The Tragedy of systemd

 ( timi | 2019. március 2., szombat - 0:12 )

https://www.youtube.com/watch?v=o_AIw9bGogo

https://2019.linux.conf.au/schedule/presentation/156/
systemd is, to put it mildly, controversial. As a FreeBSD developer I decided I wanted to know why.

I delved into the history of bootstrap systems, and even the history of UNIX and other contemporary operating systems, to try and work out why something like systemd was seem as necessary, if not desirable. I also tried to work out why so many people found it so upsetting, annoying, or otherwise rage-inducing.

Join me on a journey through the bootstrap process, the history of init, the reasons why change can be scary, and the discovery of a part of your OS you may not even know existed.

linux.conf.au is a conference about the Linux operating system, and all aspects of the thriving ecosystem of Free and Open Source Software that has grown up around it. Run since 1999, in a different Australian or New Zealand city each year, by a team of local volunteers, LCA invites more than 500 people to learn from the people who shape the future of Open Source. For more information on the conference see https://linux.conf.au/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez jó. :)

+1

subs, jövök ha lesz időm

+1

sub (statisztikailag a köv 2 hónapban lesz is rá időm...)

Természetesen nem sikerült a systemd ellen szóló valós érveket arányosan megjeleníteni, cserébe az anyázós fórumposztokban is fellelhető közhelyekből és fősodratú idealizmusból jócskán kaphattunk.

Nem maradhatott el a régi, jól bevált technológiák kedvelőinek nevetségessé tételére tett többszöri kísérlet sem. Külön megér egy misét, hogy itt is megjelent a fejlődésmániások kedvenc joker kártyája, a változás szükségességének sulykolása és a változás ellen szólók lejáratása, alárendeltségük éreztetése, valamint a "nerd"-ök baszogatása azzal, hogy csak azt a változást szeretik, amit ők maguk idéznek elő. Az egész előadás ilyen idealista, közhelyes síkon zajlott, tehát ha valakinek feláll a szőr a hátán ettől a stílustól, nem ajánlom a videót megtekintésre.

Volt még benne egy kis komfortzónázás, amely gondolatmenet valahogy mindig oda szokott kilyukadni, hogy aki nem szereti a változást és inkább marad a komfortzónájában, az a modern, önfejlesztgetős, énközpontú idealista-kapitalista narratíva íratlan szabályai szerint sikertelenebb, életképtelenebb, népszerűtlenebb, tehát értéktelenebb és szavahihetetlenebb.

Később emberünk odáig merészkedett, hogy BSD fejlesztőként szembeköpte a FreeBSD közösséget különféle Twitterek mutogatásával, melyek a systemd torkokon való lenyomásának idejében lettek kiküldve és arra hívtak fel, hogy aki nem szereti a systemd-t, az válthat BSD-re, mert "We refuse to move forward into the future.". Tehát azért, mert Poettering azt mondta, hogy a systemd a jövő, ezért mindenkinek ebbe az irányba kell majd mennie, mert akkor most már hivatalosan is ez a jövő. Mintha az állandó mindent felborító változtatgatás (disruptive change) mostantól szükséges lenne és mindenhová be kéne erőltetni ezt a szemléletmódot. Miért nem lehet elfogadni, hogy vannak emberek, akik nem szeretnék lecserélni a szoftvereiket, a számtógépeiket, mert eddig is jól működtek és ezután is jól működnek? Egyszerűen agresszívnek érzem a változtatgatás létjogosultságának ilyen szinten való erőltetését.

Továbbá, nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy a Red Hat megkente az előadót ezért a bohóckodásért. Gyakorlatilag az egész egy systemd reklám. Arról pedig egyáltalán nem szól, valójában miért tragikus a systemd adoptálása, különösképpen a Red Hat-en kívüli disztriúciókba.

Azon kívül, hogy szerinted nem szép dolog leszólni azokat akik szerint nem jó dolog a változás. Meg azon kívül hogy szerinted nem jó dolog az olyan kijelentést nevetségessé tenni, hogy "mi biztosan maradunk az init"-nél. Szerinted miben nem volt igaza? (Szerintem elég jól levezette, hogy mik a hiányosságai az init-nek és miért lehetne jó esetleg egy egységes system réteg.)

Hozzászólásdoból arra merek közvetkeztetni, hogy (nagyon) nem vagy a systemd híve. Érdekelne a véleményed mi nem tetszik benne?

Az olyan megjegyzések, meg hogy ki fizet kinek... Hagyjuk kérlek(Ez pont az az undorító érvelési módszer amit a közéletben is lehet nálunk tapasztalni. Nem értesz egyet velünk?-> Rohadt migráncssimogató Soros bérenc vagy!) Érvelj ellene! Győzz meg, hogy systemd valamiért nem jó, vagy valamit méshogy kéne csinálnia...

Kérlek jelenísd meg a valódi érveket arányosan!

//féligOFF

Azt is bírom, hogy kb. az összes cég (köztük a tech-cégek is), az összes lukunkon próbálják betuszkolni az innovésön-nyúizbetör és hasonló dumáikat, miközben ők azok, akik a legkevésbé tartanak lépést pl. a szoftverek fejlődésével. (2017-ben láttam olyan prod szervert, amit akkor migráltak RedHat 6-RA. Innovésön förevör LoL.) Az megint érdekes, hogy a systemd-t előbb vette át a RedHat is, mint a Python 3-at, pedig utóbbi előbb jelent meg.

- - -
TransferWise

Hm... systemd..? Cui prodest...?!