Áruadatbázis

Fórumok

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy valaki ismer e olyan oldalt vagy adatbázist, ahol nyilván vannak tartva a forgalmazott áruk összetétele. Elsősorban ételek és italok érdekelne. Terméseztessen gyártók oldalán is fent van, de nem független. Nem érdekük hogy kiderüljön hogy valójában miből van vagy honnan származik.

Hozzászólások

> de nem független. Nem érdekük hogy kiderüljön hogy valójában miből van vagy honnan származik.

egyrészt pártunk és kormányunk az év elején egészen sok energiát beleölt abba, hogy ezt a vizes lepedőt ráhúzhassa valamelyik multira, de nem nagyon sikerült nekik. (legfeljebb azt, hogy nem az van benne, mint nyugaton - de akkor a cimkén sem az volt, mint nyugaton).

másrészt, gondolj bele: ha tényleg nem az lenne benne, mint ami a cimkén van (és ezt egy mezei ember ki tudná mutatni), az mekkora arcvesztés lenne egy Pepsi/CocaCola/Lays/Lipton/etc-nek? Szerinted lenne épeszű cégvezető, aki ezt bevállalná?

Tudom, a VW-s dízel is bevállalta, de évek, s ki tudja mennyi pénz kellett ahhoz, hogy lebuktassák.
--
blogom

Nézzük a dolgot a másik oldalról. Amikor egy fogyasztóvédő szervezet laborban, hivatalosan bevizsgáltat valamilyen árut, akkor általában 5-10 fajta termékről van csak szó. Azért nem többről, mert sokba kerül. Tehát tegyük fel a kérdést: Ki fizetné egy ilyen adatbázis létrehozását? Továbbá semmi sem garantálja, hogy a ma kapható fogkrém összetétele megegyezik a fél évvel ezelőtt bevizsgált termék összetételével. Azaz bizonyos időnként meg kell ismételni a bevizsgáltatást.

Ha fogyasztóvédő szervezet bevizsgálja, akkor jogunk lenne tudni hogy mi lett az eredmény. Ezért keresek ilyen adatbázist.

Elméletileg mindenikek érdeke lenne. Gondolom sokan vagyunk akik szeretnék tudni, hogy miből és honnan van az adott termék.

Időnkénti bevizsgálással egyet értek.

A Nébih felelős az élelmiszerbiztonságért. Ők szúrópróbaszerűen és bejelentésre ellenőriznek, nem pedig tételesen minden forgalomba hozott élelmiszert. És ők nem azt vizsgálják általában, hogy mit tartalmaz az adott termék, hanem azt, hogy tartalmaz-e az egészségre veszélyes anyagot. Ehhez elegendő annyi, hogy az ismert veszélyes anyagok meglétét ellenőrzik. Tippem szerint ez jóval olcsóbb, mint az összes összetevő, és azok pontos arányának megállapítása.

Az év elején megvádolták a multikat, hogy az egyes országokban nem azonos az egyes termékeke összetétele. Ekkor a Nébih, a kormány megrendelésére, néhány termék esetén elvégezte az összetevők vizsgálatát. Összesen 98 terméket vizsgáltak meg. A Google segít az eredmények megtalálásában. Az értelmezésük már nehezebb lesz.

Ezen kívül vannak civil fogyasztóvédelmi szervezetek. Mivel ezek civilek, így a „jogunk lenne” kicsit bonyolult. Azért végzik a vizsgálataikat, mert úgy gondolják, hogy jogunk van megtudni mi van az egyes termékekben. Azonban az sem véletlen, hogy sokszor nem hozzák nyilvánosságra, hogy konkrétan melyik cég, melyik termékéről van szó. Nem akarnak bevállalni egy elhúzódó pereskedést a gyártóval. Mivel ezek a szervezetek nem közpénzből működnek, így velük szemben a „jogunk lenne” nem biztos, hogy helyes kifejezés. Általában név nélkül teszik közzé a vizsgálat fontosabb eredményeit, illetve ha szükséges, akkor jelzik a hatóság felé a részleteket, A hatóság pedig azt tesz, amit jónak lát.

Igazából elég lenne nekem annyi, ami a címkén is rajta van. Abból is már ki lehet indulni.

Egy olyan rendszert, vagy akár mobil alkalmazást képzeltem el, amivel beolvasod a termék vonalkódját majd kiadja, hogy az adott sonka ragasztva e (első ránézésre nem látszik), allergéneket felsorolja, ha kiderül akkor a valódi származási helyét, gyanús vagy problémás anyagokat stb Pl sok terméken csak annyi van hogy van hogy "EU területéről", vagy Bicske.

Szóval valami tudatos vásárlást elősegítő programnak nagyon örülnék. :)

"nem független"

hahahaha ha tudnád, mennyire basztatják most emiatt a gazdaságot, minden egyes betűbe belekötnek. Nem vicc, ha kimarad egy "a" betű vagy kicsit kisebb a kötelező, akkor már megbasznak.

Ha független ha nem tök jó ötlet lenne mondjuk egy ilyen mobilalkalmazást lefelejleszteni.
Sokan vannak szerintem mondjuk boltokban akik nem látják a pici betűket a termék csomagolásán (jaj, az olvasószemüvegem), de a vonalkódot leolvasva el tudná olvasni a telefonján.

Akkor a feladat egyszerű. A megvalósítás már nem annyira.

Létre kell hozni egy webhelyet, ahol ezeket az adatokat fel lehet tölteni. A vonalkódok beolvasása miatt célszerű egy dedikált alkalmazást* készíteni a fontosabb mobil OS-ekre. Sok IT-ileg képzetlen embernek ez megkönnyítené a dolgát. Utána a közösségi csatornákon toborozni kell önkénteseket. Lehetőleg nagyon sokat, hogy viszonylag gyorsan elérje a használhatóság szintjét az adatbázis. Ha minden második termékhez elő kell kotorni a szemüveget, akkor az még nem túl használható.

Arra azért figyelni kell, hogy egyes kereskedelmi láncok a saját kódjukat használják, így egy termékhez több kód is tartozhat. Illetve egy adott termék összetételének változásakor nem biztos, hogy változik a kód.

De az egész előtt nem árt azon töprengeni, hogy ennek az egésznek a pénzügyi hátterét hogyan lehet megteremteni.

Jól látod van egy ilyen tervem. Anno dolgoztam és is kereskedelemben, szóval van egy kis rálátásom. Már csak azért is fogadkoztat egy ilyen projekt, mert épp a programozás fele húzna a szívem és keresem a lehetőségeket hogy változtassak a jelenlegi helyzetemen. Egyenlőre a programozás tanulása miatt lenne fontos, meg mert érdekkel a probléma is, amit megoldana. Hogy esetleg pénz is lenen belőle az számomra harmadlagos. :)

Szerintem a kereskedelmi tapasztalat ebben az ügyben nem oszt, nem szoroz. Így látatlanban azt hiszem, a programozás része sem egy túl nagy feladat, egy webes fejlesztésben jártas személy számára. Az üzemeltetés feltételeinek megteremtése, illetve az önkéntesek lelkesítése az igaz kihívás ebben a projektben.

DB: az onkenteseket megkered, hogy arat is irjanak. Az, hogy a kornyeken (beallithato km-et korzet) levo legolcsobb arat odairod (esetleg pl. bevasarlolistahoz arminimalizalas, mit hol vegyen), elosegitheti, hogy az onkentesek felvigyenek 1-1 hianyzo termeket, ha igy olcsobban megusszak a vegen a bevasarlast.

A masik, a boltok hirdeteseit/akcioit megjelenitheted, ami fenntarthatja az erre szolgalo VPS-t (vagy kesobb nagyobb infrastrukturat, mert a felhasznaloszammal no a hirdetes erteke is, nem csak a terheles).

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Hát bocsi, hogy lelőttem a poént. :)

Ha bele akarsz vágni a programozásba és készíteni egy ilyet ez szerintem jó ötlet, de valóban időt kell majd töltened azzal is, hogy elérd azt, hogy legyenek akik az adatbázist feltöltik. Ha programozás tanulás érdekes akkor hajrá, én is ilyen nullprofitos hobbyprojektekkel tanultam meg programozni. :)

Tudok 2 konyv alapu listarol is, de nem tudom mennyire fuggetlen.

Az egyikben konkret termekek vannak (pl. Mars csokirud), es 4 alap adatot tartalmaz (energia, szenhidrat, zsir, meg meg valami).
A masikban ilyen "100g salata" jellegu info van, konkret termeknevek nelkul, de sokkal reszletesebb az osszetetelek listaja.

10+ eves mindketto, de valoszinuleg van ujabb kiadasa mindkettonek. Dolgoztam olyan helyen, ahol olyan weboldalt (ez meg a Symbian eraban volt, azert nem mobil) akartak csinalni, ami ezt felhasznalja, hogy fogyni vagyok egymast biztathatjak, hogy milyen keveset esznek, vagy valami ilyesmi lett volna az alapelv. A ket adatbazisbol egyiket sem lehetett esszeru aron licencelni, ugyhogy vegul atalltunk masik projectre.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Sajnos 10 év alatt sok minden változik. Szóval az nem jó. Szerintem nem szükséges fizetni külön egy adatbázisért. Ha van elég felhasználó akkor címke scannelgetéssel (lásd google goggles) viszonylag gyorsan ki lehet építeni egy adatbázist. Igazából arra vagyok kíváncsi hogy ennek a kibővítéséhez lehet e találni valami szabadon elérhető adatbázist is.

Ez az egymást biztatva fogyni kicsit veszélyesnek hangzik. Végén anorexiába hajszolják egymást... :S

"...hogy fogyni vagyok egymast biztathatjak, hogy milyen keveset esznek, vagy valami ilyesmi lett volna az alapelv."

Ismeros a koncepcio :)

Gondolkoztam en is azon, hogy ki kene terjeszteni, de egyszemelyes projectnek azert sok volt, masreszt az adatbazissal en is megszenvedtem. Aztan jottek olyan appok, mint a myfitnesspal, ugyhogy le is tettem a dologrol.

Szerk: amugy vicces, ma is ugyanugy 102 kornyeken vagyok, igaz, 2x yo-yoztam, szoval mostmar valami tartosabb megoldas kene.

Megnéztem a magyarországi termékeket. Összesen 337 tétel szerepel a listában. Ez még nem lenne baj, mert itt jön a Te feladatod, azaz a lelkes önkéntesek beszervezése. A problémáim:

- A termékek közül kb. 10-15 az, amit eddig már vásároltam. (= Ahol termék megnevezése és a gyártó is egyezik.) Ezt természetesen teljesen szubjektív, az én bajom.
- A termékeknek kb. harmada alkoholos ital. Ezeknél általában nem a kalóriákat és az összetételt szokta olvasgatni az ember.
- Szúrópróbaszerűen megnéztem 10 terméket, és azok egyikénél sem volt feltüntetve az összetétel. Ez viszont elég nagy hiányossága a felvitt adatoknak.

Ezeken a problémákon lehet javítani, tehát akár már fél év múlva is használható lehet az adatbázis.

Én mindenesetre töltögetem. Kicsit nehézkes használni a mobil applikációt, de új béta verzió sokkal jobb. A képfeltöltéssel komolyabb gondok vannak sajnos.

Ahol normálisan fel van töltve, ott kiírja az allergéneket is, sőt az Béta verzióban már saját allergén figyelmeztetést is be lehet állítani. Mondjuk ez nálam még nem működik. :S