Lenovo 3000 N500 vs Windows 10

Munkatársnőm kérte, hogy nézzek meg a laptopját:

Lenovo 3000 N500

CPU: Intel Core 2 Duo T5800 2.0Ghz, tud 64bit-et is

Memória: 2Gb 667Mhz SO-DIMM

Grafika: GeForce 9300M 256Mb

HDD: 250Gb Toshiba

Jelenleg Windows XP van rá installálva. A gép viszonylag megkímélt állapotban van, ahhoz képest, hogy már 12 éves. Látszik, hogy egy jó kis laptop volt egykoron. Attól tartok úgy gondolja még lehet vele kezdeni valamit. Elsősorban irodai munkát, böngészést kell ez alatt érteni.

Persze érzékeny adatok is vannak rajta.

Linux-ot nem javasolnék neki.

Most tegyük félre hajbazert, gondolom szerinte maradjon az XP. Ha Windows upgrade-be kezd az ember, akkor meg Win 7-nek már nincs értelme. Elviszi-e a Win 10-et?

Nem tudom mennyit akar rá költeni. A memóriát még fel lehet bővíteni 4Gb-ra. Új lendületet tud adni egy SSD. Attól tartok, hogy ha ezt a gépet kéne feltámasztani, akkor nem gondolkozik nagy költségekben. Erről még meginterjúvolom. Böngészésre a 2Gb tuti kevés, de manapság még a 4Gb sem olyan nagyon sok - Windows 10-es mércével mérve.

Ti mit mondanátok neki? Használ valaki ilyen kategóriájú laptopon Win 10-et?

A másik amitől még tartok a driver: hangkártya, touchpad, webcam...

Thx: Dw.

Hozzászólások

Őszintén: Kuka.

Ha tudsz bele ingyen ssd-t, 8G ramot tenni akkor talán megéri rápróbálni a win10re, de akkor is kb alkalmatlan lesz pl videónézésre, "modern web" használatra (ublock origin, umatrix) mellett talán még vészhelyzetben használható valamire.

Ha csak a spec szerinti 4G ramot viszi akkor értelmetlen windowsos vonalon bármit is kezdeni vele. Mostani gépen ha mindent becsukok, és marad a kaspersky, Gdrive sync, ill egy böngészőoldal(amiben ezt a hozzászólást írom), akkor van 4.2G ramom használatban.

Szerkesztve: 2021. 03. 24., sze – 01:36

Azért ez még használható 4gb rammal böngészni és office-ozni win10-el, akár a jelenlegi hdd-vel is, csak microsoft teams-ot és zoom-ot ne akarjon, mert ezek iszonyat cpu zabálók és proci már nem egy mai darab sajnos.... win10-et persze le kell butítani (service-k lekapcsolása, stb), hogy használható legyen.

Szia!

 

Driverek még vadászhatóak rá. Ha 10-es lesz rajta, mint írták, butítani fog kelleni, de SSD és RAM kell bele! Irodai munkát még el fogja cipelni, de böngészőt cserélni kell valami alternatívra, ami erőforrás kímélőbb.

Laca

Szerkesztve: 2021. 03. 24., sze – 11:23

Anélkül, hogy ajánlást tennék a gépen szerintem optimális OS-re, hiszen a kérdező úgy kezdte, hogy félretesz, csak annyit szeretnék elmondani, hogy ajánlanám ezt a topicot és az ehhez hasonló rendkívül konstruktív™ és célravezető™ válaszokat a Xeonjai mögül nyomuló Saxus Mérnök Úrnak és azon fősodratú elemeknek, akik szerint a Microsoft nem dobat ki gépet és a Windows 10 annyival hatékonyabb™ elődeinél, hogy gyengébb hardveren is kifogástalanul™ használható, sőt még a drivereket is automatikusan letölti mindenhez.

Remélem érződött, hogy nem derogálóan szándékoztam téged említeni. Leginkább a munkatárs igényeit próbálom szem előtt tartani, hogy el tudja végezni a tervezett tevékenységeit önjáróan, anélkül hogy rendszeresen supportálnom/supportálni kéne. Ebben egyetemi MS Office dokumentumok szerkesztése is benne van. Az egy dolog, hogy én ahol csak tehetem, Libreoffice-t használok, de látnunk kell a use case-t és a ráfordítandó időt. Első körben az általam ráfordítandó időt távlati nézetben is.

Ha rajtam múlna akkor dobnék rá egy light-weight linux-ot. De ebben az esetben nem érzem optimálisnak.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Oké, úgy döntöttem, hogy megpróbálok segíteni. Nem javaslom egyiket sem, hanem rád bízom a döntést.

Ha nem akarod supportálni, akkor Linux és a bétaminőségű Windows 10 feature ág kizárva. Gondolom nem akarsz hetente-havonta telefonokat kapni, hogy hová innoválta el a Microsoft az egyes alkalmazásokat, menüket, ikonokat, meg miért nem bootol a gép.

Windows XP, friss, de nem mainstream böngészőkkel, amiknek a listáját megtalálod a Friss böngészők Windows XP-re című topikban, Office 2007/2010-zel, amik még mindig kompatíbilisek az újak DOCX/XLSX/PPTX formátumaival és néhány ökölszabály betartásával, amit megtalálsz a Frissítés nélkül, biztonságban topicban és rád bízom, hogy szerinted melyiket hogyan vagy hogyan nem képes betartani a kollégád. A böngészők közül a MyPal-t ajánlom, mert az frissül a legtöbbször és teljes mértékben meg van oldva az auto-update.

Windows 7 SP1-gyel, 2020 januárig bezárólag frissítésekkel és friss, mainstream böngészővel és Office 2007/2010/2013/2016 valamelyikével. Szükségtelen szolgáltatásokat érdemes letiltani és a Frissítés nélkül, biztonságban című topikban felsorolt tanácsokat megfogadni.

Windows 8 friss, mainstream böngészővel és Office 2013/2016 valamelyikével. Innentől már azonban kérdéses, hogy a driverek megvannak-e és a rengeteg powershell, .NET-bloat által behozott lassulások ellenére is használható marad-e a gép, vagy nem meríti-e csontra az akkumulátort a rengeteg bloat.

Végül, ha mégis nagyon ragaszkodsz a Windows 10-hez, akkor Windows 10 Enteprise LTSC 2015, 2016 vagy 2019 valamelyikét ajánlom. Ha nem kell WSL (gondolom nem kell), akkor inkább 2015-öt vagy 2016-ot. Ezeket 2026-ig támogatni fogják és csak hibajavításokat, biztonsági frissítéseket kapnak, új, csiligány, butító, lassító, instabilizáló feature-frissítéseket nem. Az LTSC 2019-et 2029-ig támogatják. Ha nem üzleti célra van használva a gép, akkor nyugodtan jöhet nCore-ról, ott is van fent LTSC, de a moderálatlan, nem zárt közösségű torrentoldalakat felejtsd el.

SSD a kötelező kategória. Használt Samsung 850 Pro vagy PM9XX SSD, sima SATA csatolófelülettel megfelel. Olcsó kínai szart ne, mert megszívod az inkompatíbilitással. Windows XP alá is mehet nyugodtan SSD, csak legyen relatíve magas TBW terhelhetősége és néha fusson rajta egy maintenance tool, ami TRIMmeli. Az említett típusokhoz elérhető Samsung Magician 4.X verziója még kifogástalanul fut Windows XP-n. Ezt talán meg lehet tanítani a kollégának, hogy futtassa le havonta egyszer.

Szerkesztve: 2021. 03. 24., sze – 11:29

Szia!

Én egy HP 6720s-re tettem win10et ssd nélkül 4gb rammal. Gond nélkül megy, böngésző rajta a legújabb firefox, drivereket lehúzta magának.

HP 6720s:

  • Intel® Core 2 Duo T5470 1,6GHz
  • 4GB DDR2 memória (667MHz sebesség)
  • 80GB HDD
Szerkesztve: 2021. 03. 24., sze – 15:50

nem ide

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Majdnem teljesen ugyanilyen gépem volt korábban, úgy 5-6 évvel ezelőtt cseréltem le végleg. SSD-vel, 4G RAMmal elmegy rajta a win10, próbaképpen volt rajta. Én arch linuxxal használtam, 720p-s videok még elmentek rajta, 1080p-sek csak az első mozgalmasabb képváltásig, akkor kente a képet és/vagy akadozott. Js-sel teletűzött weblapok, pl Youtube, facebook már idegesítően lassúak voltak, bármelyik böngészővel, és azóta valszeg nem lett jobb a helyzet. Felteszem ezen a win 10 se javít. Szövegszerkesztésre, egyszerűbb dolgokra még elég lehet, de a mai weblapok már megeszik.