Tudósok az 5G őrület ellen

Egy 2017-ben megalakult, mérnökökből, tudósokból és értelmiségiekből álló csoport arra kéri az EU-t, hogy állítsák le az 5G hálózatok kiépítését, amíg nem sikerült azonosítani annak valós egészségügyi kockázatait egy, a hálózat kiépítésében érdekeltektől független vizsgálatban. Az alapproblémát az jelenti, hogy a sok különálló eszköz egy cellán belüli forgalmazására optimalizált 5G sokkal sűrűbb cellafelosztást igényel, amit csak tovább súlyosbít a 3 GHz-es frekvenciatartomány hullámterjedése, ugyanis hasonlóképpen nem fog átmenni a vastag falakon, mint ahogy a WiFi sem, így még sűrűbben kell majd, szinte minden oldalról lefedni a házakat, lakásokat, köztereket. Ez egyértelműen megnövekedett rádiófrekvenciás háttérsugárzást jelent majd a mikrohullámú tartományban, mely nem igazán arról híres, hogy az egészségre jótékony hatást gyakorolna.A rövidtávú profitcélok hajszolásában érdekelt mobilszolgáltatók természetesen (értsd: önző üzleti érdekeiknek megfelelően) nyilván mit sem törődnek majd olyan kockázatokkal, melyek minimum középtávon, de inkább csak hosszabb távon okozhatnak megbetegedéseket. Valami hasonló leszaromtablettát vettek be a hírközlési hatóságok is. Hazánkban is már tavaly megkezdődött a frekvenciák kiosztogatása, a szokásos innovációs, technológiai sokszínűséges marketing bullshittel megspékelve. A jelenleg kialakult helyzet kísértetiesen emlékeztet az atomkorszak első időszakára, mikor fittyet hányva az emberek egészségére, illetve a technológia egészségügyi kockázataira, halomra robbantgatták fel az atombombákat Las Vegas mellett, amiből az ottani pénzemberek turistalátványosságot csináltak, és hatalmas összegeket kaszáltak be az oda látogatóktól, miközben gyakorlatilag megbetegítették őket. Isten tudja, hány tízezer, százezer ember fizetett az életével ezért hosszú távon. Mindenképp hasonló a történetben, hogy a mobilszolgáltatókat rohadtul nem érdekli a technológiájuk emberekre, vagy a minket körülvevő élővilágra gyakorolt káros hatásai, még akkor sem, ha a tudósok is egyetértenek abban, hogy káros. Multiékat az érdekli, hogy minél hamarabb kész legyen, és minél több profitot beszedhessenek a tapicskoló birkáktól, akik szerint okostelefon nélkül nem élet az élet. Vagy legalább is, akikkel ezt elhitették az agresszív reklámhadjáratokon keresztül és a pszichikai függőséget okozó alkalmazások (pl. Facebook) termékkapcsolásával.

Az is érdekes, hogy a magyar tech-lakájmédia nem tűnik késznek vagy hajlandónak tényszerű, a bulvárnál valamivel színvonalasabb cikket lehozni ebben a témában. Persze, ez egy új iPhone-ról vagy Samsung Galaxy-ról szóló cikkeket gyűjtő ajánló mellett nem is igazán meglepő. Mindezért kiemelten ajánlott elolvasni az eredeti felhívást és az abban leírtakat.

http://www.5gappeal.eu/scientists-and-doctors-warn-of-potential-serious…

A rádiófrekvenciás sugárzásoknak való kitettségen túlmutat, hogy az 5G esetében sem csak a fizikai egészségről van szó, hanem egy olyan tendencia csúcsra járatásáról, ami egy egész generációt tett lelki beteggé, okostelefonfüggővé, divatmajommá és idegenített el a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatoktól vagy akár a saját józan eszüktől. Lehetővé tette, hogy a technológiát hirtelen (átfogó tanulási folyamatokat nélkülözve) adoptáló felhasználókból egységsugarú digitális fogyasztókat neveljenek, mindeközben a gatyájukat kifizettetve, a privát szférájukat és a felhasználói szabadságot lábbal tiporva. Az 5G kiváló táptalaj lesz az Internet of Things nevű tech-oligarchák uralta szépújvilághoz is, ahol az embernek nem hogy privát szférája nem lesz, de nagyjából az életvitelével kapcsolatos dolgok feletti döntési szabaságát is elveszíti, hiszen úgy fognak élni, ahogy az okos eszközök ezt előírják, mindezt nyilvánvalóan öncélú üzleti érdekek mentén, ahogy már eddig is megszokhattuk.

Amikor az okosautó majd a McDonald's-hoz önvezet, mert ők többet fizettek (értsd: kartelleztek) érte az autógyártónak. Amikor az okoskonyha és az okoshűtő helyettünk rendeli meg a termékeket, amit az okosdrón hoz majd ki, emberi beavatkozás nélkül. Amikor az okostévé és a rajta futó szolgáltatók eldöntik helyettünk, hogy milyen sorozatot akarunk látni (értsd: milyen sorozattól érdemes minket függővé tenni, a további előfizetési díj beszedésének érdekében), korábbi nézői szokásaink alapján. Amikor az okostelefon automatikusan megrendeli majd saját maga soron következő szériáját. A végtelenségig lehetne sorolni az üzleti arrogancia a kényelem illúziójával, mint fegyverrel támadó, társadalomellenes gyakorlatait. Legyen elég annyi, hogy én nem szeretnék ilyen világban élni.

Az elbirkásított csődület éllovasai (értsd: early adopterek) és a véleményúttörők persze itt is majd bőven meglesznek. Itt is meglesznek azok a konzumidióta mintapolgárok, akik majd ki ha én nem stílusban megmondják, hogy nekik igenis szükségük™ van okoshűtőre, mert "a faszom se fog szarakodni a bevásárlólistával". Akik barlanglakónak fogják azokat nézni, akik képesek memorizálni a hűtőjük tartalmát és beérik egy kellemes telefonbeszélgetéssel a barátaikkal, 0-24 Messengeren való csüngés helyett. Akik arra lesznek büszkék, hogy mit nem tudnak, pl. nem tudják, mit tárol a saját hűtőjük, a saját otthonukban, mert a hűtő helyettük tudja. Aztán majd jön a mindent elsöprő, megkérdőjelezhetetlen kifogás, hogy annál többet tud dolgozni, meg annál többet foglalkozik a gyerekeivel, ami kimerül egy családi Netflixezésben az okostévén, ahol ha épp unalmas film megy, a gyerekek nekiállnak tapicskolni az okostelefont, mert "épp most írt vissza a haverom, meg a csaj aki tetszik". Szükségük™ lesz majd okoskonyhára, mert szeretnék azt a látszatot kelteni a családnak, hogy ők készítették el fáradságos munkával a finom reggelit, vacsorát (értsd: aromákkal és ízfokozókkal teleadagolt feldolgozott ételek, melyeket általában élelmiszeripari oligarcháktól vásárolnak). Szükségük™ lesz okosWC-re, mert milyen undorító már a saját szarodat letakarítani róla, inkább takarítsa le ő maga, meg ha bent ülsz se kell unatkoznod, amikor a WC-ajtón vetítik ki a reklámot, hogy épp milyen okostelefont, meg önvezető autót érdemes™ megvenned, még az idén.

Jó kérdés továbbá, miért akarunk egy életképtelen társadalmat felnevelni, akikkel elhitetjük, hogy úgy lesznek a leghatékonyabbak™, a legsikeresebbek™, ha már azt sem képesek megjegyezni, mi van a hűtőben és mit kell otthonra vásárolni. Az én szimbolikámban az 5G sokkal inkább a tech-oligarchák uralta digitális analfabéták robotizált utópia társadalmához vezető utat jelenti, mintsem bármiféle valódi fejlődést.

Hozzászólások

"Legyen elég annyi, hogy én nem szeretnék ilyen világban élni."

Az egyik, talán legmegvalósíthatóbb megoldás az öngyilkosság. Ne várd, hogy egy okosdrón tegye meg!

Ez az írás teljesen olyan, mintha egy okosWord állította volna elő...

Vagy hülye.
Ez nem más, mint a társadalmi fejlődés egyszemélyes sárdobálója. Bár nem is igazán értem, miért retteg az 5G-től. Az XP-i úgyis bambán fognak bámulni, milyen igény is érkezik az adatok lementésére a hálózat felől, hiszen a HDD-k, amiket kezelni tud, csak egymillióval lassabb adatmentésre képesek.
Addig, míg kiadja itt a dühét, addig jó. Ha majd hajbazer a hisztit átváltja C4-re, akkor lesz a baj.
Amúgy meg joga van hozzá.

Ez nem más, mint a társadalmi fejlődés egyszemélyes sárdobálója.

Ha társadalomfilozófiai szempontból tekintjük, továbbra sem a fejlődéssel van baj, hanem az erőltetett növekedéssel és a társadalom technológia általi végtelenségig való elkényelmesítésével, olyan szintekre, ahol az már messze nem egészséges. Itt pedig nem csak a rádiófrekvenciás sugárzás okozta ártalmakról van szó, hanem az eltorzult, illuzionális reklámvalóságról, amiben az okostelefongenerációk felnőnek, a túlhajszolt, egyre több fogyasztásra és egyre több (kiegyensúlyozott élethez felesleges) technológia adoptációjára rávett emberről, a túltermelés-túlfogyasztás közbeni környezetszennyezésről.

Bár nem is igazán értem, miért retteg az 5G-től.

Leírtam. El kellett volna olvasni. El kellett volna gondolkodni rajta, lehülyézés helyett. Mivel én is nagyvárosban élek, az én egészségemre is hatással lehet. Mivel nem holmi oltásellenes-laposföldes-chemtrail-es emberek állítják, hogy egészségre káros lehet így teletűzdelni 5G átjátszókkal az összes nagyobb várost, így nagy valószínűséggel joggal van félnivalóm nekem is. Nem beszélve arról, amikor majd már nem lehet sem készpénzzel, sem külön bankkártyával fizetni a boltban, csak a Google-Apple által lehallgatott, monitorozott okostelefonnal. Az is eléggé hatással van rám.

Az XP-i úgyis bambán fognak bámulni, milyen igény is érkezik az adatok lementésére a hálózat felől, hiszen a HDD-k, amiket kezelni tud, csak egymillióval lassabb adatmentésre képesek.

SSD-t használok és minimum 175 MB/s-sel tudok róla olvasni, meg tudok rá írni. Ez bőven elég arra, hogy megfelelő Internetkapcsolattal akár 23,4 másodperc alatt le tudjak tölteni és meg tudjak nézni egy Full HD filmet, vagy hogy szöveges és képi információkat be tudjak szerezni az Internetről. Mondanom sem kell, hogy ennek a tizede is bőven elég. Az XP-nek pedig nincsenek elméleti határai az adatátviteli sebességet illetően. Ramdisken lazán az 5G által ígért sebesség fölött tudok írni, illetve onnan olvasni.

Addig, míg kiadja itt a dühét, addig jó. Ha majd hajbazer a hisztit átváltja C4-re, akkor lesz a baj. Amúgy meg joga van hozzá.

Nem. Nincs jogom C4-re váltani. Nincs jogom tömeggyilkosságot, illletve terrorcselekményt végrehajtani. Ahogy neked sincs semmiféle erkölcsi alapod ilyenekkel riogatni.

A törvényi ítélkezés utólagos. Akármit megtehetsz, amire képes vagy, az más kérdés, hogy nem szabad.

A törvény szerint nincs jogom elvenni más emberek életét, vagy megfélelmlíteni őket C4-gyel való robbantgatással. Tehát végső soron nincs ehhez jogom, tehát nekem teljesen mindegy, mennyire vagy anarchista, én ezt így értelmezem.

Örülök, hogy a tömeggyilkosságot és a terrorcselekményt felhoztad, mert én nem említettem.

Nem én jöttem a C4-gyel, bocsi.

Szóval, ezekre készülsz? Hmm?

Nem. Ez a kérdés csak a te kis médiavalóság által eltorzított FUD fantáziádban vetődik fel.

"Mivel nem holmi oltásellenes-laposföldes-chemtrail-es emberek állítják, hogy egészségre káros lehet"

Valójában de.
Még csak nem is állítanak, csak azt mondják, lehetséges, hogy… Igaz, hogy ami lehetséges, azt már mondták a 4G-nél, a 3G-nél, a GSM-nél, a tévénél, a rádiónál is. Mégsem sikerült valójában soha igazolni. Ha viszont a soha be nem bizonyosodott lehetségesre alapoztak volna korábban, akkor neked ma nem lenne lehetőséged terjeszteni a vélt igazad.

Valójában de.

Valójában nem. Egy potenciális veszélyre hívják fel a figyelmet, ami korábbi megfigyelések és vizsgálatok alapján tudományosan sejthető, de még senki nem tudta stabilan igazolni se pro se kontra. Az 5G hálózatok elindítása az egészségre káros hastások alapos vizsgálata nélkül innentől felelőtlen hazárdírozás a profit érdekében. Ettől függetlenül, egészen nyugodtan felveheted velük a kapcsolatot és megmagyarázhatod nekik, hogy nem jobbak az oltáselleneseknél. Majd egy Cc-t küldj róla, szeretnék jót röhögni várható felsüléseden.

Igaz, hogy ami lehetséges, azt már mondták a 4G-nél, a 3G-nél, a GSM-nél, a tévénél, a rádiónál is.

Szokásos fejlődésmániás maszlag: Fogj a múltból egy már, a torkokon lenyomott technológiát, amit kifogásoltak valamilyen szempontból, amiből nem lett (még) baj, aztán hitesd el mindenkivel, hogy itt is csak erről van szó, tehát nem lesz baj. Ha elolvastad volna az oldalon található gyűjteményt, akkor tudnád, hogy nagyságrendekkel magasabb a kockázat az 5G esetében, mint a 2G, 3G, 4G esetében.

Ha viszont a soha be nem bizonyosodott lehetségesre alapoztak volna korábban, akkor neked ma nem lenne lehetőséged terjeszteni a vélt igazad.

De igen, lenne, mert bedugnám a netkábelt a gépbe. És ha csak az okostelefonfüggőséget tekintjük, sokkal egészségesebb, emberibb léptékű világban élnénk jelenleg.

Harmful effects of RF-EMF exposure are already proven

Over 230 scientists from more than 40 countries have expressed their “serious concerns” regarding the ubiquitous and increasing exposure to EMF generated by electric and wireless devices already before the additional 5G roll-out. They refer to the fact that ”numerous recent scientific publications have shown that EMF affects living organisms at levels well below most international and national guidelines”. Effects include increased cancer risk, cellular stress, increase in harmful free radicals, genetic damages, structural and functional changes of the reproductive system, learning and memory deficits, neurological disorders, and negative impacts on general well-being in humans. Damage goes well beyond the human race, as there is growing evidence of harmful effects to both plants and animals.

Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10669-011-9307-z
Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928468009000030

Persze, védd csak nyugodtan multiékat. Meg oltásellenesezz tovább.

LOL, olvastad is a cikkeket, vagy csak úgy felvágsz vele.

Az elseiver-es cikk (2. cikk) egy irodalomkutatás, ahol viszonylag kis mintás statisztikai kutatások voltak, ezeket fűzték egybe. Ezek többségében állatokon való megfigyelések voltak. Pl fehér gólya, amit mondjuk mágneses sugárzás amúgy is megzavarhat.

A springer-es cikk(1. cikk) már érdekesebb. Itt patkány kísérlet volt. A minta nagysága (16-os group-ok) nekem kicsinek tűnik, de lehet elég ilyennél.
viszont a cikkből idéznék: "were not sig- nificantly different from the control group."

Legalább normális cikket linkelnél, ami a te igazadat támasztja alá.

Amikor a freont felfedezték, milyen jó volt, hogy megoldódott a mesterséges klimatizálás. Csak 40 évvel később jöttek rá, hogy nem is olyan kerek az a történet. Az igaz, hogy akkor a tudósok nem figyelmeztettek előre. A múlt hibáiból akkor is tanulni kellene, főleg, ha szakértők is ezen a véleményen vannak. Legalább egy hatásvizsgálatot megérne.

Ami csak akkor van így, ha kellően arrogáns módon és a körültekintést elspúrkodva erőltetsz rá egy technológiát egy egész társadalomra, a kényelem illúzióját ígérve. Ez történt a freon esetében is és csak azért került betiltásra, mert volt alternatívája. Ha nem lett volna, a mai napig fontosabb lenne a dezodorfújkálás (értsd: a társadalomnak illatanyagok illúziókeltésével való kényszerű megfelelés) és az új™ hűtőgépek vásárolgatása (a régi kidobása mellett), mint az ózonlyuk. Ahogy a klímaváltozásnál is fontosabb az olajpöfögtetés, az energiapazarlás és a konzumer szemét gyártása.

Azért gondold át általánosabban azt, amit leírtam... Bár ezek után nem vagyok benne biztos, hogy menni fog.
Ja, a freonnal az volt az elsődleges baj, hogy a használat során a gázvesztéssel nem törődtek kellő mértékben - ma is dolgoznak olyan ipari gázokkal nem kevés helyen, amiknek a levegőbe kerülése minimális mértékben sem kívánatos - és meg tudják oldani, hogy ez rendben is legyen.

Nem ez volt az elsődleges probléma. Az volt a probléma, hogy minden tömegcikkbe azt rakták, ahol a jól sűríthetőség volt a cél. Például a dezodorokba is, ahol egyértelmű a gázveszteség. A hűtőgépekből se jött volna ki, ha nem konzumerista alapon dobatják ki a régieket és vetetik meg az újakat.

A dezodorokkal más gond is van, de ha elmész pl. Japánba egy vidéki kisebb városba, ott nem is kapsz ilyet sőt, full hülyének néznek ha ilyet használsz (egyébként tök jogosan). Ők tisztában vannak a veszélyeivel. Mi nem, mert a reklám nem arról szólt. Sőt, a hülye japánok langyos vizet isznak evés után, hogy segítse az emésztő enzimek megfelelő működését. Mi jeges kólát, mert a reklám szerint az is milyen jó, a tudósok különben sem bizonyítottak semmit és nincs is betiltva. Ja tényleg, hisz a cigi is egészséges még vásárolhatsz is belőle. Ugye milyen jófej ez a kormány? A sugárzást ráadásul ingyen kapod, még kérni sem kell. Már csak egy mobilt kell szerezni hozzá.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A dezodorokban az a legnagyobb vicc, hogy a szódabikarbóna a leghatékonyabb szagtalanító. Egy csipetnyit kell bedörzsölni nedves bőrre. Nekem jobban hat mint bármi más, pedig végigpróbáltam szinte mindent.

Egy negyedkilós zacskó kb 200 Ft. Ez egy fél életre elegendő mennyiség. És teljesen környezetbarát élelmiszeripari alapanyag.

A dezodorban levo hajtogaz nem a szagtalanitas miatt van. :) nem a szagtalanitas hatekonysagaval van gond, hanem a hajtogaz legkorre gyakorolt negativ hatasaval. A szagtalanitasra viszont tok jo a golyos dezodor, annak nincs karos hatasa a legkorre.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tudod, az lesz most is, mint általában. Majd ha jól megnövekszik valami betegségráta, és mindenkinek meg a kutyának is hullani kezd a szőre, akkor majd lesz mérgezett egér futkosás, és tanulmányok és tüntetés. Most csak lehurrogás van.
"Majd akkor átmegyünk a hídon..." - már aki.
Persze nem tudom most mi lenne a jó megoldás. Kinek kéne rá figyelni, finanszírozni pártatlan és megbízható kutatásokat.

Egyértelmű, hogy mind a frekvenciák kiosztása, mind a lakosság megvédése az ártalmaktól az állam feladata. (Persze a szervein keresztül) Ezért a kutatást is az államnak kellene elvégeznie úgy, hogy maga finanszírozza, nem pedig azok a cégek, akik szolgáltatni, tehát profitálni szeretnének belőle.

Ez persze teljes utópia, mert az állam képtelen arra, hogy független kutatást finanszírozzon a korrupció miatt. Ami nem magyar találmány, hanem mindenütt jelen van a világon. A fránya korrupció az, ami miatt én ezen tanulmányok eredményét csak nagyon kétkedve fogadom el, akármit is hoznak ki eredményként.

Userként teljesen logikus hozzáállás az újtól való félelem, a múlt bebizonyította, hogy sok esetben a gyanakvóknak volt igaza. Például ott van a sugárzó anyagok korai használata, a röntgen sugárzás használata, stb. A maga idejében ezek is menő dolgok voltak, aztán pár évtizeddel később nagyon szigorú keretek közé terelték őket.

Rengeteg egyéb példa is van arra, ami divatos lett, pedig káros, de ezeket nem kezdem sorolni, mert még nem közismertek, és egyből megkapom, hogy alusipkás vagyok :-).

Ha userként mérlegelem a veszélyt és a hasznot, akkor számomra a 3G is több mint elég, ezért a haszon oldalán semmi nincs. (Elismerem, hogy másnak lehet hasznos, nekem nem az.) Esetleg, ha néha szükségem lenne nagy sávszélre, akkor arra az időre aktiválnám az 5G-t, egyébként visszabutítanám 3G-re, esetleg még az alá is a készülékemet. (Van/lesz erre lehetőség?)

Azt viszont egyáltalán nem akarnám, hogy a házam közelébe kapjunk egy szolgáltatói antennát. És mivel kisebbek a cellák, ezekből egy csomó új kell, sokan fognak kapni újat a házuk előtti villanyoszlopra. Teljesen jogos, ha valaki nem örül ennek. Miért örülne? Csak baja lehet belőle, de nem nyer semmit.

Teljesen jogos, a független kutatást igénye. Mindig a megrendelő érdekeit fogja szolgálni a kutatás. Az nem csak az állam, hanem az egyébként független egyetemek se megbízhatóak, ugye mennyire örülünk amikor egy egy egyetemnek sok sok pénzt ad egy cég. Teljesen más társadalom kellene ehhez egy ezt támogató országgal, pl jövedelem adóból +1% aki viszont ezt elfogadja máshonnan nem fogadhat el pénzt.

5G meg el fog jönni, semelyik állam nem mer kimaradni mert akkor lemarad. (hogy miről az egy más kérdés)

Mert azt te választod. Nem az állam. Nyilván az állam el tudja ezt is téríteni, lásd ki számít egyháznak. De alapvetően szerintem működik, pl. ameddig iskolás a gyerek addig akár az iskola alapítványát is támogathatod, ezzel nem hiszem hogy olyan jelentős gond lenne.

Ne keverjük a 20.sz eleji viszonyokkal a mostaniakat! Ha bizonyítható (azaz megbetegedésekkel mérhető) az 5G káros hatása, akkor akkora büntit kapnak a szolgáltatók, hogy belezöldülnek. Tehát egyáltalán nem érdekeltek az eredmények eltusolásában.

Az 5G frekvenciái nem ionizálnak, ami a roncsolás fő oka lehetne. Mikrohullámú sütők is csak nagy energia esetén melegítenek, amik 5G esetén szóba sem kerülhetnek. Kockázata még ezek ellenére is lehet. Ott van többek közt a WHO, ami kimutatta, hogy nem kizárható a mobilhasználat miatt a rák kockázatának növekedése.
https://www.androidauthority.com/5g-dangers-895776/
Ehhez azért tegyük hozzá, hogy vészhelyzetben a mobil hiánya sok nagyságrenddel jobban növeli az egészségügyi kockázatokat.

Az 5G egyébként technikailag elég problémás. Például ha bemész a házba vagy a mobilt a kezedbe fogod.
https://www.androidauthority.com/what-is-5g-mmwave-933631/

A részleteket nem tudom, de ha nincs 5G-re szükséged, azaz kicsi az adatátviteled, akkor elvileg nem fog ezerrel sugározni a telefonod. Mi a fenének merítené az akkumulátort? És mi a fenéért nyomná a torony beléd a jelet a hullámformáló antennájáin, ha nem kell?

Az 5G alapvetően nem mobilozásra van kihegyezve. Sem a GMail sem a HUP nem igényli. Inkább a komolyabb szórakoztatóipar (VR, AR, felhőben futó játékok), bár itt a tégla/betonfalak problémát okoznak. Valamint az ipari (MI + egyéb adatgyűjtés) és közlekedési eszközökhöz kell.

Oké, pongyolán fogalmaztam. Nyilván melegít, de az általa okozott melegedés nem összemérhető a többi hőforrással, pl. napsütés, kocogás okozta kimelegedés, Híradó nézés, ruházat vagy akár maga a mikrohullámú sütő, ami korántsem tökéletes Faraday-kalitka. Lényegében a bőröd visszatükrözi vagy elnyeli. Adataim nincsenek, WHO és társainak remélem igen.

A GSM tartomány sem ionizál, sőt még csak nem is nagyon melegít, viszont kimutatták, hogy a vér-agy gát sejtjei föllazulnak, és a vér-agy gát átjárhatóvá válik. Amennyire én tudom, ez fejfájást és alvászavarokat okoz. Valami svájci tanulmány rémlik, amiben GSM állomások közelében lakó embereket vizsgáltak. Most lusta vagyok ráguglizni.

Engem érdekel, hogy mik ezek a káros dolgok.
Küldtem egy email-t a kapcsolat füllel a profilodon, de szerintem nem küldte el rendesen, mert kaptam egy hibaüzenetet emailben:

tárgy: "Undelivered Mail Returned to Sender"


This is the mail system at host hup.rackforest.hu.

I'm sorry to have to inform you that your message could not
be delivered to one or more recipients. It's attached below.

For further assistance, please send mail to postmaster.

If you do so, please include this problem report. You can
delete your own text from the attached returned message.

          The mail system

<[...]@disroot.org>: host disroot.org[178.21.23.139] said: 553 5.7.1
  <[...]@disroot.org>: Sender address rejected: not logged in (in reply to
  RCPT TO command)

"ha kellően arrogáns módon és a körültekintést elspúrkodva erőltetsz rá egy technológiát egy egész társadalomra"

De hát azt kellene tudomásul venni, a hatalmi kontroll szükségszerűen diktál. Az globális emberi társadalom magas létszáma, a globális probléma-kezelés és a vele szembeni határozott kontroll igénye szüli az újabb technológiák lenyomását a torkunkon. (5G + Starlink globális műholdas internetszolgáltatás, mobil eszközök, okos otthon, gépjáművek autonom vezetése, drónok, stb., nem kényelmi okból születnek "birkáknak". - De globális hatalmi struktúrák kikerülhetetlen eszközrendszereként igen.)

Igen, vagy egy újabb példa: a műanyagok óriási mértékben elterjedtek -> ez generált egy hatalmas szemétproblémát, majd a "lebomló" műanyagok révén egy műanyag-mikroszemcsékkel telített táplálékláncot. Most már látszik, hogy k* nagy baj lesz ebből, de a technológia általánossá vált, itt már nagyon nehéz rövid távon megállítani.
"Minden varázslatnak ára van." Csak ezt az árat utólag tudjuk meg.

Az SSD-kben nincs igazad. Az XP is kezeli őket, persze korlátokkal. Először is nem szabad őket XP-vel particionálni (CHS eltolást alkalmaz 1024K-s eltolás helyett, így nem kompatibilisek az SSD 4K-s vagy 16K-s lapméretével), hanem 3rd party alklmazással, meg a fájlrendszer automatikusan TRIM-elését nem támogatja az XP kernel, de ez 3rd party szoftverekkel manuálisan pótolható.

A GPT-t, UEFI-t, NVMe-t valóban nem kezeli az XP. De a SATA3-at MBR-rel, Legacy BIOS boottal igen.

De tény, hogy XP-t nem használnék már. Nem tudja hatékonyan kezelni a modern hardvereket, nincsenek már hozzá driverek, régi kernelarchitektúra, nem jó az erőforráskezelése, biztonságilag is kuka már. Sok progi újabb verziói el sem indulnak már rajta. Egyszerűen önszopatás már használni, és cserében nem nyújt érdemi előnyt, amiért érdemes lenne bevállalni, még gyenge gépen sem.

Az XP ma már csak offline retrózásra való, pl. legacy hardveren régi XP-s, Win9x-es játékok futtatására, amik nem mennek normálisan modern rendszereken (vagy inkompatibilitás vagy driverhiány miatt), és/vagy nem akar az ember emulációs, virtualizációs overheadet, meg szintén offline legacy alkalmazások futtatására (de ebben a szerepkörben inkább emulálva, virtualizálva ajánlott). Fő gépre, napi szinten, online használatra, meg productionre komolytalan már. Egyszerűen ez már csak felesleges mánia, meg lelki nyomorékság, hogy pár ember képtelen elengedni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A GPT-t, UEFI-t, NVMe-t valóban nem kezeli az XP.

A GPT-t kezeli az XP. Windows XP x64 out-of-the-box kezeli. 32-bites XP-hez van Paragon GPT Loader, amivel alkalmassá válik a GPT-vel particionált meghajtók kezelésére. Külső winchester esetében bőven vannak olyan adapterek, amik címfordítást csinálnak és az oprendszer 4096 bájtos szektormérettel fogja látni a diszket, így nem kell rá GPT, mert MBR-rel is elpartícionálható egészen 16 TB-ig. UEFI-nek és NVMe-nek pedig egyáltalán nem látom értelmét kezelni. Semmi baj nincsen a BIOS MBR-rel azonkívül, hogy több mint 20 éves. Ami csak fejlődésmániáséknak probléma, és nekik sem gyakorlati, hanem elméleti, illuzionális probélma, mert nem érzik magukat menőnek™.

Egyszerűen önszopatás már használni, és cserében nem nyújt érdemi előnyt, amiért érdemes lenne bevállalni, még gyenge gépen sem.

De igen, számos előnyt nyújt. Például, az is nagy előny, hogy nem változik a frissítgetések által, mint a Windows 10, ami évente kirántja a lábad alól a talajt, átcicomázza a felhasználói felületeket, hogy újratanulhasd a használatukat, cserébe még bloat is. Tapasztalatból mondom, hogy nekem sokkal nagyobb önszopatás lenne Windows 10-et használni, mint most XP-t. Nem tökéletes az XP, vannak vele problémák, viszont sokkal gázabb rendszer egy Windows 10. Még mielőtt jönnél megint a Linuxoddal, az is gáz, pláne hogy a GTK3-at azóta még jobban elsilányították és mint a ragály terjed az alkalmazások között, mintha nem lenne holnap.

Az XP ma már csak offline retrózásra való, pl. legacy hardveren régi XP-s, Win9x-es játékok futtatására

Nem. Az XP teljesértékű tud lenni online használatra is. Ezeket a sorokat is XP-ről írom és nem érzem, hogy kevesebbet tudna, mintha Windows 10 lenne. Utóbbi jóval lassabban és magasabb CPU ventillátor-fordulat mellett működne, a kényelmeskedő bloatware-fejlesztőknek köszönhetően.

Fő gépre, napi szinten, online használatra, meg productionre komolytalan már.

Nem párkapcsolat ez, hogy el kéne engedni. Persze, tisztában vagyok vele, hogy a fejlődésmániás propaganda állandóan ezt sulykolja a move on, move forward, lépj tovább vezényszavakkal. Az IT-t divattá kívánják silányítani, hogy még többször, még gyakrabban lehessen újra meg újra megvetetni a fogyasztókkal a hardvereket és a szoftvereket. Mindennapi használatra pedig az instabil, félévente bootolhatatlanná váló, reklámokat fájlkezelőben feldobáló, állandóan hosszasan magát frissítgető, csiligány, animációbuzi Windows 10 sokkal komolytalanabb, mint egy normális, stabil, jól kifejlesztett, haladó felhasználóknak is kényelmes kezelőfelülettel rendelkező, megannyi beállítási lehetőséget biztosító Windows XP.

Egyszerűen ez már csak felesleges mánia, meg lelki nyomorékság, hogy pár ember képtelen elengedni.

Az a mánia + lelki nyomorékság, hogy minden egyes kibaszott topikban kényszeresen kampányolsz a személyem és az XP ellen úgy, hogy marhára nem is az az eredeti téma. Teszed mindezt úgy, hogy (gondolom) egy büdös vasat nem kapsz ezért a Microsofttól, vagy akár a Red Hattól, akiknek a nagyszerű "fejlesztéseit" isteníted, amikor nyomod a desktop Linux propagandát. Az a mánia + lelki nyomorékság, hogy attól érzed magad menőnek™, hogy ott a képzeletbeli plecsni a rendszereden, hogy folyamatosan frissül™, és hogy modern™, mintsem a funkcionális értéke számítana számodra. Ha a LibreOffice-t odáig silányítanák, hogy már toolbar se lenne rajta és a formázásokat is csak tapicskoló gesture-ökkel lehetne megejteni, te továbbra is arra vernéd, hogy dehát legalább friss, így a dokumentumba ágyazott kártevők ellen védett™, mellékszálon meg megindokolnád magadnak és hupuéknak, hogy jaj hát nem is volt szükség a toolbarra.

"Semmi baj nincsen a BIOS MBR-rel azonkívül, hogy több mint 20 éves." - Harminchat. Éves. Apró különbség, hogy az MBR-es felállásban egy helyen van tárolva a boot meg a partícióadat, ami ha sérül, akkor lehet törpölni azzal, hogy mi mettől-meddig tartott - a GPT esetében mindezeet az adatoka több helyen is tárolásra kerülnek, ha egy másolat megsérül, attól még működik/helyreáll a rendszer (A GPT használ CRC-t ezen adatok integritásának védelmére, az MBR nem).

"Az XP teljesértékű tud lenni online használatra is." - Saját böngészőjével nem igazán (IE8/XP párossal normális https-es oldal nem megy), a használható 3rd party böngészők meg... mondjuk úgy, hogy biztonság tekintetében erős kihívásokkal küzdenek a szekérderéknyi ismert hibájuk okán.

"Mindennapi használatra pedig az instabil, félévente bootolhatatlanná váló, reklámokat fájlkezelőben feldobáló, állandóan hosszasan magát frissítgető, csiligány, animációbuzi Windows 10" - láttál te Windows 10 Pro-t napi használatban, normális hardveren? Nem úgy néz ki... A ~100 user ugyan nem nagy merítés, de az általad felsorolt problémákat nem tapasztaltam...

Egyébként meg ha ennyire sz@r neked itt, ennyire nem érti meg senki, hogy mindenki hülye, aki nem XP-t használ, akkor mi a búbánatért égeted magad ezen a portálon? Szinte mindenkinek jobb lenne, ha nem nyomnád itt a süketelést - bár a trolletetést, mint szórakozást űző huppereknek lehet, hogy hiányoznál :-P

Harminchat. Éves.

Hűha. Érzem ám a súlyát, ember! Ez egy fősodratú fejlődésmániásnak olyan komoly dolog, hogy lassan, szavanként kell elmondani. Na és, mi van akkor, ha harminchat éves? Működik a mai napigm gond nélkül és van létjogosultsága.

Apró különbség, hogy az MBR-es felállásban egy helyen van tárolva a boot meg a partícióadat, ami ha sérül, akkor lehet törpölni azzal, hogy mi mettől-meddig tartott

Nem számít, ha van backupod. Pláne, hogy a BIOS/MBR partíciós táblát is lehet külön menteni számos backup szoftverrel, meg még külön az MBR-t is. Szóval, el akarod spúrkodni a backupot, ami úgyis lementené a BIOS/MBR partíciós táblát is, aztán meg arra vered, hogy a GPT-nél pont azt nem kell. Persze, ettől még elveszik minden adatod, ha nincs backupod, minden más esetben. A sérülésről meg annyit, hogy így is bőven többször válnak bootolhatatlanná a Windows 10-ek, mint az én XP-m MBR-es partíciós táblán, vagy bármelyik BIOS/MBR partíción lévő Windows 7. Szóval ez pont a divat-marketinges "érv" kategóriája, habár tőled nem is vártam jobbat. Segítek. Két valós érv biztosan szól a GPT mellett. Az egyik, hogy tetszőleges számú, méretű partíciód lehet anélkül, hogy fizikai-logikai partíciókat létrehozva kéne sakkoznod a BIOS/MBR esetében elérhető fix négy partícióval. A másik az, hogy tud 2^32 szektornál többet címezni. Ez megintcsak szükségtelen átlagfelhasználáshoz, de nagyobb adattárolási igény esetén jól jöhet. Persze, lehet, hogy érdemesebb venni egy régebbi profi RAID vezérlőt, ami tud 4Kn diszkeket kezelni és azzal akár 16TB-ig ki lehet tolni a BIOS/MBR partíciókat. Így a Windows XP-t és az alatta lévő gépet se kell kidobni.

láttál te Windows 10 Pro-t napi használatban, normális hardveren?

Láttam. A normális hardver alatt viszont nem világos, hogy mit értesz. Szerintem egy 2. generációs i5-2400 normális hardver. Láttam rajta Windows 10-et panaszkodni, hogy nincs rá normális grafikus/chipset driver, mert az Intel nem támogatja. Láttam rajta nem futni 3D-s, illetve Direct2D-s programokat emiatt, pedig az Intel videókártya simán tudná vinni, csak Intelék szeretnék újra megvetetni, a régit kidobatni. Ha te csak az elmúlt 2 évben trendi hardvereket tekinted normálisnak, akkor erről sincs értelme beszélgetnünk, mert akkor megint az a helyzet, hogy a bloat, fejlődésmániás, inkompatíbilis szoftver miatt kell kidobni a régi hardvert és megvenni az újat, egy alapjaiban fenntarthatatlan, pazarló, környezetszennyező rendszert támogatva.

"Nem számít, ha van backupod. Pláne, hogy a BIOS/MBR partíciós táblát is lehet külön menteni számos backup szoftverrel, meg még külön az MBR-t is." - Ja, persze. Mert minden r=1 user fogja magát, és azzal indít, hogy külső tárolóra elralja ezeket az adatokat, hogyha baj van, akkor legyen honnan visszaállítani. És mi van a 2T-nál nagyobb adatterületekkel? Ja, persze, tudjuk, neked nincs ennyire szükséged, hát másnak is felesleges...

"így is bőven többször válnak bootolhatatlanná a Windows 10-ek, mint az én XP-m MBR-es partíciós táblán, vagy bármelyik BIOS/MBR partíción lévő Windows 7" - érdekes, neked hány Windows10 van napi hasnzálatban a környezetedben? Mert ebből vagy az derül ki, hogy sz@r hardverrel dolgoztok, és mindenki kókányolhat mindent, vagy próbálod védeni a védhetetlent (MBR), miközben lövésed sincs a BIOS+MBR kontra UEFI+GPT különbségeiről.

"Szerintem egy 2. generációs i5-2400 normális hardver." Nem, az egy 2011-ben megjelent villanyrezsó, akarom mondani CPU, ami a hardvernek csak egy része. A stabil működéshez pont a többi "apróság" a fontos. Az meg kemény üzleti kérdés, hogy egy adott CPU+GPU meddig (időben és OS-re meghatározva) kap támogatást - ez a 95W-os TDP-vel megvert, 32nm-es csíkszélességgel gyártott villanyrezsó Windows7-re még kapott támogatást, utána már nem, de talán nem is baj - a teljesítményét (nem fűtésben, hanem számításban) bőven meghaladta az elmúlt bő nyolc évben a világ.

Mert minden r=1 user fogja magát, és azzal indít, hogy külső tárolóra elralja ezeket az adatokat, hogyha baj van, akkor legyen honnan visszaállítani.

Nyilván nem. Viszont a maradék 100-ból 99 eshetőségre sem készül fel, ami sokkal nagyobb eséllyel teszi bootolhatatlanná a gépét és köze nincs a partíciós táblához. Egyébként meg ez olyan, hogy Autós Aladár egységsugarú hétvégi sofőrbirka nem vesz elsősegélycsomagot a kocsiba, mert annyira r=1, hogy azt se tudja mi az, közben Zeller Mérnök Úr azzal érvel, hogy a mindenoldali légzsák úgyis segít majd megelőzni a komoly sérüléseket. Szerencse, hogy a törvény előírja az elsősegélycsomagot.

És mi van a 2T-nál nagyobb adatterületekkel? Ja, persze, tudjuk, neked nincs ennyire szükséged, hát másnak is felesleges...

De, nekem képzeld pont szükségem van rá. Van is külső winchesterem, ami 3TB és maga a SATA-USB adapter csinálja meg az 512-4096 szektor címzési konverziót, hogy még 32-bites XP alatt is használható legyen, MBR-rel, loader nélkül. Egy r=1 usernek pedig képzeld, nincs szüksége rá. Láttál már r=1 user gépet? Esetleg javítottál, telepítettél újra már ilyen gépeket? És mondjuk 50-et 100-at? Mert ha esetleg nem, akkor elmondom, hogy 100-ból kb. 5 olyan gép van, aminek az 500GB-1TB kapacitása ki van használva. A többi úgy néz ki, hogy belerakják a 320, 500, 1000 GB winchestert a Media Marktban, azon 100 GB-on elvan az OS és az r=1 összes gépen tárolt adata, a maradék 200, 400, 800 GB meg ott éktelenkedik üresen. Elárulnád, most őszintén, hogy szerinted, aki okostelefonok, 5G, centralizált adattárolás, cloud, meg minden menő technológia mellett érvel folyamatosan, mi a picsa szüksége van egy r=1 usernek 2TB tárhelyre? Őszintén kíváncsi vagyok az érveidre. Ettől függetlenül, 4096 szektoros diszken, bőven lehet 2TB fölé menni (egészen 16TB-ig), tehát inkább az Intelnél kéne nyálat verned, hogy szíveskedjenek natívan támogatni, mintsem nevetséges indokokkal istenítened a GPT-t, meg itt harminchatévesezni.

érdekes, neked hány Windows10 van napi hasnzálatban a környezetedben?

Jóval több, mint a te ~100 userednek. És képzeld, GPT partíciós tábla van rajtuk. :) Ennek ellenére tavaly csupán kétszer fordult elő, hogy Windows 10-es gépek tucatjai váltak random bootolhatatlanná. Sorra hozták be őket elromlott a gépem!! felkiáltással, akik korábban még azért sírtak, hogy mindig a legfrissebb ágat használhassák, vagyis hogy olvasták, meg láttak videókat a kényelembuzi, tapicskoló feature-ökről és ők is szeretnék, de nem igazán tudták értelmesen elmagyarázni, hogy pontosan miért kell nekik. A legnagyobb örömmel basztam őket vissza kettővel korábbi build-re, továbbá 1 éves halasztott upgrade-re. Annak pedig külön örülök, ha ez nálatok nem fordult még elő. Csakhogy, ettől még nem jelenti azt, hogy nem létező probléma. Szerencsére a Microsoft rendszereink többsége Windows 7, vagy valami annak megfelelő Server Edition. Érdekes, azokkal semmi probléma nincsen, annak ellenére, hogy legalább hetente megkapják az összes rendelkezésre álló frissítést.

és mindenki kókányolhat mindent, vagy próbálod védeni a védhetetlent (MBR)

Az BIOS/MBR particionálás nem védhetetlen, hanem egy kiforrott, időtálló technológia, ami jó bizonyos dolgokra a mai napig. A GPT visszaállíthatósága pedig minden, csak nem valós érv az MBR ellen. Egy IT-marketing-sznobkonferencián jól hangzik, amit mondtál. A valóságban nincs semmilyen jelentősége.

>> állandóan hosszasan magát frissítgető
> az általad felsorolt problémákat nem tapasztaltam

Nálunk cégnél a csoportban meg valakivel mindig ez van, hogy akkor a Win10 most frissít, és nézzed öt percig, amíg X%-on áll, meg nézzed negyed óráig, hogy 100%-on áll, és végül 1-2 óráig nem tudsz dolgozni. (Ami az érintett kollégának talán nem is akkora gond, viszont értelemszerűen az ő feladatait is a többieknek kell csinálni, amíg Win10 uraság fontoskodik.) Mert "ez egy professzionális desktop operációs rendszer".(TM)

- - -
TransferWise

Apró különbség, hogy az MBR-es felállásban egy helyen van tárolva a boot meg a partícióadat, ami ha sérül, akkor lehet törpölni azzal, hogy mi mettől-meddig tartott - a GPT esetében mindezeet az adatoka több helyen is tárolásra kerülnek

Hát, ebben tévedsz.  Az MBR-ből is van másolat. 

Ebben lehet, hogy tévedtem, és az XP x64 tudja a GPT-t, ennek nem néztem utána. A 32 bites is biztosan, de csak külön progival és nem bootmeghajtóról, tehát még mindig áll összességében, hogy az XP nem támogatja. De akik XP-nél maradtak, ők 99,99%-ban 32 bites XP-t használnak. Igazából már te sem XP-t használsz, mivel beleütköztél a 4 GB-os korlátjába, hanem egy átmatricázott 64 bites Windows Server 2003-at, csak desktoposítva kiadták más néven is. A többi korlátjába, amibe beleütközöl, azzal még egy ideig el tudsz lenni, ha értesz hozzá, hogy mit hogy kell megkerülni, milyen szoftveres megoldással. 24 nap múlva POSReady frissítések sem lesznek, sőt igazából már mostantól sem, csak a támogatás lejártának a dátuma a 2019. április 9-e, de nem hiszen, hogy ebben a 3 hétben jönne már hozzá új frissítés, nagyon nem valószínű. Az XP-nek reszeltek már most.

Használni én is tudnék ilyet, de nem szivatom vele magam. Érdemi lightweightséget nem nyernék vele, a lightweight Linux is van olyan erőforráskímélő. Az meg, hogy nem cicomázzák a GUI-t, az nem előny, mert a Win7, Win 8.1 esetén sem nyúlnak már a felülethez.

Továbbra is Arch Linuxot vagy Gentoo-t, vagy valamelyik BSD-t tudnám javasolni a gépeidre. Ja, dolgoznod kéne ezekkel egy csomót, mire megtanulod belőni használhatóra, hogy XP szintjén (vagy még kicsivel az alatt) marad az erőforrásigényük, de megoldható, és te meg simán bevállalod, mivel nem akarod „kidobni” a régi hardvert. Ez így rendben is van, nem is mondom, hogy dobd ki, ha még elég, amit nyújt, de a szoftveres oldalba bele kell tenni a munkát pár évenként. Az XP-be is bele kell tenni, ha működőképesen akarod tartani, akkor azt az energiát beleteheted egy olyan modern rendszerbe is, aminek van jövője, nincsenek korlátai és nem untad meg még 18 év alatt. Kompromisszumot így is, úgy is kötnöd kell, mindegy melyik rendszert használod. Olyan ma már úgy sincs, hogy minden szoftver megy az adott rendszer alatt.

Igazából az MS úgy tudná megmenteni az XP-seket, ha kinyitná a forráskódját mind az XP-nek, mind a Win2003-nak, az összes rendszerösszetevőnek, ami alapján a ReactOS-esek tudnának egy modern forkot csinálni, amikben a korlátozások nincsenek benne, és tudnák supportálni is. Ebből Wine is profitálna minden opensource OS-en. Az MS-nek pénzébe nem kerülne kitolni gitre, ma meg már ezzel pénzt sem vesztenek, profitorintált production környezetben normális cég úgyse használ már XP-t, magánusernél meg mindegy mit csinál otthon a desktop/hobbigépén. Úgyse kapható, úgyse támogatott, úgyis abandonware, technikailag elavult, tehát a konkurencia sem tud belőle pénzügyileg profitálni. De valószínű azért nem lépik ezt meg, mert nem akarják az opensource-ot túlzottan segíteni, meg ha kijön egy modern XP replacement fork, kevesebb ember tér át Win10-re, ami pedig kifejezetten célja az MS-nak a Windows-platform egységesítése miatt. Plusz az újabb Windowsokban is egy csomó minden úgy van megoldva, mint XP-ben, és nem akarják, hogy a nyílt forráskód láttán a malware-ek szerzői további támadási ötleteket kapjanak ingyen.

Egyébként 10 hónap múlva a Win7-tel fogják eljátszani, hogy megszűnik az támogatása, és POSReady sem lesz hozzá a magán usereknek, hacsak nem tesznek fel Ultimate VL licences warez verziót és valahogy nem warezelik le hozzá a frissítéseket. A felhasználók 40%-a van még Win7-en, ami sokkal nagyobb tömeg, mint anno az XP-sek voltak. Így a felhasználóknak durván leegyszerűsödik a választás, Win10 vs. Linux és pont. Ennek a kettőnek az ellenében a MacOS nem alternatíva (spéci vagy kompatibilis hardver kell hozzá) és a Win8.1 és BSD sem (ezekkel csak nincs nyereség a többi alternatívához képest). Esetleg váltanak mobilplatformra (androidos ARM tablet, vagy iPad), de az meg megint nem Windows úgy sem.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

az XP x64 tudja a GPT-t, ennek nem néztem utána

Egyszer próbálj meg úgy okoskodni, hogy útánanézel.

A 32 bites is biztosan, de csak külön progival és nem bootmeghajtóról, tehát még mindig áll összességében, hogy az XP nem támogatja.

De igen, támogatja. 64-bites XP támogatja alapból. Bootolni meg SSD-ről szokás, nem 8 terás winchesterről. Ettől függetlenül, nem tudom olvastál-e figyelmesen, nem kell feltétlen tudja a GPT-t az XP. Elég, ha 4096 szektoros diszket tudsz alá rakni, akár külső winchester adapterrel, akár megfelelő RAID vezérlővel, és BIOS/MBR alapon is bőven kicímzed 16 TB-ig.

akik XP-nél maradtak, ők 99,99%-ban 32 bites XP-t használnak

Gondolom, ennek is alaposan utána néztél. Ja nem.

Igazából már te sem XP-t használsz, mivel beleütköztél a 4 GB-os korlátjába, hanem egy átmatricázott 64 bites Windows Server 2003-at, csak desktoposítva kiadták más néven is.

A termék neve, amit használok, Windows XP Professional x64 Edition. A többit beszéld meg egy Microsoftossal. A sajátos értelmezéseiddel nem tudok mit kezdeni. Végül is a Windows 7-esek se Windows 7-et használnak, hanem egy Windows Server 2008-at.

A többi korlátjába, amibe beleütközöl, azzal még egy ideig el tudsz lenni, ha értesz hozzá, hogy mit hogy kell megkerülni, milyen szoftveres megoldással.

Nem egy ideig. Bármeddig. Ugyanis ez a rendszer már nem fog alattam változni, így 20 év múlva is pont ugyanarra lesz használható, mint most. Persze, nem csodálom, ha ezt képtelen vagy megérteni, a folyamatosan fejlődő™, mindent változtatgató Linux disztribúcióid buzizva.

24 nap múlva POSReady frissítések sem lesznek, sőt igazából már mostantól sem

Nem fognak hiányozni, mert eddig se raktam fel őket. Gondolom, az megvan, hogy 64-bites XP-re egyáltalán nincsenek is POSReady frissítések. Sebaj. Legalább a kötelező FUD mantrakört leróttad az XP-felhasználók kényszeres ijesztgetése érdekében.

Az XP-nek reszeltek már most.

Igen, 2014-ben is ezt harsogták, csak akkor nem csak ilyen jöttment fejlődésmániások, mint te, hanem az egész tech-lakájmédia. 5 évvel a támogatás lejárta után is köszönöm szépen, vígan elvagyok XP-n. Egyáltalán nem érzem azt a bizonyos reszelőt, amiről egyébként továbbra is úgy teszel kijelentéseket, hogy közöd nincs az XP-hez. Nem is használod és nem is értesz hozzá. Fingod nincs, milyen mindennap használni. Egyáltalán nem is értem, miért írogatod nekem folyton-folyvást ugyanazokat a szélsőségesen idealista mantráidat.

Gentoo, BSD, Arch Linux. Mindhárom ki van próbálva. Ráadásul nem egyszer. Korábban megbeszéltük, hogy miért nem jönnek számításba. Egyébként nagjyából egy hónapja Arch Linuxoztam és meglepve tapasztaltam, mennyit lassult rajta a Chromium. A Google saját keresőjén 100% CPU mellett lassulgat a scrollozás, pedig csak az első 10 találatot kell görgetni. XP alatt ugyanez 60% CPU és nincs lassulás. Még mielőtt belekötsz, helyén volt az ATI open-source driver és a compositor sem segített, hiszen a Chrome semmivel sem kompatíbilis hardvergyorsítása baszik bármit is kezdeni compositorral, szimplán csak laassabb lesz tőle. Ő Skiával, meg mindenféle fejlődésmániás idealizmusokkal fog rajzolni, hogy még véletlenül se lehessen hardver által gyorsítani, legalább is olyan platformon, ami nem a Google-é.

meg ha kijön egy modern XP replacement fork, kevesebb ember tér át Win10-re, ami pedig kifejezetten célja az MS-nak a Windows-platform egységesítése miatt

Tehát burkoltan elismered azért te is, hogy egy XP ökoszisztéma (leszámítva azt, hogy nem támogatott) sokkal magasabb fokú felhasználóbarátságot és használhatóságot biztosít, mint egy végletekig butított, bloat, tapicskoló felületre optimalizált, instabil, animációbuzi Windows 10. Ennek azért valahol örülök, mert ebből kiderül, mégsem vagy sík hülye a témához. Nem mellesleg, a Microsoftnak nem a platform egységesítése a cél, hanem minél több felhasználó áterőltetése a monetizált, SaaS hülyeségére, ahol még a fájlkezelőben is reklám van.

A felhasználók 40%-a van még Win7-en, ami sokkal nagyobb tömeg, mint anno az XP-sek voltak.

A korábbi tapasztalatok alapján, a Microsoftot az se fogja érdekelni, ha ennek a többszázmillió embernek az az igénye, hogy a végletekig butított, bloat, tapicskoló felületre optimalizált, instabil, animációbuzi Windows 10 helyett klasszikus desktop OS-t használjon, ezért marad Windows 7-en. Ők továbbra is erőszakkal, marketinggel, FUD kampánnyal és a szoftvereik közti kompatíbilitás minél ádázabb kifingatásával szeretnék a piaci igényeket alakítani, manipulálni, mintsem a meglévő, valódi igényeket kielégíteni. Ezért kellett volna már régen feldarabolni ezt a rohadék arrogáns multit, de legalább Európából kitiltani. Semmilyen szinten nem szolgálja a felhasználóközönség valódi igényeit, sem a szakma előrelépését, amin belül tevékenykedik.

Így a felhasználóknak durván leegyszerűsödik a választás, Win10 vs. Linux és pont.

Nem. Bőven meglesz a választásuk, hogy maradnak Windows 7-en. Mivel a 40%-ból még többen lesznek hozzáértők, így simán megszületnek hozzá a böngészőforkok és a legalább minimális közösségi segítjük egymást támogatás is, mint ahogy az XP-hez, vagy a régi Power Mac-ekhez is megvan a mai napig.

A forráskód kinyitásának kérdésében egyetértek veled. Valóban hasznos lenne, ha megnyitnák, de én annak is nagyon örülnék, ha valami őrült orosz milliárdos nem nagyon tudna mit kezdeni a pénzével, és jól meglökné a ReactOS szekerét. Szívesen használnék ReactOS-t, ha egyszer eljutna legalább arra a stabilitási, kompatíbilitási és hatékonysági szintre, mint ahol a 64-bites XP most van, és esetleg még a későbbi Windows verziós programokat is futtatná.

Az XP alapvetően 32 bites platform, ennek nincs mit utánanézni, azt, hogy POSReady csak 32 bites XP van, az is bizonyítja. A 32 bites XP alapból nem támogatja a GPT-t, főleg nem bootpartíción. Ezt tény, ezt nem tudtad cáfolni. Mondtam már, hogy a 64 bites XP-vel ne gyere, az lényegében nem is XP. Én tőlem kiadhatta volna az MS Win2004 néven is az XP64-et, attól ez nem XP, hanem egy XP-vel kompatibilis, azonos NT főverziós (de eltérő alverziós) kernelű replacement OS desktopra, a Win2k3-ból visszaforkolva. A lényeg, hogy ugyanúgy néz ki, meg meg 99%-ban kompatibilis, de nem XP. De ha neked jól esik, hívd XP-nek, attól még nem lesz az. Az MS sok mindennek ad hülye nevet amúgy is, pl. sok user azt hiszi, hogy a Win8.0 és a Win8.1 két teljesen külön OS, közben meg a Win 8.1 lényegében egy Win 8.0 SP1, csak átkeresztelték.

Az, hogy mihez van POSReady nem érdekes, mivel már nem fog kijönni többet hozzá frissítés. De remélem tévedek, hogy 15 nap múlva jön még egy utolsó folt, és fel tudd azt is róni, hogy ebben is tévedek. Azt valahol gyanítottam, hogy 64 bites XP-hez nincs POSReady, de nem néztem utána, mivel elbizonytalanított, hogy mindig érvként hoztad fel a POSReady létét, meg hogy te nem teszed fel (ezt implicite azt jelenti, hogy megtehetnéd). Abban igazad van, hogy hülyeség volt a te dezinformációidban bízni, de egy netes vita nekem nem ér meg annyit, hogy beleássam magam jobban egy elavult szoftverbe.

Abban igazad van, hogy a 4K szektoros meghajtók miatt egy kis lélegzetvételnyi haladékhoz jutott az MBR. Amit viszont nem szeretek az MBR-ben, hogy nehézkes, 4 partíció fölött extended - logical partíciókkal kell szenvedni, meg mindentől függetlenül bootkóddal és bootflaggel. GPT-t mindez nincs, és 128 partíciót is lehet, nyilván ennyire nem sok mindenkinek van szüksége, de az egyszerűsége meg EFI partícióról bootolás külön bootkód nélkül marha nagy kényelem, még külön boot manager sem kell. Nem csak a 2TB feletti meghajtók kezelése a fő kérdés.

A forráskóddal nem ismerek be semmit, csak azt, hogy mindenkinek jobb lenne, még a linuxos Wine usereknek is. A ReactOS azért nem jut sehová, mert reverse engineeringgel szenvednek, ami nagyon lelassítja a munkát. Ha meglenne a forráskód, az nagyban felgyorsítaná a projekt haladását, és a produktum stabilitását is óriási mértékben növelné.

Azt tudom mi a gondod a Linuxszal, azt már megvitattuk, hogy szájíz mentén, hülyeségekbe kötöttél bele, hogy mi hány CPU% meg ms, ebbe nem is megyek újra bele, mert úgyis leírtam mindent múltkor meg úgyse tudnálak meggyőzni. Csupán emlékeztetlek lépten-nyomon, hogy a választás továbbra is megvan, attól még hogy csökönyösen leszűkíted magad egy alternatívára. Nem nyom el semmilyen profitmulti, te nyomod el saját magad hülyeségekkel. Ha nagyon nagy időtávban gondolkodunk, váltani fogsz te is, a való élet kényszere egy ponton erősebb lesz a pszichikai berögződéseknél. Vagy hardvercsere okán vagy valami szoftveres foltozatlan rés miatt, amit egy idő után annyira kihasználnak, hogy nem lehet ellene normálisan védekezni. Nem is tudom honnan szeded, hogy majd 2038-ban is XP-zni fogsz. Azt már úgyis buktad, hogy utolsó utolsó XP userként leolthasd a végén a villanyt az XP-re, mivel már most sem azt használod, esetleg a Win2003/XP64-es usereknél pályázhatsz erre a címre, de erre inkább nem is mondok semmit. Te saját magad korlátozod le szemmellenzőre, ezért nem tudsz váltani semmi másra.

A Linuxhoz pl. kell egy szemléletváltás is, az sose lesz olyan, hogy csak default installerrel feltelepítesz egy népszerű disztrót, és lesz egy kvázi XP-d, ugyanúgy fog működni, amin minden XP-s program fut, és nem lesz nagyobb rendszerigénye sem. Ezek egyesével teljesülhetnek (a kompatibilitás részben csak), de nem egyszerre. A Linux mindig is másmilyen lesz, más filozófia, más koncepció. Ezt a hozzáállást sokszor látom linuxos kezdőknél, hogy a Linuxot Windowsként próbálják használni (tűzfalat, vírusirtót raknak fel, rendszer cleaner programot, Wine-ben használnak Total Commandert, Winamp-ot és egyebek), Windowsnak próbálják álcázni (Win9x-es klasszik, XP Luna, Vista téma, MS fontok, stb.) ami nagy hiba, de általában relatíve rövid időn belül ki szokták nőni.

Annyit még hozzátennék, hogy minden relatív. Voltak hozzád hasonló emberek az XP megjelenésének idején, akik akkoriban is nagyon értettek hozzá, hogy a Win98 sokkal jobb, mert 2 fps-sel jobban meg az XP játék az ócskavasukon az alatt, meg kevesebb memóriával is beéri, és a DOS-os alkalmazásokat és játékokat is jobban futtatja. Közben meg fujjoltak az Win NT-re, 2000-re, XP-re, hogy egy nagy céges bloat, meg mi mindenhen nincs driver, XP-t nem éri meg feltenni, csak azért adta ki a MS, hogy szép nagy színes ikonokkal új bőrt húzzon le az emberekről, meg erősebb gépet, több RAM-ot vetessen velük. Pedig aki értett hozzá, azonnal látta, hogy mennyivel stabilabb, mennyivel több feature van benne, mint a Win9x-ekben. Sőt, akinek igazán nyitva volt a szeme és power user volt, már akkor is Linuxon tolta, mert előre látta, hogy az MS birodalom és a Windows dominancia nem lesz örökkévaló és erősen korlátos. A sors iróniája, hogy az akkori XP ellenzők ott vannak most az XP mellett kiállók táborában, meg a Win7-et támogatásának a megszüntetését hangosan ellenzők között is. Nekik mindegy mi, csak valami elavult OS legyen, ami egy időben népszerű volt, és kisebb legyen a hardverigénye, mert a szemükben az a sikk.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

De ha neked jól esik, hívd XP-nek, attól még nem lesz az.

Pedig szerintem nem olyan nehéz felfogni, de akkor elmondom még egyszer. Nem én neveztem el XP-nek, hanem a Microsoft. A termék teljes neve Windows XP Professional x64 Edition. Innentől kezdve, felőlem okoskodhatsz a sajátos értelmezéseiddel, nekem az operációs rendszer, amit használok Windows XP marad. Egyszerűség kedvéért persze elkülöníthetjük őket, mint XP32 és XP64, ha ennyire a kettő közti különbséget akarod megvitatni.

Az, hogy mihez van POSReady nem érdekes, mivel már nem fog kijönni többet hozzá frissítés.

Én is ezt mondtam. Engem sem érdekel a POSReady, mert eddig se telepítettem a patcheket.

Abban igazad van, hogy hülyeség volt a te dezinformációidban bízni, de egy netes vita nekem nem ér meg annyit, hogy beleássam magam jobban egy elavult szoftverbe.

Nem világos, milyen dezinformációról beszélsz. Egyelőre te spúrkodtad el az időt, hogy alaposan utánanézz bizonyos alapvető dolgoknak az XP-vel kapcsolatban, majd ide jöttél a fejlődésmániás propagandádat elereszteni, ráadásul hülyeségekkel alátámasztva. Ha nem ér meg neked annyit, hogy utánanézz, akkor meg ne vitázz. Akármennyire is győzködsz, nem fogok átállni. Annak meg pláne nincs értelme, hogy égbekiáltó baromságokat állítva győzködj. Csak beégeted magad a fórumon. Nagyjából ismered a számítógépfelhasználási szokásaimat, mert rengeteget beszéltünk már erről a témáról. Ha van valami új releváns érved az XP ellen, ami korábban nem hangzott még el tőled, akkor hallgatom. Ha nincs, akkor pedig ne bullshitelj.

Abban igazad van, hogy a 4K szektoros meghajtók miatt egy kis lélegzetvételnyi haladékhoz jutott az MBR.

Lélegzetvételnyi? :D Hol élsz te, ember? Egyfelől, a 4K szektoros meghajtók nem igazán elérhetőek átlagfelhasználóknak, mivel külön RAID vezérlő kell hozzájuk, pláne ha nem tudják emulálni az 512 szektoros működést. Másfelől, úgy beszélsz, mintha az MBR holnaptól vagy holnaputántól megszűnne létezni, vagy működni és gyorsan még, a levegőt kapkodva lehet egy kicsit használni. Nevetséges. Az MBR köszöni, jól van, harminchat évesen is és 10-20 év múlva is ugyanúgy lehet majd használni, ahogy most. Tekintettel arra, hogy az otthoni PC-ken való adattárolás egyre inkább megy ki a divatból a cloud éra erőltetésével, illetve az SSD-vel szerelt új gépeknél is éppen, hogy igyekeznek minimalizálni annak méretét, rohadtul nincsen semmiféle tendencia az MBR eltűnését illetően, hogy itt lélegzetvételnyi haladékokról beszéljünk. Az MBR, ha eltűnik, azért fog eltűnni, mert a konzumidióták új Media Markt PC-ire már nem az kerül default. Mindeközben viszont bőven tudna arról is indulni a Windows 10. Már 1TB fölött sem beszléhetünk átlagfelhasználásról, pláne hogy 2TB fölött, vagy a 4096 diszkeknél 16TB fölött. Továbbá, te is megírtad, hogy sem a 2TB, sem a 128 partíció nem lényeges.

