valódi teremtő hit. Ugyanilyen külső máz csillog rajtad is.

"Már rengetegen látják, rajtad kívül :) hogy jelenlegi mezőgazdaság nem fenntartható."

Ha az értő olvasás menne, akkor ilyen hülyeséget nem írnál le. Épp azt taglaltam, hogy mekkora szópó rolleren vagyunk az elmúlt 30 év hülyeségei miatt, amiből ez a bohóckodás nem visz ki, mert túl kicsi és túl jelentéktelen. Innen csak nagyobb léptékben megvalósítható technológia váltásokkal lehet kimászni. Az emberiségnek kaja kell nagy mennyiségben, de humusz nélkül ez elképzelhetetlen, amiből éppen kifogynak a termőföldjeink. Képzeld, ez a legfőbb tapasztalatom bő 20 évnyi gazdálkodás után.

Mint mondtam kíváncsian várom a gyakorlati tapasztalatod, addig a szavad pusztába kiáltott...

u.i.

A szomszédom 50 éve gazdálkodik, és azt mondta permetezés és metszés nélkül nincs gyümölcs. Ne álltam le vitatkozni, hogy tavaly nem metszettem és nem permeteztem és mégis lett. Mondjuk nézett, hogy minek szórom a szalmát a földre... Sőt tovább megyek a zöldséget sem permeteztem és nem tudtam kinek odaadni annyi termett. Némi földibolhával volt egy kis hadakozás, de azt megoldotta néhány jó lerakott sarkantyúka.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Sejtettem, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter! :)

A gyakorlati tapasztalataimat meg hiába sorolom neked meg, mert még akkor se ismernéd fel azt, ha EZ EGY GYAKORLATI TAPASZTALAT felirattal jelezném neked. Tudod túl magasan hordod az orrod, túl könnyen leszólsz 50 éves szakmai tapasztalatokat.

Örülnék ha nem vetítenéd ki rám a frusztrációid :)

Eddig te szólalgattál be, hogy az miért szar amit csinálok, meg amúgy is ám-blokk szar és amikor rákérdeztem, hogy neked ez miért nem sikerült, megsértődtél :) A közös nitrogén számolást még mindig várom :D

Tudod ha van nagyipari mg-ben 50 év traktoros szántó tapasztalatod, azzal hiába osztod az ész a no-till-re, hogy az mekkora fos :)

Megkérdezem ismét, van bármilyen mélymulcsos, kemikália nélküli növényvédelmes, társnövényes ültetéses, ökogazdálkodás, vagy bio tapasztalatod? Ha igen, tényleg örömmel veszem. Ha profin tudsz permetet számolni hektáronként, azzal viszont nem sokra megyek, mert én nem permetezek.

Én viszont nem mondtam, hogy nagyipari termelés nem működik, azt sem hogy a perma megváltja az emberiséget, semmi olyat amiket te akarsz a számba adni. Tőlem mindenki azt csinál amit csak akar, én mivel megtehetem, kipróbálok egy más hozzáállást, ha ez téged zavar, valahogy kezeld ezt magadban.

Köszi.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

EZ EGY GYAKORLATI TAPASZTALAT GYURIKÁNAK, hogy miért hülyeség az amit itt össze-viszza beszél:

"5000 m2 (0,5 ha) 20 cm vastagnyi trágya, az a matematika jelen állása szerint 1000 m3. 1 m3-nyi trágya a leggyengébb beltartalommal számolva is 0,3 kg nitrogént tartalmaz. Az általad kiszórt trágya mennnyiség előre láthatóan legalább 300 kg-nyi nitrogént fog tartalmazni. Plusz a szalma nitrogén tartalma. Jelenlegi szabályozás szerint évente hektáranként 170 kg -nyi nitrogén juttatható ki hektáranként! Te most fél hektárra legalább a dupláját akarod kijutattni. (Google kereséshez: szerves trágya nitrogén tartalma, nitrát rendelet) Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ekkora mennyiségű nitrogén kijuttatását még a legiparibb mezőgazdaság se erőltette soha. Nagyjából 280 kg volt a felsőhatár a "legjobb" években is. (forrás 26. oldal:http://nti.mkk.szie.hu/download/Foldmuvelestan_alapjai/Eloadas/T%C3%A1p…)"

:)

Segíts kérlek Ebcsontka :), hogy kell számolni a 24 órás birka almot szalmával habosítva, ugyan is jó sokféle trágya van? Mekkora része a trágyának az ürülék és mekkora a szalma? Melyik oldalon van? Hány kiló/m2? A száraz búzaszalmának magában mulcsnak használva N tartalma mennyi? És miben számolva? Habosítva a szalma 50 cm vastagon hány kiló / m2? Ezeket sem találom. Azt sem találom, hogy az alom kezelés nélkül kiszórva mit taratlmaz?

És azt sem találom, mi történik ha a szalmával kevert trágyát nem a földre szórom, hanem a szalma mulcsra? Hogy kerül a földbe a N? Kimosódással? Hogy mosódik ki amikor csak baktériumok tudják bontani? Mennyit szív fel a szalma alatta? Egyáltalán a földre szórt és nem beletárcsázott szalmából mi kerül ki egyáltalán a földbe? Mennyi idő alatt? Ezeket sem találtam, segíts léci.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Most tényleg egy kérdésemre se tudsz válaszolni, csak személyeskedni tudsz?

Az talán egyszerű, ha sima búza szalmát mulcsnak használod (nem beszántod, vagy tárcsázod, csak ráteszed), mennyi N kerül a földbe és hogyan? Mivel szerinted azt is adjuk hozzá... (megjegyzem Gyulai tanár úr tudja és el is mondja)

Feltűnt, hogy ez egy teljesen mást technológia, mint amiről te beszélsz? Ha fa házat akarsz építeni te kőművest hívsz?

És arra még mindig nem válaszoltál, hogy milyen öko/bio, kemikáliás növényvédelem nélküli tapasztalatod van? Van egy sejtésem...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Drága Gyurika! Ez egy jogszabály, ami rád is vonatkozik! Külön ajánlom a szíves figyelmedbe a 6.§ (4).

"(4) *  A kijuttatott istállótrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni."

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800059.fvm

Nincs öko/bio tapasztalatom, mert az egész öko/bio bohóckodást gazdaságilag életképtelennek tartom. Különös tekintettel az ukrán "bio" termékekre. A más technológiád semmivel sem környezet kímélőbb, mint a műtrágya/vegyszer pornóban utazóké.

Ha faházat akarok építeni, akkor elsődlegesen egy éghajlatilag megfelelő területet keresek. A fa nagyon nem szereti a szárazságot. Kőművest is megkérdezek mellesleg, mert valamilyen alapra rakni kell egy faházat. Mielőtt elkezdenéd a vernyogást 15 évet laktam erdélyi gerendaházban az Alföld egyik legszárazabb sarkában.

Igazad van. Ezért kíváncsi lettem volna, hogy a földre kirakott 10 éves szalmabála, amit kaptam a szomszédtól, mert nem kellett neki, mennyi nitrogént tartalmaz? Gondolom semmit, valahogy kiszivárgott belőle :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hogy rohan az idő ma már 10 éves a keddi friss szalma.. :D

Mi lesz a következő, békaemberek a "csak" 20 centis mélymulcsban? Az általad leírtak alapján rólad csak műholdak segítségével lehet igazolványképet készíteni. A nitrogén tartalomra két forrást is adtam ezek szerint nem olvastad egyiket se, az egyik nem mellesleg egy hatályos jogszabály. Én mindenesetre a lehető legkisebb számokkal számoltam. Te hogyan számoltál?

> felszámolták tömegével az állattartó telepeket stb

Itt szeretném közbeszúrni, hogy a Biblia ószövetségének Genezis 4. története pontosan erről szól, csak az emberek félreértik: Ábel az állattartó, akit kiszorít Káin a növénytermesztő. Miután teljesen beszüntetik az állattartást Isten azzal bünteti az embereket, hogy a földjük terméketlenné válik. Akik nem értik meg a történelmet, azoknak az lesz a sorsa, hogy újraélik...

Az meg már apró részletkérdés, hogy nem a földbe juttatom ki, hanem ebből készítek földet, nem belerakom, hanem rá, a komposztban használódik fel a nitrogén ősztől tavaszig és nem vetés előtt nyomom a földbe...

 

Engem erdekelne, hogy osszel rahordasz fel meter magas gazt/mulcsot, akkor tavasszal mi lesz vele? Osszeszeded? Beasod?

Vagy hogy vetsz bele barmit is? Szethuzod egy lyukat, majd abba teszed a magot, az kb. ki se kell mert nem kap fenyt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pár centi vastag komposzt lesz belőle, ha jól csinálod, amit egyszerűen ott hagysz és abba ültetsz. Ilyen lett amit ősszel kiraktam 50 centi magasan, kiszaladtam és csináltam pár képet neked:

https://imgur.com/a/hxVgXFR

Nálam búza szalma volt, rengeteg mag maradt benne, most azt is eszik az állatok. Az egyik képen kivettem egy csomót, ahogy látod csak a mulcsban, illetve komposztban van. Az utolsó képen meg a tavalyi mulcsozás előtti földben maradt burgonya maradék gondolta kinő (az volt ott a mulcs előtt) :D

A mulcsba, pontosabban a komposztba közvetlenül lehet többféle képen ültetni, vagy vetni. Palántát ültetsz bele, elkaparod egy kicsit és a földbe ülteted, belenyomod a magot, vagy csak simán szétszórod a magokat a mulcsra. Én mindegyiket kipróbálom idén, aztán meglátjuk.

A komposzthagyó mélymulcs hátránya, hogy évi 1-2 centi födet "termel", tehát 15-20 év mire tuti lesz a talaj, de előnye hogy már közben is használható és földként és mulcsként is működik egyszerre.

Múlt héten, az eső előtt, sajna ezt most nem tudom megmutatni, a gyümölcsös kapált részén (még van egy kis maradék, idén alakítom át) csákány kellett az ásáshoz olyan száraz volt a föld. Mellette a mélymulcsban vizet tudtam facsarni a mulcsból, és puszta kézzel tudtam gödröt kaparni alatta földbe.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Gyulai Iván mellett a másik guru Baji Béla.

Lehet vele találkozni személyesen is, és írt 2 könyvet. Ebből az elsőben sokkal pozitívabban viszonyul a permakultúrához, a másodikban inkább realistán.

Szerintem érdemes elolvasni, még inkább meglátogatni, és beszélgetni vele. Is.

Mivel a hozzászólók között nem találtam a neved, lehet még nem futottál bele: My Garden

Azóta is prímán működik a dolog. Változás annyi, hogy a talaj viszonylagos jó minősége miatt nem csinálom azt a négyzetrácsos félig mélymulcsot sem, csak 5-10 cm mélyen takarok, aztán igyekszem a növényekkel egy züld takaró réteget is kialakítani. Trágyázás vékonyan a keletkezett csirketrágyával. Locsolni azóta sem locsoltam, tavaly sem. Ki fogok alakítani az egész fölé egy szőlőlugast, mert néha egy két növény hőgutát kap, nagyon beszorul a meleg a partfal és a ház közé.

Még mindig a legnagyobb kihívás vetéskor/ültetéskor a káosz kialakítása. Egyébként az egészet a kertészetben is elterjedt mérnöki látásmóddal nem nagyon lehet sem csinálni, sem megérteni. Ahogy írtad is - holisztikus látásmód kell hozzá. A kert mindent visszajelez, csak észre kell venni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Képekkel nem foglalkoztam azóta. Majd jövőre, akkor lesz 5. éves a kert és néhány fórumtárs a lelkesedésemet azzal próbálta letörni, hogy "nézzük meg 5 év múlva". 

Szóval van folytatás, sőt a fiatalok is kedvet kaptak a dologhoz mintegy 1.5-ször ekkora területen.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Köszi, tényleg nem vettem észre. Nagyon klassz leírás, gratulálok és a sikerekhez is :D

A saját magokból kelt, illetve a piacról vásárolt növények nem fertőződtek meg, az összes többi igen.

Azt több természetes irányt űzőtől hallottam, hogy a csávázott vetőmagot messzire kerüljem, hát úgy látom nálad ez első kézből tapasztalat.

A vetőmag csere felvetés jó ötlet, már páran csinálják, csak óvatosnak kell lenni, mert letiltanak a közösségi oldalak miatta, mert vannak országok ahol ez tilos és ez nem vicc. Néz meg ezt részt:

https://youtu.be/vHo3GdNXGUc?t=726

Remélem egyre többen leszünk, mert úgy több tapasztat gyűlik. A hurrogókkal és okoskodókkal meg nem kell foglalkozni.

Szerintem a helyes valamiféle hibrid irány lenne, visszábbszorított nagyipari monokultúrával és növelt kisebb természetes termeléssel, csak ehhez először igény kéne.

Az én ismerőseim igen nagy arányban fizetnének nekem, akár érezhetően többet is mint a piaci ár, a garantált természetes terményekért. Egyenlőre nem tervezem ezt, de ki tudja.

Erről neked mi a tapasztalatod? Kérik tőled? Említetted egyáltalán az ismeretségi körben?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

En regebben vettem tojast, de aztan elment a kedvem tole:

1. ugyanannyi vagy dragabb volt, mint a lidlis.

2. A lidlisbe meg 10 ev alatt egyszer se futottam bele romlottba, amit vettem, abban kb. minden alkalommal volt egy-ketto

3. a maradekot kaptam, azaz volt amikor nem kaptam es a lidlibol kellett venni (kivaltani nem tudta)

 

Elvi problemam is volt vele, ha a regi megmaradt tojast ertekesiti, akkor biuony kellene adni a lidlihez kepest engedmenyt, ugye 27%-ot elbol, de ezen felul is, vagy garantalni a tojasmennyiseget az ev 365 napjan (mint a lidli).

 

Szoval nem veszek tojast. Nem fogok regi tojasok miatt (amit nem tudok mennyire regiek) megbetegedni.

 

Bizalom, korrekt hozzaallas, ilyesmi. Pont ezert en se tervezek eladni. Az ugy mar nem hobbi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megértelek, a kapitalizmus nagy vívmánya, hogy minden (tisztelet a kivételnek) cég hazudik és már senkiben sem lehet bízni. Ugyan olyan néven egész mást adnak el nyugaton, meg keleten, költséghatékony megoldásokat alkalmaznak, ami kb. annyit tesz, hogy szemetet árulnak. Ettől sajnos ennyira megrendült a bizalom, hogy már nagyjából senkiben sem bízik az ember. A mai kis színes: 18+-os galériát és videót tett közzé a Nébih egy borsodi szarvasmarhatelepről.

Ezen segít valamennyire, ha elég kicsi a település, mert ott csak egyszer hibázhatsz...

Én ismeretségi körben ajándékoztam eddig dolgokat (pénz nem kérek) de azzal fárasztanak, hogy fizetni akarnak. Megvan már az őstermelői, meg a bürokrácia, kérhetnék pénzt, de egyelőre nem akarok, azt próbálom felmérni van-e igény csúcsminőségű élelmiszerre.

Én úgy tapasztalom, hogy van. Viszont nekem is az a gondom, hogyan bizonyítsam, hogy nem kamuzok. Az egyik közeli szomszédom, bontott csirkét árul háznál. Meg kell rendelni és odamenni érte, közben meg lehet nézni az állományt, hogy tényleg szabadtartású és ha nagyon akarod, előtted vágja le, ha ki kivárod. Még 50 kilométerről is járnak hozzájuk a minőség miatt. Érdekes üzleti modell.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Viszont nekem is az a gondom, hogyan bizonyítsam, hogy nem kamuzok

 

youtube

 

Szerintem a legjobban a Gold Shaw Farm csinalja. O publikalja is az eves penzugyi kimutatasat (de csak a tanyarol!, saját bevallasa szerint a youtube, termekmegkeresesek lenyegesen tobbet hoznak a konyhara).

Plusz marketingbol otos a ficko. Minden allatot valamelyik filmes szereplobol nevezi el, es utana következetesen mindig úgy szolitja.

 

Tavalyi kimutatasabol annyit hozott ki, hogy a szegénységi küszöböt eppen elerte. ( nem tudom, hogy a poverty line es a minimum wage kozott mennyi a kulonbseg Kanadaban).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amíg régebben én is vásároltam a tojást én is jártam így. Szerintem sokszor nem szándékosan adnak régi tojásokat, hanem az összevissza tárolás miatt. Én kialakítottam magamnak egy tojás FIFO-t. Régi lapos szakajtó, a szélét töltöm fel a friss tojásokkal, a közepéből pedig vesszük ki a felhasználandó illetve elajándékozandó tojásokat. Mindez hűvös spájzban tárolva. Most kb. 7 napos tojások kerülnek asztalra.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Köszi.

A dolgok alakulását figyelve én úgy látom, hogy a saját vetőmagbankunkat a közösségi médiát teljesen mellőzve valamiféle zárt levelező csoporton belül kellene kialakítani meghívásos vagy ajánlásos alapon. Akár kiegészítve egy dokumentum- és link tárral is.

Ami a termény értékesítést illeti... ugyanazt csinálom amit lentebb írtál: ha van felesleg fűnek fának ingyen osztogatom. Én ezen nem is karok változtatni, bár igény lenne nálam is arra, hogy pénzért adjak dolgokat. Az alapfilozófiám az, hogy a saját szükségleteimet a lehető legnagyobb mértékben próbáljam előállítani, az igényeim és vágyaim kielégítésre szükséges pénzt pedig egyéb tevékenységből fedezzem. Nem akarom a nyakamba venni mások élelmezését és főleg nem az azzal járó bürokratikus dolgokat és kötelezettségeket. Ha gazdaságot csinálok az egészből, úszott a szabadság.

Meg egyébként is a szükségletek (minden nép eredetmondájában előforduló négy elem: föld (élelem), tűz (energia), víz és levegő) olyan dolgok, amibe pénz nem szabad és nem is lehet belevinni. Mi mennyit ér most? A jelenlegi paci áron ingyenesek vagy filléres dolgok pl. egy BMW i7-hez képest. Viszont ezek nélkül nincs élet de a BMW mellőzhető. Szóval a most fazékba ugrani készülő kakasomat ingyen odaadom akárkinek ha szüksége van rá, viszont 10-15eFt-ért soha nem fogom eladni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

valamiféle zárt levelező csoporton belül kellene kialakítani meghívásos vagy ajánlásos alapon.

Az egyik előadásba ugyanezt mondták (gyuri ajánlotta), a youtube cenzúrázza a videókat, *ezért* kell egy független oldal,

ahol megoszthatják a birka herelestol kezdve a vetomag szedéseig mindent.

 

Nézem az oldalt, es 2700ft-ot akar legombolni, ugy, hogy azt se tudom mi van mogotte.

 

Kicsit visszás.

 

Nezegetek tobb kulfoldi projektet (,pl. one army,), es mindegyik atmenet a hippi mozgalom es a vallás (megagyulekezet) között.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a csapat nekem valamiért fura, még nem vettem fel velük a kapcsolatot és nem is biztos, hogy fogom. A pénz kérést meg is értem meg nem is, de nem jó pont az biztos.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ugyan nem nekem szólt, de tavaly döntöttünk úgy asszonnyal, h elkezdjük apránként felszámolni a díszkertet, és termenünk magunknak mindenféle zöldségeket. Jelenleg 2x5m ágyás van dupla falú fóliában, szabad téren 4x5m. Vettünk 5m3 komposztot, abba ültetünk mindent, illetve otthon minden arra alkalmasat komposztálunk, majd mostanában fogom az első adagot kinyerni. Idén mindenhol megcsináltam csepegtetős öntözésre az egészet. Idei terv még a régi medencét megcsinálni ciszternának, és befedni, h a lehető legnagyobb arányban esővizet használjak. Plusz tervben van még a szabad téri rész lehetőleg duplázása, hossz távú terv pedig egy kis walipini, h szinte egész évben megtermeljük magunknak a zölségeket.
A fóliában annyira beindult a saláta, h ellát minket (minden nap tömjük), a két szülőt, plusz heti 2-3 fél kilós adag megy eladásra is. Kicsiben nyomjuk, de én azt tapasztalom, h ezekért az ismerőstől való, garantáltan bio, és egészséges kajákat szó szerint elkapkodják. Ha most 10x ennyit termelnék, azt is el tudnám adni. Full piaci, lidlis áron, de felette is menne sztem, de mivel nem ebből élek, ezért csak azért adom el, mert úgyis le kell szedni, legalább nem a komposztba megy.

Vidéken a részben önellátás járható út lenne elméletben. A gyakorlat meg sajnos az, hogy a hatalom ellenérdekel, ezért ott tesz keresztbe ahol csak tud, lásd pl. fúrt kutas mizéria. A tudás és kultúra nincs meg hozzá. Nem "menő", nincs rá igény, de ennek az okának a fejtegetése messzire vezet.
Városban nem lehetséges.

Ezek ellenére vannak páran akik csinálják, ami szerintem örömteli. Teljesen ezt nem fogja tudni kiirtani semmilyen agymosó propaganda, mert olyan mélyen van bennünk. Mint az lmbtq elmebaj, ha fejül tetejére állnak, akkor sem tudják az idióta agymosásukkal sem elterjeszteni a többségnél, mert szembe megy a józan ésszel, az ösztönökkel és nagyjából mindennel ami normális.

Olvastam olyan elemzést, hogy egy családnak mennyi föld kell, hogy ellássa magát növényi élelemmel. A minimumot 2.000 m2 körülire tették, de szerintem az egy hold közelebb lehet, hozzá, úgy gondolom nem véletlenül lett akkora amekkora, de az sem egy óriási méret, hely lenne elég.

Akárki akármit hazudik, ott legbelül, legmélyén igen mindenki vágyik arra, hogy nem függjön senkitől. A többség viszont nem elég tökös, hogy tegyen is valamit érte.

Örülök, hogy csinálod és gratulálok a bátorságodhoz :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2023. 05. 29., h – 07:26

Hát, ha van az ökológiai gazdálkodásnak ellentéte, akkor ez az: https://youtu.be/LGF33NN4B8U

Ezt elnézve érthetőbbé válik a "minőségi éhezés" kifejezés. Mily értékű lehet, egy ilyen "steril" növény? Ez az ökológia megcsúfolása.

Jó étvágyat kívánok...

Egy apró megjegyzés, már csináltam 20 napos léböjt kúrát, ahol rendszeresen ittam búzafűlevet, amit magamnak készítettem. 7-8 nap után már lehetett préselni, minden alkalommal frissen készítettem. Azt is éreztem rajta, hogy az előző héten mennyit sütött a nap. Döbbenetes amikor felszabadul a nyelv, a mesterséges ízesítők és szemét fogyasztása alól. Összemérhetetlen különbség lehet például alma és alma között és még csak nem is különböző fajtákra gondolok, a ugyan olyan almák is különböznek a termesztés körülményeitől függően.

Dobozos "almalé" a boltban. Az egy vicc. Mégis milyen alma? Eper ízű joghurt? Hát valóban csak egyféle eper létezik ugye? Ettél már olasz szőlőt ami csípte a nyelved? Hát igen, a szállításhoz kezelik kemikáliákkal.

És csodálkozunk a nyavalyákon amik gyötörnek minket.

Döbbenetes hová silányították az étkezést.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Még lehetne a manuális munkát csökkenteni némi automatizálással. Nagyon középkori :-)

Volt nem olyan régen egy trend, az akvapónia. Nem tudom annó találkoztatok-e vele, ott is az van, hogy a gyökerek csak vizes oldatba lógnak, nem földben vannak. Mégsem nevezném sterilnek, mert ugye az a lé, amiben a növény gyökere van, az ugye az amiben a halak élnek. Arról mit gondolsz?

Van egy ismerősöm, aki már több mint tíz éve mesélt nekem hasonló gépesített ipari növénytermesztési eljárásokról, mint ami a videóban van. Ő látta ezeket élőben, azt mesélte, hogy a hollandok a díszvirágokat így állítják elő, amit utána ugye repülővel szállítanak mindenhová. Kíváncsi vagyok ezt az iparágat is korlátozták-e azóta a CO2 jegyében?

Ezek jutottak eszembe a videóról. Érdekes téma. Én sem szívesen ennék ilyet, inkább legyen kicsit földes, de legalább lássa az igazi Napot.

Többféle talaj, vagy föld nélküli növénytermesztés módszer létezik, ezzel már küzdenek egy ideje. Nekem ez a vak vezet világtalant esete. Az alapvető problémám ezekkel az, hogy mivel a "tudomány" a biológia alapjaival sincs tisztában, finoman szólva, kissé túl bátran "újít".
Idézném  Prof. Dr Bardocz Zsuzsannát:

"Szart sem tudunk a biológiáról!" :D

A gond az, hogy azt hisszük, ha életben marad valami, akkor az már jó is, de közben a bonyolultabb és mélyebb összefüggéseket nem értjük. A kutatások iránya szerintem tejesen rossz. Éppen nyírjuk ki a talajt világszinten és nem azzal megy a küzdelem, hogyan csináljuk vissza, hanem, hogyan kerüljük meg a problémát, amit okoztunk.

A talaj nélküli termesztésnek az igazi célja profit maximalizálás, az elég könnyen belátható, hogy biztosan nem a növény életkörülményinek a legjobbá tétele. Egy ilyen "gyárban" a növényvédelem kiemelt feladat, mert elég egy kórokozó és oda a profit. Mesterséges életkörülmények és kemikáliás növényvédelem. És ez a "fejlődés". Végül is az, csak az iránya a kérdéses :)

Idézet egy ökológia tankönyvből:

Az ökológia a biológia tudomány szupraindividuális (azaz egyedfeletti szerveződési szinteken vizsgálódó)
ágának egy részterülete. Élőlények csoportjainak elhelyezkedési mintázatával, környezetükhöz való viszonyával
foglalkozik.

Az ökológia szó jelentése mást takar az angolszász és a kontinentális európai és a magyar szakirodalomban.
Mind az ökológia tudomány, mind pedig annak legfontosabb fogalmainak pontos definiálásában máig nincs
teljes egyetértés, sőt a szakirodalmon kívül sokszor divatszóként is használják. Az ökológia körüli fogalmi
zűrzavar kialakulását és tisztulását a tudomány történetében követhetjük nyomon.

Na csodás :) még azt sem tudják megfogalmazni, hogy mit csinálnak, és ezektől várjuk, hogy megértsék mik az igazi összefüggések :D

És ezek után hajrá, essünk neki és újítsunk. :)

Egy kiragadott példa ami talán érthetőbbé teszi amit mondani szeretnék. Az, hogy mit kéne enni egy embernek nagyjából senki se tudja, se szeri se száma a diétás rendszereknek. A vegán (kizárólag növényi étrend) egyik problémája a B12 vitamin. Semmilyen növényben nem található, de mégis éltek, élnek olyan csoportok akik így étkeznek és nincs problémájuk.

Ott tart a kutatás, hogy a növények felületén élő mikroorganizmusok termelnek nagy mennyiségben B12 vitamint vélhetőleg így juthat hozzá egy ilyen étrenden élő. Kivéve ha! Ha permetezel akkor annyi neki. Ha megmosod akkor is annyi neki! Szóval mosatlanul kéne enni például gyümölcsöket. Az is ismert, hogy a leszüretelés után elkezdenek lebomlani a hasznos dolgok az érett növényekben. Ha meg éretlenül szedik le, hogy majd az utazás alatt a piacig, majd megérik, akkor nagyjából létre sem jönnek. Ezért a "modern" környezetben nem éppen kivitelezhető, hogy igazi minőségi élelemhez juss.

Biztos vagyok benne, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Az enzimekről kb. semmit sem tudunk. Nem tudjuk a nyers kontra hőkezelt növények közti igazi különbséget. Ismerünk pár dolgot, pl. vitaminok és azt hisszük, hogy ennyi, mindent tudunk.

Utána hallgatom a kutatót, hogy a ráknak 300 okát ismerjük jelenleg. Lefordítom magyarra, fogalmunk sincs mi a rák valódi oka!

Valóban igen érdekes és szerteágazó téma, de nem menő kutatni, mert nem lesz gyors eredmény, hírnév és esélyes, hogy az eredmények durván szembemennek a jelenlegi istenünkkel, a profittal.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

:DDDDDDDDDDD

ez a sipitozas olyan vicces reszedrol.

udvozlet a jovobol, ahol mindent igy csinalunk, mert 50x hatekonyabb mint az amit te csinalsz otthon. ha megnezes jol a videokat (pl ezt is: https://www.youtube.com/watch?v=cJt34MmnxlU) akkor ajanlom figyelmedbe, hogy figyelik a kesz termeknek a tapanyagtartalmat, tehat kontrollalt a bemenet, a kimenet, es a teljes folyamat is.

 

te csak sipizott tovabb, a jovo uthengere meg majd atmegy rajtad.

Hmmm..., kontrollálni csak azt lehet amit ismersz. Akkor szerinted a tudomány már már mindent tud az életről, illetve az élet ide vonatkozó aspektusáról, hogy ilyen bátran gyártja a hiper-szupernek kikiáltott tápot az embereknek? Szerintem - mélyen egyetértve gyuri23 fenti fejtegetésével - szart sem tud. Amit tud, azt is feláldozza az "50X hatekonyabb" oltárán.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Vicces vagy :D

meg tudjuk mondani hogy mennyi tapanyag van

Na persze. Önteltség 100% :) Az megvan hogy jelenleg(!) az élelmiszerekben található enzimek számát 20.000-re taksálják? Ez nem darabszám, hanem típus, vagy féle ahogy tetszik. Pontosan nem tudják, ez csak tipp. Szóval te meg tudod mondani a nem ismert dolgokról is, hogy mennyi van benne és mi az élettani hatása?

:D

mennyire kozel van a standardhez.

Az élet mint standard :D:D:D:D Parádés az egyszerűséged :D

Hát tudod van az a szint akinek az igényei az élelmiszernél a darabnál merülnek ki :D

Jó étvágyat a gyári salihoz. Egyszer nézz be egy vakkóstolásra, ahol gagyi és minőségi kajákat kóstolsz, látatlanul.

Gondolom a bort is a szín és alkohol százalék alapján választod :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

azok az enzimek ott lesznek ezekben is, hiszen ugyanabbol a magbol fejlodnek. ha ranezesre szep a kaposzta, es az altalunk merheto parameterei megegyeznek egy biogazdalkodasban eloallitottal, es emberileg sem erzek kulonbseget, akkor "good enough".

Egyszer nézz be egy vakkóstolásra, ahol gagyi és minőségi kajákat kóstolsz, látatlanul.

csinaltam mar tobb ilyet, csak nekem attol nem lesz gagyi, mert laborban keszul.

Gondolom a bort is a szín és alkohol százalék alapján választod :D

vegtelenul valogatos vagyok borokat illetoen, most peldaul olyat iszok, ami azon tul, hogy fasza, a dugon rajta van a chateau sziluettje, ahol a gyerekekkel setalgattunk.

 

en amugy pont a celkozonseged vagyok, szeretem a helyi dolgokat (a reggeli kalacsra olyan mezet kentem, amit par utcara tolem levo mehesztol veszek, az almat a szomszedbol, etc), es elonyben is reszeitem oket a nagyuzemhez kepest, viszont nem fekete-feher a vilag: szukseg van erre is, meg arra is, tovabba hiszem, hogy el fogunk jutni arra a tudomanyos fokra, ahol sokkal hatekonyabban fogunk tudni elelmiszert eloallitani.

azok az enzimek ott lesznek ezekben is, hiszen ugyanabbol a magbol fejlodnek.

Nem éppen így működik a dolog, de sebaj. A magról termelés ivaros és gentikai változatosságot eredményez, a tőről szaporítás célja a közel azonos eredmény, de az sem lesz teljesen egyforma.

az altalunk merheto parameterei

Na ez a lényeg. Az kb három dolog a sok millióból, vagy milliárdból. Mint a bifidus essensis a joghurtban :D A többi ezer-féle baktérium nem lényeg :) Ezen kívül nem igen szakadnak bele a kemikália maradék mérésbe ilyenkor a gyártók, ami szintén nem éppen lényegtelen.

es emberileg sem erzek kulonbseget, akkor "good enough".

Ezt mondom én is, igénytelen vagy.

viszont nem fekete-feher a vilag: szukseg van erre is, meg arra is,

Ez jelenleg igaz, pont erről beszéltem, hogy szerintem a kívánatos a minőség irányába elmozdulás lenne, a (jelenleg) nagyipari hulladék minőség helyett. A profit Istenének viszont nem érdeke az ökogazdálkodás, még a végén nem használnánk vegyszereket és akkor itt a világvége :D

Gyárban termelni növényt. Ez még viccnek is rossz.

tovabba hiszem, hogy el fogunk jutni arra a tudomanyos fokra, ahol sokkal hatekonyabban fogunk tudni elelmiszert eloallitani.

Ezt mintha egy transz-humanista pap mondta volna :D Ettől még lehet, hogy így lesz, csak a tudomány akkor nem azt fogja jelenteni amit most... 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> hogy figyelik a kesz termeknek a tapanyagtartalmat, tehat kontrollalt a bemenet, a kimenet, es a teljes folyamat is.

 

Azt ne mondd, hogy nem latod ezt a karos spiralt. Ennek a lejtonek az alja (vagy emelkedonek a teteje, ki hogyan latja:), a kovetkezo:

- a mezogazdasagbol kiszoritottuk a kisbelepoket.

- ezutan jon a torvenyi szabalyozas, ahol torvenybe iktatjak, a gyartasi folyamatot. Azaz eloirjak a min. tapanyagtartalmat pl, ami hogy-hogynem pont ezzel a muvi termesztessel osszejon.

- majd az optimalizalast kiteljesitve, eljon a koltsegcsokkentes kora. Ebben vagyunk most. Amikor a

- hust lecsereljuk rovarra. A novenyeket pedig lecsereljuk ilyen-olyan potlora es gmo-s novenyekre.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A minőségi éhezésről egy érdekes tanulmány:

Insights into the Mechanism of Flavor Loss in Strawberries Induced by Two Fungicides Integrating Transcriptome and Metabolome Analysis

Lelövöm a poént, a kemikáliás növényvédelem tönkrevág mindent, többek között a gyümölcs ízét is, az, hogy a tápértéke is rosszabb lesz már csak hab a tortán.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát aki valaha evett olyat az nem tudja nem észrevenni :)

A tudós urak is azért álltak neki, mert mindenki mondta, hogy a "modern" mezőgazdaság remekei ízetlen szarok. Hát megnézték, hogy csak beképzelik, vagy tényleg van különbség, mármint a tudomány szerint. Hát tényleg szarok a tudomány szerint is...

Nem is az íz az igazi probléma, hanem a beltartalmi érték ami szintén csapnivaló. Olvastam olyat, hogy egy ökogazdálkodásban termelt narancs kilójában annyi "érték" van (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, stb.) mint 20 kiló nagyipari termelésből származó narancsban.

Na ez a minőségi éhezés.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Én valami olyasmi tanulmányra emlékszem, h az 1950-60 évekbeli tápanyagnak csak kb a 10%-a van meg a mai zöldségben/gyümölcsben. És ez nagyon nagy gáz. Gyakorlatilag megtanult az emberiség nagy mennyiségben szemetet termelni, és tönkretenni a talajt, földet, ráadásul fenntarthatatlanul. A kalória megvan, de ami ahhoz kell, h egészséges is legyen tőle az ember, az már hiányzik.

 

Nálunk a permet kimerül a tejes permetlében, amit gombás bigyók ellen használunk, van a bio lemosó permet, ez rezes-kénes-olajos, levéltetű ellen szódabikarbónás-olajos, valamint csalánlé, meg levéltrágyának kálciumot a paradicsomnak porrá őrölt, kifőzött tojáshéj lé. És kb kalap.

A talaj az 15-20cm komposzt, jelen pillanadban is érik kb 3m3 saját komposzt. Nem kell semmi szerszám az ültetéshez, nincs ásás, kapálás, kézzel kikotrom a lukat, bele a palánta, kész. Mulcsozva van szalmával, plusz ugye csepegtetős öntözés, de ez alap. Sajna még csaapvízből, de őszre lesz egy 5-8m3-es ciszterna az esővíznek.

Ami most pusztít a mindenféle csiga, sörcsapda szépen működik. Karfiolt próbáltunk kisérletképp, sajna nem takartuk (káposztaféléket sajna muszáj fátyolfóliával letakarni végig), a káposztalégy el is intézte. Kicsit még a hagymába is belekapott a hagymalégy, de amúgy rendben vagyunk. Igaz, még csak második évben csináljuk, jelenleg 50-60nm-en, ez egy hosszú tanulási folyamat, meg kell érni rá. Jövőre ezt a területet szándékozom duplázni, utána a jelenlegi 18nm-es helyett kell majd egy 50nm-es fólia, mert ami abban van, az mind nagyon jól működik, mégiscsak valamennyire védett+szabályzott a közeg.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálati eredményei 1966-1990 Magyarország

Ez sajnos nem maga a tanulmány, de erre rengetegen hivatkoznak. Valahol még megvan nekem maga az eredeti is de most nem találom. Ebben az a döbbenetes, hogy 1966-ban már javában nagyipari növénytermesztést folyt, csak nem volt olyan "modern" mint most. Akkor még nem tudták annyira profin tönkrevágni a növények, de azóta sokat fejlődött a "tudomány".
Képzeld milyen lehetett a minőség, amikor még tényleg "öko" módszerekkel csinálták, vegyipar híján...

Az olajos rézkénnel óvatosan, a rézalapú szereket már be akarták tiltani, csak nem sikerült, mert "jelenleg nincs alternatívája". Szóval a rezet kerülni kéne, még kontakt szernek is.

Egyébként szuperül csináljátok, gratula :) Én nem használok semmilyen növényvédelmet, igyekszem növénytársítással megoldani. Most például a burgonyabogárral küzdök, ami érdekes módon tavaly egyáltalán nem volt. Csak leszedegetem őket, ha éppen arra járok, kb. a termés 20%-át érinti a dolog. Így jártam, az öko gazdálkodásban benne van a veszteség is.

Csigánk szerencsére nincs, de némakacsa az lesz, biztos ami biztos, mert az asszony madár őrült :) Szóval a némakacsa elintézi a csigákat, de állítólag az igazi overkill csigagyilkos a indiai futókacsa. Némakacsa van a faluban, az tuti működik.

Kell pár év mire összeáll a dolog, még mi is próbálkozunk, de szerencsére egyre többen csináljuk, így lehet majd más kárán is tanulni :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Édesburgonya van, nagyon szeretem :) Tavaly ültettünk mi is, rá se néztem és köszönte szépen termett bőven :) 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> Most például a burgonyabogárral küzdök, ami érdekes módon tavaly egyáltalán nem volt

 

Nalam abszolut nincs, de en ulteteskor szortam ra fahamut.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E

 

14:00-14:30 kozott mondja.

 

En iden mar szórtam, de eddig se volt sose krumplibogaram, es iden sincs.

Nehez megmondani, hogy hasznalt-e, de artani nem artott...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A rézalapú szerek hatásmechanizmusa megegyezik és öko(?) szemlétben kerülni kellene, mint minden mesterségesen előállított kemikáliát, ha felszívódó ha kontakt, nem számít, hiába engedélyezettek a kontakt szerek a biogazdálkodásban. A réz gombaölő, rezisztencia nem tud kialakulni rá, de mint minden ilyen szer, nem válogat. Tudomásom szerint be akarják tiltatni a rezet tokkal-vonóval, de halasztották a 2022-es dátumot 2026-ra.

Ezt érdemes elolvasni, azért van vele gond bőven: https://agroforum.hu/szakcikkek/novenyvedelem-szakcikkek/tudnivalok-a-r…

Az élettani hatásáról a cikkből:

Humán-egészségügyi vonatkozások

A rézszennyezés az emberre is hatással van, hiszen az ivóvízzel elfogyasztva csecsemők májkárosodását válthatja ki (Kratz et al. 2009). A magyar szabályozás szerint a rézre vonatkozó szennyezettségi határérték felszín alatti vízben 200 µg/l (6/2009 (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet). A réz persze nem csak az ivóvízben, de annál inkább a borban is megjelenik. Itt a magyar határérték 1000 µg/l. A megvizsgált tételekben igen nagy szórás tapasztalható, 20-640 µg/l közötti értékek találhatók rézből (Ajtony et al. 2008).

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A bio és "normál" növényvédelem abban különbözik leginkább, már ha jól értelmezem, hogy a öko/bio kemikáliák nem lehetnek felszívódóak, csak kontakt szerek, tehát csak a felületen hatnak, nem kerülnek, nem szívódnak fel, a növény belsejébe. Így nehezebb a védekezés, mert ha már beteg lett a növény akkor a felületi kezelés már nem elég, ez inkább megelőző és résen kell lenni.

Volt idő amikor azt hittem bio milyen jó, de már nem hiszem. Nem sokkal jobb mint a "normál", viszont a kemikália nélküli termesztésre nincs kifejezés. Talán a permakultúra az, de ezek nem pontosan definált fogalmak.

Ezeket a szereket lehet permetezni a bio gazdálkodásban:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/524160990/Oko+gazdalkodasba…

Ha ezekből kiveszed azokat amibe réz van, nem sok minden marad, ezért nem tudják betiltani.

Ez kb olyan mint a nitrites só a húskészítményeknél. Mindenki tudja, hogy rákkeltő, de az lassan hat, meg a rák akármitől is lehet, a romlott hústól meghalni viszont egészen gyors és egyértelmű. A rák a "kevésbé rossz", ezért engedik használni. Az már apróság, hogy a hagyományos füst és só technikával is lehet húst tartósítani, de az lassú, drága és nincs akkora profit. Egy kis rák meg nem árt senkinek. Ja de...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

 Kicsit még a hagymába is belekapott a hagymalégy, de amúgy rendben vagyunk.

 

Hagymaleggyel nekem is van bajom. Iden kb. mindenhova tettem hagymat, olyan 10 zsak dugahagymat dugdostam el. Van egy placc (nagyon agyagos es 3 cseresznyefa kore ultettem 3 dupla kort), noh itt rengeteg hagymalegyes hagyma volt. Az oszi vetesbe szinte kivétel nélkül.

Nagyon undi, mert úgy nez ki, mint az egerszar csak barna es nem fekete (2-3mm hosszu, 1mm átmérőjű).

Es a hagyma is kicsi maradt, igazabol kezdett el is szaradni.

 

A kert tobbi részében nincs baja a hagymaknak, kn. vagy 5 db-ot talaltam elvetve.

 

A hagymakat meg minden reggel eszem, 5-25db-ot, mérettől fuggoen. Probalom a legkisebbeket kihuzni, es a nagyokat meghagyni oszre.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....