Sziasztok!
Ki milyen dagasztógépet használ kenyér(!) tészáta dagasztásához?
Mekkorát szokott sütni egyszerre? (1-5kg???)
Alapvetően a dagasztást szeretném gépesíteni.
Kézimixer egy játékszer ehhez a feladathoz, a hétvégén próbáltam egy Bosch-t kb. mint ez: https://www.bosch-home.com/mt/products-list/kitchenmachines/mumkitchenmachines/mum5kitchenmachines/MUM54A00 (~60eFt), de igazából csak kitekerte az edény szélére a tésztát. Valamint majd szétesett a gép miközben dagasztott, a felnyíló rész akart majd leszakadni. Legkisebb fokozaton is úgy nyögött, azt hittem eltörnek a fogaskerekek. Szóval olyat keresek, ami kifejezetten kenyértészta dagasztásban jó.
Visszanézve láttam Trey sütött kenyeret. Más nem próbálkozik ilyesmivel?
Remélem tudtok ajánlani, valami igen jót!
Alex
- 4092 megtekintés
Hozzászólások
Nálunk a Lidl saját márkás, (szerintem) 1300 wattos SilverCrest-je megy. Ajándék volt, de tul.képpen bevált. Ha drágábbat és jót akarsz, akkor Kitechn Aid.
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi is vettunk egy ilyen KitchenAid utanzatot a lidliben. Harmadnap visszavittuk.
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekünk meglepően jól teljesít. Pedig megy gyakran.
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hangosabb volt, mint a porszivonk, macska kirohant. Komolytalan.
Azert egy KitchenAid nagysagrendekkel halkabb. Nem is ertem miert nem csinalnak egy normalis BLDC motorral vagy inverterrel egy dagasztogepet:) A KitchenAid DC motorja is ilyen tipikus amerikai kenyszermegoldas.
Az biztos, hogy direkt kenyerdagasztogepet/kenyersutogepet nem erdemes venni (olyan is volt), abba a kis zaszlocskaba (a tal aljaba) ugy belekovul a teszta, hogy aztan nincs hogy leszedni es takaritani.
Van egy Bosch a csaladban, ami szinten felulrol dagaszt mint a KitchenAid. Az meg normalis, de ha most vennek lehet KitchenAid-et vennek vagy smeg-et, az kelloen csunya, hogy megvegyem. Gondolkodtam egy egyetemes konyhagepen is, csak nincs hova tenni:
https://adukft.hu/en-gb/preparation-equipment/other-98/professional-gal…
Ez normalis motor, birja a gyurodest. Csak hely nincs neki.
Egy szo mint szaz, mi rendszeresen csinalunk kenyeret (heti 2-3 alkalom), es kezzel dagasztjuk. Olyan 10 perc kezimunkarol beszelunk:)
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ajándék lónak nem néztük a fogát. Én is kézzel dagasztok, de ha van, hogy előkerül.
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Most volt egy a Lidl-ben, de az nem győzött meg, hogy elég stabil.
Gondolom amit ti vettetek, az már kicsit régebben volt. Jól gondolom?
--
Alex
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Most írom le harmadszor, hogy ajándékba adták, nem vettük. 2 éve történt kb.
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hmm, érdekes, nekünk is MUM 5 van, bevált, 2 éve vettük. Ha akarsz/tudsz rá sokat áldozni, akkor Kitchenaid, de ott is nagyon figyelni kell már, mert kihasználják a jól csengő nevet, és csináltak "olcsó" belépő modelleket. Ezek semmivel sem jobbak a konkurens hasonlóktól, tele vannak műanyag szar alkatrészekkel, viszont dupla annyiba kerülnek (a MUM5-ben is sok a műanyag belül, de cserébe jóval olcsóbb). Akkori 200eF kürül kezdődtek a klasszikus, nem kiherélt Kitcheniadek, gondolom mára inkább ez már 250 környéke lett. Az nem lepjen meg, hogy ezekben is van műanyag fogaskerék (1db), szándékos. Arra való, hogy ezt darálja be, ne a drágább dolgokat, ha túlterhelés történik. Kapható hozzá pótalkatrész.
Sajnos pontos típusokat vagy részletesebb infót már nem tudok adni, rég volt, de elég nagy tudásbázis van a neten, szétbelezős YT videókkal meg mindennel, könnyen meg fogod találni, hogy ma mit érdemes venni bármelyik kategóriában. Nekem anno ezek kiátlagolása után a MUM5 egy jó középútnak tűnt alkalmi használathoz, be is jött, de az biztos, hogy napi szintű nyúzásra alkalmatlan. Egyébként én főleg nápolyi pizzatésztát dagasztok vele (lazább mint a kenyér valamivel), kenyeret ritkábban.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Volt az elmúlt kb 20 évben vagy 5 kenyérsütőgépünk, olcsóbb, drágább, egylapátos, kétlapátos. Az utolsó elromlása után meguntam, kézzel dagasztom, sütőben sütöm, semmivel sem rosszabb, mint a gépes. És ha olyanunk van, akkor nem kenyér lesz belőle, hanem zsemle vagy kifli vagy bármi.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én is kézzel dagasztok, igaz csak kisebb kenyereket (0,5-1kg). Indokolatlannak tartom ehhez egy gép beszerzését.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Saját kovásszal sütök kenyeret rendszeresen. Volt kenyérsütő gépem, de abban nem lehet jó kenyeret sütni, sőt szerintem semmilyent sem, annyira béna, csak dagasztásra használtam, amíg megadta magát. Azóta ezt használom dagasztásra:
https://kitchenaid-shop.hu/termek/artisan-konyhai-robotgep-4-8liter-5ks…
Na ez bírja a gyűrődést. Kézzel is szoktam dagasztani, attól függ milyen kedvem van, de a gép nagyon meggyorsítja.
Ami viszont hatalmas változást hozott a sütésben az ez:
https://www.pizzavas.hu/product-page/pizzavas-professional
Csodálatosan működik, mellesleg tényleg lehet pizzát sütni vele, a sütőm 285 c-ra képes de még így is közel kemence minőségben tudok sütni. A kenyér is sokkal jobban és szebben sül vele, már el sem tudom képzelni a sütést nélküle. Szvsz fontosabb, mint a dagasztó, mert arra jó a kezed is :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Eddig mindent, kézzel dagasztottam, ez lenne egy továbblépés. Illetve nagyobb mennyiséget is lehetne akkor készíteni, illetve egy körben akkor lehetne nem csak kenyeret, hanem mást is összerakni ha lenne egy kis gépi támogatás.
Kenyérsütő gépünk az van, de sajnos a lapátját rendszeresen felemeli az alágyűrődött tészta, szóval dagasztásra használhatatlan.
Sütésre végülis használható, eddig mindig kijött belőle, de valamiért inkább a rendes sütő tűnik jobb választásnak.
A pizzavassal egyetértek, én egy grillvasat vettem, annyi az eltérés, hogy kerek és hullámos a felülete (nem síma...), linket nem tudok adni mert a helyi "áruházban" vettem.
Én most ezt néztem ki: https://www.assistent-original.hu/termekek/assistent-robotgepek/ankarsrum-assistent-akm6230r-robotgep-piros-2300105
Ára kb. mint a Kitchen Aid, de egy kicsit más design (elég retro, de legalább sok-sok színben kapható). Motorja lent és erős, fordulatszám folyamatosan változtatható, és van rajta időzítő is. Szintén van hozzá mindenféle adapter.
--
Alex
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az Aassistent-ről még nem hallottam semmit, de a 7 év gari meggyőző.
