A kutyákról kicsit másként

A következő írás a kutyákról, a saját kutyámról, a leendő kutyáimról és a tenyésztésről szól, lehet, hogy megosztó, vagy bántó lesz, mert nem éppen a „szokásos”, vagy átlagos megközelítése a témának. Előre is elnézést kérek, mert nem célom senkit megbántani. Az egész írás az én véleményem, ami nincs kőbe vésve, mindenki úgy gondolja ahogy akarja, és úgy veszi magára ahogy érzi.

Kutyákkal együtt nőttem fel. Nem emlékszem rá, de szüleim szerint még járni sem tudtam, de már a család egyik pulijával játszottam. Azt mondják, hogy a kutyába kapaszkodva tanultam meg járni. Ha nem találtak, akkor benéztek a kutyaólba, és ha ott volt a kutya, fel kellett emelni, mert volt, hogy rajtam feküdt és alatta voltam. Anyám viccesen mondta, hogy néha nem tudja, hogy a kutya, vagy ő nevelt-e fel.

Később, felnőtt koromban, mivel városban és lakásban éltem, fájó szívvel de lemondtam a kutyákról. Az is közrejátszott, hogy van egy „becsípődésem”, ha állatot tartok, akkor igyekszem olyan körülményeket teremteni ami elsősorban az állatnak jó és nem nekem. Röviden, boldog állatokat akarok látni magam körül. Azt is tudom, hogy férfi-soviniszta egy kicsit, de szerintem a kutya térd felett kezdődik, meg amit el tud intézni a macskám az nem kutya. A nagyobbik macskám 10 kiló és a testzsír százaléka kis túlzással nulla közeli (magyarul, nem dagadt), szóval kutyában úgy harminc kiló körül kezdődik az ellenfél neki. Az egy a hármas szorzót nem én találtam ki, de az egy másik történet.

Egy lakásban tartott nagyobb kutya állatkínzás az én logikám szerint, még napi hosszabb sétával együtt is. Az egy kutya tartása is állatkínzás, mert a kutya falka állat és társak nélkül nem a jellemének megfelelő a körülmény, azaz nem lehet igazán boldog egyedül még ha úgy is tűnik, az ember pedig sosem lehet a kutya valódi fajtabeli társa. A falaka mérte lehet kérdés és vita tárgya, de legkevesebb három, de inkább négy, vagy még több. Egy lakásban nagy kutyákkal ez konkrétan lehetetlen, de még kicsikkel is problémás.

Szerintem kutya lakásba nem való.

Most viszont eljött az idő és végre van lehetőségem úgy kutyákat tartani ahogy szerintem jó nekik, mert vidékre költöztünk és hely van bőven. Oké, legyenek kutyák, de milyenek, építsünk falkát, de hogyan? Na itt kezdődik, ami nem éppen szokványos.

Megfogalmaztam az igényeimet a kutyák kiválasztása előtt.

A kutya nem dísz, az öncélú tartásának szerintem nincs értelme, csak azért tartani, mert tetszik, az szimpla egoizmus, viszont valahol megértem. A városi emberekben van valami zsigeri igény a természet felé, még ha nem is vallják be maguknak, de ott legbelül dolgozik valami, ami tudja, hogy a beton nem természetes élőhely. Ezt a természet iránti vágyódást tudja csillapítani a kutya, macska, illetve bármilyen kisállat, mert úgy érezhetjük van egy kis közünk a természethez az állatokon keresztül, mert erdőt ugye nem tudunk ültetni a lakásba. Ha így nézem végül is van értelme a városi kutyatartásnak, csak az éppen az a kutyának nem jó, belekényszerítjük egy természetellenes közegbe, azért, hogy mi jobban érezzük magunkat. Ehhez jön a magány, ha egyedül van, ezért gondolom, hogy ez az állapot egy kutyának kínzással ér fel.

De vissza az igényeimhez. Mivel elég sok csirkét tartunk és jövőben tervezek juhokat, kecskét és szamarat is, elsődlegesen klasszikus őrző pásztorkutyákra van szükségem. Mivel a boldog állat (értsd, a saját természetéhez legközelebb álló körülmények) alap nálunk, a csirkék is szabadon vannak. Ahol élnek egy természetvédelmi terület, szántók és a Tisza mellett van, eddig heti egy csirke volt amit elvittek a ragadozók. Érdekes, hogy jó darabig nem volt gondunk, de aztán rákaptak a csirkéinkre, talán kellet hozzá idő, hogy felfedezzék őket. Nyest, róka, nádi farkas (azaz aranysakál, amit én még nem láttam, de a vadászok többször megfigyeltek már arra) és sas, ami tizedelheti az állományt. Több dolgot tehetek ez ellen, de a leghumánusabb szerintem a pásztorkutya, hogy eszébe se jusson a ragadozóknak felénk portyázni.

Ezekből következik, hogy kutyának ezeket tudnia kéne: tudjon falkában élni és működni, mert egyrészt az természetes neki, másrészt a terület is nagy és egyedül mindenképp kevés lenne, ne bántsa a háziállatokat, főleg a baromfit de a birkát sem, mert együtt lesz velük, védje meg őket, őrizze a portát is, legyen jó a tápanyag hasznosítása, legyen makk egészséges és bírja a rideg körülményeket, mert nem akarok dokihoz járni velük. Négy-öt kutyának tuti nem építek házat, mert az már nem is ház, hanem kutya lakótelep lenne. A tápanyag hasznosítás magyarul meg annyit tesz, hogy mennyit és mit eszik, ami sokkal fontosabb tényező, mint elsőre tűnik. Ha nagyméretű és étvágyú is kutya egyszerre, van belőle négy, mindjárt jön a számolgatás, hogy megéri-e egyáltalán a „védelem” költsége. Nagyjából ennyi az igényem, ugye, hogy nem is sok?

Csak egy apró gondolat, a „ridegtartás”, mint kifejezés nekem mindig is furcsa volt. Úgy hangzik, mint ha valami szörnyű és kemény dolog lenne, padig a vadállatok mindegyike úgy él és köszöni szépen elvan. Nincs kis kabátkájuk, meg szigetelt óljuk és csodák csodájára nem pusztulnak bele. Ismerek orvost, aki szerint ha az emberek is úgy élnének, ridegtartásban, a betegségek töredéke gyötörné őket.

De vissza a kutyákhoz, nem tudom feltűnt-e, de a megfogalmazott igények közül kimaradt a fajta, és az, hogy hogy nézzen ki a kutya. A fajta nem érdekel, a külső nem számít csak a belső, tőlem lehetnek a világ legrandább kutyái is, ha okosak és teszik a dolguk. A szépség elve értelmetlen, az ember által definiált hülyeség, ami biztosan rossz irányba viszi a fajtát, lásd például a jobb sorsra érdemes német-juhászokat a deformált diszpláziás csípőjükkel. Lehet, hogy valakinek az szép, de megkérdezték erről a kutyákat is? De legalább jól mutatnak fotókon, meg a kiállításon az extrém hosszú lépéshosszal. Futni már nem nagyon tudnak, de sebaj.

Ennek ellenére, némileg magamnak is ellentmondva, egy ideig szerettem volna, valamilyen ősi magyar fajtát, de nagyon gyorsan bukott ez a projekt. Ha jobban utánajársz, se nem ősik, se nem magyarok se nem fajták. Erről később. Szóval két fajta jöhet volna szóba, a kuvasz és a komondor, de egyik sincs olyan állapotban, hogy ezeket az igényeimet kielégítse. A kuvasszal már vannak valódi pásztorkutyás próbálkozások, több falka is dolgozik, de még nincsenek hosszabb távú tapasztalatok velük és nincsenek a tenyésztésben felhasználva, a komondor meg legnagyobb bánatomra, finoman szólva is, elég lagymatag szinten áll.

Itt pár szó a fajtatenyésztésól. Röviden, egy katasztrófa. Kicsit hosszabban, nagy katasztrófa, ami ha így megy tovább a genetikai torzók irányába mutat. Mutathatna nekem valaki egy olyan fajtaleírást, ami a nem a külső tulajdonságokról szól, hanem valódi belső értékekről, objektív tesztelési metodikával. Nem két mondat, amit soha senki nem ellenőriz, hanem fajta kutya objektív jellem, okosság és működőképességi teszt. Hát nem lehet Dunát rekeszteni vele.

Így álljon a füle, a színe ilyen meg olyan legyen, a járása így nézzen ki, a szőre erre pöndörödjön, a farka meg arra. Juj de szép. Ja kutya egyébként meg egy ostoba állat, beteg és mellesleg semmire se jó. Sebaj, de legalább szép, persze majd diszpláziás lesz, meg ha nem tisztogatjuk a pofáján a redőket az majd jól begyullad, vagy befordul a szemhéja, bélcsavarodása lesz. Keress csak rá: kutya örökletes fajtadiszpozíciós betegségek. Siralmas. Vagy ott vannak a hatalmas száz kilós monstrumok, a megalománia eredményei. Olyan torzak, hogy még futni sem tudnak és jó ha nyolc évig húzzák. Nem vicc, van olyan kutya ami képtelen futni, egyszerűen nem alkalmas rá a teste. De legalább nagyok, a kert díszének jók meg menőzni a szomszédoknak, de állatnak már koránt sem. Hogy az állatnak mi a jó? Az meg kit érdekel!?

Az a fajta, aminek bármilyen genetikailag örökletes betegsége van, degenerált! Pont. Testileg elkorcsosult, elfajult. Csúnya ezt mondani, de ez a tudomány álláspontja. Na most keress egy fajtát aminek nincs semmilyen örökletes betegsége. Jó szórakozást hozzá.

Házi feladat, keress rá mióta vannak fajták és miért vannak, mi az igazi oka a fajtatenyésztésnek, miért alakult ki. Annyit segítek, hogy nem az állat jóléte a vezérlő elv.

A fajtatenyésztés zsákutca. Vérlázító a tenyésztők magatartása, persze tisztelet az igen kisszámú kivételnek, mert van olyan is. A fajtaszövetségek, meg beképzelt belterjes gittegyletek, akik plecsnikkel jutalmazzák maguk, a degenerált kutyáik, még további lerontása miatt. A lényeg, hogy nekik tetsszen a kutya, nem pedig az, hogy egészséges és okos legyen. Ott van például az angol bulldog. Na az egy vicc, még szaporodni sem tud magától és annyira ostoba mint a föld, épp csak nem forog. Egy barátomnak van egy, aki mellesleg őrkutyákkal dolgozik és valami kutyamentésből került hozzá a bulldog. A környék legsuttyóbb macskái azzal szívatják szegény ostoba állatot, hogy előtte galoppoznak. A kutya ordítva, maximális erőbedobással, habzó szájjal hörögve vágtat a macska után, aki szemmel láthatólag erőlködés nélkül galoppozik úgy 40%-os erőbedobással, hátra-hátra pillantgatva. Futtatja a kutyát egy kicsit, utána kiröhögik a többiekkel, cserélnek és jön a következő macska. A barátom esküszik rá, hogy versenyből csinálják a macskák, hogy melyik bunkó tudja közelebb engedni magához.

Ezt persze ne téveszd össze azzal, hogy szereted-e a kutyát. Persze, szereted, de attól még a többség degenerált és nem kéne szaporítani tovább. Másik ismerős argentin dogja, ha megijed beugrik a gazdája mögé, aki mellesleg 45 kilós lány. Amikor kérdeztem, hogy fog megvédeni ez a kutya, a válasz az volt velősen, hogy sehogy, mert gyáva, de így is szeretem. Hát ez a kutya is egy vicc, de ettől még nem vonom kétségbe, hogy a gazdája nagyon szereti.

Volt tragikusabb történet is egy barátommal. Vett egy kajnak hazudott selejtet. Mindig is volt kutyája volt, nem lehet mondani, hogy ő rontotta el, ráadásul ezt a harmadik kutyának vette. A kutya annyira degenerált volt, olyan ultra-agresszív, hogy életveszélyes lett. Az állatorvos el akarta elaltatni, de nem tudta, mert nem fért hozzá, végül hivatásos vadászt kellett hívni, aki lelőtte a kenelben. Hát nem ez a tenyésztői etika csúcsa.

És itt jön a közel megoldhatatlan feladat. Hogyan válassz kutyát? Hogy történik ez általában? Az egyszeri vásárló, nem ért igazán a kutyákhoz, elmegy valami hirdetésben talált, jobb esetben a tenyésztőhöz, rosszabb esetben a szaporítóhoz és nagyjából küllemre, hasra-ütéssel választ. Előtte persze kitalálja, hogy melyik kutya tetszik neki és kicsit utánanéz, hogy mit hazudnak a fajtáról és a jelleméről. Például az élete árán is megvédi a gazdáját, vagy a legokosabb kutya, családcentrikus, meg ilyen-olyan a mozgásigénye. Ilyenkor a vásárló még abba a triviális dologba se gondol bele, hogy a kutyák nem egyformák és ezt a fajtán belül értem. Van okosabb, van butább, van bátrabb, van gyávább, van agresszív és van jámbor. A fajtaleírás jó esetben is csak egy nagyjából használható iránymutató, ami vagy úgy lesz vagy nem. Nem azt mondom, hogy nem ér semmit, de azt hinni, hogy olyan lesz a kutya, mint a mit ott állítanak, az balgaság.

Utána megnézi az almot a tenyésztőnél és az jaj de cuki, vagy ez jött oda hozzám alapon dönt egy-két perc alatt, valódi szakértelem nélkül. Még rosszabb, ha megsajnálja valamelyik nyomi kölyköt, utána többnyire ráfarag vagy esetleg nem, de ez csak a szerencse dolga. Ha nem nyert akkor szenvedés, menhely, vagy kóbor kutya lesz belőle a gazdi emberségétől függően.

Hát kösz, nekem ez nem jó így én nem akarok zsákbamacskát, pontosabban zsákba kutyát. Mivel voltak konkrét igényeim, elkezdem telefonálgatni. Az eredmény siralmas volt. A legalja, a kutya mindent tud, találkozunk a bevásárlóközpont parkolójában és már vihetem is volt. A van pecsétes papír a kutyához és megnézhetőek a szülők, már egy fokkal jobb, de a működni fog-e kérésre, a válasz a jobbik estben is a fejvakarás volt. A dolgoznak-e a szülők, itt persze a kutyákról beszélek, már esélytelen küldetésnek bizonyult. A tenyészkutyák nem dolgoznak. Díjak vannak, de a munkaképességre bizonyíték az nincs. Akkor honnan tudjam, hogy mit várhatok ténylegesen? Nekem nem kell olyan kutya akinek egy idegen belenyúlhat a szájába, hogy zsűrizze. Nekem olyan kell, akinek ha a gazdáján kívül bárki matatna a szájába annak leharapja a kezét. Vagy majd a betörő megnézi mekkora foga és ha elég nagy akkor, juj ide nem török be? Itt egy zárójeles megjegyzés, Erdélyben vannak olyan kalibakutya falkák, ahol a gazda nem ad nevet a kutyáknak, ezért mert ha a betörő esetleg megtudja a kutyák nevét, még a végén elhívhatja őket.

Akkor legyen B terv, keressünk munkakutyákat és onnan induljunk visszafelé a forráshoz. Na az meg mégis hogyan? Ilyen hirdetés ugyanis nincs. Bevált munkakutya megnézhető, szülők elérhetőségét kérésre megadom. Na ilyen hirdetést nem találtam. Akkor nézzünk szét a tanyavilágban. Hát ezzel a kéréssel beállítani hívatlanul valahová, ahhoz azért pofa kell. Nekem van, ennek ellenére a gazdák reakciója meglepően kedves volt. Ez a kutya innen van, az meg onnan, ez erre jó, arra nem, ez ügyes, az ostoba. Ami nekem kellett volna, olyat viszont nem találtam.

A gond csak annyi, hogy amit akartam az Magyarországon ritka. Klasszikus őrző pásztorkutya falka, ami baromfit is őriz, elég rétegigény, legalábbis szerintem. Hát ez is bukta.

Már másfél évnél jártam a keresgélésben és mivel ez egy hosszú távú projekt nekem, nem adtam fel, inkább időt szántam rá, mert megpróbálok nem ráfaragni a kutyákkal. Rábukkantam egy kinológus előadásira, aki pásztorkutyákkal foglakozik. Ha valaki, akkor ő talán tud segíteni. Némi utánjárás után sikerült felvenni vele a kapcsolatot. Elmondtam neki, hogy mi a bánatom, mire kéne kutya és milyen körülmények közé. Szerencsémre ő az a fajta szakember aki nem csak beszél róla, hanem csinálja is. Azt mondta tud adni kutyát. Egy apró bökkenő van, Erdélyben van, de ott még tényleg dolgoznak a kutyák. Akkor már nem érdekelt semmi, úgy döntöttem elmegyek én akárhová egy normális kutyáért, de szerencsémre sokat van itthon is (Mo.) a tenyésztő, elhozta ő a kutyát.

A kutya kiválasztása úgy történt, miután átbeszéltük az igényeim, a kutya leendő feladatait és az én képességeim, tapasztalatom, utána ő választotta ki a kutyát, itt van tessék ez az, ez jó lesz. Mivel tényleg nem érdekelt, hogy néz ki kutya és milyen fajta, nekem megfelelt így és megbíztam a tenyésztő választásában, már csak azért is, mert a kutya garanciális. Ha nem működik, nem őriz, vagy megeszi a csirkéket, kicseréli. Elmentünk a kutyáért, ott együtt voltunk a kutyával jó ideig, a tenyésztő meg közben figyelte a kutya viselkedését. Miután úgy döntött, hogy nincs gond, vélhetőleg összepasszolunk majd és működhet a dolog, vihettük. Kérdeztem, van-e olyan, hogy nem adja oda? Van, amit kaptunk, azt már el akarták vinni, de az előző jelöltnek nem adta oda. Ilyenkor keres másikat a vevőnek.

A kutya garanciális. Na ilyenről se halottam eddig. Mondtam is, hogy ez biztos valami alibi szöveg, mert úgy is mindenki megszereti a kutyát és nem fogja kicseréltetni. Hát nem. Erdélyben munkára a nyáj tulajdonosa veszi általában a kutyát, amit odaad a pásztoroknak, de az is előfordul, hogy nem látja a kutyát, csak fizet. Viszont ha nem működik a kutya szemrebbenés nélkül visszaadja. Ilyen is van.

