Vagy FACEBOOK - ÁRNYÉK-PROFIL GYŰJTÉS?

Szerintem, ha unatkozó ember lennék és sok pénzem lenne, akkor most perrel akaszthatnék néhány milliót...

A történet kicsit hosszabban a következő: Párom 3 hónapos "Samu" mobilja bekerült szervizbe, közben megjött az én telefonom is. Nem akartam, hogy egy hétre is telefon nélkül maradjon, hát beregisztrálta magát a vadiúj telómba, (G., FB., Viber stb. - ezeket Ő nagyon intenzíven használja is.) - úgy is kibírja addig a WP-m, - gondoltam, - amíg a Samu visszaér. Végre meglett, gyári állapotba visszaállítva, hát kezdtem a mentéseket visszatölteni neki. Amikor ismét használható állapotba került a telefonja, nekifogtam én is költözni az új "jószágra". A G. fiókját a telefonról eltávolítottam. Helyére került az enyém. (Új profil, a valósan létező, de nem használt korábbi belépési adataimat a G. nem fogadta el. - (Nem használtam 1 éve biztos, bár egy tablet van reggelve ezzel. Na mindegy.) Végül visszatöltöttem a névjegyeimet is.

Másnap a "feleslegem" FB-je vagy harmincnál is több, új lehetséges ismerőst ajánlott fel elfogadásra. (Szólt, hogy figyeljek csak.., kicsit..,) - Nos minden felkínált ismerős az én munkatársaim, barátaim, vagy csak ügyfeleim kapcsolataiból került ki, de nagyon durván... Több kifejezetten szép és fiatal lánymunkatársam miatt is magyarázkodnom kellett neki, de olyan miatt is akivel utoljára 30 éve volt munkatársi kapcsolatom és azóta sem.

Mindezt úgy, hogy nincs FB profilom, soha nem is volt. Igazából a feleségem FB-jét a G. fiók eltávolítása után már nem nyitottam ki. (Abszolút nem használok közösségi appokat, gmail-t. - Ő is mindig kilép fentlét után, - mert erre tanítottam.. :)

Az FB v. valamelyik "megbízottja", (üzlet partnere) csaknem biztosan a telefonra visszatöltött névjegyeim alapján válogatott. Máshonnan nem hiszem, mert minden felkínált ismerős eddig csak az én ismerősöm vagy azok ismerőse lehetett. A névjegyek, vagy a telefon felhős szinkronja soha nem történt meg. Csak lokális mentésből dolgoztam. - (Na erre varjatok gombot. Egyébként szándékosan nem állítottam vissza gyári állapotába, - kíváncsiság.., - de szerintem a visszatöltés után ez akkor is így zajlott volna, ha bevállalom.)

Csak azért írom mindezt le, mert másnál is jönnek a telefoncserék. - Szerintem, tegnap senki nem adott engedélyt a FB-nek a volt baráti-barátnői köröm feleségem felé történő továbbítására...

:(

Hozzászólások

Factory reset -et toltatok "tulajcserekor"?

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Az gondolom megvan, hogy a Facebook app minden mellett a contact-jaidhoz is hozzafer es magatol elindul startup-nal es ezekre te adtal neki engedelyt azzal, hogy installaltad.

A használat a feleségem account-jával biztosan tartott kb. egy hétig, mert Ő használta a telefont. Tehát neki engedélyezni kellett a hozzáférést. De mivel Ő dolga végeztével mindig kilép, jogszerűen a háttérben futva sem teheti meg, hogy az egyszerre a nagy mennyiségben (több mint 300) bezúduló névjegyek felett örömében tort ül és egy nap múlva már bigdatázva-kivesézze még a széket is, amelyen már egészen másvalaki foglalt helyet.

(A fociban a "les" akkor is les, ha már a 16-osnál a védők egyedül hagyták a még ott unatkozó, labdára váró csatárt..)

A Messenger, Viber a névjegyek alapján ajánl fel ismerősöket. Ha ezeket az appokat fennhagytad és közben visszatöltötted a névjegyeid, miért ne ajánlaná fel neki a névjegyeket ismerősnek? Nem kell elindítani az appokat a szinkronizációhoz, a háttérben szinkronizálnak, folyamatosan. Az adatok továbbítását elfogadtátok amikor használatba lettek véve az appok.

Én nem értem mi a baj.

Lehet hogy hülyeség, de szerintem "megismeri" a telefont a FB.
Képernyőfelbontás, modell-típus, IP cím, lokáció, stb. és úgy betippeli ki lehet a felhasználó.

Ezt fingerprinting-nek hivjak es a GDPR ala esik, tehat ha technikailag kivitelezheto is, jogilag igencsak behatarolt a "hasznalata" a juzer explicit jovahagyasa nelkul.
Ha szorszalhasogatoka szeretnenk lenni (amit megjelennek a GDPR troll-ok szerintem kikezdik ezt is) ha X engedelyt ad a FB app-nak a telefonkonyv kiolvasasara attol meg nem hasznalhatja azt amig minden egyes telefonszamhoz rendelt egyen explicit nem egyezik bele ezen adatok hasznalatara/tarolasara.
X telefonkonyveben Y szemely telefonszama es neve Y szemelyes adatai, tehat a FB koteles Y-tol elob engedelty kerni a tarolasra es hasznalatara.

Ha szinkronizálódnak is maguktól, az szerintem nem ok arra, hogy egy FB-profillal nem rendelkező felhasználó, aki feltehetőleg szándékosan, - ilyen események elkerülése végett nem FB-zik.., - kontaktjait ajánlgassa fel 3. személyeknek, de főként nem a feleségnek aki ugye rötön szól a "koronaékszerének"...

Írta, hogy törölte a G fiókot, és nem futott az FB ez után, mármint nem indította el, de ettől még háttérben mehetett. Mi alapján kellett volna az FB-nek megállapítani, hogy 3. félnek számít az előző tulaj? Mi alapján legyen megállapítva a tulajdonlás? G fiók alapján? Ha azt törlöm, nem megy az FB?

Ne értsetek félre. Én csak azt akorom elfogadtatni itt mindenkivel, hogy az FB nem a telefon ura, csak böngészővel vagy app-jával bejelentkezés esetén nyílik lehetősége jogszerű követésre, adatgyűjtésre. (Ha a G. adja el fejlesztett Android-jának névjegyeit az persze teljesen más lenne. Más lenne..?)

Vannak azért kételyeim hogy ugyanarról beszélünk-e, mivel:

> A G. fiókját a telefonról eltávolítottam. Helyére került az enyém.
Erre nem lett volna szükség ha az Android felhasználóját távolítod el.

> a feleségem FB-jét a G. fiók eltávolítása után már nem nyitottam ki
Ezt meg se tudtad volna tenni, hiszen az FB appba újra be kell jelentkezni ha egy másik Android felhasználó indítja el.

Ha ez mégis úgy történt volna ahogy gondolod, akkor a FB appon jóval túlmutató súlyos Android sebezhetőséget találtál. Friss Android felhasználóként azért ez nem túl valószínű.

Első "droidos" telefonom, ezért a WP viszonylagos "adatszótlansága" mellett kíváncsi voltam az adatbiztonságra, olvastam sok mindenről ezzel kapcsolatban, ezért sok előítéletem volt nekem is. - Direkt nem reszeteltem le, lássam a rendszeren a felhasználók adatainak tiszteletben tartásának szintjét. ("És Galamb meglátta, az ég csillagainak jó részét, mert a rosszul tartott puska úgy kupán vágta..." - gyermekkorom kedvence után csak úgy emlékezetből, szabadon.)

Na ez érdekes volt. - Tudniilik a posztot csak félig vitte át. - De megírom mégegyszer a második felének lényegét...

Valaki kapcsolatrendszerének feltérképezése már nyomozati tevékenység, alapos gyanú esetén és törvényben meghatározott szervezetek által folytatható. (Még akkor is ha az ismerősnek felkínált személyek az FB regisztrációikkal a személyi adataik "teríthetőségébe" már elvileg előzetesen beleegyeztek.)

Én minden facebook ismerősöm telefonszámát tudom, akik valaha telepítették az apot. Nincs itt semmi látnivaló.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Másnak már sikerült perelni

A számodra releváns rész

A fő indoklás az, hogy a vállalat nem tartotta be az FTC 2012-es határozatát, és megtévesztette a felhasználóit, akik azt hihették, hogy ők döntenek a személyes adataik felhasználhatóságáról.

