A birkák egész életükben a farkastól rettegnek, majd a juhász fazekában végzik.

Fabio Vighi zseniális írásai.

...

Minden neurotikus személynek szüksége van egy uralkodó figurára, akinek az a szerepe, hogy megnyugtassa őt: világa szilárd alapokon nyugszik. A neurotikus személyek gyakorta olyannyira függővé válnak a kialakult alá- és fölérendeltségi viszonyoktól, hogy mindenféle perverzióra képesekké válnak, csak hogy működésben tarthassák a rendszert.

...

Csak erős idegzetűeknek, mert a világba vetet hit megingása beláthatatlan következményekkel bír egy gyenge elmére. Mint a mátrixban, ha nem akarod a piros kapszulát, akkor ne olvasd el!

https://www.erdely.ma/egy-onbeteljesito-joslat-rendszerszintu-osszeomlas-es-pandemia-szimulacio

https://www.erdely.ma/mi-koveti-a-kenyszeroltast-lesz-e-ujabb-vilagkrizis-merre-tart-a-klimaharc-mire-kell-az-univerzalis-alapjovedelem

Hozzászólások

Én ezt nem bírtam elolvasni. Esküszöm megpróbáltam.

Univerzális alapjövedelem. Robespierre jut eszembe. Előbb egy másik bolygón kéne tesztelni, addig köszönöm szépen nem.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Elolvasás előtt 100%-ban univerzális alapjövedelem-hívő vagyok. kíváncsi vagyok elolvasás után ez változik-e. Annyira, hogy most nem tudom megérteni, hogy nem támogathatja valaki :)

 

update1: az első link harmadánál tartok, de szörnyen nehéz olvasmány, dühítő, hogy teli van helyesírási hibával. Az ilyen hibák a hitelességet ássák alá.

Nem provokációképpen kérdeznék, hanem mert kíváncsi vagyok a véleményekre, elvégre a részleteken áll vagy bukik minden elképzelés.

  1. Az univerzális alapjövedelem azt jelenti-e, hogy adott csoport (vagy minden személy?) rendszeresen kap, ajándékba, minden kötöttség nélkül valamekkora összeget?
  2. Miből származik ez a pénz?
  3. Mindenki egyforma összeget és azonos rendszerességgel kap? Ha nem, mi alapján dől el a különbség? (Ugyanannyi "dollárt" kap-e egy svájci mint egy nigériai? Mi történik, ha a nigériai átköltözik Svájcba?)
  4. Az alapjövedelem extra jövedelemként működne, függetlenül attól, hogy van-e más jövedelmem?
  5. Tetszőlegesen elkölthető pénzt jelent-e az alapjövedelem, vagy van valami szabályzás, tehát mondjuk periódusonként, valamekkora összegig térítés nélkül kapnék ebédet, esetleg nem kéne többé gáz- vagy áramszámlát, esetleg lakbért (vagy lakástörlesztést) fizetnem?
  6. (És az aktuális korszellemre is kitérve:) Ki minősül olyan alanynak, aki jogosult a jövedelemre? Élőnek és beszámíthatónak kell lennie? Elég-e, ha én úgy önazonosítok, hogy kétszáz ilyen személy vagyok, tehát nekem kétszázszoros jövedelem jár? Ösztönöz-e bármiféle életmódváltoztatásra (vagy életmódmegtartásra), ha "csak úgy" jövedelemhez jutok? Mi történik, ha a jövedelemforrás elapad bármilyen okból? Fenntartható-e hosszú távon egy ilyen alapjövedelem rendszer, vagy csak átmeneti időszakra lenne érvényes?

Az egész UBI arról szól, hogy:

 

  1. Mindenki kap annyi pénzt az államtól, amennyi az (állam szociális kiadása most) / az állampolgárok száma.
  2. Cserébe minden szociális juttatás megszűnik. Azaz nincs CSOK, nincs gyes, nincs gyed, nincs adókedvezmény, nincs kamattámogatott hitel, nincs korkedvezményes nyugdíj, nincs alacsonyabb ÁFA-kulcs (az is egy szociális juttatás igazából), nincs ingyen tankönyv, nincs államilag támogatott menzai étkezés stb.
  3. Az emberek döntik el, hogy azt a pénzt, amit az állam eddig szociális juttatásként adott, mire költik.

Ennyi az UBI, semmi más. Arról szól, hogy a szociális juttatásokat ne címkézzük, meg szociális alapon osszuk el, hanem az adókból befolyó pénzt szépen egyenletesen szétterítjük mindenkire, rászorultsági foktól függetlenül, cserébe minden szociális juttatást megszüntetünik, mert a nép majd jobban tudja.

 

Egy hatalmas faszság az egész.

Néhány éve kiszámoltam, hogy a fenti alapokon pontosan mennyi is lenne az alapjövedelem. Szerintem már írtam ide a HUPra is, de akkor megint:

2016-os adatok alapján, ha a csak a fentieket (gyes, gyed, rokkantnyugdíj) osztjuk szét mindenki között, akkor 5817 HUF/fő 2016-ban a havi alapjövedelem. Ha a normál nyugdíjakat elvesszük a nyugdíjasoktól, és betesszük az alapjövedelembe, akkor az alapjövedelem 31684 HUF/hó. Ha ateljes államháztartás bevételét szétosztjuk alapjövedelemként (figyelem, ekkor nincsenek egyáltalán állami alkalmazottak!) akkor 84041 HUF a havi összeg. Ez utóbbi két veríiót nagyon nem tartom valószínűnek, az elsőnek meg nem sok teteje van. 

Ilyenkor szoktak azzal jönni a progresszívak, hogy akkor a gazdagok azok ne kapjanak. Felhívnám az ő figyelmüket arra, hogy a fenti eszmefuttatásban a gazdag az, akinek 2016-ban a havi jövedelme meghaladta a fent említett összegeket. (Erős a fogadásom, hogy ez a kb mindenki kategória).

Szóval csatlakoznék az utolsó mondatodhoz.

Csaba

Ha ateljes államháztartás bevételét szétosztjuk alapjövedelemként (figyelem, ekkor nincsenek egyáltalán állami alkalmazottak!) akkor 84041 HUF a havi összeg. 

Szerintem nem számoltál jól. A költségvetési törvény szerint az állam bevételi tervre 22 765 milliárd forint. Azaz egy személyre (10 millió lakossal számolva) havonta 189708 forint jut.

Persze ekkor semmilyen állami szolgáltatás nincs (nincs rendőrség, infrastruktúra, semmi).

Ha a szociális kiadásokat nézzü (egyszerűsítve: EMMI alá tartozó kiadások), az 3 ezermilliárd forint, azaz a fenti összeg kb. nyolcada, az havonta kb. 24E forint.

Ha a nyugdíjalapot és az egészségbiztosítási alapot hozzávesszük, akkor az még 7 ezermilliárd forint, azaz kb. összesen 10 ezermilliárd forint, azaz havonta 83E forint. És akkor nincs állami egészségügy, meg állami nyugdíj.

De akkor van rendőrség, bíróság, nukleáris alap, kultúratámogatás, gazdaságfejlesztés, infrastruktúra-fejlesztés, honvédség, közigazgatás stb.

Debizony jól számoltam, mert a bevételből levettem az azévi adósságszolgálat összegét, feltételezve, hogy az alapjövedelmet bevezető nem fog a nemzetközi munkásosztály szolidaritására támaszkodva "lemondani" a külföldi kölcsönök aktuális kamatainak fizetéséről...

Csaba

OK, rendben. A lényegen szerintem nem változtat. Ahhoz, hogy az UBI érdemi bevétel legyen egyéni (családi) szinten, túl sok féle állami kiadást kell megszüntetni, amivel nagyon megsarcolnánk jelentős (azaz sok szavazatot jelentő) csoportokat. (Nyugdíjak beszüntetése? Komolyan?)

Csaba

Nem emlékszem, hogy olvastam-e konkrét leírását, hogy mi (lenne) az alapjövedelem. Nem tudom, hogy a definíciót írod-e itt fent vagy csak találgatsz.

Számomra ennek, amit írsz, nincs semmi előnye, viszont hátrányai vannak rendesen. Egész egyszerűen ha mindenkinek szétterítjük azt, amit most célzottan kapnak a rászorulók, akkor a rászorulóknak kevesebb jut, olyannak, aki meg nincs rászorulva, jön egy kis extra zseton. Egyszerűbbnek egyszerűbb, meg lehet takarítani egy kis admin költséget, de lesznek olyanok, akik ezt nagyon megszívnák.

Én, amikor az alapjövedelem szót meghallottam eddig, mindig valami olyasmit képzeltem el, mint egy szociális juttatás, amire mindenki jogosult, akinek a bevétele ennél kevesebb. Úgy állapítanám meg az összeget, hogy a minimálbérnél valamivel (de nem sokkal) kevesebb legyen és órabérnek számolnám ki. Ha valaki nem akar dolgozni (mert mondjuk lusta, vagy tanulni akar, vagy inkább a hobbijának él) vagy nem tud dolgozni (mert mondjuk gyereket nevel, háztartást vezet, nyomorék, beteg, nincs szükség a munkapiacon a tudására), akkor megkapja az alapjövedelmet. Ha valaki részmunkaidőben dolgozik, akkor mondjuk a napi 4 órás munka mellett kapna még 4 órányi alapjövedelmet is (ezt lehet cifrázni, ha valaki napi 4 órában agyonkeresi magát, akkor mondjuk ne kapjon, de simán lehet, hogy inkább nem bonyolítanám). Ha meg valaki dolgozik rendesen, az nincs rászorulva az alapjövedelmre, nem kap.

Jelenleg egy ilyen rendszernek nem lenne túl sok előnye, első sorban az adminisztrációt lehetne vele csökkenteni és el lehetne kerülni azt, hogy emberek ilyen-olyan okból átcsússzanak a szociális háló résein és pénz nélkül maradjanak.

Az igazi előnye a szememben akkor jönne el ennek a rendszernek, amikor a kézi munkák nagy részét átveszik a robotok, várhatóan a nem túl távoli jövőben. Arra számítok, hogy tömegek lesznek állás nélkül akkor, mert a tudásukra nem lesz szükség. A (z emberek helyett robotokat használó) gyártó cégek nyereség adójából finanszíroznám az ezek miatt a cégek miatt utcára kerültek alapjövedelemmel ellátását.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem emlékszem, hogy olvastam-e konkrét leírását, hogy mi (lenne) az alapjövedelem. Nem tudom, hogy a definíciót írod-e itt fent vagy csak találgatsz.

Igen, pont ez a maszatolás, amivel az alapjövedelem támogatói operálnak. Az eredeti koncepció, a universal basic income lényege hogy univerzális, azaz mindenkinek feltétel nélkül jár, illetve, hogy basic, azaz elvileg egy alap életszínvonalat biztosítana, amire, aki akar, még tehet, hogyha van kedve pénzkereső munkát végezni.

A finn teszt futtatásban kizárólag munkanélküliek vettek részt, és a tesz futamideje alatt (2 év) akkor is kapták a pénzt, ha közben találtak állást. Az így kapható összeg (havi 600 euró körül) cserébe marginálisan kevesebb volt, mint a normál munkanélküli segély összege (havi 850 euró körül).

Egyébként létezik az is, amit te mondasz, hogy legyen egy jövedelemkorlát, ami alatt járjon, a korlát fölött pedig csökken egy második korlátig, ahonnan már nem jár. 

A (z emberek helyett robotokat használó) gyártó cégek nyereség adójából finanszíroznám az ezek miatt a cégek miatt utcára kerültek alapjövedelemmel ellátását.

Remélem, azt belátod, hogy ez csak akkor mükszik, ha globálisan vala bevezetve, különben a robotokat használó cég hirtelen átköltözik olyan országba, ahol nincs ilyen jellegű adó. Ilyen szintű globális kormányzat még nem lesz pár száz évig szerintem.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a nyereségadóval nagyon jól tudnak manőverezni a cégek, a legnagyobbak rutinosan nem szoktak olyasmit érdemben fizetni. (Gondolom emlékszel, hogy az Apple meg a Google és társaik az USAban is meg az EUban is tűz alatt vannak az utóbbi évtizedben e témában, különösebb eredmény nélkül.)

Csaba

konteo a köbön, kinek van erre ideje, idege

Olyan sok szinten hibás ez a két cikk, hogy azt nehéz felsorolni.
A legnagyobb hibája az egésznek, hogy konteósként öszemossa a nyugati világot a a világ maradék 3/4-ével. Könyörgöm, hogyan próbálja meg netes lázálmát alkalmazni arra a közel 2 milliárd emberre, akiknél mobil telefon is nagy szó? Vagy arra 3-5 milliárdra akiknek az alapvető internetezési szokásai úgy 10-15 évvel ezelőtti nyugati szinten vannak? Nincs mobil bankolás, nincs online vásárlás, helyette emeltdíjas sms traszferek vannak. (Isten hozott afrikában...)
Rossz kommunistaként ostorozza a kapitalizmust, de fogalma sincs a működési mechanizmusaival. Rendkívül humoros, hogy alapjövedelemről papol, de elsiklik afelett, hogy azt vajon ki fogja kifizetni? Az emberek korlátozott monetáris szabadságával riogat, de ez a legnagyobb elképzelhető mumus a egy kapitalista rendszerben. Ez volt a legnagyobb indok ami miatt a szocialista blokkot lebontották. "The shekel must to flow."
Elfelejtkezik a  világ teljes gazdaságának a 2/5-ét adó fekete és illegális gazdaságról. Figyelmen kívül hagyja a tiszta gazdaság és a fekete gazdaság millió egy ponton való kapcsolódását. Elfelejti, hogy az emberek korlátozása mindig új típusú megoldások űj piacok megjelenéséhez vezett. És ha valamit utálnak a globális szereplők az a disztrupció, a bevett folyamatok megzavarása, az állóvíz felkavarása.
A kedvencem az internet útlevél és az internet megvonásának a réme. Könyöörgöm, az egész társadalom és gazdaság a termékelőállítás felől a szolgáltatás előállítás, azon belül is az online felé orientálódik. Az ebből élő gazdasági szereplők nem fogják a fejősteheneiket levágni. Az megvan, hogy csak a konteósoknak és egyéb agyhalottaknak  nyújtott szolgáltatások (pólótól kedve, a fórumokon át, a "szupertitkos" anonim üzenetküldőkig) millió dolláros üzletág? Pl. a cikk írójának a könyvei is ide fialják a shékelt. Ha akkora korlátozás, elhallgattatás lenne akkor a szerzőkének nem lenne pénze, nem venne kenyeret, autót, mobiltelefont  és az rossz lenne a sok csúnya kapitalistának akinek kifizeti mindezt. És elhiheted, a hülyékből élők a kapitalizmus legnagyobb haszonélvezői.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az a baj, hogy sokan nem értik a körforgást. Valami vallási vagy kommunista okból fel szeretnék borítani.
Nekik:

