Egy lépésem az igazi szabadság felé

De mit is jelent a szabadság, pláne az igazi szabadság? Mivel a szabadság fogalma nem egzakt, mindenki mást ért rajta, úgyhogy először pár szó arról, hogy én mit értek szabadság alatt.

Az ember korátok, függőségek és kényszerek között él, mindjárt ott vannak a testi a korlátok. Lélegeznünk kell, enni, üríteni, kielégíteni az alapvető testi szükségleteket, hogy életben maradjunk. Ezek erősen korlátozzák a szabadságunk és ennek alapvető a jelentősége.

A lelki, szellemi szinten azt hihetjük kevésbé vagyunk korlátozva, de ez nem így van. A testünk itt is korlátoz, az érzékszerveink behatároltak, a memóriánk nem káptalan, az intelligenciát definiálni sem tudjuk pontosan. Gyerekkorban nem választható a család, a tapasztalás amit átélünk és a tanult dolgok is „kötelezőek”, ezek alapvetően határozzák meg később a gondolkodásunk. Így igazán szabadok az emberi testben sosem leszünk és ami meg azon túl van, arról csak elképzelésink vannak, kinek több, kinek kevesebb.

A szabadság egy önkényesen meghúzott vonal valahol az elménkben, ami alapvetően befolyásolja a döntésink és az életünk. Ez sokkal fontosabb, mint elsőre tűnhet, mert függ tőle, hogy mit tolerálunk az életben, meddig hagyjuk a hatalmat elmenni, meddig tűrjük a főnökünk, már ha van, hogyan viselkedünk a párkapcsolatban és ennek a meghúzott vonalnak az átlépése bárki és bármi által, valamilyen reakciót vált ki belőlünk esetenként egészen szélsőségeset is. Ez a küszöb erősen eltérhet emberenként, az egészen szolgalelkűtől, a forradalmárig aki még az életét is hajlandó feláldozni a szabadságért. Ráadásul ez a szabadság vonal nincs kőbe vésve, változhat az ember élete alatt, attól függően, hogy szellemileg fejődik, változik-e vagy sem.

A „szabadság vonalunk” helyét leginkább befolyásoló ok, a szükségleteink és igényeink viszonya. Az igényeink képesek rávenni minket a szabadságunk jelentős feladására. A szükségleteink adottak, ha azok ki vannak elégítve, nem vagyunk éhesek, nem fázunk és nem vagyunk betegek, akkor már csak is az elménktől függ hogyan érezzük magunkat, mire vágyunk, mik az igényink, de ekkor már nincs fizikai oka annak, hogy mit gondolunk és mit érzünk.

Ennek a felismerése nem egyszerű feladat sajnos a többség még ennek a felvetéséig sem jut el és ezzel nagyon nagy mértékben visszaél a jenlegi rendszer. Mesterségesen generál teljesen értelmetlen és haszontalan igényeket, amiknek az elérése akkora energiába kerül, fizikailag és szellemileg egyaránt, hogy nem marad sem időnk sem pénzünk a valódi szabadságunk megteremtésére és elérésre.

A demokrácia nevű torzó amiben élünk, alapvetően alkalmatlan szabad emberek együtt élésére, ezért itt keményen meg kell dolgozni érte és nem is tudjuk kihozni a maximumot, amit ember elérhetne, de azért egészen messzire tudunk jutni, már ha akarunk. Létezett olyan életmód, ahol a valódi szabadság alapértelmezett volt, de erről már csak emlékeink vannak, a mostani izmusok tengerében ez fel sem merül mint igény, az agymosás jelenleg olyan szinten dübörög, hogy valójában nem értjük mit is jelent szabadnak lenni, csupán álszent dogmák pufogtatásáig jutnak a politikusok, valódi tartalom nélkül.

A szabadság alapja a függetlenség. A függőségek minél nagyobb felszámolása elengedhetetlen, hogy bármiféle szabadságról beszélhessünk. Totálisan függetlennek lenni talán is nem lehet, eleve az ember társas lény és igényli az emberi kapcsoltakat, de ez nem kellene, hogy egyben függőség legyen. Egy ideális világban minden ember önként tenné a dolgát és ha elég magas lenne a szellemi szint, nem lenne kérdés másokért és a közösségért is dolgozás, a többiek segítése, mert ez nyilvánvaló saját érdek is. Nem kéne például kényszer és törvények az adó befizetéséhez, mert önként tenné meg az ember. Ez persze egy idezilált állapot, a valóság pedig sajnos nagy mértékben tartalmaz hitványságot, önzést, félelmet, irigységet és olyan ártó sötét erőket amik az egyén szabadsága ellen dolgoznak. Szabad egyének nélkül pedig szabad társadalomról beszélni értelmetlen.

A mostani világ kikerülhetetlen része a pénz, ha tetszik ha nem, ezért sajnos szükséges az anyagi, fizikai függetlenség eléréséhez. Valahogy pénzt kell szereznünk és ezt általában munkával érjük el. Valójában simán megoldható lenne, hogy eljussunk arra szintre anyagilag amikor már a pénz nem számít, de ez rajtunk kívül senkinek sem az érdeke. A hatalom, a cégek, a profit, a politikusok és a demokrácia torz egyvelege nem szeretné, hogy szabad és független emberekből álljon egy társadalom. A független embereket nem lehet zsarolni és nem lehet irányítani. Egy igazi független rendszer nem ismeri el és nem is ismerheti el, az egyén érdekei felett a társadalom érdekeit! Ilyet állítani jelenleg szentségtörés, tabu és közel bűncselekmény. A mostani rendszer és itt nem az éppen aktuális kormányra gondolok, hanem magára a demokrácia nevű társadalmi berendezkedésre, na ez a rendszer alapjaiban hibás, nem javítható ki, le kéne cserélni, de most nem ennek a módjáról írok, már csak azért sem, mert fogalmam sincs, hogyan lehetne ezt a gyakorlatban kivitelezni.

Amire képes vagyok és meg is tettem arról fogok írni. Az én szabadság „vonalam” a forradalmár közelében van, sosem viseltem el az uralkodást és ez elég sok konfliktust okozott az életemben. Amíg alkalmazottként dolgoztam az összes munkahelymerő kirúgtak, az utolsót kivéve, a nagy pofám miatt. Ennek az lett a vége, hogy saját cégem van, több mint 20 éve, sok ügyféllel, ahol „külsős” vagyok. Dolgozom másoknak, de nincs főnököm, nekem is dolgoznak mások, de nem vagyok a főnökük, a kölcsönös előny a munkám alapja a partnereimmel és nincs alá-fölé rendelt viszony se függőség hatalmi értelemben, úgy osztom be magam ahogy jól esik. Így tudok jól működni és amire nagyon büszke vagyok, hogy egy ügyfelem sem mondott fel nekem soha. Ez valami elképesztő változás volt az életemben, mármint a saját cég, egy addig ritkán tapasztalt mély nyugalomban, stressz mentesen élek azóta. Akit rúgtak már ki, mint régen engem többször is, az talán megérti mitől szabadultam meg, de még egy stabilnak gondolt munkahelynél is eszébe jut a többségnek a mi lesz ha érzés. Mi lesz ha gond lesz a munkahelyemmel? Tudom majd fizetni a hitelt? El tudom majd tartani a családom? Ez nekem ez már rég ismeretlen érzés.

Pár szó a pénzügyi szabadságról. A bankokat nem tudom miért, mindig is zsigerből gyűlöltem. A jelzálog hitel szerintem egy métely, a rendszer egyik legaljasabb kényszerítő technikája, egy korbács, amivel a modern kori rabszolgákat verik. Zárójelbe egy mondat, a Szent Korona-tan nem engedte az élet alapjainak, a nélkülözhetetlen dolgoknak a jelzálogba adását, mint például a ház ahol lakunk, vagy jószág amiből élünk. A hitel szerintem a torz és manipulált igények által létrehozott modern rabszolgaság lapja.
A család folyamatosan piszkált, hogy miért nem veszek már hitelből lakást, de nem érdekelt. Az volt a válaszom, hogy akkor veszek ha lesz rá pénzem. Erre jött a, de az albérlet kidobott pénz, a válaszom szerint meg a kamat az és patt.