5 milliárd dollárra büntették a Facebookot
Azaz 1500 Milliárd Ft-ra, ami a Teljes, beleértve a német autógyárak és más nyugati multik profitjának, magyar GDP legalább 28%-a!

Rekord méretű büntetést szabott ki a Facebookra a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). A büntetést és az összeget most jelentették be hivatalosan az FTC weboldalán. Emellett arra kötelezték a közösségi oldalt, hogy változtassa meg a belső cégstruktúráját, hogy a felhasználók személyes adataival kapcsolatos döntésekben elszámoltatható legyen.

AZ FTC ÉLETÉBEN EZ A LEGNAGYOBB KISZABOTT BÜNTETÉS, A FACEBOOKNAK EZ NAGYJÁBÓL EGY HAVI FORGALMA.

Polkorrect link

https://index.hu/techtud/2019/07/24/5_milliard_dollarra_buntettek_a_fac…

Köszi, éppen most olvasom...

A lényeg ami nálam is bizonyítást nyert: "..mint azt tavaly szeptemberben biztonsági szakértők bebizonyították, a Facebook a felhasználók telefonkönyve (azaz névjegyei) alapján, számára korábban elméletileg ismeretlen telefonszámokat is képes volt konkrét felhasználókhoz kötni..," - és jogilag "messze nem van jó ez így".

most min kéne egyébként meglepődni?

Te, aki a veled kapcsolatban egyáltalán felmerülő, - akár egészen személyes-bizalmi, - adataidat teljes egészében az Apple adatkezelésére bíztad, - legfőképpen azért, - mert a cég első embere többször kinyilatkozta, az Apple nem kíván személyes adatokat gyűjteni, és ezt te el is hiszed neki..! - Nem kell meglepődnöd, bár az FB az almás telefonodon is bármikor megteheti ugyanezt.

De sokan itt a Linux felől érkeztek, (v. a Win-ből arra felé távoztak,) és evidencia nekik, hogy a felhasználók levelezése, névjegyei, személyes dokumentumai a profiljukban védettek minden "kíváncsi tekintet" elől. Valamint, még arra is képesek, hogy tűzfalakat, proxy-kat konfiguráljanak az adataik még biztonságosabb védelme érdekében.

Az Android valamilyen szinten végül is Linux fork-nak indult, ezért a felhasználóik nem szívesen egyeznek bele ilyen globalista mamutcégek magánélet védelmét semmibe vevő üzletpolitikájába. (Mert ez valahol a prostitució és a rabszolgakereskedeklem farvizén elfogadható eljárás. - De messze nem a polgári etika körében. Természetesen az Android fejlesztők, - a Google-vel az élen, - legalább annyira felelősek az ilyenek megtörténhetőségéért, mert a rendszer fejlesztési iránya az Ő kezükben van.) A névjegyek a rendszer mélyén tárolt legszemélyesebb adatokat képeznek, annak elvételébe, bármilyen szempontú feldolgozásába - szerintem jobban átgondolva, - senki nem egyezett bele, bárhányat és bárhova is kattintott a FB-app első indításakor.

nem, én nem hiszem el senkinek hogy nem gyűjt rólam adatot. a facebookról pedig főleg nem. évek óta tapasztalom ezt a jelenséget. én azon lepődtem meg, hogy 2019-ben ez még valakit meglep... teljesen mindegy mit csinálsz, ha nagyon akarják ellopják minden személyes adatod.

btw, nekem semmi nincs engedélyezve a facebooknak, de ha pl hosszabb időre bekerülök egy új közegbe akkor pár nap után feltűnik, hogy - anélkül hogy bárkivel üzenetet váltottam volna onnan egyáltalán - szépen elkezdi ajánlani az ottani embereket mint új ismerős... pedig se GPS, se kontakt list nincs engedélyezve.

a fenti sztorid kb úgy képzelhető el, mintha személyesen adtál volna Mark kezébe egy kulcsot a házadhoz. nem csináltál factory resetet, nincs min meglepődni. te voltál az aki elhitte, hogy minden rendben, nem fognak tőled adatot lopni, nem pedig én hiszem el az apple minden szavát. :)

Így már megértem. - De az emberiségre, - ma inkább az emberi felhasználókra, - bármilyen ideológia-üzletpolitika nyomán rákényszerített, és a szabadságjogokat lábbal tipró eljárás ellen fel kell emelni a szavunkat. Mert sok hatályos írott alkotmány és íratlan erkölcsi szabály jelenleg is alapból elutasítja. Jogunk van az adataink védelmére. Persze akinek megéri, azt nem ítélem el, van aki a veséjét is áruba bocsátja kis aprópénzért, és akik meg a testükkel keresik a mindennapi betevőt...?

Na szóval, nem vagyunk egyformák, de attól még vannak akik elvárják magántermészetű adataik biztonságos, jogosulatlan harmadik személyektől való védelmét, ha már egy szolgáltatás igénybevételéhez át kell adniuk pl. az igazolványukat, - adott esetben akár a névjegyeiket vagy az egész levelezésüket is. - A "mammutoknak" sem adható felmentés a tisztesség alól. (Annál is inkább, mert a történelemben egyszer már sikerült kihalniuk..)

Itt van.

Alapvetően azt gondolom, hogy ha te vagy a termék, akkor az nem ingyenes, max. nem pénzért fizetsz érte. Bartellnek hívják az ilyesmit, de hívhatjuk adatprostitúciónak is. Nem. A Facebook nem ingyenes. A Facebookért fizetsz az időddel, a mentális higiéniáddal, a személyes adataiddal, a privát üzeneteid elemezgetésének lehetőségével. Az, hogy engedik őket az ingyenesség cégére alatt tevékenykedni, az az igazi felelőtlenség. Ami pusztán felháborító, hogy sem az EU, sem más fogyasztóvédelmi vagy adatvédelmi szerv nem akarja eltiltani a Facebookot a látszatingyenességgel való üzérkedéstől. Ki lehet szúrni a szemeket GDPR-rel, meg felugró cookie figyelmeztető sávokkal. A felhasználók 1%-a majd él a GDPR adta lehetőségekkel, a maradék 99%-ot meg idegesítik a figyelmeztető sávok. Két szarnak két pofont.

Ha a Facebook kezdettől fogva fizetős lett volna, nem terjedt volna el így, ahogy most. Most viszont, hogy már elterjedt, simán meg tudnák lépni, hogy fizetőssé teszik. A Facebook nettó bevétele 2019 második negyedévében 2,6 milliárd dollár volt. Ez azt jelenti, hogy havi 50-60 cent előfizetési díjból meglenne neki ugyanez, ha mind a 2+ milliárd ember fizetne. Esetleg a fejlett-fejlődő országok között lehetne játszani az árréssel. Ezért a pénzért lehetne Facebookozni és Messengerezni. Cserébe vállalják, hogy nem használják fel az adataidat sehol és nincsenek reklámok sem. Így is százmilliók fizetnek csak azért (1 dollárnál jóval több) mobilnetet, hogy menedzser módban élve zombuljanak bele az okostelefonjukba és mindig, minden pillanatban elérhetőek legyenek Messengeren. Valamiért mégse akarnak átállni erre. Valamiért továbbra is az ingyenesség látszatát keltve szeretnék a felhasználók adatait homályos és átláthatatlan módon kezelni.

A Facebook kezdettől fogva hazudott a felhasználóinak. Így tudott elterjedni. Így tudta egy velejéig arrogáns, az adatbiztonságra fittyet hányó vadkapitalista multi leigázni az egész világ privát szféráját.

Az emberek nem hajlandoak fizetni, a facebookert sem lennenek hajlandoak, atmennenek masik platformra. Az ingyenesseg (latszata) kell.
Egyebkent a facebook is a myspace meg hasonlok sorsara fog jutni. Egyik kozgazdasz szokta viccesen emlegetni, hogy az ilyen oldalaknak is van lejarati datumuk, mert a tinik nem fognak olyan oldalra regisztralni, ahol a nagyi is latja mit csinalnak. Igy az uj generacio megoldja, hogy megbukjon. Persze a gazdasagi potencialjat felhasznalhatja arra, hogy felvasarolja az ujabb oldalt (pl. insta, snapchat), de nem tudja mindet, es egyszer rossz lora fog tenni.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ha te titkolni szeretnéd elölem kik a barátaid, de az összes barátod megengedi, hogy feljegyezzem kik az ő barátaik, vajon sikerül titkolóznod?

Mivel a Facebook már régen elérte a kritikus tömeget, esélyed sincs kimaradni. A mások által rendelkezésre bocsájtott információból simán rekonstruálhatják a teljes ismeretségi körödet. Az, hogy használod a szolgáltatást és elfogadod a feltételeket, vagy sem, csupán azt befolyásolja, neked ebből mennyit mondanak el.

Ma már talán csak egyetlen lehetőség lenne a kapcsolati rendszered védelmére. Készíteni egy zajgenerátort, ami megfelelő statisztikai eloszlással hamis kapcsolatokat vesz fel, félrevezetve így az adatgyűjtőket. De talán ez is csak akkor működhetne, ha megfelelően sokan használnák, illetve kérdéses, hogy megérné e az energia befektetést. Mert egyelőre konkrét látható és mérhető károd nincs.

Igen. A totális, ha úgy tetszik orwelli diktatúra veszélyét. Szerintem meg is fog valósulni. Önmagában az, hogy nem én döntöm el, a körülöttem, rólam keletkező információt kivel, mikor, milyen mértékben osztom meg, azt milyen célból teszem, vagy adott esetben hamisítom meg, tompítom, hangsúlyozom, kommentálom, vagy annyiban hagyom, a szabadságom elveszítését jelenti, hiszen nem hozhatok ezekről érdekeim, céljaim szerint döntéseket. Az meg külön probléma, ha valaki reflektorfénybe kerül, mert rálép a rendszer bütykére, mint tette ezt Julian Assange, Edward Snowden, és még néhányan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, de ezek megvalósulásához nem kellenek a hagyományos értelemben vett közösségi oldalak, lásd Kína.

Nekem inkább avval kapcsolatba vannak félelmeim, hogy mit kezd majd ezekkel az adatokkal egy MI. És itt nem a Terminátor jellegű problémákra gondolok, hanem arra, hogy az adatokat feldolgozó MI, nem személy, és így az adatvédelem korlátozások hatálya alá sem esik. Azaz ha az adataimat emberek dolgozzák fel, akkor vannak korlátozások (vagy mégsem), viszont egy algoritmus esetében nincsenek.
Továbbá ezek az adatok már most is eladók, illetve profilozzák őket. Vajon mit tud egy ilyen széleskörű és valószínűleg reprezentatív értékkel bíró adathalmazból egy profi pszichológus csapat kihozni? Sajnos nem találok forrást, de van egy pszichológus aki kütyüfüggő gyerekekkel/családokkal foglalkozik. Ő írta, hogy a közösségi oldalak élen a Facebokkal egy pszichológus kutatásaiból nőttek ki, aki az MIT -ra ment tanítani. Vajon az ő kutatásai meddig mennek?
Itt érdemes elgondolkodni azon, hogy mi a kultúra (pl. mitől lesz valaki Magyar), és mi a szerepe ezekben a dolgokban a hitünknek (nem vallásos értelemben). No, itt kezd nekem ez az egész nagyon ijesztővé válni.

Ez az egész pofátlanul kiüresíti a demokráciát. Azzal, hogy sok ember véleményét lehet tudni adott gerjesztésre, lényegében az emberek, mint átmeneti függvények, vagy algebrai megfogalmazásban transzformációs mátrixok - így azok együtthatói - ismertekké válnak. Tehát, ha cél egy adott válasz, politikai eredmény elérése, akkor ezt a kívánt vektort kell szorozni az előbbi mátrix inverzével, s megapjuk azt a gerjesztő vektort, amely a kívánt politikai cél eléréséhez szükséges. Vagy másképpen, a kívánt célra az inverz függvényt alkalmazva megvan az a bemenőjel, amely az átviteli függvény után a kívánt célt realizálja.

Ez az, ami valóban félelmetes, mert látszólag maradhat a demokrácia, de hajszál pontosan lehet bedobni témákat, megfelelő időzítéssel tematizálni a közbeszédet, s a választásokon, népszavazásokon pontosan a várt eredmény fog születni. Semmi befolyásunk sem marad az életünk elviselhetőbbé tételére, miközben a színjáték, a demokratikus kelléktár továbbra is megmarad hivatkozási alapnak, hogy minden rendben - egy totális diktatúrában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE