Epic Nokia battle - 8 vs 930

 ( laarda | 2017. november 14., kedd - 19:41 )

Lassan 3 éve egy WP-vel megáldott(?) teló nyomta zsebemet, több márkatárs után. Legkedvesebb a Symbianos 500 volt, amit lehetett tölteni oldschool Nokia töltővel és az akkoriban épp terjedő droidok usb kábelével is. A WP gyors és megbízható volt a mai napig. Viszont néhány alkalmazás durván elnagyolt volt (pl: Messenger), Here-t felváltotta az MS térkép, ami kanyarba se volt. Aztán a youtube webes verziójáról nem lehett videót tv-re küldeni, így teljes lett a káosz az életemben. :D

Az új cuccról írtak már eleget a hivatásosok, tényleg csak az átállás tapasztalatait akarom megosztani. Névjegyeket az Outlook letöltése után tudtam könnyen lehúzni, WP oldalon semmi plusz teendő. A rendelkezésre álló alkalmazások mennyisége össze nem hasonlítható, közösségi appok pedig teljesen más minőségben működnek androidon. Meg kell jegyezzem, hogy a BKK app is kezesebb, és itt ugye van Firefox, ami végre szinkronban tud lenni a desktoppal. Utóbbi lehetséges lett volna Edge-el, de ettől inkább eltekintettem PC-n.

A pure android nekem túl steril volt, kapott egy MS launchert, legyen íze. :D WP-s szokásaimnak hála, kellett a OneDrive, OfficeLens, stb.

A gyári - nem gyors - töltő elég hamar gatyába rázza az akkut, kb fél óra alatt tölt 20-30 százalékot, aktív 4G + wifi mellett, asztalon hagyva. A teló fogyasztani is tud rendesen, töltőn tartva wifiről való frissítés közben volt, hogy esett(!) egy százalékot a töltöttség 5 perc alatt.

A kijelző szép, a glance-nak örülök, és megfelelően sötétre állítható, a lumián 3 állásban volt kapcsolható a fényerő, ha nem automatán szeretted volna, de éjjel úgy is zavaróan magas fényerőn működött. A telefon elég hangos, de könnyen "befogható" az egyetlen hangszóró szája kézbetartás közben. Ujjlenyomat olvasó működik, itt nincs összehasonlítási alapom, tetszik, hogy az oldalsó gombok is fémesek, és a hátsó kamera karimája is fém, nem egy futtatott műanyag keret.

A legnagyobb kérdőjel számomra a kamera volt. Bár mindkettő Zeiss cucc, a Pureview technológia tudtommal MS-nél maradt. A lenti linken megtaláltok pár tesztképet, én úgy látom, hogy természetes fényben a régi vas szenzora ügyesebb, beltéren, mesterséges fénynél viszont az új teló jobb, nagyon akció képet - még - nem csináltam vele, azt nehéz is lenne kétszer ugyanolyan körülmények között. Így is változtak a körülmények, a fények, HDR, villanó ki volt kapcsolva mindkettőn. A lumia 5.1 mikrofonja nagyon jó volt, csináltam vele 1-1 videót koncerten, kíváncsi vagyok mit mutat ez a 360-as csoda, de még nem volt alkalmam kipróbálni.

https://www.dropbox.com/sh/r2yxo77psd7aera/AABaaEmxUUYnoTAsNRPrg798a?dl=0

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gondolj bele, egy üzleti telefon mennyivel klasszabb, ha már ezt is ekkora előrelépésnek érzed! :)

Na, nézzük, mekkorát rúgnak belém a kommentben. Nyuszika, nyuszika, te a verésért jársz ide :)

"A rendelkezésre álló alkalmazások mennyisége össze nem hasonlítható, közösségi appok pedig teljesen más minőségben működnek androidon. Meg kell jegyezzem, hogy a BKK app is kezesebb, és itt ugye van Firefox, ami végre szinkronban tud lenni a desktoppal."

Nekem az jutott eszembe, hogy a kovetkezo lepcso akkor az iOS kell legyen :)

A videómegosztás megoldható. A módszernek persze van pár hátránya, egyrészt a telefon képernyőjének aktívnak kell maradnia és a videó vezérlése is innen történik (ahogy az a felvételen látható), másrészt a maximális felbontást a telefon képernyője határozza meg.

Ezzel annyi a baj, hogy egy az egyben látszódik a kijelződ tartalma a tv-n, ugyanilyen fentartásaim vannak a kocsiban a hifire kötött BT kihangosító ellen, jobb szeretem, ha csak az én fülemben hallható a hívás.

Majd az utolsó WP-s kapcsolja le a villanyt :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead