[KV] Biztos, hogy hosszutavon valsag jon?

Ami biztos: rovidtavon valsag jon/jott/mar van: a munkanelkuliseg egekben, lassan nehany orszagban tortenelmi csucsra er.

Ami szinten biztos: tobb ceg (foleg a turizmus es vendeglatas szektorban) sajnos becsodol. Ha vege a kijarasi korlatozasoknak, kevesebb etterem, kevesebb kocsma es kevesebb kavezo lesz. Sok egyszeruen nem lesz tobbet. :(

De:

A ket legsulyosabb valsag tultermelesi valsag volt. 1929 es 2008 is. A fo problema: tul sok a termek, amit nem lehet eladni.

Ezzel szemben:

Ha vege a lezarasoknak, es minden visszaall a rendes kerekvagasva:

- tul keves etterem, kocsma, kavezo es szallashely lesz, lehet egy honapra elore kell mar majd egy kozepes helyre is foglalni.

- egyhamar nem is fog sok uj nyilni helyettuk, ugyanis aki eddig vendeglatasba es turizmusba fektetett be, az felvesz a portfolioja szamolasakor egy uj kockazattipust: a kijarasi tilalmas vilagjarvanyt

- megall a nagy airbnb orulet --> csokkenhetnek a lakberek --> az atlagember tobb penzt fog nemlakberre kolteni (azaz minden masra)

- vege a munkaerohianynak, es ujra megjelent az igeny orszagon beluli gyartasra es termesztesre, mostmar van is, aki elvegezze ezeket a termeleseket --> a hazai termekek vasarlasa is elindulhat felfel

- rakas gazdag ember szo szerint "elasta" a penzet. Pont az olyan idok miatt, mint ami most van. Most hozzanyultak. Vagy eletukben eloszor a yachtjuk fedezet lett egy hitelre, ami megint csak fontos resze jovobeli penzmozgasoknak

- sok olyan ceg fog csodbe menni, akik amugy olyan dolgot gyartanak/szallitanak, amire valoban szukseg van. Nyithat helyettuk uj, rugalmasabb, es meg munkaerot is talal, hogy kielegitse a megjeleno keresletet. Tobb szektorban ez a folyamat mar konkretan elindult

Vannak itt boven lehetosegek. De van egy rakas kis es kozepvallalkozo, akit sajnalok kozben :( De hosszutavon szerintem ebbol ki lehet hozni valami jot. De ehhez jegybankoktol kezdve kormanyokon at mindenkinek esznel kell lenni.

Hozzászólások

A baj ott van, hogy sok ceg csodbe megy/ment, sokan munka nelkul lesznek, es ezeknek penze sem lesz (beavatkozas nelkul). Innentol a kereslet is csokken, es az tultermelesi valsagot fog eredmenyezni.

Persze ez az egesz attol is fugg, hogy mennyi ideig tart ez az egesz lezaras.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igazabol az elmult 10-12 evben a digitalizacio is sokat fejlodott; igy viszont csomo ember megtarthatta a munkajat, akit mondjuk korabban kirugtak volna. Magamon es a kollegaimon is tapasztalom, hogy az otthon ucsorges jotekonyan hat a bukszara, marpedig ez a reteg fizetokepes keresletkent fog megjelenni ahogy feloldjak a komolyabb szigoritasokat.

Szoval igaz, hogy sokan vesztik el az allasukat, de szinten sokan nem. Marpedig az utobbi csoportnak szuksege lesz az elobbiek munkajara, ha ki akarja elegiteni a penzert megveheto igenyeit.

Egyedul talan az lehet a gond, ha az igeny szunik meg technologiai atrendezodes miatt. Pl. kevesebb ruhabolti elado kell, mert az emberek raszoktak az online rendelesre, stb.

Lesznek újak. Nem egyből, hanem amikor már látszik, hogy érdemes.

a kínai gazdaságot lehet nézni, ott már a gyárak nagy része megy, újraindult a belföldi turizmus, ...

Azt, hogy juniusban lehet kiderul hogy tenyleg koran engedtek ki az embereket es inditottak ujra a gazdasagot, de lehet, hogy ezen a kommenteden fogunk rohogni, hogy milyen faszsagot irtal (tenyszeru hangvetelben raadasul), hisz ott mar reg nincs virus.

(De a blogposztomon 2021-ben nagyobb esellyel fognak rohogni)

Kettos oka van, meg ha nem is teljesen ertelmezted jol:

- egyfelol igy is inkabb csak elonyet latom a helyzetnek, ez kesobb is igy lett volna, par pelda: radikalisan csokkent kornyezetszennyzes; nem mukodnek a gyarak, nem repulnek a repulok, elobbi miatt kevesebb szemet is kerul piacra jelentosen lecsokkent kornyezetterheles mellett; nincsenek turistak, igy vegre a nepszeru varosokban fellelegezhetnek az emberek, vegre lehet az utcan lepni; az utcakon alig van ember (de meg igy is tobb, mint indokolt lenne); az  utakon alig van auto, igy csokkent a zajterheles es a kornyezetszennyezo kibocsatas (ezert volt borzaszto rossz otlet a parkolasi dij eltorlese, maris latszik az eredmeny); illetve tisztul a piac, mert kiutkozik a sok semmirekello ceg, amelyiknek nulla megtakaritasa van (ez mar onmagaban botrany), valamint rengetegen remelhetoleg felismerik, hogy _nincs_ szukseg ennyi pincere, idegenvezetore, szobakiadora es hasonlo piocara, amelyik az egyebkent is merhetetlenul karos turizmusra epitette az uzletet

- a masik, fo oka eredendoen nem gazdasagi, hanem a tulnepesedeshez kapcsolodik: cca. 2.5 milliarddal van tobb ember a bolygon a "kelletenel", jot tenne egy ennel sokkal pusztitobb virus, ameit komolyan is lehetne venni es merheto csokkenest okoz a nepessegszamban

"- a masik, fo oka eredendoen nem gazdasagi, hanem a tulnepesedeshez kapcsolodik: cca. 2.5 milliarddal van tobb ember a bolygon a "kelletenel", jot tenne egy ennel sokkal pusztitobb virus, ameit komolyan is lehetne venni es merheto csokkenest okoz a nepessegszamban"

Iszol te rendesen???

Ezt azota senki nem erositette meg. Par oraig volt fenn egy kinai mediumban egy cikk, es azota is mindenki arra a torolt cikkre hivatkozik.

Annyi okorseget talaltak mar azota (nemelyiket kesobb cafoltak is). Gondolod pont ezt nem vizsgaltak volna? 

Szerintem olyat kell elkepzelni, hogy 1000-bol egynek tul sokaig nem ment le oda a ver, amikor mar sepsis volt belole. Tudnank rola, ha "direktben tamadna a golyokat" sok esetben a korona.

https://www.bionews.org.uk/page_148559 - Unproven report linking coronavirus to male infertility removed

Nos igy mar vilagosabb...

Azonban nem az egyes emberek tehetnek arrol, hogy az adott terulet sikeres, s ok epp abban helyezkedtek el. En magam reszerol karosabbnak latom a politikusokat, a gazdasagi elet csucsszereploit, etc., mint az egyszeri melost, aki jelentkezett egy hirdetesre es elkezdett dolgozni. Aminek Te most orulnel, az a kisembert bunteti, a penzescsavo elinditja ujra azt, amire igeny van - vagy ujra igenyt general ra.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Hosszútávon viszont sokal nagyobb környezetszennyezést okoz a válság: olcósítani fognak és az a nagyobb szennyezés feé tereli a világot.

Amit a túl sok ember problémakört illeti: A világ élelmiszertermelésének harmada most is a kukába megy. Optimális erőforrás kishasználással 15-16 milliárd ember élhetne a Földön, pazarló életmód mellett 1 milliárd, vagy akár 500 milió és ki tudja meríteni ugyenezen erőforrásokat.

A populáció gloáblis megduplázódásának ideje alatt a globális fogyasztás 300-szorosára nőtt. Hiába lenne sokkal kevesebb ember, a bolygó erőforrásait nem zabálnánk sokkal kisebb lendületttel. Tehát az irtsunk ki pár milliárd embert, de jó lesz a bolygónak" szemlélet nemcsak végtrelenül aljas és gonosz, de még csak nem is célravezető.

Tobb ralatasom van, mint neked, hogy kinek mikor hazudtak. Tobbszor olyan hazugsagon kaptam a kinai kormanymediat, amit a nyugati sajto fel sem fogott, DE tobbszor olyan okorseget irt a nyugati sajto valamirol, amit amugy pont jol csinaltak, hogy az is legalabb ugyanannyira gusztustalan volt.

Hidd el nekem: pontosan tudjak milyen lezarast mikor engednek fel. Az a szomoru helyzet, hogy reg elhuztak mellettunk - Del-Koreaval es Japannal egyutt. Mig a Tavol-Keleten egy honap alatt felhuznak 100 km magnesvasutat, itt Europaban 20 ev alatt epul meg egy uj metrovonal. 

Mit artottak neked? Meg ok sem zarnanak teged olyan kegyetlen halaltaborba amilyenbe te raknad oket. Akkor se, ha muszlim/ujgur lennel. Kinai szerette el a nodet, vagy wtf?

Ha majdnem 6%-ot nem tekintesz szignifikánsnak, akkor tényleg. De ha hozzáadod, hogy közben áfacsökkentés is volt, akkor de, kiugróan magas a sertéshús árának emelkedése.

https://vasarlocsapat.hu/_hirek/_elelmiszerarak/elelmiszerarak.shtml

Az értelmezéshez vedd figyelembe, hogy a sertéshús és a csirkehús közben 27%-ról az 5%-os áfa körbe került! (Ez látható a sertéshús külön árgrafikonján, hogy a bázis valójában nem 2016. január 1., hanem 2015. december 31.: https://vasarlocsapat.hu/_hirek/_elelmiszerarak/serteshus-arak.shtml )

A 2008-as nem túltermelési válság volt, hanem pénzügyi.

Odaig igazad van, hogy megelozheto lett volna, ha a penzugyi felugyeleti szervek felfogtak volna a sajat munkajuk lenyeget es fontossagat. Olyan jellegu hibat legalabb egy masfel-ket generacioig nem kovetunk el ujra.

De a penzugyi valsagot egy tultermelesi valsag kovette. Az most itt nem feltetlen lesz, csak a hiany kialakulasat latom mindenhol.

Abból leginkább ez maradt meg: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lehman_Brothers ... beomlott, aztán jött a többi bank erőteljes meglengése.
A hazai bankokat sem hagyta érintetlenül. Az OTP árfolyama erősen beszakadt.
A devizaárfolyam is erőteljesen átrendeződött. Sok devizahiteles pedig utána elveszítette az ingatlanját.

... ilyenkor mindig elgondolkozok, hogy napi hány óra becsületes munkával lehet ekkora vagyonra szert tenni pl. 10 év távlatában? Az 500 órás munkanap elég lenne?
És most nem a faszagyerek™ ebből az elgondolkoztató, hanem hogy a pénzhajhász világrend valójában mekkora torzulása az emberiségnek ......

Ugyanugy a fergek fogjak ot es engem is szetragni a foldben, semmivel sem jobb mint barki ebbol a szempontbol. Egy senki csak, aki tele van penzzel. B...hatja a hatalmat es a penzt, a termeszet eroi es torvenyszerusegei mindannyiunk felett allnak.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

"Az árfolyam délelőtt még mérsékelt erősödést mutatott, 1 euró ára 249 forintig is lement, majd napközben a 250-253-as szint között mozgott.

A délutáni órákban innen indult egy jelentős gyengülés, az euró ára este hatig 259-ig, este nyolcra 263-ig is elszaladt, este 11-re már 264,50-nél is járt, éjfél előtt pedig 265,60-ig gyengült a forint."

Szerinted??? :) 2008 októberében történt, kábé ekkora boldog-boldogtalan EUR és CHF alapokon volt eladósodva.

Ilyen nevetséges nyereségért ekkora kárt okozni..

Vegyünk egy egyszerű analógiát, hogy megérthesd a problémát.

Van egy házunk alappal, teherhordó falakkal, közfalakkal, tetővel. No most ha bárki agyatlanul elkezdi baszogtatni akárcsak az egyik teherfalat is nagy eséllyel beomolhatnak a ráépülő szerkezeti részek. Igen, nagyon jól látod, hogy az OTP részvények szempontjából indifferens a történet. Viszont az OTP roppant fontos szerkezeti eleme már jó ideje a magyar gazdaságnak (vö. piaci részesedés). Ergo, ha te el kezded bedönteni shortolással az OTP-t akkkor nagy eséllyel az összes ráépülő dolognak a stabilitását veszélyezteted. OTP árfolyam, BUX, forint árfolyam.. Persze lehet tagadni a fenti logikai láncolat létezését, sőt a Föld is igazából lapos, de..

Hát ha nem érted.

Egy része a bankoknak hazai lett (MKB), faluban is a "jól" élők jövedelme a helyi kiskirálytól függ. Van egy másik rész, ami meg fél ki védené meg? Több bank adó bármikor lehet, a nép nem fog kimenni tüntikézni meg hörögetni a bankokért. 

Nem sikerült válaszolni a kérdésre továbbra sem, hiába volt a mellébeszélés.

Szóval elkezded bedönteni shortolással az OTP-t. Ezt gondold végig. Tegyük fel, sikerül az OTP árfolyamát lenyomni a felére (ez azért elég durva árfolyamesés, de legyen ennyi, mert csak). Az OTP napi, illetve rövid/közép távú működésére mennyire lesz hatással a részvényei árfolyama? Hacsak nincs meglehetősen nagy mennyiségű saját részvénye készleten, akkor semennyire. Ugyanis attól, hogy a részvényárfolyam változik, az OTP-nek semennyivel nem lesz kevesebb tőkéje, árbevétele, eredménye. Az alacsony árfolyam egyetlen hatása a részvénykibocsátáskor lesz, ha megadott mennyiségű plusz tőkét szeretne kibocsátani az OTP, akkor nehezebb dolga van, ha a részvényárfolyam alacsony. Ennyi az összes hatás.

Hiába jössz it hasonlatokkal, meg hangzatos marhságokkal, mint a lapos föld. Gondolom, ezeket azért kell idehoznod a válaszba (mellesleg teljesen indifferensen), hogy hitelesebbnek tűnjön, vagy talán azért, mert ezzel a vitapartneredet szeretnéd a komolytalan kategóriába belegyömöszölni. MIndkettő gyenge próbálkozás, ha nincs konkrét válaszod. Márpedig itt nem volt.

Nem sikerült felfognod továbbra sem, de én nem adom fel! :)

https://index.hu/gazdasag/tozsde/2009/03/26/soros_allt_az_otp_oktoberi_…

idézet a fentiből:

"

A PSZÁF szerint az ügyleten árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárt nyert a cég, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

Az ügylet az OTP árfolyamában is észrevehető volt, amikor zárás előtt hirtelen több mint háromszázezer részvény zúdult a piacra, a bankpapírok értéke zuhanni kezdett. Az OTP részvények értéke majdnem 15 százalékot esett, a legnagyobb zuhanás az utolsó néhány percben történt.

A PSZÁF már másnap vizsgálatot indított az ügyben, mert spekuláációt sejtett a háttérben. A piacfelügyeleti eljárás arra irányul, hogy a jelzett részvényeladási megbízásokkal kapcsolatosan megvalósultak-e a tőkepiacról szóló törvényben meghatározott piacbefolyásolás, árfolyam manipulálás elemei. Az OTP részvények ára az ezt megelőző szakaszban 4500-4900 forintos sávban mozgott, azonban a jelzett időpontban az aznapi forgalom 10 százalékának megfelelő, 3855 forint árfolyamú eladási ajánlat megkötése következtében az OTP részvények árfolyama 14,33 százalékot esett, ami megsértette az árfolyamváltozás limitjét."

A kiemelés tőlem, hogy lásd még a problémát se érted, mert nem kell 50%-os csökkenés az illegalitáshoz.

újabb idézet ezúttal egy a fenti cikk előzményéből:

"

Veres János péntek reggel a napkeltében azt mondta, a PSZÁF vizsgálata rövid lesz, napokon belül lezárulhat, máris felvették a kapcsolatot az angol társszervekkel. (Információink szerint a megbízás a Morgan Stanley londoni központjából érkezett, ők azonban ugyancsak egy utasítást hajtottak végre, mint a részvények letétesei.)

Veres hangsúlyozta: az OTP helyzete stabil, ebben senkinek nincs oka kételkedni. Cáfolta ugyanakkor azokat a feltehetőleg szintén a bank gyengítése érdekében terjesztett pletykákat, miszerint államosítanák a bankot, vagy legalábbis az állam beszállna az OTP-be: mint mondta, bár több példát láttunk erre az elmúlt hetekben az EU-ban és az USA-ban is, azokban az esetekben megingott tőkehelyzetű bankokról volt szó, az OTP esetében semmi nem indokolja az állami beavatkozást."

Annyira lényegtelen volt ez az akció, hogy az éppen hivatalban lévő pénzügyminiszternek kellett cáfolnia az OTP állami felvásárlását!

Szóval hiába jössz IT tankönyvi szövegeket idéző felszínes tudással számodra a Föld továbbra is lapos. :)

" a hazai termekek vasarlasa is elindulhat felfelé"

Már ha van rá fizetőképes kereslet. A munkanélküliségnek egyik fontos jellemzője, hogy a fizetőképes kereslet azonnal csökken. Amint bezársz egy csomó üzletet, az ott dolgozók bizony munkanélüliek lesznek, és hiába lenne sok új finom hazai áru, ha nem tudják megvenni.

Engem az jobban erdekel, hogy mikor ha valaha is fogjak az egesz nagyon kezdeti mismasolasert, ami az egeszet okozta kipellengerezni kinai vezetest  es benyujtani egy szamlat ?

Azt ne mondja senki, hogy a kinan kivuli maradek vilagnak nincs annyi ereje, hogy egy szamlat nyujtson be ezert.

Ha megis igy van, na az a ganaj a palacsintaban.

Jelenleg igy ennek ok a haszonelvezoi lesznek a vegen netto. Gyakorlatilag is.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Jogos. A kommunikacio hianya miatt. Felteleztek, hogy karanten megoldja, mint az elozot. China problem. Nem ez volt az igazsag. Dokit, aki mar tavaly sipakolt nyugati iranyba is, meg elastak, elobb csak atnevelesre, kesobb foldbe is. Szoval ezt a szart ok foztek de mindenki issza.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Az USA ban most kezdik felhozni, hogy az oda delegált kémeket járványügyi szakembereket nem biztos hogy jó ötlet volt kirugdosni. 

Mivel rég volt világjárvány az állampaártust meg állt 4 évente csökkenteni szeretnék ideális célpontok a járvány kezelésével megelőzésével foglakozó sóhivatalok (ameddig nincs járvány tök fölöslegesen viszik a pénzt), ha átszervezik leépítik, nem lesz miattuk tüntetés mint a netadó miatt lett. 

Ezt a szart mindenki főzte. Mindenki a másikra mutogat. 

2020. 01. 26. - 11:50 forrás: MTI A tisztifőorvos szerint kicsi a koronavírus-járvány esélye Magyarországon

Ellenség, hibás mindig kell. Ilyen ez a multi/állami szemlélet. Először mindig a beszállító a hibás, bepróbálkoznak mindennel. Amelyik nem tudja magát megvédeni, az lesz a hibás. Ha véletlenül semelyik külsős emberre nem tudják ráverni a balhét, akkor lesz belső ember a hibás. És nem az, aki valójában, hanem az, aki legkevésbé tudta megvédeni érdekeit.

Tökmindegy ki főzte, mindenki issza és megmutatta hogy a világ tökéletesen felkészületlen egy világjárványra. Bizonyos szempontból még örülhetünk is neki, hogy egy kevésbé durva betegségen gyakorolhatjuk be, hogy ilyenkor mit is kellene tenni.

Ez a betegség ugyanis lefolyását, tüneteit és mortalitását tekintve a könnyebb esetek között van, mert az esetek 90+%ában olyan emberek halálát okozza, akik egyébként is ki lennének téve bármilyen tüdőgyulladás, influenza szövődményeinek. Csak nagyon könnyen terjed, és hirtelen sok ember tudja elkapni, és nincs rá jelenleg védőoltás.

Sokkal rosszabb lenne most a világnak, ha a gyors terjedés mellé keményebben is támadná az emberi szervezetet.

Globalisan nem fog mukodni. Az EU -ban sem. A romanok sem igazan jo pelda - tobbek kozott a 15 percig prosperalo miniszterlenokukkel (Florin Citu)... A konzekvenciakat utolag kell levonni, a megfelelo bunteto torvenyszek elott; a felsoroltak csak menekulesnek, illetve gyavasagnak tekinthetoek. Par ember ulhetne mondjuk 10 evet az ECDC es a WHO "szakertoi" kozul is...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Vétkes kötelezettségszegés, foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés. Ilyesmik. Tudod, ha az ECDC tette volna a maga 290 parazitájával, amit kellett volna, nem lehetne ennyi halott. Januárban ilyen okosságot sikerült kifosniuk; ez minden, csak nem a normális működése egy járványügyi szervezetnek.

És itt csak az EU -rol beszélünk - nem is a magyarok, hanem pl a spanyolok, vagy az olaszok szemszögéből.

A jogköröket most hagyjuk, azt már kiveséztük régebben. Ha sikerül hetescikkelyezni ilyenkor, akkor a járványügy sem maradhat csendben. 

KELL, hogy ennek mindenhol meglegyen a felelőse. Meg kell vizsgálni, minden járványügyi, egészségügyi szervezet megtette -e a szükséges intézkedéseket. Ha nem, akkor példát kell statuálni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Igen.

Szele Tamás: Járvány és társadalom

"Én magam jelen pillanatban úgy gondolom, akár etikai vétség árán is érdemes volna elterjeszteni, miszerint a koronavírus legjobban seggnyalás útján terjed, ugyanis ettől összeomlana a bolygó jó néhány politikai rendszere, mégpedig a legpocsékabbak, és a helyükön valószínűleg jobbak, de legalábbis kevésbé aljasok keletkeznének – várható is valamiféle átalakulás a társadalmi trendekben, de ehhez nem kell az említett álhírt elterjeszteni."

Ezeknek a szerencsétleneknek semmilyen döntési jogkörük nincs. Őszintén szólva, még befolyásolni sem képesek senkit; ez a domain most jött velem szembe az utóbbi két évben másodjára. Ettől függetlenül a kérdés érdekes; ha most jelenne meg egy hasonló, akkor az rémhírterjesztés lenne.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

"Ezeknek a szerencsétleneknek semmilyen döntési jogkörük nincs." 

Azért ennek mindig van jelentése főleg ha a párt szócsövén hangzik el.  

A ECDC/WHO meg van? Kiválaszthatják milyen WC papírt vegyenek az irodaházba, megválaszthatják a vetőiket ja azt nem. Mit írhatnak elő egy nemzet államnak, semmit ajánlhatnak maximum.

Megnézted mennyire fogadták meg?

Illetve azonos időben épp mit beszéltek, mit tettek a nemzetállamok?

Vegyük a Magyar megfelelőjét. (nem feledve ez nemzeti hatáskör)

2020. 01. 26. - 11:50 forrás: MTI A tisztifőorvos szerint kicsi a koronavírus-járvány esélye Magyarországon

Ugyan ezt írta akkoriban az ECDC is egy tanulmányban az EU/EEA régió tekintetében. Ezek után miért vársz a tiszti főorvostól mást?

Mondjuk tény, hogy a mai ismereteinkkel nézve pikáns az a tanulmány, hiszen ma már tudjuk, hogy olasz, osztrák és német területen is feltűnés és kontroll nélkül elkezdett terjedni a fertőzés február elején.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Ki van mondva a rosszat nem vesszük át. Megvédjük Magyarországot. 

Most is harcolunk.

Egyébként meg az EU még mindig, Európai Gazdasági Közösség (EGK) gazdaság vagy élet, első a gazdaság.

Napok alatt lett Ibizából Vuhanná egy osztrák síparadicsom

"Egyáltalán visszaállhat-e a bizalom Tirolban, ahol a turizmus mozgatja a politikát, és ahol a hatóságok előbb értesítették az intézkedésekről a hoteltulajdonosokat, mint a közvéleményt?"

Minimális ráhatásunk van a nemzetközi szervezetekre (lehetne több is pl 100x annyi befizetést vállunk, a pénz hatalom). 

A Magyar tiszti főorvostól válom el a jó munkát. Az hogy máshol mi van csak annyiban érdekel ha jobban csinálják mint itt. Ott is azt várom, hogy a jó gyakorlatot vegyék át. 

Az ECDC ajanlasai alapjan a mai napig sem lenne az egesz EU -ban semmilyen korlatozas, kedves Kollega... Amikor egy jarvanyugyi szervezet ilyen faszsagokat ir, akkor bizony meggondolando, hogy az ottani okostojasokat falhoz kellene allitani. Gondolom, az altalad linkelt hirado.hu cikk is ennek a faszsagnak a hozomanya. Nyilvan egy Muller Cecilia kevesbe ert a jarvanyugyhoz, mint a 290 fos ECDC gittegylet. Legalabbis ez lenne a normalis.

"Nem feledve", hogy az ECDC bizony pont azert lett letrehozva, hogy ilyen ne tortenhessen, mint ami megtortent. Feleslegesen veded ezeket a taploarcu fatoku imbecil kreteneket...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nem védem őket csak először otthon kell rendet rakni. Addig felesleges kifelé szövegelni. 

ECDC Az olaszoktól kezdve a svédekig ad tanácsot, nem nemzeti. Ha nem tetszik amit tanácsol mást teszel, nem fog beperelni. Nem úgy mint egyéb Brüsszeli gittegyletek. Ha azokkal szembe mertünk szálin akkor az ECDC miért hivatkozási alap? Ők is egy gittegylet. 

Nem tudom, szerintem az ECDC nem ugyanaz, mint azok a bizottságok, amelyek már azért is megalakulnak, hogy eljárást indítsanak, ha Orbán bemegy a budira otthon. Azért hozták létre, hogy ezeket a pandémiás eseteket megakadályozzák - pont a SARS járvány után. A probléma azzal van, amilyen tanácsokat adtak. Gyakorlatilag elbagatelizálták az egészet. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy ebben az intézményben majd' 300 szakember dolgozik, feltehetőleg olyan szakemberek, akikből Magyarországon 10 sincs, akkor érthető, hogy ezekre építettek a nemzeti népegészségügyi  szervek. 

Akárhogy is, ez az a szervezet, amit valószínűleg teljesen felesleges fenntartani, mert hamis biztonságérzetet nyújtanak akár a döntéshozóknak is, de akár olyanoknak is, mint pl. én, aki laikusként elhiszi, hogy a kitűzött feladatait végrehajtja. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ezt olvastad?

Gyurcsány és Orbán is felforgatta a járványügyet, így meggyengült állapotban találta telibe a koronavírus

"Az EU járványügyi szerve, az ECDC már március 2-án javasolta az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos betegek tesztelését. A magyar hatóságok először 11 nap múlva reagáltak, amikor az EMMI kiadott egy hasonló értelmű tájékoztatót. A szélesebb körű tesztelést viszont csak egy 16-án kiadott protokoll tette kötelezővé."

"A folyamat a szocialista kormány idején indult a korábbi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laborhálózatának privatizációjával, majd az Orbán-kormány átalakításaival folytatódott, aminek az eredményeként 2017-től másfél éven át nem létezett egy kiemelt népegészségügyi intézmény Magyarországon, pedig egy ilyen szervre kulcsfontosságú szerep hárul a járványügyi védekezés során. 2018-ban a kormány újra létrehozott egy ÁNTSZ-re emlékeztető szervezetet Nemzeti Népegészségügyi Központ néven, de a korábbi befolyás nélkül"

"A folyamatos átszervezések miatt számos járványtanász vagyis epidemiológus hagyta el a területet, a népegészségügyi rendszer pedig kevésbé rugalmas és nehezebben tud reagálni egy járványra, mint korábban."

Ha nincs, miért nincs? 

Az okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye pedig semmiből sem. Innen nézve nem is olyan hülyeség Afrikába epidemiológusokat küldeni segíteni. Mert amikor kell van, és ráadásnak olyan van akinek valós tapasztalata is van. (nem csak könyvből meg tudományos publikációkból tanulta) Egyébként kétlem hogy ne lenne itthon 10db  HÍV, TBC, stb.

Az utolso bekezdeseddel egyetertek; a cikket olvastam. 

Az ECDC sokkal elobb meghozhatta volna a sajat intezkedeseit, javaslatait, hogy az ilyan lassu felfogasu tagallami szervezetek, mint az NNK is ertsenek belole. Tudtak, mi lesz, idezem (2019 December):

An outbreak of a disease caused by a novel coronavirus is registered in the Chinese municipality of Wuhan, quickly spreading to other regions of China and the world. Later, the World Health Organisation officially recognises the novel coronavirus as SARS-CoV-2 and the disease is named COVID-19.

A kovetkezo bejegyzes a timeline -ban 2020 Januar 28.

Az az igazsag, hogy akarhogy kapalozunk, ez nem vedheto, es igenis van felelossege kozvetlenul az ECDC -nek, kozvetve pedig az EU -nak, es a tagallamoknak, azok szervezeteinek is abban, hogy most itt tartunk. Ez globalis balfaszkodas volt, az EU pedig meg ezen belul is tatott szajjal rohant a f..szerdobe, ugyanugy, mint az USA.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ezért végezetül adjunk szót a tisztességes szakembereknek, az orvosoknak. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere: „a pánikkeltés az egyik legnagyobb veszély.” Dr. Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa: „Olyan sokat beszélünk róla, hogy az emberek már a pániktól félnek.” A főorvos elmondta, úgy érzi, hiába magyarázza, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza. Példának hozta, hogy a mostani influenzaszezonban csak az Egyesült Államokban 20 ezren haltak meg, míg a koronavírus áldozatainak száma az USA-ban 1 volt. Egy.

Köszönjük mi is a tisztességes szakembereknek, orvosoknak!

Kapcsolódik:

Egy 15 éves lányt is elfogtak mint rémhírterjesztőt. Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 54 éves férfival, és 15 éves lányával szemben. A videófelvételen a férfi az embereket arra buzdította, hogy a kijárási korlátozások ellenére menjenek ki az utcára, mert koronavírus nem létezik, és nem igaz, hogy koronavírus-járvány van. A felvételt a beszédet mondó férfi lánya rögzítette és tette közzé.

A világ végtelenül globalizált és kapcsolt, emberek és áruk tömkelege utazik benne fel és alá folyamatosan. Bárhol felütheti a fejét egy új fertőző betegség. Nem hiszem, hogy globálisan rá lehetne mutatni egy országra. Igaz, hogy Kínában bukkant fel a járvány, de az is igaz, hogy minden ország pont leszarta az egészet addig, amíg nem kezdett el felszaporodni nála is a betegség. Az amerikai elnök, a brazil elnök, az olasz hatóságok, mindenki elcseszte, ahol most nagy baj van. Tehát ők is a felelősök között kellene, hogy legyenek. Ha már felelőst keresünk.