EFI partícióról bootolás külön bootkód nélkül marha nagy kényelem

Semmivel sem kényelmesebb egy felhasználónak egy EFI boot, mint egy MBR boot. Semmit nem vesz észre belőle. Ráadásul a "bootkódját" ugyanúgy fel kell tölteni egy EFI partícióra, csak nem bootkódnak hívják, hanem firmware-nek. Adtunk a szarnak egy pofont, meg újra feltaláltuk a kereket.

A ReactOS azért nem jut sehová, mert reverse engineeringgel szenvednek, ami nagyon lelassítja a munkát.

A ReactOS-en sokat segítene, ha találnának mondjuk 5x-10x annyi, Windows API-hoz és reverse engineering-hez értő, rendes szakembert, mint amennyijük most van és úgy folytatnák a munkát. A munkát pedig fel lehetne osztani a Windows egyes komponenseire, azokat párhuzamosan reverse engineer-elve. Természetesen, továbbra is egyetértünk abban, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha kiadnák a forráskódot.

Csupán emlékeztetlek lépten-nyomon, hogy a választás továbbra is megvan, attól még hogy csökönyösen leszűkíted magad egy alternatívára.

Te próbálod képzeletben leszűkíteni a választási lehetőségemet, folyamatosan azt bizonygatva, hogy a Linux/BSD/Gentoo az egyetlen út és az XP már nem választási lehetőség.

Vagy hardvercsere okán vagy valami szoftveres foltozatlan rés miatt, amit egy idő után annyira kihasználnak, hogy nem lehet ellene normálisan védekezni.

Hardvert olyanra fogom cserélni, ami kompatíbilis az XP-vel. Biztonsági rés pedig nem lesz olyan, ami ellen ne lehetne megfelelő módon, portokat fogó service-ek leállításával, vagy router elérakásával védekezni. Vagy az XP-re még elérhető böngészők folyamatos frissítésével, amiben meg úgyis kijavítják. Lásd Spectre/Meltdown, amit JS oldalon is foltoztak.

A Linux mindig is másmilyen lesz, más filozófia, más koncepció. Ezt a hozzáállást sokszor látom linuxos kezdőknél, hogy a Linuxot Windowsként próbálják használni

A Linux egyre inkább olyan lesz, mint a Windows 10, a Red Hat enterprise idealistáinak köszönhetően, akik olyanná teszik, systemd-vel, pulseaudio-val, tapicskoló bloat GNOME/GTK 3-mal. Winampra egyébként pont vannak jó alternatívák, XMMS, Audacious. Vista téma francnak se kell, MS fontok feltelepíthetőek bármikor. Amire nincs normális (értsd: nem bloated, feature-azonos) alternatíva és nagyon zavaró, az a Total Commander és az Office. A Double Commander és a Gnome Commander nem alternatíva. Sem az OpenOffice vagy a Libreoffice. Megbeszéltük már, hogy miért nem.

Az XP vs 2000 vs NT vs 98 eszmefuttatásoddal kapcsolatban viszont felmerülnek érdekes kérdések.

A Windows 98 támogatása 2006 júliusában ért véget. Az év végére már csak 1,77% használta. A Windows Vista kiterjesztett támogatása 2017 áprilisában ért véget. Akkor mindössze 1,02% használta. 2017 végére már csak 0,7%. A Windows 2000 kiterjesztett támogatása 2010 júliusában ért véget. Akkor 0,28% használta. Év végére pedig már csak 0,16%. A Windows XP támogatása 2014 áprilisában ért véget. Akkor még minimum 20% használta. 2014 év végén még mindig 15% használta. (Forrás: SoftPedia, StatCounter)

Szerinted minek köszönhető az, hogy 2014-ben 400 millió ember használt még Windows XP-t, annak ellenére, hogy volt alternatíva (Vista, 7) és az End of Life dátum is ismert volt? Miért volt szüksége a Microsoftnak milliókat költeni FUD kampányra, hogy elijessze az embereket az XP-n maradástól? Ami pedig a legfontosabb kérdés: Miért nem fordult elő azóta sem egyetlen Windows verziónál az, hogy a támogatás lejártának idején még a felhasználók közel negyede az adott oprendszert használta? Nem lehet, hogy esetleg azért, mert a Microsoft alapjaiban szarabb, bloat-abb, driver-nélkülibb, veddmegdobdki logikát előnyben részesítő operációs rendszert volt csak képes összetákolni, a Steve Ballmer éra alatt? Tehát, képtelen volt a szó eredeti (és nem marketinges) értelmében fejlődni, innoválni?

Végre kezded érteni, hogy amiről te legtöbbször beszélsz az Win2003/XP64/WinNT5.2, én meg az XP32/WinNT5.1-ről beszélek, ha XP-t emlegetek. Függetlenül attól, hogy hogyan nevezi a MS, meg a torrenten Szásáék. Sőt, mikor hardverigénnyel példálozunk, akkor XP32-n belül is meg kell különböztetni az SP0, SP1, SP2, SP3, PostSP3, PosReady variánsokat. XP64-nél eleve nincs is SP0, meg ott a számozás is külön van, de biztos vagyok benne, hogy annál is igaz, hogy minél frissebb, annál nagyobb a hardverigénye.

A 4K szektoros meghajtókról is két szinten lehet beszélni. Ma már minden modern belső háttértár min. 4K szektoros fizikailag, akár SSD, akár HDD, bár SSD-ben vannak 16K szektorosak is (3D NAND fizikai lapmérete). Azt lehet állítani, hogy ezt a fizikai 4K/16K szektort hogyan jelentik le logikailag az OS felé, általában az 512 bájtos logikai szektor a default, és a fizikai szektor meg a partícióeltolásnál (a modern szoftveres default mindenhol az 1024K-s eltolás) és a fs-clusterméretnél (default 4K körül) van figyelembe véve. De átállítható, hogy az OS felé is 4K-snak mutassa magát a meghajtó, ezt nem tudom, hogy az XP64 mennyire kezeli, lusta vagyok utánanézni, de gyanítom, hogy alapból sehogy, legalábbis az XP32 nem, vagy csak valami iszonyat nagy hekkelés árán. Partíciós táblánál és a 2TB-os határnál ez a logikai szektorméret számít. A RAID-nek ehhez semmi köze.

Az EFI partíción (ami lényegében egy FAT32 partíció) a bootkód egy .EFI fájl. Nem kell semmilyen firmware-t feltenni. Ez nagyon hasonló az MBR bootkódjához, de annál sokkal egyszerűbben kereshető, mivel bármilyen OS alól, ami tud FAT32-őt kezelni, egyszerűen fájlszinten menthető, megnézhető, módosítható, míg az MBR bootcode csak ilyen low level szinten ezt kezelő utilitykkel menthető el, mivel sokkal rejtettebben, szektorszinten létezik, így a menedzselésével többet kell mókolni, nincs szem előtt. Ráadásul az EFI partción lehet akárhány .EFI fájl és rendszer, és nem az van, mint MBR + BIOS Legacy bootnál, hogy az OS-ek egymás bootloaderét és az egyetlen MBR-kódot gányolják össze, egymás bootolását ellehetetlenítve, és vergődni kéne mit milyen sorrendben telepíts. Az MBR-rel meg a Legacy boottal az a baj, hogy 38 éves konstruktum, ami még IBM PC/XT-khez lett kitalálva DOS-hoz, és teljesen felesleges visszafelé kompatibilitás miatt lett őrizgetve meg hekkelve ennyi éven át, de az alap koncepció mára elavult és korlátos lett. Ennyi év alatt sokat változott a világ. A GPT + EFI főleg azoknak könnyebbség, akik nagy partíciókat használnak vagy több OS is van multibootban, vagy NVMe-t vagy hasonló megoldást használnak.

Nem akarlak Linuxra korlátozni, csak felnyitni a szemed, hogy az XP nem alternatíva, se az XP32, se az XP64. A Red Hat valóban sok rosszat tett a Linuxszal, systemd, pulseaudio, Gtk3, stb., de ezeket nem kötelező feltenni, vannak saját magad építhető disztrók, amikre egyszerűen nem rakod fel ezeket és máris nem vagy megint áldozat. Ez a Linuxban a lényeg, hogy szabadság van, nem vagy kiszolgáltatva a multinak (pl. Red Hat -> IBM, Canonical, Google, MS), hogy ők milyen szemetet tesznek a rendszerbe, meg mit hány évig támogatnak, mert a te magad által elemekből felépített rendszert te saját magad támogatod. De BSD-ből is felépíthető általában ugyanaz a rendszer, mint Linuxból, ha a géped egyébként viszi driverügyileg, mert nem túl újak a hardverei. Még azt sem tudni, hogy pl. a Haiku hová fejlődik, jelenleg elég dinamikusan. A ReactOS-nél is fordulhat a kocka idővel, ha történik forráskódkiadás. Esetleg Hackintosh, amit legalább annyira nem ajánlok, mint az XP-t, bár annál mégis egy fokkal jobb.

Az a 2014-ben 15% (400M) felhasználó sem volt áldozat. Nagy része simán nem is értett hozzá, XP-vel vette a gépet, régóta használta, nem érdekelte mi megy rajta. Nagy részük ma már simán váltott. Mostanra már csak néhány fanatikus tart ki mellette. A Vista sose volt sikeres, a WinNT4/2000 meg home usereknél nem terjedt, vállalati OS volt (előbbinek az USB driver és általában a driverek, utóbbinak a DirectX volt a fő gondja home user szemszögéből), amit gyorsabb követett az XP, így mire a userek adoptálták volna a Win9x után, már XP-ként tették fel leginkább. De a Win7 esete más lesz, valami 40% használja, ami ugyan csökkenni fog 10 hónap alatt, de nem számottevőbben. Annyiból is más lesz, hogy azon a gépen, amin normálisan megy a Win7, azon a Win10 sem fut sokkal lassabban, bár a Win10 alá egy SSD nem árt (valami 6 ezer forintért lőhető egy, pendrive árában), egyébként meg RAM, CPU, GPU igényben nem különböznek. Frissítésre sem, mert egy ideje a MS Win7-re is ugyanazokat a béta frissítéseket adja ki, mint Win10-hez, és az ilyen Telemetria és egyéb szemetet is visszaportolták bele, úgyhogy a két OS inkább csak kernelgenerációban meg grafikus felületben és némileg driverarchitektúrában különbözik, ezekből az egyszeri felhasználó max. a felületet látja csak különbségnek.

Az meg a legnagyobb hiba, ha azt nézed, hogy mennyire fut jól szerény hardveren meg mennyire szoktad meg. Sokkal inkább számít a driver és szoftverkínálat, stabilitás, támogatottság (ezen nem csak biztonsági update-eket értek, hanem protokollok, hardveres feauture-ök támogatottságát). Azt nem mondom, hogy a hardvigény nem érdekes, mert azért egy modern gépre készült Ubuntu, Kubuntu jóval erőforrásigényesebb, mint egy Manjaro Openbox vagy AntiX IceWM, meg nem mindegy, hogy 32 vagy 64 bit, stb., nyilván a gépnek legmegfelelőbbet kell feltenni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Érdekes, hogy az EFI partíció kapcsán egy 23 éves FAT32 fájlrendszer mellett érvelsz, azt állítva, hogy sokkal jobb azon boot kódokat tárolni, a bootkód-sérüléseket elkerülendő, mint egy alapvetően védett, OS alkalmazások számára láthatatlan szektorcsoportban, ami csak low-level elérhető. :P Mindezt úgy, hogy amúgy a FAT32 messzeföldön híres az adatvesztéssel járó fáljrendszersérüléseiről. Egy jól összerkaott BIOS/MBR rendszeren az OS-ek nem egymás boot kódját gányolják össze, hanem a saját PBR-jükbe írnak (Partition Boot Record). Az MBR-ben meg fent csücsül egy boot loader (Grub, Lilo, Windows Boot Loader), ami tetszőlegesen tovább tud menni egy PBR-re és onnan is betölteni egy másik boot loadert.

A 4K szektoros meghajtókat minden gond nélkül kezeli az XP32 és az XP64 is. Nem az operációs rendszeren múlik, hanem a RAID vezérlőn. Ha a RAID vezérlőhöz van megfelelő driver a megfelelő operációs rendszerre, nem lesz vele gond. Több USB-SATA adapter 4K-nak emulálja a csatlakoztatott diszkeket, hogy az operációs rendszer MBR stílusban is képes legyen bánni vele. Magam is láttam, próbáltam már ilyet. Nem volt gond velük XP-n.

szabadság van, nem vagy kiszolgáltatva a multinak (pl. Red Hat -> IBM, Canonical, Google, MS), hogy ők milyen szemetet tesznek a rendszerbe, meg mit hány évig támogatnak, mert a te magad által elemekből felépített rendszert te saját magad támogatod

Tisztában vagyok vele, hogy a Microsoft milyen szemetet pakolt a Windows XP-be, az elmúlt 10 évben számos cikket, elemzést, riportot elolvastam ezzel kapcsolatban. Tisztában vagyok azzal is, hogyan és hova akarna a Windows XP hazatelefonálni, és azzal is, hogyan kell ennek elejét venni. Akármennyire is zárt forrású programról beszélünk, ne legyenek illúzióid, hogy nem lehet megfelelően kiismerni hosszú évek használata mellett. A te magad által elemekből felépített rendszert te saját magad támogatod azért ironikus tőled, mert jelenleg magam támogatom az XP-met Microsoft híján, csak nem én építettem fel a nulláról, hanem felépített elemekből összeraktam és testreszabtam. Ami meg már kissé nevetséges, hogy arról próbálsz meggyőzni, hogy időben, energiában jobban megérné felhúznom egy kvázi saját Linux disztribúciót csak azért, mert az open-source, meg friss. Utóbbi ráadásul nem is feltétlenül igaz. Például, mit csinálok a GTK3-idealizmussal megfertőzött csomagokkal? Backportoljam őket GTK2-re, vagy tartsam vissza belőlük a régi verziót, ami meg már nem lesz friss? Ne haragudj, de én nem azzal szeretném eltölteni minden szabadidőmet, hogy saját disztrót maintainelek csak azért, mert idealistáék eltabletesítik, elbirkásítják a desktop Linuxot, a desktop Linux koncepcióját is lábbal taposva. Sőt, egyáltalán nem szeretnék ilyet csinálni. Huszad ennyi időből és szarakodásból megvan az XP eseti konfigurálgatása, a rendszerre még elérhető, friss böngészőforkok frissítése, illetve meglenne az, hogy akár backportolok egy böngészőt XP-re, ami friss és biztonságos.

A 2014-ben XP-n maradt felhasználóközönség áldozat volt, de nem azért, mert a Microsoft arroganciájának köszönhetően nem kaptak több frissítést. Azért lettek folyamatosan áldozatok, mert bedőltek a FUD propagandának, ami belehajszolta őket egy olyan termék megvásárlásába (új számítógép, új Windows 7, 8), amire eredetileg nem volt szükségük. Ha szükségük lett volna, már jóval korábban váltottak volna Windows 7-re, ahogy a többiek. Ilyen aránykülönbség csak és kizárólag az XP-nél figyelhető meg, bárhogy is próbálod félremagyarázni, miért nem tapasztalható ugyanez a többi verziónál sehol sem. Továbbra is arról van szó, hogy a Microsoft az XP-vel képes volt felülmúlni a korábbi 95, 98, 98 SE, ME, 2000 Windows verzióit, és bizonyos szempontokból azóta sem volt képes fejlődni, hozzáadott értéket beletenni az XP után következő verziókba (Vista, 7, 8). Ezek a bizonyos szempontok pedig fontosak voltak 400 millió embernek, ezért nem váltottak. Később sikerült őket csőbe húzni a FUD propagandával és felerőltetni őket Windows 7-re, majd a soron következő, még undorítóbb húzással, a frissítésként települő Windows 10-re. Azóta csak folyamatos felháborodások követik egymást a hülyébbnél hülyébb anti-feature-ök bevezetése kapcsán, amik csak azért nincsenek a helyén kezelve és azért nincs igazi súlyuk, mert a Microsoft még mindig kvázi monopol helyzetben van a PC piacon és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ott maradhasson. Pedig egy valódi versenytárs lazán feltörölné vele a padlót. Mondjuk, ha egy ReactOS-be valaki beleinjektálna tized annyi tőkét, mint amivel a Microsoft most rendelkezik. Úgy tűnnének el a süllyesztőbe Cortanastól, telemetriástól, csiligány metrostól, hogy öröm lenne nézni.

Kikérem magamnak, hogy fanatikusnak nevezel, meg a többi több tízmillió felhasználó nevében is. Másrészt, megint csak ott tartunk, hogy a te saját szempontjaid nem teljesülése miatt bélyegzed meg negatívan azokat, akiknek más számít. Tehát, te nem vagy fanatikus, mert csak és kizárólag frissített rendszert vagy hajlandó használni. Nem vagy fanatikus azért sem, mert az adott Linux disztribúciót, amit jelenleg is használsz nagyjából a felhasználók 0,1%-ha használja és jóeséllyel csak a felhasználók 0,0000001%-ának van pont úgy konfigurálva, ahogy a tied. Persze, ha valaki csak egy szempontban eltér, és mondjuk nem szigorúan frissített szoftvert használ, azt fanatikusnak nevezed. XP32-t és XP64-et együtt jelenleg is többen használják, mint az összes Linux disztribúciót együttvéve.

Neked sokkal jobban számít a driver és szoftverkínálat, stabilitás, támogatottság. Nekem nem csak ezek számítanak és nem ezek számítanak a legjobban. Nekem az a fő szempont, hogy ami használható volt X évig Y módon, az továbbra is Y módon legyen használható. Ha ezt egyes szoftvereknél csak úgy lehet elérni, hogy nem frissítem őket, akkor nem frissítem őket. Egyébként, meglepődnél, mennyi mindent frissíteni szoktam az XP-men, az alaprendszeren kívül. Mint minden, igényes szoftvereket érintő témára, erre is jó példa a Total Commander. Amibe folyamatosan pakolják bele az új feature-öket és az idegesítő toolbar-okat, mégis van lehetőség, hogy pontosan ugyanúgy használjam a 9.X verziót, mint a 6.X verziót. Emellett, a sebessége és a hatékonysága se csökken, inkább csak nő.

"Bármeddig. Ugyanis ez a rendszer már nem fog alattam változni, így 20 év múlva is pont ugyanarra lesz használható, mint most." - Például HUP-ot olvasni csak addig lesz lehetőséged, amíg lesz rá 3rd party böngésző, saját TLS-implementációval. Bár tudom böngészőfrissítéseket sem raksz fel, mert "minek" meg csak lasít és bloat és különben is, de tudod nálad szélesebb látokörű, nagyobb tudással rendelkező, rugalmasabban gondolkodó emberek is mondtak jóslatokat 5-10-20 éves időtávlatra 5-10-20 vagy több évvel ezelőtt, és a legtöbb ilyen (főleg a hosszabb átvú "jóslatok") nem nagyon jöttek be. Úgyhogy ne nagyon bízz abban, hogy 10 vagy akár öt év múlva is XP-skinnel nyakonöntött Wondows 2003 lesz az OS, amit használsz.

Az, hogy 10 év múlva esetleg nem tudok majd HUP-ot olvasni, nem indokolja, hogy most átálljak az XP-től különböző OS-re. 10 év múlva lehet, hogy indokolt lesz. Ezt majd akkor meglátjuk. Mellesleg, a HUP azért is a legszarabb példa, mert ezt most, jelen időben egy 10 éve kiadott Opera 9.64-gyel is nagyon szépen lehet használni. 3rd party böngészők pedig lesznek addig, amíg van releváns felhasználóbázisa az XP-nek. Jelenleg még mindig többen használják, mint az összes Linuxot.

Bár tudom böngészőfrissítéseket sem raksz fel, mert "minek" meg csak lasít és bloat

Az alternatív böngészők 3rd party XP buildjei - amikből tudok frissített, karbantartott verziókat is használni - pedig nem lassabbak, hanem tapasztalataim szerint inkább egyre gyorsabbak, legalább is a XUL alapúak, magukhoz képest. Ellentétben a Chrome-mal, ami pedig ugyanezen a hardveren egyre csak lassul, érezhető különbség van a 49 és a 73-as között, Windows 7-en és Arch Linuxon is.

Ha pedig szeretném megúszni a plusz böngészőindítást, amikor egy TLS 1.3 / ECC certificate-es oldalba botlok, tudom használni friss böngészők 3rd party buildjeit XP alatt, amikkel viszont minden oldal nagyon szépen működik. Például, GitHubék képtelenek megoldani, hogy Chrome 49-en is működjenek olyan alapdolgok, mint a branchválasztó lenyíló menü, vagy a kommentelés. Amellett, hogy felháborítónak tartom, hogy ilyen alapfunkciókat képtelenek úgy megírni, hogy kompatíbilis legyen régebbi böngészőkkel is - amik szintén maximálisan képesek lennének a GitHub felületének teljes funkcionalitását megvalósítani - egyre inkább már csak újabb böngészőkkel szoktam használni, mert bizonyos esetekben még gyorsabbak is. Avagy lassan kezdik a Chrome 49 sebességét is megközelíteni, renderelést, scrollozást tekintve. Memóriahasználatban meg már most verik. Ha minden tekintetben jobbak lesznek, akkor valószínűleg elhagyom a Chrome 49-et. Erre persze még várni kell egy kicsit szerintem.

> a Windows 10, ami évente kirántja a lábad alól a talajt

Inkább havonta vagy néhány hetente. Nekem legutóbb két(?) frissítés között pár hétig nem működött a vezetékes hálókártya, mert MicroSoft. Most éppen más kollégák vannak soron egyéb Win10-es gondokkal. (Bár azoknak egy része valószínűleg a céges buhera miatt van.)

- - -
TransferWise

100+ gép, megfelelően tesztelt frissítések mennek csak ki a gépekre (Dell, Lenovo meg némi HP, jellemzően notebook), és ilyen probléma nem merült föl. (Bár jellemzően más témában volt szerencsém társalogni az üzemeltetőkkel, de ez is előjött a "Linux vagy Windows" témában részemről megszokott "célhoz az eszközt" felvetésem nyomán.)

Én még ettől is továbbmennék. Képzeljük csak el, mi történne akkor, ha mondjuk néhány hónapra megszűnne az áramszolgáltatás. Megtörténhet? Meg.
A bevásárlóközpontokból néhány nap alatt elfogyna minden élelmiszer, nem folyna a csapból ivóvíz, a hűtőkben megrohadna még az a kevés élelmiszer is, ami maradt. A nagyvárosokba belehalnának az emberek, vagy pedig megpróbálnának vidéken szerencsét próbálni, ahol már nem termelnek, nem nevelnek háznál szinte semmit, köszönhetően ennek a "szatyros" korszaknak...

Mit érne ekkor egy okostelefon? Mit érne egy programozó? Mit érne egy celeb? Mit érne a felhalmozott vagyon? Mi lenne azzal a legális piramisjátékkal amiben éltünk?

Azert egyre tobb a napelem, kut is van boven meg itt Budapest kulvarosaban is, aggregator is van sok haznal. A belvarosban pedig eleg sok a tartalek es biztonsagi vedohalo (peldaul katasztrofavedelem). Csirkeket is szinte azonnal lehet nevelni, aminek a tojasaibol el lehet kerulni a hianybetegsegeket. Hazat is lehet epiteni fabol es valyogbol is. A kommunikacio mindig fontos lesz, ahhoz pedig mernok kell. A muszereszek (a javitasok miatt) hatalmas reneszanszukat elnek. Stb..

"aggregator is van sok haznal" - szerinted az üzemanyag az a fán terem? Megsúgom, hogy nem, és a kitermeléstől a finomításon át addig, hogy a benzinkúton a kútoszlop szivattyújának a segedelmével a kannádba kerül, n+1 helyen van szükség elektromos áramra. A szivattyúzás, illetve kezelés nélkül rendelkezésre álló ivóvíz mennyisége szerinted a lakosság hány százalékának lenne elegendő? Egészségügy energiaigénye? Hmmm?

Nalunk az ivovizzel nem lenne nagy problema. Nem tengeri nep vagyunk es vizeink is viszonylag jo minoseguek. Szivattyu pedig elmegy akar egy szinuszos UPS-rol is, amit egy mini napelem is fel tud annyira tolteni, hogy inni lehessen. De akar a termeszetes vizekbol is lehet inni tisztitas utan (vagy akar nelkul is, ha eletbevago). Nekem kb csak 40 percet kellene setalnom a legkozelebbi termeszetes vizfelulethez, amibol szuretlenul is inni lehetne. Azonban van asott kut is, 35m mely amelybol ki tudnam huzni vodorrel vagy akar a szivattyuval (mert szivattyu, napelem, UPS, aggregator es uzemanyag is van). Esovizet is ossze lehet gyujteni. Autokban is van uzemanyag 30-80 L/db. Pince van, szigeteles van, fold alatt futeni nem kell. Ha megis nagy minusz lenne kint, akkor van vegyes tuzelesu berendezesem is.

Most persze lehetne mondani, hogy mi van ha valaki beljebb lakik a varosban egy panelben, stb.. Ott pedig van egy rakas ovohely, uszni lehetne a viztarozokban, rengetegben voltam polgarvedelmiskent.

Baromsag felni ilyen miatt. Nem omlana ossze a vilag. Amitol felni kell az a nuklearis es a biologiai (es esetleg vegyi) hadviseles. Egy nuklearis haboru eseten szennyezodik a kornyezet, igy a levego, a viz es a talaj is. Ennek belathatatlan kovetkezmenyei lennenek. A biologiai hadviseles eseten pedig akar olyan nepirtast csinalhatnak, ami visszavethetne a vilagot akar a kokorba.

Szia Józsi vagy hogyhívnak!

Kicsit el vagy tévedve kedves József. Nem akarlak kiokosítani, de valaki már emlegette neked itt, hogy ha nincs áram akkor a benzinkútnál nem jön fel a tartályból a benzin(a dízel sem). Márpedig ha nincs áram, és nem tudod megtankolni a járművedet, akkor az csak addig megy amíg meg nem áll. Mesélj kérlek a benzinkutaknál lévő karbantartott meglévő automatikusan utántöltő generátorokról kérlek: nem fogsz tudni mert nincsenek. Ez a dolog egyik része, teljesen mindegy hogy hol élsz, ha ez civilizált környezet, akkor rád is ugyan úgy vonatkozik. Nem akarok hosszúra húzni, de még folytatom.

Szóval itt vagyunk hogy nincs benzin, nincs áram, jobb esetben még elmenegetnek az autók(egy ideig), de közben sok a baleset, pánikban vannak az emberek, a boltokba igyekvő tömegek rövid idő alatt mindenből igyekeznek felhalmozni. Aztán kifogy a bolt, és nincs kaja, nincs semmi amit megvehetnél. Leáll a gázszolgáltatás, nem folyik a csapból víz, nincs kommunikáció. Persze lennének területek ahol túlélnének emberek, de a rosszabodó körülmények, a higiénia leromlása tizedelné az embereket, nem beszélve az éhezésről.

Mindezek fényében ne áltasd magad hogy ma ez olyan lenne mintha mi sem történt volna. Ajánlom elolvasásra: William R. Forstchen - Egy ​másodperccel később című művét, hátha kicsit átértékeled a témát. Ja és csirkét felnevelni azért kicsit több idő mint bemenni a boltba és leemelni a polcról az előrecsomagolt terméket, aminek a megtermelése vagy felnevelése ugyan úgy időbe telt, csak neked azzal nem kellet foglalkoznod.

Engem te ne Józsizzál! Nem tudom, hogy jössz te ehhez, mégis hogy gondolod ezt a személyeskedést? Nem a piacon vagy.

Én most is nevelek csirkéket (most 6 db-ot, de nem rég még 11 db volt) és fogyasztom a tojásukat, csak elrohangálnak a kertben a kutyák, macska mellett és a fán alszanak (kivétel a selymeket, azok ismerik a kutyaajtót). Semmi gondom nincs velük. Ha meg lennék szorulva, akkor (nagyobb kellemetlenség nélkül) akár 100-200 db csirke is elférne nálam a pincében vagy/és az udvaron a helyzettől függően (bár akkor már keresnem kellene élelmet nekik és nem lenne elég a háztartási maradék + amit a kertben találnak). A benzinnel pedig véletlenül sem közlekednék, hanem az aggregátorban használnám. A kutaknák pedig nem kell aggódni, a szükség megoldaná a tartályokból a benzin lefejtését elektromosság nélkül is. Persze értem, hogy a lakosság egy bizonyos része életképtelen lenne és kiszolgáltatott, de azért a parasztok (mindenféle pejoratív értelem nélkül), a mérnökök, de akár az orvosok is gyorsan megoldának a problémákat.

Az amerikai sci-fi (William R. Forstchen - Egy ​másodperccel később című) pedig szórakoztató, ugyanúgy mint a War of the Worlds, The Day the Earth Stopped, a Matrix, stb.. de nem a valóság. Galántaival biztos jól elbeszélgetnétek, de én az ő dolgait is fenntartásokkal hallgattam.

Akkor te csak csirkét eszel és tojást. Se kenyeret, se zöldséget, se feldolgozott élelmiszert, tehát nem jársz boltba, a fát a nem messze lévő kis erdőben termeled meg magadnak, és azzal fűtesz, amihez semmiféle szállítóeszköz nem kell, maximum a kiskocsi amivel ide oda tologatod. Tehát ha maholnap elmenne az áram te már most is teljesen függetlenül élsz ha jól értem mindattól a kényelmi dologtól ami az emberek java részét ma életben tartja.

Én nem írtam ilyet. Én az írtam, hogy "Nem omlana ossze a vilag".

Természetesen sokkal kényelmetlenebb lenne. Bár zöldséget most nem termesztek (mert az új telkünkön elég rossz minőségű a föld, kártevőkkel van tele, nem talajfertőtlenítettem + feleségem inkább nagyobb zöldfelületeket szereti), de azelőtt annyi zöldségem és gyümölcsöm volt, hogy nagy részük lerohadt. Most is vannak almafáim, meggy, egy rakás bogyós gyümölcs. Meggyet szinte sosem tudom leszedni, nincs rá időm, de málnából is sok marad a bokrokon. Most zöldségem nincs, de megoldanám ha muszáj földcserével vagy fertőtlenítéssel vagy balkonládákkal. Létezik talicska is, nem kell mindent autóval szállítani, tanyán is megoldják. Vagy ha minden kötél szakad, akkor koktélparadicsomot és sóskát termesztenék, azok olyanok mint a gaz, gyakorlatilag kiírthatatlanok és minden földben megélnek. Kenyeret nem szükséges enni, én mikor fogytam több hónapig nem ettem és megvoltam nélküle. Ha nagy kalóriatartalomra van szükség, akkor burgonyát vagy cukorrépát kell vetni. Burgonyát triviális termeszteni, még vetőburgonya sem kell, ha meg vagy szorulva. Hagyod hogy kicsit jobban csírázzon, majd bőn hántod le róla a csírakezdeményeket és azt dugod a föld alá. Így magát a burgonya nagy részét megeheted, mégis tudsz ültetni. Utána csak arra figyelsz, hogy ha nő, akkor fel kell húznod rá a földet. Én csak poénből vetettem ezzel a módszerrel, de még évek múlva is találtam a kertemben burgonyát.
Méhészethez nem értek, de biztosan azonnal keresnék egy könyvet róla, mert a méz is magas kalóriatartalmú.
Egyébként meg cukorból sokat raktároznak, így nem hiszem hogy akár évekig probléma lenne belőle.
Fűteni pedig nem feltétlenül szükséges nálam, ha jól felöltözöl. A föld alatt nem megy sosem mínuszba a hőmérséklet. Főzésre elég faanyagot pedig bármikor lehet gyűjteni.

A levezetésedben csak egy apró hiba van: a többi ember. Mert lehet, hogy egy lakatlan szigeten jól feltalálnád magad, de amikor éhező emberek hordái kezdenének fosztogatni, akkor picit megváltozna a helyzet a falusi romantikához képest. Arról nem is beszélve, hogy a kiscsirkék, vetőmag sem csak úgy manifesztálódik, hanem azt is be kell szerezni, falun is általában. Gyanítom a könyvtár is zárva lenne, hacsak nem törnék fel, hogy tüzelőnek hasznosítsák.

És, ha van is saját tartalékod, nem eszed meg őket pár héten belül, akkor sem biztos, hogy a többi ember ezt hagyja. Sok helyen, falusi környezetben, manapság is szétlopnak mindent, ami mellett nem áll ember. Pedig most még békeidő van és nem válság.

megvannak az usa-beli hurikános helyzetek? Fosztogatások, boltok kipakolása üresre. Pedig az csak napokra szól és minden évben van belőle pár. És általában előre szólnak pár nappal. Ja meg persze fizetést sem kapnak az emberek, nem férnek hozzá a bankszámlájukhoz.

Ilyen helyzetben napok esetén is rendkívüli állapotot hirdetnek és fegyveres katonák járőröznek.

https://mult-kor.hu/aramszunet-miatt-szabadult-el-a-pokol-new-yorkban-a…
1977-ben az usában is mi volt egy kis áramszünet miatt.

Városban nem lepne meg, ha sok háztartásban pár nap alatt már éheznének, mert semmi tartalék nincs otthon. Pár napos ünnep előtt is már olyanok a boltok, mintha a világvége jönne. Ami van, annak egy része is megromlana. De még a főzéssel is bajban lennének legtöbben.

Ugye azt tudod, hogy kik csinálják a fosztogatásokat? Akik egyébként is. Csak mivel be kell zárni a dolgokat és legtöbbször elhagyják (sőt el kell!) az emberek a várost, ezért nincs aki megvédje a tulajdonát (elvileg a kirendelt katonáknak kellene). Ha katasztrófa lenne, akkor otthon maradnának az emberek és USA-ban kapnának pár golyót a fosztogatók.

Ugye a leírásban is: "Bronx, Brooklyn, Harlem lakossága vad iramban kezdte "begyűjteni" az árukat."

Láss egy nagyobbat (New York és mások, 2003):
Amikor 50 millió ember maradt sötétben
https://index.hu/tech/2013/08/14/otvenmillioan_maradtak_aram_nelkul/

"Mivel mindez alig két évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után történt, sokan attól tartottak, hogy az emberek újra hasonlóra fognak gyanakodni, és kitör a pánik, de szerencsére nem így történt. Az egészségügyi intézmények biztonsági áramfejlesztői az áramkimaradás pillanatában átvették az energiaellátás feladatát, így a kórházakban nem volt nagyobb fennakadás. A nagyvárosokban ugyanakkor leállt a közlekedés: nem működtek a jelzőlámpák, és megállt a metró is.

Öt évvel az események után sikerült felbecsülni a járulékos károkat és az eseményhez köthető halálos áldozatok számát is. Eszerint az áramszünet közvetve 11 ember halálát okozta, és körülbelül hatmilliárd dolláros kárt okozott"

Ehhez képest mi jobb helyzetben vagyunk, mert nincsenek olyan magas épületeink, nem olyan nagy a beépítettség sem, valamint összesen 10 millióan vagyunk :)

Kösz a könyv öltetett. William R. Forstchen - Egy ​másodperccel később.
A szerző optimista.
Gyógyszergyárak, vegyi anyag gyárak, úton lévő veszélyes szállítmányok.
Ivóvíz (felszíni vízforrásokat jellemzően elszennyeztük) könyvben egyszerűen és könnyedén átlépte ezt.
Atomerőművek szabályos leállítása (Fukusimai aktív üzemben volt a 1-es, a 2-es és 3-as reaktor, teljes zónaolvadás), 4 blokk pihentetőmedence mázli, hogy nem lett nagyobb baj (mázli amikor nem a előre tervezett védőintézkedések akadályozták meg a bajt).
Ha nem áll, + jön kintről segítség akkor az 5-6 blokk is leolvad.
A könyvében jelzett területen, valószínűleg az összes atomerőműben teljes zónaolvadás következett volna be, és akkor még bele se vettük az emberi hülyeséget.

Miért mi volt a lényeg? Nem omlik össze semmi sem, én ezt állítottam és továbbra is fenntartom. Miért te mit csinálnál egy olyan kisebbséggel, akik olyan helyen laknak, amely segítség nélkül élhetetlen? Ha hatalmas katasztrófa lenne Magyarországon, akkor sem foglalkoznának például a Duna árterületére épült házakkal az áradáskor (mert a katasztrófavédelemnél is van prioritás), hanem simán kitelepítenék az embereket onnan. Ugyanúgy nem várható el a katonaságtól, hogy vigyázza a te értékeidet mikor sokkal fontosabb dolga van, például embereket kell mentenie. A mai elkényelmesedett PC világban persze ez felfoghatatlan néhány ember számára, mert amerikai filmeken nevelkednek, ahol a hősök visszamennek 1 emberért is, stb.. A valóságban az a cél, hogy minél több embert mentsenek meg, minél alacsonyabb kockázattal. Ez pedig nem "paraszt hozzáállás", csak a valóság.

(És persze az amerikai filmekben megjelennek olyan klisék is, hogy hú most a barátnőd/gyereked mented meg vagy mondjuk 1 hajónyi embert. A hős pedig mindig jól teljesíti a feladatot. Én egy percet sem gondolkodnék rajta, hogy a családom egy tagját mentsem meg vagy számomra ismeretlen embereket. Persze hogy a családomat menteném. Erkölcsileg jó döntés? Nem. A Világok harcában (film) is ésszerű volt, hogy Tom Cruise megölte a ház tulajdonosát a pincében, ahol elbújtak. Ezen is sok PC ember felháborodott. Ahogy a Starship Troopers már most vagy egy Ender's Game is nemsokára szalonképtelen lesz, ha így haladunk.)

Azért ezzel páran vitatkoznának :)

Árnyaljuk egy kicsit, mert általában semmi nem fehér vagy fekete:
Felkeres az ÁVH, hogy beszervezzenek téged. Jelentened kellene kollégáidról, barátaidról és új barátokat szerezni (akiket meg akarnak figyelni). Lehet hogy ki is végzik őket egy-egy jelentésed alapján. Elmondják, hogy nem tudhatod ki van még beépítve és előfordulhat olyan, hogy az illető elmond valamit, amit neked feltétlenül jelentened kell, ha pedig ezt nem jelented, akkor azonnal tudják így, hogy megbízhatatlan ügynök vagy és leépítenek.

Ha nem vállalod a munkát, akkor kirúgatják a családodban a keresőket a munkahelyéről, mehettek mondjuk utcát seperni, nem lesz soha előrelépésetek, a gyerekeidet nem fogják felvenni az iskolákba, stb..

Te mit választottál volna és most mi lenne a véleménye rólad a társadalomnak?

Nem vagyok egy fizikus, de mindenhol azt olvastam, hogy de.

Pl (2 másodperc Google után csak ezt találtam, biztos van relevansabb cikk pl az egyetem oldalán vagy szaklapban) : http://esotanc.hu/kornyezet/a-kozepkorba-taszitana-minket-egy-eros-napk…
„Képzeljük el a nagyvárosokat egy hétig, egy hónapig, vagy akár egy évig is áram nélkül” – Coloradói Egyetem Légköri és csillagközi Fizikai Laboratóriumának munkatársa, Daniel Baker így jellemezte a lehetséges hatásokat.

Szívesen olvasok ellentétes tanulmányokról, ha mutatsz egyet.

"A bevásárlóközpontokból néhány nap alatt elfogyna minden élelmiszer"

Ilyenkor az átlagember arra gondol, milyen szörnyű volt az ÉHEZÉS a 80-as években!
Se hús, se kenyér, se bevásárlóközpont. Valamilyen Isteni csoda folytán tudták működtetni a Csepel Műveket, ~40Ezer alkalmazott, a Ganz-Mávagot, az Ikarust, 12Ezer alkalmazott stb. a csontig ledovfányodott, kenyéren és vízen élő, éhező munkások

+1

Csakhát az azóta elkényelmesített burzsoá középosztály most már megköveteli a hipermarketeket, mert szimplán nem hajlandó két-három üzletbe elmenni külön húsért, kenyérért, tejért, zöldségért.

Idéznék egy kicsit fórumunk egyik legkényelmesebb mérnök uraságától, Zeller Mérnök Úrtól, mert nagyon ide illik. [1]

szombati program: a család a szélrózsa négy irányába rohangáljon, mert hájblézer kartács úgy gondolja, az a jó, ha csillióegy helyen vásárolva baccák el a szombati napjukat, cipekedve, zötykölődve... Ezt a te saját családodnak javasold (bár merem remélni, hogy nincs), ne másnak.

Nem kényelem, hanem optimalizálás időre, költségre és környezetszennyezésre az, hogy beülök az autóba, és kb. két óra alatt megvan oda-vissza a heti nagybevásárlás, és utána lehet közös családi programot csinálni, kirándulással, kertbe kimenetellel, vagy épp tévé előtt tespedéssel, ha az úri kedvünk úgy hozza. Ugyanis az együtt töltött időnél drágább nincs, ráadásul (sajnos tapasztalat) a gyereket (elmúlt 14) elküldve a "kisboltba" bizony úgy vágják át a "talpigbecsületesmagyarkereskedők", hogy csak úgy füstölt. Van is néhány környékbeli "garászbolt" meg magyarüzletláncos kereskedelmi egység, ami tiltó listára került - ha nagyon klell valami, akkor ezeknél a Tesco is sokszorta jobb és megbízhatóbb.

Még szerencse, hogy az ilyenek mondjuk nem 80 évvel ezelőtt születtek. Mert akkor tényleg nem igazán ment volna jól az a Csepel Művek.

okosHajbazernek gondolom megoldási javaslata is van, ha így ráér elmélkedni.

halkan jegyzem meg, hogy az 5G rafizetes az egesz telekom szektornak (értsd: önző üzleti érdekeiknek megfelelően)

Automobilok közúton való közlekedése csak oly módon engedélyezett, hogyha a jármű előtt egy piros zászlót lobogtató futár halad, rikoltozva, hogy "Automobil közeledik!".
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Per pillanat máshol, de centralizáltsága okán szűrhető, és eleve nem az emberi tüdőkbe eregetett formában okozzák a szennyezést.
Noch dazu, a delejmobilokat lehet tölteni napréten vagy szélforgonnyal is. Nem kizárólag petróleumot esznek.
Ettől még ez is zsákutca, csak valamivel hosszabb :)

:wq

Talán két évtizede nyert egy brit vagy USA polgár pert, mert életben volt a törvény miszerint a vonat előtt kell egy polgárnak haladnia, és jelezni a szerelvény közeledtét. A derék polgárt pedig megszabadította két lábától egy expressz.

--
Tortilla; A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele! Hagyd már; ABBA!; Droppboksz

Teljesen egyetértek! Régen minden jobb volt! Legyen most is jobb, de ne változzon semmi!

Szóval az elektroszmog leginkább nagyteljesítményű rádióadók és elektromos távvezetékek, alállomások körül veszélyeztet. AZONNAL KACCSOJJA KI AZ ÁRAMT! Álljon le minden autó, repülő, hajó! Egy természetes világban sokkal jobb élni, ott nincsenek oltások és már emiatt is!

Mikor lesz a C4-es akció?

Okos emberek szerint az internet eredeti célja kicsit más volt, mint hogy mindenki Full HD vagy magasabb felbontásban nézzen amúgy semmiről sem szóló y videokat.
Már többen írták, hogy a hálózat hamarosan eléri a teljesítőképessége határait.
Régen szöveges fórumokat, levfelezősiltákat szolgált ki.
Blu Rayt lemezen kell nézni.

Okos emberek szerint az internet eredeti célja kicsit más volt, mint hogy mindenki Full HD vagy magasabb felbontásban nézzen amúgy semmiről sem szóló y videokat.

Még okosabb emberek szerint a célközönsége is más volt régen az internetnek. Változott a célközönség és a célok is bővültek. Ma is lehet arra használni, amire a kezdetek kezdetén létrejött.

Már többen írták, hogy a hálózat hamarosan eléri a teljesítőképessége határait.

Bill Gates mondta egyszer, hogy: 640 kbyte memória elég lesz mindenkinek. Nem lett elég. Mások armageddont jósoltak 2000-re, nem lett armageddon. Megint mások más marhaságot jósoltak...

Régen szöveges fórumokat, levfelezősiltákat szolgált ki.

Régen minden jobb volt! Vagy nem. Legyen minden jobb, de ne változzon semmi! stb. Vagy nem tudom mit akartál mondani. Igen és ezeket ma is kiszolgálja. Csak még mást is. Na és?

Blu Rayt lemezen kell nézni.

Ó! Hát ezt is megtudtuk. KELL! Nézzed hát. Más meg stream-eket néz. Miért is zavar? Nálatok nincs szélessáv és hát akkor másnál se legyen? Vagy csak "zöldek" vagyunk? No és a sok blue ray lemez és lejátszó legyártása okozta öko lábnyommal mi leszend? félre nézünk és kész? (Még szerencse, hogy nem kell visszatérni a celluloid filmhez, mert azt mondod! Vehetnénk megint vetítőt, vásznat...)

Olyan tök mindegy, hogy GPRS, 3G, 4G, 5G, a szolgáltató így is-ugy is ugyanannyit fog kivenni a zsebünkből ... rosszabb esetben még drágább lesz a mobil-nyet :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Majd akkor izgulj (vagy örülj, ki-ki nézőponja szerint), amikor már a születésedkor - kötelezően, megkérdezésed nélkül - 6G vagy még gyorsabb chipet ültetnek az agyadba, hogy azon keresztül Facebookolj vagy Bodybookolj vagy ami akkor lesz, és aktív szereplőként a fotelben ülve részt vehess a VV-ben, Éjjel-nappal Bp-ben, vagy ami akkor lesz.

mark renton és tyler durden is jól összefoglalta már ezeket a gondolatokat.

----
earth is the lunatic asylum of the milky way

Egy mondatba osszefoglalva mi a lenyeg? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A mobilszolgáltató átlagosan 5000 Ft mobilnetet szed be minden előfizetőjétől havonta, továbbá éves szinten 100000 Ft értékben ad el nekik minden évben új telefont. Ez évente 12 x 5 + 100000 = 160000 Ft profit egy előfizetőre, a szolgáltató realizált profitja összesen 160 000 000 000 Ft, avagy százhatvan-milliárd forint. Tegyük fel, hogy évente 10000 ember hal meg a sugárzás következtében, de mivel újak is születnek, így mindeközben mondjuk 2000 új előfizető lesz, főleg fiatalok, akiket Tapicskoló Tamás faterjuk okostelefonnal kussoltat el otthon, hogy ne kelljen velük foglalkozni. Ez így végső soron 8000 kieső felhasználó, avagy összesen 1 280 000 000 Ft veszteség. Multiék úgy döntenek, nem nyelik le a veszteséget, hanem behajtják a többieken, avagy a maradék 992000 felhasználón. Az ő előfizetési díjukat összesen 107 Ft-tal kell megemelni ahhoz, hogy az eredeti profitcélokat hozzák, amit bőven meg lehet tenni észrevétlenül, valamilyen termékkapcsolással, díjcsomagtologatással, kicsivel több mobilnet-kerettel. A lényeg, hogy sem a társadalom, sem a mobilszolgáltatók nem érzik meg a 10000 ember kiesését. Más kérdés, hogy megöltünk 10000 embert. Persze, a profit és a maradék kilencszázezer ember illuzionális kényelme, okoshűtője, Messengerezése ennél természetesen fontosabb volt.

Nem tudom, mi röhejesebb, hogy a teljes (elég durván fölébecsült) bevételt nyereségnek tekinted, vagy az áremelős eszmefuttatás.
Mindezek mellett, ha évente 10000 ember halna meg nagyfrekvenciás rádióhullámok miatt, az elég feltűnő lenne, ugyanis az az éves összhalálozás több mint 7 százaléka.

A példa egyszerűségének kedvéért nem számoltam bele a költségeket, pláne, hogy nincs releváns információm arról, hogy mennyi. Szerintem a lényeg így is érthető, bár ha szándékosan nem akarod megérteni, akkor hiába írtam volna bele költségszámítást, max. eggyel kevesebb dologba kötöttél volna bele.

Mindezek mellett, ha évente 10000 ember halna meg nagyfrekvenciás rádióhullámok miatt, az elég feltűnő lenne, ugyanis az az éves összhalálozás több mint 7 százaléka.

Magyarországon évente legalább 10000 ember hal meg a fosszílis tüzelőanyagok légszennyezése miatt. [1] Világszinten pedig 3-4 millió ember. [2] Mégse nagyon érdekel senkit, olyan szinten, hogy tegyen is valamit a megelőzés érdekében. Nagyjából ugyanez a helyzet az okostelefonokkal. Ha holnap kiderülne, hogy rákkeltő a 4G, 3G, 2G és tízezrek halnak meg miatta (akiket eddig csak szimplán, ismeretlen okból rákosoknak tartottak nyilván), fontosabb lenne az okostelefonfüggő, egységsugarú kényelembirkák és az ő zsírjukon hízó mobilszolgáltató és közösségiháló oligarchák hisztije, mint ezeknek az embereknek az élete. Ugyanez a hozzáállás várható az 5G esetében. Majd hülyék lesznek leszerelni a hálózatot, inkább jönnek majd a lefizetett tudósoktól megrendelt, részrehajló tanulmányok, az évekig elhúzódó perek, a zsarolás, a megfélelmlítés, a korrupció.

Aggasztó, hogy bár a légszennyezés mostanra a legnagyobb környezetegészségügyi tömegkatasztrófává nőtte ki magát, Mo.-n évi 16k halálesettel [1], érdemi, hatásos lépések helyett csak politikai síkon lett elsikálva a probléma, megy a matekozás ezerrel [2]. Ugye nem nagyon lehet rövid távon politikai tőkét kovácsolni abból, ha kitiltjuk a kedves (birka) választópolgárok jelentős hányadát a városi autóhasználatukból...

És akkor adódik a kérdés, hogy vajon ugyanez a politika mennyire lesz bölcsebb bármi más esetben, pl. a nagyfrekvenciás rádióhullámok kapcsán...

[1] https://www.levego.hu/tevekenysegeink/legszennyezes/
[2] https://pm10.kormany.hu/download/f/11/70000/OKI%20A%20l%C3%A9gszennyeze…

:wq

Nem ismerem el, mert nem erről beszéltem. A légszennyezésről, mint konkrét dologról beszéltem, ami régóta szedi az áldozatait, mégse tesz senki semmit ellene, pedig szinte pontosan ismertek a kockázatai. Az 5G veszélyei még nem ismertek pontosan, csak sejthetők. Amire ezek a sejtések beigazolódnak, lehet hogy eltelik 10-20 év és az akkori 5G kánaánban ugyanúgy nem fog érdekelni senkit az a 10000 ember halála az 5G miatt, ahogy most sem érdekel senkit a légszennyezettség miatt. Azért kéne alaposan kivizsgálni az 5G egészségügyi kockázatait, hogy ez ne történhessen meg.

Mivel eddig nem a légszennyezés volt a téma, nem is szándékszom ebbe az irányba elmenni.
Az sem volt téma, hogy bizonyított kockázat esetén miért nem változtatnak az emberek, szintén nem volt téma.

A téma az volt, hogy egy ismeretlen kockázat többszörösét hogyan lehet komolyan venni irreleváns tanulmányokkal alátámasztva. És erre még nem jött válasz, csak a bullshit.

" A légszennyezésről, mint konkrét dologról beszéltem, ami régóta szedi az áldozatait, mégse tesz senki semmit ellene, "
- en vettem itthonra egy levegotisztitot, itthonrol is dolgozom, csak ritkan megyek ki, a szomszedaim pedig felolem akar meg is pusztulhatnak a sajat maguk keltette mergezo fusttol.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Eleg jol kevered a profit es az ARPU fogalmakat. A koltsegekrol is eleg jo keped lehetne, hiszen a legtobb szolgaltato es vendor tozsdei ceg, kotelezo eves (es negyedeves) beszamolokkal. Igaz, erto olvasas szukseges, de azert ezek a dolgok feheren-feketen ott vannak szepen tablazatokba szedve. Nem kell ehhez kozgaz egyetem...

Remelem a biologiai hatasokrol alkotott velemenyed megalapozottabb ennel.

Kutatni, vizsgalni nyilvan kell. Azonban bulvarhir erteku angol tudosos okoskodasnak eleg kontraproduktiv a hatasa.

Ha az igazi osszeeskuvest akarjuk felderiteni, akkor menjunk tovabb! Ez a sok tudos biztosan mind a gonosz multiknak dolgozik. A celjuk az, hogy a zajongasukkal elore lejarassak a komoly, az emberisegert aggodo tudosok munkajat. Te meg segited oket, mint egysegsugaru megvezetett foteltudos (bocsi, de a kenyelembirkas ossztarsadalmi szemelyeskedes kisse zavar). Vagy teged is ok (a tudjukkik) fizetnek?

Kezdhetjük azzal az "összeesküvés" felderítését, hogy elmagyarázod, miért bulvár az, hogy tudósok egy csoportja (saját névvel, fokozattal, intézménnyel) felhívást intézett az Európai Unióhoz, annak állampolgárait érintő kockázatok kivizsgálásával kapcsolatban. Mindeközben senki nem állította közülük, hogy az 5G rossz lenne, vagy hogy titokzatos gonosz erők szeretnék bevezetni. Annyit kérnek csupán, hogy legyenek átfogó, elfogulaltan vizsgálatok és amíg ezek elkészülnek, addig ne legyen bevezetve az 5G. Folytathatjuk azzal, hogy elolvasod az oldalon linkelt anyagokat, tanulmányokat, vagy legalább utána nézel, hogy miről szólnak. Ezekből azért kiderül, hogy bár nem tudjuk még, hogy az 5G biztosan káros, azt viszont sejtjük, hogy az lehet. Sokkal jobban, mint a 4G vagy elődeik.

Ez a sok tudos biztosan mind a gonosz multiknak dolgozik. A celjuk az, hogy a zajongasukkal elore lejarassak a komoly, az emberisegert aggodo tudosok munkajat.

Ha ez így van, az is csak egy dolgot árul el a társadalomról. Az, hogy a kényelembirkák nem tudnak, vagy nem akarnak gondolkodni az őket érintő dolgokról és inkább azt hiszik el, amit a bulvár zajong nekik. Tehát, a hőn fájlalt "össztársadalmi személyeskedés", amit a számlámra írsz, valójában teljesen jogos. Persze, halkan meg kell jegyeznem, hogy nem az össztársadalmat személyeskedem, hanem csak annak egységsugarú birka rétegét. Például azokat, akik csak azért vesznek új telefont, mert az új, vagy mert szerintük haladni™ kell a korral™.

"Ezekből azért kiderül, hogy bár nem tudjuk még, hogy az 5G biztosan káros, azt viszont sejtjük, hogy az lehet. Sokkal jobban, mint a 4G vagy elődeik."

A 4G és elődeikről is csak sejtik, hogy káros lehet. Namost, ha az 5G-t azért ne vezessék be, mert sejtik, hogy sokkal károsabb, mint a 4G, inkább csináljanak ilyen-olyan vizsgálatokat előtte, akkor felmerül a kérdés: miért nem történt ez meg már a 4G-nél? Miért nem történt ez a 3G-nél? A 2G-nél? Egyáltalán: hogy a francba mert bárki is rádiófrekvenciás adatátvitelre gondolni, mielőtt letesztelték volna, hogy bizonyítottan nem káros?

Az 5G-nél a rádiófrekvenciás sugárzásoknak való kitettség jóval nagyobb, mint elődeik esetében. Látom, még mindig képtelen voltál utánaolvasni, csak a fősodratú komfortzónádból véded multiékat és a fejlődés az erőltetett növekedés megkérdőjelezhetetlen szükségességét.

Talán mert a bolygó véges erőforrásokkal rendelkezik, ergo az állandó növekedés előbb utóbb komoly gondokat okoz.
Illetve már évtizedek óta azt okoz, a globális felmelegedés, az ózonlyuk, a sarki jéghegyek olvadása és még 50 másik következmény.
Talán már olvastál is a klímaegyezményről.

Mondjuk az ózónlyuk pont zsugorodik. 2017-ben az 1988-as méretére zsugorodott. Ettől persze igaz, hogy az erőforrások végesek, de ez pont a fejlődés mellett és nem ellen szóló érv. Nem is tudom ki bökte ki nekem, hogy filmeket blu ray lemezeken nézzek, ne stream-et fogyasszak. Okos gondolat. Azért jegyezzük meg, hogy a stream fogyasztásának jóval kisebb az öko lábnyoma. Ez az egész okostelefon és fejlődésellenes mizéria értelmetlen. Ma egy okostelefonban olyan funkciók vannak, amelyek használatához régen sokkal nagyobb öko lábnyommal rendelkező eszközökkel lehetett hozzáférni. A filmek/videók nézése már ki van tárgyalva, de mondok még két példát, ami kézenfekvő. Az egyik a naptár. Bizony alig látható az elektronikus naptárak öko lábnyoma a hagyományos papíralapúakhoz képest. Nem kell fákat kivágni a papírért, a gyártás során ide-oda szállítgatni ezer tonnaszám a papírt, majd teríteni a boltokba, ahová majd mindenki egyesével elmegy a naptárjáért, ami talán használ, de egy év múlva csak is kidob, hogy előlről kezdődjön az egész. A másik a levél. Az elektronikusan elküldött levél öko lábnyoma semmi a papíralapú levéléhez képest. Nincs ugyanaz a folyamat, mint a naptárnál és nem fejelik meg a posta hasonlóan nagy öko lábnyomot mutató tevékenységével. Gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés. Ráadásul mindkét példában szereplő hétköznapi alkalmazás tudja már a multimédiát, az automatizált működést, stb. Azaz mindkettő jobb lett, kényelmesebb, okosabb és jelentősen környezetkímél a használata. Tudom, a szervezer árammal mennek és az szennyez. Vessük ezt össze a papír életútjával és rájövünk, hogy régen tiltani kéne már a papíralapú működést szinte mindenhol. És itt jön majd még a térkép, ami immár interaktív és szintén régen papíralapú volt. Régen minden családban volt fényképezőgép, ma ez sem kell. Ha leülnék, biztos tudnék vagy három A4-es oldalon listázni olyan dolgokat, ami ma egy okostelefonban ott van. Olcsóbban, jobb minőségben és a környezetet kímélve. Miért is kéne újra a butatelefon? Vehetnél újra videót, dvd lejátszót, papírnaptárakat, levélpapírt, borítékot, bélyeget, térképeket, videókamerát, stb. MA nem kell, elég ha veszel egy jó okostelefont és mindez megvan. A fejlődés jó. Az értetlenség rossz.

Az ózonlyuk pont azért zsugorodik, mert kivontak a forgalomból egy eleve _meggondolatlanul_, kimerítő hatástanulmányok nélkül bevezetett technológiát. Lásd még éppen ezt a szóban forgó topikot. :P

Egyébként nem egyenlő dolgokat (jelen esetben a folyamatosan gyorsuló gazdasági növekedés fenntarthatatlanságát, a papír alapú levélről e-mail-re váltást és a 4 helyett 5G forszírozását) egy kalap alá venni, és ebben a formában a másiknak a szájába adni, majd pedig megállapítani, hogy hülyeség, hát eléggé furcsa észjárásra vall a részedről.

:wq

Azért annak fuss neki mégegyszer hogy a blueray filmnézésnek vagy a netes filmnézésnek nagyobb-e az ökológiai lábnyoma mert szerintem az azért nem olyan egyértelmű. Ha egy filmet 2x is megnézel akkor meg pláne. A torrent letöltésekről meg inkább ne is beszéljünk..

Rizsa. Ahhoz hogy eljusson hozzád a stream olyan számítógép, router és egyéb eszközök garmadáját kell üzemeltetni hogy belegondolni is rossz. Persze abból nem látsz semmit. Igen, a lemez logisztikája is sokba kerül.. de simán összemérhető a kettő. Szervizhálózat..na ne röhögtess. Mondj már egy dolgot amit szervizbe vittél az elmúlt egy évben. Még úgylehet a kocsidat se.

Ha akarnál érteni, értenél. Nem is neked írom hanem a többieknek: vajon mért kell 34Gbit rádión? Mert vannak olyanok akik 4K filmet néznek online. A forgalom 99 százaléka ilyen tipusú. Szórakozás néhány százaléknyi hülyének. Ezek miatt kell beleverni milliárdokat a tech fejlesztésekbe, a többinek meg ugyanúgy 20mp alatt jön be az index. És a szemellenzős jószág ebbe bele se gondol. Mintha én a menerendszerinti buszjáraton 10 köbméter fát akarnék szállítani minden nap. A Volán meg oldja meg a tech részét. Hogy mondtad: sötétzöld? Lehet, de mégse fekete...

Szórakozás néhány százaléknyi hülyének.

Az a baj, hogy téves az alapvetésetek is. Eddig feljebb azon ment a sírás, hogy a profit miatt megy ez az egész, egyszer bepróbálkozott valaki egy "hát ez tiszta ráfizetés a szolgáltatóknak" dumával - harsány kacaj fogadta, most meg te jössz ezzel, hogy a profitra éhes kapitalista disznók pár százaléknyi=ezekből nem térül meg ügyfélért hajszolják ezt a nG sorozatot. El kéne dönteni, hogy tényleg így van-e? (nem) vagy el kéne fogadni, hogy ti vagytok a pár százalék és a híres szélmalomharcnak vagyunk szemtanúi?

A kapitalista disznók nem tudom kik.. meg a "tik" se nagyon tudom hogy ki is akar lenni. Leírtam hogy mi a bajom, te meg folyamatosan terelsz. Ha érved nincs arra amit írok, elkezdesz másról beszélni. Tedd már meg hogy arra válaszolj nekem amit én felvetettem neked. Ne arra amit pistajóska írt. Amúgy meg szemmel láthatóan nincsenek érveid csak piszok nagy önbizalmad meg egód. Majd amikor lerohadsz valahol kocsival ahol nincs térerőd oszt vakarod a fejed akkor jusson eszedbe hogy én itt mért is sirattam. Amúgy meg az a szöveg hogy önvezető autó. Pont annak nem kell sok adat. Kivétel persze ha valami hülye 4K videót néz a hátsó ülésen online. Inkább folyamatos link kellene, pont az amiért itt tépem a szám egy hete.

Ebben van igazság. A "net neutrality" a probléma, mert emiatt semmilyen ösztönző nincsen arra, hogy optimalizáljuk a forgalmat. A nagy részét úgyis mások finanszírozzák.

Ki kellene fizettetni mindenkivel a teljes forgalmát. A baj csak az, hogy az elszámoló rendszer túl bonyolult és költséges volna, többe kerülne, mint maga az infrastruktúra amit fizetnénk vele.

A jelen rendszerben a Netflix és a Youtube keresi a pénzt, miközben mindenki másnak is rengeteget kell költenie a hálózatátára a forgalmuk miatt.

Persze ha meg használat arányosan fizetnénk a hálózatért, akkor routinggal ki lehetne éheztetni szolgáltatókat - nem küldenének arra forgalmat - és így csődbe kényszeríteni őket. Szóval ez az út is rengeteg problémát vetne fel.

"A jelen rendszerben a Netflix és a Youtube keresi a pénzt, miközben mindenki másnak is rengeteget kell költenie a hálózatátára a forgalmuk miatt."
- ez olyan, mint amikor az áramszolgáltató pénzt kér tőlem, hogy bővíthesse nekem a keresztmetszetet, hogy aztán így többet fogyaszthassak és többet fizethessek neki. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"A jelen rendszerben a Netflix és a Youtube keresi a pénzt, miközben mindenki másnak is rengeteget kell költenie a hálózatátára a forgalmuk miatt."

A Netflix a ISP-khez teszi a szervereit, így mindenki jól jár, a Netflix gyors streamet biztosít, az ISP-nek meg nincs kifele nagy forgalma. A streamjeik dontő többsége ilyen formában "lokális", így helyzet nem olyan rossz, mint elsőre tűnhet.

A dolgot árnyalja, hogy normális esetben ez egy szimbiózis kellene legyen. Se a tartalomszolgáltató se a netszolgáltató nem létezhet a másik nélkül. A gerinchálózatokra csatlakozás tudtommal nem forgalmi mennyiség alapú díjas, hanem kapacitás alapú. Ugyanazzal a lendülettel, hogy az átfolyó adatforgalomért a tartalomszolgáltatót sarcolná a netszolgáltató, úgy ezzel a logikával a tartalomszolgáltató is sarcolhatná a netszolgáltatót, hiszen az ő tartalmának felhasználásával keres az pénzt. Nélküle senki sem fizetne elő netre.

A netszolgáltatók a kapacitásukat lakossági ügyfelek felé nem 1:1 adják tovább, többszörösen, mivel normál felhasználáskor nem mindenki használja ki maximálisan az elvi sávszélességét. Csakhogy ezzel együtt nagyotmondó versenybe is kezdtek a szolgáltatók, hogy a konkurenciától átcsábítsák az ügyfeleket. Úgy árulnak sok száz megabites és gigabites végpontokat, hogy közben a gerinc felé nem növelték a kapacitásukat, sokkal nagyobb mértékű lett az overprovising. Majd sírnak, amikor az ügyfelek és a tartalomszolgáltatók elkezdenek olyat használni ami magasabb sávszélességet igényel. Hát bakker, mindenkinek gigabites netet árulnak lassan, ahhoz képest az a 3-30 megabites stream semmi.

Ráadásul, ahogy más is írta, saját gerinchálózatot is építettek ki a nagy tartalomszolgáltatók, amit lényegében ingyen érnek el netszolgáltatók. De persze ettől még az egyre durvább overprovisioning miatt a végpontok felé fejleszteniük kéne. Hát kellett nagyotmondó versenyt csinálni. Azt nem vállalja be senki, hogy áremelést csináljon, ha nem elégedett a profittal, ellenben a tartalomszolgáltatóra akarja terhelni azt. Amit végső soron az ügyfélnek kell akkor is megfizetni, nincs igyen ebéd.

Szóval a netszolgáltatóknak legyen pofája magasabb árat kérni a gyorsabb végpontokért, vagy ha nem bírja kiszolgálni, akkor mondjon kisebb kapacitású csomagot azonos árért. A verseny szempontjából is ez lenne a tiszta, hiszen kiderülne melyik netszolgáltató képes magasabb szintű szolgáltatást adni adott áron. De persze ezt pont a suttyóbb szolgáltatók nem vállalnák be, mivel akkor elpártolnának tőlük az ügyfelek - így marad a nagyotmondás verseny és a sunyiskodás.

Emailnél ott a spam probléma

A McAfee amerikai szoftvergyártó cég megbízásából az ICF International tanácsadó iroda készített jelentést a spammelés környezetkárosító hatásairól. A vállalat különféle kormányügynökségektől és nagyvállalatoktól szerzett adatok alapján dolgozott. Az eredmények szerint hárommillió személyautó szén-dioxid-szennyezésével ér fel évente a kéretlen reklámlevelek miatti üvegházgáz-kibocsátás.

A szokásos marhaság a history (guberálós és ufókutatós) csatornán felnövöttektől.

Megkérdi a buta a szakembert, hogy van-e rá esély, hogy bármi gondot okoz.
Erre a szakember elmondja a butának, hogy elhanyagolható az esélye, hogy gond lenne.
Na de a buta tovább erősködik, hogy de nem nulla, szóval baj lehet.
Erre a szakember elmondja, hogy 0.0000000000000001% az esélye, hogy valami gond lehet.
Na a buta ezen felbátorodik és le is vonja büszkén a tanulságot, hogy a szakember is megerősítette, hogy ebből bizony baj lehetm tehát mind meghalunk és be kell tiltani.

Múltkor volt egy idióta srác, aki beperelte a szüleit, amiért azok nem kérdezték meg arról, hogy meg akar-e születni. Csak meg kéne adni a jogot az idiótáknak, hogy a szüleik választhassák utólag is az abortuszt, ha már manapság a folyton szidott modern technológia segítségével ezek az idióták az egész világot azzal terhelik, hogy mekkora marhák. Bár, régen, mikor minden jobb volt és nem ment ennyire híre az idiótáknak, akkor szépen csendben alkalmazhatták is ezt.

Amúgy meg, ha le akarod tesztelni a 2.4GHz-es sugárzást, csukd a herédet a mikroba és kapcsold rá. Bizonyos állampokban a hererákra fel lehet íratni a füvet és akkor utána már nem aggódsz hülyeségek miatt. Oldja a szorongásos üldözési mániát.
https://www.youtube.com/watch?v=un7QiXsnF_Y
https://www.youtube.com/watch?v=dXqMUSheJ1Q

'Erre a szakember elmondja a butának, hogy elhanyagolható az esélye, hogy gond lenne.'

„Egy olyan káros technológiát teremtettünk, amelynek irányítása már rég kicsúszott a kezünk közül” – vallja Dr. Martin Blank, a Columbia Egyetem sejtbiológus professzora, aki az elsők között bírálta az 5G bevezetésének tervét. Szerinte a vezeték nélküli antennák által kibocsátott mikrohullámok egész egyszerűen roncsolják az emberi sejteket, és idő előtti halálhoz vezetnek.

Az Environmental Health Trust nevű egészségügyi szervezet adatai szerint már aligha férhet kétség ahhoz, hogy a túlzott mértékű mobilhasználat, a vezeték nélküli routerek és a mobilhálózati bázisállomások közelsége negatív neuropszichiátriai tünetek kialakulásához vezet. Az akadémiai közösség által elfogadott, tudományos szaklapokban megjelenő tanulmányok sora bizonyította az elektromágneses mező egészségkárosító hatásait, köztük az alábbiakat:

daganatos megbetegedések megemelkedett valószínűsége
depresszió megnövekedett kockázata
álmatlanság, kimerültség, ingerlékenység
termékenység csökkenése, spermiumok károsodása
megváltozott agyi fejlődés
hormonális zavarok
fejfájás, szédülés, figyelmi és koncentrációs zavarok

Az elektromágneses mezőket az Egészségügyi Világszervezet már 2011-ben potenciálisan karcinogénnek nyilvánította

"Az elektromágneses mezőket az Egészségügyi Világszervezet már 2011-ben potenciálisan karcinogénnek nyilvánította"
Maradjunk annyiban, hogy 2013-ban, és nem potenciális, hanem lehetséges karcinogénnek nyilvánította.
Ebbe a csoportba tartoznak még olyanok, mint pl. a textilgyártás (de azért öltözködni kell, ugye?), a fermentált zöldségek (zárjuk be az összes kínai kajáldát?), de gyakorlatilag az összes üzemanyag is (ugye mindenhová gyalog jársz?).

Élőben zajlik majd a kísérlet 5 milliárd emberrel

Rendkívül aggályos, hogy a vezeték nélküli technológia hosszú távú testi-lelki következményeinek tesztelése valójában sohasem történt meg. Úgy tűnik, az 5G bevezetését sem fogja semmilyen biztonsági vizsgálat megelőzni. Ez pedig még azok szerint is komoly hiba, akik meg vannak győződve az újgenerációs mobilszolgáltatások biztonságosságáról.
Az 5G ráadásul nem helyettesíteni fogja a 3, illetve 4G-t a már meglévő apparátus segítségével, hanem tömérdek új antenna fog épülni, ami minden eddiginél nagyobb mértékű sugárzást fog eredményezni.

Volt már?

48 EZER!!!!!!! tudós kérte, hogy ne vezessék be!

„Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ehhez hosszabb időt felölelő vizsgálatok kellenének, ám ilyen hosszú kísérletekre a bevezetés küszöbén már egész biztosan nincs idő” – mondja Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának illetékes osztályvezetője. Hasonlóan látják a kérdést azok a kutatók és orvosok, akik még 2017 szeptemberében nyílt levélben kértek időt.

"Erre a szakember elmondja a butának, hogy elhanyagolható az esélye, hogy gond lenne."

A ma már több mint 48 ezer tudós és szervezet által aláírt nemzetközi petíció globális moratóriumot követel az ötödik generációs mobilhálózatok – napjainkban már a bevezetés utolsó fázisaiban járó – telepítésére, amíg csakugyan be nem bizonyosodik, hogy az új technológia nem jelent veszélyt senkire. A felhívás hangneme határozott. „Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G-, 3G- és 4G-hálózatok mellett. E sugárzás bizonyítottan káros az emberekre és a környezetre. Az 5G bevezetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon” – írják.

Az 5g appeal továbbra is egy hoax oldal. Több hasonlóval együtt. Körülbelül a laposföldes mozgalommel egyenértékű.

Az, hogy 7 milliárd emberből 100 ezer feliratkozott rá - akik közel sem biztos, hogy tudósok - nem jelent sokat.
Az sem, hogy néhány más területen valamit elért ember elkezd aggódni a hisztériakeléts után. Olyan, mint mikor a homeopátia csodálatos hatásairól értekezik egy fogorvos vagy pszichiáter dr. De hát doktor-doktor, darab-darab, értem én :D

Viszont egy remek és eladható adatbázis jöhetett össze a sok "szaktekintély" személyes adataiból. Sokan lehet még adományokat is adtak mellé :D

Régenmindenjobbvolt téem.
Szerintem ott rontották el, mikor felfedezték az elektromosságot.
A sok lusta már tüzet gyújtani sem hajlandó a sötétben.
Hát még szerelmes levelet küldeni a postán majd két hétig várni a válaszra.
Amish-okról hallottál már?
Na az az anti-tech világ tetszene szerintem. Igaz hogy egy influenzába oltás híján, vagy vakbélgyulladásba simán belehalnak, de végül is mindenkinek a maga joga a hülyeség.
Mondjuk a lekvárjaik meg a paradicsomuk nagyon finom, ezt meg kell hagyni.

Hajbazer dolgaiból sok mindennel nem értek egyet. De ....
Azért amiket felsorolsz, azzal vannak hibák.
"Hát még szerelmes levelet küldeni a postán majd két hétig várni a válaszra."
30-35 évvel ezelőtt, mikor úgy utoljára írtam szerelmes levelet, akkor úgy volt, hogy ha postára adtam (vidéki kis város) délután egy levelet, akkor másnap délelőtt a címzett postaládájába be volt dobva a levél. Ha válasz két hétig tartott annak más oka volt. :) Nem akarom ezt a jelenlegi helyzettel összevetni, mert tudom az okokat. De az így, ahogy írtad, nem igaz akkor se.
Az influenza se jó, mert fertőző betegségek egy zárt közösségbe elég nehezen tudnak bejutni. A vakbélgyulladás rendben, ezzel szemben nekünk a vívmányok okán van rák, stroke, elhízás és cukorbetegség, aids, túladagolás, stb, stb. Viszont az Amish életmód elég kényelmetlen. Ezért nem is vonzó.
A belsőégésű motor vs. elektromotor történetben pedig azt azért érdemes lenne megjegyezni, hogy nem csak tüdőrákban lehet meghalni. Az elektromágneses tér biztosan nem egészséges, csak ennek átfogó vizsgálatára senki nem akar pénzt adni. Az ipar azért, mert nagy eséllyel neki kedvezőtlen lenne az eredmény. (de ugyan ilyen okból nem adott annak idején a ddt, dieselmotor, savas eső, mikroszemcsés korom stb. kivizsgálására se. Ezért működhettek évekig, évtizedekig.
Az állam meg azért mert, 1. sosincs pénze, 2. a cégek lobbi ereje mindig erősebb mint pár száz, pár ezer családé akiknél ez a probléma halálesettel végződik. A működési mechanizmust nagyon jól végig lehet követni az USA-ban most előkerült opiát forgalmazás (függők, illetve kapcsolódó betegségek) témájában. Hogy működik, hány évig, évtizedig működhet gond nélkül. Mekkora az az ember vesztesség amikor el kezdenek vele foglalkozni stb. (de mondhattam volna a dohányzást is, ott még jobb a történet, hisz meddig is tagadták, hogy veszélyes, ártalmas az egészségre. Hány évtizedig?
Mióta is elterjedt a mobil telefónia?
Szóval, van még kb.10-20 év mikorra tömegesen megnövekedett agydaganatok, egyéb demenciák után már nem tudják megakadályozni "haladáspárti erők", -illetve pályára belépni akaró új erők elég erősek lesznek ahhoz, hogy támadást intézzenek a "régiek" ellen, és segítségükkel - "független vizsgálatok" elvégzését, ami alapján valamit tegyenek a károsító hatások ellen. Kitaláljanak egy új csodaszert. Amiben ott lesz a fejlődési potenciál, ami átrendezheti a kialakult erőviszonyokat, biztosítja az extraprofitot és goto 10.

"a vívmányok okán van rák, stroke, elhízás és cukorbetegség, aids, túladagolás" - a rák, stroke korábban is volt, csak nem tudtak róla, hogy mi okozza az adott személy halálát, vagy épp bénulását. Az elhízás meg cukorbetegség nagyobb arányú megjelenése az tényleg az életmóddal függ össze, ami a régmúlthoz képest valóban sokmindenben más - például a civilizációs ártalmakkal együtt is jóval magasabb várható élettartamban.

Rák stroke volt. Persze csak az előfordulási arány más. De vitathatalan, a várható életkor megnövekedett.
Jóval kevesebb rák és stroke volt. A különbség az, hogy akkor gyakorlatilag nem élték túl, most meg elég sokan igen. Mondjuk az egészségügyre fordított összeg is durván nőtt. Ha megtermelt javak arányában nézzük akkor is. Mondhatni járulékos vesztesség.
Természetesen -ha nem lett volna egyértelmű- nem az Amish életmód mellett kampányoltam.
A levél történetnél is inkább csak azt szerettem volna mondani, hogy általam se visszasírt dolgok ellen szólt, sajnos hibás érvvel.
De azért a laposföldhívők, és azok között, akik szerint az elektromágneses sugárzás igen is káros az élő szervezetre, ne tegyünk egyenlőség jelet.

a levél lehet rossz példa volt... itthon, mert itt lehet visszafejlődött 30 év alatt. Viszont, ha globálisan nézed, akkor pár évtizedhez képest a világ bármely lakott pontjára egész gyorsan lehet küldeni és relatíve olcsón. Ha pedig elektronikusan tesszük, akár valós időben is lehet a Föld bármely lakott pontjával kommunikálni, akár jó minőségű képpel is.

Egyébként pedig minden lehet egészségre ártalmas. Csupán attól függ, hogyan és mennyit kapunk belőle. Legyen az dihidrogén-monoxid vagy gulyásleves vagy kavics vagy napsütés. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ételek kapcsán folyton riogatják az embereket, hogy rákot okozhatnak... de már mindent felsoroltak, ami csak létezik. Hát persze, ha valaki csak egyfélét fogyaszt nagy mennyiségben, akkor abból baja lesz. Ha meg semmit sem fogyaszt, akkor azért hal meg. Képtelenek felfogni, hogy mindennek van hatása és ez nem fekete vagy fehér, ráadásul rendszerében kell nézni. Az egyre kényelmesebb élet, javuló életszínvonal mellett egyre több ideje van a buta embereknek is elmélkedni olyan dolgokról, amiről foglalmuk sincsen, s nincs is igényük tényszerűen megérteni.

Csak érzik saját jelentéktelenségüket és nincs kihívás a mindennapjaikban, hogy lekössék a figyelmüket valamivel, s hasznosak legyenek. Van akinek apacs harci helikopter lesz a neme kínjában, van aki meg nosztredámosznak képzeli magatá és a vélt elnyomottságát és fájdalmait a világba kiabálva igyekszik saját képére formálni a világot, ebben találva meg élete célját. Aztán persze már több esetben konkrétan kiderült ilyen emeberekről, hogy "idegi alapon leszázalékolt" rokkantnyugdíjas tevékenységi körben tengeti nyomorult életét, amit szintén a modern technológia vívmányainak hála tehet meg.

Létezik ez a jelenség is, meg az is, amikor csak a profit számít, semmi más. Amúgy vicces, hogy épp arról beszélsz, semmi sem fekete meg fehér, miközben az egész dolgot úgy állítod be, mintha egy lapos Föld hívő írta hülyeség volna. Mert te pontosan, megcáfolhatatlanul tudod, minek mi a hatása. Amúgy az rtg. felfedezésekor sem tudtak az ionizáló sugárzás káros hatásairól, használták is mindenféle védelem nélkül, mintha muszáj lenne. Aztán lőn meglepetés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amíg a pénz az úr, az ember az utolsó.

--
robyboy

Alapvetően egyetértek, de a stíluson csiszolhatnál. A sok trade mark jel marha zavaró, meg az írás nagyon terjengős. Elsőre is megértjük, nem kell hosszú mondatokon át sorolni a vélelmezett példákat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Mérnökök, tudósok és értelmiségiek" ez tetszik... Vannak a mérnökök, utánuk ballagnak a tudósok (ezek gyűjtőnéven a techno-plebs), ezzel szemben vannak az értelmiségiek (színészek, építészek? biztosan járatosak az 5G-ben).

Tényeket, szakirodalmi referenciákat. Kikből áll az a bizonyos csoport, hol érhető el a publikációjuk, milyen mérési adatokkal támasztották alá a kételyeiket, mindez hol olvasható? Nem akarok ellenséges lenni, de így kissé bulvárhír szaga van.

Ha arra gondolok mennyi autót, gyógyszert, étrend kiegészítőt, akármilyen terméket hívnak vissza/tiltanak be, bugos béta állapotú szoftvert adnak ki, én is amellett vagyok, hogy inkább tovább kellene tesztelni az 5G-t is, nem utólag sopánkodni.
A társadalom korcsosulása és a túlzott függés a technológiáktól más téma, általában van egy tömeg az aktuális felnőtt generációban, aki tart a jövőtől és a következő generációt lenézi vagy alkalmatlannak tartja (néha jogosan). Szerintem majd az őket követők eldöntik, hogy jó volt-e az irány.

Gondolkodtam rajta, hogy egy Faraday kalickát csináltatok legalább a hálószobára. Érted, hálószoba, mert fémháló veszi körbe :-).

Végül nem csináltattam, de még talán nem volna késő. Kéne.

Miután kiderült, hogy az okostelefonok kémkednek, nem is volna hülyeség Faraday kalitkát csinálni otthonra, és a bejövő vendégekkel lerakatni a mobiljaikat egy erre a célra kialakított hangszigetelt dobozba. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6765113/Is-proof-smart-phone-e…

Hogy az 5G-ről is nyilatkozzak: nem igazán értem, hogy miért van erre igény, nekem még a 3G is túl gyors volt, a 4G-t meg észre sem vettem hogy megjött.

"és a bejövő vendégekkel lerakatni a mobiljaikat egy erre a célra kialakított hangszigetelt dobozba."
- ja, mint chuck mcgill a better call saul-ban - mondjuk o speciel a vegere belehulyult a maniajaba.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A probléma nem a falakkal lesz, hanem az ajtóval és az ablakokkal, úgy ha csukott állapotban van, nem szakad szakadásnak lenni, mert különben nem ér semmit. Van ilyen "biztonságos szobákat" csinálnak így. Nem véletlen, hogy csak nagy cégeknél van ilyen mert nagyon nem olcsó mulatság.

házfelújítás során az új fürdő falaira rabichálót (csibehálót) szegeltem körbe a vakolat miatt (régi vert vályogfal).
nekem nem tűnt fel, de később jelezte valaki (asszony vagy vendég, nem is tudom), hogy nincs wifi és térerő :D
a tervek szerint a többi helyiség is hasonlóan lesz vakolva. nem szándékos volt a kalitka, de igazából nem baj :)
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Hogy az 5G-ről is nyilatkozzak: nem igazán értem, hogy miért van erre igény, nekem még a 3G is túl gyors volt, a 4G-t meg észre sem vettem hogy megjött.

Nekem sincs igényem arra, hogy nálad legyen internet, mégis van. Csak egyszer fogadd el, hogy nem mindenki él úgy, mint te, nem mindenki akar úgy élni, mint te. Neked lehet, az 0G is elég, más meg vágyik az 5G-re. És? Te valami önkéntes mérvadó vagy és hozzád kéne igazodnia mindenkinek? Olyan hajbuzer féle izé....megmondó ember, aki "utánaolvasott" a még nem működő 5G "hihetetlenül káros tulajdonságainak" és tényszerűen lehülyéz gyakorlatilag mindenkit? Neki elég az XP, mert reggeltől estig a Windows színeit konfigolja rajta és innentől számára felháborító, hogy másnak más az igénye. Ugyan már! Hagyni kéne, hogy más is az igényei mentén élhessen. Neked sok az 5G? Ne használd, fogja tudni a sima telefonáláshoz szükséges dolgokat.

Hagyni kéne, hogy más is az igényei mentén élhessen.

Alapvető szabadságjog, hogy a szabadságod csak addig terhed, amíg nem korlátozod mások jogait bármiben.
Ha olvasnál is az írás mellett, tudhatnád, hogy egy nagy port kavart ügy kapcsán az "átlagpolgár" már akasztana, kerékbe törne egyes, amúgy tényleg kirívó ügyekben a kommentekben. Főleg állatkínzásos eseteknél dobja le a láncot egyesek agya.
Az Usa-ban évtizedekig lehet valaki a soron, míg a "demokratikus" europában ugyanazért kap pár évet, ha kap.

Mik a jogok, amiket mások szabadsága nem korlátozhat? Mi minősül korlátozásnak? Hogyan lehet megállapítani, hogy egy "jog" korlátozva van-e, és ha igen, akkor ki(k) vagy mi(k), amik korlátoznak?

Mi történjen nézeteltérés esetén? Kinek a jog- vagy korlátozásértelmezése legyen mérvadó?

A végső érv úgyis a kőbalta, az meg abszolút objektív ítéletet hoz. :)

Nem látlak nyálat verni a marketingügynökségeknél, akik elhitetik Tapicskoló Tamással, hogy szüksége van 5G-re. Miközben nincs, mert nagyjából azt se tudja mi az és semmilyen sebességkülönbséget nem fog érzékelni a 4G-hez képest. Tehát, még azt se tudja eldönteni, hogy egyáltalán szüksége van-e rá. Ha majd elég fősodratú nyálat vertél a marketingstriciknél ahhoz, hogy minden okostelefonreklám eltűnjön a világból, akkor jogos lesz az érvelésed. Addig szimplán megalapozatlan, mert egy olyan világban, ahol százmilliók szükségletét befolyásolják a legádázabb érzelmi manipulációkkal, appoktól való függővé tétellel, addig nem lehet racionálisan felmérni a valódi igényeket.

Neki elég az XP, mert reggeltől estig a Windows színeit konfigolja rajta és innentől számára felháborító, hogy másnak más az igénye.

Az XP-n legalább lehet színeket is konfigurálni, nem pedig egy UX-ökör összerakta, hogy az mindenkinek jó lesz úgy, ne akarj rajta változtatni, mert nemérimeg™ fenntartani a konfigurációs lehetőségeket biztosító fícsöröket. Nade várjunk. Te papolsz itt a mindenki az igényei mentén élhessen idealizmusról. Akkor miért is kell szarkasztikusan beállítanod, hogy én igényes vagyok egy alkalmazás megjelenését, illetve haladó módon használhatóságát illetően (és mivel ezt kisilányították az új verziókból, ezért egy régebbit használok)?

Nem megy ez neked. Pont te akarod korlátozni mások igényét. Én nem tettem veled ilyet. Tőlem abakuszon is futtathatsz magadnak valamit, nem zavar. Te vagy az, aki egyfolytában másokat akarsz korlátozni, mert SZERINTED nekik nem kell az, ami kell. Bocs! Majd eldönti mindenki, hogy mi kell neki.

Korlátozni az igények öncélú manipulálását és az illúziókeltésen keresztüli befolyásolását szeretném korlátozni. Tehát, ha hatalmamban állna, betiltanám a reklámokat. Egyelőre nem áll hatalmamban. Ennek lehet örülni.

Az igényeket nem akarom korlátozni. Azokat egyszerűen csak felismerem, hogy nem valódiak.

Nem kell fizetőssé tenni. Most is az. Az 5G se lesz ingyen. Azok a tartalomszolgáltatók, akik képtelenek fenntartani magukat reklámok nélkül, meggondolják, hogy fizetőssé teszik a szolgáltatást, vagy eltűnnek a süllyesztőbe. Akik pedig hivatásból (és nem profitéhségből) csinálják, azok fennmaradnak adományokból is. Lásd Wikipédia. Picivel korrektebb és etikusabb tartalomszolgáltatások lehetnének így. Például, nem ringatnának az ingyenesség illúziójában, olyan jogászkodással teli keretszerződéseket, meg egyoldalú adatvédelmi nyilatkozatokat elfogadtatva, amik lehetővé teszik az adataid begyűjtését, eladását és a pszichológiai manipulációdat a korábban kielemzett adataid alapján, téged reklámfelületként értékesítendő. Tehát, valójában nincs ingyen a szolgáltatás most se, de minden retorzió nélkül lehet ingyenesnek hazudni, az ingyenesség valódi koncepcióját és a vonatkozó törvényeket kerülgetve, kiskapukat kihasználva, féreg módon behajtani a szolgáltatás díját minden tartalomfogyasztón, többszörösen.

Nem tudom, hogy milyen embertípus lehet az, akinek úgy kell az "ötgé" mint testnek a falat kenyér. Aki levegőt sem tud venni ilyen szarságok nélkül, az egyáltalán miért mozdul ki a lakásból? Tényleg ennyire csak végletekben tudunk gondolkozni? Van a kőkorszak, meg a konzumidiotizmus?

Amúgy az írás jó, nekem tetszik, különösen az a rész reflektál jól a valóságra a végén, ami az "örli" adopterekről szól.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Ilyen alapon az autópálya, vagy a gyorsforgalmi út is felesleges műszaki innováció, mert a Mátrában az sincs, és garantálom hogy soha nem is lesz.

Legyél gyakorlatiasabb. Európában, Észak-Amerikában, Távol-Keleten összesen emberek milliárdjainak lesz az 5G infrastruktúra, és a rá épülő innovációk mint pl. önvezető egymással kommunikáló autók, meg még ki tudja mi minden új termék és szolgáltatás, az életétminőségét, biztonságát javító innováció. Ebből semmit nem von le az, hogy az ország mondjuk 15%-án, ahol a lakosság kb. 5%-a él/fordul meg, ott nem lesz lesznek ezek a szolgáltatások meg termékek használatban.

Bocs de ez csúsztatás. A Mátrában van úthálózat, sőt főútvonal is. Az autópálya 130km/h sebességéhez képest mehetsz 90-nel. Ezek az arányok mobilminőségben is megfelelnének.. egyenlőre még térerő sincs. Engedd meg hogy elvárás legyen hogy előszöris `telefonálni` lehessen már mindenhol azzal az ország fele nem sokra megy hogy a nagyvárosokban 34Gbit sebességű mobilhálózat van. Pedig mobiltorony van néhány, pl. Galyatetőn is 2 helyen..

Tudod.. Nincs™ rá igény™, avagy piacképes™ kereslet™. Te pedig csak a felhasználók 0,00001%-a vagy, így nemérimeg™ kiépíteni a Mátrában a hálózatot. A nagyvárosokban pedig muszáj™ a 34Gbit, mert haladni™ kell a korral és ha csak 4G van, meg 300 Mbit/s, az 2019-ben olyan, mintha barlangban laknánk.

Viccen kívül, a Te példád is igazolja, milyen egyenlőtlenül vannak elosztva az erőforrások. A profithajhász nagyvállalatok csak megfelelő állami és/vagy fogyasztói kontroll mellett képesek a társadalom hasznára lenni. Minden más esetben csak önző módon kihasználják azt.

Ugyan hagy dontse mar el a mobilcegek operativ vezetese (es az oket igen erosen kontroll alatt tarto torvenyhozo/szabalyozo szerv), hogy hova mit telepit. A befektetok es a hitelezok meg majd szepen eldontik, hogy adnak-e penzt az adott cegnek.

Az ugye megvan, hogy szigoruan eloirjak, hogy a terulet es a lakossag mekkora reszet kotelezo elerniuk, ha egyaltalan szolgaltatni szeretnenek?

No elmondom neked hogy Mátranovákon a Bombardier vezetősége dobbantott egyet hogy gyenge a mobil. Erre az egyik aki épp a legkevesebbel beérte, 3 napon belül odaküldött egy teherautót, amiről kitoltak egy kb. 20m-es antennatornyot és voila fullos 4G lett.... majd, néhány hónap múlva ott virít egy színes-szagos vadiúj mobiltorony. Az ezer fős Mátranováknak... ja nem. Kurvára nem a lakosság meg ilyen szarságok számítanak, hanem a pénz.

Akkor most már a bárnaiak is bekapcsolódtak a haladásba, végre ők is élhetnek, léteznek?:D emlékszem mikor megszálltunk fent Bárnán a Bárna vad vadászházba, akkor nuku térerő nem volt. Bár lent az ebédlőbe valahonnan volt internet, de telefonon nem volt térerő az biztos.

Az IPv6 + 5G infrastruktúra nem a telefonálásról szól. Nincs semmi "evolúciós" kényszere annak, hogy előbb a Mátra völgyeibe is el kell vinni a GSM mobiltelefóniát, és csak utána lehet LTE majd 5G infrastruktúrát építeni Budapesten, ha a GMS/UMTS megvan már Mátranovákon is.

Ha Mátra völgyeiből mobilozni akarsz, akkor Magyarországról is köthetsz Inmarsat, Iridium, Thuraya szerződést, a Thurayanál már akár havi 30$-ért. Ha tényleg ennyire kritikus, hogy például a National Geographic fotósaként a Váci utcában ugyanúgy elérhető legyél, mint a namíbiai természetfotózáson a Kalahári sivatag mélyén, akkor semmi akadálya, elérhető, megfizethető, legfeljebb nem tudtál róla eddig.

Tudod ezzel a hozzáállással csak 2 nagy probléma van: te nem a Mátrában élsz és nem üzemeltethet akárki GSM tornyot. Hidd el hogy kurva nagy pofáraesések lennének ha a piac nem lenne ilyen faszán felosztva és rég be lennének foltozva ezek a lyukas területek. Amúgy elhiheted hogy metszetei egymásnak az 5G meg a telefónia. Az IPv6 nem tudom hogy kerül ide.. nem tudom mennyire ismered a GSM szabványt de elhiheted hogy a telefonálás minősége nagyságrendekkel jobb lenne ha arra használnák amire készült. És igenis mielőtt Pesten még 100db tornyot felszerelnek, hármat legalább szereljenek fel a Mátrában meg ahová kell. Tudod én pont annyi havidíjat fizetek mint te.

Egy faluban nagyon sok más szolgáltatás sincsen, nem csak kereskedelmi szolgáltatások mint a GSM hálózat, hanem közszolgáltatások sem. Jó eséllyel nincsen bölcsőde, talán ovoda sem, nincs a városihoz mérhető színvonalú általános iskola de lehet iskola sincs, és van rá esély hogy nincs gyógyszertár, orvosi rendelő, ügyelet, rendőr, könyvtár, csúcsidőben fél óránál gyakoribb buszjárat sem, és nincs mindenütt aszfaltozott utca és még szennyvíz hálózat sem. Mégis, furcsa lenne azzal előállni, hogy akkor mindezeket a százeres meg milliós városon se fejlesszék, ha a hétszáz fős falun sem épül ki. Viszont pont a mobiltelefóniában van választásod falun is, ahogy írtam fentebb. Ha akarsz, mobilozni tudsz kieső helyszíneken is, van alternatívája a GSM-nek, Mo.-n is hozzáférhető. A legtöbb szatellit telefon ma már olyan, hogyha van igénybe vehető GSM hálózat, akkor azt fogja használni, nem a műholdas kapcsolatot. Még csak nem is kell hozzá vagyonos embernek lenned, hogy megengedhessed magadnak. Tényleg nem értem, hogy pl. Budapesten, az agglomerációban, nagyobb városokban és főutak mentén miért ne épülhetne ki az 5G, csak azért, mert van a lakosságnak kb. 5%-a, aki pont nem él olyan helyen ami ésszerű ráfordítással ezzel a technológiával lefedhető (és ahol élők zömének igénye és/vagy pénze sincsen rá).

Az IPv6 meg az SRv6 miatt került ide (5GC felhasználói sík protokoll lehet), de mellékszál.

Mégis, furcsa lenne azzal előállni, hogy akkor mindezeket a százeres meg milliós városon se fejlesszék, ha a hétszáz fős falun sem épül ki.

Nem fejlesztik, a városias területeken se nagyon. Ott rohadnak az 50 éves vízvezetékek. Ott düledeznek az óvodák, az iskolák. Az orvosi rendelőkről inkább ne is beszéljünk, milyen állapotokban vannak. Persze, stadionokra sokkal nagyobb szükség van. Azokat gőzerővel fejlesztik. Bevásárlóközpontokat szintén. Százmilliós, tízmilliárdos és még drágább beruházások. Ahogy 5G-re is feltétlenül™ szükség van, mert fejlődni™ kell.

Namost, én azt gondolom, hogy az erőforrások (ha nem is igazságos, de ésszerű) elosztása lenne a legfontosabb. Nem kell valamit fejleszteni, ami már így is elég fejlett, mint például a 4G a sűrűn lakott területeken. Hagyni kell működni, mintsem extraprofit reményében még több mobileszközt lenyomni birkáék torkán, még több kényelmet ígérve (és butulást, életképtelenséget realizálva). Igenis rá lehetne nézni azokra a tájegységekre, falvakra, ahol nem olyan gyors a 4G, vagy egyáltalán nincs is, sőt még 2G és GSM sincs. Meg lehetne ezt tenni, ahelyett hogy ott fejlesztjük tovább 5G-re, ahol már amúgy eddig is hasított a mobilinternet. Mert a GSM nélküli falvakban 100%-ot javítasz, 0%-ról, ha ezt megléped. A nagyvárosban meg hoz úgy 10% pluszt effektív sebességben, ami nem a letöltés sebessége, hanem az, hogy hány másodperc múlva jelenik meg Tapicskoló Tamás tabletjén a Youtube videó a kattintástól számítva.

Bocsánat de Mátranovák mellékszál. Én úgy általában a Mátráról beszélek plusz az Eger-Bükkszék-Sirok közötti rész ami együtt kb. 1000 négyzetkilométer. Nem egy párszázas falu. És nem az a bajom hogy nincs 5-4-3G hanem hogy nincs térerő. Javaslom utazz ki Erdélybe aztán csodálkozz rá hogy tizede népsűrűség mellett hol tartanak.

Egyetértek. A többség nem is tudja, hogy Budapesten kívül is van élet. A városhatáron túli utak és vasút nem emberekhez vezetnek, hanem gyárakhoz, turisztikai célokhoz és persze másik országok felé. Az agglomerációról még van sejtésük, mert a sok köcsög onnan jár be (tömeg)közlekedési dugót csinálni, összebaszni a várost és elvenni a munkát. :D

:)

Vegyél fel egy 5g ellenes sisakot, vagy tekerd körbe magad celofánnal, mer az megvéd.

ps: jah bocs, a gyerekeket is tekerd körbe celofánnal. Elnézést, kimaradt a bolygó jövője.
pont.

Kicsit az az érzésem, mintha birtokában lennél olyan tudományos értekezésnek/publikációnak, mely egyértelműen definiálja a 3/4/5/xG és társai hosszútávú élettani hatásait. Hol lehet ilyenről olvasni? Mert ha ilyen nem létezik akkor a te élcelődésed sem feltétlen helytálló..

-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Lehet itt trollkodni, hogy "jajj, mind meghalunk, megsüt minket az 5G..."
Én megfordítanám a dolgot: "Jajj, meghalunk, nem fogunk fejlődni, ha nem lesz 5G..."
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Szenzációóóó, megettte kitömött unoját a nagymama kiskutyája :D Vegyék, vigyék. Bolondoknak féláron!

Jól lehozták most minden bulvár oldalon, igaz már fél évvel ezelőtt is írtak róla. De azóta ismételgetik havonta.

Ami egy kiszabott nagy hoax.
https://www.snopes.com/fact-check/5g-cellular-test-birds/

Az 5G teszt 3 hónappal korábban volt. A madarak kapcsán először arra gyanakodtak, hogy megmérhezték őket, ezért tiltották ki a kutyákat.
S nem ritka, hogy időnként tömegesen pusztulnak állatok valamilyen fertőzés vagy mérgezés miatt.

Tiszafa méreg maradványait találták bennük
https://www.denhaag.nl/en/in-the-city/news/huygenspark-ban-on-dogs-lift…

Vicces módon az egyik korai összeesküvős oldalas hírnél pont azokra hivatkoztak, akik a topicbeli oldalt indították..
De ez a finn professzor is nagy ész ám, aki az oldalt csinálta:
https://www.emfacts.com/2015/12/finnish-education-professors-warning-wi…

Éppen anyagot gyűjtött a tanárúr (nem orvos) az online tanulási lehetőségekről szóló könyvéhez. Kettőt is írt utána, egyet az online tanulásról, egyet arról, hogyan kell keresni az interneten. Biztosan remek könyvek, a jelen helyzet ismeretében, harmadik könyvét a hiteles és álhírek megkülönböztetéséről írhatná, hiszen láthatóan jól megy neki :D

Szóval, emberünk rászabadult az internetre és a csupa hiteles információ birtokában hadjáratot indított a telekommunikáció ellen :D

az egyenként megkeressem neked az összes baromság cáfolatát, amit az internetre bármelyik idióta 5 perc alatt feltehet?
https://cleantechnica.com/2011/05/12/are-cell-phone-killing-bees-how-th…

Normális?

Egyébként az eredeti tanulmány
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13592-011-0016-x

Nem haltak meg. Egy idegen tárgyat odaszabtak a kaptár mellé, amitől izgatottak lettek. Az elektromágnesességnek persze lehet hatása rájuk, mivel van rá érzékelőjük.

Egy brit bulvárlap, a daily mail kapta fel, félrehazudva, majd mindenféle ellenőrzés nélkül tovább csavarva terjesztették.

Szóval a kulcsszavak és fact check keresést tedd meg magad. Ha nem beszélsz idegen nyelveket, akkor sajnálom, mert ezek a baromságok általában pont külföldiül jönnek, amit a magyar minőségi újségírás válogatás nélkül átvesz. Lehet ők sem értik az eredeti nyelvet, csak a google lefordítja nekik a komoly híreket.

Dehogy akarlak én ezzel fárasztani csak azt hittem h te már beleástad ebbe valamennyire magad..
Az a helyzet hogy az elektromágneses(meg más) hullámok az élő szervezetekre hatással vannak, ez tény. Csak az nem tiszta hogy melyik hullámhossz, milyen sugárzás, milyen erősségben, milyen organizmusra, milyen hatású..

pedig sok vizsgálat volt már... és ahogy korábban, másik szálon írtam, a szakemberek és tudósok sosem mondanak semmit 100%-ra, pont azért, mert tudják azt, hogy semmi sem 100% az életben. Ráadásul ez a természetben is előforduló jelenség. És van amikor öl, ahogy egy könyv is tud ölni, ha kellőképpen fejbevágnak vele valakit.

A paranoiások meg ezt lovagolják meg, hogy ha valami hatása van, akkor mindmeghalunk.

Egyelőre senki nem mondja az említettek közül, hogy mindemeghalunk. Egyelőre szeretnénk megtudni, milyen hatással van ránk az egy-két nagyságrenddel nagyobb rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettség. Főleg nagyvárosi környezetben, ahol körbe lesz antennázva minden lakás, Tapicskoló Tamás feltétlenül™ szükséges™, gyors™, versenyképes™ mobilnetjét biztosítandó. Mindezt azelőtt szeretnénk megtudni, mielőtt előre a semmibe fejlődésmániás alapon kiépítik a hálózatot. A paranoiások egészen más kategória. Ők alufóliasisakot húznak és mikróhullámú sütőben se melegítenek semmit, mert félnek, hogy utána még az étel is sugároz. Viszont ők jóval az 5G koncepciója előtt is léteztek már és akkor se kellett őket komolyan venni.

A paranoiások egészen más kategória. Ők alufóliasisakot húznak és mikróhullámú sütőben se melegítenek semmit, mert félnek, hogy utána még az étel is sugároz. Viszont ők jóval az 5G koncepciója előtt is léteztek már és akkor se kellett őket komolyan venni.

Gyönyörűen jellemezted magadat.

Szépen állítod a semmit, persze úgy, hogy "állítom, hogy nem kéne mert (lehet, hogy) rossz...tehát nem állítasz semmit, csak fikázol mindenkit.

https://hup.hu/node/163245#comment-2324546
https://hup.hu/node/163245#comment-2324652
https://hup.hu/node/163245#comment-2324656
https://hup.hu/node/163245#comment-2324677 - itt az is levezetésre kerül, a részedről, hogy a megölt felhasználókon bukott haszon, hogyan jön vissza trédmárkmultiéknak, trédmárkhaladáspártolóprofitéheséknek, trédmárksatöbbiéknek
https://hup.hu/node/163245#comment-2325961 - masszív tényállítás részedről tényadatok nélkül arról, hogy az 5G "bizony mondom néktek!" veszélyes!

Nekem úgy tűnik, hogy elirigyelted a kormány hazug plakátjait, amik a semmiről állítják, hogy veszélyes és ne hagyjuk, hogy valaki is nevessen a semmi végén, stb.

Ember! Te nagyon beteg vagy! :) Nem tartasz valahol előadást a fejlődésellenes nézeteidről? Szívesen megnéznélek élőben, amikor vérben forgó szemmel, dühtől eltorzult arccal ostorozod a modern embert, mert használja a technika vívmányait, pedig lakhatna barlangban és világíthatna fáklyával is!

Gyönyörűen jellemeztelek téged, már azelőtt, hogy fősodratú mérnök uraságod ide tévedt volna elitkedni. Nézd csak!

Az elbirkásított csődület éllovasai (értsd: early adopterek) és a véleményúttörők persze itt is majd bőven meglesznek. Itt is meglesznek azok a konzumidióta mintapolgárok, akik majd ki ha én nem stílusban megmondják, hogy nekik igenis szükségük™ van okoshűtőre, mert "a faszom se fog szarakodni a bevásárlólistával". Akik barlanglakónak fogják azokat nézni, akik képesek memorizálni a hűtőjük tartalmát és beérik egy kellemes telefonbeszélgetéssel a barátaikkal, 0-24 Messengeren való csüngés helyett.

Elmondjam neked ezerhuszonötödszörre is, hogy nem a technikával és a fejlődéssel van gond? Elmondjam neked ezerhuszonötödszörre is, hogy akár egy 2G telefon egy 5G okostelefonhoz képest sem barlang, mivel ugyanazt a célt teljesíti (fizikai helyzetemtől függetlenül bármikor kommunikálhatok vele bárkivel), csak kevesebb extrával? Van egyáltalán értelme megtanítani téged disztingválni, hogy ne csak szélsőségeket láss, feketét és fehéret? Mert jelenleg csak szélsőségeket látsz. Ha valaki nem akar előre rohanni a semmibe a legújabb technológiákkal, az számodra barlanglakó. Pedig a barlang picikét messzebb van, mint a 4G az 5G-től. Persze, az is lehet, hogy szimplán csak szánalmas IQ=80 "érveléssel" próbálod megmagyarázni, hogy az újrafeltalált kerékre igenis szükség™ van, mert többre nem futotta mérnök uraságodtól.

Mondta már neked valaki, hogy a 2G meg az 5G teljesen más feladatra, célra lett kialakítva? A GSM az a gyakorlatban beszéd célú átvitelre szolgál. A 3G/4G az elment az adatátvitel irányába (VoLTE mond valamit?), azaz ezeknél egyre fontosabbá vált az _adatátvitel_, és a beszéd célú szolgáltatást már erre az adatátviteli funkcióra alapozva oldják meg az újabb eszközök. Egy szimpla GSM telefon a valóban csak telefon. Akinek csak erre a szolgáltatsára van szüksége, annak valóban nem kell 3G vagy fejlettebb technológia. Viszont az emberek a mobiltelefont már régóta nem csak, sőt nem elsősorban telefonálásra (hang alapú kommunikációt értve ez alatt) használják, hanen információk, internetes szolgáltatások elérésére, üzleti szolgáltatások használatára, adatcserére, stb. - ha csak az eszköz - hálózat kommunikációt nézem. Ha mega z eszközk funkcióit is hozzáveszem, akkor a naptártól a jegyzetfüzeten át a zenelejátszón keresztül a fényképezőgépig meg a navigációig egy rakat olyan hasznos funkciója van ezeknek a készülékeknek, amik mellett a telefonálás, mint lehetőség egyre kisebb szerepet kap a felhasználásban.
Az 5G-s megoldások meg a kisebb hatótáv mellé adódó jóval nagyobb (de az átviteli közeg miatt az adott környéken beszélgető eszközök között megosztva elérhető) sávszélességgel ad többet, illetve más célra alkalmas, elsődlegesen adatátviteli lehetőséget olyan eszközök számára, amik kicsi adatcsomagokkal beszélgetnek egymással.

Nem vitatom az egyes generációk közti különbséget a felhasználási módjuk szempontjából. Azt vitatom, hogy a 4G és az 5G (vagy akár 2G és az 5G) közt barlang vs. modern civilizált élet közti szakadék lenne. Mert nincs. Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül és tudsz kommunikálni bárkivel, még akkor is, ha ezt nem képekben, videókban, emojikkal teszed. A telekommunikáció, illetve az említett munkaszervezés szempontjából a szakadék aközött van, hogy van mobilkommunikációs eszköz a zsebedben, tehát van mobiltelefonod (akár 2G-s, 1G-s) vagy nincs mobiltelefonod. Navigációra is használhatóak autós (nyomtatott térképek), vagy offline GPS-ek. A "barlangi" szint itt sem a papír alapú térkép, hanem az, hogy nincs egyáltalán térképed, mert nincsenek se utak, se autópályák, amikhez kéne. Autód sincs. Semmid nincs, csak egy barlangod és szarvasokra vadászol, meg gyümölcsöket gyűjtögetsz a környéken. Meg kéne tanulni végre árnyaltan látni a képet minden fősodratúnak, és akkor nem kéne feleslegesen vitatkoznunk, hülyeségeken.

"Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül és tudsz kommunikálni bárkivel" - Élőszóban, illetve rövid szöveges üzenetben tudsz kommunikálni és ennyi. De a "mindent el tudsz intézni" az ettől igencsak messze van már - és nem csak a levelezésre meg hosszabb képes-szöveges információcserére gondolok: számlák rendezése, mérőállások beküldése, bankszámlák és kártyák kezelése, távoli munkavégzés, bármi, ami interneten intézhető az ott van a normális adatátviteli képességekkel bíró telefonon a kezem ügyében.
navigációt emlegeted meg a nyomtatott térképeket... Amiket valamikor felmértek (ha egyáltalán), valamikor a kétségesebb részeket talán helyszínen is ellenőrizték, aztán javítgatták, nyomdai előkészítették, kinyomtatták, forgalomba hozták - akár évekkel az után, hogy valaki megnézte, hogy tényleg az van-e a terepen, ami a térképen szerepel. És nem minden területről van papír alapon térkép... A telefonon nekem is van offline működő navigációs eszköz, nem is egyféle térképpel - a lényeg az, hogy nem kell két eszközt hurcolni, ráadásul a hétköznapi esetekben a telefon jóval nagyobb kijelzője (méret és felbontás) előnyként jelenik meg. Nem azt mondom, hogy egy Kinizsi 100-on a telefonomat nézegetem a Bánya-hegy felé menő balra letérés előtt a Gerecse oldalában, hanem azt, hogy egy ad-hoc kiránduláson a "telefon" (ami már inkább egy zsebszámítógép telefon funkciókkal) a GPS-t is simán ki tudja váltani - de az autóban is tökéletesen megteszi a Waze az autós navi helyett, pláne, hogy az autóban lévő eszköz kijelzőjére ki lehet rakni a képét.
A Szakadék ott van, hogy van egy jórészt csak beszédre alkalmas eszközöd (telefon), vagy van egy telefonálásra is aklamas zsebszámítógéped, aminek az adatátviteli képességei is magasan többet tudnak, mint amit a "csak telefon" eszköz tud.

Élőszóban, illetve rövid szöveges üzenetben is tudsz rendezni számlákat (telebank), mérőállásokat beküldeni (bediktálod, vagy SMS-ben beküldöd), bankszámlákat és kártyákat kezelni (telebank). Az elvi és a gyakorlati lehetősége is megvan ennek, akár 2G-n. A távoli munkavégzés is megoldható, ha fel vagy rá készülve, de elég out of scope témának érzem, úgyhogy ebbe nem is mennék bele. Nagyon függ attól, hogy épp milyen munkát kell végezned.

A nyomtatott térképekről előadott agóniádhoz annyit fűznék hozzá, hogy a hipermodern™, innovatív™ Google Maps-re is előfordul, hogy hónapokat kell várni, míg egy újonnan épített autópályaszakasz belekerül. Ennyi idő alatt kézzel is berajzolod a nyomtatott térképre, míg erre például okostelefonon semmi lehetőséged nincs proprietary alkalmazások (tehát mondjuk nem OpenStreetMaps) esetén. Mész a mezőn egy darabig és útvonaltervezni se tudsz vele.

a lényeg az, hogy nem kell két eszközt hurcolni, ráadásul a hétköznapi esetekben a telefon jóval nagyobb kijelzője (méret és felbontás) előnyként jelenik meg

Ez nagyon szépen hangzik, egy megélhetési marketinges se tudta volna szebben megfogalmazni. A felvetésed létjogosultsága viszont ott bukik meg (ráadásul igen csúnyán), hogy azt az extra másfél tonnát nem sajnálod elszállítani ahhoz, hogy A-ból B pontba kényelmeskedj a kocsiddal. A magadfajtáknak találták ki az okoscipőfűzőt, hogy még lehajolni se kelljen, mert arra is sajnálják az energiát, nem hogy az offline GPS kocsiba leviteléhez (bár senki nem mondta, hogy egyes strapabíróbb típusokat ne lehetne szimplán otthagyni).

egy ad-hoc kiránduláson a "telefon" (ami már inkább egy zsebszámítógép telefon funkciókkal) a GPS-t is simán ki tudja váltani

Pláne ha épp van térerő, amin a sávszélességet elpazarolhatja az újra és újra letöltött térképszeletekre. Tehát, például a Mátrába ne menj kirándulni. :P Ezzel szemben egy turistatérkép, vagy egy offline GPS gyakorlatilag azonnal eligazít. Ja persze, magaddal kell vinni és fáj az a fél kiló plusz teher™.

A Szakadék ott van, hogy van egy jórészt csak beszédre alkalmas eszközöd (telefon), vagy van egy telefonálásra is aklamas zsebszámítógéped, aminek az adatátviteli képességei is magasan többet tudnak, mint amit a "csak telefon" eszköz tud.

Ha a célod a kommunikáció, akkor nincs itt semmiféle szakadék, csupán a kommunikáció formájában vannak különbségek. Ami továbbra is fennmarad, hogy a kommunikáció instant és földrajzi helyhez nem kötött. Ez a mobilkommunikáció alapértelme. Nem az, hogy képeket küldözgessél, órákat Messengerezz, meg a netbankodat tapicskold. Amennyiben tudsz szóban vagy írásban kommunikálni akár 2G-n, áthidaltad a szakadékot, ami térben és időben lehetetlenné tette volna mindazt, hogy te információt továbbíts A-ból B pontba.

A példák, amikkel előhozakodtál semmilyen igazolást nem adnak az 5G-re a 4G-vel szemben, csakhogy az eredeti témánál maradjunk.

"Pláne ha épp van térerő, amin a sávszélességet elpazarolhatja az újra és újra letöltött térképszeletekre. Tehát, például a Mátrába ne menj kirándulni. "
Letöltöm előre: https://turistautak.hu/mapsforge.php

"Nem az, hogy képeket küldözgessél"
És ha éppen az a munkám, hogy képeket küldözgessek? Esetleg videót? Vagy mindenki egy komplett közvetítőkocsival és műholdas felszereléssel járkáljon egy telefon helyett? Igazán előremutató, környezetbarát, energiatakarékos megoldás.

Letöltöm előre: https://turistautak.hu/mapsforge.php

Gratulálok, nagyszerűen érveltél az 5G feltétlen szükségessége mellett. Ja nem.

És ha éppen az a munkám, hogy képeket küldözgessek?

Ez azt jelenti, hogy valóban szükséged van okostelefonra és mobilinternetre. Viszont 3G-ről és 4G-ről még mindig bőven tudod csinálni. Az 5G-t ebben az esetben se indokolja semmi.

Igazán előremutató, környezetbarát, energiatakarékos megoldás.

Ha van 10000 blr még ebben az országban, még akkor is környezetbarátabb a műholdas közvetítés, mint napjaink okostelefon-túltermelése, a modellek évenkénti megvetetése, régiek kidobatása.

Nem írtam faszságokat. A 2G 99% telekommunikációs igényét gyönyörűszépen kielégítené ebben az országban. A maradék 1% az ilyen mindenhonnan buszmenetrendet nézegető, vonatról csekkbefizető, meg Tesco parkolóból VPN-en hibaelhárító fősodratú mérnök urak, illetőleg a sznobok, menedzserek, üzletemberek, politikusok.

Mondjuk úgy, hogy a 99:1 az messze nem valós adat. Vannak szép statisztikák olyan szolgáltatásokról, amik call centeren meg mobil appon, illetve webes felületen (desktop) keresztül is elérhetők. Nagyon elkerekedne a szemed, ha meglátnád az egyes csatornákon beérkező megkeresések/tranzakciók számát, illetve arányait. Igen, lehet_ne_ azt mondani, hogy csak call-centere van az adott cégnek, viszont azzal per prompt bökné tökön magát a cég - az üf.igények ugyanis erősen eltolódtak az online ügyintézési formák felé. Bónuszként ez utóbbiak jóval költséghatékonyabbak tudnak lenni, mint egy call-centert fenntartani, mondjuk 7x24-ben.

No akkor egy cikk: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/elkepeszto-ujitast-vezet-be…

Idéznék is belőle:
"A mobil applikáció keddtől új funkcióval bővül, az új megoldás bevezetésével lehetővé vált, hogy a fogyasztók a villanyóra adatait a mobiltelefonnal készített fotón küldjék be, így nem kell a leolvasóra várni."

Van két, egymás mellett lévő kertecském vidéken. Mivel nem egyszerre lettek a mérők az előző tulajdonosk nevére írva, így a két mérő két, totálisan eltérő címmel van a szolgáltatónál regisztrálva - az éves leolvasásra szabott időszak emiatt szerencsétlen módon nincs átfedésben, azaz eddig két megfelelő időpontot kellett egyeztetni a leolvasást és szemrevételezést végző munkatársukkal, oda kellett menni, be kellett engedni, stb. a két alkalom összesen utazással-tok-vonó egy teljes napot elvitt. Most is kell összesen ennyi idő rá, csak nem mindegy, hogy mérőhelyenként 2-3 időpontból választhatóan, vagy egy adott ~2 hetes intervallumban bármikor.

"A társasághoz intézett írásos megkeresések több mint 80%-a már az online csatornákon érkezik be. Az Elmű-Émász több mint kétmillió ügyfeléből közel 300 ezer ügyfél használja az elektronikus számlaszolgáltatást, mellyel a számlák elektronikus formában megtekinthetők és készpénzmentes fizetési módokon kiegyenlíthetők. A beérkező számlákról e-mailben küldenek tájékoztatást. A számlák rendszerezetten, díjmentesen, korlátlan ideig elérhetőek az online ügyfélszolgálaton és immár a mobil applikációban is. Jelenleg havonta majd 1 millió elektronikus ügyintézés (pl. mérőóraállás be-jelentése, részfogyasztás módosítása, elektronikus fizetési tranzakció stb.) zajlik a vállalat elektronikus csatornáin keresztül és az alkalmazás segítségével várhatóan ez a szám növekedni fog."

Ez nekem messze többnek tűnik, mint 1% - és ez csak egy, ráadásul nem a teljes országra kiterjedő ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató.

Sajnos továbbra sem tudtál lejönni a mindenkinek szüksége van az 5G-re, mert használ Interneten elérhető szolgáltatásokat fősodratú marketing bullshit papagájsíkról. Segítek.

Vannak szép statisztikák olyan szolgáltatásokról, amik call centeren meg mobil appon, illetve webes felületen (desktop) keresztül is elérhetők.

Ha jól összerakják a mobilalkalmazás API-ját és nem bloated JSON-t, hanem bináris adatot küldözgetnek, akkor működhet jól 2G-n is (GPRS is 2G, mielőtt még belekötnél). Ettől persze tekintsünk el. Csak megjegyeztem. Amennyiben call centeren és desktop alkalmazáson is elérhető egy szolgáltatás, úgy azt lehet mindenféle mobilhálózat (vagy akár wifi) nélkül is használni desktop-on, ha pedig annyira nagyon sűrgős, hogy a puszta közepéről kell valamit elintézni, akkor lehet hívni a call centert. Ha ez valakinek esetleg kényelmetlen (szerintem nem az, ha normális, hozzáértő, nem béreken összespúrkodott call center van), akkor máskor százszor meggondolja majd a T. Kényelmes Ügyfél, hogyan szervezze az életét, és ha kényelemre vágyik, akkor megszervezi jobban a napirendjét, és megoldja desktopról. Próbáld meg felfogni (tudom, hogy nehéz), hogy olyan kényelmi apróságok, amik megfelelő életvezetéssel és szervezéssel kiválthatók, semmilyen szín alatt nem igazolják az 5G hálózat létjogosultságát. De még a 3G és a 4G hálózatokét sem.

az előző tulajdonosk nevére írva, így a két mérő két, totálisan eltérő címmel van a szolgáltatónál regisztrálva - az éves leolvasásra szabott időszak emiatt szerencsétlen módon nincs átfedésben, azaz eddig két megfelelő időpontot kellett egyeztetni a leolvasást és szemrevételezést végző munkatársukkal, oda kellett menni, be kellett engedni, stb. a két alkalom összesen utazással-tok-vonó egy teljes napot elvitt

Az áramszolgáltató adminisztratív töketlenkedése és bénázása sem igazolja az 5G hálózat létjogosultságát. De még a 3G és a 4G hálózatokét sem. Tekintettel arra, hogy a fizetési határidő egy bejegyzés egy adatbázisban, a szolgáltatónak módja és lehetősége kellene legyen ennek egyszerű módosítására.

Az Elmű-Émász több mint kétmillió ügyfeléből közel 300 ezer ügyfél használja az elektronikus számlaszolgáltatást (...) Ez nekem messze többnek tűnik, mint 1% - és ez csak egy, ráadásul nem a teljes országra kiterjedő ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató.

300 000 ember az ELMŰ ügyfeleinek 15%-a, ami jócskán kisebbség. Ennyi kér összesen e-számlát. Nem, nem ennyi használja a tapicskoló alkalmazást. Nem ennyinek van szüksége 3G-re, 4G-re, vagy 5G-re. Ennyi kér összesen elektronikus számlát. Amiből gyanítom, hogy mind a 300 000-nek megvan a lehetősége desktop gépről, mobilnet és wifi nélkül csekkolgatni a számlákat. És ezenkívül bármiféle ügyet elintézni. Tehát ezzel továbbra se mondtál el semmit arról, hány embernek van feltétlenül szüksége 5G-re.

Tehát ha valaki az ELMŰ ügyfeleinek 15%-át valaki lesz@rja, és a maradéh 85%-kal azonosít mindenkit, akkor az fősodratú? Hajbi, az előbb pont a 15%-ot sz@rtad le, és mondtad ki, hogy baromság az igényük a mobilapp hasnzálatára... Szóval akkor most te vagy fősodratú? De ha szigorúan veszem, akkor a szerinted 1%, aki értelmesen hasnzálja a mobilnetet és a mobiltelefont, az is ugyanígy egy általad lesz@rt kisebbség, úgyhogy ebben is fősodratú vagy? Mármint fősodratú fejlődéstagadó...

Nem teljesen ez történt. Az előbb a 15% elektronikus számlát igénylő ügyfél meglétével szeretted volna igazolni az 5G, illetőleg a szélessávú mobilhálózatokat igénylő okostelefonok létjogosultságát. [1] Ami szimplán csúsztatás, cserébe még baromság is. Arról semmiféle halvány fősodratú fingod nincsen, hogy a 15% hány százaléka az, aki csak okostelefonról képes/hajlandó az elektronikus számláit megnézni. Arról sincs semmiféle információd, hogy az elektronikus számlát igénylők közül hányan milyen rendszerességgel, milyen eszöközöket használva látogatják az ELMŰ honlapját, illetve használják az elektronikus ügyfélszolgálatát. Ezek után azt mondani, hogy én leszarom a 15%-ot, nem más, mint szimpla hazugság. Sajnálom, hogy ilyenekre szorulsz, a fősdoratú narratíva és az álláspontod védelmének érdekében.

ha szigorúan veszem, akkor a szerinted 1%, aki értelmesen hasnzálja a mobilnetet és a mobiltelefont, az is ugyanígy egy általad lesz@rt kisebbség, úgyhogy ebben is fősodratú vagy?

Nem szarom le az 1%-ot. Csak reálisan látom az igényeket. Te elő tudtál adni valódi igényeket a 2G-nél gyorsabb hálózatokra vonatkozóan. Ezeket én valós igényeknek ítéltem meg, viszont ez csak az 1%-nak igény. Ami nem azt jelenti, hogy le van szarva az 1%, hanem azt, hogy a 99%-nak nincs feltétlenül szüksége VPN-ezgetésre, termuxozgatásra a Tesco parkolóból, vagy a puszta közepéről.

A szál elején te ítrad, te nagyonhülye: "Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül" - erre adtam n+1 ellenpéldát - olyanokat, amiket tótzicsi, hogy _nem_ tudsz elintézni élőszóban/rövid szöveges üzenetben/GPRS-nettel, nem arra, hogy miért kell az 5G. Azt az ELMŰ esetében valóban nem tudom tételesen, hogy a 15% hogyan oszlik meg a mobil/desktop platformok között, de máshol van, illetve volt rálátásom ilyen statisztikákra. Kurvára meglepődnél, ha eléd tolnám ezeket az adatokat, illetve arányokat. Mindezt úgy, hogy több évvel ezelőtti statisztikákról van szó, azóta nagyon nayg esélye van annak, hogy a mobiltelefonos felhasználs arányaiban jelentősen növekedett.

Te bizony lesz@rod azokat, akik nem a te hagymázas, fejlődéstagadó/haladásellenes baromságoddal értenek egyet, és kémyelemből, vagy mert más megoldás nincs, vagy valami egészen más okból az új technológiát használják. Legyen ez 1% vagy épp 15, vagy akár 49 - számodra nem számítanak, mert nem fújnak egy követ veled.

"Te elő tudtál adni valódi igényeket a 2G-nél gyorsabb hálózatokra vonatkozóan." - Speciel egy termux pont nem ez, sőt még a vpn sem igazán ez, hiszen nem elvárás a rövid válaszidő és a nagy sávszélesség - dolgoztam én 9600 baudos soros terminálon is, azt meg bőven hozza a gprs is :-)
Egy fénykées mérőleolvasás szerinted valódi igény? Mert szerintem az. És az gprs-en bitenként csengetve a zsetont a mobilszolgáltatónak nagyon nem költséghatékony... Ja, az, aki kijött a mérőt évente egyszer hivatalból leolvasni, az tudod mit csinált? Fogta a céges mobilját, rajta a megfelelő alkalmazást, a kamerát ráirányította a mérőre, és ha a vonalkódja benne volt a leolvasó feladatlistájában, akkor készült egy fotó, és ment azonnal az ELMŰ szervereire tárolási és OCR-ezési célzattal. Szóval ez a mobillal lefotózom és az app be is küldi azonnal ez nem újdonság - csak eddig a cég megbízottjai csinálták, mostantól lehetősége lesz a t. ügyfélnek is erre.

Azt hittem, nem kell magyarázni, hogy az „emberek” kifejezés jelen kontextusban a homo sapiens létforma egyedeinek többségét, és nem konkrétan minden egyes embert jelent.
Én is alapvetően asztali gépet használok, de általában tartalomfogyasztási, illetve kommunikációs céllal (ugyebár erről szól a topik) nem hiszem, hogy különösen sokan ragaszkodnának hozzá.

A felmérés nem vizsgálta és nem is mondta ki, hogy az emberek nem akarnak desktopot használni. A felmérés azt mutatta ki, hogy Tapicskoló Tamás egységsugarú tech-birka inkább a mobiljához nyúl, ha meg akar valamit nézni a neten, mert az közelebb van és nem kell bekapcsolni hozzá a számítógépet. Tehát, a mesterségesen, önző profitcélok mentén túlkényelmesített tech-világ egyik következményét mérte fel.

Nem mellesleg, az is számíthat, hogy a legtöbb weboldal csiligány mobilos designt kap és ez az éra már jóval azelőtt elkezdődött, hogy a mobilok a fenti szempontok szerint preferáltabbak lettek. Plusz simán lehet, hogy egyeseknek csak a kisebbik rosszat jelentik, mert mondjuk egy mobil app kevésbé bloat, mint egy desktopra összetákolt csiligány webes felület, tonnányi JS frameworkkel megáldva. Holott egy desktop sokkal több funkcionális és hatékonyságot elősegítő lehetőséget adna, ha nem az elsilányított kezelőfelületek lennének a menők és divatosak.

Ezt nyugodtan igazolhatod valamilyen reprezentatív felméréssel. Addig marad a te fősodratú, fejlődésmániás, egységsugarú baromságod. Mert a fenti felmérés ezt nem igazolja. Csak azt, hogy birkáék 65%-ban rendelkeznek mobilnettel és hogy a mobilnettel rendelkezők többsége inkább okostelefont tapicskol, mintsem bekapcsolja a desktop gépét. Ha ez szerinted azt jelenti, hogy nincs desktop gépük, akkor elképzelhető, hogy szélsőségesen idealista, fősodratú mérnök uraságodnak inkább saját magát kéne illetnie az előbb eleresztett szép jelzőkkel (hülyegyerek).

Már csak környezetvédelmi okokból is jobb nem bekapcsolni a desktopot, ha a cél elérhető "tapicskolva" is, nem gondolod? Egy mobil kevesebbet fogyaszt, mint bármi desktop.
És ha lehet, legalább te ne gyere azzal, hogy de a desktop kényelmesebb, mert eddig amellett profétáskodtál, hogy ne a kényelem határozza meg, használjuk azt, ami kevésbé terhel.

Ha az emberek tapicskáló telefont(tm) használnak, sokkal kevésbé környezetterhelő, mintha desktopot, amit mivel nyilván fösodrúak(tm), ugyanugy lecserélik évente.
Tehát, halál a desktopra, éljen az okostelefon!

Nem gondolom. Ha valaki megtartja a desktopját és a butatelefonját, sokkal környezetkímélőbb annál, minthogy hatezer kilométerről idepöfögtetett okostelefont vegyen, amit két-háromévente újra meg kell majd venni a silány minőség és a szoftveres elavulás miatt. Emellett, ha Tapicskoló Tamás aggódik a környezetéért, elég ha 1 hétig nem ül kocsiba egy évben és máris behozta a desktop gépe és egy okostelefon közti fogyasztás-környezetszennyezés-különbözetet. Napelem is nyugodtan kerülhet a tetőre és többé nem lesz gond a desktop gép többletfogyasztása.

Neked is sikerült jól benyalnod az azért használj okostelefont, mert az keveset™ fogyaszt maszlagot.

Megint terelsz.
Ha valaki a neked annyira fájó desktop gép csere helyett vesz egy okostelefont, máris kevésbé terheli a környezetet.

De nem is értem, minek a desktop gép, hiszem ahogy bizonyítottad, egy butatelefonnal mindent meg lehet oldani, ha az ember eléggé tudatosan él, tehát a desktop gép is fölösleges.

A napelem előállításának a környezetterhelését valahogy elegánsan kihagytad.
Megint azt csinálod, amit említettem. Amikor kiderül, hogy nem helyes a feltételezésed, akkor terelsz, meg tényeket hagysz ki.

Tehát, azt állítod, hogy a 1 hét nem gépkocsihasználat + desktop gép + a energiakülönbséget biztosító napelem előállítási költsége összemérhető egy okostelefon előállítási költségével?

(A mikor cserélik le dolgot most hagyjuk, mert ha lecserélős, a telefont, és a desktopot is lecseréli két, háromévente. Ha nem lecserélös, egyiket sem cseréli le 5+ évig.)

Sem egy okos, sem egy butatelefon nem tud kiváltani egy desktop gépet. Akkor sem, ha folyamatosan szándékosan félreértelmezed, amiket írok.

A napelem előállításának a környezetterhelését valahogy elegánsan kihagytad.

Mert az élettartama során behozza, nem úgy mint az okostelefon, ami csak fogyasztja az áramot. Egyébként, ha nem tetszik, lehet szélkerék is. A lényeg az, hogy ha valaki aggódik a környezetéért, akkor ne okostelefonba fektessen, hanem megújuló energiákba. Ennyi volt a mondandóm lényege, bármit is vizionálsz bele.

Tehát, azt állítod, hogy a 1 hét nem gépkocsihasználat + desktop gép + a energiakülönbséget biztosító napelem előállítási költsége összemérhető egy okostelefon előállítási költségével?

Nem ezt állítom. Azt állítom, hogy egy napi 1 órát utazó budapesti autós heti környezetszennyezése több, mint egy okostelefon és egy desktop számítógép éves energiafelhasználásának különbsége által okozott környezetszennyezés. Attól nem lesz valaki környezetbarát, hogy okostelefonja van. Sőt alapvetően egy olyan ipart támogat, ami a silány minőségre, a gyors elavulásra és a divatalapú eszközvásárlásra van berendezkedve, továbbá semmilyen szempontból nem fenntartható. Mindez nekünk, kényelmes européer polgárkáknak nem fáj, mert Kína messze van és csak a hírekből olvasunk róla.

Az okostelefon nem kiváltani akarja a desktop-ot (bár az XP-re alkalmas vasakat meg az XP-t röhögve alázza teljesítményben és úgy nagyjából mindenben...), ahogy az 5G sem a 4G-t akarja 100%-ban kiváltani. Az okostelefon "helybe viszi" az információ elérhetőségét, és ennek kapcsán rengeteg olyan dolgot lehetővé tesz, amit a desktop nem, mindamellett persze egy csomó olyan lehetőséget is ad, ami desktop-on is elérhető.

"Egyébként, ha nem tetszik, lehet szélkerék is." - és tessék mondani, hol tart ma a tudomány a masszív kompozit (üveg/kevlár/műgyanta/jóégtudjamégmi) szélkerék-lapátok újrafeldolgozásával? Merthogy lassan el kell kezdeni az első generációs szélkerekek lapátjait cserélni.

bár az XP-re alkalmas vasakat meg az XP-t röhögve alázza teljesítményben és úgy nagyjából mindenben..

Számokkal, FLOPS-szal, megahertzekkel és 2-4GB memóriákkal nyugodtan lehet dobálózni. Milyen kár, hogy fele annyira se használható a rá elérhető csiligány, animációbuzi, tapicskolóknak összetákolt kezelőfelület, mint egy tisztességes desktop számítógép, Windows XP-vel. Szóval próbálj majd meg egy okostelefonos Office-ban összerakni egy bonyolultabb Excel táblát, vagy Word doksit. Nagyjából egy Word 5.5 for DOS szintjén van, mind a bevitelt, mind a produktivitást tekintve. Pláne, hogy én sem a Microsoft Office-t, sem a Google Docs-ot nem láttam még az XP-s Office 2003-nál gyorsabban futni egyetlen okostelefonon sem, saját tapasztalatom alapján meg kell cáfoljam ezt a kijelentésedet. Lehet, hogy a bloated 300 MB-os Facebook Messenger-t gyorsabban futtatja az okostelefon, mint a Windows XP-s PC futtatná. De ez annyit jelent csak, hogy a szoftverek silányak. Akkor tudod majd értelmesen összehasonlítani, amikor a Windows XP-t felrakod a telefonra, virtualizáció nélkül. Ez persze nem valószínű, hogy bármikor is lehetséges lesz.

Az okostelefon "helybe viszi" az információ elérhetőségét, és ennek kapcsán rengeteg olyan dolgot lehetővé tesz, amit a desktop nem

Egy desktop minden tekintetben kiválthatja egy okostelefon funkcionalitását, amennyiben a "helybe viszi az információ elérhetőségét" szempontot kivesszük a képletből. Tehát, az okostelefon egy, a desktopnál silányabb, fapadosabb, lebutítottabb funkcionalitással rendelkező eszköz, aminek az egyetlen előnye, hogy korlátozott minőségben elérhetsz róla információkat, amiket a desktopról is, de azt viszont bárhonnan. Ezek az információk viszont megfelelő életszervezéssel és előre gondolkodással desktopról is elérhetők. Tehát, az okostelefonokra nincs feltétlen szükség. Pláne nem éri meg egy velejéig pazarló, környezetszennyező, munkásokkal rabszolgaként bánó ipart erre fenntartani. Pláne nem úgy, hogy ennek a többségi kereslete nem a Tesco parkolóból termuxozgató, VPN-ezgető Zeller Mérnök Urak, hanem a passzív, inproduktív tevékenységektől, közösségi hálózatoktól függővé tett tapicskoló birkák, továbbá a divatmajmok, akik több tíz méteres sorokban ácsorogva várják minden évben az új modellt.

Merthogy lassan el kell kezdeni az első generációs szélkerekek lapátjait cserélni.

Ha addig tartana egy okostelefon (garanciával, szoftvertámogatással), mint egy első generációs szélkerék lapátja (10+ év), nekem is egy picit más lenne a véleményem. Jelenleg azonban az okostelefonok újrahasznosítására semmilyen értelmes alternatíva nincsen azonkívül, hogy elviszik Ázsiába, meg Afrikába, ahol gyerekmunkások olvasztják ki belőle az aranyat, a gulág táborokkal vetekedő munkakörülmények között. Emellett, az elektronikai eszközökben sokkal veszélyesebb, egészségre károsabb, környezetszennyezőbb anyagok vannak, mint a műgyantád.

"amennyiben a "helybe viszi az információ elérhetőségét" szempontot kivesszük a képletből." - Tehát abban az esetben, ha a mobilitást elvesszük a mobiltelefontól, akkor a kurblis telefon is ki tudja váltani a hangátviteli célú funkcionalitását is. Aha.

"Ezek az információk viszont megfelelő életszervezéssel és előre gondolkodással desktopról is elérhetők." - Kivéve, ami nap közben adódik, és információra van szükség - péládul arra, hogy vagyok az egyik szervízben, és találjak sürgősen egy olyat, ami az adott alkatrészt képes megjavítani, nyitva is van, és a cím alapján időben derüljön ki, hogy hogyan lehet eljutni oda.
Vagy egy munkaebéd során felmerült kérdésben a döntéshez további információra van szükség - akár a céges levelezésből, akár máshonnan, vagy - szintén saját példa - kereskedő hív, hogy asap kéne találkozni - én épp buszon ülök, és asap ki kell találni, hogy hogyan tudok mihamarabb eljutni hozzájuk... Soroljam még?

A kompozit anyagok újrafeldolgozására -csak hogy képben legyél- jelenleg "biztató laboratóriumi kísérletek" vannak. Csak Németországban 2017-ben mintegy 9000 tonna(!) kompozit anyaggal kellett valamit kezdeni, 2021-ig évi(!) 16000 tonnával lehet számolni.

Szóval azt állítod, hogy a desktop gép termeli is az áramot? Vagy hogy a napelemmel lehet bármi IT dolgot végezni?

Vagy hogy sikerült a okos telefon fogyasztja, de a napelem termeli az áramot párhuzamot hoznod?

Mert tény, hogy mesteri szintre emelted a terelést, de még mindig a desktop gépet hasznosságát, és energiaigényét hasonlítjuk a okostelefon hasznosságával, és energiaigényével. Nem pedig azt hogy milyen hosszú a vonat.

Nem termel áramot a desktop. Hol írtam ilyet? Azt írtam, hogy ha ki akarod váltani a desktop géped egy okostelefonhoz képesti környezetszennyezését, akkor mellőzd az autót egy hétig. Hogy a faszomba jön ki ebből, hogy a desktop gép áramot termel?

Nem én emeltem a terelést, te emelted a kötekedést. Harmadszor próbáltam neked elmagyarázni a lényeget és továbbra is úgy csinálsz, mintha egy IQ=80 hülye barom lennél, aki a felét sem képes megérteni.

"Mert az élettartama során behozza, nem úgy mint az okostelefon, ami csak fogyasztja az áramot."
Itt.

Az, hogy a napelem termeli, az nagyon nem lényeges a desktop - okostelefon összehasonlításban, mert a lakókocsiban még lakni is lehet.

Természetesen előveszed a óvodai szintet a "IQ=80" emlegetéssel, mert nem vagy képes elismerni, hogy logikátlanságokat írsz.

Az meg nem lényeg, ha hasra ütéssel állítasz valamit (desktop fogyasztás < egy hétig nem gépkocsihasznált + okostelefon fogyasztás) miközben személy szerint több embert ismerek, aki desktoppal és/vagy okostelefonnal rendelkezik, és nincs kocsija, tehát az állítás alapjaiban téves.

Nem az a baj, hogy másképpen gondolkodsz mint az átlag, sőt. Kellenek a másképpen gondolkodok. Az a baj, hogy akkor is ragaszkodsz az igazadhoz, ha rámutatnak, hogy téves, és általánosító.

És azt amúgy tudod, hogy okostelefonon is lehet futtatni a windows xp-t, office 2003-astul? :)

A telebank-on keresztül hogy fizetsz ki mondjuk egy Díjnet-re beérkezett számlát? Vagy egy sárga csekket? (iCsekk-ben QR-kód beolvas, néhány kattintással kifizet)... SMS-ben hogy küldöd be a mérőállást lefotózva? (A mérő vonalkódja is látszódjon a fotón)
A telebankos-sms-es móka az online eszközökhöz képest Makó-Jeruzsálem távolságra van, irdatlan overhead időben, emberi erőforrásban (egy egyszeri átutalás elintézése telebankon két ember legalább 10 perces idejét veszi el, három átutalás egy emberórányi ráfordításba kerül összesen...)

"A távoli munkavégzés is megoldható, ha fel vagy rá készülve, de elég out of scope témának érzem, úgyhogy ebbe nem is mennék bele. Nagyon függ attól, hogy épp milyen munkát kell végezned." - IT-üzemeltetés, VPN-ről bejelentkezve shell-ben "tapicskolni", kiadni náhány parancsot, megnézni a logokat, elhárítani az adódó kritikus hibákat. Ezt tessen 2G-n, telefonbeszélgetéssel megoldani... Nehezítés: kizárólag egységsugarú userek állnak rendelkezésre a vonal túlsó végén, admin hálózatba nincs "bejárásuk", admin jogú tevékenységre meg pláne nincs. Csináltam éles verzióváltást vonaton utazva, vagy épp ráztam gatyába tűzfalat kocsiban ülve egy bevásárlóközpont parkolójában... Mindest egy darab 4G-t tudó mobiltelefonról, amin volt/van OpenVPN meg termux.

"azt az extra másfél tonnát nem sajnálod elszállítani ahhoz, hogy A-ból B pontba kényelmeskedj a kocsiddal." _ ha autóval optimális eljutni A-ból B-be, akkor autóval megyek, de most nem erről volt szó, hanem arról, hogy szerinted "Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül és tudsz kommunikálni bárkivel". Erre adtam cáfolatot - nem is egyet. És ha már eljutás A-ból B-be és a kényelem...

A Google útvonaltervezője egészen jól fel van okosítva tömegközlekedésből is - nem kevés alkalommal használtam - no ezt például hogyan oldanád meg csak telefonálgatással? Nem, a Volánbusz menetrendi információjának az elérhetősége sincs meg a csaktelefonodban, a BKK-s járatok menetrendjével kapcsolatos tudakozáshoz sincs első körben telefonszámod... Nos? Vagy épp vonatjegyet venni akkor és arra a vonatra, amit épp elér az ember...?

"Pláne ha épp van térerő, amin a sávszélességet elpazarolhatja az újra és újra letöltött térképszeletekre. Tehát, például a Mátrába ne menj kirándulni. :P Ezzel szemben egy turistatérkép, vagy egy offline GPS gyakorlatilag azonnal eligazít. Ja persze, magaddal kell vinni és fáj az a fél kiló plusz teher™." - Google maps is képes már régóta letölteni adott terület térképadatát offline használatára. De ott van az OSMAnd+, ami offline térképet használ, amit akár naponta tudok frissíteni, ha épp arra van szükség. A túristatérképek és a terep egymáshoz való viszonyát szerintem jobban ismerem, mint te... Mondjuk úgy, hogy esetleges, hogy adott területről milyen minőségű és korú papíralapú térkép áll rendelkezére - de a legtöbb esetben minimum 2-3 évesek a térképi adatok, amik a paírtérképeken találhatók.
Ja, ennek ellenére ha kevésbé ismert területre megyek, akokr van nálam friss papír alapú térkép _is_, túragps _is_, és elsődlegesen ez utóbbit "tapicskolom" - kifejezetten azért, mert az üzemideje jóval hosszabb, mint a telefoné. De ettől még a telefonos GPS-nek is megvan a maga szerepe.

Neked elég a szóbeli kommunikáció, másnak meg nem, mert csillió+1 dolog van (néhányat felsoroltam korábban), amit _nem_ tudsz szóban elintézni.
Az a baj, hogy nem ismered, és nem is akarod megismerni azokat a lehetőségeket, szolgáltatásokat, amiket a telefonálásra is alkalmas eszköz tud nyújtani a felhasználójának, és ezt a hozzáállást akarod ráeröltetni midnenki másra - aki meg nem úgy gondolkodik, ahogy te, azt rögtön mindenféle pejoratívnak szánt jelzővel illeted. Pedig ha kimásznál a szatyorból, amiben élsz, láthatnád az előnyeit is.

A példák, amiket felhoztam, az általad leírt "Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül"-re adott cáfolatok voltak, nem az 5G melletti érvek.

A telebank-on keresztül hogy fizetsz ki mondjuk egy Díjnet-re beérkezett számlát? Vagy egy sárga csekket?

Elég feje tetejére állított életed lehet, ha úton-útfélen mindenféle random helyekről arra kényszerülsz, hogy a sárga csekkjeidet fizetgesd be és emellett elvárod a világtól, hogy biztosítsa is neked a feltétlen kényelmet a totálisan szervezetlen, nulla tudatossággal élt életed során. Először is, nem mobiltelefonról akarnám befizetni a sárga csekket, sem a díjnetes számlát. Minimálisan megszervezném annyira az életem, hogy egy hónapban legalább egyszer otthon legyek és jusson arra időm, hogy a NetBankon keresztül befizetem. Ha erre képtelen vagyok, akkor beállítanék csoportos beszedési megbízást, ami elintézi ezt helyettem. Ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges és arra is életképtelen vagyok, hogy a számláimat a Postán befizessem, akkor maradna csak a telebank, ahol meg miért ne lehetne bediktálni a csekken lévő számlaszámot, valamint az összeget.

IT-üzemeltetés, VPN-ről bejelentkezve shell-ben "tapicskolni", kiadni náhány parancsot, megnézni a logokat, elhárítani az adódó kritikus hibákat. Ezt tessen 2G-n, telefonbeszélgetéssel megoldani.

Tessen a mérnök úr ne hibás rendszert maga mögött hagyni, amit még a vonatról is tapicskolnia kell. Ha nem volt olyan fontos robusztusra összerakni azt a rendszert, akkor bőven ráér addig a hibaelhárítás, amíg a mérnök úr megérkezik egy asztali számítógéphez, vagy egy szélessávú, kábeles netkapcsolattal rendelkező helyszínre. Ez is csak egy jó példa arra, hogy a tech-világ erőltetett növekedése és a technológiával rendelkezők elkényelmesítése csak a minket körülvevő rendszerek folyamatos elsilányodásához vezet. Mert tudat alatt úgyis ott lesz a kisördög, hogy mivel el vagy látva 4G-vel, nyugodtan leszarhatod a rendszered stabilitását, nem kell mindenre gondolni a kezdeti konfigurációnál, mert úgyis tudod bárhol-bármikor távolról tapicskolni, ha esetleg gond van.

Csináltam éles verzióváltást vonaton utazva, vagy épp ráztam gatyába tűzfalat kocsiban ülve egy bevásárlóközpont parkolójában... Mindest egy darab 4G-t tudó mobiltelefonról, amin volt/van OpenVPN meg termux.

Érdekes perverzióid vannak. Én földhözbasztam volna a telefont tízszer, ha termuxban kellett volna ilyeneket csinálnom.

Nem, a Volánbusz menetrendi információjának az elérhetősége sincs meg a csaktelefonodban, a BKK-s járatok menetrendjével kapcsolatos tudakozáshoz sincs első körben telefonszámod... Nos?

De igen, van hozzá telefonszámom, mert mielőtt elindultam otthonról, beírtam a telefonomba. Életvezetés, tudod. Saját magad paródiája vagy, folyamatosan olyan igényekkel igazolsz alapvetően kényelmi szolgáltatásokat, melyekre semmi szükséged nem lenne, ha tudnád, hogy nincs okostelefonod, ami "kitalálja helyetted" a menetrendinfót.

Vagy épp vonatjegyet venni akkor és arra a vonatra, amit épp elér az ember...?

És folytatódik... Kéretik időben elindulni és elérni a vonatot, Messengerezgetés és a szokásos, digitális kütyükön, okostévén stb. való csüngés és időelbaszás helyett.

a telefonos GPS-nek is megvan a maga szerepe.

Senki nem mondta, hogy nincs. Más kérdés, hogy nincs rá feltétlenül szükséged. Vagyis nem lenne, ha nem lennél egy végletekig elkényelmesedett 21. századi technobirka.

Neked elég a szóbeli kommunikáció, másnak meg nem, mert csillió+1 dolog van (néhányat felsoroltam korábban)

Nem egészen. Zeller Mérnök Úrnak van szüksége arra, hogy random helyekről VPN-ezgessen, meg termuxozgasson. Tapicskoló Tamásnak erre nincs szüksége. Ő képeket küldözget, meg lehúzatja maga helyett az okos WC-t és kitörölteti vele a seggét, mert már arra is képtelen lesz lassan. Tehát még rá se lehet fogni, hogy esetleg van értelme. Mert a VPN-ezésednek és a termuxozásodnak van értelme, meg technológiai értéke, továbbá az tényleg nem menne 2G-n. Viszont nem egy átlagos igény és az átlagember ilyeneket nem csinál. Ha 10 millió random helyről VPN-ezgető IT-üzemeltető országában élnénk, arra is bőven megfelelne egy 3G.

A példák, amiket felhoztam, az általad leírt "Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül"-re adott cáfolatok voltak, nem az 5G melletti érvek.

Bocs, te kezdtél el a 2G és az 5G óriási különbségeiről beszélni [1], aztán árasztottál el a kényelmeskedő példáiddal. Emellett továbbra sincsenek gyakorlati, az egész társadalomra kiterjedő, valós, nélkülözhetelen igényeken alapuló érvek az 5G mellett. Ahogy a 4G mellett is csak kényelmi érvek szólnak. A 2G pedig továbbra sem barlang, mert lefedi a mobilkommunikáció alapértelmét.

"Elég feje tetejére állított életed lehet, ha úton-útfélen mindenféle random helyekről arra kényszerülsz, hogy a sárga csekkjeidet fizetgesd be és emellett elvárod a világtól, hogy biztosítsa is neked a feltétlen kényelmet a totálisan szervezetlen, nulla tudatossággal élt életed során." - Nincs fejreállított életem, csak kényelmesen használom azokat a lehetőségeket, amiket a technológia ad. Egyébként olyanról, hogy szabadság, meg olyanról, hogy nincs otthon az ember 1-2-3 hétig, hallottál már? A csop.besz. jó dolog - azon szolgáltatók esetén, akiknél ez működik, illetve azoknál, ahol lehet tudni, hogy mikor és milyen tételek érkezhetnek.
Ja, és az "egy hónapban egyszer" nem működik, mert a fizetési határidők kellően random módon szórnak hónapon belül.

"Tessen a mérnök úr ne hibás rendszert maga mögött hagyni, amit még a vonatról is tapicskolnia kell." - Olyanról, hogy 7x24-es rendelkezésre állás nem hallottál, ugye? Meg olyanról, hogy emiatt készenlétet kell adni, aminek során az ember szeretné a normálishoz közeli módon élni az életét, nem pedig otthon a pécéje mellett tölteni a rá eső hetet, egy bevásárlást, vagy egy családi okból szükséges vidéki utat sem vállalva. De előfordult olyan is, hogy a kolléga belázasodott, rosszul lett, és jogosan hazaküldte a főnökünk, ergo nekem kellett távolról megoldani a felmerülő problémákat.
Magas rendelkezésre állást nyújtó rendszerhez szép számmal volt szerencsém az elmúlt negyed évszázadban, de olyanhoz, aminek semmilyen hibás működése nem volt - na olyanhoz még nem.

"Én földhözbasztam volna a telefont tízszer, ha termuxban kellett volna ilyeneket csinálnom." - Akkor a 7x24-es üzemeltetés nem neked való. Sőt, ahogy az kiderült már sokszor, az egész IT-s világ sem. Persze egy ilyen földhözvágós eset után másnap már a belépőkártyád sem működött volna...

"De igen, van hozzá telefonszámom, mert mielőtt elindultam otthonról, beírtam a telefonomba." Oké, akkor van. Tervezd meg csak telefonhívásokkal az utat mondjuk Kőbányáról Zsámbékra. Csak telefonálhatsz. Nekem egy-két perc elég rá. Neked a telefonálgatással együtt mennyi időre lesz szükség?

"melyekre semmi szükséged nem lenne, ha tudnád, hogy nincs okostelefonod, ami "kitalálja helyetted" a menetrendinfót." _ Épp arról beszélünk te nagyonhülye, hogy mi az, amiben több egy mostani okostelefon a csaktelefonálásra alkalmas eszközökhöz képest. Igen, kényelem, igen, információk elérhetőségét adja, igen, az összes tömegközlekedési cég információs telefonszámát nem kell beírnom a telefonkönyvbe, igen, ezeket a menetrendeket képes összekötni, és A-ból B-be megtervezni az útvonalat, átszállásokat, és akár még a menetjegyet is meg tudom venni egy eszköz használatával, nem pedig n+1 teelfonálással, pénztárban sorakozással, etc. Neked ez a kényelem nem kell, másnak meg kell, mert hasznos - a telefonálgatás helyett csinálhat mást - például szórakozhat, pihenhet, sétálhat...

"És folytatódik... Kéretik időben elindulni és elérni a vonatot," - Elérem, te nagyongyagya, csak épp nem a "keletisgizi"-k helyi reinkarnációjánál veszem meg a jegyet, hanem az állomásra menet, mobilról. Ja, és ráadásul olcsóbban, mintha a MÁV humán erőforrásától venném...

Telefonos GPS: "Senki nem mondta, hogy nincs [neg a szerepe]. Más kérdés, hogy nincs rá feltétlenül szükséged." Megint fordítva ülsz a lovon... Ha már van ilyen lehetőség, akkor használom - akár utazástervezéshez, akár más, helyfüggő szolgáltatáshoz.

"Mert a VPN-ezésednek és a termuxozásodnak van értelme, meg technológiai értéke, továbbá az tényleg nem menne 2G-n." - Az előbb még azt írtad, hogy tessen hibamentes rendszert csinálni, és máris nem lesz erre szükség, de oké, ezt elfogadtad, hogy van, akinek szüksége van erre, és ez olyan dolog, amit 2G-n, csak telefonálással nem lehet megoldani, azaz a "Ha van 2G-s mobiltelefonod, arról is mindent el tudsz intézni helytől függetlenül" kijelentésed máris cáfolatot nyert.

Én azt állítottam, hogy a telekommunikáció alapértelmét teljesíti a 2G, nem azt, hogy mindenre is jó. Viszont a felhozott példáid legalább 50%-a nem igényel 2G-nél erősebb mobilhálózatot, ha a megvalósíthatóságot tekintjük és nem mérnök uraságod kényelmét. Sokminden megoldható rajta keresztül, csak neked továbbra is van egy kényelmes segged, ezért hallani sem akarsz róla.

Tervezd meg csak telefonhívásokkal az utat mondjuk Kőbányáról Zsámbékra. Csak telefonálhatsz. Nekem egy-két perc elég rá. Neked a telefonálgatással együtt mennyi időre lesz szükség?

Két perc alatt bárki lediktálja nekem telefonon az átszállásokat. Egyébként, természetesen nem telefonon fogom ezt megtenni, hanem indulás előtt otthon megnézem a menetrendeket. Életvezetés. Tudod. Ami neked már csak egy hangyafasznyi van, kb. annyi mint Tapicskoló Tamásnak.

Olyanról, hogy 7x24-es rendelkezésre állás nem hallottál, ugye?

De igen. Viszont továbbra is fennáll, amit írtam, hogy szimplán be kell konfigurálni normálisan a rendszert előre és így sokkal kisebb eséllyel lesz bármi baj, ami miatt a rendelkezésre álláskor be kell avatkozni. Ha pedig rendelkezésre kell állnod, akkor állj rendelkezésre, ne kifogásokat keress, hogy mit nem akarsz csinálni és hogyan nem. Ha falun laknál, elképzelhető, hogy megbaszhatnád a rendelkezésre állásodat az ottani mobilnettel. Ha pedig a főnököd lennék, pofánröhögnélek, hogy el akarod lébecolni a rendelkezésre állási időt és okostelefont tapicskolsz.

vagy egy családi okból szükséges vidéki utat sem vállalva

Mintha a mucsai rokonságtól nem tudnál egyet SSH-zni, rendes asztali gépről. Vagy szarul jönne ki, ha tőlük kell beloginolnod, és kiderülne számukra, hogy nem végzed (illetve végzitek a kollégáiddal) rendesen a munkát odabent, ezért távolról kell kompenzálni?

de olyanhoz, aminek semmilyen hibás működése nem volt - na olyanhoz még nem

Félre tehetnéd egyszer a nem kell a tökéletes elég a good enough átkozott befektetőlogikád, és esetleg összerakhatnál egyet.

Elérem, te nagyongyagya, csak épp nem a "keletisgizi"-k helyi reinkarnációjánál veszem meg a jegyet, hanem az állomásra menet, mobilról. Ja, és ráadásul olcsóbban, mintha a MÁV humán erőforrásától venném...

Ha választani kell, inkább egy keletis Gizi honfitársam megélhetését biztosítom, mintsem profit- és adathajhász multiktól veszek okostelefont, amivel elspúrkodhatok pár száz forintot a vonatjegy árából, mérnöki fizetés mellett.

elfogadtad, hogy van, akinek szüksége van erre, és ez olyan dolog, amit 2G-n, csak telefonálással nem lehet megoldani

Igen, elfogadtam. Csakhogy erre nagyjából a társadalom 1%-ának van szüksége, amibe pont te is beletartozol. Emellett mégcsak nem is feltétlenül van szüksége rá, mert megoldható alternatív módokon. Szóval az 1% Tesco parkolóból VPN-ezgető burzsoá mérnök úr rétegnek, üzletembernek, menedzsernek, politikusnak szüksége van rá és az ő ritkábbnál ritkább használati eseteikkel próbálod igazolni azt, hogy az egész társadalom torkán lenyomják az 5G-t (vagy akár a 3G-t, ha már a 2G-ről is szó volt). Amit a fennmaradó 99% értelmetlen tapicskolásra, Facebook-függésre, inproduktív, passzív tevékenységekre és a digitális kapcsolatfenntartás minél csilivilibb illúziójára fog használni. Mindezt úgy, hogy a régi telefonokat ki kell dobni, mert nem 5G-kompatíbilisek (értsd: nem menők™).

Semmiféle szükség nincsen 5G-re (és amúgy speciel a 4G-re sem) azokhoz a kényelmi faktorokhoz sem, amiket felsoroltál. Az okostelefonokra leküldött adatok mennyiségének, a rajtuk futó alkalmazások méretének optimalizálására szükség lenne. A hálózatbővítés még több kényelmeskedést és minőségi degradációt eredményez majd a szoftverekben. Még nagyobb bloat, több száz megás-gigás alkalmazások, még több frissítés, még kevesebb odafigyelés, hogy az alkalmazás jól működjön, hiszen a nagyobb sávszélesség miatt gyakrabban lehet majd frissíteni. Tapicskoló Tamásék részéről pedig még több függőség a közösségi médiáktól, még intenzívebb audiovizuális tartalmak, még több és még hatékonyabb néphülyítés reklámok által.

Tehát, továbbra sem voltál képes egyetlen érvet felhozni az 5G mellett, a 4G-vel vagy 3G-vel szemben. Ezt csak azért mondom, mert az eredeti diskurzus és maga ez a topic is erről szól, nem a te kényelmeskedésedről. Az egész vitát átterelted az okostelefon vs. butatelefon síkjára, marketingeseket megszégyenítő csúsztatásokkal. Én többet ezen a síkon nem vagyok hajlandó vitázni. Egyet próbálj meg megérteni: nem lehetetlen és nem is kényelmetlen okostelefon nélkül élni. Akkor sem, ha te már annyira elkényelmesedtél, hogy nem tudod elképzelni. Ja és még egyet: Az 5G-re továbbra sincs semmi szükség. Neked sincs rá szükséged a felvázolt kényelmeskedéseid alapján. Legalább is, ez szépen kiderült abból, amiket itt összehordtál.

Hmmm... Azt az 50%-ot tételesen felsorolhatnád, mert nekem valahogy nem jön ki...

A két perc alatt lediktálja az átszállásokat jó móka, csak ugye kell egy másik ember hozzá, aki eléri az adatokat, össze tudja _helyetted_ rakni az útvonalat, akár több közlekedési eszközt és szolgáltatót beletervezve, ami így egyben már rögtön nem két perc. Sőt. Az meg, hogy otthon előre összerakod azt, hogy aznap hova kell menned, az jó dolog, de nem mindenki ilyen szerencsés - van, hogy Bp.-en belül kell rohangálni, ott meg a Futár tud nagyon jó útvonalakat meg valós idejű forgalmi adatokat adni, hogy merre menjek, illetve merre ne menjek. Sőt, ha adott időre kell valahova odaérni, akkor tervezhetek az érkezési időre is, azaz "visszafelé". Ezt a telefonbeszélgetős segítséggel megint csak nehéz összehozni, ha a túloldal is csak telefonálhat. Ha meg PC-n nézi a futár appot, akkor meg pont a telefonálás meg egy másik ember bevonása a fölösleges, hiszen megtehetnéd te is a mobilodról.

"szimplán be kell konfigurálni normálisan a rendszert előre és így sokkal kisebb eséllyel lesz bármi baj, ami miatt a rendelkezésre álláskor be kell avatkozni" - a büdös élteben nem raktál össze/nem üzemeltettél egy pécénél komolyabb dolgot, az látszik... Tudod ami elromolhat,a z el is romlik. Rádaásul a "sokkal kisebb esély" az pont nem nulla, ergo gond az lesz, csak a gyakorisága csökkenthető. Kifogásokat te keresel azzal, hogy "nem kell a 2G-nél több". Egyébként sokszor vagyok messze túl a Budapest vége táblán, és meglep, vagy sem, de amerre járok, gyakorlatilag mindenütt van 4G lefedettség - jó, az erdők mélyén nem, de ha készenlétet adok, akkor nem megyek ilyen helyre, csak oda, ahonnan tudom, hogy friss levegős-madárcsicsergős környezet ide, vagy oda, de tudok távolról is dolgozni. Volt, hogy a rádiósokkal egyeztettem egy túra útvonalát lefedettség tekintetében, hogy el merjek-e indulni rajta, miközben készenlétet adtam.

"Mintha a mucsai rokonságtól nem tudnál egyet SSH-zni, rendes asztali gépről." Nincs mucsai rokonságom, ez az egyik. A m ásik, hogy rendes céghez nem "csak úgy ssh-n megy be" az emberfia, hanem valamilyen VPN-es megoldással, vagy mobilnetről (ilyen is volt, még 3G-s időkben) privát APN-ből... Ja, és távmunkára a minkáltató által adott és jóváhagyott eszköz használható a legtöbb értelmes helyen. Tehát az x ismerős/rokon/akárki pécéje pont nem.

"keletis Gizi honfitársam megélhetését biztosítom" - és ahol csak egy vagy jó, vagy nem jó automata van? A keletisgizi-k meg nem véltelenül kapták A.G.-től ezt az elnevezést - irdatlanul alulképzett csapatot tart(ott) anno a MÁV a pénztárakban. Nem tudom, hogy ez most hogy van, de nekem kényelmesebb (igen, kényelmesebb!) az, hogy amíg odabuszozok a vasútállomásra, addig megveszem a vonatra is a jegyet, nem az esetleg késve érkező buszról az átszállásra rendelkezésre álló nem túl bőséges időben próbálok a humán erőforrással szót érteni, meg ha épp "nemjóakártyaolvasó", akkor készpénzt varázsolni...

"Csakhogy erre nagyjából a társadalom 1%-ának van szüksége, amibe pont te is beletartozol." - Ez az 1% valamilyen releváns adattal alátámasztva? Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez csak a te hagymázas álmaidban szereplő érték.

"Tehát, továbbra sem voltál képes egyetlen érvet felhozni az 5G mellett, a 4G-vel vagy 3G-vel szemben." - mert ez a szál arról a baromságról szólt, amit te böfögtél be, miszerint azért nincs szükség a 4G-re, mert telefonon beszélgetve mindent el lehet intézni. El lehet? Nem.

Akkor tessék szépen minden IT-s szolgáltatás csak 5*8-ban igénybe venni, és pénteken 16:00 - Hétfő 8:00 között vizet, villanyt, gázt, de még távfűtést se használni - és győzd meg róla az embereket is, hogy 5*8-ban a kórházi intenzív osztályokat, illetve a diagnosztikát is elég működtetni... :-P

Tudod ahol 7*24-es működés van, ott általában van az operátori csapat, akik 3 műszakban vagy 12/24-ben dolgoznak, és van a mérnöki csapat,akik 5*8 (illetve csúsztatott munkakezdéssel 5*10-5*12) órát fednek le munkaidővel, a többit pedig felváltva adott készenléttel. Ami bizony adott héten azt jelenti, hogy munkaidőn kívül az SLA-ban meghatározott időn belül el kell kezdeni a hiba elhárítását, vagy úgy, hogy az operátort "távvezérli" az ember, vagy úgy, hogy felcsattan VPN-re, és úgy dolgozik, vagy - és sajnos ilyenre is volt már szükség az évek során - felszedelőzködik, és bemegy a munkahelyre/gépterembe, és helyben végzi el a hiba behatárolását és jó esetben az elhárítását.

Volt, hogy itthon ért a riasztás, de volt, hogy épp út közben, vagy hét végi kiránduláson - mivel mindegyik esetben készültem arra, hogy jöhet hívás/sms, hogy gáz van, így volt nálammegfelelő eszköz. Amióta épkézláb méretű mobilom van, azóta a legsürgősebb dolgokat mobil+vpn+ssh megoldással is meg tudom nézni, illetve jobb esetben ki tudom kalapálni.

 

Relatív, hogy mennyi az annyi - üzemeltetésben ha tanulni akar az ember, akkor olyan helyre megy, ahol sok ismeretet, tapasztalatot fel lehet szedni - és ezek jellemzően nem azz 5*8-as működésű cégek. Úgyhogy szakmai fejlődésben _is_ jó tud lenni a folyamatos üzemre tervezett/épített rendszer pátyolgatása, azon felül, hogy havi 3-4 napnyi plusz pénzt jelent akkor is, ha csak egy hét esik valakire havonta, és semmi extra munka nincs. Ha meg van, akkor ketyeg a túlóra rendesen. (Persze volt olyan is, ahol ezt átalányként építették be a bérbe - de ott meg a fizetés volt olyan, hogy abba tényleg belefért az, hogy mobilon, asztali gépen folyamatosan ott volt az yxz csevegőalkalmazás, és ha gáz volt, akkor mindenki tudott róla, és ha az épp aktuálisan beosztott készenlétesnek segítség kellett, akkor a csapatból 1-2-3 ember biztosan volt, aki be tudott segíteni. Cserébe viszont nem csörgött reggel 8-kor a blokkolóóra, és 16:00 sem volt kőbe vésve, hogy addig kell bent lesúlyozni a szélet, hogy el ne fújja a szél.

 

Zeller Mérnök Úr minden, csak nem fiatal. :P

Valójában annyi történt, hogy fiatalon nem volt képes megalapozni a jövőjét, amit most kompenzál menedzser módban 24/7 pörgéssel, néha a puszta közepéről. Ami nem feltétlenül lenne baj, ha a 4G, 5G és a hatmillió okostelefon országában a hatmillió okostelefon létjogosultságát nem ezzel próbálná meg igazolni.

Hájblézer minden, csak nem úr... No mindegy. Tudod én "fiatalon" tanultam. Egyetem, aztán amikor kellett, mentem dolgozni is, merthogy a pénz nem a fán termett nekem - ezért volt némi hosszabbításom is - de nem bánom, valóban nem kevés év távlatából sem.
Marhára nem pörgök 7*24 meg menedzser módban (wtf menedzser mód? A "puszta közepéről" nagyon tetszik neked, mint kifejezés - lehet, hogy téged onnan szalajtottak? (Nem szégyen, hogy messze laktatok a kövesúttól...).
Anno a kérdés az volt, hogy _nekem_ miért jó az okostelefon - na ezért _is_, hogy kvázi bárhonnan, akár "a puszta közepéről is" tudok segíteni tevőlegesen a kollégáknak, vagy épp meg tudok oldani olyan problémákat, amihez elég egy ssh. Ez persze általában véve szélsőséges eset, de ezen a portálon nem hiszem, hogy annak kell tekinteni. Ezen felül van még 3-4 tucat alkalmazás, ami napi használatban van, és kifejezetten megkönnyíti a mindennapi életet -de ezt te honnan is tudnád, hiszen neked csak már a bemutatásakor is a belépő kategória aljára pozícionált 3G-s featurephone jutott - és arról nem is akarsz továbblépni - mert így legalább tudod szidni a gonoszmocsokmultikat meg a mobilcégeket, hogy a 3G-t  elkezdik szépen kivezetni...

Egy kérdés: meddig tart a kimenőd a zárt osztályról? Mert nagyon jól elvoltunk addig, amíg nem engedtek megint emberek közé téged...

Te nem érted meg azt, hogy vannak olyan munkakörök, amikben a készenlét _is_ ott van, mint elvárás. A tapasztalatom az, hogy ezeken a helyeken lehet sokat tanulni, sok olyan dolgot megismerni, amit 5*8-as munkahelyen nem. És nagyon nem mindegy, hogy az van a CV-ben, hogy bikkmakkbétékáefté rendszergazda, ahol a napi irodai munkát kiszolgáló szervereket pátyolgattad, vagy az xyz szolgáltatás mögötti infrastruktúra üzemeltetésében vettél részt - ahol az xyz szolgáltatás 7*24-es magas rendelkezésre állású rendszer, amit csillió+1 user használ(t) folymatosan.

Egyébként nem csak az IT-ban van készenlét - nagyon sok olyan terület/munkakör van, ahol bizony készenlétet adnak a szakemberek.

Hiába próbálod megértetni vele. A probléma nem az, hogy 2g vagy 5g. Fogalma sincsen az egészről. Az 5g sátán, mert mindmeghalunk. Ahogy másik szálon már kifejtették, az 5g lényegében ugyanaz, mint most bármelyik g, csak jobb modulációval és cella optimalizálással. Mivel rájöttek, hogy a magas frekvenciákat minden leárnyékolja, így egyszerűen a most is használt frekvenciákat idővel átcserélik 5g-re. Sőt, lefelé terjeszkednek, a 700as sávon sem hinném, hogy majd 2-3-4 g lenne a jövőben, hanem pont, hogy 5g. Amellett, hogy egy cella több készüléket is ki tud szolgálni, most is a helyi igények szerint optimalizálják, hogy egy-egy nagyobb adóteljesítményű és amiatt nagyobb területet fedő cellával dolgoznak, vagy sok kis adóteljesítményűvel, hogy ne zavarják egymást.

Mintha egy vaknak próbálnád elmagyarázni, hogy milyen kék az ég.

Elmondtam, hogy mire elég a 2G és hogy miért.

Nem azt állítottam, hogy a jelenleg meglévő eszközöknek, a jelenlegi használatuk mellett elegendő a 2G, ez valóban hülyeség lenne. Azt sem állítottam, hogy az 5G-t, mint technológiát képes helyettesíteni.

Azt állítottam, hogy a mobilkommunikáció alapértelmét kielégíti a 2G, ami annyi, hogy bárhol, bármikor beszélhetsz rajta keresztül bárkivel, esetleg rövid szöveges üzeneteket írhatsz.

Elmagyaráznád, hogy ez szerinted miért bohóckodás?

Vagy szerinted feltétlen szükség van arra, hogy Tapicskoló Tamás az okostelefonján olvassa a Ripostot, a gyerekei meg szelfiket pakoljanak fel és orrba-szájba Messengerezzenek, valódi közösségi időtöltés helyett, továbbá ezt csak és kizárólag okostelefonon szükséges megtenniük?

Amit állítasz, az alapvetően téves, mert azt feltételezed, hogy mindenki tud beszélni, aki tud írni. Pedig lehet, hogy dadog, vagy simán csak szociális fóbiás. Vagy bármi oka lehet annak, hogy nem akar emberekkel még telefonon sem beszélni, rövid szöveges üzenetekkel meg nem lehet információhoz jutni, és drága.
Azért bohóckodás, mert képtelen vagy elismerni, hogy van másfajta teljes értékű létezés is, mint ahogy te csinálsz dolgokat. Vagy ha valakinek az nem elég, ami neked, akkor az túl sokat akar, hiszen neked kevesebb is elég.
A gondolataidhoz akkor is ragaszkodsz, ha megcáfolják. Nem vagy hajlandó átgondolni más álláspontját.

És igen, szerintem feltétlen szükségesek azok a dolgok, akiket írtál. ripsztostul, meg szelfivel együtt. Nekik szükséges, én meg nem vonom kétségbe a szükségleteiket, csak azért mert nekem nem szükséges.
Mert én nem ők vagyok. Nekik ez a szükséges, én meg ragadozó állatokkal élek egy lakásban. Az is baromság mások szempontjai szerint.

Amit állítasz, az alapvetően téves, mert azt feltételezed, hogy mindenki tud beszélni, aki tud írni. Pedig lehet, hogy dadog, vagy simán csak szociális fóbiás.

Ez ugyanaz a fajta érvelés, amikor a szélsőségesen idealista UX-designer és a webökör azért csinál színtelen-szagtalan, vonalrajzos, felismerhetetlen ikonokat és kezelőfelületet, mert vannak színvakok is a világon. Utána pedig azt a helyes színlátással rendelkezőt állítják be empátia nélküli büdös parasztnak, aki kifogásolni meri, hogy elsilányították és sterilizálták UI-t, ahol egyébként a színeknek ugyanúgy lenne a hatékonyságot növelő szerepe (például az ikonok sokkal gyorsabban felismerhetőbbek első ránézésre színösszetétel alapján és az árnyalatok segítségével is). Nem gondolom, hogy a dadogóknak és a süketnémáknak ne lenne jobb dolguk egy olyan mobilhálózaton, ahol tudnak gyorsan szövegesen is kommunikálni. Viszont azt se gondolom, hogy a beszélni tudó (egyébként elsöprő) többségnek feltétlenül szükséges a 2G-n túl bármi az alapértelmezett mobilkommunikációhoz.

képtelen vagy elismerni, hogy van másfajta teljes értékű létezés is, mint ahogy te csinálsz dolgokat

Linkeld, vagy idézd, hol állítottam be felsőbbrendűnek az én életstílusomat, illetve hol állítottam, hogy nincs másfajta értékű létezés. Egyelőre úgy vagyunk, hogy én elmondom a véleményemet, fősodratúék pedig visszakézből próbálják a földbe döngölni azt a szintű tudatosságot és mértékletességet, amit én kialakítottam az életvitelemben.

És igen, szerintem feltétlen szükségesek azok a dolgok, akiket írtál. ripsztostul, meg szelfivel együtt.

Nem, nem azok. Ezek fölösleges, passzív, inproduktív tevékenységek. Emellett az ember leépülését szolgálják. Ahogy mondjuk egy Mónika Show. Persze, nyugodtan tiszteletben tarthatod azt is. Mert arra is szükség™ van. Csakhogy, van egy apró különbség: nem lenne semmivel sem szegényebb a világ, ha nem lennének. Azzal pedig nem lehet takarózni, hogy erre van igény, pláne úgy, hogy érzelmi manipulációval vettek rá milliókat az okostelefonok megvásárlására, reklámokkal, majd tették őket függővé közösségi hálózatokkal és pszichológiai trükkök százaival.

Tehát aki valami miatt korlátozottabb mint te a beszéd alapú kommunikációban, azzal kapcsolatban az a mérvadó, amit te gondolsz?

Nem linkelem. Te hivatkozol tapicskoló birkákra, ami nem hinném, hogy ne lenne pejoratív.

Az, hogy neked nem fontos valami, még mindig nem fogja azoknak az értékességét csökkenteni. Az, hogy te fölöslegesnek, passzívnak, vagy improduktívnak tartasz valamit, még mindig nem lesz az. Az, hogy te úgy gondolod, hogy bizonyos dolgok nélkül nem lenne szegényebb a világ, még nem lesz igazad.
Akkor sem, ha ezt mint tényt közlöd.

Megint leírom ugyanazt, amit hasonló szálban leírtam neked: Az a baj veled, hogy nem vagy hajlandó mást elfogadni jónak, csak amit te jónak tartsz. Akkor is, ha közben nevetségessé teszed magadat.

És ez még mindig szomorú, mert közben vannak elgondolkodtató ötleteid is.

Tehát aki valami miatt korlátozottabb mint te a beszéd alapú kommunikációban, azzal kapcsolatban az a mérvadó, amit te gondolsz?

Nem. Arra akartam rávilágítani, hogy ez fordítva sem igaz. Az, hogy 100-ból 1 embernek nincsenek kezei, nem azt jelenti, hogy olyan eszközöket kéne gyártani, amiket a kezekkel rendelkező 99 ember is csak azon a módon tud használni, mint az egy kéz nélküli. A UX-szakmában (már amennyiben egyáltalán valódi szakmának nevezhető) és az azt meghatározó designer diktatúrában mégis ezt a folyamatot láthatjuk kibontakozni.

Te hivatkozol tapicskoló birkákra, ami nem hinném, hogy ne lenne pejoratív.

Igen. Vannak tapicskoló birkák. Szállj fel a metróra és te is láthatod a saját szemeddel a sok tapicskoló birkát, aki semmi másra nem használja az okostelefonját, mint passzív, inproduktív tevékenységekre (értsd: digitális tartalomkonzumidiotizmusra). Hosszasan görgetik a Facebook hírfolyamot, számukra totál irreleváns információkkal és reklámokkal a tudatukat mérgezve. Menj be egy pubba, kocsmába, közösségi szórakozóhelyre. Ott is ezt láthatod. Pedig elvileg azért megy oda valaki, hogy a többiekkel legyen, de valahogy mindig megjelennek az okostelefonok. Nevezhetjük őket digitális függőségben szenvedő, lelkibetegeknek is. Attól függ. Az alkoholista fazonokat is hívják alkoholbetegnek, de részeg disznónak is. Mindkét jelző megilleti őket, mert rászolgáltak a viselkedésükkel.

Az, hogy neked nem fontos valami, még mindig nem fogja azoknak az értékességét csökkenteni.

Ebben egyetértünk.

Az, hogy te fölöslegesnek, passzívnak, vagy improduktívnak tartasz valamit, még mindig nem lesz az.

Nem én tartom annak, hanem a pszichológia. A többségi társadalom okostelefonhasználata inproduktív tevékenység. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy egy okostelefont ne lehetne produktívan is használni. Annyit jelent, hogy jobb lenne, ha a többségi társadalom nem rendelkezne okostelefonnal. Tehát nem erőltetett tömegcikk lenne, amire az igényt a divat, a tőle való függőség és a marketinghadjáratok alakítják ki, hanem egy professzionális eszköz, amit az venne meg, akinek valóban szüksége van rá és produktívan használja. Mint annak idején egy Nokia Communicatort a menedzserek.

Az, hogy te úgy gondolod, hogy bizonyos dolgok nélkül nem lenne szegényebb a világ, még nem lesz igazad.

Akkor úgy fogalmazok, hogy bizonyos dolgok által szegényebb lett a világ. Például ilyen az okostelefon és a valódi közösségeket, emberi kapcsolatokat romboló, pszichikai függőséget okozó hatása, aminek a hosszú távú következményeit ugyanúgy nem ismerjük, mint az 5G egészségre gyakorolt káros hatásait, de már most látjuk tisztán, hogy valami nagyon nem oké. [1] Persze, aki szándékosan nem akarja látni, az nem is fogja. És annak én is hiába mondom.

Attól függően, hogy milyen frekvenciájú elektromos sugárzás éri a szervezetet, bekövetkezhet a testhőmérséklet emelkedése. A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek,

Dr. Borsi Lieber Katalin

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6440/elektroszmog

Ez megmagyarázza, miért annyira idegesek, ingerlékenyek az emberek Budapesten, ahol rendkívül sok a mobiltorony, és miért sokkal nyugodtabbak, békésebbek az emberek vidéken

A hőmérséklet emelkedéséhez energiát kell bevinni az adott anyagba. Az, hogy egységnyi hőmérsékletváltozáshoz mennyi energia kell, az ugyebár a hőkapacitás. Érdemes átgondolni, hogy jelentős mennyiségben vizet tartalmazó összlet hőkapacitása mekkora lehet, azaz a hőmérsékletének megváltoztatásához mennyi energiát kell bevinni.
Ugyanakkor tessen elgondolkodni azon, hogy a rádióhullámok energiája hogyan változik az antennától mért távolsággal, illetve hogy az egyes berendezések mekkora teljesítménnyel sugároznak, és ebből adott távolságban mennyi jut be a szervezetbe, és abból az mennyit nyel el.
Ha a kettőt összevetjük, és utánaolvasunk, hogy pl. a nap infravörös hatása (direkt hő ugyebár...) mennyi energiát visz be adott idő alatt a szervezetünkbe... Ha azt mondom, hogy több nagyságrendnyi különbség van a kettő között, akkor szerintem nem tévedek túlzottan nagyot.

"Ez megmagyarázza, miért annyira idegesek, ingerlékenyek az emberek Budapesten, ahol rendkívül sok a mobiltorony, és miért sokkal nyugodtabbak, békésebbek az emberek vidéken"
Ez véletlenül sem lehet az életvitel, a zaj, a forgalom, légszennyezés, stb. és az egymás seggében élés miatt, minden bizonnyal a mobiltornyok okozzák. :D
Meg hát mielőtt mobiltornyok voltak a városban, akkor nyugodt volt a városi élet (nem).

4-7 Hz a kritikus, a szervezet is hasonló frekvencián rezeg.
Az élő szervezetre még a ház, lakás alatti vízerek is hatással vannak! Ismerősöm hegesztőpálcákkal talált vízereket.
Svéd vizsgálat szerint már rövid ideig tartó mobilhasználat is megnöveli a véragygát átjárhatóságát, azaz problematikus.

A magyar tech-lakájmédia alatt mely médiumokat érted?

Azt hiszem fel fog lendülni az alufólia árnyékoló-sisakok forgalma főleg ha lesz külön UFÓ és 5G változat is!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Látom hajbazer megint túl sok Black Mirror-t nézett.

Egy darabig nyomkodtam (asszem vagy harom kört), de aztan gyorsan meguntam, de igy is cirka masfel orat toltottem el vele. Ennyi ido alatt megnezek ket 45perces reszt egy barmilyen sorozatbol. Ez ugyanugy al-interakcio, mint a lapozgatos valtozat, es nagyon zavaro, hogy nyomkoraszni kell, megall, stb. Bena.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Itt van egy jó kis videó+cikk az 5G rádióról:
https://spectrum.ieee.org/video/telecom/wireless/everything-you-need-to…

Sajnos az egészségügyi hatásokat lazán átugorja, csupán annyi hangzik el 2:00-kor, hogy a növények és az eső is elnyelik a hullámokat. Ez felveti, hogy akkor az emberekre is hatással lehet. Hogy ez miért nem jelenti azt, hogy megmikrózzuk magunkat, az innen is kiderül:
https://www.howtogeek.com/222249/whats-the-difference-between-2.4-ghz-a…

Egy másik cikk, ami szerint az alsóneműd nem megfelelő megválasztása sokkal nagyobb kockázat, mint az 5G:
https://www.androidauthority.com/5g-dangers-895776/

5G rádió frekvenciái és eddigi használatai:
https://en.wikipedia.org/wiki/5G_NR_frequency_bands

Tehát következtetés ezekből:

 • Valóban mikrohullámokról beszélünk, de nem 1000W nagyságrendről, mint a mikrohullámú sütőben.
 • Eddig is különböző frekvenciákon sugároztuk magunkat a kütyüinkkel (2G, 3G, 4G, WiFi, Bluetooth, ...), de nem lettünk kimutathatóan betegebbek tőlük. (Bár felmerült a gyanúja, hogy egyes izolált esetekben ráerősíthetett a betegségek kialakulására. De kiváltó oka aligha lehetett, hiszen akkor tömegesen kellett volna jelentkeznie.)
 • A hullámformázás miatt oda megy leginkább a jel, ahova kell, nem mindenhova és mindenkibe az egész cellában.
 • A sok antenna azt jelenti, hogy közelre kell csak a jelet eljuttatni, ami önmagában kevesebb energia volna. Persze a jel (adat) mennyisége több is lehet alkalmazástól függően, tehát nem minden esetben lesz kisebb a sugárterhelés.
 • Az interferencia elkerülése miatt kevesebb jelre van szükség.

Ezek alapján nem látok egészségügyi kockázatot. Őszintén szólva nem is valószínű, hiszen annak nagyon durva hatásai lennének nem csak a társadalomra, de a távközlési cégekre is.

Köszönöm a telekommunikációs cégek érdekében elkészült dokumentumokat és marketinganyagokat. Ha nem gond, nem kattintok rájuk, mert már láttam őket korábban. Viszont, engedd meg, hogy ajánljak egy kis olvasnivalót, amit Te még biztosan nem láttál és szépen összefoglalja a problémát.

Itt: http://www.cellphonetaskforce.org/5g-from-blankets-to-bullets/

A fősodratú (vagy csak kis naiv) áúgyseleszsemmibaj konklúzióidra sorfolytonosan reagálok.

 1. Az elvi lehetősége és a jogi háttere is megvan annak, hogy a szolgáltatók mikrósütővé változtassanak városrészeket: "rules adopted by the FCC allow a 5G base station operating in the millimeter range to emit an effective radiated power of up to 30,000 watts per 100 MHz of spectrum.[10] And when you consider that some of the frequency bands the FCC is making available will allow telecom companies to buy up to 3 GHz of contiguous spectrum at auction, they will legally be allowed to emit an effective radiated power of up to 900,000 watts if they own that much spectrum."
 2. Az, hogy eddig csináltunk valamit, ami potenciálisan rossz, nem igazolhatja egy poteciálisan még rosszabb dolog létjogosultságát. A káros hatások felmerülésével kapcsolatban pedig igen, felmerült, csak éppen senki nem vette a fáradságot normálisan kivizsgálni. Aminek az oka ugyanúgy kereshető a mobilcégek lobbitevékenységében, mint a modern, kapitalizált orvostudomány érdektelenségében. Minek vizsgáljunk ilyet, ha az nem hoz profitot, csak viszi a pénzt? Inkább telepítsünk még több antennát! Továbbá, ne feledd azt sem, hogy eddig 1-2 GHz-es, illetve 850-900 MHz-es tartományban "kísérleteztek" az emberekkel telekommunikációs multiék. Az 5G ennél jóval magasabb tartományokban is lehet (FR2, 24 GHz fölött).
 3. Leginkább be a lakóházak ablakain, hogy Tapicskoló Tamás mobilneten tudjon tévézni a Telenor legújabb mindenegyben™ csomagjaival.
 4. Minden esetben nagyobb lesz a "sugárterhelés".
 5. Semmivel nem lesz kevesebb a városi emberek rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettsége. Több lesz. Mivel egyrészt, ez is hozzáadódik a 2G, 3G, 4G, WiFi stb. általi terheléshez. Másrészt, "At present, smartphones emit a maximum of about two watts, and usually operate at a power of less than a watt. That will still be true of 5G phones, however inside a 5G phone there may be 8 tiny arrays of 16 tiny antennas each,[3] all working together to track the nearest cell tower and aim a narrowly focused beam at it. The FCC has recently adopted rules[4] allowing the effective power of those beams to be as much as 20 watts."

Ezek alapján nem látok egészségügyi kockázatot.

Akkor nyisd ki jobban a szemed!

Őszintén szólva nem is valószínű, hiszen annak nagyon durva hatásai lennének nem csak a társadalomra, de a távközlési cégekre is.

Két ellenpélda: dohánygyárak, olajipar/kipufogógáz.

 1. Azért, mert az úttesten haladhat autó, azért nincs joga embereket elütni. Ez erre is igaz, gyilkosságra nincsenek feljogosítva cégek. A BTK nem kerül az 5G-vel hatályon kívül. Tehát az idézet kifejezetten hazudik.
 2. Ha valóban tömeges káros hatása volna, akkor azt már rég kimutatták volna. Nincs az a pénz, amivel el lehetne tusolni. És igen, az 5G 2,24 GHz fölött is van, de ezzel koránt sincs egyedül, nem újdonság.
 3. Igen, ahogy eddig sem, most sem állnak meg bizonyos hullámhosszok se az ablaknál sem a falaknál.
 4. Nem, ugyanannyi adatot sokkal kisebb energiával is át lehet vinni 5G-n. Közeli "torony" és az irányítottság miatt nincs annyi interferencia. És ezek mellett ott van a már LTE-nél is elvileg létező Cat-M1 és társai az alacsony energiaigényű IoT eszközökhöz. Persze ha ezekből sok van, akkor együttesen lehet nagy a terhelés. De igenis aksi időben objektíven mérhető dolgokról beszélünk.
 5. Egyrészt ha 5G-t használsz, akkor nem lóg rajtad a 2G/3G/4G kütyüd. Valamint a csökkenő használat miatt kevesebb spektrum is elég ezekhez. Az 5G átveszi az ezeket az erőforrásokat, nem hozzáad. (A növekedés leginkább a többlet adatból jöhet.) Másrészt ha 5G-n 4k 60Hz filmet nézel, akkor ne szorítsd a füledhez a telefont. Sima telefonálásnál pedig nem fog az össze antenna ezerrel nyomulni, főleg nem a fejed irányába. Ugyanis az 5G nem arról szól, hogy az aksit kell meríteni.

Idézet: "Eddig is különböző frekvenciákon sugároztuk magunkat a kütyüinkkel (2G, 3G, 4G, WiFi, Bluetooth, ...), de nem lettünk kimutathatóan betegebbek tőlük"

Hány éve dohányoznak az emberek Európában?
Hány évvel később kezdték felismerni, hogy a dohányzás káros?
Egy átlag embernek hány évig kell ahhoz dohányozni, hogy jelentkezzen valami kimutatható káros hatás?

Hány ember mobilozik már legalább 30-40 éve?

Az 5G biztosan károsabb mint az elődei.

> Egy átlag embernek hány évig kell ahhoz dohányozni, hogy jelentkezzen valami kimutatható káros hatás?

Nagyon jó kérdés, méghozzá azért, mert jól mérhető. Az emberek jelentős részénél elég hamar jelentkeznek az állandósult légzőszervi gyulladások. Mobilozásról is vannak hasonló objektív eredmények, főként a hüvelykujj ínhüvelygyulladása kapcsán. A sugárzás kapcsán nincs, pedig pl. a 3G, Wifi, WiMax, Bluetooth stb. már ahhoz bőven elég ideje velünk vannak.

> Hány évvel később kezdték felismerni, hogy a dohányzás káros?

Mennyit fejlődött azóta az egészségügy, beleértve a globális statisztikákat? Sokat. Így viszonylag hamar lenne adatunk.

> Az 5G biztosan károsabb mint az elődei.

Semmi adat, semmi logikus érv, de csak azért is.

"Az emberek jelentős részénél elég hamar jelentkeznek az állandósult légzőszervi gyulladások."
- Ez nem igaz.

"Mennyit fejlődött azóta az egészségügy, beleértve a globális statisztikákat?"
- A dohányzás esetén jó a statisztikai módszer, mert vannak dohányosok és nem dohányosok. A lefedettségi területeken kívül élő nem mobilozók tábora viszont hiányzik a statisztikai összevetéshez.

A logikus érvek:
Sugárzásról van szó?
A sugárzás egy része áthatol, míg másik része elnyelődik?
Ez igaz az épület falaira és az élő szervezetekre is?
Nagyobb frekvencián az elnyelődő hányad nagyobb lesz?
Ha a falakon kisebb hányad hatol át meg kell növelni a térerőt?
Töltesz időt a szabadban is?
Nagyobb frekvencia (nagyobb energia) esetén nagyobb a valószínűsége, hogy megsérül egy molekula?
Soroljam még?

"Nagyobb frekvencia (nagyobb energia)"

Szerintem a suszter maradjon a kaptafánál. A frekvenciának nincs köze ahhoz a teljesítményhez, amivel sugározzák. Pontosabban nincs hatása rá. Ha nő a frekvencia, attól még akár csökkenhet is az energia, amit mérhetsz...mert a kettő nem ugyanaz. Sebaj, hetedikbe visszamész és ott elkezdik ezt elmagyarázni.