Maga a kapitalizmus úgy működik, hogy valamely szereplője gazdaságosan megoldja valaki más fájdalmát. Ez a fájdalom lehet egy szükséglet vagy egy hiány. A körforgáshoz pedig kell fogyasztó. A fogyasztók mögött részben háztartások állnak, akik  hitelezik és tulajdonolják a vállalatokat. A fogyasztó/háztartás létezése elemi érdeke a kapitalizmusnak emiatt. A kormányok ahhoz, hogy megnyerjék a következő választást, a háztartások érdekeit kell szolgálják, számukra szimpatikusnak kell lenniük. Ehhez az állam, mint fogyasztó fellép a piacokon. 

Pontosan. A körforgást a zsigeri irígység miatt nem értik. Minden kommunista addig kommunista míg vagyonra nem tesz szert. Az igazság és az elnyomottak szószólói addig hangosak, míg kellő mennyiségű pénz nem kerül a szebeikbe, ami elnyomja a világfájdalmukat.

Fontos elem, hogy csak úgy tud működni a gazdaság, ha a fogyasztónak van szabadon elkölthető pénze. A zavarfejű barátaink, mindig azt vízionálják, hogy egyfajta feudalsiztikus állapot a cél, elnyomott, éhező, digitálisan kordábantartott tömegekkel. De ez gazdaságilag kontraproduktív. Ha nincs fogyasztás összeomlik termelés, ha nincs termelés, nincs bevétel. Isten hozott a szocializmusban, amit a történelemből tudjuk, egy életképtelen modell.
Vicces, hogy ezek az önjelölt igazmondó, holdkórosok azt hangoztatják, hogy ezért akarják elhallgattatni őket, mert veszélyesek, miközben nem ők, hanem a nem fogyasztó, az igényeit minimális szinten tartó ember a legveszélyesebb.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem a CSOK egy jó kísérlet az alapjövedelem modellezésére.  Ilyen a szocializmus is. Ha mindenkinek lehet, akkor senkinek sem lesz illetve még kevesebbeknek.  Ha mindenki ugyanannyit keres ki fogja lemosni a kocsimat? Illetve ki kinek fogja mosni a kocsiját?

Jó lenne, ha minden baloldali barátunk ezeken elgondolkodna.

Egyrészt, az alapjövedelem (mármint az ami az alapon jár, hogy cserében nincs semmiféle kedvezmény) nem épp baloldali gondolat ha már mindenképp oldalt kell választani, másrészt a CSOK azért szar példa mert bár jelentős részt érint, pont nem a rászorulókat sikerült megfogni (már amennyiben nem tekintjük az igazságügy miniszter asszonyunkat rászorulónak, vagy esetleg Jakab úr-at)

Minden anarchista csak addig anarchista, míg az elvtársai az ő fogait nem kezdik kiverni. Anarchistákban az a vicces, hogy mindig úgy rendszerellenesek, hogy közben a rendszert élvezik. T'od, fuck corporation, de "hol van az ebayes füstbombám?" Fuck the goverment, "hé' doki, segítsen a túllőtt tesón!" Fuck the pigs, "hol vannak a kékek, mikor szétcsapnak minket a skinek?"
És a legjobb, hogy nincs működő alternatívájuk a helyett ami ellen lázadnak. Az anarchizmus jól működik, míg lázadni kell, de előbb-utóbb elfogy ami ellen lázadni lehet és akkor felfalják egymást. Példa kell? Hány BLM középvezetőt ritkítottak ki az elvtársaik?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Isten hozott a szocializmusban, amit a történelemből tudjuk, egy életképtelen modell." - A "fenntartható fejlődés" paramétert tekintve, ez a "körforgásos" fogyasztási modell sem sokáig lesz életképes a bolygón. (Szerintem a túléléshez keresni kell, - valószínűleg sokaknak a lemondásról(!) szóló, - szintézist.)

 

https://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/private-jets-flying-co…

"A klímacsúcs résztvevői 400 magángéppel érkeztek Glasgow-ba Ez a 400 magángép megközelítőleg 13 ezer tonna szén-dioxidot eregetett a levegőbe, ami több mint 1600 skót lakos éves kibocsátása, holott számos út kiváltható lett volna menetrend szerinti járatokkal is."
 

És mi van azzal a több milliárd tonnával amit azokkal a nukleáris erőművekkel lehetett volna kiváltani, amik építését a sötétzöldek akadályoztak meg? Mi van azokkal a hajóflották kibocsájtásáavl, amik a szemetedet hozzák kínából?
Miért csak azokat a vezetőket ekézik akik elmentek, hogy legalább beszéljenek a dologról? Mi van azzal aki oda sem dugta az arcát? Igen, Micimackóra gondolok.
Az egész kínosan vicces, mikor nálunk betiltják a műanyag szívószálat, miközben egyik-másik consumer termék carbon footprintje egy emberi életet lefedő szívószálmennyiséget takar.
AZ egyetlen, hosszútávon életképes modell, 3-3.5 milliárd ember kinyuvasztása, a fogyasztás és a technológia az 1920-as évek szintjére történő visszaszorítása. Sok sikert ehhez egy olyan generációnál, akinél a fahéjas-tökös latte kifogyása is törést okoz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Isten hozott a szocializmusban, amit a történelemből tudjuk, egy életképtelen modell.

Valójában meg csak az azt felváltó modell ráragasztotta az életképtelen címkét, hogy ha épp kezd kiderülni, hogy a jelenlegi globalista, befektetői kapitalizmus életképtelen (környezetszennyezés, válságok, gyerekmunka, társadalmi egyenlőtlenségek és feszültségek), akkor valami ellen is meghatározhassa magát, amivel lehet riogatni a népeket és visszaterelni őket a jó konzumidióta birka útjáa. Pont így működött a kommunista propaganda is, amikor a szocialista időkben nyugati rémképeket mutogattak hajléktalanokról, ingyenkonyhákról, munkanélküliségről.

Bocs, de a kommunista propagandát itt épphogy negatív példának hoztam fel.

Csak arra akartam felhívni a figyelmed, hogy a vadkapitalista szemellenződ mindenhol kommunistát, meg szocialista Magyarországot lát, ahol a vadkapitalizmust kritizálják. Végül ezt saját magad bizonyítottad a mostani betriggerelődéseddel és a személyeskedő kérdésekkel.

Én közel egy évtizedet éltem a szocializmusban, már ha a papírformához ragaszkodunk. A gyerekkorom vidám volt, bár ehhez a szocializmusnak szerintem semmi köze nincs. Nagyon sajnálom, hogy te rosszul érezted magad.

A körforgást értem. De nem válaszolod meg azt a kérdést, hogy mi csillapítja az instabilitásokat: mi akadályozhatná meg azt, hogy olyan mennyiségű pénz gyűljön össze egy kézben, amivel szemben már a kormánynak sincs hatalma (Bezos, Gates, Musk)?

Nyilván nem akarnám az egészet felborítani (optimumot nem nagy ugrásokkal, hanem kis finomításokkal lehet keresni), de azért mintha lenne rajta javítani való (az USA kapitalistább, mint Dánia, és Dániában jobb lenni).

Ezt semmi. Forradalom, újraelosztás, majd megint kialakul. Ez egész már az emberek közti különbség miatt is kialakul. A technológiai forradalom miatt nem is kellett hozzá több generáció. Ha nincs ilyen technológiai ugrás, akkor is pár generáció alatt kialakul ez.

TFH, van n ember akinek a jövedelme startból ugyanannyi. Egyik része  viszont a jövedelme felett költ a másik része alatta. Aki alatta költ az kölcsön ad a másiknak kamatra. Innentől kezdve a jövedelmi egyensúly elbillen. Aki kölcsönkért valamiért egyszer csak nem tud fizetni. Ekkor a vagyonát a hitelezők olyanoknak bocsátják áruba akiknek van pénzük, mert nem költik el. Szerintem nem kell hozzá sok generáció, amikor már az egyének két vége között akár 10.000 szeres különbség lesz.

egy véges bolygón az exponenciális kamatszedes az hogyan fog működni

SZVSZ a gazdaság egy kicsiny része már most nem korlátozódik a bolygónkra, és nagy összegben mernék fogadni, hogy még az életemben (tippre még 30-40 év) látunk permanens emberi jelenlétet a világűrben, aktív gazdasági tevékenységgel (Hold, aszteroidák, Mars, tippre ez lesz a sorrend). Ha a világgazdaság elég jelentős része kerül ki a világűrbe (bányászat, energiaipar, telekommunikáció, tudásipar), a jelenleg vizionált gazdasági korlát nagyon nagyon messzire kerül, a történelemben sokadjára. Én is sokmindentől félek a jelenlegi trendek alapján, a gazdasági korlátosság nincs ezek között.

Csaba

Komcsi barátom, az nem pénz hanem vagyon. És ugyan ezeknek az embereknek van pár tízmillió a bankszámláján, a vagyonuk jelentős részével nem gazdálkozhatnak szabadon. Majd mindegyik cégük résztvénytársaság, amiben nincs többségi tulajdonuk. Ha bármit is akarnak azt végig kell verniük az igazgatótanácson és a többi részvényesen. Arról nem beszélve, hogy a korlátozott, panelproli vagyoni elképzeléseddel szemben, ezek a vagyonok folyamatosan pénzt termelnek, nem csak a tulajdonosoknak, de milliós nagyságrendű embernek.
Mégis milyen hatalma kelljen, hogy legyen egy államnak? Szabad pénzlopási engedély? Olyanért pénzt lehúzni amiért semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújt? T'om, ez utóbbi kicsit demagóg, mert ezeknek a cégeknek a merendeléseik bizonyos része a kormányzati szférából jön, de ez kicsi ár azért cserébe, hogy több tízezer embernek nyújtanak minimálbérnél magasabb fizetést.

Szóval, tedd zsebre a proliirígységet és nézd tovább a Netflixet a nagyképernyős TVden, míg az Amazon kihozza a csomagodat.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Komcsi nem vagyok, és most már barátod sem leszek, ezen útszéli stílus után. Keveset értettél meg abból, amit írtam. Tudom, mi a különbség a vagyon és a pénz között, akkor is, ha nem fogalmaztam olyan pontosan, de amit írtam, abban pont a vagyon számít: hatalom. Összehasonlíthatatlanul több döntési joguk van ezeknek az embereknek (hol lesz munkahely, hol lehet lealkudni a nyereségadót, milyen "szent ügyet' támogat - persze adózás helyett), ugyanakkor az állam, aminek a fönntartásához nem akarnak hozzájárulni, leginkább az ő cégeiket védi (senki nem a te nappalidból lopná el a Junosztyot, ha az Amazonnál van nagyképernyős tévé is).

Nem azt mondom, hogy nincs szükség vállalatokra, csak azt, hogy az olló ilyetén kinyílása esetén előbb-utóbb lesz egy réteg, aki majd úgy érzi, hogy ő csak a láncait veszítheti. És akkor nem szeretnék a közelében lenni. Én erre megoldásnak pl. a Tobin-adót, az egyezményes minimál-adót, és valami megoldást látnék, ami csillapítja a rendszer instabilitását (a pénz közötti vonzó kölcsönhatást). Mondhatod, hogy adnak eleget azzal, hogy munkahelyet teremtenek, és kicsit a minimálbér felett fizetnek, de tényleg úgy gondolod, hogy ez elegendő ellenszolgáltatás azért, hogy az egész cucc (részvények, értékpapírok, pénz) csak azért érnek egyáltalán valamit, mert megegyeztünk róla? Legalább annyit el kellene érni, hogy semmi se válhasson too big to fail-lé, és hogy legalább annyira megfizessük a prolit is, hogy ne legyen érdeke/kedve forradalmat csinálni, vagy radikalizálódni (komcsikra vagy nácikra szavazni). (A Ludwig Erhardt féle soziale Marktwirtschaft ez, hogy a munkásosztályt a munkája piaci értéke felett kell megfizetni, különben radikalizálódik. Mára az a különbség, hogy a munkásosztály és a középosztály között nincs olló, pár nagymenő és mindenki más között van. Ez nem lesz fenntartható.)

Azt látom, hogy erősen kevered a vagyont, a pénzt, és a hatalmat. Láttál már te egy nagyvállalatot működni? Azok az arcok, akiket te cégvezetőknek látsz, akiket a média anyáz vagy ajnároz szimpla rocksztárok, arcok a reflektorfényben. A többségük, millió plusz egy módon vannak megkötve. Nem ezek az emberek nőttek nagyra, hanem a mögöttük álló entitások. Microsoft összeomlott Ballmer és Gates távozása után? Apple összeomlott Jobs halála után?
Miért nem fenntartható? Minden rendszer addig marad fenn míg van aki fenntartsa. Mindaddig amíg a szegény, egymás alá igérgető, kizsákmányolt proli az Amazontól vásárol, googlen keres, a facebookot a Starlinken keresztül nyitja meg, addig a rendszer maradni fog.
A másik markáns probléma, hogy az ollót maga a közép és munkásosztály aki nyitja. Apám élete során elhasznált 2 db. TVt. Én fele ennyi idő alatt már a negyedik monitornál, hatodik számítógépnél, ötödik mobiltelefonnál tartok. A szükségtelen, kényelmi kiadások (hitelek, mobil, tv, ételfutáros, stb. előfizetések) mind olyan malomkövek, amik az átlagot lehúzzák. Munkatársnak 74 éves koráig van hitele a házán, de még ráújított még egy 5 millás kocsit hitelre. És ez az átlag.

 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szabad pénzlopási engedély?

Gondolom, a te vadkapitalista álomvilágodban az adóztatás is pénzlopási engedély. Multiék is így gondolják, amikor adóelkerülnek.

A nagy komcsizás közepette sajnos a lényeget takarja ki a szemellenződ.

A kérdés még mindig az, hogy hogyan akadályoznád meg, hogy egy monopol törekvésekkel operáló multi fölé nőjön az állami berendezkedésnek, mind gazdaságilag, mind befolyását tekintve? Jó példa erre a Facebook, ami már alapjaiban határozza meg az emberek véleményét, hangulatát és azt, hogy mit vásárolnak.

Hol van a Facebook ellensúlya? A kongresszusi meghallgatásokon? Lófaszt. A média tudósít róla, a részvények esnek egy-két százalékot, aztán minden megy tovább a régi tisztességtelen úton. A részvényeseknél? Lófaszt. Ők nagyon örülnek neki, ha még több tapicskoló még több adatát adhatják el még több profitért és még több reklámot villanthatnak az arcukba, még annál is több profitért.

A Facebooknak nincs ellensúlya.

Ez pedig a jelenlegi, befektetői kapitalizmus egyik rendszerhibája. Amire egyébként nevetséges is lenne, hogy valaki komolyan gondolja, hogy egy kommunista diktatúra legyen a megoldás, hiszen ott pont ugyanilyen nagy állami monopol szervezetek léteztek, valahol csak és kizárólag.

Ugye nem felejted el, hogy az adók jelentős része hol köt ki? Hogy ezeknek a pénzeknek a többsége soha nem jut el oda és úgy, ahogy igazán kellene. Akkor a cêgek, miért is tartsanak el plusz 100-150 ezer nacsalnikot? Minap beleálltak Elon Muskba az UN világétkeztetési alapjától a twitteren, aztàn hirtelen nagy kuss és terelés lett, mikor közölte, hogy szívesen segít, de az utolsó flér elköltésének is nyilvánosnak kell lennie.

Ha ennyire fáj a facebook, miért nem csináltok egy ellensúlyt? Miért nem csináltok egy jobbat? A UItól kezdve, a privacyig millió dolgot lehetne jobban csinálni annál. Ott volt a youtube,  a Titok simán rávert a jobb üzleti modellel. Ott van az Onlyfans, simán rávert a nagy felnőtt tartalom  szolgáltatókra. Szóval, miért is az államnak kéne lépnie az emberrk helyett? Mert ez kényelmes a proliléleknek?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Engedj meg még egy hasonlatot. Társasozunk mi ketten. Négy kört nyertem zsinórban és az ötödiket játsszuk. Nyerésre állok, ami téged bánt. Követeled, hogy kezdjük újra. Nem megyek bele, de te erőszakkal mégis eléred. Szerinted fogok veled újrajátszani?

Fogok, csak sokkal okosabban, mert megismertelek téged. :)

A hasonlatot értem, csak pont az ilyen újrakezdéseket (Nagy Októberi Szocialista meg német harmincas-negyvenes évek) kellene elkerülni. Valami ésszerű, az optimum felé menő változtatással. Ez nem társasjáték, hanem a valóság, itt lehet a szabályokat (adókulcsokat) menet közben módosítani. Nem irigykedésből mondom, hanem mert tudom, hogy az ugrásszerű változtatások után mindannyiunknak rosszabb lesz, csak akkor már nem fogunk tudni semmit sem tenni ellene.

Persze ha a befizetett adónk simán csal ellopódik, akkor az nem fog működni.

Szerkesztve: 2021. 11. 01., h – 17:33

A lufi pénz haláltusája, egy mindennél hatalmasabb gazdasági válság küszöbén toporgunk.

https://youtu.be/_mflugr1q6U

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ő egy aranykereskedő, neki az a célja, hogy olyan képet alakítson ki benned, hogy aranyat vegyél bármi más helyett, mert az majd megvéd.

Ezek az emberek nem értik, hogy az aranyfedezet ugyanolyan mondvacsinált, bizalmi dolog, mint a fiat money. Az egész pénz értékét a mögötte lévő gazdaság megbízhatósága adja, semmi más. Az aranynak sincs önmagában túl sok értéke (azon kívül, hogy elektronikai illesztésekre tök jó, mert nem korrodálódik).

Ha listáznád az állításait megkönnyítené, hogy ne fulladjon érdektelenségbe, mivel senki nem kívánja megnézni. Csak hogy érthető legyen, random rányomtam a cucc elejére amikor a Bank of England-ről hadovál, na most amennyire én ezt ismerem (nem éltem akkor) egy jó nagy bullshit amit előad. Gondolom így folytatja.

Engem nem érdekel, hogy ki nézi meg és ki nem, csak van itt egyfajta tag csoport, akiknek, talán a képességeik miatt, talán nem, a  személyeskedésen kívül nem futja többre. Gondoltam háta előbb-utóbb észreveszik ezt. De nem...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ez inkább a rendszerbuzi mindenjóahogyvanok, megalkuvók és konformisták szemében teszi hiteltelenné a rendszerkritikus gondolkodást, mintsem a világba vetett hitet ingatja meg. A rendszerkritikusokat meg egészen egyszerűen demotiválja és megfélemlíti.

Hát erről ez jut eszembe :)

https://youtu.be/Qxy7ByWp27U

Ezen mindig röhögök egy jót és igen, lehet, hogy igazad van és túlnyomó többség ilyen, amíg nem érzi közvetlenül a saját bőrén, nem hajlandó még csak egy pillanatra sem átgondolni amit a másik mond. Még elfogadnia sem kéne csak átgondolni az érveket, de az úgy túl veszélyes, mert még a végén valami hihető lesz és borulnak az alapok.

A félelemről egy félmondat, nem akarom ilyen irányba vinni a témát, csak annyit jegyeznék meg, akiket ismerek és igazán hiszenk Istenben, nem félemlíti meg semmi.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Végigolvastam az elsőt. Tipikus utólag okoskodás. Ha ez tényleg így lett volna, ahogy leírja, miért nincs egy ember sem, aki ezt előre leírta volna? Miért kellett hónapokat, vagy egy évet várni arra, hogy valaki kikeresse azokat (a random) dolgokat, amik sejtetnek egy olyan képet, amit a szerző szeretne láttatni. A másik érdekes rész az oltás mint egyedi azonosító és neo-feudalizmus felé vezető út. Ezt szerintem teljesen a levegőben hagyja, találja ki az olvasó, mire gondolt a költő. 

Egy csomó mindent előre leírtak, mondtak, amik akkor még konteók voltak, ma már tény, ahogyan most is vannak, amiket előre mondanak. Pl., hogy a következő, ami miatt félni kell és lemondani még több jogunkról az a klímaváltozás lesz. Lásd második cikk:

A Covid-korlátozások "ideális" folytatása a Föld elpusztítása miatt érzett személyes bűntudatunkra apelláló klímavédelmi korlátozások bevezetése lehet.

A vírussal való riogatást tekinthetjük akár előételnek is ahhoz, aminek a felszolgálását fő fogásként már meg is kezdték energiahiánnyal körített szén-dioxid-lábnyom formájában. 

Mindannyiunkat egyenként szépen sorban meg fognak győzni arról, hogy büntetést érdemlünk földi életünk negatív következményei miatt. 

Először a vírussal félemlítettek meg majd szedtek ráncba, most pedig az Anyaföld megkárosításáért szégyenítenek majd meg. 

Szépen hozzá leszünk szoktatva a környezettudatosság alapelvéhez: az élethez fűződő, eredetileg természetes jogunkat mostantól ki kell majd érdemelni a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank által megkövetelt, a technokrata kormányok által ratifikált és rendőrségeik által betartatott ökológiai diktátumokhoz való szigorú igazodással. 

A CNN technikai igazgatója (tudtán kívül) már ki is szivárogtatta.

Van ahol azt írják "csak" rendező amit a "director" jelent, de szokás szerint ennek semmi jelentősége nincs a beszélgetés tartamát tekintve. Csak a szokásos szőrsálhasogató, logikátlan "belekötés", mert érvnek kevés. Vannak akik nem látják a fától az erdőt.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem, telne többre is, értelmét nem látom, a legutóbbi teljes magyarázat után arra tértünk ki hogy ja tényleg van adat, de ki hiszi azt el. Ilyen módon értelme nincs érvekkel vitatkozni. 

Elmondta a magánvéleményét és azt amit a munkája során tapasztalt egy irányított beszélgetésben, ami amellett hogy nem tudott róla hogy készül (ez itt nem erősíti az állítást) és emellett szarrá van vágva. 

Na most akkor tekintsünk el a felvevő személyétől, a felvétel és a bemutatás módjától (amibe azért vastagon beletartozik az, hogy vezető beosztásúnak láttatják) mit tudunk meg. Azt tudjuk meg, hogy egy megjelenésben orientált medium válogat a témáit tekintve. Ezt természetesen kiszínezi a saját véleményével, hogy például ez részrehajló  mert pl. Trump állapotára rájátszottak míg Binden-t jó színben tüntetik fel (megjegyzem aki néz CNN-t az tudja hogy az állítás nem igaz)  

Nézd én hallgatok rendszeresen Reuters-t, TWP-t olvasok, nézek CNN-t, és hónappal ezelőttig hallgattam FoxN-t is. Jó ha tudod mit mond elven, igazából feladtam, mert elmentek egy olyan irányba ami sajnos károsodást okoz. Ugyanígy a CNN-t is hanyagolom,  de főleg a harsánysága miatt. 

Te mit szeretnél belelátni?