Hányan használnak még XP-t?

Tudtok ajánlani valami reprezentatív statisztikát, amiből kiderül, hogy Magyarországon hányan használnak még Windows XP-t?

Hozzászólások

gemius Ranking? Ekkora mintavétellel talán reprezentatív, és nem csak OS-ek statisztikája. Ahogy a NetMarketShare-t nézem, ez a globális elterjedtség durván fele, de mint írtam már múltkor is az egyik topikban, a globális részesedést az ázsiai és afrikai warez Windowsok húzzák fel ennyire. Bár szerintem még ez a magyar 4,7% is sok, 1% vagy alatta lenne a helye, de ehelyett azzal kell megélegedni, hogy lassan ugyan, de stabilan csökken tovább a részesedése.

Hat figyi, mikor minden öko, meg zold, meg anyamtyukja... mig a vilag elmaradottabb reszein nincs aram, addig a fejlett nyugaton tok jol mukodo PC-k kerulnek kukaba, pusztan mert MS-ek szoftveresen nem tamogatjak!? Ertem en a fejlodest, de ez szerintem nincs igy jol. Apropo, tudnal mondani pl. olyan Excel fuggvenyt, ami tenyleg hianypotlo volt es nem volt benne az Office '95-ben? Esetleg formazod mashogyan a szoveget Wordben? Na meg Outlookban is rengeteget valtozott level kuldes/fogadas, biztosan szukseges ezert par evente uj Office, meg uj Windows, meg uj PC...
Tudom, ez a dolgoknak csak egy apro szelete, de en megertem azt, ha valaki azt mondja, hogy ez a fejlodes nem is igazi fejlodes, csak allando valtozas.

> Apropo, tudnal mondani pl. olyan Excel fuggvenyt, ami tenyleg hianypotlo volt es nem volt benne az Office '95-ben? Esetleg formazod mashogyan a szoveget Wordben? Na meg Outlookban is rengeteget valtozott level kuldes/fogadas, biztosan szukseges ezert par evente uj Office, meg uj Windows, meg uj PC...

Excelben kb 5-10 függvényt ismerek (értsd: tudom fejből a paraméterezését), ám egy csomó új feature-t például napi szinten használok. PowerQuery pl volt az Office 95-ben? Szerintem nem.

Wordben sem formázom másként a szöveget, de kérlek mondj egy megoldást arra, hogy Office 95-ben egyidőben dolgozhassunk ugyanazon a dokumentumon.

Outlook nem is volt az Office 95-ben.

Feltételes formazas, formazas táblázatként, mssql/sql adatkapcsolat (bar ez lehet regen is volt csak a franya-lesajnált ribbon elott nem volt egyértelmű, hogy van). Par dolog, amit nálunk a sales napi szinten használ.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Engem piszokul zavart és idegenkedtem tőle. Mivel a munkáltató egységesen váltott szoftvert, nem volt opció, hogy használom-e vagy sem és szerettem ott dolgozni, tréningeztem, hogy megszokjam. :) Legalább egy hét kellett hogy hozzá tudjak szokni. Szerintem ennél hosszabban azt zavarja, aki játszik a munkaeszközzel, aki dolgozik, az az ilyen váltásokon hamar túl tudja tenni magát. Lehet, hogy tévedek.

Afrikában, meg az infrastruktúrában elmaradott többi régióban úgysem tudnának mit kezdeni a PC-vel. Nincs állandó stabil áram hozzá. Túl sokat fogyasztanak. A páratartalom, hőség, időjárás miatt egyébként is heteken belül tönkremennének. Afrika emberének "első számítógépe" az okostelefon és a tablet. De ott nem a Windows az operációs rendszer. Így XP átok sincs. :)

djsilas, értem amit mondaz az MS office dolgokban igazad is van, de tegyük hozzá hogy ez ahogy te is mondtad, "a dolgoknak csak egy apro szelete", mégpedig azért mert

nem csak ezért kerülnek kukába hanem mert szimplán kevés a kapacitás az új oprendszerhez, gondolj csak bele csak a filmek kép és hangminőségének javulásába, ezt a régebbi PC-k nem bírnák el,

Továbbá nekem sem volt mindegy mikor olyan kisebb animációs-filmet kellett készítenem (amit moziban adtak le) hogy mennyi idő alatt lesz meg a kész videó, az akkori gépem a teljesítményével végzett a kész film renderelésével egy óra alatt,
rosszabb géppel vagy egy-két nap alatt végzett volna vagy behal a feladat alatt.
Lehetett volna a Pentium2-3 alatt is csinálni 1 óra alatt jó kis AVI 640x480 -at de a moziban az últragány lett volna :D

Egyébként azt is figyelembe kell venni hogy változik a technológia, régen egy videoszalag megvágásához vagy kép megszerkesztéséhez X éves tapasztalattal rendelkező profira volt szükség, a Pentium1 idejében a kép már csakcsak de a videó még kihívás volt, ma meg már egy 10 éves gyerek is csinálhatja mindkettőt de akár animálhat is bármit, ezt nem tudnák azok a gépek amik kukában végezték és nem csak azért mert a kép, videó vagy akármi-szerkesztők többet esznek hanem mert a kimeneti fájlnak nagyobb igényei és jobb minősége van. (Emlékszem a Pentum1-es alatt egy JPG 30x -os nagyításnál befagyott! :D)
Nem tudom neked hogy van, de én inkább nézek 1080p -ben egy filmet mint 640x480 -ban :D

Szóval kell az hogy a régi gépek ott végezzék ahová valók, persze igaz az is hogy ez az irodai "csakOffice" gépekre nem igaz, azon sem nem néznek 1080p filmeket projektorral akár, sem nem csinálnak kisfilmet rajta. :)

Szóval ez egy amolyan felemás-igazság hogy van amikor igaz van amikor nem.

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Gépek kidobásáról volt szó a lejáró szoftvertámogatás miatt. Nem arról, hogy DigitalMech-nek és a szomszéd 10 éves kölkének mennyire fontos a videóvágás és ahhoz mennyi erőforrás kell.

Arról van szó, hogy az XP-t 2014 áprilisában, a támogatás dobásakor még százmilliók használták. Ennek ellenére eldobták és kényszerítettek mindenkit azonos - XP-t jól futtató - hardveren gyengébb, lassabb, akadályozottabb, erőforrásigényesebb felhasználói élményre, vagy ezt elkerülendő, új gép vásárlására. Az, hogy egy szoftvert a támogatás lejártakor is ennyien használnak, nem azt jelenti, hogy ennek a 100+ millió embernek animációs film renderelésére, JPEG képbe való 30x-os zoom-olgatásra és 4K videókon való vizuális elélvezésre kell a gép. Pont, hogy az ellenkezőjét jelenti. Azt jelenti, hogy - a már régóta meglévő alternatívák (Win7, Vista, Win10, Ubuntu) ellenére is szívesen használták és ebből szinte biztosan sejthető az is, hogy továbbra is szívesen használták volna.

A felemás igazság pedig az, amikor összemosod a high-tech igényeket (videóvágás, renderelés) az olyan inkább low-tech igényekkel, mint szövegszerkesztés és azzal érvelsz, hogy egyesek high-tech igényei miatt kell a low-tech igényűeket is felerőltetni az új rendszerekre.

Nos, speciel a Windows XP támogatását nem csak úgy dobták.
Hanem egyrészt előre bejelentett támogatási időszak van, amikor elkezdesz Xp-t használni, tudni lehetett, hogy meddig lesz támogatott. A Microsoft teljesen betartotta ezt.
Másrészt a felhasználói visszajelzések miatt a Microsoft még ki is tolta a támogatási időszakot.

Nem csak úgy "dobták a támogatást". Egy jóldefiniált támogatási folyamat része az, hogy egyszer véget ér a támogatás. Amikor megveszed a szoftvert, nem végtelen hosszú támogatási időszakot vásárolsz.

Szóval ferdítesz, nagyon durván.

Solaris 10 support (p34..37):
http://www.oracle.com/us/support/library/lifetime-support-hardware-3013…
A Solaris 10 2005 elején jelent meg, 2013-ban volt hozzá utoljára update (1/13), jelenleg is jönnek ki rá patchek, és szumma 16 évig lesz hozzá extended support.

RHEL:
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux#Version_history
A RHEL5 2007 elején jelent meg, 2014-ben volt hozzá utoljára update (5.11), jelenleg is jönnek ki rá patchek, és szumma több, mint 13 évig lesz hozzá extended support.

Windows 7 és 2008 Server R2:
https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search?alpha=Windows%207
https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search?alpha=Windows%2020…
A Win7 és a vele egyívású 2008 Server R2 2009-ben jelent meg, 2011-ben volt utoljára update (SP1), jelenleg is jönnek ki rá patchek, és kb. 11 évig lesz extended support.

And now... for something completely different!

OpenVMS 5.5-2 VAX
Release: Nov. 1991
Entry date for Mature Product Support without Sustaining Engineering: Jan. 1, 2013
End date for Mature Product Support without Sustaining Engineering: TBD

Már 26 éve supportált és még nem látszik a vége...

Üdv,
Marci

Ne támasszál velem szemben túlzott elvárásokat! :D

Üdv,
Marci

Orvostanhallgatók gyakorlata, Prof:
-Melyik az a testrész, ami akár kilencszeresére képes megnőni? Esetleg Ön, Kollegina, tudna válaszolni?
(Pironkodva) -Erről talán az egyik Kolléga urat kéne megkérdezni...
-Rendben. Kolléga úr?
-A pupilla.
-Valóban, ez a helyes válasz. Önnek pedig, Kollegina, azt javaslom: ha egyszer megtalálja az igazit, ne támasszon vele szemben túlzott elvásárokat...

Amit leírtál, az úgy van, a támogatás dobását illetően. Valóban tudható volt előre, valóban meghosszabbították. Ezt nem is vitattam.

Emellett az a véleményem, hogy az ilyen 10 évre előre tervezett támogatásokkal az a nagy probléma, hogy senki nem tudja, mi lesz 10 év múlva. Tehát hivatkozhatnak arra szoftvermultiék, hogy ők megígérték és betartották. Igazuk lesz és Persics Mérnök Úrnak is igaza lesz, amikor ezt felhozza. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezzel egy igényt megfelelően kiszolgáltak, kielégítettek. Ahogy az sem biztos, hogy nem szúrtak ki tízmilliókkal.

Ha a Microsoft-ot valóban érdekelte volna annak a több százmillió embernek az igénye, akik 2014 áprilisában (a többszöri bejelentés és figyelmeztetés ellenére is) maradtak az XP-nél, akkor csinált volna belőle egy lifetime update-eket kapó terméket. Legalább addig, amíg 1% alá nem esik a felhasználók hányada (a Vista most, a támogatás kivezetésének hónapjában 1% alatt van). A másik szempont, hogy a támogatási időszak alatt, a hibajavításoknak köszönhetően, a Windows XP egyre stabilabb lett, tehát ez által a korábbihoz viszonyított használati értéke is nőtt.

Ha a Microsoft a jelenben gondolkodott volna, mindenki jobban járt volna. Gondold csak el, ha kiadtak volna mondjuk egy SP4-et mondjuk egy mai Windows 10 áráért, mint külön verziót, amivel további 10 évre vehettél volna támogatást XP-re, és erről mind a több százmillió (2014 áprilisában a felhasználók 26%-a) értesült volna, mondjuk egy upgrade notification-ben, akkor hányan éltek volna a lehetőséggel. Szerintem messze nem annyian, amennyien most hosszabbított upgrade-et kértek, ami főleg csak cégekre volt jellemző. És még bevételük is lett volna belőle. Win-win szituáció. Az XP kivezetése egy win-lose a Microsoft javára és a felhasználók kárára.

Szóval ferdítesz, nagyon durván.

Akkor ferdítenék, ha azt mondtam volna, hogy a Microsoft nem tartotta be, illetve nem tolta ki a támogatási időszakát. Nem ferdítettem, hanem elmondtam a véleményemet és felsoroltam néhány tényt.

Az MS nem egy segélyszervezet hanem egy profit orientált cég. Tudod mekkora szívás ezer éves legacy kóddal dolgozni? Kb. szarlapátolás szint... Szerinted mennyit kellene fizetni egy valamire való programozónak, hogy ilyen felesleges ezer éves dolgokkal foglalkozzon egész nap.

Az nem.

Az viszont igen, ha szarik rá, hogy mennyien használják még és ez hogyan érinti őket, és nem hosszabbítja meg ennek ellenére, hiszen korábban is pont ezért hosszabbította meg, az látod egy etikus döntés volt. Az pedig, hogy 2014 után a felhasználók számára (a számítógéppel rendelkezők negyede!!!!!!) való tekintet nélkül megszüntették, az már egy etikátlan, vadkapitalista húzás.

Mert te nem épp úgy szarsz rájuk? :) Hogy halad a projekt egy saját XP-t (ja nem, 98-at) kiváltó rendszerrel kapcsolatban? Hogy halad az alternatív Linux diszrótól elterjesztése? Gondolom még rá sem néztél erre a témára...de arra van időd hogy itt oszd az észt és azt híreszteld hogy itt mindenki hüly3 csak te vagy okos.

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Nem hülye, csak egyetért a világ folyásával és akkor is egyet fog, ha elkezdem a projektem és akkor is jönnek majd az engem eltaposni vágyó mérnök urak, akik lebeszélnek arról, hogy XP-vel kompatíbilis szoftvereket fejlesszek és új gépet vetetnek a felhasználóimmal. Azt is el tudom képzelni, hogy a tech média indít lejáratókampányt, hogy ne használják a cuccaimat XP-n és vegyenek új gépet, mert különben fel lesznek törve. Ami persze tudjuk, hogy nem igaz, mert legalább 5 éve használok víruskereső nélkül XP-t, 3 éve pedig frissítés nélkül és senki nem tört még fel.

Nincs neked üldözési-mániád? Látott már szakember? Szerintem keress fel egyet mert ez a "mindenkiengemakarbántani" már picit beteges! De komolyan...

Egyébként te a jövőbe látsz hogy megmondod mi lenne ha elkezdenél egy projektet, mi vagy te egy k*******t nosztredámusz vagy mi?

Bőven van rá példa hogy valaki elkezdett egy projektet és igen is sokra vitte minden anyagi és hatalmi háttér nélkül, példát is mondtam neked már nem is egyet, persze ez téged nem érdekelt mert csak a saját hüly3séged hajtod folyamatosan azóta is!

Egyébként az a leg@r@bb hacker aki után látni fogd ha feltörnek! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Az MS nem egy segélyszervezet hanem egy profit orientált cég.

Tisztában vagyok vele. Ezért beszéltem az SP4-ről, mint pénzért vásárolható valamiről. Ezt a segélyszervezetes közhellyel való csúsztatást pedig légyszíves ne használd, mert egyetlen, alapítványi jelleggel működő open-source fejlesztőközösség sem segélyszervezet, mégse azon picsognak, hogy jaj nem lesz profitjuk. A Microsoft ki tudta volna gazdálkodni az XP lifetime support-ját, akár úgy is, hogy ingyen ajánlják fel.

Tudod mekkora szívás ezer éves legacy kóddal dolgozni?

Akkor tisztázzuk: A legacy kód annak szívás, aki lusta megismerni és felvenni a legacy kód készítőjének a korábbi gondolatmenetét. Ez persze főleg hibajavításoknál van így. Sok régi abandonware játéknak kiadták a forráskódját és nagyon jó mod-ok, alternatív verziók készültek belőle, általában open-source jelleggel. Érdekes, senki nem sajnálta az időd a legacy kód átírására. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehet találni olyan programozókat, akik nem python-ban írták a szakdolgozatukat és csak .NET-ben képesek GUI alkalmazást írni, már ha érted, mire gondolok.

felesleges ezer éves dolgokkal foglalkozzon egész nap.

Egy több százmilliók által használt rendszer nem felesleges dolog. Az meg, hogy "ezer éves" szintén csak egy fejlődésmániások által használt hangulatkeltés. Számos, az XP-nél sokkal régebbi rendszer van használatban, olyan kritikus helyeken, mint a bankszektor, lásd IBM mainframe-ek, COBOL programozási nyelv stb. Vajon ott sírnak az iatillagy-k, hogy nincs kedvük ilyen "ezer éves legacy" nyelveken programozni? Igen, biztosan. Csak aztán jön helyettük egy normális programozó, aki megcsinálja, az iatillagy-k meg mennek a startupokhoz python-ozni, .NET-ezni, meg Qt-zni.

Tudok róla.

Csak ezzel egy baj van, az, hogy custom. Attól még, hogy hajbazer elvtárs (:P) megkapja évi 400 dolcsiért, nem lesz hivatalosan támogatott az XP. Innentől kezdve, pedig a nagyvilág idealista szoftverfejlesztői (Chrome, Firefox stb.) is hivatkozhatnak erre.

Nem beszélve arról, hogy ez a $400 a töredéke lenne, ha a felhasználók többségét megkérdezték volna egy SP4-ről. Hiszen a Microsoft költségei is jobban eloszlanának.

A felhasználók nagy többségének minden ingyen kell, hiszen az MS-nek van extraprofitja, amiből telik rá.
Az a nagy helyzet, hogy azokat a felhasználókat, akiknek valóban az XP kell, és valóban hajlandóak fizetni a támogatásért, megkérdezték. Ők már amúgy is évek óta Microsoft parnerek, meglévő support szerződéssel, mert nekik fontos a Windows XP.

Ha neked személy szerint ennyire fontos, akkor szépen tessék nyitni egy Premier Support accountot és hajrá.
És nem feltétlenül lenne töredéke. Minél több felhasználó minél több konfigurált hardverét kell támogatni, az annál többe kerül.
Sokkal olcsóbb 30E darab ugyanolyan Dell PC-t támogatni egy nagy ügyfélnél, mint 30E darab külön ügyfelet, 30E féle hardverrel.

"Ezért beszéltem az SP4-ről, mint pénzért vásárolható valamiről. "

Miből? A kínai warezxp-kből? Nemár...

"A legacy kód annak szívás, aki lusta megismerni és felvenni a legacy kód készítőjének a korábbi gondolatmenetét."

Ezt instant felterjesztem a hónap hupmémje díjra.

"Érdekes, senki nem sajnálta az időd a legacy kód átírására."

Ahaaahaaaha... léccineeee.

"Csak aztán jön helyettük egy normális programozó"

Nem jön, hanem idővel kibasszák azokat a legacy szarokat is. Vagy tejelnek nagyon vastagon a legacy szarok kódolóinak. Aztán meg bekapcsolják a pánik üzemmódot, ha nyugdíjba megy.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"A legacy kód annak szívás, aki lusta megismerni és felvenni a legacy kód készítőjének a korábbi gondolatmenetét."

Ezt instant felterjesztem a hónap hupmémje díjra.

+sok. Úgy tűnik, hogy Bloat kollégának halvány lila fingja sincs a legacy kódról, meg a WIN32 API komplexitásáról.

Értem. Szóval azt akarod mondani, hogy a Pythonból hívott C-s API hívás lassabb lesz, mint az akármi másból hívott C-s API hívás, ami a lényegi munkát végzi.

De lényeg, hogy egy szintetikus teszt ezt mutatta ki!

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Pythonból hívott C-s API hívás lassabb lesz

Nem mondtam ilyet. Azt mondtam, hogy a pythonban megírt ugyanolyan kód lassabb lesz, erről pedig láthatod a saját szemeddel a benchmarkokat. Bár azt a perverziót már nem értem, ha valaki meg tudja írni C-ben, akkor mégis python-ban lustálkodja hozzá a többi kódot. Persze azt se értem, miért tart itt a világ. A kettőnek nyilván lehet köze egymáshoz. :P

Golyóálló mellényt is azért húznak, mert úgy sokkal biztonságosabb elmenni olyan helyre, ahol lőnek, bár kényelmetlen is, futni is lassabban lehet benne. Te meg ilyennel nem foglalkozol, mert azt hiszed, hogy rád nem lőnek. Pedig az internet pont egy olyan hely, ahol soha nem tudhatod, hogy mikor akarnak lőni rád.

1. Már megint abban a tévedésben élsz, hogy csak Windows létezik. Én sem azt használok. A végső ok, ami miatt nem Windows-t használok, az pont az XP által okozott sok kellemetlenség volt (a korábbiakkal is volt bajom, de ennél telt be a pohár). Még a cégnél is csak virtuális környezetben van Windows-om.
2. Az update nem ütemezhető?

Szerintem még életében ki nem próbálta egy ránézésnél hosszabb ideig sem bármelyik Win alternatívát, mert az eredendően rossz.
Próbáltam már beszélni vele hogy legalább néhány disztrót nézzen meg és ismerje meg mit lehet kezdeni vele, de hát látod neki csak az az elfogadható út ami az ő pici fejecskéjéből pattant ki...

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

ez még mindig csak 2% -át teszi ki a disztróknak,
ráadásul az ubi, xubi, lubi vonal egy és ugyanaz csak a desktop más.

lubi nekem 1GB RAM kb.1,5CPU alatt szaladt, annyi kivétel hogy FFox helyett alternatív kevesebbet zabálü böngészőre volt szükség, nevét ne kérdezd, nem emlékszem!

--
Linus Torvalds-"Nvidia Fuck You" / Linux Distributions / pár plusz HUP funkció"

Komoly helyen ez nem fordul elő. A frissítések kezelése nem abban merül ki, hogy beállítják a gépeken az automatikus frissítést. Látom, te nem dolgoztál még komoly helyen, ahol a folyamatos üzem alapelvárás és nem rózsaszín álom és blabla. Egy frissítést vagy egy xp->win7 váltás nem öt perc ott, ahol munkára használják a gépeket/munkaállomásokat. De ez előtted nincs meg jól látható módon.

Értem, szóval ha az Igazzy Programozók írnak egy bufferoverflowos kódot, amin keresztül felnyomják a rendszered az jobb, mintha a Nemigazzy Lusta Programozók rábízzák magukat a $random keretrendszerre, amivel ezt a trükköt nem túl triviális elkövetni.

Maradt még RMS lábgombájából?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

még akkor is ha tökéletesnek és mindenek felett állónak hiszi magát mint hajbazer, sőt, főleg akkor! :D
jönn itt a bloat VBScript 'tudásával' amit vagy tud vagy inkább nem,
nem programozó ez csak egy troll, azok közül is a szánalmasabb fajta

--
Linus Torvalds-"Nvidia Fuck You" / Linux Distributions / pár plusz HUP funkció"

Mert ez az egyik legegyszerűbb és gyakorlatilag erre is képtelen vagy nemhogy egy komolyabb összetettebb rendszerre! :D
oké oké értem én hogy mindig van valami gyenge kifogásod hogy miért ne, hogy épp senki nem foglalkozna vele vagy hogy bloat, szóval mindenre van kifogásod de a valóság az hogy harmatgyenge a tudásod mind programozási nyelvek területén mind összességében, azt persze látjuk hogy szépen ollózol össze dolgokat a netről, de ezt leszámítva mindenre csak kifogásaid vannak cselekedeteid soha.

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Ennyi IQ-val egy ideális világban neked már éhen kellett volna halnod. De valahogy mégis internet közelébe jutsz és még mindig irogatsz... De erre van egy nagyon szép mondás a Babylon 5-ben: "Well, it's an imperfect universe."

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha elmagyarázod miért nem teszteled le a saját életeden elsőként
ahelyett hogy más életébe okoskodnál bele, akkor minden további nélkül, bár ezzel kb. meg is válaszolod majd magadnak miért hülyeség! ;)

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

"Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezzel egy igényt megfelelően kiszolgáltak, kielégítettek."
Ezzel csak ők kockáztatnak: ha nem szolgálják ki a felhasználók igényeit, akkor a felhasználók más rendszereket fognak választani. Így működik a piac.
Ők megkockáztatták azt, hogy a támogatási időt már nem fogják tovább kitolni. Ezzel lehet, hogy elvesztettek jó pár felhasználót, akik Linuxot és OS X-et, vagy Androidot kezdtek emiatt használni. Ez a Microsoft üzleti döntése, gondolom jól meggondolták, én nem sajnálom őket, ha emiatt maradt el profitjuk, mert hajbazer Kommunista Úr csalódott bennük, hogy csak annyit tartottak be, amit ígértek.

Az, hogy a Microsoft a saját termékének a terméktámogatásával mit csinál, az az ő dolga, és neked lehet az a véleményed, hogy a Microsoftnak mit kellett volna csinálnia a saját pénzével, de még mindig: amíg nem vagy a Microsoft részvényese, addig nincs beleszólásod.

A Microsoft a saját pénzével játszik, amikor meghozza azokat az üzleti döntéseket, hogy melyik szoftververziót meddig támogatja. Ők így döntöttek, és kész. Sem neked, sem nekünk nincs beleszólásunk abba, hogy miért. A pénztárcánkkal tudunk szavazni: többet nem veszel Microsoft terméket, ha neked nem tetszik, ahogy ők a szoftvertámogatást csinálják.

Nos, abban továbbra is egyetértünk, hogy ez a saját üzleti döntésük volt és törvényesen megtehették, amit megtehettek.

Én a véleményemet mondtam el róla és az elégedetlenségemnek adtam hangot. Illetve felvázoltam, hogyan lehetett volna jobban, etikusabban. Nem etikus kihúzni több százmillió ember alól a támogatást. Akkor se, ha megígérték. Ettől függetlenül, neked is igazad van a vadkapitalizmust éltető gondolkodásmódoddal együtt, mert attól még, hogy valami nem etikus, lehet törvényes.

Miért ne lenne etikus az, hogy betartják, amit ígérnek?
Nem húzták ki a támogatást. Megmondták, hogy meddig lesz támogatva, aki meg nem vált másra (nem feltétlenül kell Vistara, válthatott volna ő szépen Ubuntura is, hiszen annak elég 512 MB RAM), az nem támogatott OS-t használ.
Ebben mi a támogatás kihúzása?
A termék életciklusa végetért, mi ebben a nem etikus húzás, komolyan?
Még továbbra is fennáll ám, hogy aki fizet érte, annak van érte support. Csak éppen sokba kerül. De vehetsz magadnak te is XP támogatást:
https://support.microsoft.com/en-us/premier
https://blogs.technet.microsoft.com/kdean/2014/01/12/windows-xp-end-of-…

Mondjunk.

Persze most csúsztattam, mert a fentiek vállalati rendszerek. Jahogy a Windows Server 2003 támogatása is véget ért. Akkor azért akkorát nem csúsztattam. Emellett, nem neveznék consumer IT terméknek olyan rendszert, amit vállalati ügyfelek is nagy számban használnak. Tehát az XP Home Edition 100% consumer, de a Professional-t már nem tekinteném annak.

Neked Kínában vagy az oroszoknál lenne a helyed! :) Egyik sem kifejezetten Microsoft-barát, jól éreznéd magad ott, ráadásul Kína még saját oprendszert is elkezdett fejleszteni saját hardverekre amivel ki akarja váltani az egész országban a Microsoft tevékenységet, szükség lenne ott az állam keze alá magadfajta kapitalizmus-ellenes szakikra! :D Mikor indulsz és boldogítód őket? Ott biztosan sokan bólogatnának a szélsőséges elveidre! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

hajbazer nem épp a tettek embere, még március elején kezdte a "Miért (ne) erőltessük a növekedést?" témát,
számtalan javaslat jött, hogyan írhatna olyan szoftvert ami kielégítő lehet,
számtalan javaslat jött, hogyan promózhatná/terjeszthetné az elveit és szoftvereit példamutatással,
még azt is megígértük neki hogy ha belekezd a projektbe akkor besegítünk....

Nos itt van április közepe, semmit nem csinált csak nyitott még egy kérdéssel nagyjából ugyanazon hülyeségekkel amiért nem hajlandó semmit sem tenni de elvárja hogy mi igen is tegyünk érte. Szerencsétlennek még mindig nem esett le hogy ezzel nem fogja megváltoztatni a világot.

Persze az is érdekes hogy tegnap a semmiből előtűnt hogy ő bizony tud programozni, nem is akármiben, ezt tegnap többször is hangoztatta de az elmúlt másfél hónapban inkább nem is válaszolt az efféle felvetésekre....

oké oké gyorsan megtanulta, értem én...csak azt nem mi a fenét vár tőlünk, hogy bólogassunk akkor is ha nem értünk egyet?
Hajoljunk meg hajbazer irályLány előtt vagy mi?
Nem logikusabb lenne inkább olyan embereket toborozni maga köré akik egyetértenek vele és csapatostól csinálni valamit végre?
Sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne mint minket áttéríteni! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Őszinte leszek, engem szórakoztat, szóval definie trollkodni jövök ide, mert nem hiszem, hogy bármiféle ellenvéleményt akár csak fontolóra is venne.
És tudod mi a szomorú? Az, hogy a alapfeltevése: "feltétlenül szükséges-e a erőltetett (kötelező) fejlődés", még jogos, és elgondolkodtató is.
Csak aztán kiderült, nem az a ö baja, hogy gépek pusztulnak, meg a szomorúság és a sötétség erősödik, hanem az, hogy ö nem kap meg mindent ingyen, amit akar, másoknak meg "extraprofit"-ja van. Nos, ez utóbbi álszentség, és kevés dolgot utálok igazán, de az álszentség pont ilyen :)

Jogos, az alapfelvetéssel nekem sem volt gondom,
ott kezdődött az irritáció amikor komolyan véve a felvetést, már sokadik javaslatot tettem én is meg mások is
de fontolóra sem vette csak kifogásokat gyártott hogy épp miért nem,
és ez irritál a legjobban, az olyan ember aki akar valamit de nem hajlandó érte tenni semmit.
Talán az élősködő jó kifejezés az ilyenre.

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

"Persze az is érdekes hogy tegnap a semmiből előtűnt hogy ő bizony tud programozni"

Igazából írta már korábban is, pont az általad linkelt témában, szóval nem újdonság. Lusta vagyok most kikeresni, de azért beleolvastam, és most döbbenek rá az álszentkedésére, ugyanis a régi témában még azt hírdette, hogy a gépe alkalmas h264 lejátszására, most meg azért anyázta az ncore-os adminokat, mert ki kell dobnia a gépét miattuk...

Idézek tőle a régi topicból:
"Filmhez és H.264-hez ajánlott a P3, ha natív dekódereket használsz."

Ehhez képest most:
"a végeredmény, hogy fejlődésmániás nCore adminék miatt már nem tudom lejátszani az SD filmeket, a P3-asomon, akkor a végeredmény nem más, mint hogy nCore adminék kidobatják velem a gépemet és vetetnek egy újat"

Nos, akkor a programozás dologban én voltam figyelmetlen, nem bogarásztam át minden hozzászólását... :/ De az tény hogy ennyi idő alatt már írhatott volna magának és mindenki másnak valami olyan szoftvert ami nem bloat, szóval akkor akárhogy is annyira csak nem tud! :D

Gyanítom nagyon sok ellentmondást találnánk még ha lenne erre nagyon sok felesleges időnk átbogarászni! :D

Egyébként meg úgy csinál mintha,:
1) Bárki kényszerítené hogy egyáltalán nézzen filmet gépen, és ne moziban vagy TV-ben!
2) Nem lenne konverter ami szépen megcsinálná neki a megfelelő felbontást és formátumot! :D
3) Mintha nem indíthatna saját torrent oldalt neki megfelelő formátummal, ezzel segítve a hozzá hasonlóknak is! (a ThePirateBay forráskódja tudtommal még mindig szabadon elérhető, bárki által felhasználható)

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

"Ha a Microsoft-ot valóban érdekelte volna annak a több százmillió embernek az igénye, akik 2014 áprilisában (a többszöri bejelentés és figyelmeztetés ellenére is) maradtak az XP-nél, akkor csinált volna belőle egy lifetime update-eket kapó terméket. Legalább addig, amíg 1% alá nem esik a felhasználók hányada"
Csakhogy ez az irgalmatlan mennyiségű XP nem eladott, hanem többségében kínai „lopott” példány. Miért foglalkozzon vele akkor a gyártó?

"(a Vista most, a támogatás kivezetésének hónapjában 1% alatt van"
Mert egy akkor rakás sz*r, kezelhetetlen bloat, hogy minden épeszű ember áttért róla a 7-esre.

Gyenge érvelés a warez kártya bedobása, ugyanis aki eddig warezolt XP-t használt, ugyanúgy használhat warezolt Windows 7-et, vagy Windows 10-et. Tehát ugyanúgy nem fog fizetni. Ha megkérdezték volna ezt a több százmillió embert, akkor kiderült volna, hogy mennyi a fizetési hajlandóság. Innentől kezdve pedig teljesen irreleváns, hogy warez vagy nem warez. Mivel nem kérdeztek meg senkit, csak dobták a támogatást, így nem érdemes találgatni, hányan fizettek volna érte. Senki se tudja. Én azt gondolom, hogy sokan. De lehet, hogy nincs igazam.

Mert egy akkor rakás sz*r, kezelhetetlen bloat, hogy minden épeszű ember áttért róla a 7-esre.

Ami ugyanúgy igaz a 7-esre az XP-hez képest, egy 8-9 éves gépen.

Vélhetően.

Nem kérdezték meg.

Akkor állíthatnánk ilyet, ha a Most már lejárt a támogatás, frissíts, ha nem akarsz veszélyben lenni. helyett az SP4 pénzért való megvételének opcióiról és a támogatás kiterjesztéséről szóló tájékoztató oldal jött volna be. Ha arra a 26% többsége nemet mond, akkor lenne valid a "nem volt rá fizetőképes kereslet" érvelés, meg esetleg a warez kártya. Így csak egy mondvacsinált idealizmus.

Van opció a támogatásra, többen is leírták, jelenleg úgy 1000 USD/év.

"Most már lejárt a támogatás, frissíts, ha nem akarsz veszélyben lenni. helyett az SP4 pénzért való megvételének opcióiról és a támogatás kiterjesztéséről szóló tájékoztató oldal jött volna be."
Csak mondom, hogy ez nem a legjobb formája a piackutatásnak. Erre vannak az MS partnerei, hogy megkérdezzék a felhasználókat. Nem Pistikét, aki lekapta ncore-ról, hanem azokat, akiket komolyan lehet venni.

Az "MS partnerei" a vállalati ügyfeleket éppenhogy elérik.

De igen, az a legjobb és legigazságosabb módja, ha mindenkinek fel van ajánlva.

Nem piacot kell kutatgatni. Meglévő ügyfelekről van szó. Meg kell őket kérdezni. Ha máshogy nem, egy felugró ablakból és egy feedback lehetőséggel. Abból pedig lehet számolni.

A meglévő ügyfelek egyszer fizettek a szoftverért, és többet kaptak érte, mint amit az elején kifzettek. 10 év helyett 12 évnyi támogatást.

Utána pedig megmondta a Microsoft, hogy a további támogatás mennyibe kerül. Most is vehetsz támogatást hozzá, ha akarsz.
Kit nem kérdeztek meg és miről?

Engem biztosan nem kérdeztek meg semmiről.

És nem venni akarok extra támogatást, hanem azt szeretném, hogy az XP hivatalosan támogatott platform legyen. Avagy, hogy más idealisták se hivatkozhassanak arra, hogy "elavult, mert nem támogatja senki".

Ha custom support-ot veszek, azzal ez nem biztosított. Nem mellesleg, túl is van árazva a többi Windows-hoz és a felhasználók számához (több százmillió) képest. Töredékből fenn lehet tartani egy support csapatot.

Itt is csak arról van szó, hogy Microsoft-ék úgy törődnek bele abba, hogy a legcsilibb rendszerük nem arat úgy, ahogy kéne, hogy triplán behajtják az elmaradt extra profitot azokon, akik a régi jó, stabil és működő rendszerükhöz ragaszkodnak.

Mikor írtam hogy minimál befektetéssel?
Biztos sok 100 millió $-ba került a kifejlesztése.
Érdekes, a Wikipedia oldalán valamiért "elfelejtették" kiírni, hány példányt adtak el belőle - szemben a filmekkel, amiknél Wikin mindíg beírják a bekerülés, bevétel rublikát, ahol az egyetlen fokmérő a bevétel, a szakmai minőség alig érdekel valakit- de ha megnézzük hogy az első héten 7 milliót

https://www.hwsw.hu/hirek/12411/a-windows-xp-a-microsoft-tortenetenek-l…

A Vistából 1 év alatt 120 milliót

akkor nyilvánvaló hogy XP-ből minimim 300 milliót eladtak, de inkább többet.
Ezt felszorozva olyan 180 $-al az körülbelül 54 Ezer millió $, vagyis 54 Milliárd $.
Ennek kapcsán beszélt hajbazer extraprofitról.

> Írtam fent hogy rengeteg volt a kiadás, de a szumma erősen pozítiv.

És ez miért baj? Tfh te egy magánszemély vagy. Keresel X forintot. Ha a havi kiadásod Y > X, akkor bajban vagy. Ha Y < X, akkor megtakarítás (profit) alakul ki. Én nem cseszegetlek azért, mert van félretett pénzed. Titeket miért zavar, ha másoknak is van?

Szerintem, ő nem tud félretenni és irigy arra akinek többletbevétele van azaz tud félretenni,
szimpla emberi önzőség, "dögöljön meg a szomszéd lova is" effektus...ha nekem nincs neki se legyen! :/

--
Linus Torvalds-"Nvidia Fuck You" / Linux Distributions / pár plusz HUP funkció"

Nos, a profittal senkinek nem volt baja és mivel engem tartanak itt a legtősgyökeresebb vérkommunistának, így szerintem ha én kijelentem, hogy a profittal nekem sincs bajom, akkor ennek közvetkeztében talán juthatunk valamiféle konszenzusra.

A probléma mindvégig az üzleti etikával volt. Azzal, amit itt is levezettem. Azzal, hogy bár sokszorosát kitermelte a Microsoft a Windows XP-be tolt befektetésének, mégis cserben hagyott 400 millió embert, akik a rendszert használták. Többen bedobták, hogy ezeket a Windows-okat biztos warezolták, viszont amíg erre nincs kézzel fogható, hivatalos, bizonyított statisztika (nem Microsoft blog-ról, meg marketing oldalakról linkelve), addig az olyan, mintha hajbazer bloat kolléga kijelentené, hogy Commodore-ról lehet fészbukozni. Ha pedig kéharmadukat warezolták, akkor is még mindig ott van több, mint 100 millió ember Windows XP-vel, aki megvette. El tudod képzelni, mennyi az? SZÁZ-MILLIÓ EMBER. Tízszer annyi, mint amennyi ebben az országban él és minimum kétszer annyi, amennyi az egész Kárpát-Medencében.

A Microsoft etikátlanul bánt a Windows XP felhasználóival, és erre a lépésére sem üzletileg, sem máshogy nem szorult rá. Ha ezen múlt volna a vállalat túlélése, akkor még meg lehetne érteni. De nem múlt ezen. Messze nem. Pláne, hogy akkor is el tudott volna még vegetálni a Microsoft az XP-ből termelt profitból, ha nem fejleszt Vistát, Windows 7-et, meg 10-et. Hanem tovább támogatja az XP-t, annak rendje és architektúrája szerint, nagyobb átalakítások nélkül. Ez persze nyilván hülyeség lett volna, de a támogatás dobása és a felhasználók különféle arrogáns módszerekkel való áttérítése tisztességtelen és etikátlan, akármennyire is kapitalizmusban élünk. És itt lehet azzal védeni a Microsoft-ot, meg lehet azzal lehurrogni engem, hogy "hát jó nem kell használni barátom". Nem az a lényeg, hogy kell-e vagy nem kell-e használni. Az a lényeg, hogy a Microsoft etikátlanul járt el, több százmillió embert hagyott cserben. Ha pedig a Microsoft valóban a piaci igényekhez alkalmazkodott volna, akkor tovább támogatta volna az XP-t. Ahogy egyszer már meghosszabbították a támogatást. A Vista további támogatásáért nem fog senki se sírni. Pár hónapon belül eltűnik a 0,01% süllyesztőjébe. Az XP-t 3 éve kinyírták, mégis több, mint száz millió ember (7-12%) használja, a mai napig. Itt a Microsoft nem tiesztességes kapitalistaként viselkedik, hanem arrogáns oligarchaként, aki erőlteti a termékeit, mintsem a piac igényeihez igazítaná. (Köszönöm, nem kérem a kommenteket arról, hogy "lehet custom XP support-ot venni, meg lehet saját startupot alapítan, ami XP sebezhetőségeket foltoz." Tudom, hogy mi mindent lehet, de azt nem is vitattam sose.)

NemXPez meg nemP3 megy a tabon kétkattintás -1 asszonnyal filmetnézünkközben az is megy, nincs kapacitáshiány, pörög a proci zabálja az áramot hajbazer meg tépi a haját-baz(dmeg)er ez nekem nem okoz bánatot! :D

-1

--
Linus Torvalds-"Nvidia Fuck You" / Linux Distributions / pár plusz HUP funkció"

OK, tegyük fel, az MS az utolsó pillanatban azt mondja, kap még 3 évet.
Akkor azok, akik időt, pénzt, energiát áldoztak, hogy mondjuk 7-esre migráljanak, jogosan mondanák, hogy etikátlan volt az MS húzása, mert elhitette, hogy váltaniuk kell vagy elvesztik a támogatást.

Szóval, akkor mi is az etikátlan?
Betartani az eredetileg ismert határidőt, vagy kitolni úgy, hogy közben a felhasználók jelentős része áttért másra, mert addig úgy tudták, vége lesz a supportnak?

A kérdésed valamennyire jogos, de már egy csapdahelyzet eredménye. Az első hosszabbítás után kellett volna lifetime hosszabbítani a support-ot úgy, hogy addig támogatják az XP-t, míg az egyes példányokat futtató hardverek végleg ki nem futnak. Így a kérdés fel sem vetődik, mert mindenki maga eldöntheti, hogy akar-e váltani, vagy sem. Ha pedig új hardvert akar venni, akkor azt már csak Windows 7-tel adják el, illetve az új hardvereknek már csak Win7-re van támogatásuk. Ez így sokkal-sokkal korrektebb lett volna, mert senkit nem hagytak volna cserben.

De akkor válaszolok is a kérdésedre: Nem gondolom, hogy etikátlan az, ha valaki upgrade-elt és az előző rendszerének a támogatását kitolják. Azért nem, mert ezáltal az ő befektetése nem sérül, ugyanis a Windows 7 ugyanannyi ideig lesz támogatott, és később se tudta volna nagyságrendekkel olcsóbban megvenni. Emellett, ha nem tetszik neki, még piaci áron eladhatja a Windows 7-esét, akár az új gépével együtt és visszaállhat XP-re. Most pedig gondold végig azt, hogy egy XP-n ragadt embernek hány ilyen választási lehetősége van. Segítek: kidobni az XP-t a kukába, a gépet meg levinni lomtalanításkor, esetleg elszívozni rajta egy Linuxszal úgy, hogy a legtöbb felhasználói workflow-t újra kell tanulni.

"Az első hosszabbítás után kellett volna"
Ez alatt mit is kellene érteni? Milyen hosszabbítás? Van a standard és az extended support időszak. A standard a szokásos 5 év helyett azért lett 7, mert megcsúsztak a Vistával, és nem jött ki 5 éven belül. Szóval nem volt semmilyen hosszabbítás.

"Nem gondolom, hogy etikátlan az, ha valaki upgrade-elt és az előző rendszerének a támogatását kitolják. Azért nem, mert ezáltal az ő befektetése nem sérül"
Ezt pl. a Btk. másképp gondolja, és Csalás címszó alatt tárgyalja. Ugyanis lényegtelen a távlat, az adott pillanatban azzal vette rá az ügyfelet az új verzió megvásárlására, hogy azt állította, a régi támogatása megszűnik (nem elfelejteni: legalább egy éve mindenhol ez folyt a csapból is), majd később ezt mégis módosította.
Van egy olyan érzésem, hogy a magyar jogrend ilyen tekintetben sokkal engedékenyebb, mint az amerikai, így az MS-nek egy tökönszúrással lett volna egyenértékű a hosszabbítás.ű

"Emellett, ha nem tetszik neki, még piaci áron eladhatja a Windows 7-esét, akár az új gépével együtt és visszaállhat XP-re"
Józsi bácsi igen, egy több száz gépes hálózattal ez nem így megy.

Milyen hosszabbítás?

A +2 év mainstream support hosszabbításra gondoltam, viszont véleményem szerint az extended supportot kellett volna lifetime support-tá alakítani. Magyarul, aki új feature-öket akar, az vegye meg az új verziót, aki viszont szeretne a régi, jól bevált rendszerénél maradni, az ne kapjon új feature-öket, de legalább a szoftvergyártóék által vétett hibákat javítsák ki benne. Addig, amíg azt valaki használja.

Vagy ha ez akkora nagy lehetetlenség lett volna a Microsoft-nak, akkor lehetett volna etikusan rendezni és beszállni a felhasználók pluszköltségeibe, mint hasonló esetre volt pont egy hazai, pozitív példa. És pont egy oligarchától, akit már párszor megbírságoltak kartellezgetés miatt.

Nos, ha azzal veszi rá a vevőket a frissítésre, hogy lejár az előző támogatása, az valóban etikátlan. Hogy a Btk. ezt hogy szankcionálja, nem tudom, nem vagyok jogász.

Az viszont ugyanúgy igaz, hogy a frissített Windows 7 nem veszít az értékéből akkor, ha az XP-t tovább támogatják, mivel annak a support feltételei nem változnak. Ergo, a Windows 7-be való befektetés ugyanúgy megtérül.

Mellesleg, ha a Microsoft annyira aggódna a support-ok kirángatása meg a Windows-ba ölt befektetések értékei miatt, akkor nem rángatná ki a supportot a Windows 7 meg a Windows 8 alól, akár mindenféle idealizmusokra való hivatkozásokkal, csak azért, hogy erőltesse a vindóztizet.

„Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.”
Az, aki azért váltott volna más szoftverre, mert az MS azt állítja hogy ha nem váltasz, nem lesz támogatott rendszered, az bizony simán bíróságra viheti az ügyet, és meg is nyeri.

"Az viszont ugyanúgy igaz, hogy a frissített Windows 7 nem veszít az értékéből akkor, ha az XP-t tovább támogatják, mivel annak a support feltételei nem változnak. Ergo, a Windows 7-be való befektetés ugyanúgy megtérül."
Nem csak a szoftvernek van ára, hanem a migrációnak, képzéseknek stb.
És még egyszer: jogi szempontból lényegtelen, hogy mi lesz 2-3 év múlva. Ha 2014. március 31-én az MS bejelenti, hogy az XP lifetime supportot kap, hiába kapna az összes többi Windows is akár, azok, akik váltottak, mert előtte azt állította a cég, hogy itt a vége, nagyjából az utolsó centet is kiperelhetnék az MS-ből.

Rendben, akkor lehet announce-olni más néven egy harmadik típusú support-ot, az extended mellé. Vagy ki lehet adni egy SP4-et és azt mondani, hogy a 2014-es dátum az SP3-ra vonatkozott (merthogy arra vonatkozott). Ez már csak jogászkodás. Így viszont 400 millió emberrel basztak ki, aki marhára de (még) nem upgrade-elt 2014-ben. Ha a szándék meglett volna az etikus üzleti viselkedésre, akkor folytatták volna az XP support-ot. Etikus üzleti viselkedés alatt pedig itt azt értjük, hogy figyelembe vesszük, hogy hányan használnak XP-t 2014-ben (mert fogalmunk nem volt az EOL dátum kitűzésekor, hogy hányan fogják) és figyelembe vesszük, mekkora ökológiai lábnyoma van az átállás miatt kidobott gépeknek, illetve az átállás miatt legyártandó új gépeknek. Egy arrogáns vállalat nem törődik az üzleti döntéseinek a következményeivel. Egy nem arrogáns vállalat pedig igen. Egy arrogáns vállalat ráerőlteti a piacra azt, ami neki a legjobb, egy nem arrogáns vállalat maximálisan igyekszik kiszolgálni a piac igényeit. A Microsoft mindent csinál, csak nem igyekszik kiszolgálni a piac igényeit. Inkább erőszakkal igyekszik alakítani azt. Amit megtehet, mert oligarcha. Sajnos.

Van most is fizetős support, az a 400 millió, ha nagyon hiányzik neki, megveszi. Ha nem, akkor mégsem hiányzik annyira.

"a 2014-es dátum az SP3-ra vonatkozott"
Nem, az XP-re vonatkozott, de arra is csak akkor, ha felteszed az SP3-at.

"Ez már csak jogászkodás."
Az. A helyzet az, hogy ha az MS nem szünteti be az „ingyen” supportot az XP-hez, akkor a jogászkodás eredményeképp a gatyáját is leperlik, mint azt fentebb írtam.

"Egy arrogáns vállalat nem törődik az üzleti döntéseinek a következményeivel."
Egy arrogáns faszfej pedig szarik mindenre, amit épeszű indokokkal többen alátámasztottak, csak mantrázza ezredszerre is, hogy szerinte mindenki hülye, csak ő helikopter.
Az egészről a véleményem az utolsó threadben leírtam, amikor már saját magad beidéztél egy cikket, amely konkrétan arról szól, hogy amiről pofázol az nem igaz, akkor is kötöd az ebet a karóhoz.

Van most is fizetős support, az a 400 millió, ha nagyon hiányzik neki, megveszi. Ha nem, akkor mégsem hiányzik annyira.

Biztosan jól jön ez annak a 7%-nak, aki az éves support díjából tudna venni magának akár új gépet is, esetleg egy Windows 7-et hozzá. Kár, hogy nincs nála meg ez a pénz. A kijelentésed az üzleti arrogancia csúcsa. Sajnálom, hogy ezt támogatod.

Az. A helyzet az, hogy ha az MS nem szünteti be az „ingyen” supportot az XP-hez, akkor a jogászkodás eredményeképp a gatyáját is leperlik, mint azt fentebb írtam.

Te már csak tudod. Remélem, lottózol.

Egy arrogáns faszfej pedig szarik mindenre, amit épeszű indokokkal többen alátámasztottak, csak mantrázza ezredszerre is, hogy szerinte mindenki hülye, csak ő helikopter. (...)

blr kifogyott az érveiből, ezért szitkozódik.

A véleményemet továbbra is fenntartom, akár helikopternek nézel, akár hülyének.

Biztosan jól jön ez annak a 7%-nak, aki az éves support díjából tudna venni magának akár új gépet is, esetleg egy Windows 7-et hozzá. Kár, hogy nincs nála meg ez a pénz. A kijelentésed az üzleti arrogancia csúcsa. Sajnálom, hogy ezt támogatod.

Akkor vegyen, vagy rakjon fel egy linuxot. Az MS továbbra sem szeretet szolgálat hanem egy multi. A patcheletlen warez xp-k amik valami ezer éves szaron mennek aminek kilóg a bele (pl. sectoros a HDD), nem baj ha egyenes úton mennek a kukába.

Jöhet a bizonyíték és a statisztika a patcheletlen warez XP-kről. Ha nincs ilyen, akkor felsültél és csak baromságot beszélsz, hogy eljelentéktelenítsd százmilliók cserbenhagyását a Microsoft által.

Mellesleg, amennyiben úgy gondolod, hogy működőképes eszközöknek a kukában a helyük, akkor legközelebb szervezek egy gyűjtést a Redditen, hogy hozzád vigyék az összes ilyet, majd a szállításhoz elhasznált energiát lebiciklizheted áramfejlesztő szobabiciklin. Utána talán elmenne a kedved az ilyen velejéig sznob, konzumidióta ökör megnyilvánulásoktól.

Szerintem a Windows 7/10-re váltás miatt tized annyi gépet kukáztak a zemberek mint az Adobe Flash Player miatt. Ha legalább egy i945 chipsetes alaplapja van a júzernek akkor egy Pentium D processzor (kb. 800-2000 Ft.) cserével el van most is akár XP-vel akár Win7-tel. Mostanában volt nálam néhány 1 magos laptop 512-2048 MB rammal. Híreket olvasni, szövegszerkesztésre, zene hallgatásra még csak megfelelt volna de egy 360p YT videó már rendesen leterhelte. Ezt a mazohizmust senki nem vállalja be a mostani hardver árak mellett. Márpedig az egyszeri embert jobban felhúzza az ha szaggat a videó mint az, hogy támogatott -e a rendszere vagy sem. Szóval nem a Microsoft itt a "főbűnös" a hardver elavulásért az átlagfelhasználók esetében.
Egyébként a bloatware kb. 20 évvel ezelőtt is visszatérő téma volt, nem új keletű, nézz utána a korabeli Új Alaplap magazinokban (letölthetőek). A Calmira shell vagy az Arachne böngésző létrejötte is ennek köszönhető. Csak akkoriban kb. öt év után elértéktelenedett egy használt autó áráért vett konfig, amiben például a CPU foglalat miatt esély sem volt váltani. Most meg a tíz éves Q35 alaplapomba tehetek 8 GB ramot és Core2Quad processzort amivel elvagyok még néhány évig. Apropó kukázás. Egy elavult PC-nek szinte minden alkatrészét el lehet adni a hulladékfeldolgozó cégeknek nem sok pénzért ugyan de legalább újrahasznosításra kerül.

Attól, hogy még bennfentes infók, becsülni kb. lehet. Nagyon sokat nem fogsz eltérni a ténylegestől. Gondolok első körben ilyenekre: a nettó bér, amit odaadsz a fejlesztőnek, annak a bérterhei, amit neked kell kifizetni az állam felé. Aztán ott vannak a kapcsolódó munkatársak (akik direktbe nem feltétlen termelnek), úgy mint: grafikus, tesztelő, csoportvezető, sales, rendszergazda, portás, könyvelő, takarítónéni, stb. Vagy ott van az iroda rezsi díja: víz, fűtés, villany, net. Ezeket valamilyen szinten meg lehet becsülni, ha nagyságrendileg helyesen megbecsülted, hogy mennyi emberév volt a fejlesztés.

Miért legyen kötelezően fizetős? Ha én fejlesztek egy opensource programot, akkor hadd dönthessem el, hogy milyen feltételekkel adom oda bárkinek is. Ha egy cégnek (pl. Redhat vagy Canonical) megéri, hogy ingyen adjon ezt-azt a közösségnek, akkor miért ne tehetné.

Amit írtam, az arra vonatkozott, hogy ha te egy zárt forrású szoftvert akarsz írni, akkor milyen költségek várhatóak. Nyilván adottak ezek a nyíltforrásnál is, de ott nem terméket, hanem emelt szintű szolgáltatást és supportot ad a cég, például a Balabit-féle syslog-ng. Ha neki így megéri közzétenni az alapszoftvert, hát hajrá.

Ha én gyártok valamit, de úgy döntök, hogy ingyen szeretném osztogatni miért ne tehetném meg? A kikötés annyi, hogy ha valaki ezt módosítja, akkor neki kötelező ingyen adni, ő se kérhet érte pénzt...
Ti azt nem értitek, hogy az adott dolog valakinek a tulajdona, ha programozol az a saját szellemi terméked. De te azt csinálsz vele amit akarsz. Ha megírsz valami baromi jó programot, aztán kalapáccsal szétvered a vinyót az a te dolgod. Ha egy cégnek programozol akkor előre eladtad ezt és onnan a cégé, a vezetés, a részvényesek eldöntik mit akarnak vele csinálni, de ha nem vagy részvényes akkor semmi közöd hozzá.

Az, hogy a fenntartásához ki kell fizetnem a Microsoft extraprofitját is. Meg az, hogy nincs belőlem 10 másik és az, hogy a gatyámat is leperelnék rólam, ha mernék egy túl jól sikerült rendszert (XP) tovább támogatni úgy, hogy Microsoft-nak meggörbül pár haja szála azzal, hogy nem sikerül elegendő régi számítógépet kidobatni és újat vindóztízzel megvetetni a technobirkákkal.

Hanem inkább csináltak helyette egy szarabb bloatware rendszert (Vista) azoknak a pénzén, akik az XP-be fektettek. Utána nagynehezen kipofozták működőképesre és kevésbé bloat-ra, lett egy Windows 7, amit egyre többen megvettek az élő XP támogatás ellenére. Aztán csináltak egy még szarabb Windows 8.0-át, szintén a Windows 7 bevételéből. Mi a következménye ennek? Rengeteg elherdált feljesztői munkaóra és kidobatott felhasználói gép (a "túl drágának" beállított és megszüntetett Windows XP támogatás következtében). Ehelyett támogathattak volna inkább egy már használható rendszert (XP) tovább. Kicsivel több értelme lett volna.

"Rengeteg elherdált feljesztői munkaóra és kidobatott felhasználói gép"

Ha ez a rengeteg elherdált fejlesztői munkaóra nem az új Windows-ok fejlesztésére lett volna fordítva, akkor is bővült volna az oprendszer, megjelentek volna az új funkciók, csak nem windows 7 vagy 8 lett volna a neve, hanem XP SP6 meg SP10. Ugyanúgy megjelentek volna a funkciók, aminek ugyanúgy több és több erőforrásra lett volna szüksége, és ugyanúgy szidnád érte az MS-t :)

Ugyanúgy megjelentek volna a funkciók, aminek ugyanúgy több és több erőforrásra lett volna szüksége, és ugyanúgy szidnád érte az MS-t :)

Hogy ez mennyire így van, elég csak megnézni az XP SP3-at: bekerült jó pár security feature (van, amit a Vistából backportoltak), de cserébe a rendszer egésze lassabb, "bloatabb" lett. Bloat kolléga, szidod/szidtad érte a MS-t?

Nem szidtam érte az MS-t, mert nem lett érezhetően, a rendszer alapjait tekintve lassabb és amíg a bloat-ok kikapcsolhatóak, addig nincs velük probléma.

Egy Windows 7 egy viszonylag régi gépen (pl. a már említett HP Compaq 6715b) érezhetően, a rendszer minden komponensét tekintve lassabb, hiába van jóval fölötte a Windows 7 minimál rendszerkövetelményének.

Utóbbi esetben szidja Bloat Kolléga az M$-t, előbbi esetben nem szidja.

Nem a rákot nem lett érezhetően lassabb. Pont az általad istenített P3, P4 Celereon és egyéb gyengébb gépeken lehetett érezni nagyon, hogy míg az XP SP0-SP1 szinte repült (64 MB RAM volt még ekkora minimum hivatalos gépigény), addigra az XP SP2-SP3-ra már alá kell tolni 1 GB RAM-ot, meg egy korszerűbb proci sem árt hozzá, ha minden frissítést felteszel az utolsóig, és mondjuk vírusirtót is futtatsz, már a Win7 SP1 szintjére megy fel a gépigénye (nem hivatalos SP4-gyel már mindenképpen). Legfeljebb neked azért nem tűnt fel, mert gondolom nem 2001-től XP-zel (azt hiszem írtad is, hogy 2005-től), meg eleve egy olyan gépre raktad fel, ami kellően erős volt a SP3-hoz és utána lévő frissítésekhez is.

Ráadásul a százmilliók használtak még XP-t, és ezért kidobatták velük a gépet kezdetű mese ott megy félre, hogy ebből a hatalmas számból eleve nagy része warez volt (az MS-t joggal nem érdekli, ha már nem költöttek OS-re, akkor vegyenek belőle gépet), a másik nagyobb részében meg olyan gépe volt a felhasználónak, amelyen alapból vagy egy kis upgrade-del (plusz memória, SSD) szépen megy a Win7-10 is, vagy alapból megy akármelyik népszerűbb disztró. Másrészt ma már sokkal olcsóbbak a hardverek, mint az XP megjelenésének idején voltak.

Az egészben a legborzasztóbb, hogy a legtöbb user úgy XP-zik tovább, hogy nem hogy pont az XP-re, de Windowsra sem lenne szüksége, mert csak olyan programokat használ, amelyeknek vagy FOSS-alternatívája is, meg olyan hardverekkel, amit a Linux is visz. Csak foggal-körömmel kitartanak az XP mellett, mert azt már ismerik, megszokták, meg a szomszéd WinPisti azt tudja nekik zsebpénzért berhelni és gányolni.

Másrészt ma már sokkal olcsóbbak a hardverek, mint az XP megjelenésének idején voltak.

Nagyjából egyenesen arányosan a gyártásba bevont gazdasági rabszolgák számával. Tehát nem lehet sem etikus, sem tudatos fogyasztói döntés a szoftveren spórolni. Hiszen a szoftveren tisztességesen megfizetett emberek dolgoznak, normális munkakörülmények között, a hardveren pedig egy négyzetméteren élő, napi egy tál rizsért gürcöltetett, megmérgezett levegőben fuldokló metropoliszrabszolgák.

Az ilyen termékeket védővámmal kéne ellehetetleníteni és máris nem lenne olyan olcsó a hardver, ha tisztességesen meg kéne fizetni. Őszintén remélem, hogy Trump sikerre viszi a gyárak hazatelepítését. Legalább a kínai rabszolgásítást ezzel csökkenthetjük.

Érdekes például, hogy Persics Mérnök Urat ez hidegen hagyja, miközben meg a "pénzed szavazat" irányt képviseli, amivel amúgy még egyet is értek. Amivel már kevésbé, hogy neki is csak addig szavazat a pénz, amíg ezzel kell ellenérvelni.

Csak foggal-körömmel kitartanak az XP mellett, mert azt már ismerik, megszokták, meg a szomszéd WinPisti azt tudja nekik zsebpénzért berhelni és gányolni.

Azért tartanak ki mellette, mert nagyjából az erősebb C2D-kig, illetve az első generációs i5-ig az XP szarráveri teljesítményben az összes FOS(S) alternatívádat. Pláne SSD-ről.

A számítógép gyártás 99%-a automatizált gyártósor. Akik dolgoznak rajta általában ellenőrök, pl. kivesznek egy nyákot a soron és tesztelik. És rohadtul nem kevés a bér kínában ilyen helyeken ez kb. mitosz szintű, magyar gyári bérekhez hasonlítva még jobb is.

Kína iparosodott részén elég drága élni, drágább mint itthon, és ezek az emberek általában a fél családot még eltartják akik földművelők valahol belső kínában. Szóval ez a tál rizses dolog baromság. Az igaz, hogy széthajtják a munkásokat, de ez igaz pl. Japánra vagy Dél-Koreára is.
A számítógép gyártás nagy része meg egész egyszerűen nem végezhető emberek által, pl. egy alaplapot mégis, hogy rak össze egy ember. Kézzel végzett munka max. a végső összeszerelés, de az a munkafolyamat igen kis része.

Így van. Ez a kínaiak egy tál rizsért dolgoznak napi 16 órákat már nagyon rég nem igaz. Ma már ott is modern tb/adórendszer van, meg törvényi minimálbér, sok vállalat panaszkodik is emiatt, hogy a kínai bérköltségek emiatt nagyon jelentősen megnövekedtek, és inkább viszik el a gyártást máshová, akár még Európába is visszahozzák néha, előfordul, hogy még ott is olcsóbbra jönnek ki, főleg, ha a helyi kormánnyal valami támogatásban megegyeznek.

sok vállalat panaszkodik is emiatt, hogy a kínai bérköltségek emiatt nagyon jelentősen megnövekedtek, és inkább viszik el a gyártást máshová

Ergo, te is elismered azt, hogy akkor is, ha már szerinted elavultak az információim, igaz az, hogy nagyvállalaték, beleértve hardvergyártóékat is, rabszolgákkal akarnak gyártatni, mert tisztességes emberi bérre már "nem futja" (persze valójában itt csak Menedzser Úr, illetve Befektető Úr új yachtja és golfpályája van veszélyben). No, ezzel van az egyik nagy probléma. Meg azzal, hogy a TB-től nem lesz tisztább a levegő, aminek a szennyezéséből hardvergyártóék is kiveszik a részüket.

Építek a házad mellé egy Lenovo gyárat, te meg szívhatod a füstjét, de cserébe olcsón kapsz új gépet. Te biztos benne is lennél.

Pedig bizony azt mondja hogy minden fejlesztő sz@r és minden az ő hibájuk,

de viszont ő nem hajlandó semmit sem fejleszteni mert akkor nyilvánvalóvá válna hogy semmivel sem jobb sőt könnyen lehet rosszabb mint azok akiket szid, azzal aztán jól leköpné magát! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Amúgy az a vicces hogy a jó öreg email list ezt alapból tudja évtizedek óta (thread), minimális erőforrásból. Szóval megkapod az update-eket, szépen sorba rendezve. Meg még sokminden mást is tud ez oldschool technológia, pl. nem kell hozzá DB, elosztott és sokszorosan redundáns tartalom, minden visszaállítható akár egyetlen user mailjeiből is, data loss/corruption gyakorlatilag lehetetlen stb.

Ez most csak úgy eszembe jutott, pls senki ne értsen bele semmit :-)

____________________
echo crash > /dev/kmem

Mindenkinek linkelnie kell?! Ez azután ellenérv volt, hogy nem linkelte be azt, amit már valaki belinkelt! Ez az igazi bloatware! Ha hozzá akarok szólni, előtte linkeljek be mindent, amit már valaki belinkelt! :D :D Komoly lendülettel és nagyon messzire gurult a gyógyszered!

Elsüllyedhetne már ez a topic, mert ez a legnagyobb bloatware itt!

Kiállítottak már olyan - kb. 120m hosszú - gyártósort, amelynek
- a legelején tervezték az áramköröket
- középen emberi beavatkozás nélkül "szerelődött" több féle áramkör
- a végén csomagolták
A gyártósor a kiállítás időtartama alatt is termelt.

Bizonyítani nem tudom, hogy pl. a Lenovo jelenleg milyen módszerrel termel.
Valószínűleg a fenti módszernél sokkal hatékonyabban, mert az kb. 1990-es technológia. :-D

Elég nehezen olvasol. :(
Amit kiállítottak, az nem futurisztikus koncepció volt, hanem termelt.
Történetesen a marketinghez nem értek, viszont hardvert fejlesztek és kivitelezek. Ugyan nagyon kiscsiket és kis példányszámban. Ha a sorozat meghaladja az 50 darabot, akkor automata szereli. Ennyi.
A bemérést meg már a 80-as években is automata végezte.
Neked meg lila gőzöd nincs a hardvergyártásról, csak okoskodsz.

Tegyük fel, hogy egyszer majd nem fogsz más szájába adni saját gondolatokat: "mi a helyzet a rengeteg elpöfékelt üzemanyaggal amivel ide szállítják? ja az már nem számít..."

1. hogy sikerült idekeverned az elpöfékelt üzemanyagot?
2. előbbiből hogyan következik, hogy az már nem számít?

Kicsit olyan, mintha egy belső monológ zajlana benned, és amikor valami nem tetszik (és nem akarod, vagy nem tudod megválaszolni), idefosod a hupra.

Sőt ha hajbazer nem vásárolna csak háznál ahová gyalog megy és nem menne a melóba csak szintén gyalog és esetleg hajbazer még a levegőt sem szívná el előlünk akkor ez mennyivel egy tisztább világ lenne! :D

?Viccet? félretéve, ha nem is PC területén de te is épp úgy hozzájárulsz a környezetszennyezéshez a szállítás kapcsán is mint bárki más, tekintetbe véve hogy mennyi tisztálkodószert használsz el havonta, mennyi kaját veszel meg a boltban és mennyi üzemanyagot pocsékolsz arra hogy eljuss egyik pontból a másikba, ha te nem lennél már tisztább lenne a környezet, mert jelenleg.
A mi új gépünk fáj neked de a kínai fogkeféd vagy WC ülőkéd az nem? Milyen gyakran is cserélsz fogkefét? Havonta? Én a helyedben nagyon szétnéznék mi van a lakásban ami Kinai, szerintem a fél lakást kidobhatod úgy ahogy van!

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

"lehetne"
Ez nettó hazugság, az ugye megvan? Mivel jelenleg Magyarországon nincs olyan hely, ahol p3-at lehetne gyártani, tehát ha épülne is ilyen, akkor ott már lehetne i5-ot is.
Amugy meg, a p3-ban több anyag van elpazarolva, mint egy i5-ben, ezt is illene figyelembe venni.

Plusz az új gyárépület felhúzása és a munka kapcsán levegőbe jutó anyagok itt sem lennének jobbak mint kinában! :)

Meg persze akkor még mindig sok dolog jönne onnan, pl. hajbazer fogkeféje.

De jogos, jó kommunista eszmék szerint gyártsunk mindent itthon,
nem tudom ki mennyire emlékszik rá de milyen jó világ is volt mikor banán és hasonló gyümölcsök csak havonta jöttek be MO-ra, akkor is kb 1 fürt banán volt ezer emberre! :D nem szállíttattunk úgy csak mindenféle "luxuscikkeket" mint gyümölcs vagy fogkefe meg ezer-féle dolog még! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

viszont 50% -al olcsóbb is lesz az előállított termék.
Persze nem jó irány nyilván ez egyértelmű, de ennek is két oldala van.

Az Expanse könyvben/sorozatban volt egy érdekes felvetés,
a jövőben játszódik meg minden,
szóval pont arról beszéltek hogy az emberek nagy része szegényen és segélyekből él, nem dolgozik,
de hogy nem azért nem dolgozik mert nem akar, azért nem dolgozik mert a föld már nem tud annyi munkahelyet biztosítani amennyire szükség lenne. Na mindegy, ez csak egy érdekesség,
az Asimov-féle I ROBOT című optimista jövőképű filmben meg az embereknek nagy részének nem kell dolgoznia mert a robotok már mindent elvégeznek, csak a robotokat kell karbantartani.

--
Linus Torvalds-"Nvidia Fuck You" / Linux Distributions / pár plusz HUP funkció"

Négy különböző, Kínában található, a Y-t kiszolgáló gyárban fedtek fel súlyos munkáltatói és munkakörülményekbeli szabálysértéseket a kínai hatóságok. A lajstromban szerepelnek az embertelenül magas túlórák és az egészségre káros, mérgező gőzök is. A gyárakban és azok közvetlen közelében állítólagosan emberhez nem méltó, zsúfolt és egészségtelen körülmények között kényszerülnek élni a gyárban dolgozó munkások. A munkájukért alacsony, $358 - $489 (75.000 - 105.000 Ft) közötti keresetet kapnak.

https://www.laptopszaki.hu/blog/2013-11-07/alapos-kivizsgalas-elott-a-d…

Szüleim hasonló (talán nem ennyire extrém) körülmények között dolgoztak és dolgoznak magyarországon. Apám egy daráló mellett dolgozott, szívta be a port, amire ráment a tüdeje, volt hogy 16 órás napjai voltak. Anyám nem mer szabadságra vagy orvoshoz menni, mert komoly alapja van félni attól hogy kirúgják, túlórázik és szombaton is dolgozik csomószor. Váltani persze nem tud, mert egy hétnyi fizetéskiesés is komoly gondot jelentene. A fizetés amúgy hasonló az általad említetthez.

Szóval szép körülmények itthon is vannak.

Ne hülyéskedjünk, miben veri szarrá egy C2D-n, vagy korai i5-ön? Azokon már a Win7-10 is normálisabban megy, mint az XP, nem hogy a még lájtosabb Linux-variánsok.

Az egésszel nem lehet vitatkozni, amiket felhozol, abban vakon hiszel. Szereted az XP-t, meg azt, hogy a korából adódóan lájtosabb, de a hibáit elvakultság miatt nem látod. Pl. a memóriakezelése iszonyat gány, akkor is erőteljesen swapelget, amikor bőven lenne még szabd memória, mert az a mániája (a 2k-nak is), hogy minél több memória álljon mindig szabadon, kihasználatlanul, hiszen anno még kevés RAM-os gépre fejlesztették. Ezt ráadásul a lapozófájl letiltásával sem tudod megakadályozni, mert a kernelswap kikapcsolhatatlan, csak az alkalmazások swapja vihető le a 0-re. Ezen már a későbbi Windowsokban sokat javítottak, a Linux meg még jobban kezeli a memóriát, igyekszik minél jobban kihasználni, ne csak üresen álljon kihasználatlanul, minimum többfunkciós cache-ként hasznosítja, ha máshogy nem megy. A linuxos fájlrenszerek is fényéveket vernek rá a matuzsálemi kort megélt, és azóta csak foltozgatott NTFS-re, töredező szar, random I/O-ban elcseszett lassú, mivel defragra meg szekvenciális I/O-ra hegyezték ki a maga korában. Az XP már nagyon erősen koros, sok minden lefolyt már azóta a Dunán, amit te bloatware-esedésként írsz le, a többség viszont fejlődésnek tekint.

A párhuzamosítás meg egyértelműen kell, ez a fejlődés fő iránya már évek óta. Egy magra jutó erőt, meg a nyers egyszálas feldolgozást (lemezeknél is) már nem nagyon tudják érdemben növelni (legfeljebb csak csíkszélességgel fogyasztás és melegedést faragnak le, meg kisebb mértékben órajelet emelgetnek), ezért a párhuzamosítás az egyetlen út, amivel sokat lehet nyerni, a folyamatok ne várjanak egymásra, mert akkor a leggyengébb láncszem bottleneckje fog számítani, azt meg nem kell megvárni.

A Win8-10 feladatkezelőjét meg ne bántsd, nem szeretem a Windowst, de azt el kell ismernem, hogy ha valami, akkor a feladatkezelő nagyon király lett, valami ilyet portolhatnának Linuxra is. Végre valami, amit az MS nem cseszett el, érdekes, hogy pont ezeket szoktad leginkább leszólni (ASLR, XML alapú Office-formátumok, stb.). Úgy látom, hogy nem növekedésellenes vagy, hanem fejlődésellenes leginkább. Pont az lenne a tragédia, ha még mindig az XP szintjén (meg x86-ra optimalizált, nem párhuzamosított bináris formátumoknál) lenne leragadva a teljes IT.

Egyetemi közgazdaságtan jegyzetből, amire lusta voltál rákeresni.

átlagprofiton felüli különjövedelem, ami a technikai fejlesztésból származik

Példa: A Microsoft átáll a .NET keretrendszerre (technikai fejlesztés), hogy egy programozó adott problémamegoldást 3 óra helyett 1 óra alatt tudjon lekódolni és ezáltal 1 fejlesztői munkaórával 100 dollár helyett 300 dollár profitja legyen. A 200 dollár különbözet az extraprofit. Ez eddig még rendben is van, hisz profitorientált cégről beszélünk. Egészen onnantól nincs rendben, hogy a .NET framework overhead bloat-ját, lassulgatását sokmillió felhasználó fizeti meg egyszerre, árammal, memóriabővítéssel, gépkidobással.

A felhasználó amit nyer, hogy sokkal hamarabb kap újabb feature-öket, és ráadásul jóval kevesebb hiba lesz a termékben, és a nyelv miatt sokkal biztonságosabb is lesz.
Valamit valamiért. Ha a felhasználó lassúnak talál egy alkalmazást, akkor azt pedig nem kötelező megvenni, tessék a piacon más terméket választani.

Még jó, hogy a mindenki nem számít. Nehogy már a számítógép youtube+facebook létszükséglet legyen...
Én tényleg nem találkoztam olyannal, ahol a számítógép bármi módon fontos lett volna, és ne lett volna egy "korszerű" core2 2-4gb memóriával. Amin mar fut a w7(32bit), meg minden, teljesen használhatóbban, mint a xp.
Mert az nagyon aranyos, hogy úgy csinálsz, mintha az win7-hez ahoz, hogy rendesen fusson, legalábbis egy i5 kellene, meg 8gb memória, csakhogy ez netto hazugság. A valóság az, hogy egy 10 éves rendszeren is _jól_ fut. Szóval te azt sugallod, hogy bőven megállhatott volna a fejlődés több mint tíz éve...

Nem tudom feltűnt-e, de a Vista megjelenése óta egyre kisebb teljesítményű gépekre reszelik rá azt az "egyre bloatosódó rendszert".

Példának okáért a mobiltelefonom teljesítménye gyengébb, mint az előző gépem, amin XP futott, aztán valami érthetetlen módon mégiscsak megy rajta a Windows 10 meg a fullhd-s videó, holott utóbbi nem minden esetben volt elmondható az XP-s gépről. Fene se érti.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De te nem ebben a jelentésében használod, hanem Marxista jelentésében (igen Marx is használt ilyen fogalmat). Vagyis olyan profit ami (szerinted) tisztességtelen. De már leesett, hogy valószínűleg a Tőkével a párnád alatt alszol...

Ha a másik értelemben használjuk amit az a jegyzet is ír, akkor egy vállalatnak kifejezetten célja minél nagyobb extra profit elérése, hiszen az a jó ha a piaci kamatlábnál nagyobb kamatot tud nyújtani a befektett pénzre.

Ami overhead egyébként nagyon sokszor ott van a natív szoftverekben is más oldalról, csak erről persze nem beszél senki. Vagy mondjuk más security rés felett, mert a kedves szoftverfejlesztő kihagyott egy halom olyan hiba ellenőrzését, ami .NET esetén vagy elvégez a keretrendszer vagy el sem lehetett volna követni, mert mondjuk szigorúbb a C#.

Viszont ha ki kell fejleszteni valamit, az nem kevés pénz, szóval abból a 200 dollárból bőven megy K+F-re.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nézd, ha annyira hülye vagy, hogy nem érted meg, hogy megbízhatóbb és olcsóbb _EGYSZER_ lekódolni egy keretrendszerbe, hogy tegye oda azt a szájbabaszott ellenőrzést, mint arra bízni, hogy a tisztelt kóder vagy odateszi az ezer esetből ezerszer (vagy jellemzően inkább nem teszi, mert lusta, fáradt, kell vagy csak kell az ExtraProfit™), aminek egyébként is ott lenne a helye, akkor szerintem inkább ne foglalkozz informatikával.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az a gondom, hogy nem vették figyelembe a felhasználóik szempontjait. Egy olyan rendszer, amit százmilliók használnak, nem halott rendszer. A Microsoft mégis kinyírta, mert ők a monopólium és ők mondják meg, mikor van vége. Ez így törvényes és legitim, csak nem etikus. Ennyi.

Azt pedig hidd el, hogy ha a Windows 7 hozna olyan performance-t egy, a minimum rendszerkövetelményeinek megfelelő hardveren, a 26% is bőven átállt volna rá, ahogy a Vistánál ez meg is történt.

Most komolyan ilyen óvodás "direkt félreértem, amit mondasz" szintre süllyedünk?

Abban az időszakban, amikor még az SP3-at se akarták, de aztán kiadták és mégis meghosszabbították, akkor nyilván figyelembevették.

2014. áprilisában nem vették figyelembe.

Úgy gondolom, hogy amíg egy cég fennáll, addig a korábbi termékeik hibáit illik kijavítani, mindenféle (Egyébként rendkívül egyoldalú és igazságtalan) licencszerződéstől függetlenül.

Igen úgy gondolom, hogy a Microsoftnak addig kéne támogatni és javítani az XP-t amíg csak van benne hiba. Ha 100 évig, akkor 100 évig. Ha pedig nem hajlandó ezt megtenni, akkor az volna az etikus, ha open source-olnák és ezzel lehetőséget adnának másnak felkarolni az ügyet.

Aha, és a programozókat miből fizetnéd, ha emellett nincs bevételed, mert egyszer már eladtad az adott szoftvert?

Egyébkén kíváncsi vagyok mit szólsz ahhoz, hogy elvileg a windows 10 után nem lesz új windows, hanem minden további fejlesztés az a 10-es bővítése és frissítése lesz. Lényegében megvalósul az álmod, ez lesz az az oprendszer, ami után nem jön másik, amit meg kell venni, és folyamatosan érkezni fognak a frissítések.

Aha, és a programozókat miből fizetnéd, ha emellett nincs bevételed, mert egyszer már eladtad az adott szoftvert?

Amennyit az évek alatt a Microsoft kaszált az XP-n, bőven el lehetne belőle tartani 100 évig egész Redmond-ot, nem csak a Microsoft-os fejlesztőket. Emellett, felőlem lehetne Windows 7, csak ne az XP támogatás rovására. Vagy akkor a Windows 7 is tudja ugyanazt és legyen ugyanolyan gyors azonos hardveren. Ha ezt nem tudja, akkor folytassák az XP támogatást. Ha nem folytatják, akkor open-source-olják. Így volna tisztességes.

A Windows 10-hez onnantól, hogy tele van reklámokkal és mindent jelent vissza Redmondnak azt szólom, hogy a Windows 7 lesz az utolsó Windows, amit használni fogok. Ettől függetlenül pedig a rolling release modellben nem hiszek, ahol a javítások csak új feature-ök (új hibák, még több bloat) árán kerülhetnek be.

"Amennyit az évek alatt a Microsoft kaszált az XP-n, bőven el lehetne belőle tartani 100 évig egész Redmond-ot"

Erről beszélek. Honnan a fenéből szeded ezt a számot? Ne kérd mástól számon hogy van-e bizonyítéka, amikor te beböksz egy ilyet mindenféle konkrétumok nélkül. Utánaszámoltál hány MS alkalmazott van, hányat kell fizetni SZÁZ ÉVIG, és mennyi bevétele volt az MS-nek az XP-ből?

"A Windows 10-hez onnantól, hogy tele van reklámokkal"

??? Van pár előre telepített app. Nem tetszik, leszeded.

"mindent jelent vissza Redmondnak"

Nem vitatom hogy erősen problémás amit a 10-es csinál, de úgy tudom pont az általad kedvelt XP volt az, ahol megjelent először a Genuine Advantage program, és vele a hazatelefonálgatás.

"ahol a javítások csak új feature-ök (új hibák, még több bloat) árán kerülhetnek be"

Tehát nem hiszel a Windows XP service pack-okban?

Egyébként te mit tennél? Azt mondod, hogy nem jó, ha kijön az új oprendszer, mert elveszi a régiről a figyelmet. Azt mondod, hogy az se jó, ha új helyett a meglévőt fejlesztik tovább, mert bekerülnek új funkciók. Akkor mégis hogy fejlődjön a szoftver, és az ipar. Mondhatod, hogy fejlődésmániás vagyok, de azért ugye nem a két véglet létezik, bizonyos fejlődésre, új funkciókra szükség van.

Lenne egy vagy két LTS verzió (XP, 7), amikbe vagy csak agyontesztelt nem bloat feature-ök kerülnek be, vagy csak hibajavítások.

Lenne egy Windows 10, amibe minden szar bekerül és használja, akinek a fejlődésmániája meghaladja a mazochizmustól való viszolygását.

Nem akarlak elkeseríteni, de pontosan ez történik: modularizálódik a Windows. Mondjuk, hogy a telnet klienst mi a jó istenért szedték ki az alapból fenn lévő dolgok közül az rejtély. Nagy volt a bloat, biztos.

De amúgy mi neked a bloat feature? Wifi meg SATA támogatás az az?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A webesített marketing-idealista erőforrászabáló control panel (Windows Vistától), az például az.

A Windows 8 task managere szintén az. Azonos hardveren sokkal lassaban tölt be, mint a Windows 7 vagy (főleg!) a Windows XP task manager-e.

Az MFC grafikai elemek CPU-ból való rendereltetése, úgy, hogy a rendszer Microsoft által fejlesztett része is még főleg azt használja, az nagyon is az.

Mi ez a relativizálás? Akkor most ha veszek új gépet, akkor a Win10 már azon nem bloat?

És egyébként is, Windows 95 60 megát igényelt, Windows 98 310-et, Windows ME meg már majdnem egy egész gigabytet. Most akkor egyik sem bloat?

Nem értem én ezt a szoftverkommunizmust.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A Win98 egy nagy bloat, nemár hogy pont te nem tudod ezt kedves hajbazer!
Csakis a szöveges felület volt az igazi,
már alapból a grafikus felület egy nagy bloat önmagában,
én a helyedben hanyagolnám ezt a grafikus felületet, nem szívesen vennék részt egy ilyen bloat támogatásában ha te lennék! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Egyébként még egy fontos dolog, te nyilvánvalóan többet zabálsz, mint csecsemő korodban. Akkor most te is bloat vagy? Vagy az is baj, hogy te fejlődtél(?) az évek alatt? (Bár a hupos produkciódat elnézve ezzel vannak fenntartásaim.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nagyon jó a kérdés. Többet zabálok, mint egy csecsemő, de nem zabálok annyit, mint egy hájzsák, mert én tudtam, hol kell megállni. Én vagyok a P3-ason futó natív, hatékony szoftver. Ő pedig valamelyik bloatware, pl. egy új verziójú Adobloat cucc, vagy egy Firefox, vagy egy LibloatOffice.

Már megint te akarod eldönteni hol kell megállni?
Mire fel? Ki vagy te hogy eldöntheted?
Az emberiség igazi érdeke az hogy megállj csecsemő korban, szóval állj meg ott,
sőt inkább embrionálisban akkor aztán minimalista, sőt, sejtszinten, na az ám a minimum! :D

Majd mi eldöntjük neked hogy hol kell megállni, addig sem kell azzal fáradnod hogy te döntsd el nekünk!!! :D

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Nem, kérlek, ez itt a "a P3-ason futó natív, hatékony szoftver". De még ő sem tudja lejátszani fullhd-t, ami azért alap a mostani hatalmas kijelzök miatt... (azok meg azért kellenek, hogy kíméljék a szemet!) Ahoz bizony ilyen kell... Szoval, az egyik beleütközik a hardware plafonba, a másik meg észre sem veszi, ha rápakolnak egy kis feladatot.

"felölem lehetne Windows 7, csak ne az XP támogatás rovására. Vagy akkor a Windows 7 is tudja ugyanazt és legyen ugyanolyan gyors azonos hardveren."
Én egészen biztos vagyok abban, hogy azonos hardware-n a windows7 gyorsabb, mint a xp. Ezt onnan tudom, mert azért váltottam anno w7-re, mert gyorsabb volt, mint a xp. :)
Nah persze, a mérése szerint, szintetikus teszteken lehet, kijön, hogy a xp gyorsabb 5-10%-al.
Csakhogy ez egy olyan dolog, ami a végfelhasználót nem érdekli. Főleg nem olyan dolgok, amik nem nagyságrendi különbségek, ha maga az egész rendszer "smoth"-abb. Lásd alapvető file kezelési műveletek.

"A Windows 10-hez onnantól, hogy tele van reklámokkal és mindent jelent vissza Redmondnak azt szólom, hogy a Windows 7 lesz az utolsó Windows, amit használni fogok."
Tehát ezeket a köröket majd a w7 támogatásának a végén is le fogod futni? Miért nem használsz inkább linuxot?

Persze, hogy ugyanez a vergődés lesz a Win7 támogatásának lejártakor is. A MS rég megmondta, hogy 2020, de sok user nem foglalkozik vele, mert még úgyis soká lesz, és egyszer csak azt veszik észre, hogy hopp, már nyista támogatás, aztán megy majd a sírás, hogy a MS egyszer csak önkényesen megvonta a támogatást, és milyen szemét, mert örökre kellett volna támogatást biztosítania.

Nem játszom el, mert a win7-win10 átállás miatt már nem kell kidobni gépeket.

Ott majd max. nyitok egy ehhez hasonló témát, aktualizálva az infókat.

A birkák MS-ben való feltétlen bizalma és naivitása megérdemelne egy pár környi diskurzust, amíg aztán ki nem derül, hogy a hozzáértő hupuk többsége is legalább olyan naiv és birka. :)

Nem kell kidobni? Tényleg?
A Win10 2020-as verziója a 2020-as átlag gépekre fog készülni, addig még van 3 év (plussz amennyit a magadfajta userek még rádobnak), nem a mai kenyérpirítókra, szal azért mérget ne vegyél rá, hogy a gépigény nem fog addig megnőni. Nem feltétlenül a nyers erőre gondolok, hanem az újabb utasításkészletekre, feature-ökre stb. Mondjuk P3-ason most se fut el :D
--
Debian 8.6 Jessie, Android 6.0.1 Marshmallow, OpenWrt 15.05.1 Chaos Calmer, Armbian 5.24, Free MC Boot 1.953+OPL 0.9.78-DB, Boyue C60 20140410 (Gentoo)

"ahol a javítások csak új feature-ök (új hibák, még több bloat) árán kerülhetnek be."

Ez most egy nagyon érdekes dolog. Ugyanis az XP-ben például nincs benne a AHCI támogatás, lévén, hogy ilyen apró problémák vannak vele, minthogy később lett végleges, minthogy egyáltalán megjelent a szabvány. Aztán valahogy mégis átállt SATA-ra az egész világ. Mondjuk itt még jó fejek voltak az MS-nél, nem rakták bele ezt a bloatot egészen a Vista-ig.

Na de nem így Wifi támogatással! SP1-el meg merészelték csinálni, hogy az XP ismerjen olyat, hogy Wifi. Sőt, az SP2-be már a WPA támogatást is belebloatolták a szemét mocskok! Fúj, undorító új featurek. Hogy rohadnának meg az extraprofitjukkal!

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem hiszem, hogy egy kilobyte-os driver bloat lenne.

Azt se hiszem, hogy a frissen telepített Windows Vista / Windows 7 ezért hízott 5-10x-eseére. Idealista menedzserek, lusta fejlesztők, pszicho- és szociopata hiperaktív CEO (Ballmer), framework overhead, erőltett növekedés, erőművek a fejlesztők segge alá. "Lassú? Vegyél új gépet!"

Egyébként meg szándékosan azért nem rakták be, hogy vegyenek új gépet / új Vistát.

Te azért fizettél, hogy a Windows XP 10 évig támogatott legyen. Ezt meg is kaptad, és amikor fizettél érte, már akkor tudtad, hogy ezekkel a feltételekkel kerül annyiba, amennyibe a Windows XP. Kaptál plusz két év támogatási időt ingyen. Valamint még mindig van támogatás, csak fizetned kell érte.
Miért kellett volna téged bármiről megkérdezni?
Amit megvettél, azt megkaptad, hiánytalanul, sőt, még többet is kaptál.
És ha még szeretnél venni valamit, azt is lehet, senki nem tiltotta meg neked, pláne nem a Microsoft.

Nincs arányban az éves custom support gépenkénti díja az XP eredeti árával.

Nem kerülne ennyibe az éves custom support, ha elengendő embert (pl. a 2014 áprilisában még 26%-ot kitevő felhasználóközönséget) megkérdeztek volna és azok között osztanák el.

Nem etikus lelőni egy olyan rendszert, amit az egész világon a számítógéppel rendelkezők negyede használ.

Pláne nem etikus ezt úgy megtenni, hogy a rendszerükben a saját hibáikat nem hajlandóak kijavítani.

Üzletileg sem etikus azért fizetnem, hogy a saját hibáit pénzért javítsa, holott én egy gyorsnak és stabilnak marketingezett rendszert vettem le a polcról 2005-ben.

A hivatalos custom support nem jár mindenkinek, hiába fizetek érte, tehát a felhasználói alkalmazások - amik fejlesztői nem fizetnek custom support-ot - nem lesznek már rá támogatottak. Ezáltal az operációs rendszer, mint felhasználói programokat futtató rendszer értéke csökken, míg a custom support évenkénti összege nő.

"Nincs arányban az éves custom support gépenkénti díja az XP eredeti árával."
És? Minden annyiba kerül, amennyit hajlandóak érte adni a vevők.

"Nem kerülne ennyibe az éves custom support, ha elengendő embert (pl. a 2014 áprilisában még 26%-ot kitevő felhasználóközönséget) megkérdeztek volna és azok között osztanák el."
Lehet, hogy sokkal többe kerülne, mert sokkal több supportfeladat lenne.

"Nem etikus lelőni egy olyan rendszert, amit az egész világon a számítógéppel rendelkezők negyede használ."
Lelőtték? Nem, csak a támogatást előre bejelentett módon megszüntették. Megszűnt volna a Windows XP? Dehogy, még ma is lehet használni.
A felhasználók saját felelősségükre használják a rendszert, pedig már 2001-ben előre tudták, hogy annak támogatása véges, 10 éves. SOHA, senki nem mondta, hogy végtelen ideig jár támogatás a licenc árába építve.

"Pláne nem etikus ezt úgy megtenni, hogy a rendszerükben a saját hibáikat nem hajlandóak kijavítani."
Hajlandóak, a licenc árában foglalt támogatási időn belül meg is tették. Minden más fizetős.

"Üzletileg sem etikus azért fizetnem, hogy a saját hibáit pénzért javítsa, holott én egy gyorsnak és stabilnak marketingezett rendszert vettem le a polcról 2005-ben."
Elolvastad a licencszerződést, amit kötöttél, amikor megvetted a licencet a rendszerhez? Hol van benne leírva, hogy bármiféle garancia jár rá

"A hivatalos custom support nem jár mindenkinek"
Bárkinek jár, aki kifizeti. Az, hogy 3rd party alkalmazásfejlesztők nem támogatják a Windows XP-t, az nem a Windows XP problémája. Tessék a 3rd partynál kopogtatni.

"Ezáltal az operációs rendszer, mint felhasználói programokat futtató rendszer értéke csökken, míg a custom support évenkénti összege nő."
Az, hogy a custom support értéke évente nő, mindneki tudja, aki igénybeveszi a custom supportot. Nincs semmi rejtett dolog itt.

Én azt hittem, hogy te egy tudatos vásárló vagy, aki pontosan tudod, hogy amikor megveszel valamit a boltban, akkor tudod, hogy mit veszel meg, mit kapsz azért a pénzért, amit kiadsz. De úgy néz ki, te többet akarsz, más pénzén. Sajnos a világ nem ilyen, senki nem fog neked szívességet tenni a saját költségén, csak hogy te egyedül jól érezd magad.

És?

És nem etikus és aránytalan. Ezen a kereslet-kínálat összefüggésére emlékeztető kapitalista dogmáid sem változtatnak.

Lehet, hogy sokkal többe kerülne, mert sokkal több supportfeladat lenne.

Ha elbaszok valamit, amiért korábban pénzt kértem, a lelkiismeretem azt diktálná, hogy plusz sarc nélkül kijavítsam. A tied lehet, hogy nem.

SOHA, senki nem mondta, hogy végtelen ideig jár támogatás a licenc árába építve.

Ahogy én sem állítottam, hogy bárki mondta volna.

Tudom, hogy mit veszek meg a boltban és az XP-ről is tudtam, hogy mit vettem meg. A Microsoft jelenlegi üzletpolitikáját, annak etikusságát minősítettem, nem a nekem tett vagy nem tett szívességek mennyiségét. Még mindig csak azt tudom mondani, hogy más dolog az, hogy mi etikus és mi törvényes.

"Ha elbaszok valamit, amiért korábban pénzt kértem"
Pénzt a használatért meg a támogatási időszakért kért a Microsoft. Nem ígérte neked, hogy hibamentes szoftvert ad, ez a használati szerződésben le is van írva.
A "plusz sarc" az eredeti licencköltségen FELÜLI javításokra vonatkozik. Az eredeti licenc feltételei sosem változtak meg a felhasználók kárára.

Ez pedig minden, csak nem etikus.

De felőlem relativizálhatod a tisztességes üzletet, nem nagyon izgat. Igazából ezek után nincs min vitatkozni.

Ha a Microsoft-on és a magadfajtákon múlna, a világ összes szoftvere még mindig zárt forrású lenne és a legördülő combobox-ot is szabadalommal védenék.

A tisztességes üzletet te vagy, aki egyedül relativizálod: amint valami nem a szád íze szerint van, akkor az extraprofit és tisztességtelen, nem etikus.

Én nem mondok értékítéletet (etikus vagy nem etikus) a Microsoft felett, csak annyit: betartotta, amit ígért. Többet számonkérni bárkin is, az bizony értelmetlen dolog.

Én meg mondok.

És ha nem zsíros pozícióban dolgoznál és nem kapnál a munkahelyen, meg vehetnél otthonra minden X. évben rabszolgák által összeszereltetett új gépet, akkor te sem az idealizmusaidban fürdőznél, meg tapsolnád meg Microsoft-ékat, hogy milyen jó, hogy legalább betartották az ígéretüket.

EMBER, százmillió munkaállomásról pofázom, ami legalább százezer tonna elektronikai hulladék, használható (ÉP ÉS MŰKÖDŐKÉPES!!!!!) gépekből. Mindez egy szoftveróriás üzleti döntése miatt. Ki a tökömet érdekli, hogy előre bejelentette?!! Ki a faszt érdekelnek egy olyan licencszerződésben foglalt feltételek, amiben csak a saját érdekeit védi, minden felelősséget levakar magáról, és amibe lófasz beleszólása nem volt senkinek azonkívül, hogy elfogadja vagy sem???!!!

Miért kéne kidobnod a gépedet? A Windows XP-t továbbra is használhatod saját felelősségedre.
SENKI, de senki nem kötelez rá, hogy ne használd.
Sőt, még arra sem kötelez senki, hogy Windows Xp-t használj azon a gépeden.

Jöhetsz itt az elektronikai hulladékkal, már régóta kiderült, hogy nem ez a bajod.

Kötelezett-e téged vagy bárkit Windows XP használatára (pláne magánhasználatból) bárki?

A szoftveróriás üzleti döntése már 2001-ben ismert volt. Senkit nem köteleztek 2001-ben arra, hogy olyan operációs rendszert használjon, amit csak 2014-ig támogantak, használhatott volna már akkor bármi mást, amit 3014-ig támogatnak.

Jöhetsz itt az elektronikai hulladékkal, már régóta kiderült, hogy nem ez a bajod.

Ez is bajom. Meg az is, hogy rámerőltetik a bloatware-t, ami még új gépen se biztos, hogy tudja ugyanazt, mint a régi, tekintve, hogy nem ugyanazon tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik.

Addig volna etikus támogatni, amíg hiba van benne és amíg legalább 1% használja világszerte.

Ezt gondolom én.

Honnan tudod, hogy nem került volna annyiba?
Egy gyakorlatilag végtelen sokáig ("amíg hiba van benne") támogatott szoftver rendkívül drága.
Ugyanis 1% alá meg nem csökkenne a felhasználók száma, amíg támogatott a szoftver.
Így végtelen sokáig kéne támogatni, viszont arra igazából végtelen sok pénz kéne.

Megsúgom, a Red Hat az open-source cuccok támogatásáért licenceként ÉVENTE 299 dollárt kér el, aztán 10 év után így is abbahagyják a támogatást.
Uyge, ezek a gonosz kapitalista zárt forráskódú termékek mennyire etikátlanok, bezzeg az open-source, az etikus.

https://www.redhat.com/en/store/red-hat-enterprise-linux-developer-work…

Ugyanis 1% alá meg nem csökkenne a felhasználók száma, amíg támogatott a szoftver.

"Jó" példa erre a Vista, aminél a még meglévő támogatás ellenére most van 0,7%-on a felhasználók száma.

Általában az attól függ, hogy a szoftver (vagy operációs rendszer) koncepcionálisan és hosszú távú megvalósítását tekintve beváltja a hozzá fűzött reményeket, képes-e jó, hatékony, stabil rendszerré válni, vagy sem.

Fagyott már szét XP-n VGA drivered? És Windows 7-en. Fene nagy bloatnak köszönhetően utóbbi egy popup buborékban tájékoztat a szomorú tényről (esetleg még az adott játék összeomlik), az XP meg szarrá-huggyá BSOD-zza magát.

Szóval az XP meg a stabilitás, meg security és ilyen egyéb apróságokra annyit tudok mondani, hogy

LOL

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ki tudja milyen

hűha, mindjárt elkezdek félni.

A pendrive-ot is kidobom holnaptól, ha lejár a gari, nehogy kékhalálozza a gépem. Veszek újat, mert az biztos jobb.

Nincs mit reagálni arra, hogy kékhalálozott a vindóza a pendrájvtól. Ahogy a fejlődésmániások szoktak erre fele fogalmazni, mikor meg kell indokolni, miért jó minden úgy, ahogy van és miért nincs igazam, mikor azt mondom, hogy "lassabb a Win7, mert látom, hogy lassabb", akkor jön rá az "ezer okat lehet" válasz.

Őszintén mi a szart csináltam volna vele vezérlő reflow vagy mi? Esetleg bevágom a sütőbe (8800GtS-el been there, done that)? Onnantól, hogy 3 OS-ből egy megdöglik, a másik kettő meg valami elég fura hibát jelez (linux kernel letilt valamit ott elég kemény gáz van) Mindez egy filléres pendrivenál.

Nem fagyott szét. Egyébként meg, ha szétfagy, az nem a Windows XP hibája, hanem szoftverfejlesztőéké, akik lusták voltak normálisan megírni a driver-t, meg menedzseréké/befektetőéké, akik spóroltak a munkaórán.

Épp ma jelent meg. Marketing-idealista sales-esék képesek voltak eladni milliónyi wifi chip-et és meggyőzni a piacot, hogy az ő cuccukért fizessenek. Szoftverfejlesztőék azonban sajnos képtelenek voltak normálisan megírni a driver-t. Akkor ez most az Apple/iOS/Google/Android hibája, mert a Broadcom hanyagságából az ő platformjaik is sebezhetők?

Nem fagyott szét. Egyébként meg, ha szétfagy, az nem a Windows XP hibája, hanem szoftverfejlesztőéké, akik lusták voltak normálisan megírni a driver-t, meg menedzseréké/befektetőéké, akik spóroltak a munkaórán.

Szerintem az USB-s storage drivereket az MS fejlesztette. Sanszos, hogy hibás volt a hardver, és a driverben nem volt megfelelő hibakezelés. Bizonyíték nélkül ítélkezni (pl.: lustának hívni a szoftverfejlesztőket) szerintem kibaszott korlátolt dolog, kurvára befejezhetnéd már.

Otthoni gépeken azért, mert sz*rnak bele mindenbe. Valahol a botneteknek is élniük kell.
Céges környezetben pedig azért, mert még multinacionális cégek is képesek voltak olyan IE/ActiveX-alapokra építeni iszonyat méretű rendszereket, amelyek a Vistára (vagy bármi későbbire) váltással megszűntek volna működni. Valószínűleg a most céges környezetben futó XP-k is ezért léteznek még, mivel ezeket a szoftvereket – az eredetivel teljes mértékben kompatibilisen – újraírni még akkor is nulláról kellene, ha meglenne a forrás. De sokszor még az sincs, az eredeti fejlesztők szintúgy ismeretlen helyen.

Egyébként voltak, akik tovább használták, állítólag az SP2 környékére, mikor megkapta a W7-ből backportolt fixeket, egész jó lett.

Egyébként hozzáteszem, W7 is egy bugos szar volt az elején, olyan pitiáner apró idegesítő hibákkal, hogy a hajam égnek állt tőle.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tudom miért szidjátok. Egy Core 2-esen a 32-bites, - (E7500-tól felfelé,) - legalább kétszer olyan reszponzív, mint egy W7-32-bites ugyanott. Szerintem az alapértelmezett témájával még korszerű és szép is volt. - A SP2-vel már szinte készen volt, nem volt telemetriázva, és hibás frissítésekkel "szétgyúrva" sem. Stabil rendszert lehetett vele fenntartani. (XP-nél mindenképpen masszívabb volt.) Én sokáig, - még a W10-esek mellett is egy darabig, - használtam interneten.

" lófasz beleszólása nem volt senkinek azonkívül, hogy elfogadja vagy sem???!!!"

Ember, mi beleszólást akarsz még?
Soha nem volt kötelező Microsoft terméket használni. Komolyan, megbeszéljük, hogy kifestem a lakásodat, kékre, te rábólintasz, és a végén amiatt reklamálsz, hogy miért egyszínű kék, hát te nem így gondoltad - azzal ellentétben, amire üzleti szerződést kötöttünk, és te elfogtad.

"EMBER, százmillió munkaállomásról pofázom, ami legalább százezer tonna elektronikai hulladék, használható (ÉP ÉS MŰKÖDŐKÉPES!!!!!) gépekből. "
Adatokat kérek, pontos adatokat. Mivel egyszerűen nem hiszem el, hogy százmillió olyan munkaállomás van, ami csak xp futtatására alkalmas, és még nem rohadt szét csak azért, mert van anyagfáradás.

"Tudtok ajánlani valami reprezentatív statisztikát, amiből kiderül, hogy Magyarországon hányan használnak még Windows XP-t?"
Magyarországon nincs is százmillió gép :)

Amúgy meg, igen, megtapsolom azt a céget, amelyik nem az erő pozíciójából tolja a dolgokat, hanem betartja az ígéretet. Mi több, még extra idöt is dob hozzá, és lehetőséget ad arra, hogy tovább is.
Lehet, hogy a te világodban az a tisztességes, hogy akinek "extra profitja" van, az adja neked, mert csak...

Nem beleszólás az, hogy megvehetem, vagy nem vehetem meg. Ez nagyjából olyan, mintha egy országban a közügyekbe annyi beleszólásod van, hogy elmész-e szavazni, vagy sem, esetleg, hogy melyik pártra szavazol. De azt már nem mondhatod meg, hogy szeretnéd, ha a TB járulékodból nem egy drogos, dohányos nihilista barom "egészségét" hoznák rendbe, hanem a arányos hányadából a kórházakat. Vagy hogy az éves SZJA-d ne a stadionban jelentsen egy betongerendát. Aztán még lehetne sorolni.

Na várjunk csak... Kije vagy te a microsoftnak, hogy beleszólást akarsz?
Mert ha csak vásárlója, akkor a beleszólási hatásköröd tényleg addig terjed ki, hogy kötsz-e szerződést vele meghatározott ideig, vagy sem.
De ha se kutyája macskája nem vagy, de beleszólnál - akkor miért háborodsz fel azon, hogy a ms nem szol bele, hogy vegyél új gépet - de ha használni akarod a blotware-jét, akkor erősen sugalmazza?