Chrome, homályos betűk (DirectWrite)

 ( hajbazer | 2016. július 22., péntek - 18:51 )

A Google fejlesztőcsapata nemrég eltávolította a DirectWrite tiltásának lehetőségét a Chrome-ból, illetve a Chromium-ból. A módosítás csak a Windows-os verziókat érinti, azokat viszont annál inkább, ugyanis a betűk olvashatatlanabbak és homályosabbak lettek. Akinek frissül a Chrome-ja Windows alatt, már rá lesz kényszerítve az egy fokkal olvashatatlanabb betűkre.

Tette a Chromium két fejlesztője, Ilya Kulshin és Scott Graham mindezt azért, hogy ne törjön le a kezük a GDI (a régebbi font renderelő) további támogatása végett.

Azt hiszem, eleget veszekedtem már különféle hivatalos fejlesztői fórumokon a fejlesztőkkel, akiknek az idealizmusuk fontosabb, mint a százmilliók által használt szoftverük betűinek olvashatósága.

Ha nem értesz egyet a lépéssel, írd alá!

https://www.change.org/p/google-inc-bring-sharp-fonts-back-in-google-chrome-disable-directwrite

Köszi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát ér valamit vagy sem, aláírtam. Engem bazira idegesít.

Köszi.

Aláírtam, baromira idegesítő...

Nem lenne célszerűbb inkább a directwrite fejlesztéséért tüntetni? Vagy állítani a cleartype-on?

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

Tüntetni a DirectWrite fejlesztéséért? Sajnos ennyire nem vagyok fejlődésmániás.

Volt valami, ami jól működött és semmi baj nem volt vele felhasználói oldalon. Most kiszórják, mert van jobb újabb és lusták karbantartani a régit.

Én pedig úgy gondolom, hogy ha valamit lecserélnek egy másik valamire, akkor addig marhára nem kéne ezt megtenni, amíg az a másik valami nem rendelkezik azonos képességekkel az elsődleges célt illetően. Mert mi egy megjelenített szöveg elsődleges célja, ha nem az olvashatósága?

ClearType: kösz, nem. Egyébként is, a Windows kétféle renderelési módot támogat, és ha ki van kapcsolva, a Windows (legalább is a 7) alapból a GDI módszert használja a font-ok renderelésére. Ha pedig olyan font-ot választasz, ami rendesen van hint-elve (pl. Arial, Tahoma, Verdana), akkor szép, olvasható lesz. A Chrome-ban ez már nem igaz, amint láthatod a csatolt példákon (a petícióban).

En osztinten szolva nagyon orulok a directwritenak es szerintem eleg sokan masok is: chrome bad font rendering 369 000 találat

Azért azt érzed,hogy nem ilyen állapotában kellene élesben bevetni ugye?

Az elejen voltak nekem is problemaim vele (nehany oldal helyett feherseg jott csak be), de ez elmult, azota nem latok problemat benne. (Az OSX-es beturenderelest meg mindig jobban preferalom, de nekem jobban olvashato a directwrite-os megjelenites, mint a gdi-s)

Szerintem pedig nem jobb.

Itt viszont pont arról van szó, hogy meghagyjuk a felhasználónak a szabadságot kiválasztani a renderelési módot kettő - a Microsoft által is támogatott - közül, vagy pedig ráerőltetjük mindenkire azt, ami a fejlesztő milliós bikagépén 4K FULL HD monitoron jól néz ki, ám a standard PPI monitorokon meg olvashatatlan, szemkifolyató hányás.

Mert míg pl. Linuxon szanszét hákolhatod az xorg.conf -ot a font rendereléssel kapcsolatban és olyan módot állítasz be (akár minden font-hoz külön külön), amilyet akarsz, Windows-on egyetlen lehetőséged, hogy szórakozhatsz a ClearType-pal, ami nem is minden monitoron kalibrálható normálisan. Ha pedig nem kapcsolod be és grayscale renderelsz, gyakorlatilag semmiféle lehetőséged nincsen finomhangolni a DirectWrite-ot.

directwrite nem tamogatja a claertype-ot... :(

az indoklas az volt, hogy van oled meg egyeb display es azon nem mukodne ezert szopjon mindenki
viszont talan igy most mar jobban elterjednek a hidpi eszkozok a consumer szegmensben,
mert minden mason otvar ronda lesz a windows

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Magyarul: volt egy módszer (GDI), amivel viszonylag szépek, élesek voltak a betűk évtizedekig az alacsony DPI-s eszközökön is. Viszont egy-két fejlesztő kezéről leesne az arangyűrű, ha kéne támogatni ehhez a kódbázist. Tehát a megoldás a problémára az, hogy kivesszük ezt a megoldást, majd vetetünk az emberekkel új hardvert, mert lusták/barmok/leszaromok voltunk, hogy támogassuk a GDI-t. Ha pedig bárki ajvékol, akkor megmondjuk, hogy "ja dehát kérem, a Chrome ingyenes, ezért fogjátok be és ne követelőzzetek".

Forkolni kell!

most hogy jobban nézem, a windows általános fontjai is tré módon néznek ki. firefox alatt nem minden oldal, de elég sok szarabbul néz ki. cleartype ki van kapcsolva. visual studio-ban is szar lett,remek. akkor most wtf?

Lassan, de biztosan a változtatás elérte a Windows-os Chrome felhasználóközönség nagy részét, így igencsak megszaporodtak a kommentek a Google hivatalos támogatói fórumán (Google Product Forums).

Jelen pillanatban azon jár az agyam, vajon melyik lett volna több emberi erőforrás? Továbbra is támogatni a GDI renderelést vagy minden egyes kommentet megválaszolgatni és kitörölni minden egyes panaszkodó júzer fenekét mindenféle cleartype hákokkal és workaround-okkal. Panaszokból pedig csak egyre több lesz, ahogy elnézem.

Ötleteket várnék arra vonatkozólag, milyen tech magazinoknak kéne felhívni a figyelmét, hogy eljuthasson a petíció mindazokhoz, akiket érint a dolog és esetleg még egyet is érthetnek vele. A Wired szerkesztőségének már ment egy e-mail, várom a reakciójukat (már ha egyálatlán lesz).

Eddig 1500 a petíció látogatottsága, nagyjából 150-en írták alá, tehát a DirectWrite-ot ellenzők nem reprezentatív aránya 10%. Ez az egymilliárd Chrome usert tekintve akár százmillió is lehetne (persze nyilván kevesebb, már csak azért is, mert nem mindenki Windows-on használja és aki nem Windows-on használja, az nem is érintett).

egyszerubb, ha veszel egy rendes monitort :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Őszintén remélem, hogy csak trollkodsz.

Ugyan nem szeretem a Chromeot de most feltettem hogy kipróbáljam ezt a rendering gondot és én nem láttam idegesítő elmosódást.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Chrome verzió?
Felbontás?
Monitor átmérő? (DPI?)
Operációs rendszer?
ClearType?
Esetleg screenshot?

Chrome: 52.0.2743.116m
felbontás: 1600 x 900
Átmérő: 14"
DPI: 96 (elvileg)
os: win 7
Cleartype: engedélyezve van ha errre gondolsz
screen:

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Köszi.

Nos, egy 1600x900-as felbontás 14"-es kijelzőn annyi, mint 131 PPI (pixel/inch), avagy gyakorlatilag 131 DPI (és nem 96). A standard monitorok 80-100 PPI között mozognak. Az enyémen (1680x1050 @ 22" = 90 PPI) például a screenshot-odon (natív felbontásra hozva, tehát nem belenagyítva, vagy kicsinyítve) a szöveg tele van color fringe-dzsel (színes körvonalak a betűk körül), halvány és homályos. Minél kisebbek a pixel-ek, annál inkább elfedik ezeket a hatásokat. Ugyanakkor kipróbáltam a DirectWrite-os Chrome-ot egy 1920x1080-as, 14"-es kijelzőn (157 PPI), egy Dell Latitude E5450-en és (a Grayscale renderelése) még azon is láthatóan homályosabb. Bár tény, hogy kevésbé zavaró és elviselhető.

A Google döntése azért felháborító, mert rengetegen operálnak olyan monitorral, amin egyszerűen leheteten normálisan használni a ClearType-ot, illetve nincs elég pixelsűrűsége ahhoz, hogy a grayscale rendering is zavartalan legyen, a DirectWrite idealista, a pixel-re való hint-elést magasról leszaró, hányadék renderelésével.