Most jutottam el oda, hogy vehettem egy olyan házat ami tényleg tetszik. Eladó volt, megtetszett, kifizettem. Tehermentes volt, tehermentes lett. Szerencsémre, vagy talán a választás miatt, a feleségem úgy gondolkodik mint én és ugyan azt akarjuk, konfliktusunk nem volt. Jó sokáig kerestünk házat, közel két évig, mert nem volt semmilyen kényszer és nem akarunk kompromisszumot kötni, végül is találtunk egyet.
Egy falu szélén vettünk egy vályog parasztházat, közel két hektár területtel, gazdasági épületekkel, garázzsal, istállóval és működő kisgazdasággal. Több száz tő szőlő, százas nagyságrendű gyümölcsfa, kiépített öntözőrendszer és egy kis erdő. Van aszfalt út, villany, víz, gáz, csatorna és az optikát most húzza ki éppen a helyi szolgáltató. A birtok végig egy család tulajdona volt 1930-óta, amikor is épült a ház. Látszik, hogy átéltek két háborút is, mert hiába a modern infrastruktúra, van több fúrt kút, a gázkazán mellett ott a vegyes tüzelésű is ami úgy van kialakítva, hogy nem kell szivattyú hozzá, tehát áram nélkül is működik. Mondhatnám, hogy redundáns a fűtés, de annál több, mert két teljesen különböző rendszer van amik külön, vagy akár egyszerre is működhetnek. A nyári konyhában ott a sparhelt még, amit rendszeresen használtak is. Hiába a csatorna és a benti mosdók, van emésztő is, meg pottyantós is kint. Nulla infrastruktúrával is simán el lehet lenni és nem valami prepper család lakott itt, hanem olyan, aki megélt már egy-két dolgot.

A ház szerelem volt első látásra. Nehezen ugyan, de találtunk egy vályog specialista statikust, aki kért nem is kevés pénzt, de fél kilós szakvéleményt írt. A ház hibátlan, a szaki el volt képedve, hogy ilyen állapotban nemigen találni nemhogy vályog, de semmilyen házat. Régen még az örök életnek építkeztek, nem volt tervezett elévülés. A tetőszerkezet az eredeti 100 éves fából van és hibátlan. Sehol egy gagyi ácskapocs, ellenben vannak pontos és megmunkált csapolások és illesztések. A cserépről ezt írta a statikus: Az épületen lévő cserépfedés beazonosítható, az 1908. évben alapított Békéscsabai Téglagyárban (Bohn Téglagyár) készült, tehát II. világháború előtti. A véleménye szerint a ház, úgy ahogy van, ha vigyázunk rá, még több generációt ki fog szolgálni. Ha száz évet kibírt hibátlanul, kibír az még többet is. Hatalmas a kontraszt a „modern” anyagok igénytelensége és a száz éves hibátlan dolgok között. Nem hiába, a tervezett elévülés csodákra képes...

A gazdálkodásra tudatosan készülünk, megvan az aranykalászos vizsgám, letettem a „traktoros vizsgát” és folyamatosan tanulunk a párommal. Voltam 40 órás pálinkafőző tanfolyamon és ahol most lakunk, a kertben már termesztünk amit csak tudunk. A befőző és aszalógépeket már kitapasztaltuk, vannak bevált receptek és kovászolt kenyeret is rendszeresen sütök.

A célom középtávon egy olyan permakultúrás gazdaság kialakítása, ami teljesen önellátó. Vannak családok és közösségek akik már elérték ezt, nem könnyű, de nem is lehetetlen. Na én ezt értem egy lépésnek az igazi szabadság felé. Csak egy lépéssel ugyan, de közelebb vagyok, nem akarok függeni semmitől amit a „modern” technika nyújt. Használni fogom persze, meg a szakmám sem fogom feladni, mert szeretem, de nem akarok és remélem nem is fogok függeni tőle. Nem tudom, hogy összejön-e, de az biztos, hogy nagyon izgalmas és szórakoztató, egy olyan egyelőre hobbi, ami lehet és remélem, hogy életforma lesz. Akiket ismerek és már így élnek, azt mondják, leírhatatlan érzés. Tudok olyan fogorvosról aki egy napot dolgozik hetente, de csak azért, mert szereti csinálni. Neki már az a hobbi. Bizonyos szempontból nem könnyű, lemondásokkal teli, szükségletek és igények ugye, de a totális függetlenség és az igazi szabadság érzése kárpótol mindenért.

Pozitív „mellékhatása” ennek még a természetvédelem, ugyanis a permakultúra egyik lényege, hogy ne vigyünk be a gazdálkodásba kívülről semmit. Minden ami szükséges a működéshez, a rendszer körforgásában jön létre és ott is szűnik meg, na ez a valódi környezetvédelem. Jelenleg tabu az életmódot, a fogyasztói társadalmat, a rendszer alapjait és főleg magunkat okolni a környezetszennyezésért, pedig a gyökere az igazi ok az ez. Amit művelünk környezetvédelem címén, az tüneti kezelés, sosem lesz valódi eredménye, a co2 bohóckodás pedig egy vicc. Sajnos újra és újra eljutunk oda, hogy a független, önellátó és igazán szabad ember senkinek sem az érdeke.

Szintén jelentős változás az élelmiszer minőség. Már, hogy van minősége, a bolti feldolgozott ipari hulladékokkal szemben, amik véleményem szerint nagyon jelentős okai a betegségek kialakulásának. A háztáji visszaszorulása több szempontból is visszalépés volt a nagy fejlődésünk közepette.

Érdekes, hogy a családban és az ismerősök között akiknek mutattuk a házat és elmondtuk a terveink, sokan, talán túl sokan is, úgy reagáltak, hogy ugye befogadtok, ha baj lesz. Szinte szóról szóra ugyan ezt mondták. Jelenleg megértem, hogy a háború okoz bizonytalanságot, de volt aki még előtte mondta.
Úgy gondolom, hogy ez egy zsigeri dolog és azon alapul, hogy ott belül, mélyen mindenki érzi, hogy ez lenne a normális. Valamiért sokan nem bíznak a rendszerben, na nem a mostaniban, hanem a demokráciában úgy ahogy van.

Abban egyetértek Noah Harari-val, a városok kialakulása, a munkák szakosodása, fordulópont volt az emberiség életében, de nem a jó irányba. Kialakultak a függőségek, a nagy vagyoni különbségek, valamit elvesztettünk, oda lett a természet igazi ismerete, megszűnt az élet átfogó holisztikus megértése és megélése, elvesztettük a szabadság és ebből eredendően a boldogság nagy részét.

De a jó hír, hogy van visszaút és nyitva áll, csak el kell indulni rajta. Már ha akarunk.

Hozzászólások

Gratulálok és kitartást! Én csak egy szigetüzemű automatizált üvegházat építek :) legyen saját friss zöldség. Aztán majd ha lesz sok szabadidőm egy akvapóniás rendszerre upgradelem.

Köszi. Szerintem "jó móka", ha saját magad termelt dolgokat eszed meg, ott biztos lehetsz benne, hogy mi az :)
 

Azt szoktam mondani, hogy akkor eszel jó minőségű húst, ha ismerted a nevét és te ölted meg :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ez olyan back to the kozepkor szagu.

Aki csak ennyit akar annak a 8 altalanos is sok. Kar volt tanulni. Dolgoztal volna helyette, hamarabb odaersz...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nagyanyam mondta mindig: tanulj fiam, csak a tudast nem tudjak elvenni toled.

Van igazsag benne. Mashogy nezel ra a vilagra, hogyha ertesz belole ezt-azt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A tudást nem tudják elvenni, de az alkalmazását meg tudják akadályozni.

Egy értelmes ember mindenkor és mindenből tanul, nem csak az iskolában lehet tanulni, hanem másoktól, a mások vagy a saját eredményeidből, hibáidból is. Ezt a tudást sem tudják elvenni! ;-)

Sokszor többet ér az a tudás, hogyan élj meg szinte minden nélkül, mint pl. a történelem, irodalom, ... nagy fokú ismerete. Pl. vannak olyanok, akik a sivatagban is képesek önfenntartó gazdaságot maguknak létrehozni minimális pénzből. Mit csinálnak, ha nem süt a nap, nem fúj a szél, nem esik az eső már hosszú ideje? Honnan lesz áram, gáz, víz? Mit csinálnak a szennyvízzel, ...? Bármilyen hihetetlen, de megvan a tudás, hogy ezek ne legyenek problémák.

