Kenyérsütés saját vadkovászból

Fórumok

Előfeltétel: saját kovász nevelése

Ha kész a kovász, jöhet a kenyérsütés:

Recept egy kb. fél kilós cipóhoz:

  • 210 ml víz
  • 300 gramm kenyérliszt
  • 120 gramm kovász
  • 1 teáskanál só

1. lépés

A vizet és a lisztet összekeverjük. Lefedve 1 órát pihentetjük.

2. lépés

1 óra múlva mehet bele a kovász, majd elkezdjük kézzel dagasztani. A dagasztás kb. 10 perc, amíg a tészta össze nem áll, el nem válik az edény falától. Félidőben beletesszük a sót.

3. lépés

Kiolajozott edénybe tesszük, majd 30-40 percenként áthajtogatjuk sziromhajtogatással (rákeresel a Google-ben). Összesen 4-szer hajtogatjuk.

4. lépés

Formázzuk, majd egy szakajtóban, jól meglisztezett konyharuhában kelesztjük.

5. lépés

Ha megkelt: Előmelegítjük a sütőt, benne egy jénai edénnyel, 230 fokra, nem légkeveréssel. Amikor felmelegedett, beletesszük a tésztát sütőpapíron. Rátesszük a jénai tetejét, be a sütőbe. 40 percig sütjük. 40 perc után levesszük a jénai tetejét, visszavesszük a hőfokot 210 fokra és még 10 percig sütjük a kenyeret tető nélkül.

6. lépés

Sütőből kivétel után kis idővel felvágjuk, töpörtyűvel, paprikával kóstoljuk.

Hozzászólások

amikor sokat voltam Nemetorszagban rengetegszer volt frissen sult sajat cipo meg egy korso sor a vacsora gerince. mondjuk nem nagy orom, mivel ott nem tudnak fozni: egy rendes kajakuk sincs szoval maradnak a kompromisszumok. pl. amit irtam.

szoval a kepen levo cucc nem nez ki rosszul, most eppen felfalnam - megelolegezve, hogy kiraly. ropogos volt? :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

5*

Ha forró edénybe kerül a tészta, akkor nem fog ráragadni, szóval nem kell sütőpapír.

ps.: amúgy meg nyam

csak en olvastam a cimben vadkolbasz-nak?