Gasztronómia

étterem Pesten (M3 bevezető térségében) IT-s munkaebédhez

Fórumok

(Pozitív meglepetés, hogy van Gasztronómia fórum -- akkor ide teszem :))

Távmunkában dolgozunk többen egy külföldi cégnek; időnként jó összejönni egy munkaebédre. Budán (Lágymányoson) van egy bevált étterem, de nekem 45-60 perc az út az M3 környéki agglomerációból csak oda. Kellene egy pesti alternatíva is; tud valaki ajánlani?

Afféle "egészséges kifőzde" stílusra gondoltam, tehát sem a szénhidráttal agyonnyomott hagyományos konyha (pl. minden liszttel sűrítve), sem a hipermodern haute cuisine nem cél. Közepes árszínvonal lenne jó (egyrészt olcsó húsnak híg a leve, másrészt, ahogy írom, nem fine dining a cél.)  Napi menü nem elvárás, de pozitívum.

Köszönöm a tippeket előre is.

(Meta: hogyan is kell fórumtémánál a bevezetőt elválasztani?)

Jó féle edények főzéshez, sütéshez

Fórumok

Sziasztok!

Elsősorban ez lenne a kérdésem. Ki mit használ otthon? Milyet? Minőségi rozsdamentest? Minőségi akármilyen bevonatost, ami nem teflon? (ha van ilyen)

Milyen étrendet követ? Mik a prioritások? Mit ajánlana másnak? (gyakorlati tapasztalatok alapján)

A téma felvetés apropója a részemről, hogy sikeresen túl vagyok egy vastagbél rák mizérián. Annak minden "dógával" egyetemben. Jól kihúztam a táppénzt, ameddig lehetett. Augusztus eleje óta visszaálltam a "régi" kerékvágásba.

Az egész hóbelevancot ki akarom cserélni a konyhámban. Ebben kéne segítség. Mit érdemes venni, melyik gyártó terméke. Linkek stb.

Szóval ez egy jó nagy témakör, sok mindent érint.

Mindenkinek megköszönöm, ha használható jó tanácsokkal gazdagítja a topikot.

Dagasztógép kenyérhez

Fórumok

Sziasztok!

Ki milyen dagasztógépet használ kenyér(!) tészáta dagasztásához?

Mekkorát szokott sütni egyszerre? (1-5kg???)

Alapvetően a dagasztást szeretném gépesíteni.

Kézimixer egy játékszer ehhez a feladathoz, a hétvégén próbáltam egy Bosch-t kb. mint ez: https://www.bosch-home.com/mt/products-list/kitchenmachines/mumkitchenmachines/mum5kitchenmachines/MUM54A00 (~60eFt), de igazából csak kitekerte az edény szélére a tésztát. Valamint majd szétesett a gép miközben dagasztott, a felnyíló rész akart majd leszakadni. Legkisebb fokozaton is úgy nyögött, azt hittem eltörnek a fogaskerekek. Szóval olyat keresek, ami kifejezetten kenyértészta dagasztásban jó.

Visszanézve láttam Trey sütött kenyeret. Más nem próbálkozik ilyesmivel?

Remélem tudtok ajánlani, valami igen jót!

Alex

Villanysütő szigetelése

Fórumok

Körbe lehet venni hőálló szigetelőanyaggal egy elektromos sütőt? Átlagos konyhabútorba beépíthető konyhai légkeveréses sütőről van szó.
Túl közel van a hűtőgéphez ami nem egészséges de ott van neki hely. Illetve még javítaná a sütő energiahatékonyságát. Ha a vezérlő "elektronika" hőmérsékletméréssel állapítja meg mekkora amperre van szükség a beállított hőfokhoz és nem simán csak beállított hőmérséklet - amper megfeleltetés van, mert ez esetben akár le is éghet a sütő.

hasábburi: Air Fryer vs légkeveréses sütő vs egyéb?

Fórumok

Kérdés gyakorló gasztronómusokhoz, akik már használtak klasszikus légkeveréses sütőt, és újhullámos "csoda" air fryert is. Gyakorlatban van-e különbség a kettő között?

Nem akarok teljesen fölöslegesen egy n-edik konyhai specializált vackot, ha nincs olyan előnye ami miatt érdemes. Van-e érdemi különbség akkor, ha ugyanazt az ételt légkeveréses sütőben készítem el, vagy ha egy ilyen kis mini légkeverésessütőben.

Feltételezem, hogy a légmozgás ezekben a spéci mini-cuccokban intenzívebb, ugyanakkor kisebb levegőmennyiség van forgatva, így talán kevésbé szárad ki az étel/kevesebb energia elkészíteni az ételt. Ami igazán szempont az az elkészült étel minősége. Igazából főleg hasábburi miatt kérdem, mert a gyerek nagyon ráállt a hasábburira, főleg ezek az ipari módszerrel kisütöttekre, amit hát nehéz itthon reprodukálni, meg macerás is. Legközelebb akarok jutni a friss ropogós, hasábburihoz a lehető legkevesebb faksznival. (tudom elvileg kétszer kéne kisütni a krumplit, persze ha ezt is kipróbálta valaki, arra is szívesen veszek feedbacket, mert én csak olvastam, még nem próbáltam, mert én nem vagyok egy nagy hasábburis person)

All feedback welcome

Kovásznevelés, kenyérsütés házilag

Fórumok

Az első lépések:

1. nap: Tiszta dunsztosüvegbe 3 evőkanál (klórmentes) víz, 3 evőkanál rozs vagy kenyérliszt (vagy vegyesen). Villával jól összekeverjük. Az üveg tetejét lazán rátekerjük. Huzatmentes, lagyos helyre tesszük.
2. nap: semmit sem csinálunk vele.
3. nap - 7. nap: ha már buborékok vannak benne és növekszik, a masszát 50g víz + 50g liszt keverékkel etetjük. Villával összekeverjük. Huzatmentes, lagyos helyre tesszük. Ha túl sok lenne az üvegben, etetés előtt lefelezzük.
8. nap: kész a kovász.

Hűtőben évekig eláll, heti egy etetéssel. Minél öregebb a kovász, annál erősebb.

Ha kész, jöhet az első tesztkenyér sütése.

Kenyérsütés saját vadkovászból

Fórumok

Előfeltétel: saját kovász nevelése

Ha kész a kovász, jöhet a kenyérsütés:

Recept egy kb. fél kilós cipóhoz:

  • 210 ml víz
  • 300 gramm kenyérliszt
  • 120 gramm kovász
  • 1 teáskanál só

1. lépés

A vizet és a lisztet összekeverjük. Lefedve 1 órát pihentetjük.

2. lépés

1 óra múlva mehet bele a kovász, majd elkezdjük kézzel dagasztani. A dagasztás kb. 10 perc, amíg a tészta össze nem áll, el nem válik az edény falától. Félidőben beletesszük a sót.

3. lépés

Kiolajozott edénybe tesszük, majd 30-40 percenként áthajtogatjuk sziromhajtogatással (rákeresel a Google-ben). Összesen 4-szer hajtogatjuk.

4. lépés

Formázzuk, majd egy szakajtóban, jól meglisztezett konyharuhában kelesztjük.

5. lépés

Ha megkelt: Előmelegítjük a sütőt, benne egy jénai edénnyel, 230 fokra, nem légkeveréssel. Amikor felmelegedett, beletesszük a tésztát sütőpapíron. Rátesszük a jénai tetejét, be a sütőbe. 40 percig sütjük. 40 perc után levesszük a jénai tetejét, visszavesszük a hőfokot 210 fokra és még 10 percig sütjük a kenyeret tető nélkül.

6. lépés

Sütőből kivétel után kis idővel felvágjuk, töpörtyűvel, paprikával kóstoljuk.

Sushi rendelés

Fórumok

Wow... Gasztronómia?? Jééé... offtopic-ba szántam, de így még jobb.

Szerintetek Budapesten honnan érdemes sushit rendelni kis tételben? (Párom ránézni se bír, én viszont szeretem, mióta kipróbáltam)
Az ilovesushi-t próbáltam, tőlük nem voltam túl happy.
Először az Aldiból vettem, az sokkal jobban ízlett, de ott csak akkor lehetett kapni.

Áruadatbázis

Fórumok

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy valaki ismer e olyan oldalt vagy adatbázist, ahol nyilván vannak tartva a forgalmazott áruk összetétele. Elsősorban ételek és italok érdekelne. Terméseztessen gyártók oldalán is fent van, de nem független. Nem érdekük hogy kiderüljön hogy valójában miből van vagy honnan származik.

Halászlé "à la" én - szegediesen

Fórumok

Sziasztok!

Leírom, hogyan csinálom én, kíváncsi vagyok, hogy ti hogyan csináljátok.
(Természetesen a megrendelem, elhozom az étteremből és a többi hasonló kizárandó! :-) )

Nos, az én módszerem:

(Évek óta nem veszek egész pontyot, mert laikusként nem találom a keserűfogát.)

Kellendők (5 személyre - idén) :

- 10 ponty szelet
- 4 db kizsigerelt keszeg
- 2 db húsos harcsagerinc
- 2 db húsos busagerinc
- 3 halászlésűrítmény (összesen 60 dkg)
- 4 db halászlékocka
- 2 db közepes fejű méretű hagyma
- 1 db krumpli (anyósom akaratának engedelmeskedve)
- kb. 15 dkg ikra
- só, pirospaprika
- kb. 8 literes fazék
- víz

Keszegeket lefejezem, majd a gerincekkel, a hagymákat nagyján feldarabolva, a meghámozott krumplival sós vízben addig főzöm, amíg le nem válnak a húsok a szálkákról - +10 perc, hogy a szálkák is jobban átfőjenek.
Az egész alaplét leszűröm, majd a "maradékot" egyszerűen ledarálom villás elektromos darálóval. Így az aprítható szálkák ehetővé, emészthetővé válnak, sőt sűrítik az alaplét. A szálka, ami nem adja meg magát, egy enyhe alaplés szűrésen fennakadnak.
A sűrítmény megy a fazékba vissza, akkor lecsap a paprika, a sűrítmény, a halászlékocka, a paprika, és az alaplével történő felöntés, majd egy alapos keverés.
Összetottyanás után után mehet bele a halszelet, majd 5 perc múlva az ikra.
Újabb 5 perc után kész az ünnepi táplálék.