Kovásznevelés, kenyérsütés házilag

Fórumok

Az első lépések:

1. nap: Tiszta dunsztosüvegbe 3 evőkanál (klórmentes) víz, 3 evőkanál rozs vagy kenyérliszt (vagy vegyesen). Villával jól összekeverjük. Az üveg tetejét lazán rátekerjük. Huzatmentes, lagyos helyre tesszük.
2. nap: semmit sem csinálunk vele.
3. nap - 7. nap: ha már buborékok vannak benne és növekszik, a masszát 50g víz + 50g liszt keverékkel etetjük. Villával összekeverjük. Huzatmentes, lagyos helyre tesszük. Ha túl sok lenne az üvegben, etetés előtt lefelezzük.
8. nap: kész a kovász.

Hűtőben évekig eláll, heti egy etetéssel. Minél öregebb a kovász, annál erősebb.

Ha kész, jöhet az első tesztkenyér sütése.

Hozzászólások

itt jártam

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Erre se gondoltam, mármint hogy ezzel kapcsolatos bejegyzést olvasok itt :-) De jöhet még, éljünk egészségesen!

Egyébként kemencét is építesz?

Cözi

Nekem kimondottan tetszik, az ilyen jellegű írás, pláne úgy, hogy saját tapasztalatokon alapul.

Nalam 80dkg nyers kenyertesztara az jott be, hogy elomelegitett sutoben 220 fokon sutom 15 percet legkeveressel, majd 180 fok 35-40 perc sima sutes. A nagyon rostos kenyertesztanal neha rakok a suto aljaba vizet labosban mar a suto bekapcsolasakor. Nem szarad ki a kenyer. Ha a vegen atkened enyhen sos vizzel, fenyesebb lesz a kenyer. En kozben is kenem ketszer sima vizzel
De ki hogy szereti... :)

Suto: ez eleg hektikus pontja a dolognak. En negy sotoben sutottem kenyeret, mind mashogy sikerult. Elso par sutes arrol szol, hogy a csalad izleset es a suto lehetosegeit osszehangold.
Kis tipp parade: hasznalj olajosmagvakat. Egy-egy marek a fentebbi mennyisegbe csodat tesz. Nalunk a dio-szezam, len-szezam, csak Len(tort szem), tokmag-napraforgo, es a dio-aszalt paradicsom jott be nagyon, de a nem orolt makkal sem lohetsz melle. A lenyeg, hogy ne legyen tolakodo ize a hasznalt fuszereknek - ebben az esetben a fentiek tekinthetok annak -, mert nagyon behataroljak a kenyer hasznalhatosagat.
En teszek dio, oliva, mogyoro, vagy len olajat a tesztaba, ha mar sutesre keverem. Max fel decit. Nem szarad konnyen ki a kenyer a tarolas alatt. De hasono a funkcioja a fott burgonyanak is. Persze nem kell tulzasba esni. Egy kozepes darab eleg altalaban.
De jatszhatsz kefirrel, joghurttal is. Puhabb lesz a teszta tole. Kicsit izre is mas. Vagy kombinald a fentieket. :)

Csináltam nemrég, fantasztikus. Nincs jobb, mint amikor a saját kovászos kenyered kisül és még melegen megkóstolod. Sokkal jobb, mint az élesztős kenyerek. Sok sikert.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

A kohásznevelés felvillanyozott - talán Trey tud valami pozitív elmozdulást a hazai nehézipar közeljövőjéről?

Nem is tudtam, hogy ennyire rokonlelkek vagyunk :)

Tegnap tettem be a hűtőbe.
Kicsit csaltam, hozzáadtam egy csipet élesztőt a biztonság kedvéért.

A cél az lenne, hogy semmi más ne legyen benne, csak a kovász. Nekem a 8. nap végére már annyira erős lett, hogy az üveg alján levő megetetett kovász ki akart jönni az üveg tetején. Ha a tető nem lett volna rajta, túl is dagadt volna :)

Ha egyszer beindul, akkor nincs szükség szerintem az élesztőre.

--
trey @ gépház

így is OK, de mivel (többek között) a borokhoz is ért mindenki, egy hasonlat:

élesztő nélküli, csak a levegőben kerengő vadélesztőgombákat tartalmazó kovász ~ a must "spontán erjedése"
kis élesztővel elindított kovász ~ a hozzáadott fajélesztővel erjesztett must

ettül még lehet egyik vagy másik jobb, hit kérdése

Nice, ki fogom próbálni.

Más: kefírgomba, valaki?

--
Gábriel Ákos

Hm, ezt a heti etetést nem vágom. Van nálunk egy (öreganyám által elkezdett) jópár éves kovász, de nincs hetente hozzárakva, csak hébe hóba de jól bírja. (hűvös helyen de nem hűtőben van tárolva két használa között).

Csak most találtam ide. Hogy áll a nevelgetés? Mi nem kovászolunk, de kb 11 éve otthon sütött kenyeret eszünk. Bolt max évente 1-2 alkalommal csúszik be. Többnyire megbánás a vége...

A saját sütés viszont mindig nagyon jó. :)

Alapvetően egy jó pékségből érdemes kovászt szerezni, mert az egy egyedi gomba-baktérium tenyészet, amit nyers lisztből vagy megsütött kenyérből nem lehet előállítani. Nekem egyszer sikerült egy belül félig nyers kovászos kenyérből megindítanom a tenyészetet, nagyon jó kenyeret sikerült sütnöm pár hónapon át, aztán sajnos nem figyeltem a kovászra és megförmedtek a kis gyöszök.

--
https://iotguru.live

bookmarked

Legalább migrálás után nem kell keresgélnem. :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…