Élesztő

Akik sírnak, hogy jaj nem lehet kenyeret sütni mert élesztőhiány van annak ajánlom a Szabi a pék-et a facebookról, aki megmutatja mit kell tenni hogy legyen kovász.

Hozzászólások

Errefelé éppen endes lisztet sem lehet kapni, ahogy más oldalakon olvastam, "gazdaságos" BL-55-el nem célszerű nekiállni.

Mi régóta sütünk kovásszal, azért nem olyan egyszerű dolog az. 

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

A természetes-, vagy más néven vadkovász készítése egy egyszerű, de hosszabb folyamat. Hőmérséklettől függően 6-8 nap. Amúgy lehet élesztős kovászt is készíteni, ráadásul gyorsan. Rendben most az élesztőből is hiány van, de ha akad 1 grammnyi (ez kb. zöldborsószem nagyság) 36-48 óra alatt meg van. De ezt majd elmondja a Boldog Briós.

8 éve volt egy ilyen kovászos kenyeres időszakunk, de megszakadt az első gyerek születése utáni világunk megfordulásában. Pár hete, mikor láttam hogy a kínálat nem fogja megütni az elvárt mértéket a falusi spárunkban, felelevenítettem a régi dolgokat.

Most épp kísérletezésben vagyok, nevelkedik egy adag a hűtőben  - ezt ritkábban etetem - és egy az ablakpárkányon, vagy ahova épp pakoljuk, normál hőmérsékleten. Sima bl55 lisztből van mindegyik, egyéb lisztet (teljes kiörlésű lisztet, búzadarát) nem lehet kapni a D-day óta, működik mindkettő.

Mindegyik verzióból rakok a tésztába, kézzel gyúrom, frankó tömör kenyerek készülnek belőle, légkeverés nélkül ~200 fokon, ~1 óra alatt.

lehet, de nekem így jobban tetszik mint pl. a - szerintem az itteni világ legócskább kenyere - tesco helyben sütött vacka, amit ha melegen veszel is le a polcról délelőtt, délután már használhatatlan. Morzsálódik a közepe, szeletelni lehetetlen, mert valami franccal fel van fújva.

Az 'enyém' meg lukacsos belül, látszik hogy dolgozott benne az akarat, de légiesnek nem mondanám: súlya van, két szelet elég fél napra

Kipróbáltam fele annyi lisztet ugyanannyi kovásszal keverni, az eredmény egy ugyanolyan állagú/tömörségű feleakkora cipó lett

Kelesztettem már langyos cserépkályha tetején hogy folyamatosan melege legyen, szobahőmérsékleten, ezzel aztán azzal letakarva, nem letakarva a sütőbe rakva, ugyanaz lett az eredmény

Szóval lehet hogy nem tökéletes, de már most is jobb mint amit mostanában felénk kapni lehet, a gyerekek megeszik, mindeközben apránként tesztelgetem a folyamatot, próbálom finomítani.

Jó móka amúgy, mindenkinek csak ajánlani tudom!