Miután megegyeztünk, utána rákérdeztem, hogy ez mégis milyen kutya. Oké, keverék pásztor, de nagyjából mi, úgy is mindenki ezt fogja kérdezni először. Nagyjából KAJ vagyis közép ázsiai juhász, miről azért megjegyzendő, hogy olyan nincs is, csak a nyugati szögletes szervezetek béna leírásaiban. Olyan, mint ha azt mondanánk, hogy európai macska. Na ott az udvaron áthaladó mirci egy európai macska. Senki sem hívja vidéken az ház körül élő macskát európai macskának, sőt az sem érdekli, milyen fajta. Az egy macska és ennyi. Ilyen a közép ázsiai juhász is. Az ottani kultúra nem a pecsétes papírokban hisz, hanem a teljesítményben. Ha őrzi a nyájat és működik akkor pásztorkutya. Mindenki hívja valahogy, alabai, kangal, akbash, koyun, kaliba és találnak egy kiemelkedő kutyát azzal fedeztetnek tovább, legyen az bármi. Kinológus mondta, hogy volt olyan területen kutyát nézni, ahol nem értették a fajtatiszta fogalom jelentését, amikor magyarázta, akkor meg hülyének nézték. Igazuk volt. Ha valaki talál egy türkmént aki azt mondja, hogy fajtatiszta közép ázsiai juhászom van, na annak gratulálni fogok. Neki alabai kutyája van, ami ott annyit tesz, pásztorkutya. A típust határozza meg, nem a fajtát, az FCI meg hívja ahogy akarja, nagy ívben tesznek rá.

Persze az arab kereskedés igen rafinált, ha nem értesz hozzá, eladnak neked bármit, bárminek. Vehetsz kangalt amiről itthon lemosódik a festék, vagy ha megnézi egy igazi szekértő, ránézésre mondja, hogy a fele dog a kutyának, hogy nagyobb legyen, mert az európaiak idióták és méret fétisben szenvednek. Ha a fajtára gerjedsz, akkor azt kapod, persze mögötted meg jól kiröhögnek. 

Tényleg, a méret. A kutyám 60-70 kiló körüli lesz, ami elsőre nagynak tűnik, de az európai „csúcstenyésztőknek” hála már van KAJ-ból 90-100 kilós is, azokhoz képes közepes méretű. Na a nagyok, azok nem működnek. A valódi munkatapasztalat az, hogy 70 kiló felett nincs működő pásztorkutya. Nem elég nagy a szív és a tüdő a test méretéhez és a kutya nem bírja a terhelést. És jön a meglepi, fajtabetegségek, diszplázia és rövid élet képében. Ez az európai kutyás csúcsteljesítmény. Makk egészséges, jól működő kutyákat lerontunk a megalománia oltárán. Menő, nagy, drága, beteg és rossz, de van pecsétes papírja, meg szép díjai. Íme a fogyasztó társadalom hatása az életre, de az életet nem lehet átverni, csak az embert. Az élet kegyetlenül megtorolja az ostobaságot.

A kutyám keverék, nagy testű molosszer, várható élettartama 15 év, fajtabetegsége nincs. Élelmezése napi egy marék főtt rizs és egy darab csirke far-hát nyersen, heti négy-öt nap, egy, esetleg két nap böjt. Annyi ukázt kaptam még, ha nincs időm főzni a rizst, akkor csak szárazon dobjam bele egy kis vízbe, jó neki az úgy is. Hő? Ez azért elég spártai gondoltam, aztán meg néztem ki a fejemből, amikor a kutya a csirkék magkeverékét jóízűen eszegette. Szárazon!

Felhívták rá a figyelmem, hogy a kutya legyen sovány, csak akkor magad egészséges. Jé ez az embereknél is így működik. Ha a két hátsó borda kilátszik mozgás közben, akkor egészséges a kutya.

Ki fog derülni mennyire működik, egyelőre nagyon pozitívak a tapasztalatim. A pásztorkutyák lényegéből adódóan nem kell tanítani őket, sőt azzal jó eséllyel csak rontunk rajta, ösztönből önállóan dönt és cselekszik. Ez a lényegük, emberi utasítás és gyakran jelenlét nélkül dolgozni. Ez, ha nem értünk hozzá, tűnhet úgy, hogy a kutya konok és önfejű. A párom kitalálta, hogy megtanítja az „ül”-t a kutyának. Odahívta magához, ül vezényszó, segg lenyom, jutalomfalat. Másodszorra odahívta, ül, kutya magától leült jutalomfalat. Harmadszorra odahívta, kutya egyből leült és kérte a jutalomfalatot. Hát akkor a foglalkozás véget is ért, ennyi volt a tanítása. Azóta tudja.

Azt ígérte a tenyésztő, hogy nem fogja bántani a baromfit. Hát ez így van, teljesen közömbös irántuk, nem kellett fegyelmezni, alapból ilyen, veleszületett és nem tanult tulajdonság. Ez az igazán jó kutya ismérve, nem tanításra, vagy kényszerből tesz valamit, hanem mert olyan és kész. Például a jó pásztorkutyának gyenge a vadászösztöne. Nemrég sétáltunk, és a mezőn négy nyúl tőlünk 2-3 méterre ugrott meg a magasabb növényzetben. Gondolom kivártak, hátha elmegyünk mellettük, de a kutya telibe kapta őket. Utánuk iramodott, de egyetlen vezényszóra megállt és visszajött. Ami még érdekesebb, hogy amit kiáltottam a „hagyd” volt, amit előtte nem is hallott, nem tanítottam, egyszerűen tudta mit karok. Gondolom a hangsúly számított, vagy a fene tudja, ezen agyaljanak a kinológusok.

Most éppen keresem a falka második tagját, mert az első úgy tűnik megvan.

Pár kép a kutyáról: https://imgur.com/a/mdYCh2m

Ezek után, ha valaki képes volt végigolvasni amit írtam és nem sértődött meg, úgy is rákérdez ezért előre leírom, a kutya innen való:

https://turknomad.ro

Hozzászólások

Az agyatlan tenyésztés nem csak a kutyákat sújtja..

Szerintem kutya lakásba nem való.

Innentől már hibázni nem lehet, maximálisan egyetértek ezzel a gondolattal. Remek írás, én csak egy dolgot hiányolok, képet a kutyáról :)

Finomitanám a mondást azzal hogy nagyban fajtafüggő. A munkakutyák, és benne különösen egyes fajták, mint pl. a husky, él-hal a fizikai aktivitásért. Az szenved a lakásban, hacsak nem vagy totál kutyabolod és adsz meg neki napi 2-3 óra kemény munkát. Más fajtáknak kisebb a mozgásigénye.

Ettől eltekintve a kutyát a gazda közelsége boldogabbá teszi mint az hogy kint kuksolhat a kertben, igy azt mondanám hogy a legjobb ha a gazda mellett van aki sokat foglalkoztatja, sétáltatja. Nekem van egy 15 éves ágyban alvós benti kutyám, de rengeteget foglalkozom azzal hogy mozgatva legyen. Ma pl. egész nap kutyanapköziben van, de a napi 3 séta minimum, és ahova csak fizikailag lehetséges, visszük magunkkal. De nem is a kora a lényeg, 8 meg 4 évesen is boldog volt a lakásban.

A lényeg hogy fajtájának megfelelő egészséges mozgáshoz jusson, egyébként semmi gond a lakással.

Ismerek olyan gazdát aki ~30 kilós kutyát tart lakásban, de azzal oldja fel a problémát hogy havi egy vagyonért minden nap napközizteti (vagyis egész nap futkos a többivel).

"és ahova csak fizikailag lehetséges, visszük magunkkal"

Igen, pont ezekbol van sokunknak elege.

Nem feltetlen a tiedbol, de elegge kis aranyban van normalisan megnevelve a kutyajuk azoknak, akik igy allnak hozza. Jobb esetben a szart osszeszedik, de gyorsan bebizonyitjak, hogy annak ellenere is tudnak seggfej gazdak lenni. Kedvencem Mr es Mrs NemBantAzSenkitCsakJatszaniAkar, aki annyira nem kepes, hogy legalabb a mondata vegen kimondja a kutya nevet, es hogy "nem szabad", csak a tarsalgas szamit, a kutya meg addig csinaljon amit akar, mert ugyis mindenkinek szeretnie illik azt a kis cukisagot. Akinek meg ez nem tetszik, azt meg majd jol megbunteti, hogy o nem is beszel ilyen szivtelenekkel, hat milyen emberek vannak!

Sajnos sok ilyen gond van még, igazat kell adnom neked. De pl. a kutyapiszok felszedés nagyon elterjedt már, talán a nevelés, pórázon tartás kultúrája is fejlődik majd.

(Elvileg) kutyát kötelező pórázon tartani, kivéve ha

- engedelmes vizsgával rendelkezik

- feltétel nélkül behivható

Szoktam is szólni érte, ha olyan a helyzet. Sajnos nálunk százával kószálnak a gazdák meg a kutyáik póráz nélkül, nem győzöm őket kerülgetni. Úgy, hogy 200 méterre van a zárt kutyafuttató, ami direkt erre van.

Mogorva a többivel a sajátom, nem szereti ha az arcába másznak, ezért kerülöm őket elsősorban.

Szerkesztve: 2022. 10. 25., k – 12:16

Köszönöm, nagyon sok új dolog volt benne a számomra.

Hálás köszönet ezért a bőséges írásért! Nagyon hasznos lehet bárkinek! 

Egy apró strory juttott eszembe közben ami kicsit ide vág. Egy jóbarátom rendeteget túrázik Erdélyben. Többnyire tökön paszulyon át. A kérdésemre, hogy és a medvékkel mi a helyzet, nem fosol? A következő választ adta: ááá, nem azoktól kell tartani, hanem a pásztorkutyáktól! Eddig szerencsénk volt mert időben elő került a juhász és vissza hívta. :-)

Az bizony, kemények. Akit érdekel a téma ez "kötelező":

Kalibakutyák / Archaikus kutyatartás! Beszélgetés Czéher Györggyel és Balog Péterrel!

