USB type C kábelárak nooormális?

Az új telefonom usb luka type C-s. Mivel ez nem tegnaptaláltákfelűrtechnika, gondoltam veszek hozzá néhány plusz kábelt USBA->USBC, ne a hozzáadott 1 db zsinort kelljen mindenhová hurcolászni, mert azért a világ körülöttem még főleg micro USB.

És ekkor dobta le az agyam az ékszíjat: ilyen 3-4 ezernél indultak minden boltban az árak (nem töltő, csak 1 darab zsinor!). Ráadásul ezek mind vmi noname kitekincsüngcsang "márkás" szarok voltak főleg. 150-200 ezres eszközt merjél rákötni... És papíron ezeken még csak USB2 felírat volt! Ha USB3 került a csomagolásra, az már egyből duplája. Ha meg USB3.1 gen2 (ez amúgy wtf??) akkor már 10 ezer közeli áron vesztegetnek egy rohadt kábelt.
Legdrágább lehúzás amit láttam boltban az a typeC->typeC kábel. Ezzel azokat a naív hülyéket szopatták be, akik már nem kértek 1 db USBA-t sem a gépükbe, mert minekisaz, a világon pikkpakk elterjed a typeC.

Az az érzésem, hogy a pénzsóvár kábelforgalmazó g@cik megint azt a néphülyítő forgatókönyvet hozzák, mint 7-8 éve a HDMI terjedésekor: voltak szuper aranyozott hdmi kábelek aranyárban, amiken jobban átment a digitális jel, mint a nemszuperaranyozottan. Agyfasz. Így meg az ember nem tud venni 500-1000 ft-ért egy rohadt fél méteres kábelt, mert csak ezeket a túlárazott kamuexkluzív szarokat lehet kapni, vagy olcsón már csak a valójában fillért nem érő kínai selejtet, amiben 5volt-1ampernál elég majd a vezeték.

Hozzászólások

Van egy Google-s srác, meg egy listája valahol. Állítólag csak onnan szabad typec/usb3 kábelt venni, mert egy csomó nem felel meg a szabványnak. (vagy USB2 kábel typec csatlakozóval, pl)

Az USBt babusgató társaság meg az egyik legibkompetensebb, akiről hallottam, mosná el őket a föld felszínéről valami.

A legjobb az SPDIF optikai kábel, aranyozott csatlakozókkal. Az minden bitet átvisz, sőt amin fémharisnya is van, az még javít is a hangminőségen. :D
Ha ilyet veszel hallani fogod a különbséget.

USB 3 és C, azért nézz utána, mert lassan egy kisebb inverteres hegesztőt is lehet róla hajtani. Szóval néha nem mindegy milyen kábelre dugod az USB-s kávéfőzőt.

https://www.banggood.com/search/type-c-cable.html
BlitzWolf, ugreen, usams kábeleket nyugodtan megveheted, lényegesen jobb minőségűek, mint amiket itthon kapsz.
Vettem legalább 4-5 félét már (éppen mi volt akciós, pl: https://photos.app.goo.gl/De6OiJmp42k4TXp53), egyikkel se volt gond. Érdemes olyat választani, aminek szövött harisnya a külseje, nem gubancolódik össze (viszonylag merev a kábel).

Apple cuccod volt e már? Ott divat a gyenge minőségű (szakad a borítás hamar) és drága kábel már évek óta.
USB-C-nél pedig ha nagyobb áramot is tolsz rajta akkor mint feljebb írták érdemes kifizetni, de nem a noname-et hanem mondjuk egy Hama színvonalat.

De jártam meg nemrég DisplayPort kábelekkel is, pedig nagyon olcsó az sem volt.

> drága

True, addig nem éltél igazán, amíg a 7000 forintos gyári kábel mellé nem vettél egy 17000 forintos adaptert is csak hogy a negyedmillás telefont össze tudd kötni a félmillás laptoppal, de...

> gyenge

...nekem még soha nem ment tönkre Apple kábelem, pedig csak be vannak dobálva a táska aljára.

"...nekem még soha nem ment tönkre Apple kábelem, pedig csak be vannak dobálva a táska aljára."

Hát... Nincs kéznél, hogy hogyan néz ki most épp a early 2011-es MBP-m töltője, de lassan kevesebb helyen van burkolat a töltőkábelen, mint ahol van: http://i.imgur.com/Xri6dv6.jpg 3-4 év után szimplán elkezdett szétmálani.

Hasonló volt még a Lumia 920-as kábele is, csak ott nem 3-4 év után jött elő ez, hanem egy.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Marmint, hogy az ugreen microusb kabel jo-e?

Amiket probaltam a legjobb:

- volt arnyekolasa

- a piros,fekete (tap) vastagabb vezetek volt az adatnal

-szinhelyes vezetekek voltak (piros az 5V, fekete a gnd)

 

En rpi taphoz vettem oket, es az rpi dc-dc taprol kapta az 5 voltot.(poe->12v->5v->(mikrousb kabel)-> rpi.

 

Emlekezetbol irom meg regen is volt, szoval barhol tevedhetek.

Szoval az osszes kabelt szetvagtam, mert csak a mikrousb fele kellett...

 

Azota vettem meg ugreen kabeleket a farmeros jott be a legjobban, abbol is a 3 meteres:) Van egy hatizsakban hordozhato napelempanelom (hajotgathato mint egy iratmappa), ahhoz szoktam használni telefontoltesre. Olyan 1-1.5 ora alatt fullra feltolti a telefont.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Felára van hogy harmadik helyett elsőre be tudod dugni :-)

Nálam is ez most aktuális probléma.
Szerintem ebay-en olcsóbban megúszod: LINK

Ez a kábel nem csak arra való, hogy töltsél vele egy telefont. Vannak szabványok, érdemes utánanézni, mert nem feltétlenül van szükséged a legdrágábbra. Én is vettem kábelt, 12e Ft volt a legolcsóbb. De ha rákeresel a PowerDelivery Type-C töltőre, akkor eldobod az agyad. Azzal lehet tölteni a komaptibilis telefonoktól kezdve a laptopokon át sok mindent. 100W átmegy azon a kábelen, ezért nem mindegy a minősége, mert igen komoly balesetet okozhat. Magasabb a feszültség is, több az áram is. Ezekkel a kábelekkel már arra is van lehetőség, hogy ha két telefont összeakasztasz, akkor egyik a másikat töltse. Vagy a telód meghajtja a monitort + a jel is azon megy természetesen. Thunderbolt, display port, táp, usb.. egy kábelben. Nem volt hülye aki kitalálta, persze ára is van. Majd ha jobban elkezd terjedni, biztosan olcsóbb lesz, addig meg azt tudom javasolni, ha csak tölteni akarsz, vegyél egy microUSB Type-c átalakítót kb 200 forintos tétel külföldről (én vettem mindenféle átalakítót mindenhez) és akkor rá tudod aggatni a minden fáról szedhető microUSB kábelt is.

Hasonló gondom volt egyszer a családban, húsvétkor kiderült, hogy az illető elhagyta az iPhone kábelét és tölteni kellett volna. Nincs nyitva semmi, hova menjünk. Benzinkút. Mindenhol volt kábel, de mindenhol csak microUSB :D Húsvét után első bolt... teszkó. Van 6 ezerért almás kábel. Megvettük. Utána bementünk a kínai boltba kíváncsiságból, egy ezres.

Egyébként a melóhelyen én is azt vettem észre, hogy akinek almás telefonja van, 90%-ban mindenkinek rojtos, szakadt, foszlott a kábele. A többi mobilnál ilyet senkinél nem láttam. Nekem és a családban soha egyetlen USB kábel sem tört még meg, amit töltésre adtak a telóhoz, pedig általában több évig nyúzok egy telefont.

Ha csak a vilamos teljesítményt nézzük, valóban nem nagy szó, viszont USB-hez képest nagy szó. Lényegében az otthoni felhasználásra mind a sebessége mind a teljesítményátvitele majdnem mindenre elég (csak el ne égjen :D), ha 2-300W-t tudna, külső videókarihoz nem kellene külön táplálás, viszont a laptopokhoz féltégla járna :D

mar vagy fel eve raktam ossze a videokaris gepem, de mintha 75W lenne az etap.
75W-ot tud a pcie, plusz 75W ha kulsos tapot tud a videokartya, es plusz 2*75W, hogyha dupla (6+2-es) csatlakozoja van.

Es aszem itt megallt a mutatvany. Azaz normal gpu belefer a 75w-os keretbe, a jatek/banyasz gpuk meg a 150W-os keretbe.

A parasztvakitosok meg a 225w-os keretbe.

De lehet tevedek...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet, hogy nincs ilyen méterárban, de nincs ilyen méretben sem. Próbáld meg azt összehajtogatva zsebre tenni. Nem beszélve arról, hogy előbbi csak egy 50Hz-es váltófeszt visz, addig utóbbi sokkal magasabb frekin üzemel, megfelelően zajmentesíteni kell mert az áram mellett nagy sebességű adatátvitelre is szolgál ami mondjuk nem árt ha a lehető legkevesebb hibával történik.

Emellett ugye USB-ről beszélünk, ami osztható. Tehát megvan a lehetőség arra is, hogy egy PD töltőről levegyél hubbal nagyobb áramot is úgy, hogy több eszközt táplálsz meg róla. Vannak olyan eszközök, hogy type-c csatin kapja a delejt + az adatok is azon keresztül mennek (lényegében ez egy trönk), a másik felére meg rákötöd a monitort, telefonokat, nyomtatót, stb...

Itt a hub feladata kezelni a maximális áramfelvételt. Ha ez nem felel meg a szabványnak vagy/és a kábel, már jöhetnek a problémák. Nem véletlenül foglalkozott ezzel komolyabban a Google is.

egy kicsit tulmisztifikalod, nem?

Barmilyen elektromos kabelben (azaz !optikai kabel) muanyag van es rez. Esetleg egy kis on is a vermerseklettol fuggoen.

Ezeknek van egy kilos ara. A tobbi gyartosor es automatika;)

En ertem, hogy az usb3/usb-c relative uj, es uj gyartosor kellett hozza, de nehogy mar az elso evben kifizassuk a gyartosor arat is...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> 100W átmegy azon a kábelen, ezért nem mindegy a minősége, mert igen komoly balesetet okozhat.
100W jelen esetben 5A-t jelent 20V-on. Ekkora teljesítményigény a notebookoknál lép fel, mobiltelefonoknál ez lényegesen alacsonyabb érték, 18W, 24W, esetleg 36W (3A 12V-on) a maximum, amit azok megengednek.
Hogy okoz komoly balesetet a töltőkábel? Elesel benne?

Éjjel ledobod valahová a töltendő cuccot, valami gyúlékony van a közelében, a kanóc meg nem bírja a terhelést.
Ugyan elégett kábelt még nem láttam, de megolvadt töltőkábelt, töltőcsatlakozót, ropogósra sült microUSB csatit már többet is. Elvi lehetőség lehet ha nagyon szerencsétlenül állnak össze e körülmények.

+1

renard
Ezek szerint nem hallottál róla, hogy a rojtos iPhone kábel éjjel kinyírt egy tinit. Tudod, 50mA egyenáram simán kinyírja az embert. Álmában rátekeredett, valszeg kiizzadt, lecsökkent az ellenállása és konyec. Több áram is van ezekben a kábelekben, nem a feszültség számít. A gyulladás a másik nem elhanyagolható veszélyforrás egy rossz minőségű kábel esetén.

loller.

Legjobb urban legendek ismervei:
- its not the volt what kills you its the current
- ugyanez forditva:)
- te meg nem hallottad?
- mar valaki(k) meghalt(ak) tole
- meg szerencse hogy te itt vagy mint safety warrior

Mielott ezek a felinformaciok tovabb terjednek:
nem a feszultseg es nem is az aram ol meg, hanem az energia.
Es kell egy minimum feszultseg, hogy valami legyen.

megeszem a kalapom, hogyha valakit 5v-tal meg tudsz olni....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Altalanos iskolaban pont nem erdekelt.

Nyilvan mondtak, hogy "magadnak tanulsz fiam!", de hat ki figyelt arra? (Az eminensek, ja...).

Nyilvan ilyenkor az ember mar banja, dehat a multat megvaltoztatni nem lehet. Szoval mindig lesznek alap kerdesek, amik neked alapok, masoknak meg tok kimaradt :)

Aztan az rajtad all, hogy inkabb segiteni akarod, es okitod, vagy leszod, mert 12 eves koraban meg fogalma se volt (erted? Nem Tudta!), hogy mi a franccal kene 20 ev mulva foglalkozni, emellett a formalis oktatas nem igazan hozta az elvart motivacios faktort.

Aztan te meg leszolod, mert tanulni akar.

Na erre varjal gombot!

Szerk: mindig is tiszteltem a segitokesz embereket. Valahogy onbizalmat sugaroznak, miszerint annyira biztosakna dolgukban, hogy meg okitani is mernek.

Ellenben a magas lo nekem mindig is visszatetszest keltett. Nincs benne kooperacio. Segitokeszseg. Adni akaras.

Amit kifejez, az csak annyi, hogy: "te fiam hulye vagy, es az is maradsz". Nem konstruktiv.

En szeretem a konstruktiv dolgokat. Szerintem az viszi elore a vilagot.

Te hogy erzed?

Nézd, abban igazad van, hogy nem érthet mindenki mindenhez, főleg ma, amikor egy szakmán belül is nehéz annak minden területét ismerni.
A baj nem azzal van, hogy nem értesz valamihez, hanem azzal, ha ennek ellenére okítani akarod az adott témában a többieket, sőt, riogatod az embereket, hülyeségeket terjesztesz.
Először leírtam, hogy legfeljebb 20V-ról lehet szó az adott témában, de még ezen sem gondolkodott el Adamyno, hanem tovább nyomta a saját meggyőződését.
20V nem elégséges feszültség ahhoz, hogy az akkora áramot tudjon átkergetni rajtad, hogy abba belehalj, de még ahhoz sem elég, hogy megérezd - hacsak nem nyalogatod egyszerre a töltő két kivezetését, mert az kellemetlen érzést fog kelteni az emberben. Remélem, a többség ezt tudta és tudja most is.

Egy példa Adamyno tanításai közül:
> Több áram is van ezekben a kábelekben, nem a feszültség számít.

Gondolj bele, hogy a fenti megállapítás alapján mennyire veszélyes egy benzines vagy dízel autóba ülni, mivel abban van egy 12V-os (névleges feszültségű) akkumulátor, amin indítózáskor több száz Amper folyik keresztül! Érted!? Több száz! Az már jó sok, nem? Az átfolyik néhány vezetéken is, te meg azoktól esetleg csak néhányszor 10cm-re tartózkodsz!

Az én véleményem a dologról ennyi, én így érzem.

Én is kérdeznék tőled: te most oktatni akartál engem vagy kioktatni? Miért érezted magad megszólítva? Esetleg úgy gondoltad, hogy Adamyno segítségre szorul?

Oszinten?

Spiccesen minden jo otletnek tunik :P

Amugy amit irtam, azt ugy is gondolom, a segitokeszseg az nagyon fontos kvalitas. Ha a szalat rosszul ertelmeztem, akkor szives elnezesedet kerem! A csipkelodos kiszolasokat meg ird Stella szamlajara :) (es respect az ennek ellenere segitokesz es normalis hangnemu valaszert!)

Na, és az milyen, amikor a balatoni állomáson gyorsul a vonat, a V43-as mozdony árama folyik a sínben, miközben a strandolók mezítláb tapicskolnak át a vonat mögött a sínre lépve? ;)

(Azoknak, akiket kevésbé érintett meg a villamos szakma: ugyan valóban az áramerősség az egyik legfontosabb paraméter az élettani hatás szempontjából, de az ember szövetein átfolyó áramerősség, nem pedig a talpa alatt a sínben, vagy valahol mellettünk folyó áram az érdekes. Az emberben folyó áramot jellemzően, feszültséggenerátoros táplálás esetén a feszültség és a test ellenállása határozza meg. Ez utóbbi meglehetősen bizonytalan, sok dologtól függ, ráadásul a nagy ellenállású hámréteg átégését követően a kis ellenállású belső szervek, az ionos vezetésű elektrolit marad, így ha nem sikerül az első kb. 1-3 másodpercben elengedni a vezetéket, rohamosan romlik a túlélés esélye, illetve nő a komoly baleset kialakulásának veszélye.

Ahhoz, hogy az emberen áram folyjon, két különböző potenciálú pontot kell érintenie egyidejűleg, hiszen ez a potenciálkülönbség, egyszerűbben fogalmazva feszültség hajt majd át áramot az ember testének ellenállásán.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem.

20A-t szállítani sokkal macerásabb, mint 5-öt. Vastag vezeték kell hozzá, elég komoly érintkezőket tartalmazó csatlakozó, ezért helyette inkább azt a módszert követik, hogy a töltőfeszültséget emelik. Erre többféle megoldás van, pl. egyes "mezei" Samsung telefonok gyorstöltői 9V-ra emelik gyorstöltéskor a töltési feszültséget, de ez csak akkor történik meg, ha a töltendő készülék ezt "kéri". Nincs minden eszköz felkészítve erre, ezért azok nem is "kérnek" ilyet a töltőtől, így a töltő ekkor 5V-on fogja tartani a töltési feszültséget, cserébe kisebb is lesz a töltőáram, tovább is tart ezzel feltölteni az adott telefont.
A példánál maradva: 9V-ra azért jó emelni a feszültséget, mert ugyanakkora teljesítményhez kisebb áram szükséges, így vékonyabb madzag és kevésbé masszív csatlakozó is elég hozzá. Van a készüléken belül egy DC-DC konverter, ami a 9V-ból kisebb feszültséget állít elő, de ehhez a kisebb feszültséghez nagyobb töltőáram tartozik. P = U * I, vagyis ugyanakkora teljesítményigény esetén, ha sikerül kétszeresére növelnem a feszültséget, akkor az eredeti áram felét kell csak átfolyatnom a vezetéken. Figyelem! Itt nem ohmos terhelésről beszélünk, hanem kapcsolóüzemű DC-DC konverterekről! Hasonló a dolog ahhoz, amikor 400kV-on szállítja az áramszolgáltató az energiát nagy távolságra, mert sokkal kisebb áramok lépnek fel ezen a feszültségen, mint pl. 0,4kV-on, így sokat nyer a vezetékek keresztmetszetén (ha a veszteségektől eltekintünk, akkor ezredére esik az áramigény). A mobiltelefonhoz visszatérve: tehát a külső madzagon kisebb áram folyik, mint a készüléken belül lévő akkumulátoron keresztül, pl. a 18W egy szokásos érték a mobiloknál, ekkor 9V-on 2A folyik (a készüléken kívül, a töltőkábelen), 5V-on ehhez 3,6A tartozik (tekintsünk el itt is a veszteségektől), ennyi simán töltheti az akkut, ha amúgy az bírja (a gyártók szerint igen). A Li-Ion akkukat 4,1..4,2V-ra (gyártófüggő, vannak eltérő vélemények is) illik tölteni, amihez majdnem mindegy, hogy milyen töltőfeszültséget használunk, a lényeg, hogy valamilyen áramkorlátozó elemmel be kell állítani a kívánt töltőáramot, majd figyelni kell, hogy mikor van teljesen feltöltve az akku, amikor megszüntetjük a töltést. Ez utóbbi fontos, mert a Li-Ion akkuk nagyon rosszul reagálnak a túltöltésre, ami komoly baleseteket okozhat (okozott is már jó néhányszor). Amúgy a kisütésükkel is vigyázni kell, mert a mélykisütést is rosszul tűrik, ekkor hamar elhaláloznak, de ezek a dolgok a készülékeken belül kezelve vannak, sem túltöltés, sem mélykisütés nem fordulhat elő jó töltőáramkör esetén.

https://www.digitaltrends.com/mobile/how-does-fast-charging-work/
https://en.wikipedia.org/wiki/Quick_Charge
https://www.androidcentral.com/what-qualcomm-quick-charge

Tavalyi hír, hogy egy vietnami(?) lány halt meg, mert asszem, a fürdővizébe esett a töltés alatt álló iPhone-ja, sérült kábellel.
Szokás szerint nem találom, hol beszélgettünk erről (hwsw, prohardver, pcworld.hu stb.), de akkor valaki hozott pár linket, hogy bizony egy hibátlan, szabványos töltőből is jöhet olyan áram és feszültség, ami életveszélyes is lehet.

> egy hibátlan, szabványos töltőből is jöhet olyan áram és feszültség, ami életveszélyes is lehet.

Kérem, ha lehet, fejezzük be a rémhírek terjesztését.
Az USB-s töltőknél jelenleg 100W a maximum, ami 20V-on 5A-t jelent, ahogy ezt már korábban is írtam. 20V. Húsz.

>az emberi test ellenàllása? Ja, hogy az meg vàltozó.

erret utaltam, gyagyas
meg persze az atfolyt aram erossegenel sem mindegy, hogy melyik szerven megy keresztul

persze teljesen felesleges ertelmesen valaszolni egy olyan kreaturanak, aki csak a mas degeneralt forumozok altal felbofogott hulyeseget onti ide reszlegesen ujraemesztve

Fórumon valaki, általam hitelesnek tartott tag megmérte, mekkora áram és feszültség folyhat át egy USB-s töltő sérült szigetelésű kàbelének két vezetéke között. Ezt próbáltam megtalálni.

update: ugyan még mindig nem találom azt, ahol erről folyt a társalgás, meg egyébként is bulvárszenny, de: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2950641/Woman-electrocuted-iPho…
https://24.hu/elet-stilus/2018/02/02/kadban-mobilozott-meghalt-a-12-eve…

Volt elég sok hasonló hír, nem hinném, hogy mind kacsa... ha nem az, akkor talán mégis van benne valami, hogy töltőn lógó mobillal nem életbiztosítás a fürdés, amiből viszont az következne, hogy azon a kábelen folyhat annyi áram, ami már életveszélyes.

> megmérte, mekkora áram és feszültség folyhat át egy USB-s töltő sérült szigetelésű kàbelének két vezetéke között.

A feszültség nem folyik, csak az áram. Ha egy feszültségforrás sarkaira nem kapcsolunk fogyasztót, akkor semekkora értékű áram sem tud kialakulni a kimenetén, áram ilyenkor nem folyik, feszültség meg sosem :)

Az "USB-s" töltő, amire hivatkozol, táplálást igényel a bemenetén, hogy a kimenetén tudja tölteni a telefont. Egy hibátlan töltőnek a kimenetén nem lehet olyan nagy értékű feszültség, ami az emberi életet bármilyen módon veszélyeztetné, ellenben a bemenetén üzemelés közben az emberi élet kioltására alkalmas értékű feszültség van jelen (a környékünkön ez névlegesen 230V AC). Ha a töltőnek vagy kábelének az a része sérül, ami a bemeneti (230V-os) oldalon van, akkor előfordulhat, hogy valakinek sikerül az áramkör olyan részére rányúlnia, ahol halálos kimenetelű áramütést szenvedhet. Ugyanez történhet, ha bármelyik háztartási készülék sérült tápvezetékére rámarkol valaki a sérült részen, tehát nem az a veszélyes, ha valaki mobiltelefont tölt, hanem az, ha nem megfelelő műszaki állapotú berendezést használ valaki. Ha egy 230V AC-ről üzemelő készüléket pedig valaki bevisz magával a fürdőkádba, akkor annak szintén rossz vége lesz - az egyik cikkben pont egy ilyen esetet írnak le, a leányzó hosszabbítót vitt magával, ami nyilván becsúszott a fürdőkádba, ahogy a mobiltelefon is, de nem a mobiltelefon okozta a halálát, nem is a töltő, hanem a 230V AC emberi testre gyakorolt hatása.

Hogy mekkora áram folyhat egy USB-s töltő kimenetén, az az emberi élet szempontjából lényegtelen, mivel az emberi test ellenállása olyan nagy értékű, hogy a töltő kimeneti feszültsége (5V vagy 9V vagy 12V vagy 20V) nem tud akkora értékű áramot áthajtani rajta, hogy abból áramütés legyen. Ez így van, függetlenül attól, hogy te ezt képes vagy megérteni és/vagy elfogadni, vagy nem vagy képes.

A töltők kimenetén legtöbbször 5V mérhető, ahol a töltőáramot szokás két vagy több lépésben befolyásolni, mivel az USB port adatvezetékeit a töltők esetében szabadon használhatják arra, hogy ezen két láb, D+ és D- "programozásával" a töltőt rávegyék különböző értékű töltőáram beállítására. A legegyszerűbb módszer az, hogy a két adatlábat összezárják (max 200ohmos értékkel), ebből a töltő, ami ezt a két lábat "lesi", tudja, hogy most a telefon nem elégszik meg 500mA-rel, hanem több kell neki, pl. 900mA. Ha a két láb nincs összezárva, akkor max. 500mA lehet a töltőáram.
Az iPhone-oknál azt a módszert használják, hogy a két lábon különböző értékű feszültségek kombinációit állítják be, így több (egészen pontosan négy) lépcsőben tudják állítani a töltőáramot.
http://obddiag.net/usb-power.html

Korábban már írtam, hogy nagyobb teljesítményt (és így rövidebb töltési időt) úgy tudnak elérni, hogy nem a telefonba befolyó áram nagyságát növelik, hanem a töltőfeszültséget emelik meg, amit a telefonon belül egy DC-DC konverter alakít át, így tudják elérni, hogy ne legyen szükség extrém vastag töltőkábelekre és komolyabb csatlakozókra. Ez a töltőfeszültség azonban a legnagyobb jelenleg elérhető teljesítmény (100W) esetén sem lépi túl a 20V-ot.

O.K., köss bele minden szóba! :)
Egyebekben nem tudok mit mondani, amikor ez felmerült, én is hitetlenkedtem, de aki a méréseivel megtámogatta ezt az állítást, azt akkor és ott hiteles egyénnek gondoltam (ha egy hajbazár ír ilyet, azt nem jegyzem meg ennyire sem)

Emberi test ellenállásánál nem árt figyelembe venni, hogy kádban ázik...
A kimeneti feszültségről meg annyit, hogy a hivatkozott úriember 100-200V-t mért emlékeim szerint.
Még nem adtam fel teljesen a keresést, ha megtalálom, bemásolom ide.

> O.K., köss bele minden szóba! :)
Egy (illetve most már több) téves megfogalmazásodra, téves állításodra reagáltam, nem egy szóra.

> Emberi test ellenállásánál nem árt figyelembe venni, hogy kádban ázik...
... ha van a kádban pl. csapvíz :)
Hidd el, figyelembe veszik/vesszük.
Egyébként nem lenne semmi bajod, ha desztillált vízzel töltött kádban fürödnél és a tested nem érintkezne közvetlenül a "birkózógéppel", mert a desztillált víz nem vezeti az elektromos áramot.

> Még nem adtam fel teljesen a keresést, ha megtalálom, bemásolom ide.
... és akkor mi lesz? Attól megváltozik a villamos áram emberi testre gyakorolt hatása?

Már korábban is mondtam, hogy szakirodalmat olvass, annak van értelme (ha érdekel egyáltalán a téma, nem csak a szenzációkeltő cikkek miatt tartod érdekesnek).

Azért a feszültség folyik az olyan szintű elvi hiba, mintha azt mondanád egy lejtőn folyó patakra, hogy az folyik. A feszültség olyan, mint a lejtő: nem tud elfolyni, az vagy van, vagy nincs. Ha nincs lejtés, a víz (áram) sem fog folyni. Ha nincs fogyasztód, szintén nem fog folyni, hiszen neked hiába van a lejtőn egy csöves (vezeték) tele vízzel, nincs, ami kivegye belőle. Stb.

A bőr meg attól, hogy felületileg vizes lesz, még nem fog automatikusan megváltozni anyagában, hogy aztán egyből más legyen az ellenállása, de ez fixme.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Konnektor oldali áramból kaphatott a sérülés miatt v. már az egyenáram-ból? Mert a konnektor oldalinál nyilván tökmindegy h. tel.töltő v. bármi más volt bedugva (a hajszárító azért nem jó példa mert az az eredeti váltóáramot használja fel, tehát ott nincs b) eset).
--

apropo, milyen telo?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nokia 8, eddig so-so érzés.
Egy 5 éves Nokia 920-at váltott :( Eddig bírtam az évek óta döglött WP8.1-el, kár h. friss WM10-et nem lehet rávarázsolni, mert azt még kipróbáltam volna.
Mivel már 2 éve döglött volt az USB portja, tölteni csak Qi-vel lehetett, ezt sajna a 8-as nem támogatja. A Nokia 8 Sirocco meg 250 ezer pénz előrendelve, nagyjából ugyanolyan HW-el mint ez a felébe kerülő sima 8-as.
--

en is pont a nokia 8cal szemezek.
A siroccorol lehagytak a 3.5mm jack dugot, igy az nekem no-go (erositon szoktam podcastet hallgatni)

Ezen meg a kepernyo sincs lekerekitve vagy beharapva.

A nokia 7 plus az mar nekem tulzas (kepernyomeretben).
A nokia 5,6 meg szimplakameras. Szeretnek valami minosegi ugrast kamera teren.

Vannak am magneses toltok. Tudom nem ugyanaz, meg benn kell hagyni a kis adapteret. De ha felted a csatlakozot, akkor lehet jo.

Ilyesmi:

https://m.ebay.com/itm/Micro-USB-Port-Magnetic-Adapter-Charger-For-Ipho…

Ha tokkal hordod, meg ki se all...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

:)

Pont igy.

Egyebkent se vagyok a hive annak, hogy valamit eloragjanak nekem (bluetooth adapterek), hogy aztan megegyem. En az eredetit ennem meg...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

en ket dolgot nem tudok:
1. varjak-e meg (lejjebb megy-e az ara)
2. megvegyem valami nevesebb boltban (mediam*t), vagy vegyem megy egy sarki gsm boltban (100 vs. 130kHUF).

Az biztos, hoyg elobb tokot rendelek ebay-rol, es ha megjon, akkor veszem meg a telot. Nehogy tok nelkul hasznaljam:) Szoval az meg egy honap.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1) sokkal lejjebb szerintem már nem fog menni, 130 jó ár érte, ezért megvettem ennyiért a mmarktb-ban oszt csókolom. Most kellett ez a qrva telefon, nem majdjövőresoha. Én nem bízok a szutykos csencseló arab mobil-csempészekben. De a románwebshop emag-ban sem. A hülyezöldbékás csehalzában se túlzottan.

Asszony alaplaphibás alig-1éves-múlt nexus5x-ét hiába vittem volna a 2 éves bolti garanciás papírt lobogtatva a habibi-faszom-gsm kft boltjába, azon a héten már 2x váltottak nevet, ua. a bolt, ugyanaz a gazember tulaj-eladó, csak éppen a bolti garipapír annyit ér, mint amivel kitörlöm. Hiányzik nekem a cirkusz? Nem. Szerencsére a váci úti LG szervíz korrekt volt, és gariban cserélték az alaplapot. Soha többet szürkeimport telefon.

2)
https://www.speedshop.hu/termekek/4012673/nillkin-super-frosted-hatlap-…

ezt a kemény hátlaptokot vedd meg, sztem legjobb vétel, és az ajándékba hozzá adott kijelzővédő fóliája még jobb is, mint a külön megvett xprotector ultraclear fólia:
https://www.speedshop.hu/termekek/4013418/nokia-8-xprotector-ultra-clea…

Többi tokról review:

Eredeti Nokia CP-801 Leather flip case: igazi bőrből készült, nagyon szép a kék és a rozsdabarna színű is, igazán elegáns kinézetet kölcsönöz a telefonnak ha kiteszed az asztalra. Védi az egész telefont (képernyő+hátlap és a bal oldal), de a gombok szabadon hozzáférhetőek a jobb oldalon, és a mikrofon / hangszórót / kamerát se takarja, az USB port is hozzáférhető marad. A 4 sarokban levő keretbe kell bepattintani, utána még pajszerrel is kínszenedés kivarázsolni a telefont belőle, olyan szorosan tartja benne (újonnan legalábbis). Belsejében névjegykártya/bankkártya tartó rés is van.
Hátrányok: eltakarja a teljes kijelzőt, nincs ablak még a glance screen területére sem, így egész napos nyomkodáshoz nem alkalmas, folyton kihajtva lenne a kijelző takaró rész. Autós tartóban sem használható az előbbiek miatt pl. navi-ra. Elég drága.

Eredeti Nokia CC-801 soft touch case: kemény műanyag hátlap tok, de soft tapintású. Belseje vmi puha mikroszál borítású anyaggal van bevonva. A 4 sarokba kell bepattintani a telefont, stabilan tartja ld. CP-801.
Hátrányok: Nem takarja a képernyőt semennyire (mivel hátlap tok), és a telefon oldalát sem védi semennyire, a 4 sarok közvetlen környezetét kivéve. A soft műanyag hátlap miatt nagyon csúszós érzetű. Relative drága.

Nillkin gyártmányú Nokia 8 Super Frosted Shield (ezt linkeltem fentebb)
hasonló mint a Nokia CC-801, de ez végig takarja a 2 oldalát is, a jobb oldali gomboknál szimpla kivágás van, így ott sérülhetnek a gombok. Kameránál is kivágás van, de mivel a kamera nem dudorodik ki a tok szintjéből, így ezt is védi. Alján+tetején is végighúzódik egy vékony csíkban a tok, de itt nem védi a kijelző felőli (szemből) oldalról. Hátlap mikrobarázdált, így nem olyan eszméletlen csúszós mint a CC-801. Jó áron lehet kapni, én végül ezt használom.

noname gyártmányú Nokia8 Ultra Slim 0.3 mm szilikon hátlap tok, átlátszó
szimpla, olcsó hátlap tok, puha átlátszó szilikonból, védi körbe a teljes telefont, kivágás a gombok / csatlakozók / mikrofon / kamera helyén. Gondolom napfényre hamar besárgul majd. Olcsó volt, azért vettem meg.

--

Ha még nem töltötted fel a polcot USB Type-C kábelekkel akkor inkább vegyél adaptert.

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_201805080…

Abból kiindulva hogy létezik fél dolláros, passzív átalakító a microusb és a type-c között nekem azt jelenti, hogy valójában kompatibilisek egymással és csont ugyanaz az usb megy át rajta, csak fizikailag más a formája a csatlakozónak.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mivel a Type-C esetén csak a PD az ami plusz, így értelemszerűen jó a passzív átalakító is. https://electronics.stackexchange.com/questions/310190/usb-c-cable-with…

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Olvasás közben valahogy sikerült párhuzamot vonnom ez és a "BMW-vel beáll a kútra 2000-ért tankolni" történettel.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Akiknek nincs (most vagy sosem) pénze, valahogy azt hiszik a BMWs mindig 30 ezerért akar tankolni, nem annyiért amennyire épp szüksége van, vagy egyszerűen ennyi pénzt akar épp költeni. Semmi közük hozzá, csak savanyú a szőlő.

Az h. én mennyit sajnálok/nem sajnálok egy darab szar kábelért, megintcsak ilyen dolog. A drága usb kábelbizniszed forgalmát rontom itt? Akkor meg miért fáj? Beárazom a dolgokat: kenyérért se fogok kiadni 500 pénzt, csak mert árulnak annyiért is a spar-ban svájci paillasse-t, pedig BMWm van.

Menj az almás topikba ott párhuzamosítsd a népet miért nem vesznek 10 ezerért gyárifoszlós villámkábelt!
--

Az esetek 99%-ban mire megyek tankolni, kb. 45 - 50 eurónyi benzin fér a tankba.
De pl. múlt héten valami 7 EUR körül tankoltam... Le akartam mosni a szélvédőt (kurva bogarak),
ingyen nem volt pofám hozzá, több benzin viszont nem fért a tankba (előző nap tankoltam).
Szóval ilyesmi is lehet egy "2000-ért tankolni" történet mögött :)

--

ja itt a T/2 lehet, hogy félreérthető volt, nem konkrétan rád gondoltam, hanem úgy általában, hogy mi ez a fene nagy bmw(-s) fikázás? :)

az mondjuk tény, hogy valamivel meg kell ideologizálni, hogy miért golffal járok 750i helyett, és hát a "köcsög bmw-sek" sokkal jobban hangzik, mint az "ezt engedhetem meg magamnak" :D

Én meg néhány éve láttam a tévében, hogy a szegény gyerekek a Hiltonban ebédelnek. Ha néhány BMW-s alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy a BMW-sek fillérbaszók, akkor nyilván az is általános elterjedt szokás, hogy a szegények gyerekei a Hiltonba járnak enni.

Egyébként a boltban nem nagyon szoktam nézni az árakat. Amikor néhány éve, a hónap közepén totálkáros lett a hűtőnk, akkor dönteni kellett: vagy kihúzzuk a fizetésig hátralevő időt az új hűtő megvásárlása után maradt pénzből, vagy hozzányúlunk valamelyik lekötött összeghez. Az előbbit választottuk, és a következő fizetésig a boltban felvettem a szemüveget, és néztem az árakat. Tehát fillérbaszó lettem.

Én se szoktam nézni a boltban az árakat, aztán a fizetés előtti nap szoktam kicsit rácsodálkozni, amikor a maradék pénzt átvezetem a megtakarítások közé, hogy mennyi maradt.
Nagyobb összegű hirtelen vásárláshoz tartok egy hitelkártyát, aminek az hitelkerete kb. 2 havonta növekszik a megtakarításom és a rendben visszafizetés miatt.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ennek örülök. De a hozzászólásom lényege az volt, hogy lehet az ember életében olyan időszak, amikor nem teheti meg, vagy nem akarja megtenni, hogy ne legyen fillérbaszó. Abból hogy valaki X forintért tankol egy A márkájú autót, legfeljebb az illető pillanatnyi anyagi helyzetére vonatkozóan vonhatunk le következtetést. Más a helyzet, ha személyesen is ismerjük az adott személyt. De még ebben az esetben sem célszerű az A márkájú autók tulajdonosaira vonatkozóan általános érvényű következtetést levonni.