- tomsolo blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 452 megtekintés
Hozzászólások
Errefelé éppen endes lisztet sem lehet kapni, ahogy más oldalakon olvastam, "gazdaságos" BL-55-el nem célszerű nekiállni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nyugodtan lehet. Tapasztalataim szerint az átlag boltokban kapható bl55 és kenyérliszek között nem igazán van különbség.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha nincs más, az is jó. Szép kenyér lesz - de teljes kiőlésű nélkül nekem nem az igazi. BL55 raklapszámra van, más nem igazán (Tesco - és azt hiszem, oda járvány végéig nem teszem be a lábam).
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi régóta sütünk kovásszal, azért nem olyan egyszerű dolog az.
A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
De mennyivel finomabb az eredmény(bár ez ízlés dolga)!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hogyan csináljátok a kovászt?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A természetes-, vagy más néven vadkovász készítése egy egyszerű, de hosszabb folyamat. Hőmérséklettől függően 6-8 nap. Amúgy lehet élesztős kovászt is készíteni, ráadásul gyorsan. Rendben most az élesztőből is hiány van, de ha akad 1 grammnyi (ez kb. zöldborsószem nagyság) 36-48 óra alatt meg van. De ezt majd elmondja a Boldog Briós.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tegnap is sült a fentiek alapján kenyér. Üzleti rést látok itt. Majd ha a boltokban nem lesz, kapható lesz nálam frissen sült házikenyér. Majd kalkulálom az árát.
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
8 éve volt egy ilyen kovászos kenyeres időszakunk, de megszakadt az első gyerek születése utáni világunk megfordulásában. Pár hete, mikor láttam hogy a kínálat nem fogja megütni az elvárt mértéket a falusi spárunkban, felelevenítettem a régi dolgokat.
Most épp kísérletezésben vagyok, nevelkedik egy adag a hűtőben - ezt ritkábban etetem - és egy az ablakpárkányon, vagy ahova épp pakoljuk, normál hőmérsékleten. Sima bl55 lisztből van mindegyik, egyéb lisztet (teljes kiörlésű lisztet, búzadarát) nem lehet kapni a D-day óta, működik mindkettő.
Mindegyik verzióból rakok a tésztába, kézzel gyúrom, frankó tömör kenyerek készülnek belőle, légkeverés nélkül ~200 fokon, ~1 óra alatt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
frankó tömör kenyerek készülnek belőle - ha tömör akkor valamit rosszul csinálsz, szép légiesnek kellene lennie. :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
lehet, de nekem így jobban tetszik mint pl. a - szerintem az itteni világ legócskább kenyere - tesco helyben sütött vacka, amit ha melegen veszel is le a polcról délelőtt, délután már használhatatlan. Morzsálódik a közepe, szeletelni lehetetlen, mert valami franccal fel van fújva.
Az 'enyém' meg lukacsos belül, látszik hogy dolgozott benne az akarat, de légiesnek nem mondanám: súlya van, két szelet elég fél napra
Kipróbáltam fele annyi lisztet ugyanannyi kovásszal keverni, az eredmény egy ugyanolyan állagú/tömörségű feleakkora cipó lett
Kelesztettem már langyos cserépkályha tetején hogy folyamatosan melege legyen, szobahőmérsékleten, ezzel aztán azzal letakarva, nem letakarva a sütőbe rakva, ugyanaz lett az eredmény
Szóval lehet hogy nem tökéletes, de már most is jobb mint amit mostanában felénk kapni lehet, a gyerekek megeszik, mindeközben apránként tesztelgetem a folyamatot, próbálom finomítani.
Jó móka amúgy, mindenkinek csak ajánlani tudom!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni