LFS linux update

 ( PP | 2016. január 10., vasárnap - 23:30 )

Sziasztok !

Szeretném frissíteni az alap rendszeremet. Nincs csomagkezelő telepítve, magam szeretném elvégezni. Megpróbáltam, az új csomagokat az LFS leírásba szereplő sorrendbe telepíteni. Ezzel az volt a gond, hogy a glibc telepítésnél behal az egész (64bit telepítésénél a 32bit rendesen lefordult). Hirtelen fekete képernyőre vált. Újraindítás után, panaszkodik a glibc-re. Ezek után már se csomagot kibontani se az mc-t indítani nem tudok (tudtam). Nem tudom, mi a pontos hiba, de szerintem az egyik függőségi verzió miatt nem fordul le rendesen.
Arra gondoltam, hogy mi lenne ha először leforgatnám minden csomagot "make DESTDIR"-el aztán minden csomagot bemásolok a fő könyvtárba. Csak az a kérdés, nem e vágja tönkre a rendszeremet.

A kérdésem, hogy működhet e ez a módszer vagy van valami jobb megoldás?

Üdv.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A glibc pont egy kényes csomag, ha azt frissíted, jó sok mindent újra kell forgatnod az új glibc-vel. De mivel te először ezt frissíted, aztán kezdenél foglakozni a többi csomaggal, ezért egy eltört rendszert kapsz, ahol véget is ér a munka. Az lesz a jó megközelítés, hogy először elkészíted a bináris csomagokat, aztán telepíted őket egy kupacban, hogy működőképes rendszered legyen.

A "make DESTDIR"-el nem csomagot forgatsz egyébként, a DESTDIR a make install-hoz tartozik, azzal már csak helyére pakolod a dolgokat, de igen használd a make install-t a DESTDIR-el, aztán az elkészített csomagokat egyben a helyére másolod.

Szerintem az LFS könyv biztos írja, hogy melyik csomagok a kényesek, amik frissítése esetén további csomagokat is újra kell fogatnod velük, azokra figyelj.

Ez így, mindenféle extra dolog nélkül nem fog menni. Magyarázat itt.

Jogos.

Akkor talán az volna a legegyszerűbb, ha chrootba újra felépíti a már frissebb verziójú LFS-t, aztán átmozgatja az élesrendszerre live valami alól?

Desktopnak használni LFS-t elég öntököndöfésnek tűnik...

Idézet:
Desktopnak használni LFS-t elég öntököndöfésnek tűnik...

Bő két évet használtam, nem volt az rossz :)

Nem volt éppen barátnőd?
(öntököndöfés)

A szado sose vonzott.
(öntököndöfés)

Az a chroot-os frissítés lenne egy kicsit mókás: két rendszert kell karbantartani, hogy tudj frissíteni :)

A "make DESTDIR" nem fog működni.
Miért is? A glibc/make DESTDIR=/ideiglenes/hely betelepdik, de az első program, ami a glibc-től függ, a glibc-t nem fogja az /ideiglenes/hely könyvtárban keresni, azaz a rendszerben levő glibc-t fogja használni. Ezután ha telepíted a glibc-t, és ezt az első programot, azért nem fog menni, mert a régi glibc-hez szokott, és már az új van telepítve.

Ha azt akarod, hogy az ideiglenes helyre telepített glibc-t használja már fordításkor is a gcc (clang?), ahhoz azt tudatni kell vele. Pl. a program ./configure szkriptjének megadod, hogy a glibc-t hol keresse (mind a header-t, mind a .so fájlokat). Hogy pontosan mit kell csinálni, a ./configure --help-ből (megfelelő háttértudás birtokában) kibogarászható (első blikkre a CPPFLAGS és az LDFLAGS-ot állítanám, aztán lehet, hogy kell más is).

Hm. Aztán meg ha helyre pakolja a glibc-t, meg a többieket, akkor a tőle függő csomag nem fogja megtalálni többet, mert az /ideiglenes/hely útvonalon keresi?

Ezzel nem lesz gond, mivel ezt az ldconfig fogja intézni, a keletkező program binárisába nincs beégetve, hogy a .so fájlok melyik könyvtárban vannak. Ha az LDFLAGS-ba beraksz egy könyvtárat, akkor először abban a könyvtárban keresi a .so fájlt. Ha megvan, öröm, ha nincs, ugrik tovább a következő könyvtárra.
A gond ott fog kezdődni, hogy cp-vel bemásolod a glibc-t. Utána nem fogsz többet tudni másolni ezzel a cp-vel, mert ugye ez is függ a glibc-től :) Ekkor az ideiglenes helyre pakolt cp-vel kell másolni (nyilván először őt, hogy utána ez rendben legyen).

Másik megoldás: az alapdolgokat (binutils, coreutils, bash) statikusra fordítod :)

Ha minden kötél szakad akkor egy külső winyóra tudok telepíteni. Utána, csinálok egy tömörítést belőle és azt kibontom a mostani rendszerre. Már csak az a kérdés elég e csak az ideglenes rendszer (toolchain) felhúzása, vagy végig kell menni minden lépésen?

A kérdésre a válasz, hogy van e job bmegoldás:
- valamilyen package manager

Én az lfs-emen a pkgsrc-t használom.

Magad gyártod hozzá a csomagokat, vagy valamelyik rendszer csomagjait használod?

Pkgsrc - bináris csomagokat nem tartalmaz, csak csomagelőállítási-utasításokat.

Hát de akkor nem lennének a "Bash csomagkezelő készítése" topikok :)

Igaz. Sajnos, történt egy kis baleset. A "home" könytár takarítás közben, véletlen töröltem azt a mappát is amibe voltak a script-ek. :(
Valamelyik nap, nekiesek újra. De most egy helyről szedem a csomagokat és mindent külön helyről. Arra is gondoltam, hogy bash helyett python-ba írom.

Idézet:
véletlen töröltem azt a mappát is amibe voltak a script-ek

Semmi gond, ilyenkor az ember előszedi a biztonsági másolatból vagy a verziókezelőből.

Nincs biztonsági mentés. :(

Akkor ez legyen tanulság a továbbiakra: verziókezelés, biztonsági mentés.

Igazad van. Minden esetre ott a 2 topik az alapján gyorsan összerakom újra. Most nekiestem egy külső winyóra telepíteni a friss csomagokat, amit majd betömörítek és kibontom a mostani rendszerre. Az xfce és többi X csomagot sikeresen frissítettem.

Már a csomagkezelős topikban is rögtön ez jutott az eszembe. Ha már áttértél python-ra, akkor lassan eljutsz a Gentoo-ig... ;-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kicsit kutakodtam a frissítés ügyben. Következőt találtam.
"If Glibc needs to be upgraded to a newer version, (e.g. from glibc-2.19 to glibc-2.20, it is safer to rebuild LFS. Though you may be able to rebuild all the packages in their dependency order, we do not recommend it"

Nem valami jó az angolom, de úgy értelmeztem, nem ajánlja a glibc frissítésnél az egész rendszert újjáépíteni.

Hat tenyleg nem jo az angolod. Azt mondja, hogy ha libc-t frissitsz, forditsd ujra az egesz LFS-t mehetsz vegig az egeszen ujra az elejetol (nana, hiszen mindent a regi libc-vel linkeltel). Es bar megtehetned, hogy csak a csomagokat buildeled ujra fuggosegi sorrendben, de az nagyon nem ajanlott. lasd elobbi mondat zarojeles resze.

Ha libc-t frissitesz epitsd ujra az egesz rendszert!

Sziasztok !

Érdekelne, hogy milyen csomag(ok) frissítésénél ajánlatos újraforgatni az egész rendszert? A glibc-ről már tudok ezen kívül még mi?

Sziasztok.

Frissítés céljából újra létre kell hoznom az ideglenes rendszert vagy mehet a végleges egyből?

Nem lehet magát a host rendszert átlinkelni egy megadott helyre és azt chroot-ni? Vagy mindenképp nulláról kell építeni a rendszert frissítéshez?

Mit akarsz átlinkelni? Miért kellene linkelgetni?

Hogyan lehet a rendszert frissíteni: itt írtam.

Sziasztok.

Kísérletezgetek chroot alatt a glibc frissítésével. Felfrissítettem a gcc-t és a gawk-t a legfrissebb verzióra. A glibc frissítés a 32bit telepítés rendben végig ment, de a 64bit a "make install"-nál egy idő után kiakadt. Ha jól látom, akkor nem tudja betölteni a gawk a "/lib64/libm.so.6" -ot. Itt a teljes kimenet: http://pastebin.com/BjjNtXti
Tudna valaki segíteni?

Elso kerdes hogy ott van e az utvonalon a chrootolt kornyezetben. A masik hogy siman raraknam az ld_library_path-ra a /lib64-et a chrootolt kornyezetben. Adj mar ki benne egy ldconfig -v parancsot legyszi.

Elso kerdes hogy ott van e az utvonalon a chrootolt kornyezetben. A masik hogy siman raraknam az ld_library_path-ra a /lib64-et a chrootolt kornyezetben. Adj mar ki benne egy ldconfig -v parancsot legyszi.

Egyebbkent minek erolteted az lfs-t ha nem mozogsz biztonsaggal a forditasban, linkelesben es ezek hibakereseseben? Komolyan kerdezem. Mi ertelme ennyit szopatndod magad? Vagy ennyi sok szabadidod van?

http://pastebin.com/4qWn2SKt itt a kimenet. Szeretek foglalkozni vele. Szeretek más megközelítéseket egy problémához vagy feladathoz.

En ertem hogy bevagtad ide, de meg is nezted?

Ertelmezd eloszor a kimenetet. Segitunk, de azert ne hogy mar ne is ertelmezd amit latsz. Ha meg nem tudod mit latsz, akkor irany a "man ldconfig". Innentol pedig mar tudod is mi a baj. Nem is kellunk.

Ez igy nem mas megkozelitese a problemanak, mert egyaltalan nem kozelited meg. El sem olvasod a kimenetet. Meg sem nezed mi az a parancs aminek a kiadasara kertelek. Engem nem erdekel a kimenet. Teged kell, hogy erdekeljen. Es ott benne a valasz is.

En ugy segitek, hogy tanulhass tovabb.

Csak igy tovabb. Elore!

^ golden master hozzászólás!
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Nem tudom, hogy ezt most szarkasztikusan ertetted e, de engedd meg, hogy megmagyarazzam.

En segitseget akkor kerek, ha valamit tenyleg nem tudok megcsinalni. De ha valaki azt mondja nekem, hogy ellenorizzek le valamit, akkor azt leellenorzom eloszor. Nem bevagom csak, hogy na akkor ertelmezzetek Ti helyettem. Ez igy nem lesz tanulas.

En megoldhatom a problemajat, akar egyetlen perc alatt is. Mert ez korulbelul annyi, vagy meg annyi sem. De nem hiszem hogy ez lenne a jo. Azert jarok ide, hogy segitsek. De o azt szeretne ha helyette oldanank meg a problemat. Az ilyenen pedig en mar felhuzom magam. Az embereimtol is elvarom, hogy olyan kerdesekkel jojjenek hozzam csak, amibe tenyleg megakadtak. Akkor adok tanacsot, hogy merre tovabb. De nincs idom sok ember minden problemajat megoldani. Helyettuk. Elvarom, hogy utananezzenek hogy amit tanacsoltam azt vajon miert tettem.

Volt mar olyan, hogy valaki (junior) ket napig szenvedett valamivel, egy tapasztaltabb kolleganak, meg ket percebe telt megoldani. Es csak azert, mert nem segitett magan. Nem hasznalta a kezdo segitseget arra, hogy vegigmenjen az uton. Ha egy kicsit is proaktiv lett volna, akkor lehet hogy fel napalatt megoldja a problemat.

De felettem is irtak mar az ldconfigrol. Par nappal ezelott. Ugy nez ki, hogy azota sem nezett utana. Tehat olyan problemaval allunk szemben, amit mar meg tudna oldani, ha korabban figyel es tanul. Vagy csak proaktivan utanaolvas ennek a "linkelketes izenek".

A masik topicban (eger X alatt) is "megoldotta" a problemat. Nezz utana ott hogy reagaltak ra a "golden master"-ek.

Félreértettél, ami bizonyára az én hibám: arra terveztem csupán utalni, hogy teljesen egyetértek veled - a reakciód etalon számomra. :) A kifejtés viszont a célközönségnek szintén hasznos kellene legyen elvileg, tehát nem vész kárba...
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Jogos. Bár észrevettem, hogy a rendes rendszeremen mást is mutat. Bevallom, nem vagyok jártas a linkelésbe.

Sziasztok !

Sikerült felfrissíteni a rendszert. Az lfs honlapján javasolt rendszer újraforgatás alapján. A csomagokat a 2016.01.24 csomaglista alapján forgattam le egy külső vinyóra multilib rendszerré. Miután végcsináltam a telepítést, csináltam egy "tar.gz" tömörítést. Ezt a tömörítést tömörítettem ki az éles rendszerem gyökér könyvtárába.

Hadd kérdezzem már meg (még egyszer?): miért kell neked multilib?

Szoktam játszani is. A steam-nek kell ...

Idézet:
Szoktam játszani is.

Vettük észre :)

De egy kérdés: a steam-hez miért nem raksz fel egy összerakott disztrót, és amikor bütykölni támad kedved, átmégy az LFS-re.

De egy kérdés: a steam-hez miért nem raksz fel egy összerakott disztrót, és amikor bütykölni támad kedved, átmégy az LFS-re.

Nem látom különösebb értelmét, ez miatt feldobni még egy disztrót. Nem tart sokkal tovább multilib lfs-t készíteni. Nekem elhieted :)
Nagyon jól elvagyok az lfs-el arra használom amire csak akarom.

Amíg a hupozók meg nem unják a supportodat.

Te most szorakozol? Barmelyik distrib felhuzasa kb negyed ora. Nem tobb.

Az LFS SBU-ban szamol es az alap kb 230-250 SBU, ami processortol fuggoen jo par ora. Ha csak neked nincs egy grid-ed otthon a pinceben, akkor nehezen hiszem el, hogy negyed ora alatt forditasz egy LFS-t.

Kicsit nagyot mondtunk nem? (a tobbesszamot ne vedd figyelembe...csak probaltam assertive-en kommunikalni, de rolad van szo.) :D

Hinnek is neked, mert akkor vegre latnek egy csodat, de ugy erzem, hogy ezzel a "hidd el nekem"-el kicsit lehulyeztel bennunket. Komolyan ennyire idiotanak nezunk ki, hogy kepesek lennenk ezt neked elhinni? :D

NagyZ-éknél az IBM Research-ben szerintem lefordulna gyorsan... ;-)
http://hup.hu/node/145228

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Félre értettél. Arra írtam, hogy az LFS mellé nem látom értelmét még egy distrib-et felhúzni. Ha már úgy is építek, akkor mehet multilibe. Egyébként már tavaly felhúztam az LFS-t multilib változatott. . Most csak egy frissítéssen esett át. Ha mondjuk nem multilib lenne az LFS, akkor mindenképp sokkal gyorsabb és egyszerűbb egy másik distrot mellé dobni.

U.i: Nem szoktam lehülyézni senkit itt.