Fórumok
Tamagocsizás helyett kovászt nevelek. Ha minden jól megy, finom kenyér lesz belőle. pic.twitter.com/XIhA7B5ZxO
— Gabor Micsko (@gmicsk0) September 30, 2018
Az első lépések:
Hűtőben évekig eláll, heti egy etetéssel. Minél öregebb a kovász, annál erősebb.
Ha kész, jöhet az első tesztkenyér sütése.
Hozzászólások
itt jártam
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
+1
Erre se gondoltam, mármint hogy ezzel kapcsolatos bejegyzést olvasok itt :-) De jöhet még, éljünk egészségesen!
Egyébként kemencét is építesz?
Cözi
Nekem kimondottan tetszik, az ilyen jellegű írás, pláne úgy, hogy saját tapasztalatokon alapul.
Miben sütöd? Kemencében?
Nem. Egyelőre villanysütőben.
--
trey @ gépház
Nalam 80dkg nyers kenyertesztara az jott be, hogy elomelegitett sutoben 220 fokon sutom 15 percet legkeveressel, majd 180 fok 35-40 perc sima sutes. A nagyon rostos kenyertesztanal neha rakok a suto aljaba vizet labosban mar a suto bekapcsolasakor. Nem szarad ki a kenyer. Ha a vegen atkened enyhen sos vizzel, fenyesebb lesz a kenyer. En kozben is kenem ketszer sima vizzel
De ki hogy szereti... :)
Cool!
További tippek is jöhetnek :)
--
trey @ gépház
Suto: ez eleg hektikus pontja a dolognak. En negy sotoben sutottem kenyeret, mind mashogy sikerult. Elso par sutes arrol szol, hogy a csalad izleset es a suto lehetosegeit osszehangold.
Kis tipp parade: hasznalj olajosmagvakat. Egy-egy marek a fentebbi mennyisegbe csodat tesz. Nalunk a dio-szezam, len-szezam, csak Len(tort szem), tokmag-napraforgo, es a dio-aszalt paradicsom jott be nagyon, de a nem orolt makkal sem lohetsz melle. A lenyeg, hogy ne legyen tolakodo ize a hasznalt fuszereknek - ebben az esetben a fentiek tekinthetok annak -, mert nagyon behataroljak a kenyer hasznalhatosagat.
En teszek dio, oliva, mogyoro, vagy len olajat a tesztaba, ha mar sutesre keverem. Max fel decit. Nem szarad konnyen ki a kenyer a tarolas alatt. De hasono a funkcioja a fott burgonyanak is. Persze nem kell tulzasba esni. Egy kozepes darab eleg altalaban.
De jatszhatsz kefirrel, joghurttal is. Puhabb lesz a teszta tole. Kicsit izre is mas. Vagy kombinald a fentieket. :)
Már sül az első. 10 perc múlva kész :)
--
trey @ gépház
Olvastam a masik topikot elsonek. Itt is gratulalok. ;)
Aszalt paradicsommal mi is szoktunk, de néha hagymalekvárt is sütünk bele.
Csináltam nemrég, fantasztikus. Nincs jobb, mint amikor a saját kovászos kenyered kisül és még melegen megkóstolod. Sokkal jobb, mint az élesztős kenyerek. Sok sikert.
--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce
Nem értem, miért jobb az Alterego Clubban enni a kenyeret.
Uh... Ez menő. Vblog? :D
sub
A kohásznevelés felvillanyozott - talán Trey tud valami pozitív elmozdulást a hazai nehézipar közeljövőjéről?
Nem is tudtam, hogy ennyire rokonlelkek vagyunk :)
Tegnap tettem be a hűtőbe.
Kicsit csaltam, hozzáadtam egy csipet élesztőt a biztonság kedvéért.
A cél az lenne, hogy semmi más ne legyen benne, csak a kovász. Nekem a 8. nap végére már annyira erős lett, hogy az üveg alján levő megetetett kovász ki akart jönni az üveg tetején. Ha a tető nem lett volna rajta, túl is dagadt volna :)
Ha egyszer beindul, akkor nincs szükség szerintem az élesztőre.
--
trey @ gépház
Ha jól emlékszem, kb egyharmad kovász, kétharmad liszt keveréssel, kb 6 óra kelesztéssel lesz belőle tisztán kovászos kenyér. A kelesztési idő módosulhat, most hidegebb van, biztos több kell neki.
--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce
Jaja, úgy értettem, hogy a kovászban ne legyen további adalék (pl. élesztő), csak maga a kovász. :) Kíváncsi leszek milyen lesz az első kenyér.
--
trey @ gépház
így is OK, de mivel (többek között) a borokhoz is ért mindenki, egy hasonlat:
élesztő nélküli, csak a levegőben kerengő vadélesztőgombákat tartalmazó kovász ~ a must "spontán erjedése"
kis élesztővel elindított kovász ~ a hozzáadott fajélesztővel erjesztett must
ettül még lehet egyik vagy másik jobb, hit kérdése
Ja, nem leszólni akartam, csak én most a "vadkovász" vonalat próbálgatom és igyekszem magam ahhoz tartani.
--
trey @ gépház
sub
Nice, ki fogom próbálni.
Más: kefírgomba, valaki?
--
Gábriel Ákos
Nálunk volt, jó savanykás kefírt csinál és iszonyatosan szaporodik. :D
Hm, ezt a heti etetést nem vágom. Van nálunk egy (öreganyám által elkezdett) jópár éves kovász, de nincs hetente hozzárakva, csak hébe hóba de jól bírja. (hűvös helyen de nem hűtőben van tárolva két használa között).
Gondolom, ahány ház, annyi szokás :)
--
trey @ gépház
+1
Csak most találtam ide. Hogy áll a nevelgetés? Mi nem kovászolunk, de kb 11 éve otthon sütött kenyeret eszünk. Bolt max évente 1-2 alkalommal csúszik be. Többnyire megbánás a vége...
A saját sütés viszont mindig nagyon jó. :)
Egyre erősebb a kovász. Hétvégén is ebből sül a kenyér. Vagy fehér, vagy barna:
[ 1 | 2 | 3 ]
--
trey @ gépház
Szép. Ha jól látom akkor a barnában dió van. Diós-fűszeres rozskenyér az egyik kedvenc amit szoktunk csinálni... meg a lenmagos. :)
Tökmag, lenmag, napraforgómag, dió és kömény
--
trey @ gépház
Alapvetően egy jó pékségből érdemes kovászt szerezni, mert az egy egyedi gomba-baktérium tenyészet, amit nyers lisztből vagy megsütött kenyérből nem lehet előállítani. Nekem egyszer sikerült egy belül félig nyers kovászos kenyérből megindítanom a tenyészetet, nagyon jó kenyeret sikerült sütnöm pár hónapon át, aztán sajnos nem figyeltem a kovászra és megförmedtek a kis gyöszök.
--
https://iotguru.live
Nevet adtál már neki? :)
bookmarked
Legalább migrálás után nem kell keresgélnem. :)
-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…