Szerkesztve: 2022. 04. 05., k – 09:15

Irígyellek, de hiányzik a bátorságom, h meglépjem. Egyik régi ismerősöm lépte meg ugyanezt, csak vmi 7 hektár lett a vége. A gyerekek már felnőttek, eladtak mindent, leköltöztek egy tanyára, és sz@rnak a világra. Kecskéket is tartanak. :)

Nekem egy kérdésem van: arra mi a terved, ha nem lehet majd üzemanyagot kapni? Szerintem két ember kézi ereje nem lenne elég hosszú távon az élelmiszer és a fűtőanyag előállításához sem.

Ahhoz megfelelő állat és szerzámozottság is kell, no meg persze rutin/fizikum. Tippre nem agysebészet, de nem is az "elforgatom a slusszkulcsot" történet. Mondjuk a traktorszereléshez sem baj ha van szerszámozottság...főleg ha olcsón vesz egy 40 éves mtz-t...mert újonnan nagyon nem olcsó.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Es 2-3 kozott keltek reggel, hogy a hatarba kierjenek 5-6 kozott.
En is csinaltam nagyapam mellett a nyari szunetben, en rendszeresen meg aludtam hatul amig kiertunk a hatarba (1.5 ora volt).

 

Meg lehet szokni, de a komforttol messze van. Es erosen felulrol korlatos.

Annyi tartalek meg nincs benne, hogy megforgasd a gazdasagban es ugy elj meg belole (azaz 2* leadozd).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem mondtam hogy régen minden jobb volt, csak rámutattam arra hogy a mezőgazdaságot / állattartást / egyebeket már elég régen megoldották üzemanyag nélkül is + mindenféle extra gépesített traktor / egyéb nélkül is :)

Tudom 2022 van és már drónnal megyünk "szántani".

Csak a marketinganyagot átfutva:
"A T16 drón óránként durván 10-22 hektárt képes permetezni " + " T16-osok több folyadékot (16 L) képesek szállítani, " + " T16 18 percig képes lebegni amikor a felszálló tömeg 24,5 kg és 10 percig amikor 39,5 kg. "

Tehát óránként óránként 96l-t tud elvileg permetezni 10 Ha-ra...úgy, hogy 6x cserélsz rajta akkut meg kannát, mindezt egy 5 perces rádiuszon belül, vagy neked is követned kell. Nem érzem életszerűnek...ennyiből már egy miniautó + ködfejlesztő is kijön amivel végigmész a sorok közt.
Belegondolva, hogy nyomorult 20 fára az após hány puttonyt tölt nekem meg...hát ez valami nagyon vad szer lehet :) A LIDAR-os rész viszont mókás :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Én alapvetően nem vagyok prepper és nem akarok elszakadni alapvetően semmitől. A "függetlenek" többsége úgy él, hogy amit megtermel eladja és abból fizeti az áramot és az üzemanyagot. Viszont ha ezekkel van valami, akkor megoldják nélküle is.
A legkomolyabb akit ismerek, az például lóval dolgozik és szekérrel jár a városba. Áramot sem használ, de én nem tervezem ezt a szintet, most keresek pl. kis traktort.
A függetlenség lényege, hogy nincs főnököd és a lehető legkevésbé függsz mások munkájától. A totális függetlenség meg nyilván nem lehetséges ebben a rendszerben.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Valaki osszefoglalna 2-3 mondatban, hogy mirol szol?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Már egy ideje szabadúszó, mert nem szereti, ha főnöke van, meg rossz emlékek élnek benne korábbi munkahelyeiről, ahonnan elküldték.

Vett egy jó állapotú vályogházat amiben nagyjából önellátó tud lenni.

Az ismerősei megkérték, hogy ha beüt a szar, fogadja be őket.

 Kosz. Kozben mar atragtam magam en is. Hat itt is ugyanaz a helyzet, csak kicsiben.

 

Egyreszt a penztol nincs hogy megvalni, valahogy ki kell fizetni az ingatlanadot (ami ugye nincs:), masreszt ha valami bajod van  akkor a betegseget megszuntetni is (hala)penz (ami ugye szinten nincs).

Teljesen onellato nem tudsz lenni.

 

A mentalis oldala is sulyos teher, mert elszakadsz a tarsadalomtol, es elkezded az embereket megutalni:).

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A mentalis oldala is sulyos teher

+1

Ugyanezen gondolkoztam, miközben olvastam: másfél év kötelező HO annyira odavert a mentális egészségemnek, hogy még mindig nem sikerült kiheverni. Szerintem ha egy tanyán élnék egyedül, öt év múlva ott tartanék, hogy kővel dobálnám a repülőket.

Biztos, hogy nem. A HO az kényszer, az rabság. Beszűkít. Eltávolít.

Amiről a kolléga ír, az önként választott szabadság. Ami millió teendőt, és új gondolatot, új gondolkozásmódot jelent. Közelebb hoz a természethez és a természeti törvényekhez, alapértékekhez.

És szó nem volt arról, hogy feladná a társas kapcsolatait. Kiterjeszti önmagát.

Köszi, nem tudtam volna jobban megfogalmazni én sem. Sőt, ahol laktam Pesten 1-2 szomszédot ismertem, nem volt közösség, itt meg már a "fél falu" idejár hozzánk segíteni a béna városiaknak ha akarjuk ha nem :D
Pertut nem is tudom mennyit ittam már. Egészen mások egy kis közösségben a kapcsolatok, aminek van hátránya is de jóval több előnye.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A korábbi hozzászólásaiból tudom, hogy "gyuri23" jó ember lehet, némiképp "szögelt aggyal" - (de az meg kell a "differenciáltsághoz". :) )

De én egyenlőre - a szöveg méretét látva, - még nagy levegővel sem mertem nekikezdeni... Úgy tűnik..., egyedülállóan bátor vagy!

(- Pedig rólam is tudni lehet, hogy időnként nagy szószátyár vagyok.)

:)  

Remek projekt, kitartást és jó időjárást hozzá!

Sok sikert és kitartást...ahogyan azt már többen írták.

Feleségről írtál, gyerkőcök vannak? Nálam ez írta felül ezt a forgatókönyvet, nem tudtam összehozni a két szempontrendszert.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Én azóta gondolkozom azon, mennyire mesterséges világba zárva élünk, amióta a gyermekeim a Bakonyban egy erdei kalandparkban a lombkoronánál mászkáltak és láttam a felszabadult arcukat.
Az evolúciót nem tagadhatjuk le. Az ember még mindig boldog a fák lombkoronáján. Az más téma, hogy elveszítette mászó erejének jelentős részét, elhízott, stb.
Mindeközben jól elfogadtuk, hogy az ipari termelés felfuttatása miatt tömegben élünk. Hogy sok beton és aszfalt van körülöttünk, hogy járműbe zárva tömegesen utazunk, hogy igen sokan 4 fal között töltjük életünk jelentős részét (gyár, iroda, lakás). Elfogadtuk, de a szervezetünknek valójában nem ez a "természetes". Csoda, hogy a depresszió népbetegség?

Vágyakozon én is, hogy vissza kellene lépni a természetközelibb állapotba. Én még nem léptem meg.

Én is így kezdem, jó régen. A városi élet sosem elégített ki teljesen, mindig hiányzott a természet és az állatok közelsége. Tejesen megértem amit írsz.

A mozgás is egészen más így, tegnap például négy gyöngytyúkot hajkurásztam fél óráig. Nagyon gyorsan futnak, hogy a fene beléjük :D Még jó, hogy hobbiból futok, az segített :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A nomad es a modern/kenyelmes elet kozti hatart kell jol beloni (ami nyilvan emberenkent mas, akar csaladon belul is). Az egy dolog, hogy az elejen vmi fun (disznok, csirkek tartasa, mezogazdasag), konnyen atfordulhat kenyszerre. Sokkalta erosebb mokuskerekbe kerulhetsz, mint a korabbi varosi let eseten. Minden reggel koran kell kelni az allatokhoz, nincs szabadsag, nyaralgatas, utazgatas tobbet. Nem olyan mint egy hazi macska, hogy megkered a szomszedot, dobjon mar be vmi kajat masnap reggel. Ha erik XY gyumolcs, akkor azt akkor kell szedni, nem korabban, nem kesobb. Mezogazdasagban rengeteg a kornyezeti esemeny, ami kulonfele kart okoz, ezekre reszben lehet keszulni/elkerulni (szarazsag eseten locsolni), sokszor visszont nem (lefagy a gyumolcsfa viragzaskor).

Persze az is mas, ha "csak" hobbibol nyomod, mert van remote IT melod fizetessel, es ez inkabb egy backup plan gebasz eseten.

Ha nem a profitmaximalizálás a cél, egészen kényelmesen is lehet ezt csinálni. Nem kell korán kelni és nem kell beleszakadni. A szüret persze nem várhat, de nagyon sok minden megoldható önműködő módon. Ez egy rövid kis szösszenet a permkultúrás állattartásról:

https://permakultura.hu/permakulturas-allattartas-191204/

vagy ez:

https://agrarkozosseg.hu/vissza-a-termeszethez-a-kecskek-es-a-permakult…

A növények és állatok el vannak az ember nélkül is, ha megfelelőek a körülményeik. Egy egyszerű példa, a szomszédom egy vadász, akinek csak egy területe van mellettünk. Van 15-20 csirkéje ott, összesen egy nád sátor szerű kis ólat csinált nekik, aminek nincs ajtaja. Ha akarnak a csirkék bemennek, ha akarnak nem. Hetente egyszer jön ki hozzájuk! Van elég élem és víz a területen, a csirke meg nem igényléi a babusgatást. Róka alig él erre, ha néha napján elvisz egy-egy csirkét, akkor azt mondja, ezzel tartozik a vadaknak, ha már vadászik rájuk. Ennyi.

Mi először bezártuk a baromfikat éjszakára, aztán rájöttünk, hogy erre nincs szükség. Minek? Ha akar bemegy az ólba, ha akar nem. A kutya körbe tud menni, nem engedi oda a rókát. A rideg tartás régen is működött és most is. Érdekes látni az „izomcsirkéket”, mert annyit mozognak, hogy kicsattannak az egészségtől. Nagyok és gyönyörűek.

Kapálni a gyümölcsösben nem kell, mert a csirkék elintézik a munkát. Sávos legeltetéssel ott tüntetik el a gyomot ahol akarom.

Egy ismerős a lovait is így tartja. Először kipróbálta, hogy nem zárja az istálló ajtaját, hogy megnézze mit csinál a ló. Hát b@szott bemenni. Aggódott télen, amikor jégcsapok lógtak a ló hasán, hogy mi lesz, de nem lett semmi. Ezek az állatok így éltek régen és most is így élnének, ha hagynánk.

Persze vannak kötöttségek, de nem annyi, mint amennyinek tűnik. Amit cserébe kapsz, az viszont megéri, legalábbis nekem.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

En iden tervezek egy automata csirkeolat. Eloszor elektronikaval gondoltam (mindenki ugy csinalja),

de aztan ha a csirkek egy zsanerra rogzitett rudon pihennek, akkor a sulyuk be tudja zarni a toloajtot. Remelem lesz idom ra.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

van ellensuly, es kell hozza az osszes csirke, hogy lecsukodjon.

Van egy termeszetes hiszterezise, es legalabb 2 csirke kell hogy leszalljon, ahhoz hogy kinyiljon.

 

Az ellensuly (tegla) pakolhato a rudon (szögek).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Itt nemigen van róka, talán a kutyák miatt, nem tudom. Ez a szomszédom "csirkeólja" :)

https://imgur.com/a/xe6FYAG

Évek óta így van és nincs gondja.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Abból a szempontból respekt, hogy már azt hittem ez is ilyen kamatoskamat kriptotőzsde befektetéshurrá #pénzügyiszabadság poszt lesz.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szimpatikus a dolog, szerintem az emberek fele titokban ilyesmire vágyik, csak nem mer belevágni. Kitartást hozzá, avagy "csak egészség legyen, meg térerő!"

Gratula! Minden elismerésem a lépésért - ami nagy lépés a normalitás felé! Irigyellek is érte! 

>  függeni semmitől amit a „modern” technika nyújt. Használni fogom persze, meg a szakmám sem fogom feladni, mert szeretem, de nem akarok és remélem nem is fogok függeni tőle.

Tulképp az érdekelne, hogy ezt hogy tudod magadban feloldani?  Márhogy egyfelől teszel egy ilyen óriási vállalkozást és váltasz egy nagyot a létrontásból a normalitásba, másrészt mégis kötődsz az informatikához.  Amúgy ez nekem a saját életemben elég problémás: hobbistaként szónokolok a tradícióról, aztán professzionális módon meg részt veszek a létrontás rendszerében - ami kész tudathasadás. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Köszi :)

Nekem nem nehéz a „feloldás”. A magam ura vagyok régóta, olyat sosem csináltam ami nem tetszik. Az ügyfeleim többsége hasonlóan gondolkodik mint én, sok open szoftver és kevés „felhő”.

Én úgy gondolom, ahogy a mondás tartja: „Erővel senkit sem lehet megváltani!”

Igyekszem úgy élni, ahogy gondolkodom és amit állítok. Az én felfogásom szerint a példamutatás az egyetlen lehetséges út, a kényszer semmilyen formáját sem tudom elfogadni. Értem azokat is akik szembe mennek az árral, de szvsz az sosem lesz sikeres. Nem a technikát hibáztatom a jelenlegi sorsunk miatt, hanem a gondolkodást. Az informatika csak egy eszköz amit lehet jóra is használni.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"a gázkazán mellett ott a vegyes tüzelésű is ami úgy van kialakítva, hogy nem kell szivattyú hozzá, tehát áram nélkül is működik. Mondhatnám, hogy redundáns a fűtés, de annál több, mert két teljesen különböző rendszer van amik külön, vagy akár egyszerre is működhetnek." - tehát van két fűtési rendszered, egy ősrégi, vastag csövekkel, és magas előremenő hőmérséklettel operáló gravitációs meg egy másik, vékony csövekkel, alacsony előremenővel és szivattyús keringtetéssel működő gázzal üzemelő? Az kifejezetten gazdaságos fenntartás szempontjából, ha kettőt kell karbantartani/üzemeltetni... ha meg egy rendszer két fűtőberendezéssel, nos, akkor az a lehető legrosszabb, amit a gázkazánnal csinálni lehet.

 

Szerkesztve: 2022. 04. 06., sze – 01:02

Nem akarlak lebeszélni, de nem lesz könnyű. Én 15 éve gazdálkodom, nem kicsi területen és azt tudom mondani neked, hogy ez csak látszólag szabadabb mint a belvárosban. Olyan szintü elkötelezettséget és szakértelmet kíván, amit a városból elképzelni sem lehet. Megcsináltam én is az aranykalászos gazda képzést, szart sem ér. Utána elvégeztem az kertészmérnökit is, így már majdnem tudok annyit a mezőgazdaságról amivel nagy meglepetés nem érhet. Aki nem születik bele, és nem tanulja gyerekkorától a gazdálkodást, az nagyon bele tud bukni. A szőlő, gyümölcs, állattartás olyan szakértelmet kíván, amit nem lehet magadtól megtanulni. Ha nincs hozzáértő szülő aki a tudását átadja, akkor idegeneknek kell a nyakán lógnod, hogy beletanulj a területbe. A szabadságról meg annyit, messze nem olyan mint a TV showban, itt nincs szabadság, ünnepnap, betegállomány, lustaság. Itt minden nap újra neki kell veselkedned és megküzdened a sikerért.

Ja és csak szólok a 2ha gyümölcsöbe ősszel ki kell majd raknod hktáronként 20db madárlakot. Amikor az elsőt csinálja az ember még boldog, de a 40.-nél már nem lesz az. Nekem 600db-ot kell kiraknom, minden szabadidőmben madárházat gyártok. És a hegybíró ellenőrzi is a területét. Elég elhivatott emberek azok.

Sosem gondoltam, hogy könnyű lesz és szerencsére segítségem van bőven, pl akitől vettük és egész életében csinálta, folyamosan segít, mert 5 percre költözött és szereti csinálni. A szabadságot nem a munkahelyi értelemben értem, talán jobb szó a függetlenség. Már 20 éve a magam ura vagyok, de ezzel egy kicsivel jobban független leszek, aminek nyilván megvan az ára.
Az elsődleges célom most, egy család ellátása élelemmel fenntartható módon. Erre sajnos nem túl sok a szakember, de ez egyenlőre hobbi. A pénzügyi haszon nem érdekel. Valahogy így értem a szabadságot.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Értem, nekem az a tapasztalatom, hogy az aranykalászos gazda képzés semmit nem ad, fizetsz a papírért. Traktor meg vezethető B kategóriával, ha nehéz pótkocsit használsz, akkor érdemesebb CE csinálni. Azzal meg már kamiont is vezethetsz.

Igen a földvasárlás miatt kell és a szakmai értéke valóban nem túl acélos... A vizsgát meg hagyjuk. Nekem azt mondták, hogy külföldiek földvásárlásának a nehezítése miatt van, de ha jól tudom idéntől megszűnik és 3 éves képzés lesz helyette.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Igen kell. Én voltam ilyen vizsgán.

Nálunk úgy volt, hogy reggel 8-kor mindenki húzott egy tételt. Én kihúztam az eketalp betegséget. Utána körbevittek egy gazdaságon, megtanították azt hogy milyen a traktor, meg hogy néz ki az eke, meg mi az az eketalp betegség. Aztán ebédszünet, és elkezdődött a vizsga. Megkérdezték hogy ki akarom e cserélni a tételt, biztos ami biztos alapon, mert a nehéz tételnek számított. Nem akartam. Elmagyaréztam az eketalpbetegséget. Aztán megkaptuk a bizonyítványokat, amik már reggel is ki voltak előre töltve. Kint a szántóföldön mégsem lehet izonyítványokat adminisztrálni. 15 éve azt hiszem 150.000Ft-ot fizettem, és voltunk vagy 40-en. :)

Vö. Társadalmunk rabja vs. Saját háztáji rabja 

Szóval szerintem csak függőséget cseréltél. Az interface maradt. ;)

2 ha, a terület felépítéstől függően kb. arra jó, hogy a mai gazdálkodási módszerekkel egy család éves élelmiszer mennyiségét kitermelje, de nullszaldós nem lesz.
Viszont, permakultúrás megoldással nem fog működni a dolog. Permakultúrában nagyon nehéz pontosan beszabályozni az egyes komponensek meglétét. Egy csirkének vagy kecskének nem mondhatod, hogy szarjon kicsit foszforosabbat a tavaszi kiültetés előtt, szeptemberben meg nitrogénben gazdagabbat. Sokkal nagyobb a munkaigény, a diverz növénykultúra miatt. Pl. nem használhatsz rovar, gombaölő szereket, a gyomirtás is csak mechanikai módszerrel lehetséges.  Ahhoz, hogy a terület termőképessége megmaradjon, a termőterület cca. 2/3 részben midig kiesik, mert a népszerű tévhittel ellentétben, a legegyszerűbb kiskerti növénytermesztés is igen interzív igénybevételt jelent a talajnak. (Örök kedvencem, az idén pihentetem a kertet, babot vetek bele, mert az megköti a nitrogént agyhalál.) A komposztálásal frissített területet sem lehet azonnal igénybe venni, mert a jelenlévő lebontó szervezetek megrohasztják a haszonnövényeket.
Ha el akarod kerülni a talajeroziót, nem akarod bolygatni a talajt, akkor csak szántás nélküli technológiával művelheted, ez meg nem csak plusz technológiai lépést ad a dolognak, de még olyan munkával is megtoldja a dolgot, ami nem hoz hasznot. Pl. t-ekés kukoricavetés  baromira kényelmes és gyors, de hetente egyszer végig kell menni a sorok közt és vissza kell vágni  a gyomot. És ezt precízen kell kell csinálni, mert ha megmarad a gyom akkor elnyomja a kukoricát, ha megvágja a kukorica szárát az ember, akkor elviszi s rohadás. Ráadásul burgonyát sem lehet a sorok közé tenni.
Szóval, csapj még 10 ha-t hozzá, és akkor talán elkezdhetsz foglalkozni a dologgal. Csak az modern technika nélkül művelni elég embertpróbáló feladat....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez gyakorlati tapasztalt? Mert ismerek személyesen olyan csoportot kikenek más a gyakorlati tapasztalatuk. Itt a cél az önellátás, nem a profit.

Pár év múlva átbeszélhetjük :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

az önellátás nyugalom.

Nem kell az inflacion gorcsolni, nem kell a tőzsdét figyelni.

A kecske holnap is kecske lesz, a borjas tehen meg meg fog elleni.

 

Masik dimenzio.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bocsi, de ez egy korlátolt nézőpont és pont ez a baj jelenleg a társadalommal. Amikor a profit lesz a szellemi alapja mindennek valakinél, akkor ott embertelené válik minden. Értem, hogy össze lehet adni a számokat és kijön valami, de én arról beszélek, amikor ez nem szempont. Fel sem merül a döntéseknél, sőt a cél a kiiktatása a rendszerből. Pl, ha elég élelmet és tüzelőt tudok előállítani magamnak, akkor leszarom a pénzt és a profitot meg pláne, hiába lehet kifejezni vele az előállított dogokat. Egyszerűen az életemben lényegtelen dolog. Ha más ezzel mér mindent az az ő dolga, de az hinni, hogy ez minden dolog mértéke, mindennek a lényege és alapja, az pont oda vezet ahol tart a nyugat.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Mi van, hogyha kecsket simogatsz reggelente terapias cellal? Orvos irta fel.

(konkret pelda, orvos mondta, hogy vegyen allatot. Gondolom kecske nehezen ferne el egy panelban, igy kutyat vett:))

 

Namost ez konkretan orvosi ajanlas, penzt adott erte (csontritkulas is volt).

Namost ha ezekutan a kecske mondjuk tejet ad neki, akkor az most profit? Vagy a gyogykezeles mellektermeke?

 

Ha a gyerekedre bizod az allatok reggeli eteteset, akkor az profit, vagy neveles?

Kicsit penzkozpontu a gondolkodas.

A legjobb nyari emlekem gyerekkorombol, amikor bugaztunk.

Engem a munka felszabadit.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Úgy vélem esélytelenek vagyunk egy ilyen lebetonozott értékrenddel (vagy hiányával) szemben...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A profitot nem csak pénzben és/vagy számokban lehet kifejezni!

Miért kérdezel tőlem olyan dolgokat, aminek az ellenkezőjét írtam le? Melyik része nem érthető a fenti mondatomnak? Pont ti vagytok azok, akik a profitot a lehető legszűkebben értelmezitek és csak a pénzt látjátok mögötte.

marmint nem nezunk mindent haszon/penz/profit/megterulesben (vagy amelyik szinonima tetszik neked).

 

Pl. en iden akarok egy automata tyukolat (esovizet tartalyba, amibol innanak, ajto automatan zar este).

Milyen tyukot tegyek bele? Most neztunk ilyen pulikutya kinezetut, lehet az fog tetszeni, vagy japan tyukot vagy valami masmilyet.

Mennyi tojast tojik? Amennyit akar. Lehet egy sem (nem jo fajtat valasztunk).

Levagom? Valoszinu nem lesz szivem hozza.

 

Akkor miert csinalom? Mert szeretnek egy automata tyukolat csinalni, ami "barhova" leteheto, kb. mint egy kontener.

Eladasra akarok majd meg ilyet csinalni a jovoben? Kizart dolog. Nem fizeti meg senki az idomet.

 

Oszt' lehet, hogy ezekutan nem kell tojast vennunk a boltban. De ez perpill zero befolyasolo tenyezo.

Rengeteg ilyen dolgom van, aminel egyszeruen nem volt szempont a megterules. Valamelyik bejott, valamelyik nem.

 

Ha ezt egy kikapcsolodasnak tekinted (helytelenul: hobbi), akkor lehet csinalni. Ha ezt anyagilag neznem, akkor felb@szna az ideg,

hogy ma se kerestem meg a min. 60khuf-ot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"marmint nem nezunk mindent haszon/penz/profit/megterulesben (vagy amelyik szinonima tetszik neked)."

Pont ellenkezőleg.  Bármit csinálhatsz a haszon/profit/megtérülés kikerülhetetlen ezek kvázi axiómaként működnek. A pénzt direkt nem írom ide, mert az "csak" ennek az egyik(!) megjelenési formája.

"Pl. en iden akarok egy automata tyukolat (esovizet tartalyba, amibol innanak, ajto automatan zar este)."

Itt a "haszon" az például, hogy automatan zár az ajtó este, ergo nem kell külön (idő)ráfordítást eszközölni, hogy a tyúk biztonságban legyen éjszakára. (Lsd. még: Az idő pénz.) Az, hogy neked mennyire szempont a megtérülés, az a megtérülés szempontjából lényegtelen, mert így is, úgy is megtörténik.

Ajánlom a tojótelepi letojt tyúkokat.
Olcsó. Rendkívül lélekemelő, mikor egy lelki és testi roncsból, működő, fitt, vidám tyúkot csinál az ember. Stabilan 2-3 naponta tojnak. Lassabbak és  kevésbé rafkósak, mint a tanyasi tyúkok.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem túlgondolod. Ha megtermelt élelem és tüzelő > elhasznált élelem és tüzelő, akkor az a profitod. Nem kell ehhez pénzre váltani semmit. Ha van profitod, akkor kevésbé visel meg, ha mondjuk adott évben valamiből rosszabb a termés, mert van tartalékod. Ha nincs profitod (= több ételt fogyasztanál el, mint amennyit megtermelsz), akkor meg baj van.

Anyai ágon csak paraszt van családban. Gyerekkoromban kb. minden nyaram a háztáji és kiskerti művelés gyakolati kurzusa volt, sertésganajozással megtoldva. Tartottam csirkét, nyulat, az utóbbit leadásra. Törpeharcsát, tilápiát tartályos nevelésben.  Termesztettem laskagombát, csiperkét.  Így pl. elég jól ismerem a baromfi és tapsifülesek megbetegedéseit. Pillanatnyilag két konyhakert is a nyakamba van szakítva.
Nem írtam, hogy nem lehetetlen az önellátás, de nincs ingyen. Vagy nagy területen gazdálkodol és megengeded a veszteségeket a vegyszermentes és kímélő bioművelés miatt. Vagy vegyszerezel, műtrágyázol a rendes termésátlagért. Ez viszont pénzbe kerül. Vethetsz hibrid vetőmagokat. Simán kiskerti vetésben lehet egész évre elegendő kukoricád, tövenként 2-3, 30-60 dekás csővel, de nem tudod vetőmagként hasznosítani, mert steril. Tudom, mert ugyanarról a csőről, következő évben, térdközépig érő gyösz nőtt. Az a kukorica, amelyik nem hibrid, annak viszont kicsi a termésátlaga. Tehát, megint fizethetsz a vetőmagért. Búza dettó, a vetőmag előállítás, előkezelés külön tudomány. A nem megfelelően kezeltvetőmag vagy berohad, vagy ha túl van szárítva elveszíti a csírázóképességét.
Ahhoz, hogy megmaradjon a termőtalaj ereje, gondozni kell. Hektáros méreteknél, kell a gépesítés, ami megint pénz. 6-8 kocsinyi trágya beforgatása kiskamaszként még mókásnak tűnik, 40 felett már a konyhakert végigrotálása is "kurvaanyjás" tevékenység. Komposztáláshoz köbméteres mennyiségű zöldhulladék kell, aminek 10-20%-a ha visszaforgatható a talajba. Az itthoni, 2 ágyásos kertembe éves szinten 2-3 köbméternyi zöldhulladékot komposztálok és forgatok vissza minden tavasszal. pl. Az is egy faék egyszerű tevékenységnek tűnik, aztán elég nem megfelelően kezelni és néz az ember, mikor félévvel később ökölnyi csiperkék kezdenek el nőni és viszik magukkal a fehérrépa ágyást...
Le lehet menni ökoba, és simán lehet hozni 1920-as évek tonnás búza/ha termésátlagait, de nem fogod tudni kitermelni a járulékos költségeidet. Állattartás dettóra ugyanez, nyúllal, kecskével nagyon jól lehet gyepszegélyt rendeztetni, ahogy csírkével is feletetni a rovar és puhatestű kártevőket, de kell mellé nekik a takarmány. Egy tanyasi, nem takarmányos, fitness csirke fele súlyú a táposnak és nem tojik naponta. Sőt az is lehet, hogy bőrhéjas tojást tojik. Egy sertésbe, 150-200 napig megy a takarmány 2-3 kilós tételben. Ha nincs, akkor neked kell ugyanezt megtermelni kukoricában, búzában, zabban.

Nem akarlak lebeszélni róla, de ha valóban tejes önellátás a célod, fullosan leszakadva modern mezőgazdaságról, kereskedelemről, akkor a 2 ha kevés lesz, és gépesítés nélkül irgalmatlanul sok munka és nagyon könnyű elcseszni.
(Ha kell tudok kapcsolatot, vetőmag, takarmány és fedezőkan kereskedő céghez, mert a familiám fele ilyen vonalon dolgozik.)

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

2ha terület jövedelmezősége a művelési ágtól függ. Szántóföldi művelés hoz a legkevesebb hasznot ~300eFt-500eFt/év/ha AK-tól függően, viszont ez a legkevésbé tőkeigényes művelési mód. Szöllő gyümölcs termesztéssel, ~6MFt-8MFt/év/ha ez nagyon sok munkaráfordítást igényel. Szabadföldi zöldésgtermesztés pl. szamóca, saláta ~12mFt-20mFt/év/ha. Termesztőberendezésben (főliasátor, üvegház) el lehet érni 80MFt-200Mft/év/ha jövedelmet is, de ezek ez nagyon beruházás igényesek. Már 10 éve is egy 10000m2 -es (1ha) üvegház (ami valójában dupla fólia 2m-es vápával) minden extra nélkül 1-1,5mrdFt-ba került.

Pontosan. És amit leírtál, az egy monokultúrás, ipari termesztésre igaz. Nem beszélve a telepítés, állománymegújítási költségekről. Pl. bogyósok irgalmatlanul jól fizetnek. De egy málnás telepítési költsége egy vagyon. És akkor még nem volt szó a felvételi piacról. Amit nem tudsz betárolni, azt el kell adnod, de vannak mennyiségi és minőségi minimumok ami alatt nem állnak veled szóban. Otthon még el-elvakarássza a kétcentis krumplit az ember, de nem eladható.
Egy diverz, kiskerti jellegű kultúrának a termésátlagai, a terület kihasználhatósága jóval alacsonyabb ennél. Egy többkultúrás kertet meg kell tervezni. Egy káposztalepke fertőzés viszi a káposztát, salátát, de még a retket is, ha egymás mellett vannak. Krumpli, paradicsom szintén nem kóser, ha túl közel vannak egymáshoz. Krumplit sem vethetsz ugyanabba a területbe minden évben.
Nem beszélve a lutri tényezőről. A nagyobbik barackfám jó évben 80 kiló felett terem, de nincs két jó év egymás után, mert minden második évben pihen a fa. Tavaly, tavalyelőtt, a szárazság és a rosszkor jött fagy miatt még 10 kiló sem jött le 4 barackfáról.  Aztán ott vannak a vadkárok, azok megelőzésének, megakadályozásának a költségei.
Mindenképpen többletet, profitot kell előállítanod, hogy túléld a rossz éveket, ehhez meg terület kell.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Krumplit sem vethetsz ugyanabba a területbe minden évben." - Érdekes, nagyapám, de apám is a kertjének ugyanabba a nem kis részébe ültetett (mifelénk a krumplit ültetik, a "szórható" dolgokat vetik...) krumplit évről évre, és működött... Igaz, rendszeresen kapott érett istállótrágyát a föld...

 

Meg az olyan mechanikus pumpa, ami csupán a gravitáció erejével magasabbra pumpálja a vizet a vízszintjénél. Ja, bocs, aki nem ismeri ezt, az tényleg hülyeségnek gondolja, mert perpetum mobilének gondolja. Pedig ez se nem perpetum mobile, se nem hülyeség, ahogy a kb. kiirthatatlan krumpli sem, csak az elvét nem ismered esetleg. Erre vagy rámondod, hogy hülyeség, vagy utánanézel, hogy lehet-e igaz.

Azt az apróságot tudod-e, hogy a krumpli ültetéshez nem kell más csak krumpli és tápanyag? Permakultúránál ott van mindig a tápanyag, már csak az kell, hogy ne forgasd fel alaposan a földet és vegyél ki minden egyes szem krumplit a termésből. Szóval még az elmélete sem valami bonyolult. Gondolom mások gyakorlata sem győzne meg, mert hazudnak, alusipkások és laposföldhívők. ;-)

"Meg az olyan mechanikus pumpa, ami csupán a gravitáció erejével magasabbra pumpálja a vizet a vízszintjénél."

Link, pls....

Azt az apróságot tudod, hogy a krumpli az egyik legtápanyagigényesebb növény? Hogy az egyik legintezívebb nyomelemvisszapótlást igényli? Hogy a talajban maradó gumó a fagyástól megrohad, amitől a kihajtó növény gyökérrohadásos lesz és emiatt a gumók ehetetlenné válnak? Hogy a túl magas lebomló növényi rostban megtalálható gumópenészesedét tud okozni? Hogy a konstans burgonyavetés miatt a talajban felszaporodik drótféreg és a krumplibogár pajor, ami kezelni kell a talajt? Az akinek pár alkalommal kirohadt a krumplija a túl korai kiültetés miatt, vagy vitte el a krumplibogár a temését az tudja.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Can a Hydraulic Ram Pump Make a Perpetual Motion Loop?

Látod, a saját ismereteid béklyójában ragadtál. Teljesen jól leírod, hogy miért nem működhet a hagyományos burgonya termesztésnél, amit írtam. Viszont egy parmakultúránál, pl. mélymulcs esetén nem fog megfagyni a bent maradt gumó, illetve a többi problémát is megoldja a permakultúrás ökoszisztéma.

Ez pl. egy mai megbeszélés egy ilyen FB csoportban:

B.Á: Gyulai Iván videójában, bele rakták a mulcs alá, ahol humusz van.
És a földet szórta meg hamuval.
És utána már azt vallja nem is vet,mert a mucsba kitelel és lesz újabb burgonya!

Kiírthatatlanul

D.Á: ez így is van. Én csak akkor teszek a mulcsba, ha új fajtát szeretnék.

B.Á.: nálam is bent maradt pár gumó és következő évben kihajtottak

Három évet nyomtam mélymulccsal. A drótférgek likeolták a környezetet, ahogy a gombák is. Az első egy-két évben fantasztikus a dolog, aztán ahogy az alsóbb talajrétegből kezd kifogyni a tápanyag  és a felette lévő rétegekben beindulnak a lebomlási folyamatok jönnek az árnyoldalai a dolognak. Pl. a legtöbb kultúránál mulcsot el kellett tartani a növény szárától, mert berohadt.
Sima fölben is át tud telelni a burgonya. A földben hagyott, áttelelt tarlóburgonyám többször is kitelelt, de sem méretben, sem minőségben nem összevethető a megfelelő időben ültetettel.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Csicsokával elég jók az eredményeim. Még a feltöretlen agyagtalajban is kihúz 4-5 évet, viszont a gumó mérete jóval kisebb mint az előkészített talajban neveltével. Jó minőségű, laza, tápanyagban gazdag talajt meghálálja. Tőzeges talajban volt már 40 dekás páldányom is.
Dísznövénynek sem utolsó, mert szép sárga virága van. Egy időben kerítés mellé vetettem. Bakhátolni, feltölteni nem kell. Sima bolti gumókból lehet szaporítani. Hogy a mulcsos termesztést mennyire bírja azt nem tudom, valószínűleg kevésbé hajlamos a szárrohadásra mint a krumpli.
Az ízét valaki szereti, valaki nem. Állagra nedvesebb és édesebb, mint a krumpli. Én nyersen jobban szeretem mint főzve vagy sütve. A háziasszonyok általában rühellik, mert az alakja és a mérete miatt macerás pucolni. Ezen egy vödör víz, pisztolyfúró és durvaszőrű kefe sokat segít.  Sajnos nem lehet olyan jól eltartani, mint a krumplit. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az függ a hely méretétől, benapozottságától. Általában déli, délkeleti erkély ami ilyenre jó, ha legalább 6-8 órán át éri a napfény.
Balkonládába: cékla, zöldhagyma, foghagyma, fűszernövények, babfélék, cukorborsó, eper, tépősaláta. Ezek dísznek jók, de komoly termést  ne várj.
25-40 cm közötti cserépben: paradicsom, paprika, kelbimbó, 
50-70 cm-es cserép: patiszon, sütőtök. Ezeket lehet magról, de palántáról is. Viszont irgalmatlanul nagy helyet el tudnak foglalni. Fele érett trágya, fele palántaföld keveréket imádják. Káposzta. Ha jól el van találva a talaj és az öntözés, vicces látvány a 2-3 kilós káposzta a cserépben.
50x50-es vagy nagyobb ládában: csicsóka, krumpli játéknak. Esetleg sárgadinnye, grörögdinnye, uborka lugasráccsal. (szintén vicces brainfuck jellegű dolog, mikor 1-2kg-os dinnye lóg a rácsról)

Amúgy, szinte bármivel lehet próbálkozni. Megnézed az adott növény telepítési ajánlását, akkor kb, akkora méretű cserépben lehet termelni.                

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Deli fekves tobb mint a fele, inkabb terasz mint erkely (nagyon NAGY).
Sutotok felekkel az aszony probalkozott, valoszinuleg akkor tragya volt a hiba, mert nem mukodott.
Van kis korte fa is, az jol indult, aztan annak minden baja lett, mivel erdemes permetezni amihez nem kell engedely ?
  Van valami tetu meg gomba ellen, hatha most ossze jon.
Most az asszony szerzet egy afonyat, szereztem hozza afonya foldet (savas) meg tapot neki, meg latjuk.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Trágya és trágya közt is van különbség. Vetni csakis érett vagy komposztrágyába lehet, különben kiég a növény. Tökfélék kevésbé érzékenyek ilyenre,
Fásszárúakhoz nem értek. Majd minden településen van hatósági növényegészségügyi szakember. Érdemes megkeresni. Sokat tud segíteni, akár kiskert kialakításában is.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

en ugy csinalom, hogy vetek mindenfelet (borso, hagyma, repa, eper, levendula, stb, stb). Szerintem van mar 100+ fele novenyem.

 

Amelyik bejon, az bejon, amelyik nem az nem. Vagyis amelyik nem jon be, ott meg lehet kerdezni a szomszedokat, hogy ok probalkoztak-e vele (ilyen pl. a retek, sargarepa). Es utana lehet debuggolni, hogy mitol.

 

A fák között is van sajnos, amelyik kiment. De en a mennyisegben hiszek. Amelyik jol erzi magat az maradjon meg.

 

Az eper nalam ugy el tud terjedni, hogy kapalom kifele, meg tavasszal asom fel, mert nem gyozom. Amennyi eperpalantam lett volna iden azzal egy komplett hegyoldalt beultethettem volna.

 

A koktelparadicsom ugy kel ki, mint a gyom, stb, stb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A hidraulikus kos helyzeti energiát alakítja át mozgási energiává amit aztán ismét helyzeti energiává alakít át. A teljes mechanikai hatásfoka 20% körüli. Kb. ugyanazt tudja, mint egy vízemelő kerék, csak épp nincs benne forgó alkatrész. Kútból ezzel vizet ne fogsz kivenni az biztos, hacsak a kutad alatt nincs egy még mélyebb kút.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Köszi a tanácsokat. Egyelőre hobbi a dolog és most kezdem, igen kevés tudással, aminek csak egy előnye van, nincs prekoncepcióm semmivel kapcsoltban :) Viszont nem ész nélkül akarom csinálni, idén például a terület legnagyobb részén pont úgy csinálom ahogy az előző gazdának 40 évig működik és szerencsére segít is benne. Ebből akarok elmenni bio irányba, aztán meg jöhet a permarkultúra később. Itt a faluban nem éppen divat a biogazdálkodás, de meglepően nyitottak az öregek is. Összehoztak egy "javasasszonnyal" :) akinek van egy gazdaboltja egy családi házban, nem is látszik, hogy bolt, aki minden kemikáliák tudója. Több órát okított, elképesztő a tudása, minden vegyszert, de még a történetüket is, ismeri és teljesen naprakész. Mit mivel keverhetek, ha azután olyat használok belassulnak a méhek, mire mit ne, miért, ha valaki bevisz hozzá egy fertőzött növényt, megnézi és "kikeveri" a legjobb szert :) A bio dologra ő is lelkes lett, segíteni fog a bio növényvédelemben, ahhoz is ért.
Ami a város után szokatlan, hogy itt mindenki segít, így talán nem fogom kinyírni a gazdaságot :D

Az önellátáson első körben az értem, hogy lehetőleg nem kelljen élelmiszert venni a családnak és esetleg bejöjjön annyi, hogy megtermelje a növényvédelem és géphasználat árát. Illúzióim nincsenek, 50+ vagyok, nem fogok egy kapával nekiugrani egy holdnak :) Most például egy kisebb eddig nem művel területen akarunk egy kis fűszerkertet, kb akkora mint egy kézilabda pálya. Amikor trágya beforgatásán agyaltam, a szomszéd éppen nézte, hogy mit művelek, egy telefon és egy traktoros falubeli, 5000 ft-ért 20 perc alatt megoldotta :)

Tényleg, milyen kistraktort ajánlanál?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Tényleg, milyen kistraktort ajánlanál?

Milyen a talaj? Csernozjom, fakó erdei talaj, barna erdei talaj, rozsdabarna erdei talaj, rendzina (sötétszínű erdei talaj), mezőségi talaj, szikes altalajú mezőségi talaj, köves, sziklás váztalaj, futóhomok váztalaj, gyengén humuszos homoktalaj, öntés- vagy lejtőhordalék talaj, réti talaj, szikes altalajú réti talaj, kotus láptalaj, tőzeges láptalaj, mésztelen szikes talaj, meszes szikes talaj, meszes-sós szikes talaj? Kb. ennyiféle fordul elő nálunk.

Kistraktor - Piactér | Agroinform.hu

Olyant amit órabérbe kapsz. Komolyan. Nincs értelme mezőgazdasági gépet venni, ha azt nem tudod napi 8 órában használni és soha nem térül meg. Szántás évente 2 alkalom, kaszálás 3 vagy 4.
Robikapa jellegű csettegők félmillió felett indulnak. Nincs értelme azért drágább gépet venni, hogy csak álljon a pajtában. 
A másik, hogyha vegyes kutúrát akarsz a kertben, akkor nem lesznek olyan területeid, amit ne  tudnál egy-egy lépésben szántani felrotálni és vetni. Ha meg permakultúrát akarsz akkor végképp nem. Aki egyszer megpróbálja a szalmás mélymulcsot megrotálni, az soha nem felejti el.

Mivel most vágsz bele érdemes bevizsgáltatni a talajt és az alapján megtervezni a kezelését. Hasonlóképp a kutaknak a vizét is bevizsgáltatni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Köszi, akkor megerősítettél ebben, mert a falubeli traktoros órabér elég barátinak tűnt. A bevizsgálást most csináltatjuk a kutakra és földre is.

Ilyet viszont gondoltam, esetleg tapasztalat a családban?

https://www.hecht.hu/HECHT7100--benzines-kapalogep-208ccm-55-le-munkasz…

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az a baj, hogy az idény munkák egy időben jelentkeznek mindenhol, és nem biztos rendelkezsre fog állni, akkor amikor neked szükséged van rá. A 2ha pont akkora méret, hogy gépesíteni nem éri meg, ha meg nincs akkor megszakadhatsz és úgy sem fog menni. Mindenki aki belekezd, vagy bérel/vesz még plusz területet, vagy feladja, mert hobbinak sok.

Én olyat nem vennék amit belinkeltél, annál egy régi használt, de működő gép is hasznosabb, amire aztán rakhatsz ekét, kultivátort, pótkocsit vagy bármit.

Sorközművelő kultivátor 4 soros traktorhoz - Szeged, Csongrád (jofogas.hu)

Mtz 80 traktor - Jakabszállás, Bács-Kiskun (jofogas.hu)

Hamarosan úgyis rákattansz a földművességre, aztán meg sem állsz 20-30ha-ig. Oda meg gép kell! Én tudom 5ha-al kezdtem, most már 270ha-t művelek.

Hobbi gépet ne vegyél azzal csak baj van, míg az MTZ-hez Zetorhoz minden faluban van fétucat ember aki megberheli.

Eszembe se jutott "normális" traktort nézni, de meglepődve látom, hogy ez olcsóbb mint a legtöbb használt kicsi. Köszi.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Én eddig a Tecumseh, Briggs, Kubota háromszögben mozogtam így a HECHT márkáról semmit nem tudok mondani. A familiám, meg eggyel nagyobb gépekkel játszik.
Ahogy elnézem, elég sok kiegészító van hozzá, úgyhogy még jó is lehet.
Ha komolyan gondolod a falusi életet, akkor érdemes megvenni hozzá a ballonkerekeket és az utánfutót. Jól jön ha sokat kell jönni-menni a közelbe takarmányért, tápért, fáért, trágyáért és nem akarja összecseszni az autóját az ember.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A familiám, meg eggyel nagyobb gépekkel játszik.

Néztem John Deere-t is :)

Ez is tetszik, magyar srácok csinálják, de ennyit egyenlőre nem szánok rá, használt meg még nincs belőle:

http://www.rennertraktor.hu/

Jól jön ha sokat kell jönni-menni a közelbe takarmányért, tápért, fáért, trágyáért és nem akarja összecseszni az autóját az ember.

Arra már van egy Isuzu D-Max, ráadásnak már most 3 utánfutó van hozzá a szomszédoknál amit bármikor kölcsönadnak :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2022. 04. 08., p – 17:33

Tényleg erről a filmről mi a véleményetek (főleg a no till-re gondolok):

https://youtu.be/i61OHaVRhiw

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Próbálkoztam kiskerti körülmének közt no-till technológiával, elsődlegesen azért mert rühellek kertet ásni. A módszer lényege, hogy meghagyjuk a területen a többi növény gyökérzetét és ezáltal az megtartja a termőréteget, plusz a földben maradó gyökérzet lebomlik és "visszatáplál". Maga a szántás és vetés egyszerűbb mint a normál ekés megoldás, mert nincs boronálás, egy lépésben mehet a vetés, viszont megjelenik előkészítési fázisban a terület taposása vagy kaszálása.

Sajnos árnyoldala is van a dolognak:
Az ilyen tábla gyomosodik, nem is kicsit. A legtöbb gyomnövény nagságrenddel gyorsabban fejlődik, mint a többi haszonnövény, ezért amíg a haszonnövény nem képes túlnőni és elnyomni a gyomot addig írtani kell. Emiatt nagyobb sortávolságok kellenek.
A talaj tömörebb, kötöttebb, sokkal rosszabb a vízfelvevő képessége.
A talaj  műtrágya felvevőképességgel rosszabb. Műtrágyát gyakorlatilag csak speciális eszközökkel lehet a talaj alsóbb rétegeibe juttatni, a felszínről nem jut le.
Sokkal élőbb a talaj. Ez nem csak a hasznos, de a káros élőlényekre is igaz. A hagyományos szántás kiforgatja a pocokfészkeket, emiatt csökkenti az állományt. Különféle betegségek kórokozóival ugyanez a helyzet.

Kukoricánál azt tapasztaltam, hogy barázdavetéssel kb. fele termést lehet kihozni. Száraz időben, el sem jut a kukorica addig, hogy rendes csövet hozzon.
Csicsóka, T kapával húzott barázdát befoglalja, de nehéz felszedni.
Árkolt krumpli szépen elindul, egyszerűen visszatölthető, de eredmény nem lett, mert megdöglött a szárazság miatt. A hétvégén, majd megint nekifutok.

Szóval, nem minden arany ami fénylik...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem rajongok a telexért de ez jó volt, köszi.

Ehhez képest a falu ahol lakom egy metropolisz :) Sokáig kerestünk házat, nem számoltam de 50+ amit megnéztünk. A legemlékezetesebb Orgovány közelében volt egy luxustanya, kb 5 ha terülttel. A budapesti lovi versenylovait pihentették ott, 8 km volt a legközelebbi település. Az ára egy nagyobbacska panel lakásé volt. Nekem nagyon tetszett, de az asszony megvétózta.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Freedom is just another word for nothing left to lose,Nothing don’t mean nothing honey if it ain’t free...And feeling good was easy, lord, when he sang the blues.You know feeling good was good enough for me,Good enough for me and my Bobby McGee.