Hyper-V Windows 10 Home-on is aktiválható, csak töltsem le és futtassam ezt... Egyértelmű átverés, vagy túl paranoid vagyok?

Mivel a Microsoft ingyen kínál Windows virtuális gépet a weboldalak különféle böngészőkkel teszteléséhez, kipróbáltam, mire jutok. Egy Windows 10 Home rendszerem van, elég erős gépen, de a VirtualBoxon elindított, MS Edge-et futtató Windows 10 diavetítést megszégyenítően lassú. Ugyanaz a konfiguráció VMWare Workstation Playerrel már majdnem használható, de hátha lehet fürgébb teljesítményt is elérni.

A neten körbenézve kiderült, hogy ehhez a Hyper-V nevű feature-t kéne aktiválni, amit elvileg tudna a gépem, de úgy tudom, a Windows 10 Home-on ez le van tiltva, hogy ezzel is a Professional megvásárlására ösztönözzenek.

Találtam egy weboldalt, ami azt állítja, mégiscsak engedélyezhető a Hyper-V még Home-on is, amennyiben futtatom a weboldalukról letölthető programot.

Mielőtt megbíznék az önzetlen és még jóságosabb Usman Khursid szavahihetőségében és szakmai tudásában, megkérdezem a tisztelt jelen lévőket, mi a véleményük. Csalás, vagy tényleg van ilyen?

Erről a cikkről és programról van szó: https://www.itechtics.com/enable-hyper-v-windows-10-home/

Hozzászólások

ha erre gondolsz:

"  Hyper-V installer and enabler for Windows 10 Home (317 bytes, 34,253 hits) "

ez egy par soros BAT file, ami csak feltelepit MS csomagokat CLI-bol, semmi extrat nem csinal...

dir /b %SystemRoot%\servicing\Packages\*Hyper-V*.mum >hyper-v.txt
for /f %%i in ('findstr /i . hyper-v.txt 2^>nul') do dism /online /norestart /add-package:"%SystemRoot%\servicing\Packages\%%i"
Dism /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Hyper-V -All /LimitAccess /ALL

Home-on a virtualbox rendesen megy ha be van kapcsolva a bios-ban a virtualizacio. Adj neki minimum 2 (inkabb 4) cpu-t es 4gb ramot. Lehet itt lesz keves a geped. 

Nem sikerült addig eljutnom. Egy órát vártam, de a VirtualBoxban futó Win 10 boot még addig sem jutott el, hogy elém rakja a belépési jelszót kérő mezőt, csak a kis pöttyök kergették egymást körbe-körbe szuperlassan. Kipróbáltam a VirtualBoxot Ubuntuval (mert hátha épp az a Win10 image hibás, amit a Microsoft ad), és hasonlóan használhatatlan volt az eredmény.

Ugyanaz a Windows 10 Home-os gép VMWare-rel, illetve -- a cikkben említett .bat scriptnek köszönhetően aktivált -- Hyper-V Managerrel meg tudta ezt oldani, így sikerült virtuális Win10-et futtatnom, tűrhető sebességgel.

Szerintem nem átverés, csak nem reklámozzák nagyon. A WSL2 miatt - ami belekerült a Home-ba is - van már Hyper-V a Home esetén is, csak nem kapsz hozzá GUI-t és vélhetően nincs meg minden feature, ennek egy részét tudod így bekapcsolni.

Ha a géped egy virtualboxban futó w10-et nem tud futtatni, akkor az nem "elég erős" gép, hanem kifejezetten gyenge. Ez már ~10 éve sem volt gond egy átlagos gép esetén, ha volt benne elég memória.