1. https://youtu.be/xOUgFYP_myM

2. https://youtu.be/Q77p-yJ8eRM

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Köszi :)

Ha nem ér oda a juhász, valami ilyen lett volna a vége https://youtu.be/at82FNUqzfA?t=36

:)

Ezek a Laci videói (akitől van a kutya) nagyon tanulságosak (főleg lent a védőruhás bátorság tesztek): https://www.youtube.com/c/kinomad1/videos

Érdemes csóri komondorokat megnézni :( Teszteltek vagy 40 kutyát, 1 azaz egy darab ugrott neki a bundának. Élete árán is megvéd... Ja persze. Nem bántani akarom a komondort, mert nagyon tetszik, még talán lesz is valamikor, de a fajtalírás köszönő viszonyban sincs a valósággal.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Még nem tudom, csak tetszik :) Hogy legyen értelme, van egy állami génmegőrzési program és magyar parlagi szamár tartásra még támogatást is adnak, mert csak pár száz egyed van belőle. Gondoltam beszállok segíteni a megőrzésbe.

Meg ha utána kötök egy kiskocsit, el tudok menni vele a boltba :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ismerős szintén vett garis kutyát, munkára. Ha nem működik, adnak másikat helyette.

Örülök, hogy vannak ilyen tenyésztők. Azon filóztam, hogy a munkakutyáknál van ami alapján lehet értelmezni a "működik - nem működik" kérdést, de a házi kedvenceknél ez már bajos lehet. Ha nincs célja a kutyának minősége se lesz.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 00:06

Élvezettel olvastam az írásod! Nem csak a kutyák érdekesek, hanem az ember is aki írja blogposztot. Gratulálok a kutyához, szerintem kölcsönösen elégedettek lesztek egymással!

Nem vagyok kutyás, úgyhogy nem sértődtem meg :-) Az állattartási filozófiád tetszik és egyet is értek vele. Pont ezért nincs is állatunk jelenleg. Sehogy nem fér bele az életformámba az eddiginél több felelősség. Pedig egy macska elférne, az jól is érezné magát a környéken szerintem.

A környezetmben azért találkozok kutyákkal és megfigyeltem, hogy a "keverék" kutyák mennyivel jobban viselkednek. Volt egy kifejezetten okos, az is keverék volt. Lehetett beszélni hozzá és látszott rajta, hogy érti. Tudjátok hogy van ez.

A macskákat kedvelem, és nem tudom megérteni, hogy miért vesznek az emberek fajta cicákat, miközben a sima házimacskák tökéletesek, minden féle színben előfordulnak és ingyen vannak. Ha kiskorától kézhez van szoktatva, akkor meg lehet simogatni. Fajta cicából meg eddig olyanokat láttam, hogy tiszta idegbetegek voltak és utálták az embereket. Olyat minek tartani?

Van ismerősöm akinek olyan túltenyésztett kutyája van, ami nyáladzik, hörögve veszi a levegőt és valami mirigyeket időnkéni ki kell tisztítani neki. Kész horror. És utána olvasott előre és neki ez kellett. Fizetett érte. Érthetetlen.

A macskák esetén azt várom már, hogy az evolúciójuk során eljussanak arra a fejlettségi szintre, hogy ne szaladjanak ki az autók elé. Biztos el fog ez is jönni, kivéve, ha az autók idő előtt kihalnak. Ott a dilemma, hogy bent tartsd a macskát, és akkor az ugyanúgy szenvedés neki ahogy a kutyának is, vagy kiengeded és statisztikailag megfelezed-harmadolod az életét. Én kinti macska párti vagyok, inkább legyen rövid az élete mint unalmas.

Ja, és még azt akartam írni a kutyákról és a kutyatartásról, hogy szeretem azért a kutyákat, de annyira nem hogy vágyjak rá, hogy legyen kutyám. Amit viszont ki nem állhatok az az ha a kutya nem tudja hol a helye, el van kanászodva. Vannak ismerőseim akiknek olyan kutyájuk van, hogy folyton útban van, zavarog. A non plus ultra pedig amikor az asztalhoz jön kunyizni, felugrál és nem lehet enni tőle. Kifáraszt, hogy folyton a kutyát kell hessegetni és nem tudom elengedni magam. Nem vagyok tisztaságmániás, de ha rámnyáladzik egy idegen kutya az jóval túl van az ingerküszöbömön. Pláne ha ennék. A gazdájuk meg nem szól rájuk és nem akarja kizárni a kutyát, mert az is ember és társaságra vágyik. Az ilyen emberek eltaszítják maguktól az embereket a kutyájuk által.

A macskák esetén azt várom már, hogy az evolúciójuk során eljussanak arra a fejlettségi szintre, hogy ne szaladjanak ki az autók elé.

Nekünk van két, utcáról befogadott, testvér pár cicánk. Érdekes módon nem mennek ki az utcára. Ha néha nyitva a kapu, akkor kiszöknek, de max. az árokig mennek, amint autó hangot hallanak már szaladnak is vissza. A kerteken át viszont pár szomszédnyit elcsavarognak.

Köszi a véleményed :) Tipikus nyugati értelmetlenség a "fajtatisztaság" és a fajták használatának kialakulása a típussal szemben, a beteg gondolkodásunk eredménye. Még ha lenne is benne logika, a pénz az ego és a korrupció hatja át. A tudomány sokadik baklövése, mert egy dolgot nem vettek számításba, az életet magát. A természetet nem lehet lefizetni, vagy aki hisz, mondhatnám úgy is, hogy Isten nem korrupt. Szelekciós nyomás nélkül azonnal elindul a leromlás, a degenerálódás, a fajtatenyésztők pedig pont ezt vették ki a követelmények közül elsőnek, pedig lehetne alkalmazni jól felépített fajtakövetlémenyekkel.

A macskákat én is bírom, azok mindig is éltek, élnek velünk. Mivel jóval kevesebb figyelmet igényelnek, sokkal önállóbbak mint a kutyák, könnyebb őket tartani, bár ez igen rossz szó, ezért is írtam inkább, hogy velünk élnek. Aki macskát "tart", az pont azt csinálja, mint aki szobában tartja a kutyát. A kevesebb figyelmet persze a házimácskára értem, az viszont "fogyóeszköz", sokkal keményebb az életük, mint egy átlagos kutyának, ők azt a terhelést kapják, amit az erdélyi nagyragadozókkal élet-halál küzdelmet folytató pásztorkutyák. A vidéki macskánál ez napi rutin, van kameránk az udvaron és felvette, ahogy éjjel rókával verekszik a macska. A macska nyert, döbbenetes volt, simán elzavarta a rókát. A macskák emellett folyamatos kutya veszélyben is élnek. Nálunk van olyan macska ami át tud menni az úton, többször megfigyeltem, hogyan csinálja. A viszonylag nagy forgalmú főút mellet leül és néz jobbra-balra folyamatosan. Amikor üres az út, szépen keresztbe a legrövidebb vonalon átfut. A mieink meg sem közelítik az utat. A vidéki "harci-macskák" szerintem szuperintelligensek, csak nem foglalkoznak velük, szerintem nem kapnak megfelelő tiszteletet. A fajta tenyésztés itt is megtette a hatását persze, de egy szobában sínylődő macskáról egyszerűen nem ehet megállapítani a intelligenciáját. Mit vizsgálsz? Ha meg kiengeded rövid úton kiderül mire képes, de ha nem elég okos elpusztul. Gyorsan. Ezt nem vállalja be senki, aki fizet egy macskáért.

A pofátlan állat a gazda hibája. Nálunk több ismerős döbben meg azon, hogy az egyébként bejárós macskák, ebédnél mikor odaültek az asztal mellé, a párom (főleg ő a macskaidomár) csak annyit mond, még csak meg sem emelve a hangját, hogy kifelé. A két macska föláll és elvonul. Többen kérdezték, hogy csináljuk ezt, tanítjuk őket, a válasz mindig az, hogy nem, nem tanítjuk semmire, egyszerűen csak nem merték még kipróbálni, mi történik ha nem mennek ki :)

Erről egy szintén nem szokványos dolog. Nekem meggyőződésem, hogy van egy olyan sík az ember állat kommunikációban, amit még nem értünk. Nem verbális, nem gesztus és nem kémiai. Mondhatnám, hogy valami telepátiaféle, de igazából fogalmam sincs, hogy mi, csak tapasztalom. Az egyik macskám különösen fogékony erre. Azt vettem észre, hogy előbb teszi meg amit akarok, mint ahogy kimondanám. Ezt elkezdtem tudatosan tesztelni. Mondok egy példát. Macska ül az ablakban és néz kifelé. A szoba másik feléből, mögötte állva, az izomzatom ellazítva, nehogy valami mozdulat legyen az ok, de persze a macska nem is engem néz, arra gondolok, hogy menjen el az ablakból. A macska erre visszafordul, rám néz és leugrik. Ez túl sokszor sikerül, ahhoz, hogy véletlen legyen. Ennél vannak furfangosabb próbáim is, de nem untatlak vele. Most a kutyával fogok próbálkozni, ha már jobban összecsiszolódtunk.

Beszéltem kinológussal erről, érdekes, de nem röhögött ki, pedig arra számítottam, ha esetleg működik a kutyáimmal is, kidolgozunk majd valami tesztet. Ő is kíváncsi lett. Arról beszéltünk, hogy a kutya megérzi a félelmet az emberen. Amikor firtattam, hogy hogyan, a jelenlegi álláspont az, hogy az izzadság kémiáján keresztül, szaglással. Amikor azt kérdeztem, hogy erre van-e hátszeles teszt, ami kizárja ezt, komoly fejvakarás volt a volt a válasz.   

Még annyi, ha kint eszük vendégekkel a pergolában az udvaron, a kutya távolabb lefekszik tőlünk. Nem tanítottuk rá, nem fegyelmeztük.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Kár, hogy a magukat kutyabarátoknak nevezők elenyésző része gondolkodik így. Én nem szeretem a kutyákat, de élvezet volt olvasni.

Osztom a véleményedet. Az "eltenyésztéshez" szerintem az is hozzátartozik, hogy nagyon kevés az olyan leendő tulajdonos aki ennyire tudatosan keres kutyát mint te, ezért azokról a problémákról amelyekről írtál egyszerűen nem is tud, hogy az probléma lehet. Nekik csak a kinézet számít, az alapján választ. Szerintem a többségük azt se tudja, hogy egyes fajtáknál bizonyos betegségek nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki mint másoknál. Volt anno a Discovery-n vagy az NG-n egy műsor régebben a kutyafajtákról, abban szépen felsorolták, hogy melyik fajtának milyen jellemző betegségei lehetnek. Ha jól rémlik, már abban a listában sem volt olyan fajta amelynek ne lett volna jellemző betesége. Az pedig nem magától alakult ki náluk, ahogy te is írtad. Szomorú.

Én eddig egy, azaz 1 kedvenc-kutyással találkoztam, akinél ez elsődleges szempont a kutya egészsége volt. Sajnos a jelenlegi igénytelen tenyésztés elsősorban a vevők miatt virágozhat, a tulajdonosok fejében kéne igazán változtatni. Ebben nem vagyok túl optimista, szerintem ilyeneket a suliban kéne oktatni, de ez jelenleg teljesen irreális. Az lenne az ideális, ha ciki lenne buta és beteges kutya. 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az volt az érzésem, hogy a leírásod leginkább a "sinka" kutya tulajdonságait, jellegét járja körül.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A sinka inkább terelőkutya, nekem meg őrző pásztorkutya kell, de a sinka nagyon jó példa arra, hogy ahol objektív belső tulajdonság és teljesítmény mérés lehet, ott semmi értelme a fajta bohóckodásnak, a típus felülír mindent. Csúnya de működik :) A szomszédom mesélte, aki vadász, egy barátjánál nyájánál volt, ott látott egy ilyen kutyát. Mondja a haverjának: - Te, hogy néz ki ez kutya, hozzam a puskát? Hozzá nem merj érni ez a világ legjobb kutyája - volt a válasz és egy fütty, mire kutya az összes juhot egy pillanat alatt beterelte a karámba.
Annyit mondott a szomszéd, hogy ilyen ügyes kutyát még sose látott.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Érdekes volt, köszi. Nekem különvéleményem van a városi kutyatartókról (mely halmazba nyilván nem tartozol bele, a kertes házban házőrző kutyát tartók sem). Mind (na jó, 99%) lelki sérült, szeretethiányos, magányos, egoista ember, akinek a többi ember levegő, vagy még annál is kevesebb. Merj csak egyre is rászólni, hogy ne vizelje le az autód kerekét, esetleg legyen szíves magával vinni az elegánsan a járda közepén hagyott valamit, vagy hogy ne már neked kelljen lemenni a járdáról az úttestre, mert "nem bánt" a póráz nélkül futkosó, mindenkit megszaglászó kis kedvenc. Ha kíváncsi vagy a magyar nyelv gazdagságára, ajánlom próbáld ki. Mindegy, hogy borostás csavargókülsejű az illető, vagy jólöltözött szoláriumozott úrihölgy, az indokolatlanul heves reakciójuk és a nyelvi készletük ugyanaz.

Talán nem a témához tartozik, elnézést, de ha kutya, akkor nekem ezek a mindennapos élményeim.

Megértem amit írsz, hasonlóan gondolom és is. Ha vendég jön hozzánk, még a macskákat is elzárom, mert tudom, hogy nem mindenki bírja őket.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Vajon van-e okunk arra, hogy teljes mértékben elzárkozzunk a "háziállat" kifejezés olyan értelmezésétől, miszerint házzal (óllal, istállóval, pajtával) rendelkező állatról van szó? Tehát nem [csak] háznál lévő, hanem "házban" lakó az állat! Ebben kontextusban csak egy értelmetlen és sajátosan fancy kifejezés a "ridegtartás", hisz mégis mi indokolná, h iylen módon kegyetlenkedjünk az állatokkal? Ridegtartásról abban az esetben lehetne érvényesen beszéni, ha más tartásra nincsen mód! A vadon élő állat is keres magának menedéket. Nem igaz h ha odafagy kőhöz, attól egészségesebb lenne!
"A kutya az ember legjobb barátja" kétirányú viszonyulást jelöl, amiben nincsen helye a bármennyire is nagyra tartott "szakertők" vélekedésének! Én aztán nem hallgatnék rájuk! 
Hosszútávfutóként nyilván tisztában vagy vele, h az ilyen jelelgű sportok javítják a metabolizmust, anyagcserét. Azaz bevitt kalóriát hatékonyabban használja fel a szervezet. De a zsírpárnák hiánya egy sor szempontból hátrányt jelent. És ezek éppen azok a szempontok amik - sztem - lényegesek lehetnek a pásztorkutyádnál: hideggel szembeni ellenállás, ne legyen sérülékeny. Szóval ez a marék rizs, csirkefarhát duma egy 70 kilós állatnál - hát speciel engem eléggé elgondolkodtatott volna, h faképnél hagyjam az illetőt! 
Azt gondolom, h ez a választott szitu most új Neked és nyilván szükséged van tanácsokra a legkülönbözőbb dolgokban, de valószínűleg épp erre utaznak ezek a "szakértők" - akik nem adták oda az előző aspisránsnak a kutyát, mert sztük nemneki volt való. Ez csak kábítás! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Esetleg te tisztában vagy vele, h mi lesz a garanciában lecserélt "nem-dolgozó" kutyák sorsa a továbbiakban ezeknél a jóembereknél? Megjavítják őket vagy...?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem hinném, hogy bármi bántódása esne ennél a konkrét tenyésztőnél a garanciális kutyának.

A kritikám sokkal inkább arra vonatkozik, hogy megmosolyogtató, ahogy valós tudás nélkül dobálózol a ridegtartás szóval. Láthatóan fogalmad sincs ezen tartási mód mibenlétéről, kialakulásáról.

Több dologról is írtál, megpróbálok reagálni rájuk. A ridegtartás szerintem nem kegyetlenkedés, hanem az a "normál" tartás és az állat bezárása a hibás. Nyilván olyan körülmények kellenek az állatnak, amiben amúgy a természetben élne, például nekem a csirkéknek rengeteg búvóhely van, a metszésből marad gallyakat kupacokban kint hagyom és imádnak abban kotlani. Hirtelen nem találom, de néztem videót egy önellátó gazdával, aki úgy gondolkodik az állatokról mint én. Vannak lovai, istállóban tartotta őket. Kipróbálta mi lesz ha nem zárja az istállót. A lovak nem mentek oda, pedig még fűtve is volt! Nézte ahogy áznak a réten, gondolta ez nem jó így, épített nekik egy esővédő nyitott beállót. Oda se mentek. Amikor télen látta, hogy jégcsap lóg az állat hasán, gondolta, na ebből baj lesz. Nem lett. Makk egészségesek a lovai. Nem kéne okosabbnak lennünk az állatnál, hogy neki mi a jó.
Mi "örököltünk" kutyaházat és kennelt, mert az előző tulajnak kaukázusija volt. A kutya meg se közelíti a házat.

A tenyésztő ő, ha van kedved nézd meg ezt tőle és döntsd el magad, milyen ember: https://youtu.be/mSNYZ7-VCGY

A táplálkozásról már írtam itt: Pottenger macskái és csak egy mondatot fűznék hozzá, szerintem az emberek is a sokszorosát eszik annak, amire tényleg szükségük lenne.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Akkor a háziállat ezek szerint olyan állat ami sem nem háznál, sem nem házba:ólban, istállóban , ducban stb lakik.  Kérdés akkor mitől házi? 

> A kutya meg se közelíti a házat.

Esetleg meg lehetne vizsgálni mi ennek az oka!  A kutya általban nagyon örül ha van neki háza ahova be tud húzodni a szél, eső elől, és ahol "otthon érezheti" magát. De amikor igazán cudar idő van, akkor meg szükséges őt melegebb helyre is beengedni. Ez nem fog semmi degeneráldást előidézni a fajtában! És nem lesz ellenére sem :)

Táplálkozás témában már mindenre és mindennek az ellenkezőjére is van valami megcáfolhatatlan tanulmány. Az egyik legproblémásabb "tudományos" terület! Sovány állat nem tud ellenállni a hidegnek. 70 kilós állatnak nem elegendő élelem a marék rizs, meg egy csirkefarhát. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

  Kérdés akkor mitől házi? 

Ez szerintem nyelvi kérdés, de nem tudom a választ. Talán mert emberek háza mellett él. Az állatok szállását nem szokták háznak nevezni.

A kutya általban nagyon örül ha van neki háza ahova be tud húzodni a szél, eső elől, és ahol "otthon érezheti" magát.

Ez általánosítás. Nyilván van ilyen is, de olyan kutya, aki őriz és nagyragadozókkal küzd, inkább olyan helyre fekszik, ahonnan a legjobban lát és egy bódé nem az a hely. A miénk ott alszik, ahonnan a lehető legtöbbet belátni az udvarból, pedig van háza. A háztól nyilván nem lesz degenerált egy faj, de attól sem, hogy nem használja.

Hogy mennyire bírják  a hideget az típus és szőrzet függő. Ők nagyon: https://i0.wp.com/mareikeschadach.com/wp-content/uploads/2021/02/EM3A04…

Az igazi passztorkutyák is bírják. Ha tettleges túráztál már, akkor tudod mi a különbség sátorban aludni, vagy szabad ég alatt. Az mindent elárul.

  70 kilós állatnak nem elegendő élelem a marék rizs, meg egy csirkefarhát. 

A gyakorlat ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A képre reagálva, problémásnak tűnik, hogy nem bújnak össze egymást melegíteni. Valószinüleg ki vannak kötve és azért nem tudnak egymáshoz közelebb menni (a szán fel van borítva, ami jelzi h ez egy hosszabb megállás). Persze a kép vagy akár a gyakorlat miszerint a -40 fokokban táboroztatják szegény ebeket nem elég meggyőző h ez nekik jó lenne! Kibirják, de h ne szenvednének a hidegtől, azt nehéz elképzelnem.  (De ez is más, h ilyen expedició jeleggel történik. Ilyesmire való vágy bennem is van, h kitegyem magam a megpróbáltatásnak, akkár úgy is h közben 5-10 kilót lefogyok. De így élni az más dimenzió! Hajléktalan azért nem szeretnék lenni. )
 

> A miénk ott alszik, ahonnan a lehető legtöbbet belátni az udvarból, pedig van háza

Ezek szerint rossz helyen van a kutyaház

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

20 évvel ezelőtt én is hasonlóan gondoltam. :) Aztán 15 évig volt husky-m.

Szerintem a képen lévő szánhúzók nincsenek kikötve, max a húzószállal össze, ha akarnának összetudnának bújni (nem fognak).

Kétszer építettem neki kutyaólat, mindkettőben csak addig volt, amíg az építés alatt érdekesnek találta, utána egy percet sem. A legnagyobb hóban, esőben mindig a szabad ég alatt aludt, a fedett teraszra is nagyon ritkán ment fel aludni. A bundája nagyon érdekes, különböző rétegekből áll, maximum a felső pár centi ázott át, sosem ért be a víz a bőréhez. Annyira jó hőszigetelő, hogy a hó nem olvadt el rajta (ezért nem is lenne sok értelme, ha összebújnának), reggel egyszer csak felkelt egy hókupac. :) A házba nem akart bemenni, (annak ellenére, hogy sosem volt kizavarva) az ajtó vonalában mindig megállt.

Az étkezése is érdekes volt, kölyökkorától fogva semmilyen tápot, konzervet nem evett meg, inkább éhezett. Enyhén megfőzve különböző csirke alkatrészeket evett (leginkább farhátat). Ha melegfront jött, akkor volt, hogy napokig nem evett (sosem volt sovány, sem kövér). Beteg sem volt, a kötelező oltásokon kívül nem kellett állatorvoshoz vinni. A babusgatás sem volt a kedvence, egy darabig eltűrte, aztán ha elégnek érezte, akkor odébbállt.

Ha hám volt rajta, akkor azonnal húzni akart, az nem érdekelte, hogy póráz vagy szán van-e rajta. :)

A munkakutyák teljesen máshogy "működnek", mint a "háziasított" (agyontenyésztett) társaik. Ezeknél a fajtáknál szerintem ez teljesen normális, az a baj, ha maguktól nem így gondolkodnak.

Amit ezalatt a 15 év alatt megtanultam az az, hogy nem szabad jobban tudni az állat helyett, hogy mi jó neki. Tudja.

Ez egy szerethető komment.  És persze nyilván h jó a bundája a szánhúzó kutyáknak, meg a hőcseréje is remélhetően ilyen szigetelés mellett! De azért pl elég problémás h ez a meleg bunda nem szigetlhet mindhol egyformán.  pl combhajltnál, csipőnél, hónaljaknál, a pofán, az izületeknél stb. Gondolom a munkakutyák is tenyésztve vannak, csak éppen mások a kiválasztás szempontjai, de nem látom, h miért lenne kevésbé veszélyeztetve így a degenerációtól, mint egy olyan fajta esetében ahol a futás gyorsasága mondjuk a fő kiválasztási szempont?  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

csak éppen mások a kiválasztás szempontjai

Ez a kulcs ahol megbújik az ördög. Egy nyugati fajtánál ezek a szempontok szinte csak a küllemre mennek, szín, forma, felépítés, már-már olyan mint ha klónozni akarnák a kutyákat, a "belső" értékek teljesen háttérbe kerül, mondhatnám, hogy tipikus nyugat, maximum annyit néznek, hogy ne harapja meg a zsűrit, meg nem verekedjen a többi kutyával. A munkakutyák egy fokkal jobbak, ott egy adott feladatot meg kell tudni oldani a kutyának, mondjuk egy őrkutya territoriális agressziója legyen nagy, ugasson mindenkire és lehetőleg támadja is meg, de ez már nem tesztelik komolyan.
Szaknyelven szólva, a szelekciós nyomás igen alacsony a kutyákon.

Ehhez képest a dolgozó pásztorkutyák kiválasztása Európában egyedülálló módon Erdélyben illetve Ázsia egyes területein, mondjuk Türkmenisztánban nagyjából így történik és itt megjegyzem, hogy a pásztorkutya torony magasan a legbonyolultabb kutya olyan összetett igényekkel és feladatokkal amit a többi kutya meg se tud közelíteni:

- A kutya falkában él és dolgozik. Érteni kell a falka kapcsolatrendszerét, mert ha hibázik, mondjuk túl korán hívja ki az alfát, vagy nem ismeri fel a szövetségi viszonyokat nagy bajba kerül és gyakran az életével fizet érte.
- Nem bánthatja a haszonállatokat, mert kiteszik a szűrét, igen alacsony kell, hogy legyen a préda és vadészösztöne.
- Jól kell tudnia verekedni. A kutyaviadal és verekedés egy külön téma, a viadorkutyák, amik kifejezetten erre vannak tenyésztve a legalja mindennek, a csőcselék szórakozása, de ez nem egyenlő a pásztorkutya verekedéssel. Azok sosem okoznak olyan sérülést ami a másik harci teljesítményét rontja, mert azzal a maguk esélyét is csökkentenék a nagyragadozókkal szemben, mert meggyengül a falaka.
- Tudni kell falkában harcolnia nagyragadozókkal. Tudomásul kell venni, hogy ezek harci kutyák, ez elsődleges feladatuk az élet-halál küzdelem. Ha mondjuk túl agresszív, vagy nem elég intelligens és kiugrik a vonalból amikor farkasokkal küzdenek, elpusztul. Ez egy brutális szelekciós nyomás. Elképesztő leírások vannak a küzdelmekről, mint ha egy háborús regényt olvasnál, bekerítés, csapdába csalás, hátba támadás, egészen döbbenetes. A tudomány teljesen értetlenül áll az előtt, hogyan csinálják ezt a farkasok és a kutyák, hogyan kommunikálnak és döntenek harc közben. Ez könyveket érdemlő téma.
- Önállónak kell lennie, mert igen gyakran emberi jelenlét nélkül dolgozik, képes kell, hogy legyen önálló döntéseket hoznia.
- Az családdal és nyájjal nem lehet agresszív, ha családdal és gazdával szemben agresszív, azonnal repül.
- Nem ehet sokat, tűrni kell koplalást, mert gyakran munka közben nincs elég élelem, meg sokat eszik és falánk, szintén repül.
- Nem lehet beteges. Van hogy hónapokig fent van a hegyen, ha beteg lesz nincs ellátás, ha nem bírja elpusztul.
- Ember által növelt szelekciós nyomás, hogy télen amikor a faluba vannak és nem dolgoznak, a pásztorok a legjobb kutyákat összeeresztik, hogy kiderüljön melyik a jobb. Annak a vére mehet tovább.

Ez még nem is teljes lista, mert nem vagy a téma szakértője. Na most ezt tedd egy városi fifike-kenel mellé, ahol pudlikat szaporítanak. Egyszerűen nem egy pályán játszanak.

A legtöbb így élő pásztorkutya el sem jut a szaporodásig. Mondhatnám, hogy ez egy elképesztő szelekciós nyomás, de igazából a vadállatoknál ez csak a szokásos, az ember rontja le az egójával, egyszerűsítésével, haszonlesésével és bénaságával. Az a nem normális, nem pedig ez.
Ehhez képest a munkakutya tenyésztés is napköziotthon.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme ennek, egy átlagos kutyának miért szükséges ez a teljesítmény és intelligencia. Nem szükséges, de ez az egyenes út a leromláshoz és degenerációhoz, ahogy a gyakorlat is mutatja. Egy jó pásztorkutya mindenre jó. Na jó, ez azért így túlzás, de családi kutyának, őrkutyának, kedvencnek szinten mindennek alkalmas, mert olyan magas minőségű. Lefelé könnyedén elégíti ki az igényeket, még a közepes pásztorkutya is. Viszont ha feladjuk az a magas igényeket a tenyésztésben, hosszú távon a leromlás olyan szintre fog jutni, hogy életképtelen torzók lesznek a végén. Jó lesz a gyenge is a természetben nem működik.

A saját motivációmról egy szó. A pásztorkutya a legősibb módja az ember kutya együttélésnek és ezekben a kutyákban ezt megtalálható. Elképesztő érezni azt az elemi, ősi brutális erőt amit képviselnek. Egyszerűen sokkoló ilyen kutyák közelében lenni. Ahogy itt írta pár srác, már nyáj hangjaitól becsúszik a sportszelet.

Egy biztos, nem LMBTQ embereknek való az ilyen kutya és városba meg semmiképp. Erős ember kell melléjük de nem fizikailag. Ismerek 40 kilós lányt, sőt még gyereket is aki megugorja ezt a szintet, de lehet, hogy az ilyen jellem az ilyen kutyákkal együtt fog kihalni.

u.i

18+ pásztorkutya szelekció, medve ölte pásztokutyák

Pásztorkutyák alszanak a hóban.

Pásztorkutya által leterített farkas.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> Szaknyelven szólva, a szelekciós nyomás igen alacsony a kutyákon.

Értem hogy mire gondolsz, de szerintem ez tévedés. A szelekciós nyomás pont hogy óriási, csak éppenséggel nem a megfelelő irányba.

Szelekciós nyomás nélkül nem alakulnának ki ilyen rövid idő alatt turcsiorrú, nem működő csípőjű, begyulladós mirigyű fajták. De úgy is mondhatnám, hogy szelekciós nyomás nélkül sokféleség volna, eleve a fajták kikristályosodása sem történik meg szelekciós nyomás nélkül. Csak a tenyésztő mesterséges igényei adják a szelekciós nyomást éppenséggel.

Hasonlóan az emberre is szokták mondani, hogy megszűnt a szelekciós nyomás rajta, pedig sokkal inkább úgy tűnik, hogy minden eddiginél nagyobb a szelekciós nyomás az emberen. Csak eddig annak volt sok utódja aki túlélte a betegségeket és meg tudta finanszírozni hogy jól tápláltak legyenek a gyerekei, most meg annak lesz sok, aki túléli az oltásokat és az állam kifizeti neki a gyerekei táplálását.

Van benne valami amit írsz. Talán akkor jobb lenne a természetes kontra mesterség szelekció, vagy esetleg ember által irányított szelekció. Az ember által irányított mindjárt kifejez annak az alacsony minőségét is :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

És ő egy 70 kilós pásztorkutya, mert akkor te gondolom a földön alszol?

:)

Viccen kívül, én olyat nem mondtam, minden kutya alkalmas erre, ha meg igen akkor rosszul fogalmaztam. A téli kint alváshoz olyan szőrzetű és felépítésű kutya kell, mi valóban bírja ezt. A túltenyésztés miatt nagy sok fajta tényleg nem bírná, de szerintem az belátható, hogy az állatok a szabadban élnek. Szerintem amelyik állat ezt nem bírja, ott az ember elrontott valamit.

Az meg egy másik kérdés, hogy a kutya jelleme milyen. Ha annyira ragaszkodó, akkor már csak azért is veled van. Vannak fajták ami meg nem ilyenek.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 11:28

Felmerül, hogy elég-e egy csirke far‑hát a kutyának. Most lett 8 hónapos, 4 hónapja van nálam, ezzel az élelemmel 44 kiló és szerintem egy kicsit pluszos a súlya, ennél egy picit lehetne vékonyabb, de alapvetően rendben van.
Éjjel -5 volt nálunk és baszott bemenni a kutyaházba, az udvaron, kövön aludt.
Csináltam egy rövidke videót, hogy néz ki most, el lehet dönteni, hogy éhezik-e :)

https://youtu.be/fpzvmhxR3fI

Ha jó idő van 4-5 kilométeres a napi séta, vagy futás, attól függ milyen kedvem van. Ez a kutyáknak arra jó, hogy bemelegedjenek, ha visszaérünk még egy órát csépelik egymást (játszanak).

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Igen, mert ahogy felnő elég neki kevesebb mert már nem fejlődik. Fejlődés alatt arányaiban kicsit több kell, de így szumma ugyan az az lesz. Figyelni kell a változást és lehet korrigálni. Nekem a "marék" rizsből vissza kellett venni, mert hízott, most kisebb marékkal kap. A nagy testű kutyának, úgy tudsz könnyen kárt okozni, ha túltáplálod növés alatt. Utána sem jó, de a növekedés alatt eltorzul a csontozata, "túlnő", de az ízületek nem bírják és nem lehet visszacsinálni. Van egy viszonylag egyszerű módszer, ha látszik két bordája akkor jó, ha nem akkor túltáplált. Ezt a bazi nagy bunda zavarja be télen egy kicsit, de látni amikor mozog.

Nálunk 1,5 ha a terület, más állatokkal együtt vannak, inger éri őket rendesen. Még vadásznak is, galambot már fogtak. A séta, az "extra", nem a mozgás miatt van, szocializálás, élményszerzés és együttlét a kutyákkal. Van, hogy kimegyek és fogalmam sincs hol vannak, persze ha hívom őket előkerülnek egy-két pillanat alatt.

Nem tudom van-e ilyen "szabály", de én akkora helyen tartok állatot, ahol képes elérni a maximális sebességét és persze megállni a fal előtt :) A videón látszik is, hogy a kutyánál az nem pici...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Vannak akik azt gondolják, hogy a kutyasétáltatás csak az emletes házban élők programja, mert h a kertesházban el van a kertben a kutya, el tudja végezni a dolgát. De hát kerti kutyának is jár a séta! Az én néhai vizslakutyám 35 kiló volt, és többet evett ennél, de egyáltalán nem volt elhízott tőle. A minuszokban biztos nem tudott volna aludni, bent is igyekezett a fűtőtest körül pihegni telente. Mondjuk annak nem votl ilyen bundája. Aztán volt golden retriver is a családban. Az már inkább hidegtűrő volt. Simán elácsorgott a jeges patakban hosszú percekig. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A "kutyásoknál" sajnos kevés a minőségi időtöltés a kutyával, az állat igényeinek a figyelembevételével. Én nem annyira szokványos módon állok a kérdéshez, mások el nem ítélésével, azt gondolom, hogy a kutya falka állat ami a természetben élne normálisan és nem egy lakásban. 3-4 kutya, a minimum. Az ember nem lehet és nem is tud a falaka tagja, társa lenni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem kutya.
A kutya nem cirkuszi bohóc, a veleszületett tulajdonságok fontosabbak, mint az építettek. A "tanítás", az építés deformálja a jellemét és rontja a tenyésztés minőségét, ami meg is látszik. Sokak szerint most omlik össze a nyugati fajtatenyésztés. Az agility nagyon távol áll tőlem.
A kutyák munkára valók, kölcsönös előnyökkel egyfajta szimbiózisban velük. Talán az archaikus kutyatartás kifejezi ezt valamennyire.

Ebből következik, hogy a kutyának nincs helye a házban, pláne nem egy lakásban. Mint kivétel nélkül minden állatnak, a kutyának is képesnek kéne lennie a szabadban élnie. Ha nem képes rá, az az ember hibája.

Én így gondolom, más meg meg máshogy.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Oké, de azért érdekelne, h ez az egyedinek feltüntetett hozzáállásod, menyiben tér el a már korábban általad hivatkozott Barta Lálszlóéhoz (vagy h hivják) képest? Tudsz-e kritikát megfogalmazni azzal kapcsolatban?  (Én nem ismerem kellő alaposággal, csak annó amikor irtad belenéztem pár videójába.) 

>  Az ember nem lehet és nem is tud a falaka tagja, társa lenni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem kutya.

Jó, ez ilyen nagyívű és egyben szellemeskedő kijelentés. De hát miről is van szó?  Az ember alkotott egy fogalmat: falka, majd kijelentette, h ő nem lehet része a saját maga alkotta fogalomnak. Namost a kutyának faszmindegy h létezik-e olyan fogalom h falka v. sem. 

Tehát az a baj, h érződik h dolog nem megfelelő intellektussal van megközelítve: ugyanis nem azt kéne taglalni, h az ember része lehet-e a maga alkotta fogalomnak, hanem h kutya miként viszonyul az emberhez? Egyáltalán felismeri-e azt, h ő egy kutya [és nem egy ló; ember;stb]? pl vannak vicces videók csacsiról, tehénról amik nem találkoztak fajtársaikkal csak kutyákkal nőttek fel és amik azt gondolják h maguk is kutyák. Egy állatnak nincsen énképe magáról. Sosem látja magát kivülról. Nem érti a tükröt.( Ez messzre vezető kérdés egyébként. Az embernek is a tükörképe ismerete nélkül kéne élnie. Mert akkor pontasan az a megtartottság lenne a vezérlője, h a többiek nem olyanok mint ő. ) 

> A kutyák munkára valók,

Dehogy. A munka emberi találmány. És mondjuk elég kretén volt amelyik kitalálta! A kutya nem azért létezik, h emberi találmányoknak megfeleljen. Valójában inkább tanító: ugyanis kezdetben az ősember állt barlang elött a hideg esőben és tátott szájjal az eget bámulva vacogott. Amikor kutya odvitte neki a fát, amit meggyújtva megmelegedhetett volna. De hát a marha ősember nem értette a dolgot és eldobta a fát. És itt mutatkozik meg a kutya tanító jelleme, mert az szaladt és visszahozta neki, érzékeltetve, h azzal valamit kezdhetne. De a hülye ősmeber csak eldobta megint. És akkor megint vissza lett hozva. Na kérem, jó sokáig dobálta a fát mire rájött mire való. És h ez mennyire így van, csak ki kell próbálni! Dobj el egy fát!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem mondtam, hogy egyedi, csak nem szokványos, nem mainstream. Vannak még páran akik máshogy gondolkodnak a kutyákról például ez egy érdekes beszélgetés:

Kalibakutyák / Archaikus kutyatartás! Beszélgetés Czéher Györggyel és Balog Péterrel

Nem értem a falka mint foglom problémád. Valahogy nevezni kell a megfigyelésed. Ezzel kapcsolatban láttam egy igen érdekes videót, igaz macskákkal. Egy német állatorvosi egyetem kitalálta, hogy utánajár, a macska magányos állat-e, mint a közhiedelem tartja. Érdekes, hogy annyira közel él hozzánk, hogy eddig eszébe sem jutott vizsgálni ezt senkinek. Vettek egy tanyát, bekamerázták és odaraktak egy csomó macskát. Ember nem ment a közelükbe és elkezdték figyelni, mi lesz. Hát a macskák, legnagyobb meglepetésükre pont úgy szervezték meg maguk mint az oroszlánok. Nőstények nagyobb csoportja élt együtt egy kén kandúrral. Úgy is éltek, a vezér kandúr például megölte a nem tőle származó szaporulatot. Szóval a macska baromira nem magányos állat.

Nézd meg a kóbor kutyákat, azonnal csoportba, falkába szerveződnek, nevezd ahogy akarod. Ha békén hagyod őket akkor látod, hogy mit tennének maguktól.

Én úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy minden állatot a jelleme szerint tartok. Az alap, hogy a lehetőségeimhez képest a legszabadabban. A csirkék például szabadon vannak, még a gátra is kimehetnek. Ők úgy élnek, hogy van egy vezér kakas, vele vannak a csirkék. Van még pár kakas akik együtt "bandáznak" és néha elkapnak, ha tudnak egy-egy csirkét "romantikázni" Aztán van (volt) pár csóró gyenge kakas, akit konkrétan megölt a többi. A tyúkok között is van rangsor. Ez is nagyon hasonló az oroszlánok szerveződéséhez.

Nálam a kutyák falkában lesznek amit most szervezek. A terveim szerint a Duhaj (akit a videón láttál) lesz a mag, a vezető, feltéve, hogy alkalmas lesz rá. Én nem akarok uralkodni rajtuk, hanem együtt akarok élni velük. Az állat énképe igen érdekes téma én kicsit máshogy gondlom de erre talán érdemes lenne külön szál.

A munkát lehet, hogy rosszul fogalmaztam, megpróbálom máshogy. Kölcsönös hasznon alapuló együttélés. Ez a tervem a kutyákkal, nem az uralkodás felettük.

Igen érdekes téma a kinológiában a vele született és az épített tulajdonságok közötti különbség. Ez szerintem a kulcs a lényeg és az viszi félre az egész tenyésztést. Csinálja magától, saját akaratából, "ösztönösen" és nem kondicionált tréning miatt. Egy saját tapasztalt, ha sétálunk nincs rajtuk póráz. Hogy nem legyen gond, mert rengeteg a vad a környéken, van nálam távcső és figyelem, hogy merre vannak őzek, szarvasok, nyulak, hogy ne akadjunk össze velük. Azt vettem észre, ahogy megállok és elkezdem távcsővel pásztázni a környéket, a két kutya néma csöndben lefekszik mellém és meredten néznek arra amerre én. Soha nem tanítottam erre őket. Hogy ez miért csinálják arra van egy nagyon "unortodox" magyarázom, de az itt kiverné a biztosítékot a többségnél :)

Minden kutyát úgy választok, hogy lehetőleg ilyen legyen. Ha jó a tenyésztő és van egy kis szerencsém, beválik. A pásztorkutyáknál kifejezetten ellenjavallt a kutyaiskola, csak rontani fog rajtuk. A szelindeknél is az a cél, hogy magától tegye a "dolgát".

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

:)

Pontos magyarázatom nincs, csak tapasztalásom és sejtelmem. Létezik egy tudományosan jelenleg nem értelmezhető kapcsolati szint az élet síkjában. Mint a fizikai mezők, mágneses, gravitációs csak éppen ez élet "mezőben" hat. Szerintem az élet egyfajta mezőként létezik mindenben jelen van, és a növényekben, állatokban koncentrálódik, de hatással van minden, mindenre. Egyfajta telepátia szerű kapcsolat, csak nem közvetlen információkkal, hanem szándék megérzéssel, ráhangolódással. Hívatja mindenki ahogy akarja, hatodik érzéknek, megérzésnek, telepátiának, ez nem lényeg. Van jó pár könyv ami ezt feszegeti. Szoktam ezzel kísérletezni, az egyik macskánk elképesztően fogékony erre. Mondok egy példát, a macska ül a nyitott ablakban. Be akarom csukni az ablakot, erre leugrik onnan. Igen ám de még az előtt mielőtt megmozdulnék. Egyszer véletlen. Kétszer is. De huszadszor már furcsa, pláne, hogy direkt ellazítom az izomzatom és nem mozdulok csak gondolok rá. Nem akarom, hogy leugorjon, csak eltervezem, hogy becsukom az ablakot. Fordítva is megy. Gyakran érzem hogy néz a macska és automatikusan odafordulok ahol van, pedig előtte nem láttam. Ránézek és tudom, hogy azt várja, hogy menjek vele. Volt már egy két egészen döbbenetes reakciója a macskának.

A kutyák még fiatalok és a kötődés most alakul, velük ilyen erejű kapcsolat még nincs. A távcsövezés eleinte úgy nézett ki, hogy elengedtem őket, mentek amerre gondolták én meg figyeltem, hogy merre vannak vadak, aztán indultam utánuk. Egyszer csak azt kezdtem észrevenni, hogy ilyenkor ott vannak némán mellettem. Sosem kaptak erre utasítást, meg amúgy is igen kevésszer szólok rájuk, nincs rá szükség, jó kutyák. Szerintem ilyenkor már ott tartunk, hogy érzik az "aggodalmat", egyfajta fenyegetést (ez ráadásul igen közvetett, nem direkt mint egy medve, mert nálunk annyi lenne a gond, ha megugrik egy őz és elkapja a kutya, az konfliktus lesz a vadászokkal, amit le akarok kerülni) és ezért váltanak néma módra. Egyszerűen érzik rajtam, hogy valami nem stimmel és figyelni kell. Most agyalok olyan gyakorlatokon, ahol ezzel tudok kísérletezni.

Beszéltem erről kinológussal, szerinte ezt kémiai módon teszi ezt a kutya, szaglással. Mondjuk a tipikus "megérzi, hogy félsz"-t, úgy vélik valamilyen izzadság molekula okozza. Kérdeztem, hogy tesztelték ezt szembe szélben is? Hát fejvakarás volt a válasz, most tervezünk ilyen próbákat. Engem is érdekel az eredmény, mert szerintem nem így működik. Speciel a félelem felismerése nem nehéz a viselkedésből és a gesztusokból, legalább is egy embernek, de szerintem a kutya is olvassa ezeket. Sokkal érdekesebbek az olyan próbák amikor nem ilyen egyértelmű  a dolog. Mondjuk a kutya látszólag véletlenszerűen megvadul idegen emberek jelenlétében. Mivel és mit érez ilyenkor a kutya?   
 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az ember nem lehet és nem is tud a falaka tagja, társa lenni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem kutya.

Az már régen rossz, ha egy kutya olyan falkában van, amiben nincs ember, ráadásul az az ember nem a falkavezér.

Nálunk az összes családtag bent van a falkában, sőt, nagy nehezen, két cicát is sikerült befogadtatnunk a kutyával. Egyébként a cicák is "falkatagnak" tekintenek minket (és a kutyát is). Ha kimegyünk, akkor mindig odajönnek és a közelünkben érzik jól magukat.

A falka tudomásom szerint egy fajon (mondjuk kutya) belül lehet. Viszont nem vagyok szőrszálhasogató, ezért pontosítsuk. Szerintem a falka csak kutyák között lehet, tágabb értelemben vett közösség meg a család (tőlem mindenki hívhatja ahogy akarja). Egy pásztorkutya falka feladata a család védelme, de ettől még a juhok és a pásztor nem a falka tagjai. Más a viselkedés velük, mint maguk között.
A viszony az emberrel egészen érdekes, mert van amiben az ember akarata a döntő és van amiben nem. Alapvetően persze a legtöbb dologban az ember irányít, de ettől még nem a falaka tagja, hanem a családé.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

https://index.hu/kulfold/2023/03/03/kina-haziallat-kutya-fekete-medve/

Két év elteltével jött rá a család, hogy a tibeti masztiff kutyájuk valójában egy ázsiai fekete medve...a kutya naponta egy doboz gyümölcsöt és két vödör tésztát evett meg

Mondjuk elöbb is feltünhetett volna nekik, hogy nem éri be szegény pára napi egy csirkefarháttal :-D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

:)

Nem tudom, hogy ez a hír igaz-e, mert annyira szürreális. Azért nem egy gigantikus kihívás felismerni egy medvét :D

Bár a fene tudja, egy borász mesélte, hogy Kínába bármit el lehet adni bor néven, mert nem ismerik a bort, azt sem tudják mi az. Most próbálnak brand-et építeni, de ott tartanak, hogy a kínaiak még a bort sem ismerik fel, nem hogy a minőséget. Talán a család sem élő kutyát, sem élő medvét nem látott, mert megették mielőtt felnő :D  

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát nekem is hihetetlen, de ha abból indulok ki, mekkora idiótákkal találkoztam már...

Ennek ellenére valahol itt van a hihetőség határa nálam :)

https://www.borsonline.hu/aktualis/2017/01/oriasira-nott-esther-pedig-t…

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.