A tengerentúl, mely összeköt minket

Fórumok

Facebook, MSN, GMail, Google, Twitter. Mindegyikben van valami közös, nade mi? Mindegyiket nap mint nap használja az átlagfelhasználó (gondolom, jórészt Ti is). Mindegyik a tengerentúlon (vagy legalábbis külföldön) üzemeltetett szerverekről működik. Életünk részei, mégis akad velük némi probléma, amit megpróbálok az alábbiakban kifejteni, megvilágítani. Kicsit hosszú lesz, úgyhogy javaslom az öveket kilazítani, és a kényelmes számítógépezős székben hátradőlve olvasni az alternatív szemléletmódot a modern számítástechnika által nyújtott kapcsolattartási lehetőségekről (és visszásságaikról).

Mindenki kedvence, a lájkolósdi

Vegyük sorra, kezdjük a Facebook-kal. Tagadhatatlan, hogy egy zseniális ötletről van szó, melyet sikerült éppen jókor és jó helyen bedobni, hogy világszinten megvalósulhasson. Történetét már filmre is vitték, de az árnyoldalakról már kevésbé esik szó a közbeszéd szintjén, pedig ezek is vannak jócskán, méghozzá éppen a privát szféra (amit angolul privacy-nek hívnak) sérülésének lehetőségei. Nem egyszer hallhattunk már különféle sebezhetőségekről, melyekkel személyes adatokat (pl. képeket) lehetett lenyúlni megkerülvén a "szabályokat". Arra is könnyedén ráeszmélhetünk, hogy nem feltétlenül kell hackernek lenni vagy rájönni ilyesmi sebezhetőségekre másoknak, hogy az adatainkat sunyiban megszerezzék. Ott vannak az alkalmazások, melyeket nap mint nap használ az átlag Facebook felhasználó. Használatuk előtt figyelmeztet ugyan a Facebook, hogy bizonyos profilinformációkat lenyúlhat, de a látszat azt mutatja, ez már keveseket tántorít el attól, hogy egy RND vagy más "értelmes" függvénnyel kiszámoltassák, "kibe szerelmesek", "kit fognak holnap megverni", "ki a legnagyobb rajongójuk", és egy oldal kevés lenne legalább a leggyakoribbakat felsorolni. A Facebook az adathalászok számára - még a telecaptcházott login és mindenféle "védelmi intézkedések" ellenére is - egyértelműen kincsesbánya, de kicsit gondoljunk bele, hogy az átlagfelhasználó - többek között informatikusok is - a pillanatnyi érzéseiről, személyes gondolatairól, párkapcsolatának állapotáról, és még megannyi, a mindennapi élettel kapcsolatos dologról "tölt fel" szöveges információkat, na és akkor a képekről még nem is beszéltünk, ahol divattá vált a "tagging". Mindez külföldi szervereken, amelyek fölött nincs uralmunk, se jogkörünk, hogy felügyeljük az adatok kezelésének bizalmasságát.

EMESEN

Az MSN gyakorlatilag átvette az ICQ és talán az IRC szerepét, kivételek persze vannak. Elképzelhető, hogy valaki még jár IRC-re, de szinte biztos, hogy mellette van MSN-je, mintahogy elképzelhető, hogy valakinek van iWiW-je, de mellette szinte biztos, hogy van Facebook-ja. A gond az az első meglátásra érdekességnek, másodszorra viszont már abszurdumnak tűnő tény, hogy a magyar számítógépfelhasználók zöme a tengerentúlon keresztül tart kapcsolatot egymással. Az MSN beszélgetések először kimennek a Microsoft amerikai szerverére (20-30 átjátszón keresztül, próbálja ki valaki traceroute-tal), ott a szerver megkeresi a címzettet, majd elküldi neki, tehát ismét (20-30 átjátszón keresztül) visszajön Amerikából a "sziahogyvagycukivagymivan". Mindez persze dekódolatlanul, plaintext formában, ami a Wireless korában igencsak problémás, főleg akkor, ha open hálókról beszélünk, node nem kell wifizni ahhoz, hogy 20-30 routeren átmenjen a plaintext. Ez az egyik lehetőség arra, hogy ne csak "Alice és Bob" kapja meg az üzenetet. A másikat szerveroldalon kell keresnünk. Természetesen az adatvédelmi szabályzatban nem ír arról a Microsoft, hogy a beszélgetéseket lehallgatnák vagy rögzítenék, de automatikus, a beszélgetések tartalmától függő szűréseket már számos esetben tapasztalhattunk, mely világossá teszi a tényt, hogy ha nem is rögzítik, de elemzik az átmenő forgalmat. Nem kell ahhoz betegesen paranoiásnak lenni, hogy belássuk, a Microsoft-nak minden technikai lehetősége megvan, hogy az MSN forgalmat rögzítse, sőt még arra is (hacsak korlátozott, de) megvannak a lehetőségeik, hogy ezeket az információkat nemkívánatos módon használják fel saját érdekükben vagy az amerikai titkosszolgálatok érdekében. Ha valaki emlékszik még az egyetemeken az informatikai biztonsággal kapcsolatos tantárgyakra, az oktató úgy szokta kezdeni a kurzust, hogy "amit el lehet lopni, azt el is lopják", és azt tanácsolja, sosem szabad arra hagyatkozni, hogy "ugyanmár, miért pont engem hallgatnának le". A frázist persze neves biztonsági szakértők is elejtik egy-egy konferencián. Ennek ellenére a felhasználok (még az informatikában jártasak is) sokszor érdektelenek és naivak azzal kapcsolatban, miért pont őt hallgatnák le a tengerentúlról vagy miért pont róla gyűjtenének információt.

Dzsímél

A GMail is kinőtte magát a felhasználók körében, informatikusok is előszeretettel használnak ilyen címeket. Jelenleg gigabájtnyi adatot adunk a Google multinacionális nagyvállalat kezébe, benne az e-mailjeinkkel. A rendszer belső működését nem ismerjük, nem tudjuk, pontosan hogyan és milyen technikai feltételek mellett tárolják az e-mail-eket a szervereken, azt sem tudjuk, milyen titkos paktumok köttettek az amerikai kormányzattal, a titkosszolgálatokkal, vagy más csókosokkal (kivétel persze aki ott dolgozik és tud néhány dolgot), mégis használjuk. Hangsúlyoznám, hogy átlagfelhasználókat tekintve szinte a teljes privát levelezés egy távoli gépen tárolódik, amely fölött nincs uralmunk, se jogkörünk, hogy felügyeljük az adatok kezelésének bizalmasságát. Természetesen az adatvédelmi szabályzat jogilag biztosítéknak tekinthető, de ha egy olyan mamutvállalat, mint a Google vissza szeretne élni a tárolt adatainkkal, esetleg szeretné eladni valakinek, meglesz a kellő jogi háttere, hogy ezt úgy levezényelje, hogy az egyszerű embernek esélye ne legyen ebbe beleszólni vagy jogi követeléseket támasztani. Az adatvédelmi nyilatkozatokat egyébként - ugyanúgy mint a licencszerződéseket - el se olvassák, ha annak változásáról értesülünk, csak rányomjuk az "okét", hogy használhassuk tovább a szolgáltatást.

Mégis mi ezzel a gond?

"Végülis semmi" - vágják rá sokan. Én viszont mégis azt látom, hogy nincs rendben az - még a természetesen globális világhálón se - hogy egy egész ország (és más, rajtunk kívülálló országok is) internetes kapcsolattartása a föld másik oldaláról működjön, olyan országból, melynek területére a hatályos törvények szerint csak vízummal léphetünk (és azt is csak szigorú feltételek mellett), olyan szerverfarmokon, ahonnan az egyetlen biztosíték adataink biztonságos kezelésére az adatvédelmi nyilatkozat, sem technikai, sem más belelátásunk nincs a rendszerbe, mert az ugye "üzleti titok". Van mégegy közös ezekben a szolgáltatásokban, mely a fenti felsorolásból kimaradt, de talán jobban kijön így a végére: a szolgáltatások mind a (Amerika nagyhatalmi politikájában hívők most pislogjanak:) "bűvös dátum", 2001. szeptember 11. után kezdtek teret hódítani szerte a világon. Amerika hataloméhes kormányzata nem kis erőfeszítéseket tesz saját állampolgáraik megfigyelésére és - ahogy mostanában a Wikileaks-es anyagokból kiderült - más államok megfigyelésére is, sőt, ha kell, belügyei(nk)be is előszeretettel beavatkozik. Felvetődik tehát a kérdés, hogy ezek a kapcsolattartási szolgáltatások mennyiben segítik elő az Amerikai kormány ezen - egyébként tisztességtelen és elítélendő - törekvéseit, pontosabban mi mennyire segítjük elő, hogy megosztjuk velük még azt is, mit eszünk reggelire.

Végső soron arról szeretném megismerni a szakmabéli véleményeket, ki miért veszi igénybe éppen ezeket a szolgáltatásokat és mennyire zavarják vagy nem zavarják az előbb felsorakoztatott visszásságok, egyáltalán azoknak tekinti-e őket. Továbbá, olyan alternatív kapcsolattartási lehetőségeket is várnék az itt leírtakkal jórészt egyetértő felhasználóktól, akik rájöttek, hogyan lehet "off the grid", azaz a rendszerről leválva, ugyanolyan vagy megközelítőleg ugyanolyan (vagy sokkal jobb) minőségben kapcsolatot tartani, mint a "fészbúk/msn/stb." szolgáltatásain keresztül.

A válaszokat előre is köszönöm :)
hajbazer

Hozzászólások

nem is szabad semmiféle net kapcsolatot fenntartani.
a saját szolgáltatód is lehalgat(hat) elolvass(hatj)a leveleidet.
a saját országod szolgálatai is megtehetik ugyanezt.

akkor miért pont a google a facebook a CIA vagy az FBI lenne probléma.

Nem kell rögtön feketén és fehéren látni a dolgokat. Nem arra próbáltam célozni, hogy veszélyes internetezni (habár néha veszélyes:). Különböző titkosszolgálatoknak más-más érdekeik vannak. Amerikának és a titkosszolgálatainak egyértelműen az a fő érdeke, hogy a világhatalmi pozíciójukat fenntartsák, a multicégeiket pedig minél több helyre eljuttassák, lehetőleg úgy, hogy vezető piaci szerepben legyenek. Az MSN, Facebook és egyéb, általuk üzemeltetett kapcsolattartási szolgáltatások ezt messzemenőkig lehetővé is teszik nekik, ezért lenne a CIA vagy az FBI probléma, legalább addig, amíg ezt a nagyvilág felhasználói engedelmesen és gyanútlanul ki is szolgálják.

Ne haragudj, de amikor elolvastam az irományod valahogy egy nyugdíjasoknak szóló termékbemutatón éreztem magam.

A recept egyszerű:
- Egy nagy halmazból vegyél ki néhány népszerű elemet,
- Állíts róluk dolgokat amik ráadásul igazak is, amit azért mindenki tud vagy legalább is sejt, de eddig nem foglalkozott velük mert nem igazán érdekelték,
- A végére írj valami összegzést ami legyen modern, mondjuk egy összeesküvés elmélet.

Legyen az egész felszínes, néhány nagyon szakmainak tűnő beütéssel. Legyen benne egy kis alázatosság. Használj menő kifejezéseket.

Szóval nekem ez az iromány nagyon a "gyógyító" kristály kategória...

Nem haragszom, habár nekem inkább úgy tűnik, hogy a közvélekedéssel ellentétes gondolatmenetekre próbálod ráragasztani a "nyugger" és az összeesküvés címkét, hogy így hessegesd el magadtól még a szikráját is, hogy elgondolkodj az itt leírtakon. Mellesleg az is lehet, hogy valóban így látod, ezesetben biztos így van, de legalább annyi különbséggel, hogy én a véleményekre (köztük a Tiedre is, ezúttal köszönöm, hogy megosztottad:) vagyok kíváncsi és nem akarok semmit vadkapitalista módon lenyomni a torkodon, még annyira se, amennyire a Google vagy a Facebook hirdetések.

Én azt szeretem (bár lehet, hogy tévedek), hogy a Google szolgáltatások (gmail, reader, etc) belépéskor a fő google lapra irányítanak, SSO bejelentkezés, cookie elültet a böngészőben. Nem jelentkezel ki, csak böngészgetsz összevissza, rengeteg oldalban ott a Google Analytics kódja, ami (ha jól sejtem) kiolvashatja a cookie-t, s minden erőfeszítés nélkül tudják meg, mikor és milyen oldalakat látogatsz. Nem nehéz összekötni ezeket az adatokat egymással.

FIXME, ha hülyeséget beszélek.

Sőt, ráadásul ott az e-mail címed is kódolatlanul, mikor böngészel, tehát ha mondjuk egy nyilvános gépről vagy wifi hálóról szeretnél bejelentkezni anélkül, hogy felfednéd a kiléted és HTTPS-t használsz, akkor ha benthagyod, az e-mail címed és keresgélsz, (a fejlécben, amit látsz) már plaintext-ben megy vagy gzip-pel tömörítve, lényeg, hogy nem HTTPS-en. Egyébként (szerintem) nem beszélsz hülyeséget, pont az ilyenekre szerettem volna rávilágítani ezzel a topikkal.

Üdv.,
(Asszem ma flame warriorként ébredtem...)
És ha kilépsz az utcára, biztonsági kamerák százai vehetnek fel. Emberek ezrei láthatnak meg. SŐT! Műhold képeken szerepelhetsz, véletlenül fényképek készülhetnek rólad.
És, azt tudtad, hogy minden egyes banki tranzakciódról is tárolják az adataid? Ha fizetsz, ha pénzt veszel fel, ha épp megjön a fizetésed, vagy ha kifizeted az e-számládról az új hifidet, vagy épp csak vacsorát rendelsz?
És azt tudtad, hogy a géped tárolja a jelszavadat hashként és a felhasználó neved majdnem plain textben?
És azt tudtad, hogy bármilyen anyagi részecskével érintkezésbe lépsz, kihatással vagy rá?
Ha a fentiekre igennel válaszolsz ,szerintem nem kell aggódnod a netes láthatóságod miatt, mert könnyebb már a realtime fizikai mozgásodat követni, mint kihalászni a "logokból", hogy mit is tettél, főleg, hogy senki nem garantálja azokról, hogy ott, és akkor te voltál. Míg, az első ATM identifikál téged a kamerák számára, és onnantól kezdve már az egész kémsereg csak utánad loholhat...
Üdv.,
LuiseX
U.i.: Idézve egy ismerősömtől: A paranoia nem betegség, csak információhiányos állapot...

Mindig az a kérdés, hogy mire használják fel ezeket az adatokat. Nem hiszem, hogy szerencsés összehasonlítani a Facebook-ozást azzal, hogy kimegyek az utcára. Az "utcáról" valamivel (sokkal) nehezebb adatbázist készíteni, mint egy olyan keretek közé szorított rendszerről, mint a Facebook, ahol önmaga az adatbázis és azok készítik el, akik önszántukból felteszik magukat. Épp itt jön a trükk, amiről beszéltél, hogy az adatbányászok nem szeretnek logokat bányászni. Nem is kell, hiszen a felhasználó oszt meg mindent magáról. Ő veszi fel saját magát, ha úgy tetszik, a szerver csak letárolja és közvetíti azt.

Beszéltél a banki átutalásokról és ATM tranzakciókról. Amennyiben ezeket a politikafüggetlen bűnüldözés és egyéb bizonyítási vagy biztonsági okokból rögzítik és úgy tárolják, hogy ahhoz harmadik személy nem fér hozzá (tehát még a banki rendszergazdának ezért milliókat fizető emberke vagy egyéb korrupt elemek sem). Persze sajnos ez nem így van hazai viszonylatokban, de külföldiekben sem, ígyhát azt is nehezményezem, hogy a hifim vásárlását rögzítik.

Folytatás ITT (permalink másik hozzászólásra).

Az, amit te "paranoiának" csúfolsz, nem betegség, hanem a körültekintés és a tudatos gondolkodás egy formája. Picit próbáld meg más szemmel nézni a dolgokat.

Üdv,
Amit én paranoiának neveztem, az a kóros félelem az információ mennyiségtől. Lehet, tévedek, de az ember szuvenír döntése, milyen információkat oszt meg.
Évek óta boldogan élek ezekkel a technológiákkal, figyelve arra, hogy túl sokat ne adjak ki magamból.
Ennek ellenére ismerek olyat, aki csak tudja, mi az email, de nem használja, aki csak hallott a facebookról, de még csak számlája sincs. Boldog ember, és teljes életet él. Egyszerűen csak nincs szüksége ezekre a szolgáltatásokra.
Ellenben ismerek olyat is, aki meghalna, ha 10 percre net, vagy áram kimaradása lenne. Őt sajnálom ezért, mert az életéből körülbelül az hiányzik, ami adatként soha sem írható le teljesen: a saját tapasztalat élménye. Ennek ellenére az az illető is teljes értékű életet él, csak, bizonyos hiányosságokat mutat fel. És, mint mondottam, sajnálom, nem pedig megvetem ezért.
Én próbálok személy szerint mindkét vonalra nyitott maradni, és pont ezért nem félek attól, hogy egy kézbe öszpontosulnak az adataim. Mert belegondoltam, az adathalászoknak lehet előnyös az általad és a barátaid által megosztott információ, de láttál már valódi data-phising akciót? Szerinted mi a célja? És most nem a spam-elek, meg más identitását elveszem, hanem a valódi, masszív adathalászásról. Szerinted abban egy ember a lényeges pont?
Ha téged akarnak lekövetni, vannak jobb, célravezetőbb technológiák. És gyorsabb eredményre is vezethetnek, mint facebookon és iwiwen a 300 ismerősöd végignyálazása a kocsid rendszámáért. Arra van jobb adatbázis, ahogy a címedért is.
Persze, tudjuk, minden rendszer védett, és természetesen senki sem fér hozzá. És a gonosz bácsik, ha már félni akarsz, nem biztos, hogy azzal a módszerrel dolgoznak, amit te elérsz. Lehat annál könnyebb út is, minthogy forrasztó pisztollyal rakjanak össze egy atomreaktort, főleg, ha már kész a gyár;)
Üdv.,
LuiseX
U.i.: Bocs, ha bunkóra sikerült, kicsit álmatag vagyok, az alvás manapság túl kis részét teszi ki az életemnek :)

- Facebook Disconnect extension
- Google SSL Web Search extension
- Use HTTPS extension

A problema 2 nagyobb reszbol all: az egyik, hogy mit csinal a netszolgaltato (illetve az osszes olyan szolgaltato, akin keresztulmegy), a masik, hogy mit csinalnak az adattal az adott cegek, akiknek a szolgaltatasat hasznaljuk.

Az elso ellen nyilvan ved a titkositas (ha tamogatott), a masik ellen meg nyilvan nem.

Ismert dolog, hogy az iWiW-et hasznalja a titkosszolgalat (ha a helyukben lennek, en is hasznalnam), szoval meg csak nem is feltetelezem, hogy a Facebookhoz ne ferne hozza a CIA.

Sajat rekordom, hogy mar 3-szor toroltem iwiwrol, Facebookra nem is akarok regisztralni (pedig mar kaptam tobb spamet, hogy regisztraljak), twitternek meg nem latom ertelmet. Gmail accom van, de csak pop3-al hasznalom, inkabb csak backup mailcim (nincs rajta tenyleges levelezes, csak par levlista, ami amugy is publikus). Google keresoje kb. megkerulhetetlen (legalabbis nincs hasznalhato, kevesbe "evil" konkurencia (bing nem az)), MSN pedig ismerosok miatt kell. De a felsoroltak/emlitettek kozul csak ennyi az, amit hasznalok.

Amugy ha valaszthatok, hogy a CIA vagy az AVH ferjen hozza valamimhez, akkor a CIA-t valasztom. Kozvetlenul kevesebb hatasuk van ram, es eroforrasban kevesbe eri meg nekik magyar nyelvu dolgokkal foglalkozni.
A "miert pont engem figyelnenek meg" nem erv, nyilvan mindenkit megfigyelnek, akit csak tudnak, automatikus eszkozokkel. Arra a keves emberre meg, aki gyanus, arra ugyis lesz eroforras.

Egyebkent ha nagyon fosol, tehetsz fel magadnak sajat jabber servert valahova, jo eros titkositason keresztul tudod hasznalni az ismeroseiddel valo kommunikaciora, es szabvanyos (szoval leteznek kliensprogik minden platformra).

--
To celebrate the Beatles' arrival on iTunes in 2010, I'm listening to their MP3s I downloaded from Napster in 2001.

Ez megint olyan dolog, hogy akit nem érdekelnek az ilyen dolgok, azok nem pletykálnak róla, akiket viszont érdekel, azok biztosan tudják, hogy használja az iWiW-et nemcsak a titkosszolgálat, de a rendőrség is. Ez olyan egyértelmű tény, minthogy a zsernyákok, ha van autójuk, inkább azzal járőröznek, mint anélkül.

>...olyan alternatív kapcsolattartási lehetőségeket is várnék az itt leírtakkal jórészt egyetértő felhasználóktól, akik rájöttek, hogyan lehet "off the grid", azaz a rendszerről leválva, ugyanolyan vagy megközelítőleg ugyanolyan (vagy sokkal jobb) minőségben kapcsolatot tartani, mint a "fészbúk/msn/stb." szolgáltatásain keresztül.

Ha az amcsik zavarnak, vannak szolgáltatók, melyen még ha nem is magyar cégek, de Magyarországon vannak a szervereik, és ingyen e-mail fiókot biztosítanak. MSN helyett ott az IRC, csetponthu, mit tudom én, rengeteg alternatív megoldás létezik.

Facebook meg ilyen hülyeségek helyett én két alternatív csatornát használok kapcsolattartásra:
* élő beszéd
* telefon
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Nos, nézve a történelmet, aztán az amerikai multicégek terjeszkedését, a kormány hegemónia érdekében tett erőszakos erőfeszítéseit, a háborúkat, a vadkapitalista gazdaságukat, lehet, hogy kissé zavar, hogy egy olyan ország szerverén tárolódik több évnyi levelezésem, melynek területére ha be akarok lépni, szinte bűnözőként kezelnek, ujjlenyomatot vesznek, vízumot kell kérnem és még nekem kell illetéket fizetnem.

Azért azt mondd el nekem, kérlek, hogyan tartanál kapcsolatot olyasvalakivel, akit elfogott az MSN és Facebook őrület, és csak ezeken a felületeken érintkezhetsz vele, majd hülye lesz feljönni IRC-re, azt se tudja mi az.

A telefon nincs ingyen, az élő beszédre pedig sokszor nincs lehetőség. Persze ha már itt tartunk, a Facebook sincs teljesen ingyen :D

"egy olyan ország szerverén tárolódik több évnyi levelezésem, melynek területére ha be akarok lépni, szinte bűnözőként kezelnek, ujjlenyomatot vesznek, vízumot kell kérnem és még nekem kell illetéket fizetnem."

how many times have you been there

Amúgy meg a facebookra azért raksz ki dolgokat, hogy mások megnézzék.. amit nem akarsz, hogy megnézzenek, azt nem rakod ki, nem? :)

Hiába vannak ott, ha a cookie tiltólistán vannak - én legalábbis alapból kitiltom a "top sütiseket" (adverticum, google, facebook, youtube, twitter, stb.), mivel ezek egyikére sincs regisztrált felhasználóm, így belépéshez nem kell cookie elfogadás.
Ugyanis valóban 2 kattintás után már rájuk is cuppantál...

nem kell facebookot, gmailt, googleappsot használni, az valamit javít a helyzeten.

Az egesz gondolatod tevedesen alapszik sz'tem:
- A facebook CDN-eket hasznal, valoszinuleg Akamai-t ( http://anshprat.wordpress.com/2008/09/30/facebook-cdn/ )
- A google alkalmazasok szinten CDN-szeruseget hasznalnak, anycast - kompatibilisek tudtommal ( http://en.wikipedia.org/wiki/Anycast )
- Az MSN valami switchboard-server nevu dologgal operal, es sz'tem Budapesten budapesti sb IP-t fogsz kapni. ( http://www.hypothetic.org/docs/msn/switchboard/example_session.php )

Sz'al hulyesegeket linkek nelkul allitani nagyon konnyu.

Kövesd már le kérlek az MSN/Facebook szervert, mikor fellépsz, hogy hol van (traceroute), meglepődnék, ha országon belül lenne, habár lehet igazad van. Mellesleg gyakorlatilag ugyanaz, ha itt van a szerverük, akkor is ők rendelkeznek fölötte és azt futtatnak rajta, amit akarnak (amit nem szégyellnek).

Linkekkel is könnyű hülyeségeket állítani. Az interneten meg lehet találni mindent és mindennek az ellenkezőjét. Attól, hogy egy oldal jobban mainstream, mint a másik, még nem biztos, hogy jobban igaz, amit rajta írnak. Ez igaz a wikipedia-ra is. Ha a wikileaks-es dokumentumokra alapozunk és a diplomaták is kémkednek magyar állami vezetők után, majd hülye lesz a Microsoft nem adatot gyűjteni, amit tud. Ugyanez igaz a többire is. Amíg nem osztják meg velünk, hogyan működik a rendszerük, nem lesz garancia arra, hogy nem élnek azokkal a lehetőségekkel, melyekre a technikai feltételek adottak. Ha az IRCd-kbe létezik lehallgató patch, akkor miért pont az MSN szerverébe ne lenne kezdettől fogva beletéve.

Üdv.,
Én csak egy dolgot nem értek. Ha már apokalipszis, miért kicsiben nézed? Miért lenne értékes egy példányról tudni bármit is, amikor nagyobb a piaci értéke a felépíthető matematikai modelleknek? Pl. hogy a tömeg most épp a párducmintás csipkefehérneműre vágyik.
Nagyobb profitot jelent ez egy-egy vállalatnak, ahelyett, hogy Józska 72 mail címéből leszűrt adathalmazzal dolgozzanak, meg, eleve, nem biztos, hogy megéri ennyire visszakövetni (anonimitás azért szerepet játszik néhanapján, és nem általánosítható, hogy mindenki valós adatokat használ... Személyes információk ide, vagy oda, senki nem garantálja a valósághoz ragaszkodást, mivel nincs erre certifikáló hivatal).
Legalábbis, én, a sátáni Google, az ördögi MSN, vagy épp a gonosszal lepaktáló Facebook helyett erre a piacra hajaznék.
S kissé kilendülve, de mintha Google nem csak hajazna, hanem erőteljesen be is lépne erre a szektorra. És Facebook is... Msn is erőlteti a célzott reklámokat....
Szerintem itt az ideje, hogy a mai informatikához valamelyest konyító, tudományos szemléleletű bölcsek elfelejtsék az Én, és az Egy fogalmát, és meglássák, mi az, ami valódi hatalmat jelent, ha egy akár ~6 milliárd entitásra kiható vállalati döntést kell meghozni. Mert egy már nem érték (tisztelet a kivételnek, de már ők is kihalóban vannak, és inkább csak celebek, mint vezetők)...
És, ha még mindig nem voltam meggyőző, akkor nem tudok más észérveket felhozni mint azt, hogy én ezt tenném, mert ez a logikus irányvonal, ha vállalatként arra gondolok, mi hozza a legtöbb pénzt. És, ha ehhez a felhasználók bizalma kell (aka. nem adod ki láthatólag 3rd party félnek (aka US Government)), akkor inkább pereskedsz, minthogy felhasználót veszíts.
Üdv.,
LuiseX

Üdv.,
Nem pénzben nézem, értékben. A kettő nem ekvivalens fogalom, bár sokan azt hiszik. Érték az, amit tulajdonítasz neki, a pénz, amit fizetsz érte. Olykor a kettő igen messze áll egymástól, hol ilyen, hol olyan véglet felé kilengésben.
Ami fontos, hogy egy vállalat érdekei mások, mint a tieid. Neki PÉNZ kell, mert ebből létesít majd ÉRTÉKET. Nem éri meg neki egy szint után a kormányzati érdekeket képviselni, mert a kormányzat jobban függ tőle, mint ő a kormányzattól. És, ilyenkor a szerepek is felcserélődnek. (Ezek ellen a szituációk ellen lennének a Tröszt ellenes törvények, de egy internacionális céget rengeteg leányvállalattal már nehéz megfékezni :) )
Amit neked kellene észrevenni, hogy néha nem egy elérése az érték, hanem olykor-olykor a tömegben van a haszon. Sőt, mindig. Látnod kellene, hogy nem az a több pénz (igen, most pénzről beszélek :) ), hogy egy embernek eladsz valamit 100 millióért, hanem ha 100 milliónak eladsz 10 Ft-ért. A nagy vállalatok már az utóbbi logikát követik általában, mert ez az effektívebb útvonal (tisztelet a kivételnek, de ők más célcsoportra is termelnek:) )
Amúgy van igazság a mondatodban, csak nem sok. Értelek, de egy másik nézőpontot vetettem fel. Te attól félsz, hogy megtudják, a titkárnőddel kavarsz. Mert ez a tied, a te birtokod, a te értéked. De észrevehetnéd azt is, hogy nem ez hordozza a valódi értéket a levelezésedben a vállalatnak, hanem az, hogy a titkárnődnek mit veszel ajándékba.
Egyszer egy ismerősöm a következőképpen érvelt nekem: Lehet, hogy most nekem kell egy kenyér, de ő meg eladni szeretne egyet, nem ér rá a vevőkkel foglakozni. Amire ez a példa szól, hogy a másik oldal nem feltétlenül azt akarja, amit te, holott ugyanarról van szó. (Kissé sarkított a példa, tudom, de talán hordozza a tartalmat) Amíg egyéni érdekekből közelítesz vállalati érdekre, addig kellemetlen meglepetések, vagy kellemes csalódások sora vár rád. De ha elkezded megfigyelni, hogy a vállalatnak mi lehet az érdeke (és nem magadból általánosítasz), akkor talán helyesebb, és kevesebb meglepetést hordozó modellre juthatsz.
Persze másik oldalról a félelmed az adataid "illegális" összegyűjtése, jelen kontextusunkban ez azt jelenti, hogy például az engedélyed nélkül pszichológiai profilt készítenek rólad, és ezzel visszaélnek, vagy az adataid, amiket _te_osztasz_meg_ felhasználják ellened.
Igen kellemetlen erre gondolni, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt nem az a cég teszi, aki lehetővé teszi az adataid megosztását, hanem az, aki ugyanolyan felhasználóként él a rendszeren mint te. (Mint említettem a cégnek nem érdeke eggyel foglalkozni) Csak, könnyebb azt mondani, hogy facebook a gonosz, ha mondjuk te bánsz felelőtlenül az adataiddal...
Amit nagyon szeretek, hogy sírnak az emberek a gonosz multikról, akik összegyűjtik az adataikat, meg visszaélnek vele, csak arra lennék egyszer kíváncsi, hogy mihez kezdene az adott emberke, ha ezek a multik nem kínálnának erre a "gonosz adatgyűjtésre" platformot, hanem otthon kellene mindenkinek pl. mailservert futtatni, ha e-mailezni akar (mondjuk erre most is meg van a lehetőség, de szerencsére van kényelmesebb alternatíva is :) ). Vajon, akkor mire panaszkodnának? :)
Üdv.,
LuiseX

Csodálatos ez a HUP.

Először leszoktatott a Winről, majd a dohányzásról, most pedig az internet jön :D

Ugye nem gmail-os címed van? Mert azok szoktak a leghisztisebb privacyőrültek lenni, akik kiteszik mindenüket világ elé, aztán meg nyekeregnek, hogy privacy, meg szféra. Mert ez a divat; meg biznisz mint anno a y2k volt.

Gmail-t nem kötelező használni. Facebookot se, csak jobb használni és arról locsogni, hogy milyen borzalmas is az élet.

Egyébként magyar állampolgárnak nem kell vízum az usába, bár gondolom ezt a poént már lelőtték. Meg azt is, hogy itthon vízum nélkül tartózkodsz, és hogy mennyivel van több rálátásod arra, hogy mit csinál pl. a matáv vagy a bm, apeh az adataiddal.

Nem tudom, honnan veszed, hogy GMail-t használok vagy fentvagyok a facebook-on. Mindenesetre látszik, próbálod minden eszközzel elhitelteleníteni és nevetségessé tenni a neked nem tetsző véleményeket, méghozzá a "vizet prédikál bort iszik" kártyával. Jelenleg ez sajnos nem működik, úgyhogy el kell gondolkodnod azon mégegyszer, miért aggályos, hogy Amerikán keresztül kommunikál Magyarország. Attól, hogy nincs több ráhatásom arra, mit csinál az APEH az adataimmal, mint arra, hogy Amerika és a Facebook mit csinál, még nem jelenti, hogy rendben is van ez a tény. Persze te úgy tűnik, elfogadod így, ahogy van és visszarántod ugyanebbe a bugyorba a másként gondolkodókat, de ettől még itthon is arra kell törekedni társadalmi szinten, hogy minél több minden ellenőrizhető legyen az állampolgárok által. Amerika ezt a nagyhatalmi/világuralmi politikájának köszönhetően nem fogja megtenni. Nemrég még saját beosztottaikat is elzárták a Wikileaks által kiszivárogtatott adatoktól :)

Az internetben az a szép, hogy bárhol működhet a kiszolgáló. :)
Szép példa, hogy a világ nagy része magyar domain-ről tölti le kedvenc videólejátszóját.
Tehát visszafelé is igaz (bár nem kapcsolattartás, elismerem).

Én személy szerint kipróbáltam a Facebook-ot, s mikor rájöttem 2 hónap után, hogy nekem van olyanom is, de kb. háromszor voltam rajta, töröltem.
MSN és Skype gyakorlatilag azóta nincs bekapcsolva, mióta a jelenlegi párommal összeköltöztünk. Családommal és azon munkatársakkal, akikkel kell, ingyen, vagy nagyon kedvezményesen telefonálunk.
Iwiw-em van. AZ régóta. Van a baráti körömnek ott egy fórum-topicja, azt használjuk arra, hogy bulikat megbeszéljük. Mivel mindenki elfoglalt, így ideális megoldás, hiszen nagyon ritka volt mindig is, hogy elkapjuk egymást MSN-en, vagy Skype-on.
Email: saját domain, saját szerveren.

Szóval lehet, hogy csodabogár vagyok, olyan informatikával foglalkozó emberke, aki csak minimálisan használja ezeket a csodaeszközöket, de nem tartom értelmesnek, hogy elolvassam Facebook-on, ki mit reggelizett. Értelmes dolgot azon 3 alkalommal sem tudtam találni, ezért meg tök felesleges. Akkor már inkább tanulom az új technológiákat, vagy régiket, amiket még nem tudok. :)

https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

Ezzel próbáltátok? Most csak ezért nem akarom törölni az accot...

---------------------------------[2009-10-05]---------------------------------

Updated ways of contacting Facebook (only by email now).

Tried to clear things up a bit regarding the deletion process. You can't imagine how many mails I get saying that the deletion doesn't work. 99 % of the time people are just too eager to check if it actually worked, logging in to their deactivated account, hence canceling the deletion request.

If you want out - stay out! ;)

---------------------------------[2009-04-14]---------------------------------

Nem volt meg facebookom, ugyhogy csak tipp:
-Atirod a nevedet/becenevedet mondjuk Hermann Goringre
-Elkuldod az egyik admint (esetleg az alapitot) az anyukajaba
-Megvarod amig torolnek, (vagy folytatod a trollkodast)

--
To celebrate the Beatles' arrival on iTunes in 2010, I'm listening to their MP3s I downloaded from Napster in 2001.

En is kiprobakltam a Facebookot (azt hittem, valami marhasag, pedig egesz jo tud lenni) es mar kimondottan tetszik, tenyleg jo otlet. Atlag napi 2x megnezem, mit linkeltek ismerosok (es mit lajkoltak ismerosok). Valo igaz, eloszor ugy tunt, hogy hihetetlen marhasag megtudni, hogy cicababa51 ma reggel kidobta a fogkefejet, mert nincs ra szuksege, de egesz mas, ha cicababa51 lajkolja sf62 linkjet, aki a Robocop trailerjet linkelte. Ekkor az ember elgondolkodik: "ja, kb. '90-es film, eleg kozepszeru, de nezzuk meg", letolti a filmet es szabalyosan tapsol oromeben, mert nagyon jo a film, egesz mas, mint emlekeiben, igazi cyberpunk film.

A facebookos ismeroseim nagyreszt _nem_ ismeroseim, mint az iwiw-en, hanem olyan emberek, akik szamomra erdekes infot kozolnek, legyen az egy film, konyv, hir, stb. De pl. a legtobb, altalam olvasott blog is facebookon van (lehetne persze rss-olvasot is hasznalni, hasznalok is, de igy megis mas), rogton latom, mirol irnak, sit. Nem olyan rossz az.
(Aztan persze, ha egy bloghoz hozzaszolnek, bezarom a facebookos bongeszot es hasznalok egy masikat, amivel sose jelentkeztem be a facebookra es azt hasznalom normal munkara :)
--
http://www.micros~1

Nem nehez :) Legvegso esetben fogsz egy virtualboxot, felhuzod es beleraksz ot bongeszot (IE, Chrome, Firefox, Opera, stb). Aztan azon teszteled a Facebook dolgokat. Nekem meg egyszerubb: Fireofx vegso esetre, de azon fut par netes jatek meg a FB is, amuzgy meg Seamonkey, minden mas es levelezes.

--
http://www.micros~1

Egy online virágboltnak csinálnátok facebook vagy bármilyen más közösségi modult?
Lehessen lájkolni a termékeket és hasonlókra gondolok. Függetlenül attól, hogy osztom a fenti véleményt.

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Válasz többeknek és a gondolatmenet folytatása

Az egyes országok nemzetstratégiai szempontjaiból sem túl kedvező, hogy a kémelhárítást megkerülve egy egész ország amerikai szerverekre tölti fel magát. Ha ez a tendencia folytatódik, nemsokára ott fogunk tartani, hogy A Facebook Magyarországra nézve egyenlő lesz a BM adatbázisával (néhány adattól és az internettel nem rendelkező személyektől eltekintve). A legtöbb ember megadja hol dolgozik, milyen iskolákba járt, mi érdekli, milyen politikai nézetei vannak, milyen zenéket, filmeket szeret, mikor született, nem beszélve a Facebook-on létrehozott csoportokról, amelyhez tartozik. Ezek után ahhoz, hogy valakinek (vagy többeknek egyszerre) feltérképezzék az ismeretségi/érdeklődési/stb. körét, már nem kell megkérni a nagykövetasszonyt és csicskásait, hogy gyűjtsenek róla információt, nem kell napokig, hónapokig súlyos költségek árán lehallgatni a magyar telefonvonalakat és internetforgalmat, nem kell ellopni semmilyen kormányzati, titkos adatbázist, elég rádobni egy lekérdezést egy (az amcsiknak) hazai adatbázisra. Persze nem állítom és bizonyítékom sincs rá, hogy a Facebook ezt valóban csinálja vagy a CIA/NSA/FBI/akárki csináltatja vele, ellenben minden technikai lehetőségük megvan erre. Amire pedig megvan a technikai lehetőség, azt előbb utóbb bizony csinálják is (informatikai biztonság alaptétele: amit el lehet lopni, azt ellopják), a számítástechnika és információs biztonságtechika történelmében számos példa volt már erre. Nyilvánvalóan ha tényleg csinálnák és valaki megkérdőjelezné, akkor a válasz valami a "terrorizmus" elleni harccal kapcsolatos dolog lenne, amit ha valaki elhisz, akkor rábólint, ha meg nem hiszi el, látja, miért gázos.

Hangsúlyozom, hogy nem az adatkezelés tényével van a gond, hanem az esetleges felhasználási módokkal és az arra való ráhatásunkkal. Mi itt nem fogjuk tudni, ha az amerikaiak saját világhatalmi pozíciójuk megőrzése érdekében használják fel az adatokat, amiket a közösségi oldalakon és az egyes csevegőalkalmazások közötti forgalom közvetítésekor megkaparintanak. Erre nincs ráhatásunk és ha éppen úgy fúj a szél, Magyarország ellen is felhasználhatják a magyar felhasználók által felvitt adatokat. A Wikileaks kiszivárogtatások óta tudjuk azt is, hogy Magyarországról milyen adatok kellenek az amerikaiaknak. Gyakorlatilag minden, amivel sakkban tarthatnak minket, tehát céljuk a világhatalmi hegemóniájuk megőrzése, itt Magyarországon is, hazánk mintegy csatlósállamként való tartása. Mindehhez pedig mindenki hozzájárul saját adataival, életének digitalizálásával, aki felteszi magát amerikai szerverekre és azokon keresztül kommunikál.

Ha jobban belegondolunk, internetes kommunikációnk nagy része Amerikán keresztül zajlik. MSN, ICQ, Skype(?), Facebook, GMail, Yahoo Mail és társaik. Ez a szisztéma pedig egyértelműen kimondható, hogy a "bűvös dátum", 2001. szeptember 11. óta alakult ki. Azóta ölték meg majdnem az IRC-t az MSN és társaik, azóta terjesztették el a GMail-t, a Facebook-ot.

Üdv,
Itt is csak azt látom, hogy félsz. Magától az információtól. Pedig nem az az érték, hanem amit reprezentál.
Kis tételben senki sem garantálja a validitását, főleg nem facebook-on, vagy akármelyik nagy, amerikai oldalon, mert nem biztos, hogy 1-1 ember valódi információkat rak fel.
Nagy tételben már lehet reprezentatív minta, de még mindig csak minta, mintsem korrekt statisztika. Nincs ellenőrző hivatal, nincs semmi, ami garantálná az információk validitását ezekben az adatbázisokban. Hogy egy képen szerepelsz? Te is gondolom sok képre mondtad, hogy PS, s nem olyan könnyű szakértő keze munkájáról megmondani, hogy valódi-e, vagy sem. Ezt szerintem mindannyian tudjuk, jobban is, mint illene.
Természetesen, majd államok ellen pont ezen az eszközön lépnek fel. Innen fogják megtudni, hogy ha megölnek egy politikust, milyen hatással lesz a népre. Ahogy azt is innen tudják meg, hogy melyik termékbe kell drogot csempészni. Nah jó, inkább megkérdezem: Hogyan élhetnek így vissza az állammal? Nem a miként, hanem a hogyan érdekelne. Mert ok, hogy van információjuk és hatalmuk, de épp az a baj, ahogy Magyarország sem , úgy Amerika sem egységes a gazdasági vezetőség terén.
Például nem hinném, hogy a kormány tudná az üdítő ital cég politikáját nagy mértékben befolyásolni. Vagy épp a sarki hamburgeres franchise-t irányítani. Mert, szabad piac van náluk is. Nálunk is ez megy: a kormány által adott kereteken belül táncol (akár legálisan, akár nem) minden vállalat, és nem a kormány parancsára...
Tehát, ezzel kizárnék egy módot, ahogy vissza lehet élni. Következő technika a bojkott. Sok országtól függünk, nagyon is soktól, így elég erős politikai összefogás kellene ahhoz, hogy pont velünk szúrjanak ki. És itt is kérdés, miért?
Sorolhatom tovább is még, de így csak vaktában lövöldözgetek, szóval, kérlek, mond meg, hogyan élhetnek vissza az adatokkal, és akkor legalább megérthetem a nézőpontodat, mert amíg azt lengeted, hogy visszaélnek az adatokkal, csak azt hagyod ki, hogy mivel, és hogyan, addig nehéz eldönteni, hogy józan logika, vagy merő félelmek vannak mögötted.
Üdv.,
LuiseX
U.i.: Tudtad, hogy a hup is elérhető Amerikából?:D

"Sok országtól függünk, nagyon is soktól, így elég erős politikai összefogás kellene ahhoz, hogy pont velünk szúrjanak ki. És itt is kérdés, miért?"

A politikát a pénz irányítja és nem fordítva, ezt nem szabad elfelejteni.
Pont velünk? Hol élsz? :)
Csak nézz végig az utolsó 20 éven!
Látsz életszínvonal emelkedést?
Mert nekem nagyon nem látszik!
Kis hazánk csak kiárúsítással(állami vagyon huss),
eladósodással tartotta meg a 80as évek szintjét.

Nagyon is ki tudnak szúrni velünk és van rá indíték!
A hasznon, a haszon, ..... a hatalom.
Pár évtized múlva az ivóvíz értékesebb lesz mint az olaj.
Hírek szerint ebből elég jól áll az ország földje lent a mélyben.
Nincs rá ok? Biztos vagy benne?
A miért-tedre az egyik lehetséges válasz.

A nagyon hosszú fejtegetés röviden: paranoia. A válaszom röviden: csak azt tudják meg rólad, amit megosztasz. Ergo nyilván szelektálni kell, hogy mit oszt meg az ember és mit nem. Ha pl. megismerik, mi a kedvenc söröd, abból még sok bajod nem származhat. Vagy hogy milyen sörözökbe jársz néha. Ezt közösségi oldalak nélkül is megtudják rólad a nemzetbiztonsági szolgálatok, ha annyira érdekes ember lennél.

Itt inkább az a fontos, hogy túl sok bizalmas dolgot azért ne tegyél ki közszemlére, mert nem a titkosszolgálatok, hanem a bűnözők kezébe kerülhetnek.

Lehet, hogy túl naív vagyok, de úgy vélem, ha okosan használod ezeket a közösségi site-okat és csak annyit osztasz meg magadról, amely más módon is megtudhatól, akkor nagy hibát nem vétesz, ill. a "lehallgatók" többet nem tudnak meg rólad, mintha régebbi technikákkal nyomoznának utánad.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

csak azt tudják meg rólad, amit megosztasz

Meg amit lájkolsz és amilyen oldalakat megnézel, miközben be vagy jelentkezve.
Friss csemege, csak a te kedvedért: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1717563

A rövid paranoiázásod pedig röviden naivitás, ahogy te is szépen mondtad.

Itt inkább az a fontos, hogy túl sok bizalmas dolgot azért ne tegyél ki közszemlére, mert nem a titkosszolgálatok, hanem a bűnözők kezébe kerülhetnek.

Mert a titkosszolgálatok berkein belül nincsenek bűnözők (akiket persze nyilván nem szokás minden esetben letartóztatni). Nem csak naivitás, naivitás a négyzeten. Asszem te se értettél meg, itt nem egyes személyek adatainak elemzését vetettem fel a legnagyobb problémának, hanem egy ország internettel rendelkező lakosságának adatbázisszerű letárolását, ezen keresztül pedig nemzetstratégiailag fontos adatokat kielemzését egy nagyhatalom így is túlságosan nagy hatalmának megőrzése érdekében.

Gmailt azért használok, mert midig be tudok lépni és megkapom a leveleket a citro-, free-, és egyéb hulladék mailekkel ellentétben. Egy ideig azt is gondoltam, hogy nagy biztonságban vannak rajta az adatok (elvesztés elleni biztonságban).

MSN-t azért használok, mert van olyan ismerős, aki csak azt használ. Munkahelyen amúgy standard kommunikációs csatorna volt (amivel amúgy nem értettem egyet, de erősebb kutya...).

Facebookot azért használok, hogy egyszerűen követhessem, hogy mi van azokkal az ismerősökkel, akik használják, de nem vagyunk napi kapcsolatban. Eddig talán 5 dolgot ha posztoltam, de lehet, hogy nincs annyi.

"Facebook"

Van accountom, mert az nélkülözhetetlen számos Facebookos tartalom eléréséhez, de nem osztok meg rajta tartalmat.

"EMESEN"

Nem használom, már mindenki Skype-ot használ helyette, akárcsak én.

Az ismerőseim egy része nem is hallott soha az MSN-ről, akik 2-3 éve kezdtek el internetezni, azok többnyire már csak a Skype-al találkoztak és találkoznak, korábban hasonló játszódott le az IRC-vel is.

"Dzsímél"

Nem használom, fizetős szolgáltatást használok ami semmivel sem jobb vagy tud többet, mint a Gmail és ha már itt tartunk semmivel sem bízom meg jobban a szolgáltatómban, mint a Google-ben, inkább sokkal kevésbé.

Ha használnék Gmailt nem érdekelne, hogy az amerikai kormányzat vagy a titkosszolgálatok hozzáférnek a privát levelezésemhez, nekik az a feladatuk, nekem meg nincs titkolnivalóm előttük.

Belső levelezésre, céges, üzleti levelezésre nem használnék Gmailt, magam által üzemeltetett levelezőszervert vagy a cég, vállalkozás levelezőszerverét használnám.

Nem sok esélyt, okot és lehetőséget látok rá, hogy bármelyik titkosszolgálat visszaéljen a személyes levelezésemmel.

Hacsak én nem teremtek számukra egy okot, hétköznapi halandóként, unalmas átlagpolgárként ezt valahogy nehezen tudom elképzelni.

De mondj néhány lehetséges esetet, hátha belátom hogy a titkosszolgálatok veszélyt jelentenek rám.

mondok (persze próbálok ironizálni, némelyik erősen lol-kategóriának tűnhet, de mindegyik megtörtént eset a közelmúltból):
- pl. az évek óta folytatott publikus megnyilvánulásaidból kialakított profil alapján egy lehetséges új, az állam mindenek felettiségét hirdető rezsim kipaterol a munkahelyedről, mert őrá nézve veszélyes felforgató elemnek tart.
- szintén a publikus adataid, szférád alapján egy bűnözői/vallási csoport figyelni kezd, majd behálóz/javaidra/családodra nézve téged/szeretteidet veszélyeztet.
- fenti adathalmazt alapul véve, egy elsietett/elkottyantott, félig meddig poén-szintű megjegyzésed valakik valahol félreértik és ellened megtorló akciót indítanak, meghurcolnak, határon lekapcsolnak, országunkkal közös kiadatási egyezménnyel nem bíró (mondjuk egy dél-amerikai) államban kommandósok a szállodában rád törnek, majd sittre vágnak és elítélnek államellenes bűnökért 175 évre.
a sort folytathatnám napestig, de úgy gondolom, minimális képzelőerővel mindenki rendelkezik és ez ahhoz elegendő hogy belássuk, akkor járunk a legjobban, ha adatainkat csak a legszükségesebb esetekben adjuk át mások kezébe!

A privát levelezésem nem publikus adat, a publikus adat az az amit önként osztok meg másokkal, mindenkivel.

De akkor nézzük a publikus adatot.

"egy lehetséges új, az állam mindenek felettiségét hirdető rezsim"

Ez nem lehetetlen, bár Magyarországon vagy az Egyesült Államokban, vagy ami azt illeti Európa nagy részén, de Dél-Koreában vagy Japánban sem tudom elképzelni, de mégis lehetséges lehet, a közeljövőben nagyjából akkora eséllyel mint egy aszteorida becsapódása.

"publikus adataid, szférád alapján egy bűnözői/vallási csoport figyelni kezd, majd behálóz/javaidra/családodra nézve téged/szeretteidet veszélyeztet."

Nagyon is elképzelhető, sőt közvetlen és tényleges veszély, ezzel egyetértek.

Mindez rám persze kevésbé jelent veszélyt, se család, se anyagi javak szó szerint a notebookomat leszámítva (meg van két táskám, néhány ruhám, egy ágyneműm, ja meg egy lámpám is), a hiteltartozásomat vihetik :-D (a fenébe, most adatokat osztok meg magamról publikusan).

"fenti adathalmazt alapul véve, egy elsietett/elkottyantott, félig meddig poén-szintű megjegyzésed valakik valahol félreértik és ellened megtorló akciót indítanak, meghurcolnak"

Megtörténhet és meg is történik, ettől eltekintve nincs szükség elővigyázatosságra, ahogy sok esetben az ellen sem tudsz mit tenni ha gyalogosként közlekedési baleset áldozata leszel.

Valamint hozzátenném, hogy nekem leginkább privát adataim vannak, csak jelszóval hozzáférhető módon, személyazonossággal mindössze nagyon kevés helyen szereplek, köztük a HUP-on, arcképpel, fényképpel publikusan egyáltalán nem.

Továbbra is azt mondom, hogy a privát adataimhoz a titkosszolgálatok hozzáférhetnek és ez nekem nem jelent semmiféle problémát.

"A privát levelezésem nem publikus adat, a publikus adat az az amit önként osztok meg másokkal, mindenkivel."
- abban az esetben publikus adat, ha nem megbízható szolgáltató szerverén keresztül levelezel. az már nem a te adatod onnantól kezdve...
általánosságban beszéltem a témáról és nem a te jelenlegi szokásaidat vettem alapul.
maradjuk annyiban hogy nem árt gyanakvónak lenni, azért mert még nem esett rád egy zongora és igen kicsi az esélye, még eshet. tudom, nem lehet mindig felkészülni arra hogy megtörténik, de egy adatlopásnak/adatvisszaélésnek az iménti példánál sokkal nagyobb esélye van...

A zongora nem jó példa, mert nem parázhatok attól mindig, hogy rám esik a zongora (mert akkor szív- vagy gyomorbajban halnék meg), és arra még csak fel sem lehet készülni.

Persze nem árt odafigyelni, és józanul megítélni az egyes helyzeteket, de túlzásnak tartom a ne használj Facebookot, Twittert stb. kitételeket.

a. - "...azért mert még nem esett rád egy zongora..." #http://hup.hu/node/96250#comment-1277427
b. - "...A zongora nem jó példa, mert nem parázhatok attól mindig, hogy rám esik a zongora..." #http://hup.hu/node/96250#comment-1277433
a. - "...nem lehet mindig felkészülni arra hogy megtörténik..." #http://hup.hu/node/96250#comment-1277427

--
"de túlzásnak tartom a ne használj Facebookot, Twittert stb. kitételeket."
- nem használok és teljesen jól megvagyok nélkülük...

"Továbbra is azt mondom, hogy a privát adataimhoz a titkosszolgálatok hozzáférhetnek és ez nekem nem jelent semmiféle problémát."

Amíg nincs baj, nincs baj!
De ha baj van, bármi megtörténhet.

Hajnalban jönnek e kommandósok, stb....
Volt már olyan hogy tévedésből mentek be, de nem kértek bocsánatot! :)

ad1.: 2010-es posztra irogattok. Észrevettétek?
ad2.: Sajnos még minimális képzelőerővel sem rendelkezem. Rólam aztán szép profilt állíthatnának össze a netes hozzászólásaim alapján. Fenn vagyok a hup-on a weblaboron és ennyi. A levelezéseimből kiderül, hogy részt vettem jótékonysági rendezvényen és hogy hogy szeretem a nyílt forráskódú rendszereket...
Nagyon veszélyes ember vagyok!!!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!

ad1: attól még aktuális.
ad2: igen, sok biztonsági szakember is így gondolkodott, eredményei pedig napjaink legdurvább adatvesztési botrányai, gratulálok! (miért pont az én jelszavamat találnák ki?)
A komolytalankodásodtól eltekintve azért azt értékelem, hogy nem vagy fent az említett közösségi oldalakon.

Egy kis olvasni (ill. neznivalo), hogyan elemeztek az msn forgalmat (2008):

http://www.youtube.com/watch?v=5AxNTJ3Yesk

"For example, we examined ''planetary scale'' dynamics of a full Microsoft Instant Messenger network that contains 240 million people, with more than 255 billion exchanged messages per month (4.5TB of data), which makes it the largest social network analyzed to date."

"We study two related scenarios: information diffusion among blogs, and a viral marketing setting of 16 million product recommendations among 4 million people."

Es egy masik 2010-bol:

http://www.youtube.com/watch?v=Ex6muzQzqI8

"His team's analysis of approximately 1.6 million mainstream media sites and blogs for a period of three months shows a distinct "heartbeat"-like pattern in the handoff between news and blogs."

Nincs se f@szbook accountom, se MSN-es, lehet, hogy kenytelen leszek csinalni egyet, nehogy meg a vegen terroristanak nezzenek... :-)

Teríts magadról TÚL SOK információt. Nehezítsd a vélt dolgukat.

Pár hónapja észrevettem (tudom, lassú vagyok), hogy lelkes ismerősök beteggelnek picasa/facebook/mittomén képeken - amiknek nem vagyok főtémája... Izgalmas, ahogy önálló életre kel az ami nem én vagyok. :D :D

Még egy érdekes tapasztalat: jó ismerősöm futott bele abba a problémába, hogy bár Ő köztudottan ódzkodik ezeknek a socialnetworkos holmik használatától, egyszer csak a kollégái üdvözölték a folyóson, hogy "végre regisztrált..!". Utánament a kérdésnek, és kiderült, hogy a "regisztrációja" csak névből és egy hibásan(!) leírt munkahelyből állt... Viszont a munkatársai lelkesen leveleztek "vele", mindenféle infókat csöpögtetve róla. 1 hónapig kellett huzakodnia a szolgáltatóval (FB), hogy töröljék az accot, mert információszerzésre használják róla és a cégéről (ahol alkalmazott)...

Nos, bár a topik igencsak kihalt, úgy gondolom, ez mindenképpen idevág függetlenül attól, mennyi igazságtartalma van. Pontosan erről nyitottam a topikot, amit ebben a cikkben leírnak, illetve ennek következményeiről.
A cikk: http://www.origo.hu/techbazis/20111104-a-cia-is-a-facebookrol-szerzi-informacioit.html

Igen, bizonyára számos ilyen cikk létezik még a világhálón, amire én nem bukkantam rá. Ha valaki tud ilyenről, ne habozzon bepostolni.