A Kitchenaid-ről viszont van 3 év intenzív tapasztalom. Sokkal közelebb van az ipari gépekhez, mint az otthoni gagyikhoz, mindene nagy-nehéz-vastag-brutális, az asszony egyedül nem is tudja odébb rakni :) Tiszta fém az egész, 1 db fogaskerék műanyag benne, de az is csak azért, ha megakasztod a motort, el tudjon törni és olcsó legyen cserélni, meg ne menjen tönkre a motor. Elsőre furcsa volt a 300W teljesítmény, de valami olyan nyomatéka van, hogy még semmivel sem tudtam megizzasztani a motort. Szerintem ez a watt megadás amúgy is kamu a legtöbb esetben. A gép egészen brutális és mellette érthetetlenül halk. Nem értem ezt, hogy hozták össze, de alig van zaj amikor megy. Egy bajom van vele, az üst lehetne nagyobb. Kb 1 kg liszt fér bele, ebből 1,5-2 kg-os kenyér süthető, a hozzáadott víz és mindenfélével együtt. Ezt a mennyiséget röhögve viszi, ha már "kidolgozza" a gép mellé az anyagot, a motor még csak langyos egy kicsit. Szerintem bírna ez többet is :) Van vagy 50-féle kiegészítő hozzá, én is gyűjtögetem őket. A húsdaráló olyan jól sikerült, hogy amióta megvan egyszer sem vettem darált húst. Mindent ledarál és legjobb, tulajdonsága, hogy 1 perc elmosni. Most nézegetem a malmot hozzá, hogy magamnak készítsek lisztet.
Olcsónak nem nevezném, de ilyennek kéne lennie a belépő szintnek egy jobb világban, ahol nem eldobható, olcsó de széteső szarokat gyártanának. Ne az a gép nem az. Nem tudok rosszat mondani róla.
Ha ez a méret kicsi van ipari gépük is, nagyobb méretben:
https://kitchenaid-shop.hu/termek/heavy-duty-konyhai-robotgep-6l-5ksm75…
Vaslap (esetleg kő, de a vas nekem jobban bevált) nélkül otthoni sütőben szerintem nem lehet szépen sütni. Kemence így sem lesz, de látványosan jobb az eredmény ha 10 kiló vasat bedobunk még a sütőbe :)
Amikor először használtam, minden úgy csináltam ahogy előtte és megértettem, miért írják, hogy át kell szokni, mer "felrobban" a kenyér a vason :D
Ez volt az első produkcióm a vason, egy bevált recepttel:
https://i.imgur.com/X9gsHPQ.jpeg
:)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha már pizza: 2 év villanysütős, kamados, és egyéb próbálkozás után elegem lett, és beruháztam egy célszerszámra, ami egy Kozze 17 pizzasütő lett. Ezzel el lehet jutni 450 fokig, tehát alkalmas nápolyi pizza készítésre (is), 60-70 másodperc alatt sül meg benne a pizza.
Ma hozta ki a futár, éppen a kiégetés folyik. Sajnos a kelesztés miatt tésztám csak holnapra lesz, de nagyon várom már. December óta van magyar forgalmazó, kis gugli kereséssel lehet találni 10%-os kupont még hozzájuk. Árban így majdnem fel annyi mint a nagyon hype-olt Ooni Koda sorozat, és sokkal jobb a felszereltsége is (U alakú égősor, felső deflektor, hőmérő, elektronikus gyújtás, stb..). Nem akarok nekik ennél nagyobb reklámot csinálni itt, ezért linket inkább nem írnék, meg amúgy is könnyű megtalálni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Biztos én vagyok a béna, de nem találom, dobj egy linket léci, hogy melyik ez a gép.
Ha meg sütöttél benne pizzát, arról is jöhet kép :)
Hát igen az igazi pizzához 500c környéke kell. A sütőmben a pizza 13-15 perc volt a vas előtt, azután 6 perc lett a vassal és a két eredmény nem hasonlítható össze. A "nagykönyv" szerint pedig egy pizza sütése max 2 perc :)
u.i.
Na asszem megvan:
https://www.cozze-pizza.hu/shop/cozze-pizza-suto-17/
Ez az?
5 kW azért brutális, mekkora áram kell ennek a karvastagságú kábel mellé?
u.i. 2
Ja, ez gázzal megy :D
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igen, gázzal megy. Amúgy az AVPN max 60-90 sec-et ír elő, 2 perc már sok (persze valójában bőven jó lenne ennyi is, úgy vettem észre, hogy kb. 4 perc felett kezd el a végeredmény nagyon eltérni a nápolyitól).
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát a töki pompos jellegű pizzának csúfolt dolgokat nem kedvelem :)
A vaslappal már ehető pizzát tudok sütni, de tetszik ez a Cozze :) Most költözöm, ha nyugi lesz, lehet, hogy bevállalok egyet :)
Kíváncsi leszek a véleményedre, írjál!
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egyelőre fejvakarós, 80 percig járattam üresen a kiégetés/beavatás miatt, persze fokozatosan emelve a hőt, hogy a kőnek ne ártsak. A vége felé kb. 25 percet ment maximumon, és 380-390 fokig tudtam eljutni (Conrados infra "pisztollyal" mérve), az is csak a jobb hátsó sarokban. A közepe 320-330 fokos volt, a beépített hőmérője 370 fokot mutatott.. Persze mindez kültéren, kora esete, 5-8 fokban, simán lehet hogy ettől van, a fene tudja. Írtam a forgalmazónak, várom a választ.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Beszéltem a forgalmazóval, nagyon kedvesek, úton van egy új reduktor, holnap kapom meg. Tegnap este végül is sütöttem egyet ebben az állapotba. Elcseszett tésztával, ~350 fokon ami kijött belőle az szégyen. Rám nézve, mert még így is az eddigi egyik legjobb sütésem lett :) Rohangáltam fel-alá közben, és csak 3 pizza készült, mire fotót tudtam volna lőni, mindegyikbe beleevett a család, szóval ez így most elmaradt. De annyira nem is baj, egy jó sikerült tésztával + hőfok problémák megoldásával majd lövök tényleg egy beszédesebb képet.
Egyébként így 2-2.5 perc alatt készült el egy pizza benne, a széle még úgy is feljött, hogy alig volt megkelve a tészta. Sajnos csak instant élesztő volt itthon, amivel eddig soha nem dolgoztam, és kimérni sem tudtam rendesen. Ehhez a mennyiséghez 0.17g kellett volna, ilyen precíz mérlegem nincs. Megpróbáltam felezgetéssel, de már tegnap reggelre lehetett látni a tésztán, hogy ez nem jött be.
Szóval iszonyat sok van még ebben a sütőben, remélem tényleg csak a reduktor szar. Egyébként azt mondták, hogy ha ez nem oldja meg, akkor jövő hét elején cserélik a komplett sütőt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egész korrekt a forgalmazó. Hajrá, szurkolok, hogy jó legyen az új reduktorral :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
linket plz.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát igen, ha még a nevét is elírom, az úgy tényleg nehezítés :) Helyesen: Cozze (https://www.cozze-pizza.hu).
A 10%-os kuponkód kapcsán elbizonytalanodtam, kifejezetten a "Nápolyi pizzát kedvelők klubja" csoportnak szól FB-n, szóval ezt inkább nem osztanám meg, de ezt már tényleg meg lehet ott találni, nem írtam el a csoport nevét :)
A mai dagasztásig még nem sikerült eljutni, szóval nem biztos hogy holnap lesz fotó, de rajta vagyok hogy összejöjjön.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha már itt tartunk, kinek milyen liszt vált be?
Nálam a Szabó Malom mindent visz, a közelébe sincs senki.
A Királybúza liszttel pedig kísérletezem, biztató. Azt viszont alig lehet még kapni. A saját őrlés pedig tervben van, a nyáron már próbálgatni fogom.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nálam is előfordul, tényleg nem rossz.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Panasonic SD-2501, de már évek óta nem használjuk. jó kenyereket csinált, mondjuk a túl nehéz teljes kiőrlésűek azok laposak szoktak maradni, de lehet csak rosszul debugoltuk a forráskódot.
nincs aláírásom
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni