[Megoldva] Fn billentyű szerepének invertálása funkcióbillentyűk esetén

Van egy Acer Aspire A315-33/Metapod_BA, BIOS V1.06 05/07/2018 gép, amire épp most telepítek egy Fedora 31-et. A gyártó azt az ámokfutást követte el, hogy a funkcióbillentyűk az Fn lenyomása mellett élnek, anélkül jönnek elő a másodlagos funkciók, mint például wifi be-/kikapcsolás, kijelző háttérvilágításának állítása. Ennek véleményem szerint fordítva kellene működnie. Mondjuk Midnight Commanderben megnéznék egy file-t, mire a fényerő állítódik, mert megnyomtam az F3-at Fn nélkül.

A gyártó BIOS upgrade-hez adott egy windows-os *.exe-t, amivel nem vagyok előrébb, s nem vagyok abban sem biztos, hogy a BIOS frissítés adna olyan menüt a setup-ban, amellyel ezt megjavíthatnám.

Esetleg oprendszer szinten van erre valamiféle megoldás?

Megoldás: A BIOS setup tartalmazza ennek állíthatóságát.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 09., szo - 22:11

Oprendszer szinten nincs, mert az oprendszer nem látja közvetlenül az Fn gombot, azt a hardver tök eltakarja, csak a lenyomott kombót kapja meg az OS.

Szerk.: nekiállhatsz oprendszer szintjén megcserélni a fényerőszabályozót az F3-mal stb., de nem fog működni azokra a gombokra, amik semmit sem csinálnak, vagy amik hardveresen csinálnak valamit (például billentyűzet háttérvilágítását szabályozzák).

Szerencsére nem az én gépem, a gazdája majd együtt fog élni akkor ezzel. A kis 11.6"-os Acer Aspire gépemen jól van ez megoldva, ott alapértelmezetten ezek a funkcióbillentyűk, Fn lenyomása mellett pedig a különféle hardware módosítások, ahogy az ember várja is.

Amúgy mi ebben a hülyeségben a koncepció, hogy sokadlagos funkciót tesznek alapértelmezetten, könnyen elérhetővé, míg egy vacak standard funkcióbillentyű eléréséhez rá kell csavarodni a billentyűzetre, mint egy polip, aztán rengeteg gombot kell nyomni egyszerre?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én a héten találkoztam egy ASUS laptoppal, ahol ez a szar BIOS-ból beállítható volt, de a rá telepített Ubuntu ezt valamiért nem érzékelte. Isteni érzés volt, hogy legalább 4-szer küldtem suspendbe, amikor Alt-Ctrl-F1-gyel akartam képenyőt váltani :-(

Szerkesztve: 2019. 11. 09., szo - 22:35

.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A BIOS frissítését is meg tudod oldani egyébként akkor is, ha csak windowsos exe van hozzá. Egy Windows PE-t (vagy arra épülő "mindentudó" ISO-t) kell letöltened, azzal bootolsz, és megvan az exe futtatásához szükséges környezet.

pl.

https://www.geckoandfly.com/32030/bootable-windows-pe-recovery-repair/

K380 Logitech bluetooth billentyűzet. Ugyanez a fasság. Ezt nem lehet BIOS-ban átkapcsolni. A telónak nincs is BIOS-a. F3-ra (Fn nélkül) másik eszközre vált, azaz lekapcsolódik az aktuális eszközről.