"A Google döntése azért felháborító, mert rengetegen operálnak olyan monitorral, amin egyszerűen leheteten normálisan használni a ClearType-ot, illetve nincs elég pixelsűrűsége ahhoz, hogy a grayscale rendering is zavartalan legyen, a DirectWrite idealista, a pixel-re való hint-elést magasról leszaró, hányadék renderelésével."
És akkor mit szóljanak a Mac userek, akik 15 éve így élnek?

Amúgy nálam egy 22"-es FullHD monitorom van, ez 100 PPI-s. És tökéletesen jó minden. Nem láttam még olyan környezetet, ahol a DirectWrite-tal gond lenne. Konfiguráld a ClearType-ot, főleg a display pixeleinek RGB sorrendisége a nem mindegy.

Mac a legrosszabb példa, amit felhozhatsz, hiszen ...

  • A Mac nem csak operációs rendszert és szoftvert jelent, hanem hozzá való hardvert is. Ebből pedig máris következik az alábbi.
  • A Mac nyilván olyan monitorokkal jön, amiken normálisan néz ki a saját subpixel render-elésük. Itt se az a baj, hogy az idealista, leszaromtablettás Ilya Kulshin monitorán szarul néz ki a DirectWrite. Arról van szó, hogy másik több ezer (vagy több millió) ember monitorán szarul néz ki a DirectWrite.
  • Attól még, hogy a Mac-esek számára az a menő, hogy mindent tud helyettük a gép (vagy az Apple) és alig van felhasználói szabadságuk, nem kéne ezt minden platform-on elterjeszteni.
  • Ők döntöttek amellett, hogy megveszik 3x annyiért a Mac-et. Ha valakit zavar a subpixel rendering, az nem vesz Mac-et. Ki lehet próbálni az üzletben és mivel dedikált hardverrel jön, ezért kvázi garanciát kapsz arra, hogy ugyanúgy fog kinézni a Mac-es monitorodon is.
  • A Mac így működik 15 éve és így fejlesztették az alkalmazásokat is. A Windows verziókban még mindig hivatalosan támogatott a GDI. Mindemellett egy felhasználói szoftver arrogáns, ex-Microsoft-os fejlesztője pedig úgy döntött, hogy ő majd megmutatja, hogy ennek ellenére rá lehet erőltetni a bizonyos feladatokat sokkal szarabbul teljesítő DirectWrite-ot a nagyérdeműre. Remélem érzed a különbséget.

Kipróbáltam elég sok beállítást, köztük az RGB-BGR stb. kombókat is és felraktam külön a ClearType Switch-et is, azzal is szórakoztam. Nos, nem csak a PPI jelenthet problémát, hanem az is, hogy vannak olyan monitorok, amiknek a kontrasztaránya, színhűsége stb. nem olyan, hogy a ClearType zavartalan legyen rajta. Nem beszélve arról, hogy ami fehér háttéren jól néz ki ClearType-pal (bár ilyet még nem láttam), az nem biztos, hogy fekete háttéren jól niz ki (ilyet már láttam). Van olyan is, hogy egyéni érzékenység és a DirectWrite által élsimított betűk egyértelműen homályosabbak. Valakinél ez azt jelenti, hogy jobban fárasztja a szemét. Engem egyszerűen idegesít. Már csak azért is, mert a ClearType alapvetően egy HÁK. Olyan pixeleket használsz élsimításra, amiket színkeverésre kéne használnod. Mindezt fejlesztették ki azért, hogy a rózsaszín ködben élő, idealista betűtípus designer-eknek ne essék le az arangyűrű az ujjukról, amikor pixel-es hinting-et kell hozzáadni a betűtípusokhoz. Ez lett a vége. Ennek ellenére, a GDI mindig is sokkal élesebben le tudta render-elni mindenféle subpixel mágia nélkül a betűket, ellentétben a DirectWrite-tal.

Ha pedig azt hiszed, hogy csak én rinyálok, akkor nézzél fel a Google Product Forum-ra, hányan panaszkodnak erről.

"A Mac nyilván olyan monitorokkal jön, amiken normálisan néz ki a saját subpixel render-elésük. "
Haha, nem. Nézz meg egy 5 évvel ezelőtti Macet. 13+, 1280x720-as felbontás és csá.
Az Apple sem gyárt LCD panelt, ők is felvásárolják a Samsung, Philips, Sony társaságtól.
Másrészt Mac minire olyan displayt kötsz, amilyet akarsz és tudsz.
Ugyanígy egy Mac prora is.

" Mindemellett egy felhasználói szoftver arrogáns, ex-Microsoft fejlesztője pedig úgy döntött, hogy ő majd megmutatja, hogy ennek ellenére rá lehet erőltetni a bizonyos feladatokat sokkal szarabbul teljesítő DirectWrite-ot a nagyérdeműre."
Egyedül ő döntött? Hát nincs itt project governance? Ugyanmár.
A GDI nem nyújt normális hardvergyorsítást, a DirectWrite meg igen, ezért van egyre több alkalmazásban DirectWrite. A GDI legacy, csak kompatibilitási okok miatt van jelen még az API-ban.

"hogy vannak olyan monitorok, amiknek a kontrasztaránya, színhűsége stb. nem olyan, hogy a ClearType zavartalan legyen rajta"
A monitorodhoz tartozó ICC profilt telepítetted? Alapvető dolog, ha értelmes képet akarsz.

" Már csak azért is, mert a ClearType alapvetően egy HÁK. Olyan pixeleket használsz élsimításra, amiket színkeverésre kéne használnod."
Az élsimítás is színkeverés, nem is értem, itt mire gondolsz. A ClearType nem hák. Mert akkor mindenféle élsimítás is hák :D

A képek alapján: nem használsz te véletlenül fals DPI scalinget? Az okozhat ilyen csúnyaságokat.
Amúgy a képeid alapján (ha a fileneveknek hinni lehet), a DirectWrite-os kép sokkal olvashatóbb és szebb, az x_gdi.png egyszerűen ronda.

A ClearType hák, mert alpixeleket használsz élsimításra és nem az alpixelekből felépülő pixeleket. Ezzel megsérted a színteret és a színhűségből is veszítesz. Nem segít az ICC profil.

Project governance az annyi, hogy az egyik fejlődésmániás idealista barom kitalál valamit, a másik meg rábólint, aztán legyártják maguknak az elméleteket, miért szar (értsd: miért lusták) legacy API-t támogatni.

Nem lenne baj a DirectWrite-tal, amennyiben tudna ugyanúgy render-elni, mint a GDI. Lehet, hogy legacy, de attól még bizonyos esetekben (pl. grayscale élsimítás) szebben renderel és amennyiben nincs hardvergyorsítás, gyorsabb is, mint a DirectWrite. Ja persze, tudom, vegyek "normális" videókártyát.

Nem használok fals DPI scaling-et és a lényegen nem változtat.

Látom a product forumon a sok összehasonlítást a Firefoxszal. Az ugye megvan, hogy a Firefox is DirecWrite-ot használt régóta?
És az egésznek a ClearType beállításokhoz van köze:
https://blog.mozilla.org/nattokirai/2011/08/11/directwrite-text-rendering-in-firefox-6/

Az Edge és az IE is DirectWrite-ot használ, és sokkal szebb a szövegrenderelés így, mint GDI-vel. Igen, még alacsony DPI-n is.

Nem tűnik úgy, hogy ~200 aláíróval a Google bármit is fog kezdeni ezzel, így összegyűjtöttem az alternatívákat azoknak, akik nem szeretnék kifolyatni a szemüket vagy új monitort venni azért, mert szoftver"fejlesztő"ék annyira menők akarnak lenni, hogy ők bizony csak a legcsilibb-legvilibb technológiákra verik, miközben a használhatóságra köpnek. A szöveg angol, nem volt kedvem magam lefordítani.

Én most áttértem Cent Browser-re (mondjuk volt bennem kis para, hogy kik ezek, megbízhatóak-e?) és egész kellemeset csalódtam. Chrome-hoz képest kiegészítették pár funkcióval. Eddig tetszik bár érzésre kicsit lassabb szerintem mint egy chrome, de ez lehet csak pszichológia :)
Imádom, hogy van benne directwrite disable. Neked pedig köszi, hogy megpróbáltad a lehetetlent, talán hamarosan feltűnik a probléma magasabb körökben is.