Friss böngészők Windows XP-re

Privát üzenetben kaptam erre vonatkozó kérdéseket, így feltételeztem, hogy többeket érdekel a téma. Alább összegyűjtöttem azokat, a kifejezetten Windows XP-re optimalizált, open-source közösség által karbantartott és folyamatosan frissített böngészőket, melyek továbbra is kapnak hibajavításokat, biztonsági frissítéseket és új featureöket a webes szabányokkal való kompatíbilitás érdekében.

A Mozilla Foundation 2018 júniusától megszüntette a Windows XP támogatását. Az utolsó támogatott verzió az 52.9.0esr. Ugyanez igaz a Google és a köré gyűlt open-source fejlesztők Chromiumjára is, akik két évvel tűzrókáékat megelőzve, 2016 áprilisában lépték meg ugyanezt. A Chromium utolsó verziója, mely elindul Windows XP-n a 49.0.2623.112. Érdekesség, hogy mindkét bejelentés idején többen használtak Windows XP-t, mint az összes, böngészők által támogatott Linux disztribúciót együttvéve. Ez is jól mutatja, hogy a szoftvertámogatás kérdéskörét is sokkal inkább a tech-divat és trend határozza meg, mintsem a valódi felhasználói igények.

A Windows XP-re elérhető friss böngészők többségben Firefox, illetve XUL- és UXP-alapúak, de már Chromium-forkok is előfordulnak. Ezek közül csak az általam is kipróbált, nyílt forráskódú alternatívákat teszem közzé. Zárt forráskódú, kétes eredetű (adware és spyware-gyanús) XP-buildek nem fognak szerepelni ebben a listában. Az UXP annyit tesz, mint Unified XUL Platform, mely a legrégebbi (10+ éves) Firefox fork, a Pale Moon fejlesztői által létrehozott egységes XUL platform, melyre azóta több XP böngésző-fork is épül. Az UXP egy, a Firefox Australis-idealizmussal, Quantum-idealizmussal, Rust-trendiséggel és telemetriával való szétgányolása előtti állapotot hordoz, melybe az Australis-idealizmus opcionálisan reintegrálható (lásd pl. Serpent). A UXP-alapú Windows XP böngésző-forkok el vannak látva kompatíbilitási patchekkel, Windows XP-re backportolt ffmpeg-gel, saját HTML5 videó renderelővel, Media Foundations helyett (ami XP-n nincs), mindemellett hozzák szépen a friss UXP feature-öket, melyek amúgy a Mozilla Firefox forráskódjából kerülnek backportolásra.

Mivel a Firefox már a kezdetektől fogva saját NSS implementációjával adta ki a böngészőit, ez a konvenció a forkokban is megmaradt. Ennek köszönhetjük azt az óriási előnyt, hogy a TLS 1.3 / ECC certificate-ekkel rendelkező oldalak is gond nélkül működnek XP alatt, annak ellenére, hogy az XP-s WinSSL ezeket nem implementálja. Aki látott már ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH hibát XP alatt futó Chrome-ban, azt ennek köszönhette.

Lássuk hát akkor a kínálatot!

 

Supermium

A Legacy Software Corporation (LSC), azon belül Shane Fournier (win32ss) gondozása alatt álló, rendkívül ígéretes, nyílt forráskódú Chromium fork, aminek kimondott célja a legacy rendszerek támogatása, kompromisszumok nélkül, vagyis a legfrissebb elérhető Chromium backportolásával. További előnye, hogy abban a józan szellemiségben fejlesztik és céljaikat tekintve affelé halad, amitől a Google és más szoftvermultik az elmúlt években igyekeztek eltávolodni. Ilyenek pl. a GDI font rendering a szemkifolyató DirectWrite-tal szemben, a Manifest V2 kiegészítők örökös támogatása (a V3 mellett), a szkeumorfizmus a Material-idealizmussal szemben, de van még benne Google Sync, dark mode, 32-bites XP-re sok munkával backportolt, modern sandbox, a biztonságos böngészés érdekében. A böngészőt folyamatosan frissítik, a vezető fejlesztő ígérete szerint a biztonsági javításokat egy héten belül megkapja azután, hogy a Chromium (upstream) közzétette a javítások forráskódját. A modern weboldalak mindegyike használható vele. Hosszútávú céljuk elérni a legacy kompatíbilitást Windows 2000 SP4-ig (!) és az UnGoogled Chromium feature-eit beolvasztani. Windows XP (32-bit és x64 Edition) és Windows Server 2003 a Supermium 121.0.6167.81-es verziójától támogatott. XP-n egyelőre nem tekinthető stabil kiadásnak, de érdemes elkezdeni próbálgatni és bejelenteni a hibákat. Minimum 768 MB-os rendszer ajánlott hozzá, lehetőleg multi-threadinggel (min. 1 mag + hyper-threading vagy min. 2 mag). További optimalizációk várhatók a jövőben, amik vihetik lejjebb a rendszerkövetelményeket.

Hivatalos oldal: https://www.win32subsystem.live/supermium.html
Letöltés: https://github.com/win32ss/supermium/releases

Mypal68

A Firefox közvetlen (Australis utáni, Quantum), Windows XP-re adaptált forkja, Feodor2 karbantartásában. Egyelőre béta, de folyamatosan frissül, új feature-ök belekerülnek, ami a webengine-t és az új webes technológiákat illeti, de szerencsére nem kerülnek bele UX-ökörködések, mint pl. a 2021. márciusi "ráncfelvarrás". A legtöbb modern weboldal használható vele. Valamennyi friss Firefox-kiegészítővel kompatíbilis, amik közvetlen az addons.mozilla.com-ról telepíthetők. uBlock Origin kötelezően ajánlott mellé.

Hivatalos oldal: https://github.com/Feodor2/Mypal68
Letöltések: https://github.com/Feodor2/Mypal68/releases

New Moon 28.X

A Pale Moon (Australis előtti, klasszikus Firefox) Windows XP-re elérhető forkja, roytam1 karbantartásában. UXP-alapú, stabil, folyamatosan frissül, új featureök belekerülnek. A legtöbb modern weboldal használható vele.

Hivatalos oldal: https://rtfreesoft.blogspot.com/ | http://rtfreesoft.blogspot.com/
Letöltés: https://o.rthost.win/palemoon/index.php?sort=date&order=desc | http://o.rthost.win/palemoon/index.php?sort=date&order=desc

New Moon 27.X

A Pale Moon (Australis előtti, klasszikus Firefox) Windows XP-re elérhető forkja, roytam1 karbantartásában. Nem UXP-alapú, stabil, folyamatosan frissül, zömében maintenance és biztonsági frissítéseket kap, az új featureök nem UXP-ből kerülnek bele, hanem az Arctic-Fox nevű PowerPC Mac-ekre szánt Pale Moon forkból. Modern oldalak esetén lehet probléma a használhatósággal, főként JavaScript és CSS inkompatíbilitások. Előnye, hogy ebből elérhetőek SSE és/vagy SSE2 nélküli buildek is, tehát működnek például Pentium 3 vagy Athlon-XP processzoron is.

Hivatalos oldal: https://rtfreesoft.blogspot.com/ | http://rtfreesoft.blogspot.com/
Letöltés: https://o.rthost.win/palemoon/index.php?sort=date&order=desc | http://o.rthost.win/palemoon/index.php?sort=date&order=desc

Serpent

A Basilisk (Australis utáni, nem Quantum Firefox) Windows XP-re elérhető forkja, roytam1 karbantartásában. UXP-alapú, folyamatosan frissül, új featureök belekerülnek. A legtöbb modern oldal használható vele.

Hivatalos oldal: https://rtfreesoft.blogspot.com/ | http://rtfreesoft.blogspot.com/
Összes release: https://o.rthost.win/palemoon/ | http://o.rthost.win/palemoon/

Mypal / Centaury

A régi, UXP-alapú Mypal (Austrails előtti, klasszikus) és Centaury (Australis utáni, nem Quantum) 2021-ben áldozatául esett a forkot karbantartó Feodor2 és az UXP-t fejlesztő Pale Moon arrogáns fejlesztői közti licensz-csatárzosának. Ezt a verziót Feodor2 sajnos már nem fejleszti tovább, helyette csinálta meg a Mypal68-at (lásd fentebb), ami a Quantum Firefox portja Windows XP-re, bármiféle Pale Moon-os vagy UXP-s komponens nélkül.

További információ és teljes sztori a Mypal kinyírásáról: https://www.reddit.com/r/palemoon/comments/pexate/pale_moon_developers_…

 

Érdemes tudni, hogy a frissített böngésző önmagában nem jelent teljes biztonságot, pláne egy frissítéseket már nem kapó operációs rendszeren. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne tarthatnánk meg a jó öreg rendszerünket és a még mindig működő Windows XP számítógépünket, sem azt, hogy úgy kéne rettegni a hackerektől és vírusoktól, ahogy erre a tech-média időről időre felszólít. Annyit jelent, hogy érdemes elővigyázatosan böngészni és csak megbízható forrásból letölteni bármit is, amit a számítógépen nyitunk meg. uBlock Origin használata kiemelten ajánlott, mondhatni kötelező. Ebből létezik külön legacy branch, a Quantum-idealizmus előtti Firefox forkoknak (New Moon, Serpent). Keresd a firefox-legacy előtagokat a release-ek között.

Ha valaki ismer még stabil, tisztességesen karbantartott és frissített böngészőt Windows XP-re a fentiek mellett, írja meg nyugodtan, felveszem a listába.

Hozzászólások

Ha már nem lesz SSE/SSE2 nélküli build, akkor Bochs képes ezeket emulálni. Illetve Intelen ha tudsz szerezni egy régi Intel SDE-t, ami még futott XP-n (és a régi CPU-n), az szintén képes újabb CPU-t szimulálni és jóval gyorsabb, mint a Bochs. Én BMI2 hiánya miatt használtam régebben, meg úgy egyébként AVX2-re.

OFF
Attol fuggetlenul, hogy par ember hulyenek nezese sport kategoria itt, vagy csak a csorda szellemet erositi, de O legalabb vette a faradtsagot es csinalt egy osszefoglalot egy olyan dologrol, ami lehet hogy csak par embert erdekel rajta kivul, de annak a parnak legalabb segit. A hozzaszolas nem azt minositi, akihez szolsz, hanem aki irta.
OFF

Technikai oldalrol nezve jo latni, hogy sokan hobbibol tamogatnak idosebb rendszereket es idot, energiat fektetnek ilyenbe.

Attól, hogy az 5 éves böngészőt ma buildeljük le még nem lesz fiatalabb. Persze igény erre is van, mint a nekrofíliára.

Lassan már büszke leszek arra, hogy konkrétan én kapcsoltam ki az xpsp2 előtti verziók támogatását a webkitben
https://trac.webkit.org/changeset/140930/webkit

Aminek az volt a szakmai háttere - ha jól emlékszem -, hogy az atomi művelek implementálását teljesen máshogy kellett megcsinálni a régi rendszereken, mint az újabbakon. De a többszálúság is biztosan felesleges úri huncutság, minek fejlődönk ilyen irányban. Természetesen a sokéves és nem támogatott rendszerekkel való kompatibilitásra nem költenek dollármiliókat egyik cégnél sem. Nem a kukabúvárok és az idegi alapon leszázalékolt fórumtrollok hordják össze a pénzt a szakemberek fizetésére :-)

Így ennek a témának köszönhetően már körvonalazódik bennem egy statisztika összegyűjtése, hogy az ilyen fork forkjának a forkjának a forkja projektek ténylegesen milyen élettartammal szoktak elhullani, illetve megközelítőleg mennyi részesedésük van (gondolom nem sok).

Egyedül a Pale Moon-t hallottam anno, de az sem a listán szerepel, csak több tétel abból lett forkolva.

Az ilyenek mind tiszavirág életű projektek. Valaki elhatározza, hogy ez mekkorát fog ütni, forkolnak egy adott állapotot. Néhány hétig-hónapig kókányolnak vele, próbálják frissen tartani, de szépen lassan mindenki elhúz mellettük, majd a végén belátják, hogy felesleges munka volt az egész.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Az, hogy mit hallottál és minek néztél utána normálisan, két különböző dolog. Attól nem lesz egy szoftver kevésbé hasznos, hogy nincs szétmarketingezve, mint a Firefox, vagy az úton-útfélen gyorsaságot és biztonságot ígérve bannereken és felugró ablakokon arcodba hypeolt Google Chrome. Attól sem lesz kevésbé hasznos, hogy számodra csak azok a szoftverek léteznek, amikről a tech-média divathasábjain olvasol. Attól sem lesz kevésbé hasznos, hogy nem egy szoftvermulti (Google), vagy egy, az ő terméküket majmoló alapítvány (Mozilla Foundation) áll mögötte, hanem néhány olyan magányos zseni vagy előbbiekből verbuválódott kiscsapat (Pale Moon core dev. team), akik egy személyben jobban átlátják a XUL-t, mint az a többszáz alkalmi open-source huszár együttvéve, aki az évek alatt belecommitolgatott egyet-egyet.

A fork forkjának a forkja jelenség régóta létezik már az open-source közösségben. Ez a nyílt forráskódú szoftverek természetes evolúciója. Persze, ez ellen se vernéd a nyálad, ha nem kifejezetten Windows XP-re lenne optimalizálva a fork forkja (merthogy a Pale Moon az első fork, a New Moon a második és nincs több, hiába adtad elő 4 mélységű forknak, hogy szándékosan és manipulatív módon félelmetesebbnek és bizonytalanabbnak tüntesd fel a topic-indítóban felsoroltakat). Azt is érdemes megjegyezni, hogy a New Moon és a Mypal kiadások folyamatosan a friss Pale Moon upstream kódra épülnek és ők csak a Windows XP-specifikus kompatíbilitási fejlesztéseiket adják hozzá.

A New Moon és a Mypal élettartamát meglátjuk. Ami biztos, hogy nem fog elhalni, az a New Moon, ugyanis roytam1 nem szokta csak úgy elhalni hagyni a fejlesztéseit, pláne nem azokat, amiket használnak is. A Pale Moon is bizonyított már, 10 éve a porondon van. Egyébként meg az élettartamos ijesztgetésednek sincs köze konkrétan ahhoz, hogy mit hányszor forkoltak le. Gondolj csak a Blinkre, amit WebKitből forkoltak, amit meg a KHTML-ből forkoltak. Ez a felállás szerinted veszélyezteti a Blinket, hogy hamarabb elhal, mint a KHTML? :D Hát persze, hogy nem.

XUL amúgy érdekes kérdés, mert ugyanazt a feladatot oldja meg, mint a HTML jelenleg és részben amiatt is dobták ki, hogy ne kelljen már két dolgot karban tartani. Most akkor bloat, hogy bennvan vagy nincs? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Attól, hogy az 5 éves böngészőt ma buildeljük le még nem lesz fiatalabb.

Ez így van. Köszönjük, drága Captain Obvious. Nélküled elvesznénk. Ám ha esetleg az 5 éves böngésző alatt a Pale Moon legfrissebb verzióját értetted, akkor jó ha tudsz három dolgot, ha már fogalmatlanul jöttél ide, előítéletes, demagógiáktól hemzsegő majomvéleményt kialakítva, majd azt papagájként harsogva.

 1. A Pale Moon nem 5 éves projekt, hanem 10 éves projekt. Legalább a Wikipédián rákereshettél volna. Még az induló dátum is ott van.
 2. A Pale Moon nem a 10 évvel ezelőtti Mozilla Firefox-szal feature-azonos. Legyen szó webes szabványokról, JS motorról, plugin-APIkról, vagy akár a biztonságról. A UXP GitHub repojába gyakorlatilag naponta érkeznek commitok. A Pale Moon a 10 év alatt mindezidáig folyamatosan fejlődött, csak nem abba, az IT-divatdiktatúra által kijelölt irányba, amerre a Firefox.
 3. A legfrissebb Pale Moon (28.4.0) 2019. február 19-én jött ki. A legrissebb New Moon pedig 2019. március 23-án, azaz tegnap. Igen, jól látod! Előfordul olyan is, hogy a Pale Moon forkjába előbb kerülnek bele az új featureök és a javítások upstreamből, mint az ősprojektbe, a fork gyakoribb release-ei miatt.

Házi feladat összehasonlítani roytam1 New Moon fejlesztő forkolt UXP repoját a Pale Moon fejlesztők hivatalos UXP repojával, a commitok tartalmát és címét illetően, ha már eddig erre nem voltál képes magadtól.

Lassan már büszke leszek arra, hogy konkrétan én kapcsoltam ki az xpsp2 előtti verziók támogatását a webkitben

Manapság egyre menőbb az IT-szakmában egyre lustábbnak és kényelmesebbnek lenni, majd mindezt a felhasználókkal megfizettetni, az erőforrásfelhasználás növekedését előidézve, vagy esetedben a kompatíbilitást sárba tiporva. Szóval, biztos van bőven csomó fősodratú mérnök úr, aki büszke rád a WebKites ámokfutásodat illetően. Én viszont úgy döntöttem, hogy nem leszek büszke rád.

Már a pale moon is dobta legalább egy éve az xp supportot. Lassan már a retro böngészők retro forkjának a retro forkjánál tartunk. Ilyen egy-egy személyes hadseregekről, akik innen-onnan összeszednek módosításokat és követhetetlen módon összemergelik őket- se rendes kommentezés, de ticketing system, egy blog az az "otthona" különböző közösségi oldalak és más projektek offtopic szekcióában "él". Az elődnek legalább volt valami összeszedett rendszere ennek követésére, nem úgy az ilyen lélegeztetőgépes fejlesztéseknél.

Hehe, "Hackily implement " és hasonlók :D Összetákolnak keresztbe kasul mindent, hogy leforduljon xp alá. Ahogy máshol már kifejtettem, arra jók ezek a tákolmányok, hogy retro gépen jampizzon valaki velük a haverjaik előtt, de ezt használni olyan gépen, amin dolgoznak vagy ügyet intéznek, az felelőtlenségre és tájékozatlanságra vall.

Egyébként látható a káros hatásod a többiek kommentjei közt. Mindenféle vallási és más irreleváns hasonlatokkal jönnek, hogy meg kell védeni szegény elnyomott gyereket. Nem véletlenül befogadóak - ők a naív emberek, akik mindenféle ismeretlen és kétes forrásból feltelepítenek bármit a gépükre. 0 napos forkokat, meg blog oldalon linkelt letölthető alternatív böngészőket. Azt sem tudni, hogy milyen személy vagy szervezet áll mögötte.

De látom, másik szálon írtad, hogy te sem nagyon használod ezeket, csak ha az ős chrome verzióddal nem megy valami, akkor ezekkel is megpróbálod :)

Hehe, "Hackily implement " és hasonlók :D

Megintcsak azt tudom mondani, hogy személyedben a buzzwordök és a tech-előítéletek világbajnoka veszett el. Várj, mutatok jobbat.

Ilyen egy-egy személyes hadseregekről, akik innen-onnan összeszednek módosításokat és követhetetlen módon összemergelik őket- se rendes kommentezés, de ticketing system, egy blog az az "otthona" különböző közösségi oldalak és más projektek offtopic szekcióában "él".

Mindegyiknek van hivatalosnak tekinthető webhelye és issue trackere, ha máshol nem, GitHubon. Számos mai open-source projektnek nincs saját honlapja, csak GitHubja, mivel utóbbi kettő az egyben képes ellátni egy fejlesztői honlap feladatkörét is. Ettől függetlenül, az rtfreesoft.blogspot.com nem kifejezetten blogként funkcionál, hanem fejlesztői weboldalként, ahová hetente kerülnek fel új verziók.

Lassan már a retro böngészők retro forkjának a retro forkjánál tartunk.

Nem. Egy minimum 10 éves fejlesztési múlttal rendelkező, kiforrott böngésző (Pale Moon) Windows XP forkjáról (de inkább csak backportjáról) beszélünk, amely alapvetően az upstream kódot tartalmazza, majd erre alkalmaz kompatíbilitási patcheket. Persze, nyugodtan ferdíts, mismásolj és bizonytalaníts csak tovább. Ahogy a tech-lakájmédiától és a korporatokrata bértollnokaiktól tanultad.

ők a naív emberek, akik mindenféle ismeretlen és kétes forrásból feltelepítenek bármit a gépükre

Nem. Ők nem naiv emberek. Ha azok lennének, már vásárolnák a Windows 10-es laptopot a Media Marktban és dobnák ki a régi gépüket. Ők azok az emberek, akik gondolkodnak és rájöttek, hogy nem muszáj mindenből a legújabbat, legtrendibbet beszerezni ahhoz, hogy böngészhessenek az Interneten. Naiv te vagy, aki benyal mindenféle corporate bullshitet a fősodratú tech-médiából kizárólag annak apropóján, hogy azt hitelesnek tűnő (értsd: pénzzel megtömött) szereplő kommunikálta (természetesen a saját önző üzleti érdekének megfelelően).

De látom, másik szálon írtad, hogy te sem nagyon használod ezeket, csak ha az ős chrome verzióddal nem megy valami, akkor ezekkel is megpróbálod :)

Ennek okait már leírtam egy másik kommentben. Ami a lényeg: nem azért nem használom mindig, mert olyan szarok, amilyennek megpróbálod beállítani. Sőt egyáltalán nem azok. Csak a Chrome 49 még egy picit gyorsabb.

pedig tényleg, baromi uncsi már hajbazer fikázása, meg az erőltetett mulatás a posztjain. ne kattints rá, ha nem érdekel, vagy szólj hozzá érdemben ahhoz, amit az adott posztban írt. ez a belterjeskedő, összekacsintó, poénkodásnak szánt "röhögjünk együtt a hülyén, na ki tud durvábbat mondani" kit minősít szerinted?

Érdekes, amit mondasz. Szóval, aki nem a közös nótát fújja, az nem is normális, igaz? E hozzáállás miatt nem is olyan régen még embereket égettek (a táltos papjainkat, az ősiségünk őrzőit, továbbá családapákat, anyákat, akikre a másság, a nem hajtunk fejet az erőszak előtt hozzáállás halvány szikrája is vetült, sőt, sajnos még csecsemőket is)...
Csak pár példa:
- a "szeretet" vallásának hívei bevisznek a házukba egy gyermekfenyőt, műanyag szarokkal "feldíszítik", és végignézik a haldoklását. Megjegyzem, hogy eleinte, még az őrület kezdetén, csak egy fenyőágat vittek haza az emberek, ez lett belőle.
- a kutyákra kabátot, sapkát húznak, milliárdokat költenek szuperhősös "filmekre", amikor sok embernek nincs mit ennie, nincs hol aludnia.
Bárhogyan is, kevés ma már az igazán gondolkodó ember...

"Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni? Ennek nincs értelme! De ami még fontosabb: ennek az egésznek mi köze a most tárgyalás alatt lévő ügyhöz? Semmi. Hölgyek és urak, ennek semmi köze az ügyhöz. Ennek nincs értelme. Nézzenek rám! Ügyvédként védek egy hatalmas kiadócéget, és Csubakkáról beszélek. Van ennek értelme? Hölgyek és urak, ennek semmi értelme. Az egésznek nincs értelme. Tehát emlékezniük kell, amikor majd vitázgatnak és döntögetnek az Emancipációs Kiáltványról: van értelme? Nincs. Hölgyek urak, úgymond esküdtszék! Ennek nincs értelme. Ha Csubakka az Endoron él, ítéljenek bűnöst. A védelem végzett."

Bocsánat, de a kereszteshadjáratot ő folytatja a szerinte is többség ellen. Senki nem akarja őt kitúrni csak a stílusára érkeznek a megfelelő reakciók. ...és persze a minden jobb volt régen témának nem kéne elborítania a főoldalt 70 topik formájában és kész. Ennyi az, amit te kereszteshadjáratnak vélsz. Érdekes, hogy a tényleges hadjáratot meg fel sem ismered. :)

10 ujjamon meg tudom számolni, hány fősodratú folytat a személyem ellen hadjáratot. Például, te benne lennél a TOP 3 dobogósok közt is, a hajbuzeres topikoddal. Attól még, hogy fősodratúék hozzászólásai felülreprezentáltak ezen a fórumon, a szerzőik nem azonosak a többséggel, akkor sem, ha ezt így próbálod beállítani, hogy magadat jobb színben tüntest fel és a kereszteshadjáratodra virtuális önigazolást találj.

Nem a személyed ellen, te nagyongyagya :-) hanem az ellen, amikor osztod az észt olyan dolgokról, amikre a legminimálisabb ismereted/tudásod sincs, ráadásul mindezt úgy, hogy az, aki más véleményen van, az számodra elfgadhatatlan, és ezt elég erős pejoratív jelzőkkel még ki is fejezed.

Más kérdés, ha egyesknél (például nálad) valaminek a tudása vagy nem tudása egyenesen arányos azzal, hogy mások adott területről alkotott véleménye mennyire korrelál az övékkel. Ha a hozzászólásaimban lecserélném a "Windows XP"-t "Windows 10"-re, a "bloatware"-t meg "professzionális szoftver"-re, valószínűleg hozzám se szólnál néhány kósza pluszegyen kívül.

Te a korporatokrata narratívától eltérő véleményeket, életmódot és szokásokat nem vagy hajlandó elfogadni, ezért folyamatosan, úton-útfélen szembeállítod az általam képviselteket a 1) te igényeiddel 2) a nagyvállalati igényekkel. Ha pedig azt állítom, hogy ezekből az igényekből egy kicsit visszavéve is lehet sikeresen problémákat megoldani, akkor jönnek a lehülyézések, a legyagyázások, a "nem értesz hozzá", meg a "nincs kedvem 2 kütyüt elvinni 1 helyett" tartalmú kommentek. Ha azt állítom, hogy 15 évvel ezelőtt, Windows 7/8/10, okostelefon, nagyképernyős tévé és bevásárlóközpont-túltengés nélkül is létezett sikeres üzleti élet, gazdasági növekedés és társadalmi jólét, akkor máris visszazavarsz az ősember barlangjába. Az ilyen fordulatokkal pedig ellehetetlenítesz bármiféle értelmes vitát, már az elején, utána pedig csodálkozol, hogy a válaszaidat úgy minősítem és olyan vérmérséklettel reagálom le, ahogy megérdemled. Ugyanez pedig természetesen igaz, nem csak rád, hanem valamennyi idetévedt hangadóra.

Attól még, hogy eltérő véleményünk és igényeink vannak, nem biztos, hogy hülyeség az, amit a másik gondol. Ezt kéne csak megértened és lehet, hogy meg tudnánk lenni egymás mellett ezen a fórumon, állandó veszekedés nélkül is.

No, nézzük a legfrisseb hajbuzert! Íme: Ez így van. Köszönjük, drága Captain Obvious. Nélküled elvesznénk. Ám ha esetleg az 5 éves böngésző alatt a Pale Moon legfrissebb verzióját értetted, akkor jó ha tudsz három dolgot, ha már fogalmatlanul jöttél ide, előítéletes, demagógiáktól hemzsegő majomvéleményt kialakítva, majd azt papagájként harsogva.

Sejted már, hogy miért úgy írok/írnak neki, ahogy?

igen ám, csak van egy nem elhanyagolható különbség közte és közted: te egy szakmai témával kapcsolatban jöttél ide hőbörögni és személyeskedni, erre írtuk többen, hogy ez talán nem idevaló, és csak a személyes frusztrációdat levezetni szándékozó öncélú ventillálásnak tűnik, ami egy másik szakma szakterülete és itt keveseket érdekel, ő viszont a te hisztijeidre írta, hogy szerinte nem idevaló.
ha nem érted a különbséget, akkor inkább hagyjuk is.

Tegyük fel, hogy új vagyok itt. Azt látom, hogy ez itt egy rendesen összeszedett írás, értelmesen megfogalmazva. Te meg mint egy kisgyerek rugózol azon, hogy téged nem érdekel és biztos másokat sem, és próbálod lenyomni. Persze én is hülye vagyok, mert itt válaszolgatok egy első ránézésre trollnak, de így is meglep, hogy valamire rákattintasz hogy beírd, hogy nem érdekel (és lehetőleg mást se érdekeljen). Elképesztő :)

szerintem sokakat a képmutatása miatt idegesít. ilyen hozzáállással elvárnám hogy win 3.1et, vagy msdost használjon valami 30-40 éves hardveren, de azért idáig már ő sem menne el, hiszen kényelmetlen lenne. 10 év múlva majd a windows 10-ről fogjuk ugyanezeket hallgatni tőle.

Engem nem idegesít. Mindig jó érzés rádöbbenni, hogy nem én vagyok a emberi negatív intelligencia csúcsa, és bőven vannak szintek a munikasó és énközöttem :P
btw, a "alap" felvetései jellemzően elgondolkodtatóak. Csak az fájdalmas, amikor rámutatnak a tévedéseire, de csak azért is ragaszkodik hozzá, mert mindent is jobban tud.

Igenám, csak a nálad is szélsőségesebbek még azt is elvárnák, hogy Commodore 64-et használjak. Neked is sikerült abba az értelmezési csapdába esned, mint a legtöbb fősodratú kollégádnak.

Az én szememben nem attól lesz valami jobb, hogy minél régebbi. Én kiválasztottam egy rendszert, amit megszoktam és régóta elégedetten használom. Majd úgy döntöttem, hogy nem szeretnék erről váltani, akkor sem, ha hardver- és szoftvermultiék ezt várják el tőlem. Mivel az általam preferált rendszer a mai IT-divatdiktatúrának, marketinghadjáratoknak és erőletett növekedésnek köszönhetően elavultnak™ számít, és mivel a fősodratú mérnök úr képtelen árnyalt képet látni vagy bármiféle középutat értelmezni az ősember barlangja és Tapicskoló Tamás tegnap vásárolt Media Marktos laptopján futó, legfrissebb™ Windows 10 között, így a magadfajták csakazértis megmondják a tutit és közelebb löknek az általuk barlangnak értelmezett alternatívákhoz.

Elárulom akkor Neked is, még egyszer, külön, hogy te is megértsd: Ugyanannyira nem akarok Windows 3.1-et használni, mint Windows 7-et, vagy Windows 8.1-et, vagy Windows 10-et. Kéretik tiszteletben tartani a döntésem, hogy én letettem a voksom a Windows XP mellett és kitartok ezen a rendszeren, amíg csak lehetséges. Ez pedig továbbra is minden gond nélkül lehetséges.

Nem egészen. Jelen esetben például pont fordítva történt. Felraktam egy segítő szándékú összefoglalót frissen tartott XP-s böngészőkről, majd a magadfajták ellepték a topicot, és lehülyéztek mindenkit (főként engem, mint topicnyitót), aki nem akar továbblépni felülni a veddmegdobdki tech-divatdiktatúrának az életben a számítástechnikában.

Amennyiben tényleg igaz, hogy "telibefosod", hogy mivel szopatom magam veszem elejét a gépem kidobatásának, illetve a csiligány, bloated, reklámfelugratós, telemetriás Windows 10-re való átkényszerítésemnek, akkor az alapvető probléma kérdés a következő: Te mi a fenét keresel most itt, és minek írogatsz?

Nem gondolom, hogy többször estem neki bárkinek, mint te a gyakran idegrohamos állapotokat idéző kommentjeiddel. Nekem legalább van szókincsem, hogy megindokoljam, kivel miért nem értek egyet adott esetben, így picit többre futja annál, hogy szimplán lehülyézzem.

Nade a kérdés továbbra sem ez. Hanem, hogy minek köszönhető, hogy a magadfajták ide tolták a képüket elitkedni, XP-vel riogatni, lehülyézni, lebulvározni, miközben egy büdös szó nem esett róluk sem a témakiírásban, sem a kommentekben. Erre csak egyetlen magyarázat létezik: Nem vagytok jobbak, mint amilyen rossznak engem akartok látni.

Legfrissebb: Ez így van. Köszönjük, drága Captain Obvious. Nélküled elvesznénk. Ám ha esetleg az 5 éves böngésző alatt a Pale Moon legfrissebb verzióját értetted, akkor jó ha tudsz három dolgot, ha már fogalmatlanul jöttél ide, előítéletes, demagógiáktól hemzsegő majomvéleményt kialakítva, majd azt papagájként harsogva.

Csodálkozol, hogy elküldenek a halál péniszére ellenőrnek?! Ne csodálkozz, az eszed és a stílusod is megvan hozzá.

"Nekem legalább van szókincsem"

Szókincsed. Aha. Ezekre az öklendezésekre gondolsz?

csiligány, bloated, arcodba hypeolt, tech-média divathasábjai, szoftvermulti, majmoló alapítvány, alkalmi open-source huszár, kompatíbilitást sárba tiporva, demagógiáktól hemzsegő majomvéleményt kialakítva, majd azt papagájként harsogva, fősodratú mérnök úr, ámokfutásod, tech-lakájmédia, korporatokrata bértollnokaik,
Tapicskoló Tamás, , majomvéleményed, elbirkásított csődület éllovasai, konzumidióta mintapolgárok, webökör divatdiktatúrája, innovációs lustálkodó babzsákonfejlesztő zabhegyező webökör illuzionális kényelme, birkáék.

Ez a TE szókincsed. Gratulálok. Ha én lennék tray, olyan kick-ban-t kapnál, hogy még az adsl modemed is zárlatos lenne tőle.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Szerencsére nem te vagy tray trey (legalább a nevét leírhattad volna normálisan).

Viszont, továbbra is alkalmazhatod az elérhető legjobb megoldást a velem kapcsolatos világfájdalmadra: eltakarodhatsz a topicjaimból, másfelé elitkedni. Pláne, hogy már többször felhívtam a figyelmét valamennyiőtöknek az offolás mellőzésére.

Ez a topic és a válaszok kronológiája az ékes bizonyítéka annak, hogy nem én kezdtem kötekedni/elitkedni. Fősodratúék kezdtek. Akik megyjegyzem, nem a fórum többségét jelentik. Csak egy hangos kisebbség, akik minden tekintetben a fősodor, a divat, a multicégek, a féktelen pazarlás és az IT divattá silányításának szószólói.

Attól, hogy valaki kiír egy Windows XP felhasználókat segítő témát, nem lesz XP-huszár. Van bőven alternatív (a divatostól eltérő) operációs rendszert preferáló felhasználó ezen a fórumon, és megannyi velük kapcsolatos topic.

"Azt látom, hogy ez itt egy rendesen összeszedett írás, értelmesen megfogalmazva"

Nos, látod, célba ért a propaganda. Merthogy csak rendesen öszeszedettnek látszik és az értelmes megfogalmazás is kimerül annyiban, hogy buzzwördökkel operál.

Egyébként szakmai tartalma nulla, gyakorlati információt nem tartalmaz arról, hogy mégis mire jók ezek, mennyire elavultak. Mindegyikről kiderül az a nagyon pontos és sokatmondó információ, hogy a "legtöbb modern weblap használható vele". Gondolom úgy, mint annó IE6-tal, amikor a részesedése már a béka fenekére csökkent, mert nem fejlesztette senki éveken át.

Ha jól sejtem a verziószámból, akkor ezek 5 évvel ezelőtti technikai szinten megrekedt verziók, némi mókolással, hogy pár azóta kiderült biztonsági hibajavítást backportoltak bele. Közben viszont az igazi firefox régi és elavult verzióval már nem foglalkoznak a biztonsági szakemberek, mert azoknál alap, hogy frissíteni kell őket.

Az utóbbi kettő pedig 0 és 10 napos forkja egy másik ősi böngészőnek, ami ősi firefox fork volt. Az első kettő is annak a forkja. Egy nagy katyvasz az egész és pár hangzatos lózungon kívül csak abban lehetsz biztos, hogy az 5 éves böngészővel minimum technikai problémáid lehetnek netezés közben az oldalak megjelenítésével, rosszabb esetben tele lehetnek olyan sérülékenységekkel, amelyeket külön nem is dokumentált senki az 5 éves őshöz, pont azért mert az elavult és továbbléptek a fejlesztéssel.

Arra emlékeztet az egész, mint amikor a bulvár oldalak körbehivatkozzák egymást valami nagy blődség hír lehozatalakor és a sok naív ember elhiszi a butaságukat, miközben az igazi forráshoz képest lehet hazudnak, de legalábbis nagyban elferítik a valóságot. De mindig van elég buta ember, akit be lehet vele ugratni, mert ha valami komolyan vagy ilyesztően hangzik, akkor az úgy is van és nem néznek utána a valóságtartalmának.

A magabiztos hülye nagyon meggyőző tud lenni a hozzá nem értő átlagember számára. Szakmai reakciót se az átlagember, se a holdkórosok nem értik, mert hiányoznak hozzá a megfelelő ismereteik. Ellenben rögtön összeesküvés kiáltanak a holdkórosok, s elkezdenek oldalakat írni a szokásos áltudományos zagyvaságaikkal. A lényeg a határozottság, az meggyőzőbb, mint a hozzáértők ismeretlen kifejezésekkel tűzdelt makogása, amit senki sem ért :D

Értem én, hogy hajbazert ismerve rögtön nyílik a bicska a zsebekben, de annak mi értelme, hogy rögtön dedóba megy át a topic? Nem muszáj elolvasni, nem muszáj hozzászólni. Ha pedig hozzászól az ember, miért nem írja le értelmesen az érveit a cikkel szemben úgy, ahogy te is tetted?

Szóval értem én amit írsz, de kl3onnak is igaza van. A fenti hozzászólás felesleges trollkodás volt.

+1

Szétflémeli az egész hup-ot. Volt olyan, hogy a főoldalon hemzsegett a sok csakarégiajómindenkihülyeakiújatvesz topik. nincs baj a mániájával, ő szenved tőle, de ne száz topikkal borítsa el azt, aki nem szenved ebben a betegségben. Nyisson egy retro topikot és ott könyvet is írhat erről.

Mivel hülyeségeket terjeszteni megy minden erőfeszítés nélkül. Ugyanazokra a sablonokra tolja néhány ember a fake news-t.

Ha ráhagyják, akkor sokan bedőlnek neki, akiket a fogalmazásával és a kisembereket elnyomó multik történetével megnyer. Sok szegényebb ember is kap az alkalmon, hogy megtalálja kit kell hibáztatni a sorsáért.

Viszont szakmai alapon megcáfolni... lehet, csak abba munkát kell fektetni. Ami sok idő és energia. Amit egy újabb hülyeséggel és fél perc gépeléssel "megcáfol" emberünk. S míg a bolondok sok esetben nem dolgoznak, otthon ülnek egész nap és a rokkant nyugdíjból terjesztik a torz világképüket a szociális internet előfizetést használva, addig a hozzáértőbbeknek dolgozni is kell. Nem tudom ez a srác valójában ki és miért csinálja, amit csinál, de már több esetben konkrétan kiderült emberekről, hogy szó szerint erről volt szó.

Szóval, meglehetősen kontraproduktívnak tartom a mai világban, hogy a legutolsónak is jár a csoki. Mindenkinek meg kell simogatni a buksiját. S mindenkinek illik teret adni, hogy kifejezze magát. De nem szabad letörni a lelkesedésüket azzal, hogy a valósággal szembesítjük őket. Erre egyre jobban felbátorodnak, egyre nagyobb hatalmat kapnak. Cégek, politikusok tartanak már tőlük, igyekeznek a kedvükben járni. Néhány kérdés kapcsán már lincselés és meghurcolás jár már, ha valaki nem ért velük egyet. Szóval, szerintem sokkal jobb, ha mindenkinek a szemébe mondják, ha hülye. Ha valaki kiáll szerepelni, már nem csak a rokonai tudják, hogy hülye, hanem az egész világ, akkor el kell azt is viselje, hogy nyilvánosan kimondják rá, ha hülye. Ne a hülyeség legyen a követendő példa.

Viszont szakmai alapon megcáfolni... lehet, csak abba munkát kell fektetni. Ami sok idő és energia. Amit egy újabb hülyeséggel és fél perc gépeléssel "megcáfol" emberünk.

Milyen jó kis kifogást találtál arra, hogy a Pale Moon forkokról alkotott, szélsőségesen előítéletes, demagóg, majomvéleményed a szakmaiság totális nélkülözése mellett született. Ha már ilyen büszkén vered magad arra, hogy nem fektetsz semennyi időt és energiát abba, hogy értelmes szakmai érveket felhozva vitázz a fenti szoftverek minőségéről, biztonságáról, nem lehet, hogy mégiscsak te vagy az az ember, aki ugyanazokra a sablonokra tolja a fake newst, fél perc gépeléssel "megcáfol" bárkit, miközben rokkant nyugdíjból terjeszti a torz világképét a szociális internet előfizetést használva?

Ugyanis, te ebben a topicban pontosan ezt csináltad. A sablonjaid: fork forkja nem biztonságos, Windows XP nem biztonságos, mert nem frissítik. Ergo, a fork forkja Windows XP-n maga a megtestesült armageddon.

Szóval, meglehetősen kontraproduktívnak tartom a mai világban, hogy a legutolsónak is jár a csoki.

Nincs olyan, hogy legutolsó. Ez csak az erőltetett növekedés, a veddmegdobdki divat erőltetett marketinghadjáratainak és az ezekből felépített médiavalóságnak köszönhető, amely a mérnöki fősodor kollektív tudatát is egyre inkább megfertőzi, így a tiedet is. Ha valaki régebbi eszközt használ, mert azt jobban szereti, jobban illeszkedik az igényeihez, attól még nem marad le semmilyen tekintetben, és nem is ér semmivel sem kevesebbet, mint Tapicskoló Tamás a tegnap vásárolt új Microsoft Surface-ével. Még csak azt sem gondolom, hogy beszélhetünk kevésbé sikeres emberekről a régi rendszereket preferálókat illetően, hiszen simán előfordulhat, hogy nem anyagi megfontolásból vagy spórolásból nem vesznek új gépet, ekkor pedig több pénzük marad értelmes dolgokra, tehát lényegében sikeresebbek. A reklámok egyértelműen az új "haladjunk", "együtt", "haladjunk együtt", "haladj az emberekkel" szociális rendezőelveket és az "én is tűnni akarok valakinek" megfelelési vágyat hekkelik meg, így hitetve el a vásárlókkal, hogy igazából az által lesznek modernek, az által lesznek sikeresek, az által tartoznak jobban egymáshoz az élvonalban, hogy folyamatosan új eszközöket vásárolnak, rövidebb-hosszabb periódusokban, ahogy épp a pénztárca megengedi. Mindezért, a legtöbb új tech-kütyü egyfajta státusszimbólum.

Ha valaki kiáll szerepelni, már nem csak a rokonai tudják, hogy hülye, hanem az egész világ, akkor el kell azt is viselje, hogy nyilvánosan kimondják rá, ha hülye. Ne a hülyeség legyen a követendő példa.

Na és honnan vetted a jogalapot arra, hogy pont te mondd meg nyilvánosan, hogy ki a hülye? Miért gondolod, hogy nem éppen te vagy az?

akiket a fogalmazásával és a kisembereket elnyomó multik történetével megnyer

Mert szerinted miből élnek a multik, ha nem az olcsó munkaerőként alkalmazott kisemberek véréből és verejtékéből? Miből élnek a multik, ha nem abból, hogy agresszív, hazudozó, érzelmileg manipulatív reklámhadjáratokon keresztül elérik, hogy minél többen az ő terméküket vegyék? Mindeközben pedig akkorára nőnek, hogy a szabad piacot és az egészséges piaci versenyt szembeköpve törnek uralomra, oligarchaként.

"Nincs olyan, hogy legutolsó."

Meg van, aki nem tud értőn olvasni. Vagy pedig megint a valóságot hajlítja meg valaki, hogy a butaságait ismételgethesse.

Van legutolsó. Van legbutább. Van leglassabb. Akiket ma úgy kell kezelni, mint az elsőket, nehogy a hatalmas lelkük sérüljön attól, hogy nem ők a követendő példa. Mert lelkül az van hatalmas, csak az egójuk hatalmasabb, mivel mindig csak dícsérték őket, s megkaptak sokmindent erőfeszítés nélkül.

A szolidaritás nagyon fontos a fejlett társadalomban, hogy a gyengébbek, sérültek, idősek és fiatalok gondját viseljék. Bármelyikünk kerülhet olyan helyzetbe.
De az káros, hogy szolidaritásból élők akarnak diktálni, hogy mi jár nekik, s a termelők hogyan viseljék magukat. Ez a társadalom összeomlásához vezet: a dolgozók nem csicskák, valamint az értelmileg akadályozottak utópiáját követve nem jutna pénz és erőforrás se az eltartottakra se a dolgozókra.

Tehát ismét csak személyeskedni és burkoltan lehülyézni, lesérültezni akartál engem egy semmitmondó kommenttel. Bocsánat, ha esetleg félreértelmeztem. Azért lehet, mert beleképzeltem valamennyi értelmet, annak ellenére, hogy ezek szerint nem volt benne. Az látszik, hogy neked valamiért nagyon fáj, hogy rajtam kívül is vannak, akik nem a fősodratú dogmák szerint gondolkodnak. Valahogy képtelen vagy megemészteni, hogy nem akar mindenki a te mércéd szerint "helyesen" gondolkodva egyforma lenni.

Egyébként szakmai tartalma nulla, gyakorlati információt nem tartalmaz arról, hogy mégis mire jók ezek, mennyire elavultak.

Nem az volt a célom, hogy szakmai részleteket hosszasan taglalva bemutassam az egyes böngészőket. A fenti kiírás egy segítő szándékú, tájékoztató jellegű összefoglaló. Érted? Nem review, nem elemzés. Tájékoztató jellegű összefoglaló. Minden további releváns információt részletező oldal elérhetősége hivatkozva van. Akit érdekel, nézegethet GitHub commitokat, illetve utána nézhet a Pale Moonnak, hogy eszik vagy isszák. Persze, te ezt nem tetted meg, mert ahhoz egy minimális nyitottságra is szükség lett volna a részedről. Ehelyett a tech-divatbuzi előítéleteidet és a demagógiáidat felhasználva alkottál egy majomvéleményt.

Te hiányolod szakmaiságot, miközben egy verziószám alapján ítélsz meg egy olyan szoftvert, amit már 10 éve elforkoltak és azóta is külön utakon fejlesztik? Ez egyszerűen szélsőségesen divathajhász, trendbuzi hozzáállás a részedről. Átnézted legalább a commit listát, hogy mik vannak benne? És a Pale Moon commit listáját? Vagy legalább a release notest? Nem. Nem nézted át, mert ha átnézted volna, nem írtál volna baromságokat. Pedig belinkeltem a GitHub-ot, de száz Google keresést is megejthettél volna, ahelyett, hogy ide okádtad volna a fenti corporate bullshitet.

a bulvár oldalak körbehivatkozzák egymást valami nagy blődség hír lehozatalakor és a sok naív ember elhiszi a butaságukat

A bulvár szintjén te vagy, amikor verziószámok alapján ítélsz meg egy projektet. Onnantól kezdve, hogy ezt kimondod, már nyílik is alattad az instant mentális szemétledobó és zuhansz le az IT-bulvár mélyebbnél mélyebb bugyraiba. Semmivel sem vagy jobb, mint egy Blikken vagy Riposton szocializálódott átlagproli, annyi extrával, hogy tudod, mi az a számítógép és lehet, hogy még programozni is tudod, de ezt a tudásod is inkább arra használod, hogy kirántsd mások lába alól a talajt és erre még büszke is vagy. Aztán a reklámok elhitették veled, hogy az újabb jobb, így megvetted az újat, kidobtad a régit, majd idejöttél és önjelölt divathírnököket megszégyenítő módon szeretnéd terelni a fórumozókat abba az irányba, amibe téged már eltereltek. Megjegyzem, a vallási szélsőségek hittérítői is pont így működnek: Elhitetik velük, hogy a pokolra jut mindenki, aki nem tér meg. Aztán néhány közülük önjelölt messiásként felelősséget fog érezni minden egyes családtagjáért, barátjáért, ismerőséért, fórumozóért stb. mert nem akarja, hogy a pokolra jussanak. Itt és most kérlek, hogy nyugodj meg szépen, senki nem fog a pokolra jutni vírusfertőzést kapni és senkit nem hekkelnek meg azért, mert Windows XP-t használ, amennyiben betartja a biztonságos internetezés és számítógéphasználat ökölszabályait.

Az megvan, hogy például a RHEL/CentOS 6 10 éves 2.6.32 kernelét a mai napig patchelik? És az, hogy ennek a kernelnek már az LTS supportja is lejárt a kernel.org részéről, több, mint 3 éve? A te logikádat követve minimum legalább annyira sebezhetőnek kéne lennie, mint a Pale Moon, ha szélsőségesen idealista, fősodratú mérnök uraságod számmisztikáját vesszük segítségül, mivel 10 éves technikai™ lemaradásban™ van. Vagy, tekintsük a stable Linux verziókat. Nem látlak nyálat verni Linuxos topikokban, hogy egyes disztribúciókban túl régi a legtöbb csomag verziója és mind mögött csak egy vagy két maintainer van. Pedig, van egy rakat közösségi fejlesztésű Linux, amely stable release-eknél alkalmaz verzióvisszatartást és maintainerek általi szelektív patch-elést. Mivel biztonságosabb egy egy személy által karbantartott, verzióvisszatartott Debian Jessie vagy Stretch csomag, mint a New Moon? Semmivel. Pláne, hogy LTS ágon bevett szokás csak a legkritikusabb hibák javításait backportolni. Mégsem látlak Linuxos topikokban nyálat verni, hogy micsoda veszélyek leselkednek rájuk. Ugyanakkor világméretű támadássorozatokat sem látok. A Windows XP-nél sem. Lehet, hogy valaki hazudik. Lehet, hogy ez a valaki, pont az a valaki, aki neked is hazudott, te pedig benyaltad.

Bedőltél a tech-média divatbuzi FUD propagandájának, a véleményed (ami ráadásul nem is a sajátod, csak egyfajta majomkodás) pedig visszavezethető egyetlen, a sok fősodratú tech-divatcikk olvasgatása közben a tudatodba plántált, demagóg közhelyre, amely így hangzik: A frissített, népszerű, sokak által használt és sokak által fejlesztett szoftver biztonságos.

Azt a szoftvert, amire akár az egyik jelző nem igaz, azonnal nagy katyvasznak bélyegzed, a vele kapcsolatos, pozitív felhasználói tapasztalatot pedig hangzatos lózungnak degradálod le.

minimum technikai problémáid lehetnek netezés közben az oldalak megjelenítésével

Hány weboldalt próbáltál ki Pale Moonnal? Egyet sem. A UXP bár szelektíven, de követi a Mozilla Foundation fejlesztési trendjeit, a webes szabványokat és a hibajavításokat pedig folyamatosan. Tudod mikor szoktam elindítani a New Moont? 10-ből 1 esetben, amikor a 3 éve nem frissített Chrome 49-cel technikai problémáim vannak. Nem azért, mert nem tudná ellátni azt a funkcionalitást, amit az oldal kínál, hanem azért, mert az egyik kényelmeskedő webökör bagázs a másik kényelmeskedő webökör bagázs framewörkjét frissítette alá, aminek kötelező a böngészők által felkínált legújabb, legtrendibb, leginnovációbuzibb implementációit használni, amik a régin természetesen nem működnek. Nade... Tudod mikor fordult elő, hogy a frissen tartott New Moonnal technikai problémáim voltak? Amikor maga az oldal is szar volt és vadiúj, frissített Chromiummal se működött. Semmikor máskor!

A magabiztos hülye nagyon meggyőző tud lenni a hozzá nem értő átlagember számára.

Tökéletesen jellemezted önmagadat. Szerencsére, az átlagember nem olvas HUP-ot. Ha viszont mégis olvas, nem a kommentedben leírt marhaságokat fogja elolvasni, hanem az én összefoglalómat, és ezáltal megvan az esély arra, hogy nem dobja ki a számítógépét, hanem hasznossá teszi a meglévőt. ;)

"amennyiben betartja a biztonságos internetezés és számítógéphasználat ökölszabályait."

tehát nem tölt le mindenféle kétes helyekről, névtelen szervezet / személyőtől származó szoftvereket a gépére, amelyeket csak blogpostokban és közösségi forumokban terjesztenek.

"Az megvan, hogy például a RHEL/CentOS 6 10 éves 2.6.32 kernelét a mai napig patchelik? És az, hogy ennek a kernelnek már az LTS supportja is lejárt a kernel.org részéről, több, mint 3 éve? A te logikádat követve minimum legalább annyira sebezhetőnek kéne lennie, mint a Pale Moon, ha szélsőségesen idealista, fősodratú " bla bla bla

Az megvan, hogy fizetős támogatás keretében a fősodrú mérnök urak dolgoznak rajta? S nem valami névtelen blogpostban egy névtelen ember. Hanem megfelelő, kidolgozott tesztrendszerekkel, dokumentált folyamatokkal. Pontosan dokumentálva azt is, hogy mire vonatkozik. Windowsra is létezik hasonló kiterjesztett support, csak földi halandóknak ezek elérhetetlenek.
https://access.redhat.com/solutions/690063

"Mivel biztonságosabb egy egy személy által karbantartott, verzióvisszatartott Debian Jessie vagy Stretch csomag, mint a New Moon? Semmivel."
Attól függ, hogy az a személy hol dolgozik, mit vállal, mennyire utolérhető. Egy előfizetési rendszerben, céggel kötött szerződés szerint kicsit magasabb a mérce, mint valami névtelen blogpostnál. A már említett folyamatok és tesztelési rendszerről nem is beszélve.

tehát nem tölt le mindenféle kétes helyekről, névtelen szervezet / személyőtől származó szoftvereket a gépére, amelyeket csak blogpostokban és közösségi forumokban terjesztenek.

Nyílt forrású szoftverekről beszélünk, ember, aminek a kódja teljesen transzparens, és ha nem bízol meg a maintainerekben (roytam1, Feodor2), te is leforgathatod magadnak, a kompatíbilitási patchek applikálásával. Roytam1 nem kétes oldalakat fenntartó, névtelen személy, évek óta ott van a porondon a K-Meleon és a Goanna böngészőmotor fejlesztésével. Privacy is létezik a világon és a fejlesztőket is megilleti. Pláne úgy, hogy a Microsoft, meg a hozzád hasonlók bármelyik pillanatban indíthatnának lejáratókampányt ellenük, ha esetleg túl sokan kezdik használni a munkájuk gyümölcsét. Nem gondolom, hogy Facebook/Instagram/LinkedIn profilt, arcképet, önéletrajzot, meg lakcímet kéne hozzácsatolni minden szoftverhez csak azért, mert vannak egyes, hozzád hasonló, szélsőségesen korporatokrata elemek, akik csak akkor tekintenek valamit hitelesnek, ha egy konferenciákra járó, IT-divatbuzi open-source sztárfejlesztő, vagy egy nagyvállalat adta ki.

Az megvan, hogy fizetős támogatás keretében a fősodrú mérnök urak dolgoznak rajta?

Megvan, igen. Gondolom, azért azt sejtetted, hogy nem akartam egyenlőségjelet tenni egy enterprise kernel és egy közösségi alapon fejlesztett böngésző közé. Ha picit figyelmesebben elolvasod még egyszer, amit írtam, rájössz, hogy azért említettem a RHEL/CentOS kernelt, mert az egyik legrégebbi, még mindig támogatás alatt lévő Linux kernel. Aminek a léte messzeföldön invalidálja az évszámokkal dobálózós számmisztikádat. Mikor azzal próbálsz technológiailag visszamaradottnak bélyegezni valamit, hogy elmondod, hány éve forkolták, vagy release-elték belőle az utolsót, vagy vesztette el a hivatalos támogatását. A CentOS 2.6.32-es kernele simán tekinthető egyfajta forknak, ugyanis feature-öket és drivereket is backportoltak bele. Ez az egyik szempont.

A másik szempont, hogy a közösségi alapon (tehát nem elsősorban fizetős támogatásért cserébe) fejlesztett stable és LTS Linux disztribúcióknál teljesül gyakorlatilag ugyanaz a körülmény, ami a Pale Moonnál és a forkjainál fennáll, ráadásul minden egyes csomagkezelőből elérhető szoftverre. Egy-két maintainer dolgozik rajta, csomagja és maintainere válogatja, mi frissül benne és mi nem. Ott van például a Debian 8.0 chromiumja, amihez kereken 2 éve hozzá nem nyúlt senki, pedig a disztribúció még mindig kap LTS supportot és elég központi fontosságú csomagról van szó. A közösségi alapon fejlesztett, verzióvisszatartással dolgozó disztribúciók minden egyes csomagja (tízezres nagyságrendekről beszélünk!) pontosan olyan alapon frissülnek és vannak karbantartva, mint a Pale Moon forkjai. Vagy néha még úgy sem. A lényeg, hogy egy, max. két ember foglalkozik velük, szelektíven kerülnek bele javítások, mert az upstreamet egy az egyben nem húzzák be a verzióvisszatartásnak köszönhetően. Már amennyiben bekerülnek a javítások, mert a maintainernek épp jó kedve van.

Egy előfizetési rendszerben, céggel kötött szerződés szerint kicsit magasabb a mérce, mint valami névtelen blogpostnál.

Ezzel alapvetően nem cáfolod azt, hogy a nem szerződés alapján karbantartott, közösség által fejlesztett Linux disztribúciók csomagjainak karbantartása nem működik másként, mint a Pale Moon forkjainak fejlesztése. Ez alapvetően nem baj, csak érdekesmód, azokkal nem szoktál riogatni és FUD propagandázni, miközben a Windows XP-re elérhető böngészőket elhordod minden szarnak.

Ez azért van mert jelenleg Hajbazer az ügyeletes poliverzum/gabucino/HZ/etc... Amint egyet ledöntenek a trónról (gyk: trey bannolja), jön a következő, aki fellép a porondra és folytatja a show-t. Ez az élet HUP rendje.
Csak azt nem tudom, hogy őket mi vonzza ide, "mi neveljük ki" őket, vagy inkább úgy kell rájuk tekinteni mint a szervezetben egy rákos sejtre?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

[Szubjektiv]Tudom ez eleg csunyan hangzik egy szakmai forumon, de en tok jo prezentaciokat csinaltam Powerpoint 95-ben, es Excelben se hasznalok sokkal tobb fuggvenyt, mint anno. Sot, valoszinuleg az XP is kielegiteni a userek 70-80%-nyi igenyet, de azert megis csak halad a vilag. Szoval az OpenSource kozosseg lehet azzal segitene a legtobbet, ha nem csinalnanak XP-re bongeszoket. Hova tovabb, beszalnnanak inkabb (desktop) Linux fejlesztesebe, hogy az mielobb realis alternativa legyen mondjuk egy XP lecserelesere.[/Szubjektiv]

Az open-source közösség túlnyomó részének esze ágában nincs Windows XP-re fejleszteni. Az nem divat, nem menő és nem is mutat jól GitHub-on, meg LinkedIn-en. Nem szabad elfelejteni, hogy az open-source fősodor is divat- és trendkövető, tehát arra fog orientálódni, amerre nagyobb a rivaldafény, vagy épp a nagyvállalati marketinggel kivívott status quo. A fenti böngészők fejlesztői csak egy kis szelete az open-source közösségnek, viszont annál értékesebb tagjai és annál inkább jár nekik a respekt.

Most védelmembe venném hajbit. Végre nem csak a száját tépi, hogy XP így meg 400 millió felhasználó úgy, hanem konkrétumokat ír. Ezt már régóta mondtam neki, hogy ha az XP-t akarja megmenteni, akkor nem hőbörögni kell, hanem tenni érte, blogolni, hogy hogyan lehet használható szintre hozni, nem csak böngésző, de frissítések, antivírus, 2009 Posready verzió, stb.. Kicsit valóban furcsa Unix-portálon, de miért ne. Nem mintha bárkinek is ajánlható lenne az XP használata a mindennapokban, de ha csak 2 ember is hasznát veszi az infóknak, tőlem elfér. Pl. az XP retro gamereknél elég népszerű.

Nem is tudtam, hogy a Pale Moon-nak önmagában is ennyi forkja van, és még támogatja az XP-t.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Vannak még Windows XP felhasználók és az XP-re frissen tartott böngészők is élnek-virulnak, tehát a téma továbbra is aktuális, nekrofíliáról szó sincs.

Arról van szó, hogy a témakiírásban frissítettem néhány linket, mert megváltoztak. Erre a fórum feldobta a témát a frissek közé, mintha új hozzászólás került volna bele. Pedig nem került. Utána persze többek elkezdtek bele kommentelni.

Ja, nem baj végül is. Tőlem elfér, csak megviccelt. Azt hittem, hogy egy új témáról van szó, nem néztem a kezdő dátumot először. Mondjuk azért túlzás, hogy virulnak, de 1-2 ember használgatja még, főleg retrózók, meg cégek legacy feladatra. Ezekre még el is megy. De a nagy tömegek számára már kb. 10 éve halott, pedig csak 2-7 éve járt le rá a támogatás, de már 10-11 éve is ott tartott, hogy egyre több fejlesztőcég jelentette be, hogy a következő verziós szoftverük nem fog menni XP-n, nem fog menni 32 biten, újabb utasításkészletek kellenek, már akkor a legtöbb új hardverhez nem mellékeltek XP drivert, szóval már akkor elkezdődött egy lassú, de határozott haláltusa, és fokozatosan morzsolódtak le a felhasználói. Ma már kb. mérési hibahatáron van, jó ideje már csak egy múzeumi abandonware cucc. Azóta még két másik Windows támogatása is megszűnt, Vista, Win7 (jó ennek még 2 évig van extra céges, extra fizetős supportja, aminek a frissítéseit le lehet még warezolni). Valahogy a forráskódleak se sokat dobott a statisztikáin, inkább csak Wine/ReactOS-fejlsztők profitálnak belőle, amíg meg nem ütik vele jogilag a bokájukat. Én is használtam vagy 10 évig, elég sok gépen, akkoriban elment, főleg a kora 2000-es években, mikor stabilabb volt a Win2k-nál (és az NT4-hez képest volt benne USB, média, extra hardveres támogatás), a Linux meg még nem volt olyan állapotban, hogy a legtöbb embernek alternatíva legyen, sőt a hardverek is lassabbak voltak még, meg gyorsabban avultak. De tudni kell az ilyeneket elengedni, vagy a használati körét arra korlátozni, amire valóban való. A technológia valahol mindig is az újításokról, alkalmazkodásról, tanulásról, rugalmasságról szólt, és mindig is példázta, hogy nem éri meg egy dolognál leragadni. Így is a MS a túl hosszú támogatási idővel, és az extra posreadyzéssel túl sokáig tartotta lélegeztetőgépen, meg a sok régi gyenge gép, amit azóta jórészt lecseréltek már, így ma már csak a nosztalgiafaktor marad, de az is egyre halványodik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Értem az idealizmusaid az open-source-ról, a retrózásról, a legacyról és mivel már elég sokszor reagáltam rájuk, most ettől eltekintek.

A lényeg annyi, hogy a Windows XP (és a Windows XP x64 Edition) továbbra is egy napi használatra alkalmas, stabil, megbízható operációs rendszer.

Arra, hogy tömegek nem használják tudod, mi a válasz: 2014-ben, a támogatás lejártakor 400 millió ember használta. Ez az én szememben tömegeknek számít. A Microsoft kénytelen volt FUD kampányt indítani a saját terméke ellen, hogy ezeket a felhasználókat elijessze, mivel minden szempontból jobb rendszert készíteni egyszerűen alkalmatlan volt.

így ma már csak a nosztalgiafaktor marad, de az is egyre halványodik

Jelenleg 10-20 millió ember használja, ami kb. pariban van a Linux-only felhasználók számával. Ez alapján kikiáltani a Windows XP halálát kb. olyan, mint a Windows 10-re a WSL és a GTK alkalmazások támogatása miatt átállókra alapozva a Linux desktop halálát kikiáltani. Más kérdés, hogy a Red Hat már előre megásta a sírt neki.

Nyilvan egy ismert hiba mindig jobb, mint egy ismeretlen, de ez ilyen formaban akkor sem igaz, mivel minden gyakorlatban letezo rendszernek vannak ismert es (jelenleg meg) ismeretlen hibai. Meg formalisan verifikalt szoftverek eseten is lehet hibas/bugos a CPU/HW amin fut.

Azt mar itt hozzateszem, hogy az se mindegy, hogy publikusan ismertetlen egy hiba vagy egyaltalan nem ismert egy hiba, mert vannak olyan hibak, amik csak publikusan nem ismertek, de bizonyos csoportok ismerhetik oket. Altalaban a kulonbozo malware es egyeb, hasonloan black-/greyhat teruleten foglalatoskodo fejlesztok/csoportok nem szeretik megosztani a sajat in-house trukkjeiket, se a titkosszolgalatok. Lasd pl. EternalBlue.

A kulonbseg ott van, hogy egy tamogatott rendszerben a hibakat folyamatosan javitjak, sot a sulyosakat igen gyorsan. Ez pont hogy az operacios rendszerekre igaz a legtobbszor, ahol ervenyesul az az elv, hogy inkabb az ellenseg se legyen tamadhato, mintsem hogy minket is tamadhassanak. Ennek az egyszeru, hetkoznapi esete az, hogy ne lehessen konnyen betorni egy random ceghez, legalabb annyira legyen biztonsagos.

Egy EOL rendszernel ez viszont nagyon nincs igy. Ott az ember legtobbszor rakenyszerul arra, hogy a sajat vagy mas hobbistak munkaja aran foltozza a rendszeret. Ez pedig messze van a gyors, atfogo es megbizhato javitastol, legalabbis attol a szinvonaltol, mint amit egy erre specializalt ceg(ek) tud(nak) adni.

mert vannak olyan hibak, amik csak publikusan nem ismertek, de bizonyos csoportok ismerhetik oket. Altalaban a kulonbozo malware es egyeb, hasonloan black-/greyhat teruleten foglalatoskodo fejlesztok/csoportok

Igen, tipikusan a Windows 10-et érintő 0-day exploitok, amiket a bűnözőkön és a titkosszolgálatokon kívül senki nem ismer és ezek minden egyes feature frissítésnél újratermelődnek, sokasodnak, leszámítva azokat, amikre rájönnek és kijavítják őket. Nagyobb, komplexebb kódbázis = több lehetséges hiba és biztonsági rés. A Windows 10 világelső komplexitásban és abban, hogyan gányoljuk rá a modernnek hazudott, de valójában csak divatbloat koncepciót a legacy rétegekre, miközben a legacy Windows-okkal elégedett és az általa biztosított workflowkhoz ragaszkodó felhasználókat igyekszünk szembeköpni (üdv. Microsoft).

Ellenben a Windows XP 2009 óta nem kapott új featuret és utána még 5 évig volt maintenance fázisban, tehát javítást javítás hátán igen. Ezzel gyakorlatilag jobb, időtállóbb, stabilabb kódbázis alakult ki, mint a Windows 10 rolling release modelljének bármikor is lesz.

A kulonbseg ott van, hogy egy tamogatott rendszerben a hibakat folyamatosan javitjak, sot a sulyosakat igen gyorsan.

A Windows XP ugye 5 évig volt maintenance fázisban, sőt ha a POSReady 2009-et hozzávesszük, akkor 10 évig. Ez alatt számos súlyos és nem súlyos hiba kijavult, új feature hozzáadása nélkül. A Windows XP-ben lévő javítatlan bugok száma egy véges halmaz, aminek a számossága, még ha nem is pontosan ismert, már nem változik. Minden egyes új bug felfedezésével pedig egyre kisebb a valószínűsége, hogy még egy újabb bug benne van. Mindeközben a feature frissítéseket kapó Windows 10 bugjainak a száma gyakorlatilag megszámlálhatatlanul végtelen halmaz és folyamatosan újratermelődik.

Arról nem is beszélve, hogy a Windows XP-nél csak a biztonsági sebezhetőségek számítanak olyan bugnak, amivel érdemes is foglalkozni, hiszen az 5+5 év alatt kistabilizálták bőven annyira a rendszert, hogy ne legyenek benne triviális vagy alapfunkciókat érintő banális hibák. Amik a bootolhatatlanná váló Windows 10-ekben nem egyszer fordultak már elő.

Ott az ember legtobbszor rakenyszerul arra, hogy a sajat vagy mas hobbistak munkaja aran foltozza a rendszeret.

Ezek a hobbisták többnyire alaposabb munkát végeznek, mint a multik .NET-bloatban és PowerShell-ben kényelmeskedő babzsákfejlesztői. Ugyanakkor, néhány józan ész és tapasztalat diktálta alapszabály betartásával simán biztonságosnak lehet maradni a foltok és a workaroundok nélkül is. Erről anno nyitottam egy topicot, ahol azonkívül, hogy fősodratúék szétflémelték, azért összegyűlt elég sok jó ötlet.

"ha a POSReady 2009-et hozzávesszük, akkor 10 évig" - ne vedd hozzá, mert az az XP-s kódbázisnak csak egy szűk szeletét tartalmazta/tartalmazza. gyakorlatilag annyira XP, mint amennyire az XP-nek maszkírozott 64 bites w2k3.

"néhány józan ész és tapasztalat diktálta alapszabály betartásával simán biztonságosnak lehet maradni" - csak épp a használhatóságban, kompatibilitásban vannak... Hogy úgy mondjam egyre komolyabb kihívások. Persze, otthoni sámlinfeszengő, ezer éves pécét villanykályhának használó böngészőnyomkodó fórumidiótáknak elég lehet, valóban.

gyakorlatilag annyira XP, mint amennyire az XP-nek maszkírozott 64 bites w2k3.

Annyira XP, hogy a magadfajták bele tudjanak kötni, ha másba nem tudnak. Ettől függetlenül számtalan rendszerkomponens azonos, tehát a frissítések, ha hivatalosan nem támogatottan is, de a gyakorlatban binárisan és funkcionálisan kompatíbilisek vele. Ami elég ahhoz, hogy +5 évet még stabilizálódjon egy rendszer, amire a POSReady 2009 frissítések is felkerültek. Rosszabb semmiképpen nem lesz tőlük.

csak épp a használhatóságban

Ez megint csak egyénenként változik. Neked használható a sterilizált, elsilányított, lebutított, tapicskoló, tablet-idealista felület. Nekem és még sok más haladó felhasználónak kevésbé.

Hogy úgy mondjam egyre komolyabb kihívások.

Amik továbbra sem akkora kihívások, hogy megérje miattuk a bloated, félévente bootolhatatlanná váló, felületet teljes butítással-átrendezéssel silányító, workflowkat állandóan megszakító, animációbuzi, telemetriabuzi, árulkodó Windows 10 való frissítés, mint a gyártó™ által preferált™ megoldás felé kéne megfutamodni.

Persze, otthoni sámlinfeszengő, ezer éves pécét villanykályhának használó böngészőnyomkodó fórumidiótáknak elég lehet, valóban.

Ha nem lennél fejlődésmániás, azt hinném, magadról beszélsz. Így viszont nem tudom, kiről. Segítenél?

Tudom, hogy lefutottuk már ezt párszor, de attól ezek még tények maradnak. Igen, használható napi szinten is, akár a 32 bites XP is, de 1) nem az átlag Jóskának, 2) nincs nyereség azon, ha használod. Egyszerűen csak egy rohadt régi, kora 2000-es évekbeli rendszer, 20 éves kernelarchitektúra. Nem gyorsabb, nem hatékonyabb, nem szebb, nem jobb semmiben. A rá írt, zárt forráskódú legacy alkalmazások és driverek jól futnak rajta, ez az egyetlen előnye, de még az lenne a szégyen, ha a rá írt szutykokat nem tudná a legjobban futtatni.

Én simán tudnám napi szinten használni, ki tudnám hekkelni magamnak, de csak cirkuszi mutatványnak lenne jó. Akkor már ezt a hekkelési munkát beleölöm egy olyan modern rendszerbe, aminek van jövője, amivel szakmailag fejlődök, ami ki tudja hajtani a modern hardvereket hatékonyabban, jobban testre szabható, átláthatóbb, nincs tele limitációval, támogatja a legújabb technológiákat, szabványokat, protokollokat. Óriási erőforráspazarlásnak tartom, hogy életben tartson az ember egy ósdi kereskedelmi terméket, és kultuszt állítson neki.

Az a baj, hogy nem bírod a szemellenőzőt levenni. Ragaszkodsz, amihez hozzászoktál, ez amolyan Stockholm szindróma. Tényleg csak azt tudom ajánlani, hogy linuxozz, akkor látnád meg, hogy mennyivel gyorsabb, pattogósabb, mint az XP. Az XP-nek mindene elavult, nem csak a kernel, az NTFS is egy nagyon lassú, nagyon töredező őslelet. Linuxot használva látnád meg, hogy azon mennyivel gyorsabbak a fájlrendszerek, mennyivel jobban gazdálkodik a kernel az erőforrásokkal, mennyivel jatékonyabban cache-el, a grafikus felületek is mennyivel rugalmasabbak (virtuális asztalkezelés, normálisabb multimonitorkezelés, mindenféle ablakozási koncepció). Egyszerűen űrtechnológia sokszor még a Win10-hez képest is, nem hogy XP-hez.

Ráadásul nem vagyok idealista, fejlődésmániás. Anno én is XP-ről váltottam Linuxra, egy épp olyan alsó kategóriás, két magos laptopon, amilyen neked is van. Sőt, még gyengébb is volt, mert abban csak 2 GB RAM volt, meg egy lassú, 5400 rpm-es HDD, neked meg 4 giga RAM van, meg SSD-d. De az állam leesett már akkor, 2012-2014-ben, hogy mennyivel gyorsabban ment rajta egy bloat, Qt4-es KDE4-es vagy Cinnamon/Mate-es Mint, Kubuntu is, mint az XP, szinte hasított ahhoz képest, egész más volt a gépet használni, de még az eyecandy factor is óriási volt, átlátszóság, 3D effektek. Kicsit olyan volt már az első másodperctől, mintha az ember egy kispolszkiból átülne egy Teslába, egyszerűen dimenzióugrás volt az akkori Win7, Win8-hoz képest is, nem hogy egy XP-hez mérten. Pedig akkor még nekem is torz volt a szemléletem, mert egységsugarúbb voltam, meg akkor még nem annyira voltam kényes a bloatságra, meg az eyecandyre, meg hagyományos desktop metaforára mentem, ami még Windowson ivódott belém. Linuxnál idő kell, mire a windowsos mentalitást leveted, felszabadulsz a hagyományos desktopos gondolkodás korlátaiból, és javul a hatékonyságod. Ezt még itt a HUP-on, tapaszaltabb veteránoknál is látom, hogy évek óta linuxozik, de a szemlélete még mindig le van ragadva a windowsos gondolkodásmódnál, és ilyen hagyományos desktop metaforához kötötten egyfajta Windows-pótléknak használják még mindig a Linuxot, egyfajta corporate/kereskedelmi rendszerként, még mindig azt várják, hogy egy multi megoldjon mindent helyettük, és nyújtsa nekik a hagyományos, windows-szerű érzést, és nem tudnak erről a szintről kimozdulni. Persze nem baj, de ez így kicsit olyan, mint segédkerékkel bringázni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jöhetnének az XP-n még működő független tűzfalak is. (A böngészők biztonságos használatát esetleg Sandboxie-vel még lehet növelni. Használtam Presto-motoros Opera-t a segítségével, támogatása beszüntetését követően még 4 év múlva is. Biztonsági szempontból e módon soha nem volt problémám a böngészővel, csak a weblapok technológiájának fejlődése ejtette ki, de ehhez kellett 5 év.)

Megjegyzem, internetre tartósan XP-t használni a "törött evezős ladikkal az ágyúnaszádok ellen" tipikus esete. (Persze még az is lehet, hogy ideig-óráig kikerüli az így "forszírozott" hullámokat az ember.)

Az a probléma, hogy onnantól, hogy egy http vagy https kapcsolaton keresztül lejöhet a rendszer más részeit támadó "carefully crafted" kód, már minden hiába. Egyáltalán nem tartom jó ötletnek egy soksok (lassan 5) éve biztonsági támogatással nem rendelkező OS propagálását.

Erre van az a mondás, hogy "Aki hülye, haljon meg". Ha manapság valakit rá tudsz beszélni arra, hogy maradjon XP-n, akkor az megérett a halálra (akkor már beszéljék rá valami piramisjátékra már.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Sokan olvassák ezt (is) és esetleg azt látják, hogy még van "spiritusz" a jó öreg XP-ben. Gyanítom messze kisebbségben vannak azok, akik a valós veszélyekkel teljesen tisztában vannak és ennek megfelelően próbálnak lépéseket tenni. Olyanok is biztosan vannak, akik valamilyen (bármilyen) kényszerhelyzet miatt vannak XP-n még, ők egy teljesen külön részleg.

Sokan olvassák ezt (is) és esetleg azt látják, hogy még van "spiritusz" a jó öreg XP-ben.

Mert van benne, és nem csak idézőjelesen.

Gyanítom messze kisebbségben vannak azok, akik a valós veszélyekkel teljesen tisztában vannak

Mint ahogy minden más operációs rendszeren kisebbségben vannak a hozzáértők. Ami kicsit ijesztő, hogy te tőlük is elcenzúráznád a fenti információkat. Más kérdés, hogy sokkal nagyobb biztonsági fiaskók történnek szinte hetente, mint ami a Windows XP használatából legrosszabb esetben kisülhet, azok miatt valamiért egyáltalán nem aggódsz. Például egy jól bekonfigurált Windows XP még mindig sokkal biztonságosabb, mint egy vadiúj, innovatív™ IoT eszköz.

Olyanok is biztosan vannak, akik valamilyen (bármilyen) kényszerhelyzet miatt vannak XP-n még, ők egy teljesen külön részleg.

Elsősorban nekik készült ez az összefoglaló. Másodsorban azoknak, akik saját elhatározásukból (mert bármennyire fura, döntési szabadság a Microsoft üzleti érdekeinek ellenében is létezik) maradtak XP-n.

Nem a spirituszon múlik. Egy ügyfélnél, nyomdában van egy konica-minolta nyomdagép annak a vezérlő számítógépe XP-t futtat. El tudom képzelni, hogy 2000-es években beüzemelt szerszámgépek, feldolgozó sorok stb telepítésekor XP-s vezérlőt alakítottak ki, és abban a 15-20 évben amíg meg nem érik cserére a teljes rendszer, addig nem is fogják lecserélni a rá kötött PC-t vagy vezérlőt. Más kérdés, hogy ezek a számítógépek internetre sincsenek kötve, és leginkább csak valami célfeladatot végeznek talán 7/24, de 5/8 mindenképp. Pár éve logisztikai irodában is láttam WinXP PC-t, ráadásul terminál emulátor is volt rajta nyitva, mert a raktárkezelő szoftver az nem ablakos volt. Mindez egy sokmilliárdos forgalmú fmcg cég egyik régiós elosztó raktárában. Ilyen is van, nem hiszem én sem hogy tipikus, de attól még a magyarországi alkalmazott informatikának része lehet ez is.

Hidd el nekem zombi nem a "hajbazer" félék gépéből lesznek, akik utána néznek a dolgoknak, hanem azoknak a Pistikéknek, akik felrakják a warez Windows 7/10-et és utána (vagy vele) a tört programokat. Nem egy férget láttam már (és írtottam) hálózatban. 99%-ban olyan gépekről szabadult el, ahol illegális programokat töltögettek és szinte mindig PEBKAC volt, az OS vagy program nem tehet róla, hogy h*lye a user, letölti és elindítja. Persze ahhoz van esze, hogy ki tudja kapcsolni a SmartScreent-t (bár újabban nehezebb és talán ez segít). Annyira probléma ez, hogy sok cég már tiltja a letöltéseket, sőt már az USB-s csatolást is, mert vannak akik otthonról gondolják behozni a férget (láttam ilyet, egész VPN-n elszabadult, még külföldi leányoknál is megjelent..). Tűzfal nélkül, nyitott szolgáltatásokkal persze már más a helyzet. Ugye sokáig LAN fele semmi biztonság nem volt a cégeknél, mert minek az. De a 2000-es évek óta azért már erre is figyelnek (vagy legalább Blaster rávette őket).

Az "ilyen alakoknak" már rég Windows 7-en és 10-en zombul a gépük. A megfelelően zárt körben használt és valamennyire ellenőrzött körülmények között terjesztett botnetek vígan eléldegélnek évekig, függetlenül attól, hogy frissítve van-e a rendszer vagy sem. Továbbra is igaz az, hogy nem kell minden szart letöltetni, minden szarra rákattintani, meg content blocker nélkül netezni.

Ilyen alapon az oltásellenesség ia tök oké.

FYI: MS-nek az XP idején volt az a policyje, hogy update csak a legal, aktivált rendszerhez járt. Aztán a sok kínai warez XP miatt valamelyik távolról kihasználható bug esetén letolták a fixet mindenkinek, mert nem találták praktikusnak, hogy a nem frissített warez windowsra felmászó botnet támadja az internet többi részét.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem. Az oltásellenesség nem oké. Több okból sem. Viszont nem hasonlítható össze a frissítések bekapcsolásával, vagy kikapcsolásával. Értem, hogy a szélsőségesen idealista ZDNet fősodratú hasábjain ez egy és ugyanaz, de józan ésszel végiggondolva ég és föld a kettő.

A kínai warez XP-k simán lehetnének OpenSSH remote exploittal megáldott Linuxok, Windows 7-ek is vagy Windows 10-ek is, a Defender által sem ismert, privát botnetet futtatva, de olyan Chrome böngészők is, amikbe service workerként futó botnet települt fel egy kiegészítő segítségével. Sőt elég annyi, hogy notificationt engedélyezz egy oldalnak, aminek aztán a JS kódja a Chrome bezárása után is futni fog.

A kínai XP-ket is lehetett volna értelmesen, biztonságosan, körültekintően használni. Nem így tették és emiatt ugyanilyen veszélyesek lennének más operációs rendszeren is. Ha valaki feltett volna egy ilyen gépre egy MalwareBytes-t, már nem lenne a botnet része. Ha valaki negyed annyit foglalkozott volna a gépe biztonságával, mint én szoktam, szintén nem lenne a botnet része.

A sztorit egyébként a kelleténél jobban felfújta a Microsoft és a belőlük éldegélő tech-lakájmédia.

Senki sem propagálja. De sok a ha. Tudsz mondani egy kivitelezhető támadást mondjuk az itt említett New Moon 28.X böngészővel böngészve, Windows XP SP3-on, bekapcsolt tűzfallal, minden forgalom (kivétel a böngésző) tiltva? Szóval megnézel egy oldalt és a géped megfertőződik és nincs szükség letöltésre, egyéb interakcióra.

Csillió eszközt ismerek, amelyek sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint XP, például 2.4-es kernellel hány beágyazott eszköz fut még, azok pedig ugyanúgy kommunikálnak a hálózaton. Megkockáztatom nagyságrenddekkel több van belőle, mint XP-ből. Azonban ezeken is a (remote) támadás mindig valamilyen szolgáltatást ér, nem magát a kernelt és tűzfalat. Ha nincs szolgáltatás, akkor nincs mit támadni (lásd OpenBSD hamis biztonságát: only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!, persze nyitott portok nélkül könnyű, vagy Mikrotik security marketingjét a Winbox portról, hisz az nem is fontos biztonsági hiba, mert by default nincs nyitva WAN-on). Ha tudnátok, hogy a kioskokon (vagy a bankoknál) milyen régi dolgok futnak..

Windows XP-n 3rd party böngészővel (pluginek nélkül) én csak néhány hibát ismerek, ami nem a böngészőben volt:
- Windows GDI vulnerability (javítva)
- Intel CPU hibák (Meltdown, Spectre, ...), amiket az időzítők felbontásának változtatásával Firefox mitigált, nem láttam rá azóta PoC-ot

"Tudsz mondani egy kivitelezhető támadást mondjuk az itt említett New Moon 28.X böngészővel ..."

Azért nem fog ilyet szerintem senki mondani, mivel ezeket a marginális, 5 évvel ezelőtti firefox kódra épülő programokat nem vetik alá komolyabb ellenőrzéseknek, nem gyűjtik róluk az újabb sérülékenységeket. A firefox azóta megjelent verzióiban talál hibák sem fedhetik le ezt teljesen, mivel belenyúltak, változtattak a new moon-ban is rajta, valamit a firefox frissítéseivel is változott annak a kódja. Szóval itt egy 5 éves + valakik által beletákolt, mókolt megoldás, amiről mégcsak sejteni sem lehet, hogy hány sebből vérzik.

Arra jó, hogy egy súlytalan, retro rendszeren valaki ezzel vitézkedjen a haverok előtt. Mint amikor comodore64-en mutatják, hogy arra is varázsoltak internet böngészőt. A probléma akkor van, amikor valami kevésbbé hozzáértő alkalmazott elkezdi ezeket felrakni a lepusztult állami intézményekhez és cégekhez is, mondván ez az ingyen megoldás arra, hogy a szarból várat építsenek. És még büszkék is lesznek magukra. Plusz persze mindig vannak olyanok, akik 20 ezer forintot képtelenek félretenni egy olyan számítógépre, amin már elfut egy modernebb rendszer és persze ők adják alá a lovat, dicsőitik hősüket, hogy a segélyt és a rokkant nyugdíjat másra lehet költeni. Az interneten minden ember szava egyenlő értékű, a buta és beszűkült tudatúaké is és a szakma legjaváé is. Csak az egyik fajtából sokkal több van, mert ma már bárki hozzájuthat internetezhez, nem kell hozzá jogosítvány, de még szociális alapon is lehet kérni.

Ezt az "azért még sok másik hasonló is van", "másban is van hiba" c. gondolat indítás szerintem erősen hibás, illetve átgondolásra érdemesnek kéne lennie. A régi, elhanyagolt vagy simán csak beragadt cuccokkal baromi sokat kéne foglalkoznia az illetékeseknek. Épp elég szomorú, hogy a zombieszközök száma exponenciálisan csökken.

Azonban ezeken is a (remote) támadás mindig valamilyen szolgáltatást ér, nem magát a kernelt és tűzfalat.

Azokon azt látod, nyiván egy NAT mögötti XP ezek ellen valamennyire védett. Ha van egy gép, amin böngésznek, maileznek és megnyitnak dolgokat, akkor más a támadási felület, ami akár egy kép megnyitása/letöltése is lehet. A zsarolóvírusok, malware-ek és társaik pedig a levelezőben is átjöhetnek.

 • Az XP EOL óta volt szűk 5 évnyi NT kernel, userland és tool bugfix, amiről nem tudni, hogy mennyire érintik az XP-t.
 • Vajon hányan hoznak létre egy korlátozott, azaz sima felhasználó fiókot XP-n, hogy ne egy alapból Adminnal használják a gépet?
 • Vajon a még XP-n is működő 3rd party cuccokban lévő hibák mennyire derülnek ki?
 • Több olyat sorolsz fel, ahol a hiba nyilván hiba, de az aktív támogatottság miatt relatív gyors ütemben kezelhetőek.

Kipróbáltam ezt a New Moon 28.5.0.a1-et (XP/32bit), tényleg megy a TLS1.3, EC-s kulccsal. Köszi!

(Off: Ha jól értem, a Mozilla nem OpenSSL-t, hanem NSS-t használ.)

Felhasználói igény != Helyes lépés

Az a probléma, hogy ha mindenáron a felhasználói igényeket tartjuk szem előtt, akkor ott tartanánk, hogy 20-30-40 éves rendszereket foltozgatna mindenki és olyan technológiákat alkalmaznánk, amik rosszabb hatásfokkal dolgoznak, mint a maiak.

Lehet szeretni a Windows XP-t. Lehet utálni az utódait. Lehet elutasítani a tényt, hogy már nem támogatott rendszer, de attól még figyelembe kell venni, hogy egy olyan rendszerről van szó, ami már nem kap frissítést. Az alap telepítése tartalmaz olyan hibát, ami távolról kihasználható (és lehet böngésző sem muszáj hozzá). Főleg olyanok ragaszkodnak annyira az XP-hez ismeretségemből, akik egy Windows telepítés után az első lépésük a frissítés, tűzfal és Defender kikapcsolása és vagy nem raknak fel AV-t vagy Avira/AVG és társai ingyenes vackokkal pakolják teli a gépet, amitől jóval lassabb lesz a rendszer és még néha rosszabbul teljesít, mint egy Defender.

A Microsoft meghozott egy döntést, hogy nem áll szándékában tovább támogatni a rendszert. (Ami egyébként sem volt újdonság, hiszen minden Windows verzió kiadása napján megkapja, hogy meddig lesz támogatva. Az XP-nek szerencséje volt és kapott plusz időt.) Ezzel lehet vitatkozni, de a Microsoft-nak megvolt az oka rá. Anyagi, embererőforrás, nem akart egyszerre sok mennyiségű Windows verziót támogatni, stb... A szoftveripar többi tagjának nincs más választása és igazodik ehhez a tényhez. Egy kicsit még kihúzhatják, de már előre látszódik, hogy nem éri meg túl sok energiát fektetni a régi Windows verzióval való kompatibilitás megtartásába. Plusz mondjuk azt a legrégebbi Windows kiadás támogatásának kidobása utat nyit afelé, hogy olyan technológiákat használjanak, amik nem érhetőek el azon a Windows-on. Lehetne foltozgatni a Legacy verziót, de idővel le fog maradni teljesítményben és tudásban is a fő verziótól. Lásd az általad írt böngészőket. Te magad emeled ki az összesnél, hogy "A legtöbb modern oldal használható vele.", tehát van olyan use-case amit már nem lehet megvalósítani velük. Vagy ott a JS, ami sajnos a web egyik legnagyobb rákfenéje és léteznek olyan oldalak, amik nem működnek nélküle. Ha a JS implementációval probléma van, vagy nem úgy támogatja a dolgokat, ahogy kellene, akkor már is jelen van a probléma és már nem teljesülnek azok a hírhedt felhasználói igények, hogy egy használható rendszert és szoftvereket akar használni.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Egy rakas rendszer fut meg XP-n (sot Windows 2000-en is), amelyekre neha sajnos le kell tolteni valamit. Peldaul iranyitasi rendszerek, beleptetok, beagyazott rendszerek konfiguralo szoftverei, stb..
Ezekre nem art, ha van egy hasznalhato bongeszo.

Mellesleg meg DOS-os gepet is elo kell venni neha, peldaul regi telefonkozpontokhoz. Viszont packet driver ott is van es FTP-n halozaton keresztul fel/le lehet tolteni a configokat.

"amelyekre neha sajnos le kell tolteni valamit. Peldaul iranyitasi rendszerek, beleptetok, beagyazott rendszerek konfiguralo szoftverei, stb..
Ezekre nem art, ha van egy hasznalhato bongeszo."

nem. Ezeknek a rendszereknek semmi helye az interneten. Ezeknek offline vagy direkt a feladathoz kialakított szeparált hálózatban a helyük. Egy olyan géppel, ami naprakész és védett, ott letöltöd. Akár teszt környezetben leteszteled, majd ha mindenben megfelelt, akkor alkalmazod a célhardvert kezelő régi pécén.

Tűzfal mögött vannak. És igen több szeparált hálózaton van, de vannak amelyek nem: például VPN-el el lehet érni routeren keresztül. Sőt vannak olyanok amelyek VPN-en vannak összekötve, mert idővel a gyártás szeparálódott.

Egyébként nehogy azt hidd, hogy ezeken a helyeken hozzáértők dolgoznak, azok már régen külföldön vannak. Nálunk az folyik, hogy az ezer éves rendszerekhez hozzá sem nyúlnak míg nincs probléma. Utána jön a visítás, hogy azonnal meg kell csinálni! Tegnapra!
Aztán a gyártóhoz fordulnak, aki elmondja hogy ez már egy legacy rendszer, nem ért hozzá senki, de ha nagyon akarja akkor egy zsíros összegért helyreállítják 2 héten belül.
Na most neki már tegnap is késő lett volna + meglátja az összeget a vezetőség és elsírja magát. Persze 1 óra alatt többet keres a cég, mint amilyen összeget mondtak, de az mellékes.
Akkor jönnek 3rd partyhoz (például hozzánk), aki működtetett ilyen rendszert, hogy mi legyen. Aznapi kiszállás, HDD klónozás, majd rendszer helyreállítás. Utána pedig mivel azonnal mennie kell csak arra van lehetőség, hogy X időnként-re mentést állítok be egy másik drive-ra, amiről egy script a hálózaton keresztől másolatot készít. Biztonságos? Nem. Gyakori eset? Sajnos igen. Ja és szerinted kérik utána, hogy tervezzem meg, hogyan tudnának átállni normálisan működésre? Nem. Majd a következő disaster-nél megint hívnak. Ismerek olyan helyet, ahol még CP/M van. Megkérdeztem technikust, hogy erről van mentés és cold spare? Áááá, ezzel még sosem volt probléma..

Ebben lehet igazad van. Azonban ne aggódj, mindig van aki alád ajánl :)
Bár nem én lövöm be az árakat, de általában a szabadidő mennyiségéhez is igazodik. Tehát ha nagyon sok munka van, akkor magasabbra tesszük, mert már így is alig látunk ki belőle, ha elfogadják annyiért akkor örülönk, de ha nem akkor sincs probléma.
Legutóbb sok munka volt, így egy ~30%-al magasabb árat mondtunk. Néhány nap és jött telefon egy konkurenstől, hogy őket bízták meg a rendszer bővítésével, mi a jelszó az NVR-ekhez..

Pontosan tudom hogy működik, én is dolgoztam hasonló körülmények között.
De ha eljön az idő, tehát ha számodra is egyértelmű, hogy anmit csináltatnak veled a csak tákolás és gányolás, és te már ebből nem profitász - akkor tovább kell lépni.

Hidd el, a valódi szakemberekre igen nagy az igény. Normális helyeken is.
(nyilván a gányolásra és a fillérbaszésra is, így aztán neked kell eldönteni hogy mivel szeretnéd tölteni az időet és keresni a kenyeredet)

szerintem.
--
zrubi.hu

Ezt mind értem és tudom, sokan addig járatják a kancsót a kútra, míg el nem törik.

Viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy a folyamatvezérlő ős pécés megoldáson töltenél le valamit a netről, annak internet böngészőjével :)
A biztonsági mentés pedig lehet biztonságos, ha nem a netre kitett gépekről van szó, hanem megvan az a szeparáló réteg vagy eszköz, ami kifejeztten a biztonsági mentés kapcsolatát kezeli és nem ős xp-t futtat. Persze az is pénzbe kerül, és lehet azt is kispórolják. Addig 100% a rendelkezésre állása az ilyen cégenek, míg egy banális hiba miatt csődöt nem jelentenek, majd más néven folytatják az ámokfutásukat.

sokan addig járatják a kancsót a kútra, míg el nem törik

Az a baj, hogy az IT-ban már egyáltalán nem számít, ha a kancsó eltörik. Minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Lásd a világméretű adatszivárgásos incidensek. Amik miatt nagyságrendekkel jobban kéne aggódni, mint a Windows XP miatt. Mégse látom például azokat nyálat verni az erről szóló topicokban, akik ide jönnek FUD kampányolni, meg a Windows XP (zömében csak a Microsoft marketingasztalán létező) "veszélyeivel" rémisztgetni. Például téged.

Addig 100% a rendelkezésre állása az ilyen cégenek, míg egy banális hiba miatt csődöt nem jelentenek, majd más néven folytatják az ámokfutásukat.

Ebben egyetértek veled. Ugyanakkor, ennek is ugyanaz a vadkapitalista, költségeken való spúrkodás a motivációja, mint amiért szoftvermultiék eldobálják azoknak a termékeiknek a támogatását, melynek használatára továbbra is lenne igény. Továbbá, hogy innováció helyett gépkidobatással szeretnék kielégíteni többszáz millió ember igényeit, akik számára egyik palettán újabb termék nem képvisel nagyobb értéket, ezért nem is váltottak.

Mindenben egyetérték veled, kivéve ebben: "olyan technológiákat alkalmaznánk, amik rosszabb hatásfokkal dolgoznak, mint a maiak."

A valóságban ma szászor-ezerszer lassabbak kellenek legyenek a programok, mint pl. 25 éve, hogy a hardver gyorsulását valahogy ellensúlyozzuk. Ez nem valamiféle titok vagy inkompetencia, ez közismert és általánosan elfogadott szabály a programozóiparban.

Százszor-ezerszer több a feladatuk is a programoknak.

A legtöbb időt a GUI viszi el, 25 éve volt 640x480 pixel és 8 bites színmélység másodpercenként pár frissítéssel. Most van 1920x1080 pixel 32 bites színmélység és 60 Hz frissítés. Ez 200-500x több feladat.

--
https://iotguru.live

"Off: azért 25 éve sem 'pár Hertz' volt a képfrissítési frekvencia..."

Nem a monitorról beszélek, hanem arról, amit és ahogy a programok rajzoltak. Emlékezz vissza anno egy sima görgetésre, ha láttál görgetést egyáltalán és nem úgy működött, hogy ahol elengedted a görgetősávot, ott újrarajzolta a tartalmat. Ha volt egyáltalán görgetősáv és nem diszkrét page-up vagy page-down volt rajzolva.

--
https://iotguru.live

Off-off-off: Basszus! Itt ma mindenki meg van fázva?! :-D

Persze, ha jó a szoftver. Egy ismerősöm meg előírta az alkalmazottaknak a balkezes egérhasználatot. Mottó: Úgy se tudsz gépírni. Elég hamar megtanulható.

Ne feledd, abban az időben a szoftverek java része directvideo-t használt. Gyakorlatilag átlépték a DOS és BIOS réteget, amivel még egy lassú gép is táltosként írta a képernyőt.

Állami szociális intézményben használt 50 gépből még kb. 35 gépen XP fut. Még feketén sem tudnék újabb windows-t feltenni mert a hardware nem alkalmas rá.
Pénzt semmire nem kapok, minden hónapot azzal kezdek, hogy a közvetlen és a megyei főnökségnek is megírom, hogy miért baj ez.
A lecserélt 15 gép fele adomány, a többi használt gépbeszerzés volt.
Lehetne valamilyen linux (akár távoli szerverre bejelentkezve) ha nem kéne használniuk olyan windows only szoftvereket amiket 20 éve fejlesztettek.

próbáltam, de valami egyedi módon akar mssql-hez meg dbase fájlokhoz kapcsolódni, amire még nem találtam megoldást.
A fejlesztő különben pár éve sajnos elhunyt, a forráskód nem nálam van.
Már párszor elhatároztam, hogy újraírom valami webes felülettel. De aztán megkapom a bérlapomat és az lebeszél róla.

Semmiképpen ne vedd személyesen magadra, becsülöm, aki a végsőkig képes kitartani, de részben maga a probléma konzerválódik így: ha nem lenne senki, aki a szart tologatná illetve ilyen körülmények között szenvedve dolgozna, akkor kénytelenek lennének "fent" alkalmazkodni ehhez.
Lehet, hogy csak én vagyok már öreg bohócnak, de amikor vállalhatatlan szakmailag valami és ezt időben többszörösen és nyomatékosan jeleztem is, mégsem történik semmi, akkor "viszlát" van. Nem én leszek az, akire a szemétdomb ráborul.

+1, sokan még meg is ideologizálják, hogy azzal tesznek jót, hogy évtizedekkel elhúzzák az elkerülhetetlen összeomlást.

Mint az egészségügyben is, amikor fátyolos szemmel panaszkondak (persze csak névtelenül), hogy ők viszik el a hátukon a rendszert és vért izzadnak, hogy működjön és emberek életét mentik meg ezzel... miközben évente 32 ezer ember hal meg a rossz körülmének következtében. Persze, van az a helyzet, amikor kreatívnak kell lenni és egy adott ember élete megmentéséhez szükség van szabályok áthágására, mert nem lehet megvárni, hogy a megfelelő felszerelés odaérjen. De amikor a napi gyakorlatba van beépítve az, hogy nincs felszerelés, fertőtlenítés, gumikesztyű... s éveken át tombol a hányós-fosós kórházi fertőzés olyan helyeken, ahol amúgy is egy hajszálon függ az odakerültek élete. Nos, akkor megtapsolhatják magukat a hősiességükkel.

Az elődöm egy 80km-ről kiszállást minden alkalommal kiszámlázó órabéres ürge volt, finoman szólva látszott, hogy erre hegyezte ki a rendszert.
Sikerült már stabilizálnom mindent, az XP-t is részben megoldottam, már nem jelentenek akkora biztonsági kockázatot.
Csak azt a helyi programot engedem rajtuk futtatni, minden másért RDP be egy linux-ra és ott lehet netezgetni (panaszkodnak is, hogy szakadozik a youtube, de azt lesz*rom).
A legnagyobb gondom, hogy a régi gépekben (gyakran 15év felett) az alaplapok kondisodnak. Ezen kívül hetente 1x megjelenek pofavizitre és nincs más dolgom.
Szervereket 1 éve az egyik helyi multi adományként adott HP DL380G7 4db-ot, azok itt fényéves ugrást jelentettek.
Éppen azt akarom átküzdeni a bürokrácián, hogy a fennmaradó 35db XP-s gépet lecserélem vékonykliensekre. Aztán majd idővel a többit is.
Persze ehhez a hálózatot is kicsit fejlesztenem kell, szerencsére a kábelezést normálisan megcsinálták amikor még volt pénz.
Kemény menet lesz, most 1 éve, hogy elkezdtem a 100/100-as netet hajtani ami fele annyiba kerül, mint a régi ADSL 10/0,5 . Novemberben köttethettem be, 6-7 hónap után.

Áá, nem triggerelt be semmit se. Gondolom 3 év alatt már az a cég is továbblépett, szerintem te leszel az utolsó, aki elhagyja az XP fedélzetét, hiába van már az óceán fenekén. Az XP olyan távoli emlék, hogy azóta megszűnt még a rá következő 3 Windows főverzió támogatása is (Vista, 7, 8), és pár hónap múlva lejár a Win7 3 éves extra supporta, meg a Win8.1 is (2023. január, ami nincs is messze). Azt se feledd, hogy ilyen cégeknél munkára használják a rendszert, és nem azt nézik, hogy mi a bloat, meg hogy hány ns alatt rajzol ki a GDI. Lassan már a legfiatalabbak között kinő egy generáció, aki már nem is használt, látott XP-t, ezen elgondolkodhatsz.

Igazából nem hogy az XP, de már lassan a Windows is felesleges. A legtöbb céges worklow már online/intranetes, felhős rendszerben megy, és csak egy böngésző kell nekik, az OS már csak egy bootloader az elé. Már csakis a zárt formátumokban való lock-in miatt az MS Office az, ami miatt a Windows akármelyik verziója is tartja magát (jó, meg kicsit az MS Exchange és AD-s adminisztrálás miatt). Igen, ott van még az Adobe Creative szoftverek, AutoCAD, stb., de az rétegfelhasználás, a cégek és a userek 99%-a nem arra használja a Windowst.

Ennek ellenére ennek a topiknak továbbra is van értelme, mert használják még az XP-t is, csak nem úgy, ahogy te gondolod, fő rendszernek. Retrózók pl. meg céges legacy és embedded felhasználásra alkalmazza, amikor offline hajtanak róla egy CNC vagy CT gépet, stb.. Ilyen körben még szerintem jó 20 évig tartani fogja magát, mert a mögötte lévő technológiák még relevánsak lehetnek. Ami engem meglep, hogy az XP kódleakkel nem történik semmi, sem egy modern, wim lemezképet használó telepítővel megspékelt hekkelt lemezkép, pedig az jó lenne, hogy ne kelljen aktiválgatni, meg külön minden frissítési pakkot kézzel felnyomni, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért, mert ezek régi, proprietary hardverek, zárt driverekkel, amik utoljára XP-t támogattak. Hajtanák Linux alól is, de nincs hozzá driver. Persze, teljesen jogos, mert meg kellett volna nézzék új korában, hogy mit vesznek, mi lesz vele, ha már nem lesz XP, ne legyenek sarokba szorítva, de sok cég nem mérlegel ilyesmit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja mert a hardvermultik pont arról híresek, hogy 10-20 évre előre megmondják, hogy milyen (a gyártás pillanatában még nem is létező) rendszert fognak később támogatni. Véletlenül sem arról, mint a milliárdos Intel, aki Windows 8.1-től fölfelé elspúrkodja a < 3. generációs hardverek támogatását, pedig az ég világon semmi technikai akadálya nem lenne, csak szeretnék újravásároltatni.

Annyit lennék hajlandó pluszban fizetni, amennyivel a támogatás fenntartása bizonyíthatóan többe kerül az adott cégnek és egy fityinggel sem többet. Ami az általuk újravásároltatni kívánt hardver a régihez hozzáadott árában maximalizálódik, de annál effektíve biztos, hogy olcsóbb. Más kérdés, ha tovább támogatnák a hardvereket, akkor kevésbé lenne "szükség" szoftveres elavultatásra, újravásároltatásra. Csak ez a befektetői kapitalizmus rákfenéjével, a minél rövidebb távú, végtelenbe növekedés elvével ellentétes, mert nekik már idén kell még egy Jakuzzi a yachtjukra, nem elég jövőre.

Most pedig te válaszolj arra, hogy szerinted mennyibe kerülne az Intelnek a 2. generációs videókártyák támogatását hozzáadni a jelenlegi modern, hivatalosan kiadott Windows 10-driverükhöz (nem arra gondolok, amit a Microsoft ad és amúgy valami Windows 8-ból összetrágyázott félkész szar)? Különös tekintettel arra, hogy a 2. és 3. generáció között alig van különbség teljesítményben és felépítésben (3. generáció már támogatott), sőt a korábbi, egészen hasonló driver frameworkkel rendelkező OS-re (pl. Windows 8.1) készült driverek már készen vannak. Nos?

Bizonyíthatóan sokba kerül, de ezt már próbáltam, próbáltuk megértetni veled korábban is, de sebaj, válasz tehát nincs, hogy 10-20-50 vagy épp 100%-kal fizetnél többet egy "extra long time support"-tal megtámogatott hardverért. Ez volt a kérdés, nem az, hogy hogyan tudsz terelni, és kérdésre nem válaszolni.

Szóval mennyit lennél hajlandó fizetni egy 2. generációs videókártyát _is_ támogató driver pakk-ért?

De volt válasz, csak nem voltál képes felfogni. Fussunk neki még egyszer.

Annyit lennék hajlandó pluszban fizetni, amennyivel a támogatás fenntartása bizonyíthatóan többe kerül az adott cégnek és egy fityinggel sem többet. Ami az általuk újravásároltatni kívánt hardver a régihez hozzáadott árában maximalizálódik, de annál effektíve biztos, hogy olcsóbb.

Tehát hajlandó lennék (hajlandó lettem volna) egy 2. generációs hardvert annak idején a 2. generációs plusz a 3. generációs áráért megvenni (ismétlem: a 3. generációra már van Windows 10-driver).

Bizonyíthatóan sokba kerül

Nos, itt az idő, hogy a nálam az egód szerint bizonyára végtelenszer™ több™ nagyvállalati tapasztalatoddal bizonyítsd, és hogy mennyivel kerül többe. Ne felejtsd el, hogy a körülmények az alábbiak.

 • Van a Windows 10-driver framework-éhez hasonló Windows 8.1-re elkészült hivatalos driver, az Inteltől.
 • Van Windows 10-re bejáratott build folyamat, hiszen 3. generációtól fölfelé buildelnek Windows 10-re drivert.
 • Van közel egységes driver a 3. generációs és későbbi Intel hardverek támogatására.
 • A 2. generációs Intel platform architekturálisan teljes mértékben kompatíbilis a 3. generációval (x86_64). Processzor-utasításkészletben tér csak el.

Tehát nem arról beszélünk, hogy nulláról ki kéne fejleszteni egy drivert, hanem arról, hogy egy meglévőt kéne forward portolni.

"Tehát hajlandó lennék (hajlandó lettem volna) egy 2. generációs hardvert annak idején a 2. generációs plusz a 3. generációs áráért megvenni"

Jól értem, hogy alsó hangon dupla árat hajlandó lettél volna fizetni érte?

"Van a Windows 10-driver framework-éhez hasonló Windows 8.1-re elkészült hivatalos driver, az Inteltől." - Ami hasonló, az nem olyan. Az egy másik source tree, másik OS-hez van illesztve. Ha mégoly kevés is 8szerinted) a 8.1 és 10 között az eltérés, de _van_, és azt _mindet_ le kell fedni, le kell tesztelni, a 10-es környezetben a 2. generációs source tree-t ugyanúgy kell frissíteni/patchelni/gondozni, ugyanúgy kell belőle automatizált buildet/teszteket készíteni, ugyanúgy kell különböző hardverkörnyezetekben tesztelni a 2. generációs kártyákat is... Ha 3. generációs kártyák drivereit mondjuk 567-féle hardverkörnyezetben tesztelik, akkor _legalább_ ugyanennyi hardverkörnyezetet össze kell rakni/fenn kell tartani a 2. generációsokhoz is. Egyszerűen szólva ha támogatnak mondjuk három generációnyi hardvert, akkor négy generáció támogatásához durván harmadával(!) több erőforrásra van szükség (igen, van a kódnak közös része, de jellemzően nem ez viszi az erőforrásokat, hanem a build/teszt vonal)

Jól értem, hogy alsó hangon dupla árat hajlandó lettél volna fizetni érte?

Még mindig nem teljesen jól érted: Felső hangon dupla árat. Megjegyzem, hogy duplájába biztosan nem kerülne, hiszen egy meglévő hardver támogatásáról van szó, nem egy új kifejlesztéséről (amennyibe a 3. generációs kerül).

Egyszerűen szólva ha támogatnak mondjuk három generációnyi hardvert, akkor négy generáció támogatásához durván harmadával(!) több erőforrásra van szükség (igen, van a kódnak közös része, de jellemzően nem ez viszi az erőforrásokat, hanem a build/teszt vonal)

Nem 3 generációnyi hardvert támogatnak, hanem 10 generációnyit. 3. generációtól a 12. generációig vannak hivatalosan kiadott Windows 10 driverek. Tehát a logikád szerint a tizedével kerülne többe a 2. generáció támogatása.

Kérdésedre ismételt válasz: Hajlandó lennék 10%-kal többet fizetni a 2. generációs CPU-ért új korában, hogy 11 évvel később is ki tudjam használni a képességeit 100%-ban (pl. hardvergyorsítás) egy 11 évvel későbbi szoftverrel, ahelyett, hogy ki kéne dobni és újat venni helyette. Ennyit a forint-euró árfolyam miatt is kileng az ára, nem hiszem, hogy itthon bárki éhenhalna ekkora árkülönbségtől, pláne hogy használt piac is létezik. De kapaszkodj meg: Hajlandó lennék 30%-kal is többet fizetni érte, ha maradunk a háromgenerációs-harmadávaltöbbekerülős idealizmusodnál.

Te hajlandó lennél többet fizetni érte - a piacon viszont nem te vagy egyedüli vevő, hanem nagyon sokan mások, magánemberek, cégek, és bizony ezek döntő többsége árérzékeny - azaz pont nem fog 10-20-x5-kal többet fizetni azért, hogy x helyett x+n évig kapjon támogatást a hardverhez. Egyébként ahogy a 32 bites XP-re is lehetett sok pénzért extra supportot venni, vagy ahogy a RHEL esetén is van élest az EOL után (ha megfelelően mélyen a zsebedbe nyúlsz), úgy te is megtehetnéd, hogy összeszedsz üzletileg már szemmel látható méretű igényt támasztó felhasználói kört, és odamész az intelhez, hogy van itt 1234567, a 2. generációs motyó további támogatásáért fizetni hajlandó felhasználó, lesznek szivesek árajánlatot adni a további támogatásra.
 

az XP kódleakkel nem történik semmi, sem egy modern, wim lemezképet használó telepítővel megspékelt hekkelt lemezkép, pedig az jó lenne, hogy ne kelljen aktiválgatni, meg külön minden frissítési pakkot kézzel felnyomni, stb..

Erre való az nlite, amivel 2008-ban összeraktam a kb. 20 installációt megért XP SP2 lemezképet. (Különböző gépekre csak a saját driver csomagot kellett integrálni, a többi törölve.) Ha 10 év múlva jelent meg egy szükséges frissítés, akkor azt még fel is lehetett rakni. Nem az XP frissítésekből, hanem az embedded platformról - MS ajánlás szerint.

Mivel december óta win10-zel szívok, visszasírom az XP-t. Pedig csak a brózer frissítés hiánya volt a megoldhatatlan.

Nem mindenki Mercedes Benz, tehát nem kell a nagyvállalati megoldásokra koncentrálni. A slipstreamelt XP SP2 (!) kicsi és gyors rendszer. Otthoni felhasználásra a win10 80%-a tökfelesleges, de kiirthatatlan. Ezért vettem ntlite-t, de rájöttem, hogy ez a rendszer túl bonyolult és nincs időm / kedvem 3 hónap alatt összerakni egy kis rendszert.

Lassan már a Win10-et is sírhatod vissza, mert még kb. 3,5 év, és annak is annyi, onnantól már csak Win11 lesz mindenkinek, ha már Windows. Feltéve, ha a Win10 LTSB-t nem warezolod. Épp ezért hajbazer sem érti, hogy hosszú távon csak a Linux alternatíva, hiába nem szimpatikus neki, és ezt nem azért mondjuk, mert Linux buzi oldal a HUP, hanem ezek a realitások. Tervezi, hogy ha majd nem tud XP-t használni, vált Win7-re. Igen ám, de 2023. januárjával lőttek a Win7-nek és 8.1-nek is. 10-nek még nem, de ahogy írtam, már annak sincs annyira sok hátra, hogy megérje rá azért migrálni, hogy majd arról is váltani kell. A Win11 viszont sok embernek nem opció, hardvertámogatás hiányában (kihekkelhető, de kérdés az hány egyszeri felhasználónak fog menni, meg a MS megvonja-e a nem támogatott telepítésekre a frissítéseket), így megint visszajutunk oda, hogy Linux. Értem én, hogy sok szemellenzős nem szereti, rossz vele a tapasztalata, nem veszi be a gyomra sehogy se, akárhány esélyt ad neki, de ez ilyen megszoksz vagy megszöksz alapon megy, mert nem lesz más egy ponton túl. Ilyenkor mindig reménykednek, hogy nem, Linuxot nem, majd valami lesz, hátha a Win12 jobb lesz. Nem hiszik el, hogy a Win12 meg az azutáni verziók még a Win10-11-nél is rosszabbak lesznek, ezt előre garantálom, és nem lesz megváltás, mentőöv, stb. az utolsó pillanatban. Mindenképpen eljön az a pont, ahonnan nem a Linux desktop éve jön el, hanem a MS silányítja már el annyira a Windowst (a régi verziókat meg nyírja ki, avultatja el), hogy a Win desktop éve fog megszűnni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vajon miért érdekel engem az, hogy mindenkinek mi van? Egyébkén az általam használt Win10 verzión már néhány MS dolog sem megy, de ez nem okoz problémát.

A linux már most sem alternatíva, mert (és ezeket már leírtam párszor)

 • Igaz hardver fejlesztéshez, de néha win only szoftvert kell tesztelnem. Mivel az ügyfél sem használ virtuális gépet, ezért nekem is azt kell megtudnom, hogy valódi gépen és nem linuxon mit csinál. Ezt még XP alat is meg tudtam tenni egy ssl proxyval, de lehetett volna stunnel is.
 • Több olyan hardverem van, amit a linux nem támogat. Rengeteg a félbehagyott fejlesztés - pont az nincs ami kellene. Ez igaz néheny szoftverre is, ezért használom a gyártó win only verzióját.
 • Több olyan szoftver létezik, ami disztrófügő. A rosseb sem akar hegeszteni!

A sok hablaty és fenyegetés helyett ideírom, amit a tálcán látok: Thunderbird* , putty, File Explorer & QtTabbar (Explorer++ -ra lecserélése folyamatban, mert rosszabbul működik, mint az XP-n), Firefox ESR*, IrfranView, Calc (MS), vim, vlc, foobar2000* **, DSO, FileZilla, PICKit3Plus, WinSCP*, pgAdmin, TightVNC, Saleae Logic (két változat, megy XP-n is), MPLAB IDE**,  MPLAB X IDE, Bullzip, TinyWall, Process Explorer, HxD, MBAM, Ultracopier, és még sokan mások.

* Ment az XP-n is, de be kellett fagyasztani. Ez a legtöbb esetben nem okozot problémét, kivétel a firefox.

** Win only. Kiemelem a foobar2000-et, mert ezel megy a FireWire DAC. Ennek a Win7 drivere van fenn, de annak ellenére, hogy a Win10 tökéletesen látja és kezeli - mégis képtelen használni. És ez nem a driver hibája.

Így most van 64 bites rendszerem, amin a  Calc és Office az a két MS termék, amit néha használok. Már most egy csomó dolog ki van irtva, ahogy időm lesz, folytatom. (ntlite) A többi pedig nem függ a MS-tól - ezért élt 13+ évig az XP SP2.

Tehát nincs MS függés, legfeljebb a firefoxon keresztül.

Neked is a szemlélettel van gond, sok mindent fordítva közelítesz meg. Pl. hardvert ne fejlesszél win only alapon, mert nem csak magadat zárod vendor lock-in-be, hanem azokat is, akiknek fejlesztesz (ügyfelek pl.). Ez alapból óriási felelőtlenség. A másik, hogy eleve hardverből olyat nem nagyon éri meg venni, használni, amiről tudod, hogy Windows only, megint ugyanilyen okból. Ezt a disztrófüggő szoftvert nem tudom értelmezni.

Amiket leírtál, arra sokra van alternatíva Linuxon, Firefox, Thunderbird, csomó File Explorer/Intéző klón (tab támogatással, nem kell QtTabbar), FileZilla (ez feleslegessé teszi a WinSCP-t is, bár sok commander klón alá is van SSH/SFTP/FTP modul), VLC, vim (nvim, Gvim, akármi). putty helyett van rendes terminál, rendes SSH támogatással (bár a putty is elérhető natívan, csak épp Linux alatt az holt felesleges, mert bármi jobb nála, hasonló még hozzá az EasySSH), TightVNC helyett Remmina (vagy TigerVNC), IrfanView helyett XnView, Imagemagick, stb., foobar200 helyett deafbeef (bár a FireWire DAC az ma már minden OS alatt necces, újabb Windowsok alatt is, de ki tudja, Linux meghajta-e, ha meghajtja, akkor viszont lejátszófüggetlenül tudja hajtani, nem kell ASIO meg ilyesmi) vagy Strawberry. Ultracopier nem kell, mert rendes fájlkezelők kiváltják Linux alatt, rendesen cache-elve (ha sync-elésre kell, akkor Grsync, vagy CLI rsync), Bullzip csak egy PDF printer, CUPS-ban ugyanazt meg tudod csinálni, igaz kicsit kevésbé felhasználóbarát, de beállítható működőre (meg CLI-ben scriptet is lehetne rá írni), Process Explorer helyett Xfce Task Manager vagy gnome-system-monitor, esetleg Mate System Monitor vagy KSysGuard, ha (feleslegesen) a GUI-hoz ragaszkodsz, de TUI/CLI-sek között is van sok jó erre: htop, btop, glances vagy akár csak rendesen felparaméterezett aliasra hívott ps/pstree. TinyWall helyett gufw (bár ehhez nem kell GUl, egy configfájl szerkesztésével is konfigolható, CLI-ből újraindítható, de akár még tűzfal se annyira kell átlagosabb felhasználásra, ne feledd, hogy a Linux nem malware tanya, amit ilyen téren is állandóan védeni kell, mint ahogy a Windowst, meg jól beállított NAT mögött eleve sok mindentől védve vagy). HxD helyett is Dunát lehet rekeszteni a linuxos hex editorokkal, akár GUI (wxHexEditort próbáltam személyesen), akár TUI kell (ezt használom, ebből is a bvi nevűt, ami neked nem fog tetszeni, de használható), az alternativeto.net és hasonló oldalakkal tudsz alternatívákat keresni egy adott windowsos szoftverhez. A többit nem nagyon tudom micsoda, de lusta vagyok utánanézni, meg alternatívát keresni, mivel ez nem az én feladatom. Persze tudnék keresni, pl. az MPLAB X elérhető állítólag Linux alattt Netbeans alapokon, de az a PIC compiler, amit használ, az bedrótozható tetszőleges IDE-be is, akár vim, akár Visual Studio Code, vagy amit akarsz. Itt most a listában az MPLAB kivételével arra koncentráltam, amit kapásból ismerek, és azokból sem guglizott alternatívát próbáltam ajánlani, hanem jellemzően olyanokat, amiket én is használtam konkrétan, és tudom róla, hogy nem csak névleges alternatíva meg nem használhatatlan szutyok.

Még néhány további alternatíva, ami népszerű szokott lenni: Notepad++ helyett notepadqq, de a proprietary Sublime és UltraEdit van natívan, Total Commander helyett Double Commander, Krusader.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hardvert nem fejlesztek win only alapon és abszolút nem fejlesztek win-re. Sőt, amikor a kollégáknak nem sikerült megírni a szoftrvert C# alapon, átalában linux/cygwin/FreeBSD alatt teszteltem ki a hülye. ;) Bár mintha lenne néhány linux alapú, de a motor(kerékpár)diagnosznika elég win only. Ha csak kütyükről van szó - ami másik piaci szegmens - ott már androidos szoftverek is vannak. Tehát a hardver - mint sokan mások is csinálják - speciális HID protokoll. HID terminállal tesztelem fejlesztés közben, aztán bármilyen platformra írhatsz rá szoftvert, ami USB 2.0-át támogat. Szóval ez a piac, pedig az egyik műszer néhány ezer példányban készült és minden földrészen használják.

A disztrófüggő szoftver általában a win only továbbfejlesztése. ;) A gyártó linux kompatibilissé teszi a szoftverét, de oda is írja mi(ke)n megy. Aztán heddzseszthetsz! (Bár, mint tudjuk, minden linux és minden desktop egyforma. ;))  A NetBeans nagy ötlet, veszek is rögtön egy Core i15-ös procit. ;)

[ Persze nem árt, ha tudod...

Egyrészt nem szoktam olyan programokat írni, aminek képe is van. ;)

1993 és 2001 között először linuxon fejlesztettem (1996-ig) - AIX-re (2012-ig). A 2001-től induló windows-korszakom óta áttértem a putty-ra. (Meg nem nevezett IBM-es kolléga szerint a Windows kiváló, mert sok putty ablakot lehet rajta nyitni. :-D) A linuxot tán a 0.69-es (?) verziótól ismerem, mindenesetre akkor egy fél floppy volt a disztró. Akkoriban (szigorúan monokróm alapon) írtam egy kernel drivert a Magic Combo (Monokróm, CGA, Hercules+ kompatibilis és még néhány spec üzemmódot tudó) kártyámhoz. 16 árnyalattal ment a monokróm X is. :-) Illesztettem a 84 gombos AT (US) billentyűzetet is. 2002-től linuxra is írtam rendszert - az utolsó 2008 óta üzemel, éppen most készítek hozzá egy apróbb módosítást.

Ja, és Windowson is vi(m) editort használok. Viszont a mindenféle commandereket nem használom! ]

Az ASIO-nak nézz egy kicsit utána! ;) A lényeget win alatt elmagyarázom: Le van állítva a Windows Audio Service és mégis működik. ;)

ASIO is a proprietary audio interface standard in use on Windows  (hülyeség) which bypasses the operating system's mixing kernel, so providing lowest latency direct communication between computer audio software and hardware.

A 0xDEADBEEF-et megnéztem. Nem rossz, bár egy kicsit fapados. Az összegyűjtögetett zenéim jó részét nem képes lejátszani. :( Mint ahogy az öreg linuxos is megmondta a fiatal linuxos foobar2000 alternatíva kérdésére: Ha a 6 legjobb lejátszót összerakod, az még mindig nem tud annyit. :)) A foobar2000-hez van ilyen plugin is, csak kenyérpirító nincs. :( Most olvastam egy aranyköpést:

One thing that I've learned about audio and photography: hardware and software are tightly coupled. Once you get a working system, don't upgrade the operating system or the computer.

Tudomásul kell venni, hogy linuxra kétféle driver létezik!

 • Népszerű, ezért van ilyen hardver minden jóskapista gépében.
 • Speciális, amihez pl. az IBM betolta a sokadik millió $ támogatást.

A Rocky 8 kernel is kiírta: Ejnye-bejnye, itt egy FireWire, ezt legközelebb majd jól nem fogjuk támogatni. Tehát ez is marad win és mac only - sajnos nem ilyenem van. A DRIVERS fülön megtalálod a Mac OS X, Windows és Windows XP SP2 (!!!) drivereket - ezek tudnak valamit! :) Az egyik apró különbség csak annyi, hogy az USB egy occsó drót, míg a FireWire 64 eszközt támogat. No ezért nincsen linux támogatás pl. az én szerkezetemre sem. Pedig egyszer, valaki 2008-ban bootolta ffado alól, de a linux nem kezeli. Az alternatív módszer szerint bootolj win alól, majd utána indítsd a liunxot! ;) Tudom, én vagyok a hülye: Dobjam ki.

Bizony, 3 hónapot szántam a nagy átállásra. A Win7 kiesett, Rocky 8 (Gnome, KDE, Xfce) működik, de mindegyik más-más hiányosság miatt megbukott. A win only programok futtatása megbukott, pedig volt wine és snap is. Így aztán jött a Win 10 Enterprise N LTSC , amely befagyasztott rendszerként fog működni - már ami a Windows komponenseket illeti. Mármint azok a komponensek, amit nem távolítok el. El lehet érni a stabil környezetet így is, nem több munkával, mintha linuxot kalapálnék.  Végülis zenehallgatásra, filmekhez és internetezéshez nem mindegy mi megy? A meglévő hardverekhez meg nem kell nemlétező vagy alkalmatlan szoftvereket vadászni. Pl. Mikrotik winbox. ;) De az USB oszcilloszkóp is necces.

Ha kénytelen lennék váltani, ahhoz van egy kisfogyasztású CPU +XP + iscsi -> DAC = zene.

FileZilla (ez feleslegessé teszi a WinSCP-t is...

Csak nem putty kompatibilis, mint a WinSCP és a SuperPuTTY - az utóbbi elég jó, ha sok terminálon dolgozol egyszerre. Meg karakterkészletet is jobban lehet vele váltani. A putty pontosan annyit tud, mint a cmdline ssh, de nincs benne telnet. Nem vagyok GUI függő - ne gyanúsítgass! :-D Az igazi "hex editor" az xxd + vim (amíg rájöttem melyik csomagban van!), vagy a régi hxed (nem találtam linket), amit kicsit átírtam értelmesebbre AIX-re + EBCDIC kezelésére is. Én is láttam hex editort, ami partíció editorként is funkcionált. Ez is, meg a disassembler is felesleges. A bvi jó, de nincs rá igény.

Nem win környezetben huszonéve az nmon-t használom. Először AIX-en, majd rá lehetett vadászni linuxra is, most meg már csomagból felrakhatod. Van hozzá rrd frontend, gányoltam még html-t is. (debian)

... az bedrótozható tetszőleges IDE-be is, akár vim...

Nem mondod! 19 évig a vi volt az IDE. ;)

De adtál egy ötletet: A TinyWall, ami tipikus windows firewall - és mint ilyen, nem a "malware tanya" megfogása az elsődleges célja. Szemben a nyílt forrású és/vagy jól dokumentált rendszerekkel, itt a rendszer komponenseit és egyes alkalmazásokat is meg kell védeni a kijutástól. Tehát nem csak hálózati, hanem alkalmazásszintű filterekre is szükség van. Az alkotója kicsit egyszerűnek vélt, de inkább bonyolult felderítő módot készített. Ki fogom szedni a korábbi KerioPf konfigot, majd átfordítom xml-re. Persze nem lesz ennyire egyszerű a megváltozott programok miatt, de mégis egy vim meg fogja oldani a feladatok javát.

Mi ebből a tanulság? Működő rendszert cseréltem működőre és ez eredmény, bármilyen szépnek mondott a linux. A kialakítás még folyik, de már most látszik, hogy használató. A Windows baromságait fokozatosan ki lehet irtani és az eddig is használt third party és/vagy open source  szoftverek eddig is működtek. A befektetett munka nem nagyobb, a biztonság nem lényegesen rosszabb a korábbinál.

Sok érvelésed körkörös. Pl. Azért kell a WinSCP, mert Putty kompatibilis. De hát pont ez az, hogy a nem Putty-zol, akkor két legyet egy csapásra, nem kell WinSCP sem. Nem használsz Windows File Explorert, nem kell spéci Qttabbar. Pl. amit írtam, EasySSH, ami nem kedvencem, mert azt hiszem Electron alapú, de épp azt tudja, ami neked kell, SSH-n, SFTP-n, mindenfélén át profilokkal kapcsolódni, másolgatni, csomó terminált nyitni. Én simán terminált használok (jelenleg Alacritty, de mivel bloat lett, átállóban vagyok simple terminal-ra), ssh paranccsal, ha ilyen kell, és esetleg commanderekben másolgatok ssh-vel felcsatolt távoli fájlrendszerekre, persze én ritkán foglalkozok ilyenekkel. Igazából már Windows alatt sem kell a Putty, kb. 2 éve a Win10 is kapott rendes terminált és SSH klienst (Win11-en is létezik), így már oda se kell telepíteni. Pont ez az, hogy 2001-től megszoktad, és nem tudod elengedni, sőt, egész ökoszisztémát építettél ki köré, ami miatt még nehezebb.

TinyWall-lal nincs gond, gondolom minimalista program, teszi a dolgát, de itt azt kell érteni, hogy ha úgyis Linuxon vagy, lesz helyette másik alternatíva, garantáltan ugyanolyan pehelysúlyú.

Netbeanst én se szeretem, mert elég bloat, lassan már programozók körében sem népszerű, ha megnézed a Stackoverflow éves felméréseit, hogy ki milyen IDE-t, editort használ, már lassan az utolsó helyeken kullog, pedig nagy baj a bloatságon kívül nincs vele, pechjére beelőzték a Visual Studio Code, VS, Notepad++, vim, nvim, InteliJ, stb.. Csak azért említettem, mert Netbeanshez készen létezik ez az MP-izé, amit nem kell konfigurálgatnod, állítgatnod. Direkt említettem, hogy ezt a PIC tudást be tudod drótozni akár vim-be, vagy amibe akarod, csak akkor nyilván neked kell több kiló konfigurálgatást megejteni.

ASIO elvileg tényleg a Windows hangrendszerét kerüli meg, olyan problémára ad megoldást, ami Linuxon nem létezik. A Linuxnak teljesen más hangrendszere van, máshogy kommunikál a DAC-kal. Nálad nem az ASIO hiánya a baj, hanem a Firewire. Deadbeef nem játszik le semmit, ffmpeg-et használ, abban vannak a lejátszási funkciók, támogatott formátumok, ott figyelj, hogy ne csak az ffmpeg legyen fent, hanem annak a legacy kiegészítő csomagja is, nekem még mindent lejátszott, még ilyen elvetemült high-res DSD, stb. formátumokat is, meg wma-t, ra (Real Audio, nem tudom emlékszik-e valaki még ezekre a korai netes időkben népszerű szutyok formátumokra), stb., meg egyéb Apple formátum, egészen a legújabbakig, FLAC, Opus, Speex, Lyra, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Átmásoltam az XP-t Win 10-re", ahol ugyanazokat a programokat használom.

Nem értem, mi a bajod  putttyal, ami Windowshoz "rendes" terminál, nem csak SSH, hanem soros is. A halom konfigot és kulcsokat egy mozdulattal átmásoltam és kész. A WinSCP-t csak ritkán használom, de az előbbi konfighalmazt szintén érti. Ez kicsit jobb a "... de mivel bloat lett, átállóban vagyok ..." hozzáállásnál. A Wint10 ugyan ott van a gépen, de ha megtehetem, akkor eddig sem, és ezen túl sem fogok Windows komponenseket használni. Légy erős, a "valódi" Windows felhasználók sem használnak terminált sem ubuntu shellt. Azt sem tudják mi az. Amikor másnak kellett hozzáférést biztosítani egy szerverhez, akkor putty felrak és küldöm a sessiont a registry-ből.  Nem mondhatom, hogy "Ez itt az én pocsolyám és ebben én vagyok a nagy hal." ;) Sokszor kellett olyat kitalálni, ami Windows XP ... Server XXXX környezetben is megy, az pedig a cygwin sshd - több, mint 12 éve.  Az üzemeltető is eléri: Windows -> puTTY, linux -> ssh.  Hasonlóan a Windows XXXX -> linux letöltés: plink (putty cmdline ami kb. ssh), amit a kolléga meghív a C# programból - ezt gyártásban használjuk. Tehát, ami régóta és minden esetben működik:

 • windows client: puTTY -> bárhova
 • windows server: cygwin
 • linux client/server: ssh(d)
 • windows gui: WinSCP

A File Explorer  olyan fícsörökkel és hibákkal teli, hogy letettem a használatáról. (A Qttabbar sokkal többet tud bármelyik beépített tabos fájlkezelőnél. DE! Az XP-n az "eredetit" használtam, aminek a fejlesztése megszűnt - de ez nem baj. Win10-en csak a másik működik (nevezzük forknak), de az már kissé túlbonyolított. ) Tehát most Explorer++ van, ami használható.

A netbeans -> MPLAB X IDE az, ami nem megkerülhető a Code Configurator miatt - aminek a végeredményét néha átírom assemblerbe. ;)

"Direkt említettem" én is, hogy már 25 éve vi volt az IDE. ;) Egyébként gputils-t használok (8 bites PIC assembler, stb.), ami mindenhol fut és mindkét Microchip IDE-be integrálható. A flashelés PicKitPlusCommandline, a mi fut linuxon is, de gyártáshoz cygwin bash script hatja.

Nálad nem az ASIO hiánya a baj, hanem a Firewire.

Ezt nem is értem. Mindkét rendszeren van FireWire, működik, a hangeszközt látja.

A Windows látja az összecs csatornát, lejátszik, felvesz, állítja a sample rate-et, de ez utóbbiba néha belefagy. A vlc már nem nem képes állítgatni, mert az audio kernelen keresztül megy, az meg konvertálgat. A foobar2000 tökéletesen kezeli, mert nem a WDM driveren, hanem az ASIO felületen szól hozzá. És most figyelj, nem ismeri a DAC csipet!

A linuxon lehet bootolni az eszközt és már láttam a desktopon a hozzárendelt mixert is. Annyi köze volt az eszközhöz, mint a biciklipumpa.

Most felraktam a Winre egy audacity-t. Látja az eszközt, szépen játszik  DirectSound és WASAPI felületen keresztül. Az ASIO eszközök lekérdezésekor hibát dob. Ez természetes mert ez csak portaudio, ami csak hasonlít.

Konklúzió: Win 10 alatt nem látszik és nem használható az ASIO, de a foobar2000 megtalálja és jól használja. Ez is természetes, mert valódi ASIO interfészt használ ugyanúgy, mint az eszköz saját keverője. (ASIOhost64.exe) Felraktam a SoundForge 8-at (a nyomorult .NET 1.1-et szeretett volna :-D), és megy az ASIO!

Az ffmpeg úgy látom le tudja játszani a Deadbeef számára ismeretlen formátumokat, csak talán nincs mindegyikre felkészitve. Próbálkoztam SACD ISO megnyitásával is, de azt valószínűleg ki kellene előbb fejteni. Viszont csak a windows eszközöket látja.

Baj az van velük, hogy az XP-hez kötnek, és az XP-n kívüli rendszereken meg kiválthatók mással, ahhoz próbáltam alternatívát ajánlani. Természetesen ezek nem csak Linuxra alternatívák, hanem ha újabb Windowsra vagy BSD-re, vagy valami másra próbálnál átállni. Ezek egyszerűen multiplatformos, FOSS alternatívák úgy általában.

Firewire meg legacy csatlakozó. Átvette a helyét az USB meg a Thunderbolt. Driverek is ennek megfelelően készülnek, nem készülnek, tartódnak karban hozzá.

Az ASIO persze, hogy nem fog menni Wine-ban. Azért írom le harmadszor: az ASIO a Windowsnak kell, Windowson kívüli paltformokon nem követelmény semmihez. Ezt nem tudom ennél érhetőbben megfogalmazni. A Wine-ben is azért nem támogatott, mert nincs vonatkozó linuxos korlátozás, meg hasonló linuxos rendszerhívás, vagy hangrendszerbeli megfelelő (akár ALSA, akár Pulseaudio, akár Jack, akár Pipewire), amire át tudná fordítani a Wine ezeket a hívásokat. Ha Audacity-t akarsz, akkor használt a natív verzióját, ne Wine-ban futtatva. Azt viszont nem tudtam, hogy az ASIO már Win10 alatt sem működik, ez nekem új, de nem is érdekes, mert megint csak azt támasztja alá, amit írtam, hogy más rendszereken meg lehet nélküle lenni. Majdnem garantálom, hogy az a DAC, ha egyébként olyan OS-ről hajtod, amiben van hozzá meg a Firewire-hez driver, akkor menni fog ASIO nélkül. Utánaolvasva egyébként Wine-hoz is van WineASIO modul meg asio2wasapi, amikkel tudsz kísérletezni, de ha rám hallgatsz, akkor hagyod, és nem ölsz még több időt halott technológiák hekkjébe, mert nem hogy segíteni nem fog, de csak még több fejfájást okoz.

Deadbeef-fel nem tudom mi a probléma, még mindig nem írtam meg konkrétan, hogy melyik formátumról van szó, hogy ki tudjam neked próbálni. De ökölszabály, hogy az ffmpeg, ffplay le tudja játszani, akkor a Deadbeef is. Sőt, lehet, hogy neked ez újdonság, de a foobar2000 is natívan ffmpeg-et használ már majdnem egy évtizede, a formátumok 99%-át így játssza, a másik 1%-ot meg plugineken keresztül.

Azt is kell érteni, hogy az XP már egy 21 éves technológia, sőt, van az már 22 is. Ilyen időbeli távolságban már olyan lemaradás XP-t komolyan használni bármire is, mintha az XP megjelenésének az idején még valaki C64-et használt volna. Kábére. Csak azért nem látszik ez a felszínen olyan sokkolóan, mert minél újabb egy technológia, annál tovább tart, mint elavul, de ha nem a felszínen nézed, az XP óta már jelent meg annyi technolgóiai újítás, mint az C64 és az XP között.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Deadbeef-fel nem tudom mi a probléma

Hát mondjuk a deadbeef sok szempontból elég gyatra a foobar-hoz képest. Még úgy is, hogy macos-re sajnos a foobar-nak csak egy kiherélt változata van, ami nem kezel plugineket. Ami bele van fordítva az van és kész. sajnos még konfigolni sem tudod őket.

Én főleg mod/xm/it zenéknél futottam bele meglepően sok hibásan lejátszott fájlba deadbeef-en. Egyszerűen fülsértően rosszul szól némelyik hangszer benne. Más libet használnak a lejátszáshoz és sajnos a libdumb, finoman szólva is bugos és sajnos évek óta nem fejlesztik. Másrészt a foobar-ban van subsong támogatás. Pl Skaven zenéinél döbbentem rá, hogy amit én évekig egy 2 perces "semmilyen" tracknek ismertem, az valójában kb 8-10 számból álló 15-20 perces album egy fileban, csak éppen a playerek nem találják meg a többit.

Szóval igen, egy natív foobar2000 kéne linuxra.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tudom, hogy nem 100%-os helyettesítő, de elég jó, és elég meredek ütemben fejlődik. Anno, mikor 2014-ben váltottam Linuxra, akkor a deadbeef létezett, de kb. nem tudott szart se, én is elkövettem azt a hibát, hogy leírtam végleg. Most tavalytól néztem újra rá, elég szépen felzárkózott, tud rendes tömeges konvertálást, testre szabható profilokkal és kívülről hívható CLI binárisokkal, tud tömeges tag-szerkesztést a legtöbb formátumon, nekem pl. ezek hiányoztak a foobar2000-ből, mert anno Windowson én is azt használtam évekig. Nyilván nem tudja ugyanazokat, mint a foobar2000, főleg a pluginok nem 1:1-ben helyettesítők, sokszor van, hogy egy adott plugin nem létezik deadbeef-re, de általában ilyenkor is helyettesíthető, bedrótozható a tudása valami külső natív linuxos programon keresztül (pl. ffmpeg meghívása felparaméterezve, pl. online stream mentése lemezre, avagy disk writer plugin helyettesítésére). Viszont továbbra is tartom, hogy sok plugin felesleges is, pl ez az ASIO is olyan, ami nélkül annak a fwire-ös DAC-nak mennie kéne és ugyanolyan jól kéne szólnia. Azt meg egyébként nem értem, hogy a foobar2000 írója miért ragaszkodik a Windowshoz, mikor a kódja eleve úgyis ffmpeg-et használ, és könnyen át tudná az egészet portolni más platformokra. Lehet pont az ilyen Windows specifikus feature-ök miatt nem teszi, mint az ASIO és a megírt pluginekkel való kompatibilitás miatt. Ahogy pl. a Total Commander szerzője is mereven elzárkózik, hogy Linuxra kihozza a programját. Kicsit hasonlít is a helyzet a Total Commander és Double Commander, vagy a Notepad++ és notepadqq, és Winamp vs. Audacious/QMMP viszonyára, ahol a linuxos alternatívák nem 100%-os megfelelők, de vannak olyan közel, hogy aki nem kötözködni akar, meg nem szemellenzős, az tudja használni.

mod, xm, it trackerzenét valami két éve néztem Linuxon, akkor a bepróbált fájlokat Audacious-szal játszottam le, és nekem rendben lévőnek tűntek. Ez lehet mák is, hogy épp vagy a jó formátumokat, fájlokat próbáltam, vagy épp a jó lejátszóval, pl. nem ilyen egyben albumok voltak, hanem ilyen 2-3 perces normál trackerzenék, semmi extra.

Igazából én már jó pár éve csak terminális, CLI/TUI alkalmazásokat használok (ritka kivétel a GUI, böngésző, Steam, játékok, néha deadbeef), zenére mpv, ncmpcpp, cmus, konvertálásra saját shellscripteket, egyedül a tagszerkesztés az, amire nem találtam megfelelő terminálos alternatívát. Vannak ugyan terminálos tag-szerkesztők, de mind korlátos sajnos, vagy mert egyes formátumokat nem támogatnak, vagy támogatnak mindent, de a tag-ek bevitele elég kényelmetlen, rugalmatlan, stb., így erre, ha szökőévenként szükség van, a GUI-s deadbeefet használom, mint egy normi, míg nem hegesztek valami saját megoldást erre is. Az a baj, hogy ilyen téren lusta is vagyok, mert már nem nagyon hallgatok offline zenét, ha nagy ritkán igen, akkor meg azok olyan fájlok régről, amiknek máris jól meg van szerkesztve a tag-je. Így tényleg csak szökőévenként van néha szükségem, hogy egy eredeti (még nem modern remasteres kiadású) CD-t ha megvettem és legrabbeltem cdda/cdparanoia-val (hogy ne csak veszteséges formátumban legyen meg), és átconvertáltam FLAC-ra (szintén CLI flac, amit néha opusenc-kel vagy oggenc-kel tovább konvertálok ha telóra kell), akkor a tag-jeit szerkesszem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt meg egyébként nem értem, hogy a foobar2000 írója miért ragaszkodik a Windowshoz,

A többi támogatott platform (MacOS, Android) mind egy teljesen különálló kódbázisból készülnek, ami finoman szólva sincs feature paritásban a windows-ossal. Megjegyzem ezt ilyen fórumposztokból kellett összeszednem, a hivatalos oldalon nincs róla említés, maximum az eltérő verziószám (1.6.x vs 2.3.x) árulkodik. No meg az, hogy a window-os foobar-ra készült leírások (azaz kb az összes) valahogy nem működnek macos-en.

Ebből én arra gyanakszom, hogy az eredeti foobar2000 kódja nagyon windows-specifikusra van megírva és nem igazán lehet portolni. A 2.x-es széria lehet, hogy egy platformfüggetlen from-scratch rewrite, csak nagyon nem éri utól az eredetit.

A deadbeef-ről érdekes módon nekem pont az volt az érzésem, hogy nem sokat fejlődött (pedig Arch linuxon elvileg követnie kéne a csomagnak az upstream latest-et, de meg fogom nézni). Ok, mondjuk konvertálni pont nem szoktam vele. Alap zenehallgatásra jó szokott lenni.

Az Audacious tracker zene lejátszás szempontjából kevésbé bugos libet (asszem openmpt) használ. Subsong támogatás abban sincs.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

„Értem én, hogy sok szemellenzős nem szereti, rossz vele a tapasztalata, nem veszi be a gyomra sehogy se, akárhány esélyt ad neki, de ez ilyen megszoksz vagy megszöksz alapon megy, mert nem lesz más egy ponton túl.”
Ugye, az a fura, hogy Win X verzióról Win X+1 verzióra váltás kényszerével áll szemben sokadszor az önmagában egyre kevésbé fájdalmas önkéntes váltás Linuxra.

Másik kérdés, hogy az MS számtalanszor eljátszotta már a „most akkor cezúra: mindenki azonnal a legmodernebb eszközparkra vált, vagy takarodjon a Windows-ökoszisztémából” kabarét. Aztán persze visszakoznak, szépen beleraknak egy csomó minden visszafelé kompatibilitást, majd csodálkoznak, hogy 2022-ben előkerülnek olyan hibák, amik akár már az első NT-ben is benne lehettek.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

egyre kevésbé fájdalmas önkéntes váltás Linuxra.

Mindenféle fanatizmus nélkül mondom hogy konkrétan ma egy linux disztró felhasználóbarátabb mint egy windows.

Legalábbis amit én tapasztaltam a saját kis gépemen:

Win alatt a játékok betolnak néha FPS droppokat, valószínűleg pingvinnél a kevesebb háttérfolyamat jó hatással van a (egyre öregedő de azért még bőven vállalható) rendszer teljesítményére.

Winupdate ami után szintén előkerülnek az fps droppok, random kékhalálozások amik utána egy másik winupdate után eltűnnek. Régebben emiatt akartam új gépet venni mert azt hittem hw hiba, gyakorlatilag linux alatt sose taknyolt még el, emiatt le is mondtam az új gép vásárlásának gondolatáról.

Programok amiket használok alapvetően gyorsabban működnek, ha valami research miatt megugranak a böngészők (3-4 ablak, mindegyikben 30+ fül) akkor ablakos koma már erősen receg, linux alatt ugyanúgy pattog mintha egy ablakban lenne 2-3 tabom nyitva.

Sajnos nincs lehetőség vezetékes hálózatra (idén nyárra van tervezve majd a ház madzagolása), emiatt az AC wifin jön a net, windows alatt átjön olyan 80-100mbit, illetve hajlamos néha pár másodpercre teljesen leesni, ilyenkor elvileg van net, gyakorlatilag karikázás van, utána újra működik. Linux alatt ez sincs, ráadásul itt fixen 200 mbit körül jön a net (ugyanaz a konfig, ugyanoda van rakva, ugyanott az antennája). Amúgy a 200mbit kb a reális, series s konzol is annyival tud tölteni kb fél méterre a géptől.

Pár hónapja párom családjából előkerült egy ősrégi hp nyomtató, windows alatt utoljára XP-n volt hajlandó megmoccanni, afelett halott volt. Linuxos gépbe be, üzenet hogy hp nyomtató ready. Jó, edge case, évente 2x kell kb, de legalább működik és nem kell virtuálgépben lévő XP-vel usb-passthruval bohóckodni. Ugyanígy van egy usb-s media capture cucc amit régi VHS-ek digizésére használok, ugyanaz a helyzet mint a fenti nyomtatóval, utoljára XP, 7-re még valahogy dev módba átrakott windows-al meg lehet vele etetni a drivert de akkor annyira stabil mint a magyar forint. Linux alatt ki nem találjátok: plug n' play.

Szerintem hosszú bekezdéseken keresztül tudnám még anyázni a windowst és nem teoretikus helyzetekkel, hanem olyanokkal amibe én is belefutottam. Pedig eredeti win, játékaim amiket vettem csak hivatalos store-ból vannak, nem jártam vele soha retkesmocskos oldalakon, frissítéseket hagytam neki felrakni mindig, szóval úgy használtam ahogy redmondban megálmodták.

Ja még egy bónusz ami miatt megvettem a series S-t hogy végleg kiiktatódjon a win az életemből: gamepass játékok. Apuka módban sajnos a rendelkezésre álló játékidő erősen csökken, win store pedig soha nem töltötte le a frissítéseket magának hiába volt behúzva neki. Emiatt ha haver mondta hogy na multi és lett volna fél órám játszani abból negyed óra a frissítés letöltése volt amit amúgy nem is jelzett, csak elindítottam a játékot és nem tudott onlineba kapcsolódni. Kilépés, store, nincs frissítés. Újra rákerestem és tádááám, 8 gigás forza patch, már szedem is. Életem legjobb vására volt 80 rugóért egy series s, csak javasolni tudom a hasonló cipőben járóknak. Igen, kevés a tárhely, de mivel az idő is, ezért van egy fix forza illetve mindig egy szóló játék amivel haladok (jelen esetben mass effect remastered). Tárhely így elég, windows eltűnt teljesen a gépemről, boldogélet.

A gépemről. Engem csak ott zavarnak a hülyeségei, konzolon hibátlanul működik és tudja amit kell neki.

Én nem az MS-t utálom, azt utálom ha a számítógépemet babusgatni kell. Bekapcsolom, tudja azt amit elvárok tőle, hatékonyan tudjam használni és kész.

Ha ezt egy random kovácsnémargitOS tudná és az lenne a leggyorsabb a gépemen akkor azt használnám.

Jelenleg ezt egy linux tudja, a windows pedig nem.

Igen, ez világos azoknak, akik már használtak desktop Linuxon tartósan, de ezt hiába magyarázod olyanoknak, akik eddig csak Windowson voltak. Nekik az egész szemléletük van a Windowsban rekedve, mikor feltesznek egy akármilyen Linux disztrót, azt teljesen Windows módjára próbálják használni, Wine, windowsos alkalmazásokhoz ragaszkodás, GUI windowsosítása, vírusirtó erőltetése, random weboldalakról futtatható állományok és kósza csomagok beszerzése (ahelyett, hogy rendesen a csomagkezelőt használnák és tárolókból telepítenének), mindent rendszergazdai módban, rootként használni, jelszóbekéréseket kiiktatni, stb.. Így meg csak azt látják, hogy a Linux nem Windows, nem úgy működik mint a Windows, és emiatt csak frusztrálja őket, leírják. A jó részét emiatt észre se veszik, hogy mennyivel gyorsabb, frissítés mennyivel gördülékenyebb, nem találkozni malware-rel, nem kell félni egy e-mail vagy kétes weboldal megnyitásától, stb..

Ugyanez a helyzet sokszor a LibreOffice-szal, hogy az MS-os formátumokat kényszerítik rá, és kiderül, hogy MS Office pótléknak nem valami csodálatos, vannak hibái is hiányosságai. De ha az ember a saját formátumaival, önnön jogán használja, és nem MS Office emulálásra, akkor mennyivel pozitívabb az egész felhasználói élmény.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez egy gyönyörű szép kerek leírás volt, de már elnézést a stílusért, hol érdekel ez engem?

Nekem minden működik frankón, családon belül adminisztrált gépeket beállítottam, azóta töredéke időt kell szánnom családi supportra. Az hogy bárki más épp XP-t, 95-öt, dost, macos-t, haikut vagy templeOS-t használ az tökéletesen hidegen hagy. Boldog vele? Juhúú.

Régebben volt az a mantra hogy kell a több user hogy megjelenjen minden programra az alternatíva linuxra is. Ezt a szintet már jó pár éve elértük, aki szeretne az simán fog tudni váltani, aki meg kapaszkodik a régibe azt hagyni kell a saját tócsájában fetrengeni is kész. Ha úgy alakította az életét hogy win only programokat használ akkor magának csinálta, szépen használja a wint és vegyen új gépet, vagy haxxoljon a régire W11-et aztán egy szép napon amikor satya redmond úgy dönt hogy elvágja a supportot a nem támogatott gépére akkor majd pislog egyet és rájön hogy hülye döntést hozott.

Nem mellesleg tényleg igaz a hír hogy a W11 tálcát nem lehet oldalra/felülre rakni? Ablakék visszafele fejlődnek és kivesznek olyan fícsöröket amit már 20 éve is tudott a saját termékük is? Nekem még nem volt hozzá szerencsém de ez éppen elég intő jel, a többi butításra nem vagyok kíváncsi.

Félre ne érts, egyet értek azzal, amiket írsz, ezeket én is le szoktam írni, pl. csak hajbazernek számtalanszor írtam hasonló összefoglaló litániákat. Csak épp meggyőzni nem lehet vele olyanokat, akik még nem használták, nekik lehet írni bármit, semmi nem fogja őket meghatni.

Egyébként én úgy látom, hogy nem maga a Linux a nehéz. Egy modern, mainstream, full DE disztrót marha könnyű feltelepíteni (live mód, next-next-finish), és használni, aki nem nettó fogyatékos, meg nem IT antitalentum, annak simán járható vagy 5-10 éve. Semmivel nem nehezebb, mint egy Windows, Mac, Android, akármi. Ami a nehézsége, az nem maga az OS, hanem az új user részéről a windowsos gondolkodásmód, windowsos programok elengedése, a zárt formátumok és zárt szoftverek, zárt driverek fogságából szabadulás, ez az, ami miatt nem tudják általában abszolválni, és nem azért, mert önmagában a Linuxszal lenne akármilyen baj is. Ezek az egyéb tényezők, amik visszarántják az egyszeri laikust a Windows világába.

Továbbá tényleg igaz, hogy a Win11 tálcát nem lehet oldalra, felülre tenni. Csak alul lehet, és az ikonokat is csak balra és középre lehet rendezni rajta, más beállítás nincs. Épp ez az egyik nagy baja a Windowsnak, Macnek, stb., hogy tudatosan le van butítva, egy csomó mindent nem lehet álltani, el van zárva a user elől, aki nem ura a rendszerének. Ezek a nagy techcégek eldöntik, hogy hogyan használja az ember a gépet, mert szerintük az az optimális, és kész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A trükk az hogy nem kell őket meggyőzni. Mindenkinek saját joga eldönteni hogy mit használ és ez így van jól. Ahogy írtad, a körülmények jó pár éve adottak, bárki aki valaha telepített windowst le tud hozni egy random disztró telepítést is, ki tudja próbálni, ha tetszik neki akkor utána használni fogja, ha vaskalapos és eldöntötte hogy neki csak a *insert kedvenc OS here* működik, minden más rakásszar akkor pedig hagyni kell és kész.

Nekem épp elég a tudat hogy a 8 éves unokaöcsémtől kezdve a 60-hoz közelítő full antitálentum anyósomon át nagyszüleimig mindenki elégedett az általam beállított kis linuxos gépével. Nyilván ők telepíteni nem tudnák, de ez bármelyik OS-re igaz, ugyanúgy befürdenének egy windows installal is, de még egy macOS recovery-vel is.

Jó pár éve az OS kb nem is számít, legyen egy böngésző és ezzel le is fedted az igények ~90%-át. Ha hozzáraksz még egy torrent klienst és egy VLC-t akkor eljutottunk az átlag home user 99%-ához. A maradék 1% aki pedig foggal körömmel kapaszkodik a saját kedvencébe, soha a büdös életbe nem fog váltani. Kiismerte a rendszert, nagyjából minden nyűgjére tudja a megoldást, megtanul élni a hibáival (xp-nél memóriakorlát, vagy épp a topiknyitó up2date browser hiány). Ezzel a mentalitással az az egy baj van hogy így lemarad az új dolgokról és elmegy mellette a világ. Nem tanul új dolgokat, nincs tapasztalata az aktuális szoftverekkel, emiatt ha infós az illető akkor a melós lehetőségei is csúnyán be fognak szűkülni és szépen kidobja magából a rendszer, kap egy obsolate plecsnit és mehet a dolgára.

 

A W11 tálca pedig durva viccnek hangzik, kemény hogy 2022-ben ez a redmondi valóság. Kíváncsian várom majd az első nagy csinnadrattás bejelentést amikor a "style update" kódnéven jön majd a patch és a W11 képes lesz arra amit már a W95 is tudott.

Linux alatt van választási lehetőséged, sokan épp ezért panaszkodnak hogy még túl sok is. Illetve az hol érv hogy "ha a másik szar akkor a miénk is lehet szar"?

Én igazából az opció hiányát tartom problémásnak. Melyik design nyelv mondatja azt az MS-el hogy amit eddig tudott azt a fícsőrt ki kell venni és még opciót se biztosítani rá annak aki szeretné? Oké, legyen alul a tálca by default, a többség úgy fogja használni, de miért vesznek el egy olyan opciót ami évtizedek óta jelen volt? Illetve a széles monitorok korában melyik design nyelv az amelyik azt mondja hogy a vertikális helyből vegyünk el egy konstans méretet amikor alapból abból van kevesebb?

Nem mellesleg ha már ergonómia, amikor jött az UWP akkor az összes stock ms alkalmazás katyvasz volt, valahol hamburgermenü, valahol jobbkattos opció, valahol külön beállítások fül, semmi célirányos konzisztens megjelenés. Aztán ahelyett hogy kipofozták volna inkább elengedték az egészet a fenébe.

Ebben nincs igazad. Vagyis csak látszólag, mert default, out of the box telepítésben, meg vanilla csomagtelepítés után valóban elég sügérek sok disztrón az alapértelmezett asztali környezet vagy ablakkezelő. Azért, mert a usertől várják, hogy bekonfigolja, testre szabja, beletegye a munkát, mert itt nem találják ki, hogy neked mi a jó. Meg ha az alapértelmezett DE nem tetszik, akkor bármikor telepíthetsz másik grafikus felületet, vagy telepítesz valami másik disztrót vagy ugyanannak a disztrónak valami másik DE-s kiadását, alternatíva itt mindig van, csak a useren múlik, hogy mit gyúr össze magának, megtalálja-e a felhasználásának, gépének megfelelőt. Csak az a baj, hogy a legtöbb user lusta, meg elvárja, hogy mindent alátegyenek, meg mások találják ki, hogy neki mi lenne a jó.

Ezt még sokszor a veteránabb linuxosok is el szokták véteni, mikor feltelepítenek twm, ratpoison, dwm, Openbox, stb. valamelyikét, akkor ezek alap telepítésben nagyon gusztustalanul rondák, használhatatlanok, egy fekete vagy szürke képernyő, általában se panel, se ikonok, se semmi, ettől meg visszahőkölnek, hogy úristen, milyen ronda, mekkora egy fos, hogy bírja ezt bárki is használni. Mégis, ha megnézed a reddites unixpornon meg youtube-os tutorial videókon, olyan faszán kinéző, utramodern rendszert faragnak belőle a tapasztaltabb power userek, hogy kacsalábon forog, és a Win11 durván elbújhat mellette akárhogy. Mert egy Cinnamonból, KDE-ből nem nagy szám szépet kihozni, de minimalista felállásban már nagyobb kihívás.

A legtöbb user erre nem hajlandó, így inkább a mainstream alternatívák felé fordul, ez 90%-ban Gnome, ami meg épp szerencsétlenségükre ugyanazt a tabletes, minimalista, flat dizájn, hamburgermenüs, mindent 100 kattintásra elrejtős, ma divatos filozófiát tolja, amit a Win11 is, bár Gnome alatt azért lehet konfigolni ezt-azt, amit meg nem, azt Gnome Tweaksel, meg webes addonok telepítésével lehet pótolni, csak ez megint olyan, hogy gúglizni kell hozzá, amire sokan lusták.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nomostan az "egzotikus" VM-ek világát hagyjuk, a next-next-finish felment-valami-gui tájékán nézzünk szét, és nézzük meg a defaultban felmászott alkalmazások felhasználói felületét... Mondjuk úgy, hogy a base csomagokból építkezve is eléggé "eklektikus" tud lenni, bónuszként az ergonómiát 10-ből legalább 7-8 esetben felülírja valami, és illogikus (meg vizuálisan botrányosan ronda) dolgok jönnek szembe...

A default alkalmazások Linuxtól függetlenül az összes modern OS-en ugyanazok a szutyok felületes, lebutított programok, azoknál is minden ribbonban meg hamburgermenübe összevonva, beállítási lehetőségek elvétele, minden Electronban van már írva, stb.. Ez van már Windowson is, mert minden platformra ugyanazok a shitend JS betyár soydevek írják a szoftvereket. Hála istennek általában ezek a szutykok elkerülhetők.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mégis, ha megnézed a reddites unixpornon meg youtube-os tutorial videókon, olyan faszán kinéző, utramodern rendszert faragnak belőle a tapasztaltabb power userek, hogy kacsalábon forog

Azt kellene megérteni, hogy a potenciális userek elsöprő része egyáltalán nem néz ilyeneket, mert nincs erre szüksége. Ez egy tök jó hobbi egyébként, én is sokáig csináltam ilyesmit.

A legtöbb user erre nem hajlandó

Teljesen megértem őket.

Van egy réteg, aki szívesen vesz bicikli alkatrészeket, hogy aztán abból és fasza bringát rakjon össze, meg vannak olyanok, akik bemennek a Decathlonba, és vesznek egy kész biciklit. Mindkettő hozzáállás teljesen valid, de utóbbiak vannak többen. Sokkal. Egy pillanatra sem gondolom, hogy a 100k-ért vásárolt decathlonos bringám jobb lenne, mint a custom built cuccok, viszont már aznap tudtam vele biciklizni, amikor megvettem. Sokan ezt keresik a megvásárolt számítógépben is: megnyomod rajta a gombot, beírod a neved, és tudod használni.

Érdekes, hogy a szabad OS-választást hallgatólag támogatod és nem akarsz beleugatni abba, hogy ki milyen oprendszert használjon. Azonban a korszellem és a reklámok által a tudatodba plántált előre a semmibe, lemarad-kimarad mentalitás mégis kibújik, amikor nem figyelsz oda.

Ezzel a mentalitással az az egy baj van hogy így lemarad az új dolgokról és elmegy mellette a világ.

Új dolgok alatt miket is értesz pontosan?

 • Hogyan kell újra bootolhatóvá tenni a rendszert egy félresikerült Windows 10-frissítés után?
 • Hogyan kell hozzászokni az egyre végtelenebb paddinghoz a context menukben?
 • Hogyan kell félévente újratanulni néhány alkalmazást használni változatlanul ugyanazokra a célokra, a menüátszervezések, a kezelőfelület-butítgatásnak köszönhetően?
 • Hogyan kell hatékonynak érezned magad az óvodás szintre butított tapicskoló kezelőfelületeken?
 • Hogyan kell lassabban dolgozni az animációknak köszönhetően?
 • Hogyan kell lassabban olvasni a szemkifolyató designer-betűtípusokkal írt kontrassztalan betűket?
 • Hogyan kell élvezni a már OS-szinten felbukkanó reklámokat?
 • Hogyan kell gyorsabban dolgozni Windows 10-en, mint XP-n úgy, hogy a kezelőfelület egyre butább, tapicskolóbb, agyba-főbe akadályoz, de a laptopakkumulátort egyre jobban zabálja, mert bloat?
 • Hogyan kell kidobni a hosszú ideje jól működő perifériáid (nyomtató, scanner stb.), mert mind a Microsoft, mind a gyártója túl milliárdos volt hozzá Windows 10-drivert szállítani?
 • Hogyan kell kidobni a hosszú ideje jól működő számítógéped és venni egy nála a jövőben kevésbé időtállóbb újat, amire már felmegy a Windows 11?

Azt nem gondolod esetleg, hogy ha valaki tudatosan dönt egy régi, jól megszokott rendszer használata mellett, aminek kiismerte a hibáit, az nem zárja ki automatikusan azt, hogy szerezzen tapasztalatot új rendszerekben? Sőt, tovább megyek. Nem gondolod, hogy pont ezek miatt a tapasztalatok miatt képes összehasonlítani a két rendszert és döntött inkább a régi megtartása mellett?

Nem tanul új dolgokat, nincs tapasztalata az aktuális szoftverekkel, emiatt ha infós az illető akkor a melós lehetőségei is csúnyán be fognak szűkülni és szépen kidobja magából a rendszer, kap egy obsolate plecsnit és mehet a dolgára.

Na, itt meg már átmentél szélsőséges konformistába. Én foglalkozom Windows 7-8-10-zel és újabban 11-gyel és desktop Linuxokkal is. Annyi kitétellel, hogy ezek nem a saját gépemen a saját, munkára és szórakozásra használt rendszereim, mert az a Windows XP, ami működik és a működésével a legkevesebbet tesz keresztbe. Ha esetleg Windows 10-ből szeretnél ilyen rendszert, akkor az a Windows 10 Enterprise 2019 LTSC. 2029-ig támogatott, feature frissítést (értsd: félévenkénti szétgányolást) nem kap, csak javítást. Ha Linuxból, akkor az egy CentOS/Alma/Rocky EPEL repo-val.

Kíváncsian várom majd az első nagy csinnadrattás bejelentést amikor a "style update" kódnéven jön majd a patch és a W11 képes lesz arra amit már a W95 is tudott.

Esetleg mégsem gondolod úgy, hogy néha tényleg megéri lemaradni, mintsem a korszerűség illúziójától és az "up-to-date" címkétől jól érezni magad, miközben egyre használhatatlanabbá válik a rendszered?

Azonban a korszellem és a reklámok által a tudatodba plántált előre a semmibe, lemarad-kimarad mentalitás mégis kibújik, amikor nem figyelsz oda.

Semmiféle reklám és korszellem nincs ebben, ez munkatapasztalat, illetve szerencsére a hobbim is egyben. Szeretek új dolgokat tanulni és szeretem ha tudok a hatékonyságon javítani. Természetesen nem azt állítom hogy ami új az jobb (sőt, nagyon sokszor megy rossz irányba), de ha van olyan új megoldás amivel a töredékére lehet csökkenteni a belefeccölt melót egy adott munkafolyamatba akkor arra rá kell menni. Ez pontosan ugyanaz a mentalitás amit te képviselsz, a meglévő HW-k jobb beosztása, optimálisabb futás egy adott környezetben, illetve komolyabb biztonság.

Az új dolgok listádra:

Ezek engem egyáltalán nem érintenek, szerencsére leszálltam a windows vonatról privát és munka célra is és nem is nagyon tervezek visszamászni rá, számomra tökéletesen felesleges amit redmond kínál, sőt igazából pont ők adták meg az utolsó kegyelemdöfést maguknak hogy a gépemen ami amúgy még tök alkalmas amire használom nem dobom ki a 11 miatt.

Konfromista bejegyzésre: Első körben részvétem hogy a 11-el is kell dolgoznod :) De látod, így is rá vagy kényszerítve hogy használd és megtanuld a hülyeségeit. Szerintem ez kukába való tudás, legalábbis abban az irányban amerre én kaparászok tök hasztalan, de legalább halálra tudna idegelni napi szinten és elvenné az időmet a hasznos tudás megszerzésétől.

Saját gépeden ahogy írtam azt használsz amit jónak látsz. Az én szememben -elcsépelt autós példa incoming- az XP egy nagyon jó első generációs opel astra. A maga korában hatalmas előrelépés volt a szoci autókhoz képest mind teljesítményben, mind pedig minőségben, de manapság már nagyon sok baj van vele. Eszi a rozsda, eszi az olajat, többe kerül a fenntartása mint az egész autó értéke. Lehet hobbiprojektként játszadozni vele, de ha el kell indulni a horvát tengerpartra családostúl akkor egészen biztosan nem ülnék bele, akármi baja előjöhet, ha más nem a rozsda miatt szétesik, vagy valami apró-cseprő kopófogyó mondja be épp az unalmast félúton. Ha ez neked belefér akkor csináld, lelked rajta, hajrá, de attól még nem kell az egész világot fikázni mert beruháztak egy megbízhatóbb modern biztonságos járműbe (itt kicsit sántít a példa mert igen, a hülye downsize turbó motorok szarok, de kérlek értsd jól, pl több légzsák, jobb utasvédelem, etc).

A lemaradással kapcsolatban: De, nem kell egyből a latest and greatestre rámenni, meg kell hagyni az early adoptereknek had szívjanak vele ők, aztán majd ha kikupálták akkor jöhet ide is. De az én rendszerem nem lesz egyre használhatatlanabb, éppen az ellenkezője zajlik. Optimalizálnak rajta, bugot írtanak belőle, ha pedig olyan fícsőrt hoznak bele ami nem tetszik akkor úgy legózom össze magamnak ahogy nekem tetszik és nem ahogy a trend diktálja, vagy ha ez túl sok effort akkor keresek másikat ami fedi az igényeimet gyárilag. Ettől függetlenül a motorháztető alatti bugfixeket ugyanúgy megkapom, az összes up2date programot (böngésző, videóvágó, csapatmunka szoftver, whatever) elérem mindenféle haxolás és bohóckodás nélkül.

Ahogy írtam is, nekem a számítógép eszköz. Bekapcsolom, megcsinálom amit szeretnék, kikapcsolom (vagy épp otthagyom, majd elalszik magától). Minden más amivel foglalkozni kell az időpocsékolás. Értem ez alatt hogy még működő kompatibilis programot kell keresni, beállításokat haxolni, workaroundokat taknyolni. Ami időm van azt szereném magamra fordítani: Családomra, játékokra, melóra, akármire amit én szeretnék csinálni. Ha ebben az oprendszer akadályoz és nem tudom belátható időn belül az igényeimnek megfelelő szabni akkor nálam kiérdemli az "ez szar" plecsnit és megy a levesbe.

Ezek, amiket sorolsz, javarészt nem is windowsos sajátosságok (lebutított UI, driver híján mesterséges elavultatás), hanem általános modern trend minden platformon. Az XP használatával nem az a gond, hogy mellette döntesz, és ehhez ne lenne jogod, hanem rossz okokból tartasz ki mellette, amire egy XP ma még használható, arra egy modern Linux is használható lesz, főleg, ha az adott gyengébb hardveredre megfelelő disztrót és workflow-t találsz. Pl. az Alma, Rocky teljesen jó választás, csak arra figyelj, hogy ne a default Gnome 40-42-es felülettel telepítsd, mert annak a dual turionos laptopnak kicsit sok lesz a modern kompozitor, KDE, Cinnamon, Gnome, valami kikapcsolt kompozitoros, soványabb megoldással telepítsd, kompozitor helyett GPU driverben bekapcsolt vsync, hogy ne legyen tearing. Bár amíg nem használtad még tartósan fő rendszernek a Linuxot, én Alma, Rocky helyett egy Mint Mate-et, Xubuntut jobban ajánlanék arra a gépre, esetleg Arco Linux Openbox-ot, Trinity desktopot, IceWM-et vagy hasonlót. JWM, tiling windows managerek még jobban lennének, de azt normiként neked nem ajánlom, mert csak frusztrálni fognak, ha még nem ért meg rá a workflow-d, és csak elkap a harci ideg, és kivágod a gépet az ablakon, azok kezdésnek nem jók, mert sok türelem és konfigolás, nyitott szemlélt, rugalmasság kell hozzájuk, mire belövöd magadnak és megtanulod használni.

A Linuxban és BSD-ken ez a jó egyébként, hogy modern OS, modern protokollokról, driverekről, modern böngészőről nem kell lemondanod, de mégis soványan tudod tartani a rendszert (XP szintjén, plusz-mínusz kicsivel alatta/felette a szintedtől függően), és tudsz olyan régi tradicionális megoldásokat, desktop metaforás régi ablakkezelőket használni, meg unixlike teminálos toolokat, amik nem hogy az XP korabeli retró, de még a Win95-nél is régebbiek, akár DOS korabeliek, így két legyet egy csapásra megkapod a régi világ retró egyszerűségét, az OS átláthatóságát, és a modern feature-öket is, anélkül, hogy sok mindent fel kéne adnod.

Bár nálad az a Turion-laptop mindenképp necces, mert a két mag, kevés cache, kicsi IPC, kicsi órajel, 4 giga RAM mellett hiába is találunk olyan disztrón, felületet, workflow-t, ami egyébként jó rá, de ahogy elindítasz egy modern böngészőt (futni fog, támogatott), magának a hardvernek az ereje fog elfogyni, és le fog térdelni, függetlenül attól, hogy az OS mennyire sovány, milyen gyorsan rajzolt ki XP alatt a GDI. Csak malmozni fog meg swapelni. Ráadásul mivel a GPU túl régi, ezért hardveres gyorsítással, hardveres dekódolással sem tudja levenni a terhet a CPU-ról, ami tovább rontja a helyzetet. Azt kell látni, hogy a modern böngészők már nem csak egyszerű programok, hanem sok millió kódsoros, sandboxban konténerizált/virtualiizált, komplett OS-ek, amikhez a gépeden lévő hagyományos OS már csak egyfajta bootstrap, bootloader.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a probléma, hogy ha mindenáron a felhasználói igényeket tartjuk szem előtt, akkor ott tartanánk, hogy 20-30-40 éves rendszereket foltozgatna mindenki és olyan technológiákat alkalmaznánk, amik rosszabb hatásfokkal dolgoznak, mint a maiak.

Perszepersze, és mindenki másolt VHS-ről nézné az Avatart.

Főleg olyanok ragaszkodnak annyira az XP-hez ismeretségemből, akik egy Windows telepítés után az első lépésük a frissítés, tűzfal és Defender kikapcsolása és vagy nem raknak fel AV-t vagy Avira/AVG és társai ingyenes vackokkal pakolják teli a gépet, amitől jóval lassabb lesz a rendszer és még néha rosszabbul teljesít, mint egy Defender.

A warezolt Photoshopot kifelejtetted.

Lehet szeretni a Windows XP-t.

Azért nem volt minden felesleges butaság, amit leírtál.

:)

egy olyan rendszerről van szó, ami már nem kap frissítést
Műszakilag ezt az indokot az angyali naivitás kategóriába lehet sorolni. :-D
Komolyan elhiszed, hogy egy rendszer biztonsága a frissítéseken múlik?

Megvizsgálva egy XP frissítéseit - én megtettem:
- 70% Internet Explorer
- 30% Windows Media Player
- 0% egyéb (ez nem nulla, csak a kerekítési hibán belül van)

Jogos érv, hogy akkor define Windows XP, de ezt most mellőzzük!
Ki a rosseb használja a fentieket?

egy Windows telepítés után az első lépésük a frissítés, tűzfal és Defender kikapcsolása
Segítek: XP-re nincs defender. A tűzfal gyenge stb.
Ami a lényeg, a felhasználó hibái ellen sem az XP, sem más nem véd. Ugyanezt linuxon is elkövetheted.
Bármilyen víruskereső használata mellőzhető. (Lásd később!)

Tehát a legfelső két szoftver helyett mást használva a frissítések java része nem vonatkozik semilyen használt elemre.
Térjünk rá a 0%-os maradékra, ami mos legyen akár 1% is!

Ha nem átlagos felhasználóként állsz hozzá a (bármilyen) rendszerhez, akkor ki lehet alakítani egy biztonságos környezetet. Ehhez speciális vagy otthoni felhasználásra lehet slipsteamelni az install anyagot. A felesleges, helyettesített vagy elavult részeket ki kell hagyni. Így a maradék 1% frissítésnek egy picinyke töredéke lenne érdekes. De olyan pici, hogy hanyagoljuk is el. A többi frisssíthető elem nincs a gépen, ezért a frissítés okafogyottá válik.

Most pedig jöhetnek az extrák! Tűzfalként a Kerio Personal Firevall 2.15, ami még ingyenes. Sőt, a fizetős verzió előtti, így még benne maradtak a használható dolgok is. ;) "Windows tűzfal", tehát nem csak a hálózatot védi, hanem a hálózatot használó programokat is regisztrálja és figyeli. Mellé kell egy rendszerterületeket védő programocska, és víruskereső meg nem.

Az ilyen konstelláción a vírusok java része el sem indul, legfeljebb néz ki a fejéből. Ugyanis a megfertőzendő ojjektumok hiányoznak. Ha meg hülyeséget csinálsz, akkor felpattan egy-két ablak, és kézzel le tudod törölgetni a nemkívánt "felesleget". Bár ilyen csak egyszer fordult elő, az is a lányom gépén, de akkor még ő is fiatal volt. ;)

Vannak még gondok, pl. a TLS 2.x. Felraksz egy stunnel-t és az Outlook Express máris szigorúan bizalmasan beszélget a gmail-lel is. ;)

Hiányozhatnak driverek is, de azokat biztosítja a MS. Még az olyan driver is letölthető, ami nem létezik a normál XP-re, mert az embedded rendszerekhez kifejlesztették. Sőt még az installer is ellátható az újabb certificate kezeléssel - pedig csak XP/SP2-ről beszélek.

Egy csomó min. Win 7 program is fut gond nélkül, ki tudja miért. ;)
Ha ez lenne a kritérium, akkor vannak olyan programok, amelyek teljes funkcionalitással működnek XP-n, de alig a Win 7, Win 10 és iPhone platformon, medig arra készültek.

A legvégére maradt a firefox, ami tényleg a végét járja az XP-n. Ha a nagyképet nézzük, itt olyan oldalakról van szó, amelyek sok évvel ezelőtt is problematikusak voltak, vagy esetleg áttértek SAP-re. ;)

"Megvizsgálva egy XP frissítéseit - én megtettem:
- 70% Internet Explorer
- 30% Windows Media Player
- 0% egyéb (ez nem nulla, csak a kerekítési hibán belül van)"

Valamit nagyon benézhettél.

Itt találod az SP3 frissitéseit:
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=SP3+XP++++++++

"egy olyan rendszerről van szó, ami már nem kap frissítést
Műszakilag ezt az indokot az angyali naivitás kategóriába lehet sorolni. :-D
Komolyan elhiszed, hogy egy rendszer biztonsága a frissítéseken múlik?"

Szükséges, de nem elégséges feltétel.

"Segítek: XP-re nincs defender. A tűzfal gyenge stb."

Mitől 'gyenge'? Mitől lenne 'erős'?

""Windows tűzfal", tehát nem csak a hálózatot védi, hanem a hálózatot használó programokat is regisztrálja és figyeli."

Ezt a beépitett tűzfal is tudja, sőt Software Restriction Policy is volt benne:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/com/software-restricti…

"Vannak még gondok, pl. a TLS 2.x. Felraksz egy stunnel-t é"

TLS 2.X nem létezik még, 1.0-ig volt támogatva XP alatt, 1.1 és 1.2 nem és arra tippelek, hogy 3rd party megoldással sem tudod rávenni.
De erre nem vennék mérget.

Nem, nem néztem be. Ráadásul SP2-ről beszéltem. Az SP3-ban olyan elemeket cseréltek, ami már nem tetszett. Tán azért is több rá a frissítés.
Kissé egyoldalúan nézted a dolgokat. A slipstream után a maradék elég kevés, gyakorlatilag nincs mit frissíteni. Az install összeállításakor több javítócsomagot is integráltam a slipstreamelt anyagba. Annak a szép nagy listának legalább 99%-a nem rakható fel, mert nincs olyan elem, amit frissíthetne. Vajon melyik komponens a biztonságosab: az alap, a frissített, vagy ami nincs is? ;)

A gyenge tűzfal ebben a konstellációban az, ahol nem tudok az igényeimnek megfelelő komplex szabályt megadni.

Bocsánat, tényleg a TLS 1.2 az nálam néha 2.0-nak tűnik. ;)

Az stunnelt a Windowsra is felraktam és kipróbáltam. XP és Vista esetében ez az egyetlen járható út.
Az Outlook Express nálam csak a 192.168.1.2 címen egy FeeBSD "proxy szerveren" keresztül levelezik, ahol stunnel biztosítja a TLS 1.2-t a gmail felé. Ezzel a kis szerverrel meg több XP is kiszolgálható.

Köszönöm!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mi mást is írhatnék erre, mint azt, hogy köszönöm? Szóval köszönet érte.

Egy FF elviszi a RAM 5-8%-át (egy-két tab), ha megnyitok tizet, akkor talán felmegy olyan 15-20%-ra a FF által foglalt RAM - gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy átlagos használat mellett nem kell a lapozó/swap területre várni. Mondjuk a ~3GiB gyorsítótárazott terület okán a dikszkre sem nagyon :-) Ezzel szemben áll az, hogy egy szál weboldal betöltésével elfogyott a ram fele.
Tudom, hájblézernek az a fixa ideája, hogy minél kevesebb bájtban férjen el minden, mert az a jó (persze, ha kevés a ram, akkor ez fontos), de már egy 5-10 éves gépben is bőven van annyi RAM, hogy ne kelljen ezen sz@rakodni. (Az XP-s pécémben is van 4GiB, és azt az alaplapot valamikor 2011-'12 táján "nyertem meg" egy selejtezésből...).
Igen, a mostani "normál" asztali gépem BIOS-a alapján 2012-'13 körüli darab, és van benne 8GiB RAM, úgyhogy ha kell hasonló "mennyire keveset eszik az XP" screenshot, akkor akár egyszerre többet is tudok rajta mutatni :-D

A gakorlatban is működik. VMware ESX esetén egészen biztosan.

"Sokat" viszont csak akkor lehet vele nyerni, ha nagyon sok ugyan olyan gép fut egy hoston.
(2db 512Mb RAM-os XP esetén nagyjából 0 nyereséged lesz ebből)

Arról nem is beszélve, hogy ennek az 'ára' jóval több (min 1~2 Gib), mint egy ilyen kaliberű XP, mint amiról itt beszéllünk ;)

na meg hát a csoffadt, 100 éves lepukkant vason (amiken az emlegetett XP-k futkosnak) meg sem fog nyikkani az ESX, az alá "modern" hardver kell ;)

--
zrubi.hu

Ott baszod el a számítást, hogy azt hiszed, hogy nem képes az OS alkalmazkodni ahhoz, hogy mennyi RAM van a gépben. Már az XP sem ugyanannyi szabad ramot fog jelezni, ha 512MB, 1GB vagy 2GB rammal indítod el, attól függően fog több vagy kevesebb dolgot cachelni, újabb Windowsok meg végképp, nem is beszélve a különféle prefetching technikákról. Ott van pl. az általad linkelt screenshotok is, ott is van még egy halom ram, ami elérhető: pont azért, mert kitolt a lapozófájlba olyan dolgokat, amik nem annyira szükségesek perpill, hogy több ram jusson a böngészőnek. Ha nem kerül szűkös ram helyzetbe a rendszer, akkor azokat simán a memóriában tartaná az XP is.

Az az 54% is meg jó eséllyel valójában kb. 98%, mert a maradékot megeszi cachenak.

Megjegyzem, az oprendszer fejlesztők azzal a feltételezéssel élnek, hogy az user a megoldandó feladathoz választ hardvert, nem pedig arra akarja az e-péniszt lengetni, hogy mennyi üres ramja van, ergo arra törekednek, hogy az elérhető erőforrásokat minél hatékonyabban ki tudják használni azért, hogy a feladattal foglalkozz. Ergo, ha tudja az OS (mert megmérte), hogy te sokat használod a Kedvenc Böngészőt, akkor - ha van plusz ram - akkor igyekszik neked a memóriában tartani. Ha nincs sok felesleges, akkor mást kidobálni, ha logikusabbnak látszik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hogy tiszta vizet öntsünk a hablatyba, itt egy összehasonlítás. ;)

A körülmények:
- Windows XP/SP2 N slipstreamelve, 32bit, 3,25GB ram, 0 lapozófájl.
- CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+, 2,4GHz
- Process Explorer v16 (2014) - legjobb tudomásom szerint ez az utólsó, ami a fenti rendszeren fut, de ehhez is kell egy patch.
- Az utolsó előtti sorban: Basilisk 2019.03.16
- Az utolsó sorban: Firefox v52.9.0 ESR
- A két program külön-külön futott, de a jobb összehasonlíthatóság miatt a második felvételből a firefox sort átmásoltam az elsőbe.
- Mindkét programban 5 tab van nyitva, nem túl bonyolult oldalakon.
- Mindkét program ugyanazzal a profillal megy, 16 aktív plugin-nal, köztuk a TabMixPlus.

A memória körülbelüli "állása":
- kernel: 80MB
- foglalt: 1GB
- szabad: 2,2GB
- cache: 2GB

Az utolsó két sorból látszik, hogy a Firefox +10% memóriát fogyaszt, a Basilisk meg +20% CPU-t fogyaszt, így álldogálás közben.

Már az XP sem ugyanannyi szabad ramot fog jelezni, ha 512MB, 1GB vagy 2GB rammal indítod el
Ezt azért egy kicsit kijavítanám. Ilyen memóriaállás mellett az 512MB és 1GB esetén a rendszer lapozófájl nélkül nem működőképes. Lapozófájllal is ún. "desperation swapping" állapotba menekül, tehát nem használhatóra lassul. A 2GB is vérszegény, bár azzal müködik. Pontosan addig, amíg meg nem nyitsz még néhány tabot. Munka közben - fejlesztőrendszer, logikai analizátor, oszilloszkóp is betöltve - 2GB mellett működésképtelen.
Azt kell látni, hogy a virtuális memória legfeljebb 3GB lehet a 32bit miatt. Ezért a Working Set mérete nem igazán haladhatja meg az 1,5GB méretet. Ebből következően a lapzófájl sem sokat fog segíteni.

azért lássuk be elég durva hogy egy ilyen konstelláció több mint négy giga memóriát megeszik...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Gondolom, azt nem tudod elképzelni, hogy valakinek nem szempont a composite rendering, sem XP-n, sem máshol, viszont a memóriában el szeretne férni, mintsem a bloated szoftverek miatt kelljen X évente új gépet/memóriát vennie.

Én például jó dolognak tartom a composite renderinget, de nem láttam még olyan megvalósítást belőle, amire azt tudom mondani, hogy tökéletes. Engem kevésbé zavar, ha látom frissülni egyik ablakot egy másik alatt, miközben utóbbiet elhúzom előtte (XP), mint amikor érezhetően akadozik a renderelés nagy méretű ablakok elhalványításánál, nagyításánál, kicsinyítésénél, beúsztatásánál stb. (Compiz, Aero) és az egérmutatónak is érezhető késleltetése van az OpenGL bufferelése és a vertical sync miatt (Compiz), aminek desktopon szinte nulla hozzáadott értéke van, csak videóknál számít, amit a Chrome semmivel sem kompatíbilis hardvergyorsítása úgyis megworkaroundol úgy, hogy még compositorral sem lesz jó. Lehet szarakodni, meg finomhangolni ilyen beállításokat, de nem éri meg sem egy csiligány Windows 7 Aeroért, sem a mindent megfertőző, csiligány GTK3- vagy bloated Qt5-alapú desktopért Linuxon.

ezzel a kommenttel egyben válaszolnék azoknak akik azonnal elkezdtek fikázni:

jómagam faszságnak tartom 2019-ben windowst használni, főleg egy már nem támogatott verziót de ez az én magánvéleményem, nem gondolom hogy általános igazság lenne.

azt viszont minősíthetetlen parasztságnak tartom hogy egy ilyen pusztán technikai jellegű poszt alatt ami egy egzakt kérdésre gyűjti össze a lehetséges válaszokat, a kommentek nagyrésze vagy öncélú fikázás vagy a posztoló minősítgetése.

én magam részéről örülök neki hogy létezik ez a poszt, rám vonatkozóan semmilyen praktikus vonatkozása nincs de információ, ami érték.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

egyetértek veled.

vagy tudod, vagy nem, az előzmény, hogy a posztoló gyakran jön olyan témákkal (főleg a Windows XP mai napig tartó létjogosultsága mellett kampányolva bizonyos esetekben), melyekkel sokan nem értenek egyet, még többen félreértik, így rendszeres a személyeskedés a posztjaiban.

emiatt érzi magát feljogosítva néhány, magát bennfentesnek gondoló hupper, hogy akármit is posztol hajbazer, azt akár olvasás nélkül is szétfikázza, mert ebből mindenki látja majd, hogy ő rutinos, veterán hupper, aki bármikor ide tudja kopizni más posztokból a szokásos személyeskedéseket.

ennek eredményeképpen szinte minden posztban előbb-utóbb elvész a szakmai tartalom és az érdemi vita a sok flame mellett. kicsit olyan, mint amikor a bácsi kihívja a rendőröket, mert zavarja őt a szomszédban a meztelenkedés. aztán amikor a rendőrök felvetik, hogy nem is látni át, mutatja, hogy így nem is, de ha idetámasztják a létrát, felmásznak, ott kihajolnak, elhúzzák azt a deszkát, akkor pont odalátni.

szánalmas az egész.

Teljesen egyetértek.
Lassan mást sem látni. Mindenhez is jobban értő megmondóemberek.
A poszt azoknak szól akik még használnak xp-t, vagy olyan böngésző érdekli őket ami tartozik a mainstream-be.
Mindegy is magukat minősítik. :)

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

subs.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Válasz -> ( SchTamas | 2019. március 25., hétfő - 19:45 )
Válasz -> ( SchTamas | 2019. március 25., hétfő - 19:47 )

Csodálkozol, hogy elküldenek a halál péniszére ellenőrnek?! Ne csodálkozz, az eszed és a stílusod is megvan hozzá.

Az előzményeket nyilván szándékosan nem idézted be. Megteszem akkor helyetted. Ezeket mind azbest hordta össze rólam (nyíltan, vagy burkoltan célozgatva), anélkül, hogy hozzászóltam volna egy szóval is.

kukabúvárok és az idegi alapon leszázalékolt fórumtrollok [1]

Nos, látod, célba ért a propaganda. [2]

szakmai tartalma nulla, gyakorlati információt nem tartalmaz [2]

A magabiztos hülye nagyon meggyőző tud lenni [2]

Ellenben rögtön összeesküvés kiáltanak a holdkórosok, s elkezdenek oldalakat írni a szokásos áltudományos zagyvaságaikkal. [3]

Mivel hülyeségeket terjeszteni megy minden erőfeszítés nélkül. [3]

Viszont szakmai alapon megcáfolni... lehet, csak abba munkát kell fektetni. Ami sok idő és energia. Amit egy újabb hülyeséggel és fél perc gépeléssel "megcáfol" emberünk. S míg a bolondok sok esetben nem dolgoznak, otthon ülnek egész nap és a rokkant nyugdíjból terjesztik a torz világképüket a szociális internet előfizetést használva, addig a hozzáértőbbeknek dolgozni is kell. [3]

Az általad kifogásolt válaszreakcióm valóban erősnek mondható, de a fentiek tükrében nagyon remélem, hogy megértetted, miért azt a választ kapta Azbest Mérnök Úr, amit és úgy, ahogy.

Egy kis segítségnek összeszedtem azon kijelentéseit, amik blog/fórum bejegyzésekben hangzottak el, vagy saját véleményt fogalmazott meg (tehát nem másra reagálva írt):

...Az elbirkásított csődület éllovasai (értsd: early adopterek) és a véleményúttörők persze itt is majd bőven meglesznek. Itt is meglesznek azok a konzumidióta mintapolgárok, akik... miért akarunk egy életképtelen társadalmat felnevelni [1]

...a Firefox Quantum-idealizmussal, Rust-trendiséggel és telemetriával való szétgányolása után... [2]

...a menedzsereikén, a sztárfejlesztőikén és az idealistáikén kívül. [3]

...webökör divatdiktatúrájának, hogy idáig silányították az internetes tartalmak megjelnítését... [4]

...Mindez kizárólag a sok innovációs lustálkodó babzsákonfejlesztő zabhegyező webökör illuzionális kényelmének érdekében. [5]

...Ekkor meggondolják majd birkáék, mennyit pazaroljanak... [6]

...közhelyekből és fősodratú idealizmusból jócskán kaphattunk... [7]

...és ugye ezek csak amiket magától írt, tehát nem válasz dobálgatás.

Hajbazer ha olvasod: Nem az a legnagyobb probléma, hogy mit hirdetsz. Én is írtam valahol, hogy lehet szeretni az XP-t, lehetnek hasznosak valakinek ezek az információk. Viszont a probléma a stílusoddal van. A fentiekből is egyből az jön le, hogy te mindenkit beskatulyázol, hogy "fősodratú" meg birka, meg még sorolhatnám összes jelzőt amit használni szoktál. Ezzel még azokat is leminősíted akik lehet pont úgy gondolkodnának mint te. Azokat a hozzászólásokat már direkt nem vettem elő, amikor valakivel leállsz veszekedni az ideológiákról. Azokban 90% mindig van valami bújtatott személyeskedés a fentiekhez hasonlóan. Ezért nem vesznek komolyan, és ezért jut el minden beszélgetés oda, hogy már a másik fél sem mond tényeket, hanem csak a lejáratás a cél.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A fent kifejtett véleményeim egyike sem konkrét személyekről szólnak, akik ide jöttek fikázni, hülyézni, meg anyázni. Ezek általános, a fogyasztói társadalom tech szektorában előforduló jelenségekről szóló jellemzések. Kinek nem inge, nem veszi magára. Viszont, innentől kezdve, nem hasonlítható össze azokkal, akik kifejezetten a személyem ellen indítottak támadást, mikor kommentelni kezdtek ebbe a topicba, ami egyébként nem rólam, hanem a Windows XP-re elérhető frissen tartott böngészőkről szól.

Azokat a hozzászólásokat már direkt nem vettem elő, amikor valakivel leállsz veszekedni az ideológiákról. Azokban 90% mindig van valami bújtatott személyeskedés a fentiekhez hasonlóan.

Azokban válaszreakciók vannak, amiket teljesen felesleges és blőd dolog ide keverni. A személyeskedést sem én szoktam kezdeni.

Ezért nem vesznek komolyan, és ezért jut el minden beszélgetés oda, hogy már a másik fél sem mond tényeket, hanem csak a lejáratás a cél.

Ne általánosítsunk. Van 5-10 ember, aki nem vesz komolyan és amennyire kevesen vannak, olyannyira felülreprezentáltak a hozzászólásaik. Viszont, legalább ennyire nehezen fogadják el, hogy az ő korporatokrata (értsd: nagyvállalatoknál megszokott és az ő érdekükben elsajátított) világképükön kívül is van élet. Például, Windows XP-n is. Vannak is jópáran, akiknek jól jött ez a topic, és nem is veszik be a fősodratú médiavalóságokból kölcsönzött hisztériakeltést, hogy ha továbbra is Windows XP-t használunk, akkor jön az armageddon. Valamiért az előbbieknek muszáj volt elkezdeni propagandahadjáratokat megszégyenítő módon kampányolni a személyem és a Windows XP ellen. Ha erre is az a válaszod, hogy a korábbi sebeiket szeretnék nyalogatni, amiért valahol túl erős választ kaptak tőlem, az meglehet, hogy így van, de arra viszont nem ez a megfelelő topic.

" elbirkásított csődület éllovasai " <- Ez nem jelenséget ír le, hanem emberek csoportját, mondjuk úgy "egyfajta kisebbséget". Hirtelenjében nem is tudom, hogy hívják a közbeszédben azt, aki kisebbségek ellen beszél, azokat derogálja.

És ez csak a legeleje volt. A többit inkább nem is boncolgatom.

Nem definiáltam, hogy konkrétan mely emberek tartoznak ebbe a csoportba. Minden ember maga dönti el, hogy bele akar-e tartozni. Tehát jó lenne, ha most nem az lenne a következő lépés, hogy máris rasszizmust vagy homofóbiát kiáltasz, az említett csoport, illetve a belőlük élő multik extraprofitjának védelmében. Alapvetően azt tartom az elbirkásított csődület éllovasának, akit a marketinghadjáratok sikeresen beállítottak a birkasorba azzal, hogy elhitették velük, akkor lesznek sikeresek™, értékesek™ és menők™, ha mindig mindenből a legmodernebbet, legújabbat veszik meg. Egyesek nevezik még őket hipstereknek, vagy szimplán hülyének, amiért a legújabb iPhone-ért való sorbaállás lehetőségéért éjszakáznak sátorral, meg hálózsákkal az Apple üzletek előtt. Ettől függetlenül, továbbra is megvan a lehetősége bármelyik ilyen embernek, hogy felhagyjon ezzel a viselkedéssel. Ekkor máris nem tartozik ebbe a csoportba és a róla alkotott véleményem is megváltozik.

Teljesen mindegy, hogy definiáltad-e vagy sem, vagy hogy ki akar beletartozni. Fogtál egy kisebbséget, és negatív jelzőkkel illetted őket.
Nem kiáltok én semmit, magasról letojom a pc-t. Nekem nem kell minősítenem semmit, megteszik ezt a saját leírt szavaid is.
(Tehát elismered, hogy hazudtál, nem is jelenséget írtál le, hanem emberek csoportját. Semmi baj, azért én még elhiszem minden szavadat.)

Az idézett vélemények nagy része az IT-szektorban végbemenő jelenségekről szól, összességében. Ha nem csak kontextusából kiragadott sorokkal dobálóznál, akkor látnád, hogy azok a topicok, melyekben fellelhetőek, nem konkrét csoportokról, vagy emberekről szólnak. Emellett viszont az említett csoportok részesei az IT-szektor konzumidiotizálásának és az erőltetett növekedésnek.

Teljesen mindegy, hogy definiáltad-e vagy sem

Nem mindegy, mert továbbra sem konkrét személyek ellen szólt. Ellentétben az általad védett fősodratúakkal, akik a személyem ellen indítottak támadást ebben a topicban.

De, emberek ellen irányul. Azok az emberek ellen, akik nem felelnek meg olyan dolgoknak, amiknek szerinted lennie kellene az/egy embernek.

Konkrét személy helyett konkrét kisebbség ellen szól. Az, hogy éppen milyen megnevezés alatt gyűjtesz össze embereket, és azokat kicsinyled le, az csak szómágia.

Az, hogy végül beírod, hogy a fősodrú kisebbség a személyed ellen indított támadást, az paranoiájára utal. Az, hogy én védek bárkit is, az meg vagy konkrét hazugság, vagy komoly figyelmetlenség.
Az, hogy pontosan nicken nevezhető személyek támadnak téged, az sajnálatos, de ezek meghatározható emberek, nem egy egész kisebbség.

Mindenesetre, még mindig úgy gondolom, hogy ez a adott topicod hasznos.

Azok az emberek ellen, akik nem felelnek meg olyan dolgoknak, amiknek szerinted lennie kellene az/egy embernek.

Ezt légyszíves elsősorban azoknak mondd el, akiknek nem tetszik, hogy vannak még emberek ezen a világon (több tízmillió), akik Windows XP-t használnak. Csakmert ami fősodratúéktól kifogásolható kommentek érkeztek, azoknak az a része, ami épp nem a személyem elleni támadás, az a Windows XP felhasználói közössége (mint kisebbség) ellen intézett támadás, továbbá felesleges riadalomkeltés és FUD propaganda. Egyesek még az oltásellenes jelzőket is előhozták.

Az, hogy végül beírod, hogy a fősodrú kisebbség a személyed ellen indított támadást, az paranoiájára utal.

Köszönöm szépen, doktor úr. Nem kértem diagnózist. Ajánlom figyelmedbe még egyszer Azbest Mérnök Úr rólam írt sorait. Valamiért nem akarod észrevenni a gerendát fősodratúak szemében.

Az, hogy én védek bárkit is, az meg vagy konkrét hazugság, vagy komoly figyelmetlenség.

Ez esetben örülök, hogy figyelmetlen voltam.

Mindenesetre, még mindig úgy gondolom, hogy ez a adott topicod hasznos.

Köszönöm.

Leszek szíves azoknak is ezt mondani, ha emiatt a windows xp használó kisebbséget negatívan felcímkézik.
Tudod, más viselkedése másokat minősít, a te viselkedésed meg téged.

Az hogy Azbest mit ír rólad, az meg csak a te, és a ő gondja. Intézzétek el egymás közt. De ha a fősodrú kisebbséghez tartozót úgy azonosítasz, hogy olyan mint Azbest, nos, az utal valamire.

Alapvetően nincs semmi baj a látásmódoddal, sem a gondolataiddal. Csak a személyeddel*. És ez végtelenül szomorú, mert mint már írtam néhányszor, vannak nagyon elgondolkodtató felvetéseid.

*a mutatott viselkedéseddel, a stílusoddal, a képpel amit mutatsz magadról.

Ezt légyszíves elsősorban azoknak mondd el, akiknek nem tetszik, hogy vannak még emberek ezen a világon (több tízmillió), akik Windows XP-t használnak. Csakmert ami fősodratúéktól kifogásolható kommentek érkeztek, azoknak az a része, ami épp nem a személyem elleni támadás, az a Windows XP felhasználói közössége (mint kisebbség) ellen intézett támadás, továbbá felesleges riadalomkeltés és FUD propaganda. Egyesek még az oltásellenes jelzőket is előhozták.

Már bocsánat, de háttal ülsz a lovon és egyben a moziban is. TE KEZDTÉL OFFENZÍVÁBA azok ellen, akik nem egy kisebbséghez tartoznak, amelynek te is a tagja vagy! Én nem láttam - és szerintem senki sem látta - hogy topikok tömegei nyíltak volna azzal, hogy le az XP használókkal! Töröljük ki az XP-t mindenhonnan és mindenkit, aki XP-t használ! Azért nem láthatta senki, így én sem, mert ilyen topikok nem nyíltak itt (sem).

Ezzel szemben te néha a főoldalt teljesen teleszemetelted azzal, hogy ti, a nagyon is pici kisebbség vagytok a bölcsek köve birtokosai és - itt hosszas minősítgetés és túlterhelt jelzős szerkezetekkel operálsz - a fősodratú akárki, mindenki más a hülye, ők teszik tönkre a világot is és úgy mindent is. Amikor valaki próbált cáfolni, akkor igenis sértő hangnemben kezdtél válaszolgatni, már igen régen. Egyszerűen nem tudod elviselni, hogy azért vagytok ti a kisebbség, mert nincs igazatok. Észérvek dömpingszerű felsorolását láttam a többség részéről, amire mindig csúsztatás volt a válasz, majd sértő minősítgetés.

Haverbajzer! Neked Csernus dokinál lenne a helyed a pamlagon, hogy kiordítsa a fejedből a bajt. A tények csak annyira nem zavarnak téged, mint az egyszeri 5000 forintos fidesz szavazót. Neked már akkor igazad volt (szerinted), amikor reggel felkeltél és mi az hogy valaki ezt kétségbe meri vonni?! Hát nem? Hát de! Csak unalmas ez a mozi, kihoztál belőle már mindent, immár kiüresedett és olyan szar ez a film, mint az üvegtigris 3. Azt abba is hagyták, te nem tudod abbahagyni.

Az pedig, hogy te itt egyfolytában a legutolsó személyeskedésen lovagolsz, a korlátoltságod jele. Nem Azbest "Márnök Úr" táján kezdődött ez az egész. LEírtam neked, hogy nem, de nem értetted, arra is úgy válaszoltál, mintha tegnap kezdődött volna ez az egész. Nem. Nem tegnap kezdődött.

Ennél a vergődésnél még Gee kolléga este 11-es topikja - amiben a szomszádai dugásáról értekezik - is szakmaibb és érdekfeszítőbb.

Én nem láttam - és szerintem senki sem látta - hogy topikok tömegei nyíltak volna azzal, hogy le az XP használókkal! Töröljük ki az XP-t mindenhonnan és mindenkit, aki XP-t használ! Azért nem láthatta senki, így én sem, mert ilyen topikok nem nyíltak itt (sem).

Való igaz. Csakhogy, ez a topik se azért nyílt, hogy töröljük ki a nem XP felhasználókat. Hanem azért, hogy segítsünk az XP felhasználóknak. És annak ellenére, hogy tagadod a töröljük ki az XP-t mindenhonnan véleményvonal létezését, mégis megjelentek itt olyan hozzászólások, amik a Windows XP felhasználók pénzbüntetéssel való sujtását [1], vagy éppen a régi eszközök hálózatról való letiltását éljenezték [2] [3]. Nem mellesleg, kezdettől fogva érkeztek a személyem ellen szóló kommentek is. Tehát, a helyzet még mindig az, hogy fősodratúék szeretnék a földbe döngölni az XP felhasználókat, egyúttal kiemelt figyelmet fordítva az én konkrét személyemre.

Ezzel szemben te néha a főoldalt teljesen teleszemetelted azzal, hogy ti, a nagyon is pici kisebbség vagytok a bölcsek köve birtokosai és - itt hosszas minősítgetés és túlterhelt jelzős szerkezetekkel operálsz

Jelenleg még mindig nagyobb létszámú kisebbség vagyunk, mint az összes desktop Linux felhasználó együttvéve, függetlenül attól, milyen disztribúciót használnak. Mivel van Microsoft Windows szekció ezen a fórumon, bármennyire is Hungarian Unix Portal, ugyanúgy helye van itt ennek a kisebbségnek, mint a Linux felhasználók kisebbségének.

Azt gondolom, hogy semmiféle erkölcsi alapod nincs engem kioktatni, se bármiféle Csernus dokihoz küldeni, miközben te már odáig is elmentél, hogy külön személyeskedő topicot nyitottál rólam, igencsak kifogásolható címmel és tartalommal (hajbuzer és egyebek). Ennek ellenére is én igyekeztem, nem támadó hangvétellel reagálni rá és elmagyarázni neked, hogy miért van olyan véleményem, amilyen és mik a motivációim. Azóta is továbbra is nyomod ugyanazokat a sablonokat rám vonatkozóan, a többi topicba intézett hozzászólásodban.

nem lenne utolsó dolog, ha egy szakmai fórumon sikerülne eljutni odáig, hogy egy szakmai poszt kapcsán nem a szerzővel kapcsolatban átélt korábbi traumák kezdenének el ömleni önmagukat szakembernek tartó fórumozókból, hacsak nem a pszichológia a szakmájuk, de akkor meg minek járnak ide.

Nem lenne utolsó dolog, ha figyelnél.

Ez a "Minek ment oda?" duma meg nagyon gáz. Én pl. nagyon régóta azért járok ide, mert ez egy szakmai Linux/unix hely volt. Mára meg ilyen lett, ahol te leírhattad ezt a kommentet úgy, hogy nem figyelted meg, megtörtént, amit hiányoltál, szakmailag is szétszedték a haverbajusz írásait, mire mindenki, aki szétszedte fősodratú idióta kilóra felvásárolt mérnők úr lett, fejlődésmániás barom, stb. Ha tegnap érkeztél, akkor nincs gond, simán azt hiszed, hogy akkor kezdődött a világ...most megtudtad, hogy nem.

Szerintem nagyon igazad van: ha ez a topik tegnap nyílt, akkor tegnap kezdődött a világ, a más topikokban szenvedett sérelmekért ne itt szíveskedjenek visszavágni a kollégák.
Egyébként külön személyre szóló hate-topik is van a topiknyitó kollégáról, tessék azt is használni.

"Ezek általános, a fogyasztói társadalom tech szektorában előforduló jelenségekről szóló jellemzések."

Aham, persze. https://www.google.com/search?q=hajbazer+%22saxus+m%C3%A9rn%C3%B6k+%C3%…

"nagyvállalatoknál megszokott"

Külön vicces, hogy ezzel jössz mindig, mikor a büdös életben nem dolgoztam nagyvállalatnál, az összes eddig munkahelyem magyar tulajdonú cég volt, kb. 15-30 alkalmazottal. Ok, mostaninál van egy ázsiai származású, aki már itt él évtizedek óta, munkahelyen magyar nyelvet használ. Valóban kőkemény multi ez így. :)

"ha továbbra is Windows XP-t használunk, akkor jön az armageddon"

Ezt csak te hadoválod folyton. Az érvek az XP ellen általában azok, hogy elavult és hiányzik belőle egy halom feature. Igazából ez ugyanaz, hogy hadoválsz itt folyton nagyvállalatokról, közben ignorálod a tényt, hogy koránt sincs szó nagyvállalatokról, szimplán racionalitásról.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

LOOP Amit már korábban is írtam.

Nade a kérdés továbbra sem ez. Hanem, hogy minek köszönhető, hogy a magadfajták ide tolták a képüket elitkedni, XP-vel riogatni, lehülyézni, lebulvározni, miközben egy büdös szó nem esett róluk sem a témakiírásban, sem a kommentekben. Erre csak egyetlen magyarázat létezik: Nem vagytok jobbak, mint amilyen rossznak engem akartok látni.

Én ezzel a témát lezártam. Az ellenséges hangvételű kommentekre, akinek akartam, válaszoltam, amit akartam elmondtam. Ideje lenne innentől már kizárólag témára koncentrálni, ami a Windows XP-re elérhető, folyamatosan frissülő böngészők összegyűjtése. Persze, te nyugodtan rugdalózhatsz tovább. Csak magadat égeted vele.

Legszívesebben letiltanám az internet előfizetését azoknak, akik Windows XP-t használnak, és még mellécsapnék egy nagyon komoly pénzbüntetést is. A munkám során hetente több óra plusz feladatot adnak nekem azok, akik Windows XP-ről tolják, mert semmivel sem kompatibilisek már, főleg nem azokkal a szoftverekkel, amelyekkel kéne. Nagyon dühös vagyok ezekre az emberekre, és ezúton üzenem nekik, hogy ne csesszetek ki másokkal, nem olyan nehéz feltelepíteni egy másik operációs rendszert vagy venni egy normális számítógépet.

Ezt nem lesz nehéz, gyakorlatilag nincs olyan szoftver, amelynek a legfrissebb verziói kompatibilisek lennének a Windows XP-vel. Persze nem arról van szó, hogy nem indulnak el, hanem egyszerűen nem úgy működnek, ahogy kell, és a megmagyarázhatatlan hibajelenségek magyarázata a legtöbb esetben a Windows XP.

Nem sikerült az első hely, marad a puffogtatás.

Ilyenre gondoltam:
FileZilla 3.7.3 = Ez az utolsó XP kompatibilis verzió.
Minden magasabb verzió megmagyarázhatatlan hibajelenséget okozhat. A magyarázat nem a Windows XP, hanem az olvasni tudás vagy akarás hiánya.

(Pedig én beletöltöttem az autómba a legújabb, legnépszerűbb üzemanyagot a gázolajat. De ez az elavult régi szar Tabant meg se moccan. Ez is egy magyarázat. ;))

Arról se feledkezzél meg, hogy egy valamire való rendszerre felrakott szoftver megvizsgál néhány apróságot: a futáshoz szükséges minimális oprendszer verziót és komponenseket. Ennek híján a hiba oka nem a Windows XP, sem a linux, hanem a szoftver trehány elkövetője.

A komponensekről meg olvashatsz a joelonsoftware írásai között, különös tekintettel a MS rendszerek elbaltázására. Erre jó példa az XP-re felrakott .NET 1.1, 2.0, 3.0, 3.5, 4.0, sőt több. ;)

Ezen logika menten terjesszuk ezt ki az osszes Windows-ra. Csak Linux, BSD, Solaris stb. mehessen az internetre, mert azok nem futtatjak a ransomware.exe-t. Azert a hatarok meghuzasa nem ilyen egyszeru :)

Amugy ez a munkad, fizut kapsz erte. Lehet valtani is.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Van egy nagyon egyszerű vonal: csak olyan eszköz mehessen az internetre, amire érkeznek biztonsági frissítések és up-to-date. Mert ami nem ilyen, arra sokkal nagyobb valószínűséggel megy malware, és onnan indulnak a botnetnek, a spam, meg minden. (Disclaimer: Tudom, hogy up-to-date rendszeren is lehet malware. Tudom, hogy sok eszközre a gyártó baszik rendesen frissítéseket adni. Ettől még fenntartom.)

Csak amikor arról van szó, hogy korlátoznák a hálózati hozzáférést az elavult eszközöknek, mivel potenciálisan veszélyt jelentenek az internetre, akkor a másik oldalról ott van, hogy ki az eszköz tulajdonosa - a gyártó vagy a vásárló. Meg bizonyos értelemben korlátozzák a szabadságát. És hasonlók.
Ezt lehet mondani telefonról, pécéről vagy más otthoni hálózati eszközről is. Rengeteg elavult rendszerű készülék található mindenhol. Állítólag már dosolásban telefonok is nagy létszámban részt vesznek.

A win10 update - rollback, force update és hasonlók kapcsán szóbakerült a téma Linus Tech Tipsen is. Megszavaztatták a nézőiket ennek apropójából, hogy hány év után tartanák jogosnak a telefonok hálózatról való letiltását
https://www.youtube.com/watch?v=r6Zw7PFYJ7w&t=2303s

De nemrég volt egy ilyen hupos topic routerek kapcsán, amelyek szintén élettartamon felül működésben maradnak általában.
https://hup.hu/node/161129

Annak ellenőrzésére, hogy naprakész-e egy eszköz, valószínűleg valamilyen nem lejárt, hiteles aláírásos megoldás kellene, amit nem enged az eszköz kihagyni a hálózati kapcsolthoz (tegyük fel, hogy a pontos időt valahogy ismeri :) ). Csak ez meg kb olyan lenne int a secure boot-os dolog, hogy valamitől véd, de egyúttal korlátoz is abban, hogy mit tehetsz az eszközöddel.

Mindkét oldalban van igazság. A jogok és kötelezettségek közti egyensúlyt nehéz megtalálni, mivel mindig van, aki bármilyen okból ragaszkodik az elavult dolgok további használatához. A korlátozásokkal pedig időnként vissza is élnek. A személyes felelősségvállalás lehetne csak megoldás, de ennél sokkal életbevágóbb kérdésekben sincs ilyen a legtöbb emberben. Sőt, egyre kevésbé van igény arra, hogy a közös érdekekre figyeljünk, mert az egyén van mindenek és mindenki előtt.

Autós példa: rozoga autóval nem mehetek közútra, pár évente vizsgáztatni kell az autót, és a jogsin is újítani kell az orvosi vizsgálatot. Jobb helyeken oltatlan gyerek nem mehet iskolába, óvodába. És lehetne folytatni. Ez mind a szabadság korlátozása, de a közjó érdekében történik. Pont ugyanilyen, hogy szar lyukas szoftverrel az ember magát és főképpen másokat is szopat. Persze tudom, hogy ez álom, mert nagyon nehéz betartatni...

Ennek sokkal inkább további szoftver és eszköz fejlődést kéne kiváltania szerintem. Tehát az emberek igénye a hosszabb ideig és relatív normális szapportált eszközök/szoftverek kéne eltolódjon és amelyik gyártó ehhez nem nő fel, vissza kéne esnie. Erre lehet rásegíteni jogszabályokkal is, rémlik is, hogy valahol legalább a nehéz/egyedi jelszóig eljtutottak szabályzás szinten.

Nem felelősségvállalást, hanem inkább "tudatos és körültekintő" eszközhasználatot mondanám.

Hat ez az. A sok router, webcam, oreg vagy root-olt android telefon, TV, IoT (hutogep pl.) stb. is ott van boven. Most tenyleg nem azert, en ruhellem a Windows-t, de ezek mellett egy tuzfalas, forkolt up2date web bongeszos XP siman elmegy router mogott. Sot, nem rosszabb semmivel mint egy win10 olyan userrel aki reflexbol nyom ra a yes-re az UAC-on, kikapcsolja a Defendert (fogja a gepet game kozben), meg torrentrol szedi a crackelt cuccost.

Nyilvan nem ajanlom en sem pl. az XP-t, de ennyi erovel csillio dolgot be lehetne tiltani. Nem olyan egyszeru ez :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Az jó dolog, hogy van még erre böngésző, amit karbantartanak; de attól sajnos még a rendszer tele van ismert sebezhetőségekkel, amit nem javítanak.

Gondolom a böngészők támogatásának megszűnése is inkább emiatt történt, nem a "tech-divat" miatt.
Hiszen jobban jár a felhasználó biztonsági szempontból, ha XP helyett egy kis rendszerigényű, minimalista, de naprakész linux distró alól netezik.
Sok ilyen rendszer létezik, pl. a "SparkyLinux", vagy a "BODHI LINUX", ami simán elfut minden olyan hardveren, amin egy XP is már jól fut.
Kicsit erősebb gépekre pedig tökéletes mondjuk egy Lubuntu.

Persze van, aki megszokta a régi rendszerét, nehezen viseli a változást, vagy csak szimplán jobban érzi magát, ha tudja, hogy szembemegy a divattal. Nekik jó hír, hogy van még XP-s böngésző is.
De ha valakinek csak kell egy biztonságos rendszert telepítenem netezni egy öreg gépre, én inkább telepítenék neki valami minimalista linuxot.

Bár kicsit megkésve: A gépnek pont elég kinyögnie az XP-t, ergo a többi win nem játszik. És hogy tudj ötleteket adni; a Skype használhatósága linuxon kérdéses.
(Első sorban 70+ éves szüleimről beszélek, nem holmi tizenéves vérestvánról, aki helyből átugorja az Eiffel-tornyot. ;)

"a Skype használhatósága linuxon kérdéses."

nem tudom, hogy most mi az ms mondása, de a régi skype verziókat mintha nem támogatná / nem engedné fel csatlazkoni.
Xp-re peding nincs friss skype.

Ezen az oldalon már azt írják, hogy a legutols 7.41es xp/vista kompatibilis verziót sem engedik már belépni - gondolom ezt frissítették a régi írásban.
https://www.winytips.com/download-skype-classic-7-41-101-7-40-104/
Külön hekkeléssel, meg varázslással talán még rá lehet venni. Szóval, ha régen kerestek skype-on, akkor azért van mert nem működik xp-n :D

Ellenben linuxra már kb az aktuális windows verzióval egyező skype van egy ideje, nekem most 8.34-es verziószámot ír.

A Skype linuxos kiadása kb. egy éve szinkronban van a windowsos kiadással, és bár nagyon keveset használom, mert csak két személlyel tartom ott a kapcsolatot, de ezen alkalmakkor tökéletesen működött. Régen tényleg volt vele sok gond, meg egy időben nagyon elhanyagolták, de most ha az ablakkeretet nem nézem, screenshotból nem mondanám meg, hogy melyik a windowsos, és melyik a linuxos.

Szerk.:
Aktuális Skype Linuxra

https://i.imgur.com/XnQvoip.png

Nagy Péter
www.ddo.hu

Azt sejtem, hogy ez egy electron alkalmazás, de nekem windowson is ugyanez van.
Lehet elkezdték felszámolni a natív skypeot minden platformon.

De ez azon nem változtat, hogy a skype pont ugyanúgy megy mindkét helyen, telefonálni meg írni is ugyanúgy kell.

Nagy Péter
www.ddo.hu

Mivel én nem használom már évek óta a Skype-ot, így erről nem is tudtam, köszönöm az infót.
Muteréknál meg rá fogok kérdezni, hogy beszéltek-e mostanában :D
Lehet felteszek egy egyszerűbb linuxot náluk. De nem most, mert managelni biztos nem lesz időm mostanában és kizárt, hogy két hétig ne lenne folyamatosan "szar" a gép, míg bele nem jönnek ;)

Ez nem ilyen triviális, mint gondolod. Régebben a web.skype.com is csak korlátozottan ment linux alatt, mert valami plugint kellett telepíteni a videó/hang hívásokhoz, de az nem volt linuxra, csak winre. Valószínűleg váltottak technológiát, mert mostmár sima chrome ablakban is megy a hívás ubi 18.04-et próbálva :)

Nem tudom értékelhető-e, majd eldöntitek: Kb. egy hónapja néztem rá anyámék gépére, amint XP fut, mert a felhasználásra elég. Szóval némi takarítás, frissítgetés. Ekkor szembesültem én is azzal, hogy sem a FF sem az Opera nem hajlandó már frissülni. Még szerencse, hogy tűzfal/vírusírtó szépen frissült.
Szóval megpróbáltam és a Vivaldi minden nyűg nélkül feltelepült és azóta is frissül. (A saját és a vállalti gépemen is használom azóta, amióta az Opera a Kínaiak kezébe került, én elvagyok vele; az egyik Win7, a másik Win10-s gép)

off
Igen, úgy látszik ez egy idő után hozza a kor magával :D Ergo megszokás vagy az újtól való idegenkedés. A történetedhez én is hozzá tudok tenni, pont a Vivaldi telepítésével kapcsolatban. Beállítottam mindent úgy ahogy az Operában volt. Annyi különbség volt ugye, hogy nem az "O" ikonnal indult, hanem a "V"-vel. Ez azért pont elég volt, hogy fater vagy három hétig hívogatott, hogy ez nem megy, az nem úgy működik, amazt nem találja. Persze amikor elmentem és ránéztem minden ugyan úgy működött, ahogy kell. "De azért NA, ez csak NEM AZ" - Hát nem, ez igaz. :D
on

> az újtól való idegenkedés
Szerintem ugy altalaban veve nem az ujtol idegenkedik az 1.0-s user, hanem attol hogy kap egy kevesbe hasznalhato, kevesbe produktiv, kevesbe kenyelmes bugos vackot, ami esetleg meg vendor lock aldozattal is jar. Par ilyet megsziv az ember es rogton nem lesz nyitott a valtasra.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Igazából ilyen szempontból vicces hajbi azon törekvése, hogy legyen friss böngésző az XP-re. "Fejlődésmánia" meg az új dolgok az internetről az neki is kell végső soron, csak épp nem akarja tudomásul venni, hogy XP-re mindazt portolni kellene, amit már az újabb rendszerekben megcsináltak. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szintén anekdota (most már...) 64 bites RHEL6-ra is át kellett pakolni a csillió éves "ls" binárist, mert annak a kimenete felelt meg a gépeken futó rendszerbe bedrótozott formátumnak (Az app meghívta adott kisszék-hóember-satöbbi paraméterezéssel az ls parancsot, a kimenetét meg formázott inputként beolvasta, és "táblázatként" kezelte). Igaz, az sssd-n keresztül kezelt userek miatt a fájlok tulajdonosait/csportjait nem volt képes feloldani, csak az uid/gid jelent meg, emiatt volt sírás-rívás, hogy baj van...

Na, akkor hogy mindenki örüljön:

Indítottam egy GitHub projektet, hogy a retró operációs rendszerekre összeszedjük azokat a szoftvereket, amelyekkel akár ma is használhatóak lehetnek:

https://github.com/pehsa/retro_os_new_softwares

Aki gondolja szedhet össze bele programokat. Hajbazer, ha gondolod a fenti listádat és az általad használt programokat felveheted.

Kérnék mindenkit, hogy a projekt oldalára ne vigyük át a személyeskedést és beszólogatásokat. Nem kellenek a "csak azért is odaszúrok" megjegyzések.

Előre leszögezem, hogy a hozzáadott programok önmagukban nem fogják biztosítani, hogy az adott rendszer biztonságos lesz. Ez csak tájékoztató jellegű, hogy ha valaki retrózni akar ezen rendszerekkel, akkor találjon olyan programokat, amik "modernebb" felhasználásra is alkalmassá teszik az adott rendszert.

Szerk.: A szabályok és sémák nincsenek kőbe vésve. A változtatás joga mindenki számára nyitott.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Előre leszögezem, hogy a hozzáadott programok önmagukban nem fogják biztosítani, hogy az adott rendszer biztonságos lesz. Ez csak tájékoztató jellegű, hogy ha valaki retrózni akar ezen rendszerekkel, akkor találjon olyan programokat, amik "modernebb" felhasználásra is alkalmassá teszik az adott rendszert.

Ahogy a Windows 7, Windows 8, Windows 10 rendszerek biztonságát sem biztosítja a friss böngésző használata.

Akkor vagyok hajlandó időt és energiát áldozni arra, hogy az általad meghatározott szempontok alapján felvigyem a repódba a fentieket, ha valamilyen formában garantálod (elég, ha itt megígéred), hogy nem lesz ott a bekeretezett (és semmilyen más) FUD megjegyzés, ami mindenkit eltántorít a retro rendszerek használatától, Internetre kötésétől, a biztonság™ érdekében, se nem lesz ott semmiféle biztatás magasabb verziójú Windowsokra való átállásról (ami általában a gépkidobással egyenértékű). Ha ez nem garantálható, akkor meg úgy gondolom, hogy a HUP-ra előbb akad rá bárki, mint egy random GitHub repóra és szívesen kimaradok belőle.

Továbbá, szerencsétlennek érzem, a "valaki retrózni akar" megfogalmazást is. Ezt próbáld meg átírni valami olyasmire, ami nem sugallja azt, hogy csak hobbiból használható. Például, "aki továbbra is szívesen használ retro rendszereket mindennapi feladatokra".

Egyáltalán nem. Mindenki azt csinál, amit szeretne.

Csak elmondtam, hogy milyen esetben vagyok hajlandó részt venni benne, ami mellett egy nagyszerű projektnek tartom.

Szeretem az ilyesmit előre letisztázni, hogy ne később derüljön ki, hogy olyan kontextusba kerülnek az általam összegyűjtött információk, amit offenzívnek, vagy szélsőségesnek tartok. Például, a régi OS-ek használatának veszélyeivel™ való riogatást és az új OS-ekre való átállásra (túlfogyasztásra) ösztönzést ilyennek tartom.

A végére direkt azért írtam, hogy lehet benne módosítani. Akár a readme-t is átírhatod ha nem tetszik a jelenlegi megfogalmazás. Munkában voltam így csak gyorsan dobtam össze. Nem gondoltam hogy ez lesz elsődleges probléma.

Azt viszont megjegyezném, hogy nekem a biztonság elsődleges. Ezt más tekitheti buzzword-nek de nálam, a saját eszközeimen fontos. Ezért fogalmaztam úgy ahogy. Viszont azt is tudom hogy az emberi hülyeség ellen nem véd semmi. Ennyi!

Direkt ki is emeltem itt hogy itt a HUP-on kialakult helyzet miatt hoztam létre a projektet. Lehet hogy van akinek hasznosak ezek az információk, azok számára jó lesz egy helyen összegyűjteni ezeket. Viszont itt mint már beszélve is volt előzmények miatt az ilyen információk hamar elvesznek a viták következtében.

A projekten nem lesz semmilyen utalás újabb rendszerre való áttérésre, újabb hardver vételére ösztönzés. Viszont kérném akkor hogy arra se legyen bíztatás hogy mindenki maradjon nyugodtan a régebbi rendszereknél, hardvereknél. Aki akar maradhat, aki nem az nem, aki retrózni akar (azért emeltem ki a DOS-t is pédlául) az találjon olyan információt ami hasznos számára, aki nem tud vele mit kezdeni, az haladjon tovább. Tehát röviden, senki ne legyen bíztatva semmire, csak tájékoztató jellegű a projekt azon szoftverekről amik használhatóak egyes rendszereken és hasznosak lehetnek azok számára akik valamilyen formában szeretnék használni az adott rendszereket.

A projekten fogok még módosítást végezni, meg ide is írok még, csak most hazafele menetben vagyok és telefonról írok.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Viszont itt mint már beszélve is volt előzmények miatt az ilyen információk hamar elvesznek a viták következtében.

Ez nem teljesen igaz. Az új (pl. Google keresés alapján) idelátogató (szerencsére) először a témakiírást olvassa el és utána a kommenteket. A kommentekben mindezidáig nem hangzott el a fentiek melletti alternatív böngésző neve. Ha elhangzott volna, már beleszerkesztettem volna a témakiírásba. Én ezt a topicot továbbra is megtartanám Windows XP-specifikusnak. A Tied pedig lehetne általánosabb, pl. láttam a mostani README.md-ben, hogy pl. OS/2-felhasználóknak is szól. Ennek a Windows XP-specifikus részében tudok segíteni, de csak akkor vagyok rá hajlandó, ha tényleg (a jövőben sem) lesz senki riogatva a biztonsággal, vagy biztatva az ilyen rendszerek mellőzésére, új rendszerekre való átállásra.

Tehát röviden, senki ne legyen bíztatva semmire, csak tájékoztató jellegű a projekt azon szoftverekről amik használhatóak egyes rendszereken és hasznosak lehetnek azok számára akik valamilyen formában szeretnék használni az adott rendszereket.

Ez így részemről korrekt és elfogadható.

Direkt azért írtam úgy ki, hogy akkor ne csak az XP legyen kiemelve, hanem bármelyik régi rendszer. Mint írtam is ott, úgy akarom hogy minden rendszernek külön mappa, benne a fájlok, és mindenki tud szemezgetni ahhoz a rendszerhez amelyikre kíváncsi.

Ezzel a fórum témával nekem sincs gondom, aki ezt találja meg az talál benne hasznosat. Viszont aki gyakori HUP olvasó, annak az előzmények, mind a két oldalról ismeretesek és akkor már nem biztos hogy csak a téma indító információk maradnak meg hanem a komment szekcióban lévők is. Ezérz szeretném egy külön helyre ezeket ahol az ilyen dolgok nem kerülnek elő.

Szerk.: Na mostanra értem oda, hogy egy kicsit módosítsak a Projekt kiírásán.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

a Vista óta csökken vagy konstans egy Windows gépigénye

Igen, mivel a legnagyobb bloatware Vista gyakorlati gépigénye az egekben volt, ahhoz képest sikerült mindenféle trükkökkel, párhuzamosításokkal, extra memóriazabálással visszaesni a föld felé. Az XP gépigényét viszont még mindig még csak súrolni se tudják felülről.

Már mégis mi a faszért lenne egyenértékű

Kérdezd meg az Inteltől, aki harmadik generáció alatt nem hajlandó grafikus és chipset drivereket készíteni Windows 10-re, mert kijelentették, hogy az már deprecated, miközben bőven alkalmas lenne Windows 10-et futtatni.

IT területen dolgozom, csak nem vagyok hajlandó etetni a trollt, aki saját bevallása szerint is szándékosan flamelni jött ide. Ilyen egyszerű. Továbbá, vitában irrelevánsnak tartom részletezni, hogy mivel foglalkozom, ahogy a Windows XP-re elérhető böngészők szempontjából is off. Az ilyen neutrino féle elemek amúgy is egyetlen okból kérdezik: hogy beleköthessenek és segítségével invalidálhassák a véleményemet, megcímkézve, hogy kevesebbet ér, mert nem vagyok egyszerre közgazdász, assembly-programozó, .NET-fejleaztő, böngészőfejlesztő, IT-biztonsági szakember, driver-fejlesztő, Windows OS-fejlesztő a Microsoft alkalmazásában, üzleti stratéga, termék- vagy marketing menedzser stb.

"Kérdezd meg az Inteltől, aki harmadik generáció alatt nem hajlandó grafikus és chipset drivereket készíteni Windows 10-re" - Anno eladták x USD áron a lapkákat, amely ár kialakításában y ideig tartó szoftvertámogatással számoltak, ami letelt. Ha egy örökké+egy hét támogatást szeretnél kapni egy hardverhez, akkor a támogató csapat erre az időre eső költségét valahonnan be kell hoznia az adott hardver gyártójának, és ez a "valahonnan" két forrást jelenthet: a hardver árába beépítve (hány év supportköltségét tervezzük bele?), vagy ár+meghatározott időszakra rendszeresen fizetendő support díj.

Tudom, hogy számodra sokkal fontosabb az Intel extraprofitja, mint az, hogy ne kelljen kifogástalanul működő számítógépeket kidobni, csupán azért, mert az Intel ezek támogatását valahogy, valamilyen üzleti stratégia mentén költségoptimalizálta™.

Más kérdés, hogy az Intel az árbevételének a töredékéből portolhatná ezeket a drivereket Windows 10-re. Viszont, ők egészen mást csinálnak. Ők azért fizetnek alkalmazottakat, hogy úton-útfélen, FUD-marketing eszközöket is felhasználva arra buzdítsák az elkeseredett, support forumra írkáló felhasználókat, akiknek problémájuk akad Windows 10-en, hogy új gépet vegyenek. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Egy második generációs Intel minden tekintetben megfelel egy mai (legfrissebb OS-t, tehát Windows 10-et) futtató felhasználói számítógép követelményeinek, erőforrásait és lehetőségeit tekintve. Mégis, olyan döntési csapdákba hajszolják a (főként kevésbé hozzáértő) felhasználókat, hogy az egyetlen megoldás új gép vásárlása és a régi kidobása. Ez nemcsak, hogy pazarlás, de rendkívül undorító viselkedés egy vezető nagyvállalattól, akik bármikor aprópénzből megoldhatnák a driver-támogatás kérdését. Még úgy is, hogy drága a driver-fejlesztő órabére.

Semennyit nem vagyok hajlandó fizetni érte. Van egy hardver, ami tökéletesen alkalmas egy operációs rendszer futtatására, annak hivatalos minimum követelményeit jócskán túlteljesítve. A Microsoft vagy az Intel lesz szíves megoldani, hogy ne egy velejéig fenntarthatatlan, pazarló rendszert éltetve kelljen újra megvennem a gépet, csak azért, mert spúrok megírni a Windows 10-es drivereket.

Akár igazad is lehetne. ;)
Gyorsan araszoljál be a boltba a régi hardvereddel és válasszál a polcon levő termékek közül!
- Windows 10 (mondjuk 50eFt), vagy
- Driver pack a régi kütyühöz. (mondjuk 5eFt - és betegre keresik magukat)
No ugye. Nem jó indok az, hogy azért nincs, mert nincs.

Nem is igaz, mert esetleg a mezei useren kívül mégis létezik ilyen. Pl. a Mercedes, vagy a bankautomaták, mint kiemelt userek. Csak őket nem hülyézi le senki, mert fizetnek. Engem viszont senki nem kérdezett. Ezért lehet az éttermekben pizzát kapni, de marhapörköltet már nem. Ezt hívják fogyasztói társadalomnak, szóval nincs itt semmi látnivaló.

A "driver pack a régi kütyühöz" ügyben tessék jelentős, fizetőképes(!) fogyasztói igényt generálni - olyat, ami eltartja az adott számú fejlesztőt/supportost/stb. úgy, hogy azok akár 2-3 cégnél dolgozva teszik a dolgukat. Mert ugye driver-t támogatni az adott hardver gyártója, az alaplap gyártója (BIOS), az OS gyártója együttes munkájával lehet - egyik sem fogja a másik területén felmerült problémákat kijavítani.

Marhapörit is lehet kapni, csak jó helyen kell keresgélni :-)

Igen, csak a "jelentős fizetőképes fogyasztói igény" számít.
Megsúgom, hogy éppen ilyen területen dolgozom. Szükség is volt a befektetés-megtérülés kiszámítására is. Abban az esetben, ha a fejlesztőid lényegesen kevesebbet keresnek Brád Prittynél, akkor egy olcsó szerkezet és egy-kétszáz darabnál megéri. Viszont amikről itt beszélünk sokkal drágábbak és nagyságrendekkel nagyobb sorozatban készülnek.
Amiben abszólút igazad van: egyik sem fogja a másik területén felmerült problémákat kijavítani
Ezért is van hulladék alaplapom (Windows alatt), mert félbehagyott dll került a BIOS-ba, amit a Windows (OS) használ. Az előző alaplapnál a gyártó (ASUS) fórumán a jó édesanyjába küldték a gyártót, mert az alaplapi hálózati csatoló működésképtelen. Remélem, ezek a fejlesztők jó sokat keresnek, hiszen megérdemlik.

Vajon melyik volt az utolsó Intel cpu, amivel a supporthoz fordultál? ;)

Eljutottunk a marhapöris kérdéshez. Azért árul az éttermek 100%-a csak pizzát, mert leszarják azt a réteget, amikor papa, mama és két gyerekből csak a papa eszik marhapörit, és csak a másik három pizzát. A többi csak kerekítési hiba, mint az XP felhasználók.

Megjegyzem, néhány éve még bőven lehetett olyan alaplapot kapni, amelyhez a gyártó biztosította az XP drivereket. (Azóta nem néztem.)

Nem kételkedem szavaidban.
Bár a Win 7 only netbookra minden gond nélkül felraktam minden XP drivert. Igaz, volt amit a "csak másik géphez való", de ugyanattól a gyártótól származóval kellett helyettesíteni. De volt olyan is, amit "guruk" állítottak össze kártya -> alaplapi driver-ként, mert az nem volt.
Tehát lényegében a "nincs driver", az lehet "van driver", csak "nem támogatott". Szóval pont olyan, mint az a két alaplap, amit fent említettem. Akkor meg mi a különbség?
Egy kérdés marad, hogy működik vagy sem. Az meg nem hit kérdése. ;)

Ebben meg én nem kételkedem, de az is igaz, hogy ez már vagy összejön vagy nem alapú. Neked úgymond szerencséd volt, de egy újabb generációs gépnél vagy összejön vagy nem. Régebben a Vista utáni időkben egyértelműen emlékszem, hogy arra buzdítottak mindenkit, hogy attól hogy nem adott ki az adott gyártó Drivert Win7-hez nyugodtan próbálkozzanak a Vistára írt driverekkel. És valóban, tényleg működött legtöbbször.

A "szerencsém volt" egy precíz definíció. :(
Nekem XP-n mindenem megy, van USB 3 is. És megy az az USB-soros átalakító is, ami ezer éve támogatott FreeBSD alatt. Csak azt meg úgy megfekteti, hogy csodájára járok.

Ami meg nem megy, arra ott a linux, ami lassanként utoléri a Windowst is. ;)

az árba ez (ennyi ideig tartó támogatás) fér bele.

Vagyis, ezt így az Intel önkényesen eldöntötte.

Az igazság viszont továbbra is az, hogy...

 • Az Intel hallani sem akar arról a lehetőségről, hogy hétköznapi felhasználóknak fizetős supportot adjon, megfizethető áron. Pedig ez fenntartható és etikus lenne.
 • Az Intel hallani sem akar arról, hogy a felhasználók Windows 10-et használjanak Sandy Bridge alaplapokon, szeretnék inkább, ha megvennék az újat és kidobnák a régit. Nem fogom még egyszer belinkelni az Intel Support Forum topikokat, úgyis ignorálod.
 • Az Intel egyetlen opciót hajlandó biztosítani a felhasználóknak: megvenni az újrafeltalált kereket és kidobni a még mindig jól működő, régi eszközt. Nem azért, mert nincs fizetőképes kereslet (a józan ész is könnyen megcáfolja ezt a baromságot, lásd lejjebb). Azért, mert sokkal több profitot realizálnak úgy, hogy az arroganciájukkal egy alapvetően fenntarthatatlan rendszert tartanak életben, és világméretű pazarlást idéznek elő egyes használt hardverek terén. Mindeközben nagyságrendi gyorsulást, valódi, "ütős" innovációt se tudnak már felmutatni az egyes lapkakészletek között, legalább is a Sandy Bridge-hez képest. Tehát, messze nincs akkora különbség egy Sandy Bridge és egy Pentium 4 között, mint egy Sandy Bridge és egy Coffee Lake között teljesítményben, benchmarkok alapján. Pedig ugyanannyi idő telt el a kettő között. Mivel az Intel képtelen már innoválni, így mesterségesen, a driver-frissítések elmulasztásával avultatja el a régi hardvereket.

A TechCrunch egyik korábbi cikke szerint 75 millió Sandy Bridge-et (2. generációs Intel chipset) adtak el. Húzzuk be ezt minimumnak, tehát feltételezzük, hogy ennyi legalább kint van a felhasználóknál. Ha a 75 millió gép tulajdonosának egyenként felajánlanák, hogy fizessenek egy dollárt a Windows 10 driverért, és mondjuk a Windows 10 jelenlegi 54%-os részesedése alapján ezt meg is tenné a 75-ből 40 millió ember, akkor 40 millió dollár ütné az Intel markát. Tekintettel arra, hogy egy Intel senior mérnök éves átlagfizetése jelenleg 103,124 dollárra jön ki (forrás: Glassdoor), a 40 millióból 387 Intel senior mérnök éldegélne el vígan egy éven keresztül. Ennyi bőven elég lenne a Windows 10 driver lefejlesztéséhez, egy év alatt. Sőt véleményem szerint ennek tizede is elég, bár ebben már nem kell, hogy egyetértsünk. Ha 40 millió embert megkérdeznének, hajlandó-e arra fizetni 1 dollárt, hogy ne kelljen új gépet vennie a Windows 10-hez, valószínűleg nem lenne sok ellenkező. Többségük valószínűleg csöveseknek is több pénzt ad egy év alatt.

Az Intel 2018. 3. negyedéves bevétele 16 milliárd dollár volt (forrás: intc.com). Ez azt jelenti, hogy az Intel negyedéves árbevételének 0,2%-ából kijönne az előbb levezetett 1 éves driver írás, akár 387 senior fejlesztővel. Ennek valószínűleg a tizede is elegendő lenne egy Windows 10 chipset, grafikus és hálózati kártya driver elkészítéséhez, teszteléséhez. Tehát, a negyedéves bevételének jóeséllyel még a 0,1%-át sem vinné el egy Windows 10 driver írás. Ezzel szemben a 40 millió felhasználónak mai áron is legalább 100-150 dollár szükségeltetik, hogy legalább egy harmadik generációs használt asztali gépet vagy laptopot beszerezzenek, amelyre elérhetőek támogatott Intel driverek Windows 10-re. Ez 40 millió felhasználónak összességében 6 milliárd dollárjába kerül. 75 millió embernek pedig 11,5 milliárd dollárba. Ekkora kárt okoz az Intel a piacnak, illetve a társadalomnak, ami amúgy a bevételének ezredrészéből elkerülhető lenne. És akkor az okozott környezetszennyezés, elektronikai-hulladékgyűjtés költségét még nem számoltuk bele.

A fentieket tekintve, az Intel egy undorító, mocskos, rohadt szemét, arrogáns nagyvállalat, aki az erőforrásainak apró töredékét sem hajlandó arra fordítani, hogy a még mindig működő, a Windows 10 követelményeit jócskán túlteljesítő termékeit tovább használhassák, ugyanarra a célra, amire előtte, egy újabb operációs rendszerrel. Persze, védd csak nyugodtan őket, és kötelezően kizárólag az ő érdeküket szemlélve alkoss véleményt. Már kezdem valamelyest megszokni.

Nem vagyok Windows 10 felhasználó és nem is leszek az. Második generációs Intelem sincs. Miért fizetnék egy olyan rendszerért, amit nem használok és nem is akarok használni? A 75 millió embernek egy jelentős része viszont biztos, hogy hajlandó lenne fizetni 1 dollárt azért, ahogy ne kelljen kidobni a gépét és átállhasson rajta Windows 10-re. Az alapproblémát remélem megértetted.

Oké. Ezt értem.

Ami nem világos számomra, hogy miért értelmezed direkt félre így, hogy azzal próbálod igazolni az Intel arroganciáját, hogy se neked, se nekem nincs szükségem Windows 10 driverre 2. generációs Intelhez úgy, hogy nekem még 2. generációs Intelem sincs.

75 millió embernek van Sandy Bridge gépe. Ha az lenne a kérdés, hogy a meglévő gépükön a Windows 10 futtatásáért fizetnének-e egy dollárt, szerinted hányan nem fizetnének, akik amúgy szeretnének Windows 10-et használni?

Jah, kicsit sem érdekel a "intel arroganciája" mert az nem valaki, hanem egy cég, ami értelme az "extraprofit".
Örök érvényű igazság, hogy nem kell megvenni, el lehet menni a konkurenciához.

Szerintem senki sem fizetne, mert ki az a elmebeteg, aki önként használna windows 10-et, ha van más alternativa? :P

Örök érvényű igazság, hogy nem kell megvenni, el lehet menni a konkurenciához.

Nagyszerű. Ha pedig nem lenne oligarcha, akkor létezne is valódi konkurenciája. Nem mellesleg, arra sincs semmi garancia, hogy a konkurencia nem lesz arrogáns. Törvényben kéne garantálni, hogy a társadalomnak nagyobb veszteséget okozó üzleti manővereket ne léphessék meg, vagy a gatyájukat is kifizessék, ha mégis megteszik.

Elég optimista azt gondolni, hogy az összes eladott sandy még használatban van. Itt ~8 éves eszközökről beszélünk. Jelentős részük már elektronikai hulladék és nem csak azért, mert nincs rá újabb win oprendszer, hanem mert elfáradtak a komponensek, vagy egyszerűen modernebbet vettek, mivel azok kisebbek, kevesebbet fogyasztanak, többet tudnak.

Desktop gépbe pedig elegendő egy olcsó, akár használt, legalja videokártya és megy tovább az élet a legújabb rendszerrel is.
Notebookból, ahol van dedikált vga is, ott nincs probléma. Ahol nincs, az pech. Bár némelyik gépnél olcsóbb egpu megoldással lehet hekkelni, de végülis képet ad, csak 3d és video gyorsítás nincs vele.

De mondjuk legyen... üssünk a hasunkra, mondjuk van annyi sandy felhasználó, aki _ha_ fizetne mondjuk 10 dolcsit, hogy legyen drivere, ami kifutna 10 fejlesztőt (és irodát és felszerelést és szoftverlicenszeket...). (*: 1 dolcsiból maga a fizetés költsége, adminisztrálása is kb el is vinne mindent).

Van bárhol olyan értelmes vállalkozó, aki azoknak készítene terméket, akik 8 éves gépet használnak muszájból? Mert hobbistából nincs olyan sok, hogy arra lehetne építeni.

Ha akkora szükség van erre, ott a linuxos driver nyílt forrása, inteles mérnökök is dolgoznak rajta, a wikipedia szerint 20-30 ember. https://01.org/linuxgraphics
Ennyi erővel lehetne írni nyílt forrású win drivert is - ha van rá sokaknak igénye.

Ja, persze, készítsenek open-source drivert. Amit úgy próbálna eltaposni az Intel az elmaradt haszon miatt, hogy kő kövön nem maradna az ezzel foglalkozó open-source fejlesztők életében. Linuxot nagyjából 10-20 millió ember használ összesen desktop célokra és a drivere csak azért open-source, hogy a fejlesztés költségeit ne 100%-ig az Intelnek kelljen állnia, írja meg helyettük inkább a közösség, ha használhatót akar. Windowst úgy másfél milliárd ember használ. Ebből 75 millió embernyi új hardver esne ki a megírt driverek miatt. Ha esetleg az open-source driver a régebbi (Sandy Bridge) előtti hardverekkel is kompatíbilis lenne, az Intel extraprofit-vesztesége még nagyobbra rúgna, befektetőék pedig megparancsolnák, hogy a jogi osztály valahogy (mondjuk polgári perrel, elmaradt haszonért, vagy szabadalmi eljárással) nyírja ki a fejlesztőket.

"Jelentős részük már elektronikai hulladék és nem csak azért, mert nincs rá újabb win oprendszer, hanem mert elfáradtak a komponensek, vagy egyszerűen modernebbet vettek, mivel azok kisebbek, kevesebbet fogyasztanak, többet tudnak"

Mondjuk a 2012-es Xeonom (amit szeret Hajbi folyamatosan a fejlődésmánia és a környezetszennyezés csúcsának beállítani) köszöni szépen jól van az egész géppel. Persze, az már akkor ki lett bélelve szépen, cserébe most is gép.

(Ok, VGA kártyát cserélni kellett az előző elhalálozása miatt.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem az a kérdés, hogy egy-egy embernek még megvan-e a régi gépe, főleg itt a balkánon. Egy t430-ról írok, amit három éves korában vettem, három évvel ezelőtt és még valószínűleg évekig használok (mivel kimaxoltam, tartalék gép/alkatrész is van és dokkolók, tápegységek is, plusz egpu megoldásom is hozzá).

A korábbi notijaimat is használtan vettem. Azért tudom olcsón megvenni a nekem megfelelő gépet, mert a nyugateurópában lecserélték már és azokat hozzák ide hozzánk. S amikor vettem a t420, t430, t440, t450 közül ez tűnt számomra a legmegfelelőbbnek, s azért lett ez a szinte azonos t420 helyett, mert már 3 éve is ismert volt, hogy nem lesz sandy-re támogatás win10-re. A t430-ra máig aktív a support, 27 Feb 2019 a bios dátuma (bár a t420-ra bios update még előfordul).
Plusz nekem jobb volt a szerelhető, bővíthető megoldás, mint az ultrabookos újabb.

"A 75 millió embernek egy jelentős része viszont biztos, hogy hajlandó lenne fizetni 1 dollárt" Aha. Ezt az állításodat mire alapozod? mert saját magadra biztosan nem, ez az egyik probléma. A másik, hogy hogyan oldanád meg a dolog pénzügyi oldalát? Milyen formában fizetnék az emberek ki, milyen módon működne az adózási része (ÁFA, meg épp ahogy adott országban hívják), milyen plusz jogosultságot kapna az, aki fizet, ahhoz képest, aki nem, ezt hogyan tartanád nyilván... Tudom, számodra felfoghatatlan sok pénze van az Intelnek (is), oldja meg. De ebből a "fizető nézőnként" egy dolcsiból kell ezt is megoldani. Ja, és melyik ősi lapkakészletig visszamenőleg oldja meg a driver kérdést? Miért csak addig?

Tfh. minden 10. ember fizet 1 dollárt, ami szerintem erős felülbecslés. Átlag programozói fizetés $61k USD, az azt jelenti, hogy 123 ember egy éves munkáját fizeted meg, amiben nincs benne az iroda meg semmi. Végül is működhet, csak erősen kétlem, hogy egyáltalán minden 100. user fizetne egyáltalán évi egy dollárt, hogy megoldjanak olyan problémákat, amiket újabb rendszerekben már vagy megoldottak vagy folyamatosan oldanak meg.

De természetesen semmi nem akadályozz meg, hogy elkezdj kalapozni és egyezkedni a Microsofttal.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Gondolom úgy értetted, hogy az Intellel.

A $61k eszmefuttatásod viszont nem változtat az alapproblémán. Hogy az Intel egy negyedéves bevételének ezredrészéből meg tudná támogatni az ügyet. Mégse teszi, cserébe nagyságrendekkel több kárt okoz vele a társadalomnak és a környezetnek.

"az Intel egy negyedéves bevételének ezredrészéből meg tudná támogatni az ügyet" - de az a bevétel _nem_ az általad támogatni kívánt termék árából származik, az a pénz, amit azért fizettek a vásárlók, már "elfogyott" a termék tervezésétől a support befejezéséig terjedő időszak költségei miatt. Vagy úgy gondolod, hogy a mostani termékek vásárlói (is) fizessék a régi termékek támogatási költségét, ha a régi vásárlók nem teszik?